POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije
-
bošnjo
#1 POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije
Kao što znamo Povelja Kulina Bana (orginal) je najznačajniji dokument o dokazu državnosti BiH i kako takva bi trebala biti vraćena iz Rusije u BiH.
Molim sve posjetitelje Sarajevo-x.com da poduzmemo nekakvu energičniju akciju da državni organi ubrzaju pregovore sa Rusijom i da se to što prije završi.Ja prvi sam spreman organizvati potpisvanje peticije u Tešnju,Jelahu,Maglaju i dr.
Šta mislite o ovome jer poznavajući naše političare oni to neće nikada učiniti (znam da je ta aktivnost u toku ali to predugo traje)
Molim sve posjetitelje Sarajevo-x.com da poduzmemo nekakvu energičniju akciju da državni organi ubrzaju pregovore sa Rusijom i da se to što prije završi.Ja prvi sam spreman organizvati potpisvanje peticije u Tešnju,Jelahu,Maglaju i dr.
Šta mislite o ovome jer poznavajući naše političare oni to neće nikada učiniti (znam da je ta aktivnost u toku ali to predugo traje)
-
Dezidijat
#2 Re: POvrat Povelje Kulina Bana iz Rusije
Možemo pisat onoj fondaciji Kulin ban , oni imaju kancelariju u novoj zgradi muzeja u Zenici.bošnjo wrote:Kao što znamo Povelja Kulina Bana (orginal) je najznačajniji dokument o dokazu državnosti BiH i kako takva bi trebala biti vraćena iz Rusije u BiH.
-
Regnum_Bosnae
Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.osa wrote:a otkud u dubrovniku.Dezidijat wrote:neki srpski pop se doćepo povelje u dubrovniku il đe već i darovo je rusima kao srpsko književno stvaralaštvo.vasa66 wrote:Otkud u Rusiji u 3pm? To me uvijek zanimalo.
- chuchumbamayumbe
A gdje je onda drugi primjerak?Regnum_Bosnae wrote:Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.osa wrote:a otkud u dubrovniku.Dezidijat wrote: neki srpski pop se doćepo povelje u dubrovniku il đe već i darovo je rusima kao srpsko književno stvaralaštvo.
- chuchumbamayumbe
BTW, ako cuju ovi nasi politicari koliko vrijedi Hagada, ode ona za $350 miliona, kush manje.Brisbane wrote:PA sta vi mislite da ce to Rusi vratiti ?!![]()
![]()
![]()
![]()
Ne daj Boze, po tom osnovu Izrael moze traziti Sarajevsku Hagadu(procjenjena kao jedna od najskupljih knjiga na planeti ~700 miliona $).
Pa se moze kupiti jos Audija, vila, qraca-palaca...
-
Regnum_Bosnae
Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.chuchumbamayumbe wrote:A gdje je onda drugi primjerak?Regnum_Bosnae wrote:Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.osa wrote: a otkud u dubrovniku.
- chuchumbamayumbe
Nisam, priznajem...Slabo poznajem ovo gradivo.Regnum_Bosnae wrote:Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.chuchumbamayumbe wrote:A gdje je onda drugi primjerak?Regnum_Bosnae wrote: Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.
Dedera pojasni, pls.
-
Regnum_Bosnae
Ovako druze, postoje tri primjerka, dva su jos uvijek u Dubrovniku, dok je treci ukraden i nalazi se sada u Rusiji. Stvar je u tome sto se taj primjerak u rusiji smatra originalom i sada se trazi nazad.chuchumbamayumbe wrote:Nisam, priznajem...Slabo poznajem ovo gradivo.Regnum_Bosnae wrote:Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.chuchumbamayumbe wrote: A gdje je onda drugi primjerak?
Dedera pojasni, pls.
-
Pearl
a sta ce nam ovdje? da je unistimo?
jad i bijeda je da se druga drzava bolje brine o nasem nacionalnom blagu nego sto bismo mi to ikad mogli... bolje joj je tamo.. bar je cuvaju kako treba..
mi ionako ne bismo znali sta cemo s njom.. osim mozda da je prodamo.. posto se politicari nece moci dogovoriti "cija" je...
jad i bijeda je da se druga drzava bolje brine o nasem nacionalnom blagu nego sto bismo mi to ikad mogli... bolje joj je tamo.. bar je cuvaju kako treba..
mi ionako ne bismo znali sta cemo s njom.. osim mozda da je prodamo.. posto se politicari nece moci dogovoriti "cija" je...
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Pa zar ne brinemo o Haagadi vec 500 i kusur godinaPearl wrote:a sta ce nam ovdje? da je unistimo?
Bice da samo onda kad se drugi docepaju naseg blaga ono bude unisteno.
-
Pearl
Dado dijasporitus wrote:Pa zar ne brinemo o Haagadi vec 500 i kusur godinaPearl wrote:a sta ce nam ovdje? da je unistimo?
mi ionako ne bismo znali sta cemo s njom.. osim mozda da je prodamo.. posto se politicari nece moci dogovoriti "cija" je...![]()
Bice da samo onda kad se drugi docepaju naseg blaga ono bude unisteno.
da ne pisem bezveze, covjek fino rekao... ne znamo da cuvamo ni ono sto imamo, a ne da trazimo jos... pa hebote, vjecnicu nismo u stanju da popravimo, pa da trazimo nazad knjizevnu gradju koje nam druge bibilioteke privremeno cuvaju za taj veliki momenat otvorenja...makondo wrote:a kad je dobijemo, mozemo je dati na cuvanje u odavno obnovljenu vijecnicu, ili u zemaljski muzej, koji nema grijanje i prokisnjava.
brinemo za Hagadu samo par godina... sta je bilo sa njom prije toga, bolje ne pitaj... a mislim da smo je i tad "sacuvali" samo zato sto su nam zaprijetili da ce nam je uzeti...
a i ko ce popravljati i sredjivati te muzeje i 'nake biblioteke... sta ce nam to .. bolje beton graditi... za to se ima para...
- Citizen-X
Tebi za info Sarajevsku Hagadu su sacuvali dobri ljudi u 2 svjetskom ratu a i u ovom proslom. Ne zato da je uzurpiraju nego zbog znacenja zivota i smrti iste knjige koja je sacuvana iz ljudskih pobuda a ne iz niskih malogradjanskih.Brisbane wrote:PA sta vi mislite da ce to Rusi vratiti ?!![]()
![]()
![]()
![]()
Ne daj Boze, po tom osnovu Izrael moze traziti Sarajevsku Hagadu(procjenjena kao jedna od najskupljih knjiga na planeti ~700 miliona $).
-
venera888
smartbandit wrote:Da bi dobio nesto moras i dat' nesto ... pa tako prodat Hagadu Jevrejima ... od dijela para otkupit Povelju od Rusa a ostatak iskoristiti za isplate dnevnica i plata entitetskim i drzavnim parlamentarcima koji prolaze kroz teske trenutke odkako je dosao/otisao (novi) serif u zemlju ...
- Brisbane
WTF, o cemu ti pricas ? Sta je pisac stio rjetCitizen-X wrote:Tebi za info Sarajevsku Hagadu su sacuvali dobri ljudi u 2 svjetskom ratu a i u ovom proslom. Ne zato da je uzurpiraju nego zbog znacenja zivota i smrti iste knjige koja je sacuvana iz ljudskih pobuda a ne iz niskih malogradjanskih.Brisbane wrote:PA sta vi mislite da ce to Rusi vratiti ?!![]()
![]()
![]()
![]()
-
dioklecian
ja sad ne razumijem bas potpuno, jel ta povelja interesantna nama zbog sadrzaja ili mi to zelimo imati kao trofej.Regnum_Bosnae wrote:Ovako druze, postoje tri primjerka, dva su jos uvijek u Dubrovniku, dok je treci ukraden i nalazi se sada u Rusiji. Stvar je u tome sto se taj primjerak u rusiji smatra originalom i sada se trazi nazad.chuchumbamayumbe wrote:Nisam, priznajem...Slabo poznajem ovo gradivo.Regnum_Bosnae wrote: Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.
Dedera pojasni, pls.
zasto moramo uvijek raditi suprotno od onog sto nas stariji naucise; zar nije bolje ptica u ruci nego golub na grani?
pozdrav
- gospodar kuglastih munja
...usput,
Po zavrsetku rata cula se informacija da ce Vlada Turske ustupiti, pokloniti BiH oko 12 tona (?) pisanog materijala a vezanog za 400 g vladavine Osmanlija u Bosni . Navodno se radi o katastarskim knjigama , sudskim odlukama, prepiskama, zabljeskama itd.
Najveci interes je vladao za katastarsko stanje zbog manje-vise nasilnog oduzimanja vlasnistva u vrijeme postojanja YU u svim oblicima, i kao kraljevine i kao komunisticke drzave.
Sjecate li se one tvrdnje Srba o 90% njihovog katastarskog vlasnistva u BiH ?
Po zavrsetku rata cula se informacija da ce Vlada Turske ustupiti, pokloniti BiH oko 12 tona (?) pisanog materijala a vezanog za 400 g vladavine Osmanlija u Bosni . Navodno se radi o katastarskim knjigama , sudskim odlukama, prepiskama, zabljeskama itd.
Najveci interes je vladao za katastarsko stanje zbog manje-vise nasilnog oduzimanja vlasnistva u vrijeme postojanja YU u svim oblicima, i kao kraljevine i kao komunisticke drzave.
Sjecate li se one tvrdnje Srba o 90% njihovog katastarskog vlasnistva u BiH ?
-
Regnum_Bosnae
Ta povelja je vazna zato sto je diplomatski dokument jednog bosanskog vladara a pisan na domacem jeziku. Ova cinjenica cini to da je vrijednost ovoga dokumenta za istoricare jako velika. Plus kao sto sam i prije naveo taj primjerak sto se nalazi u Rusiji se smatra originalom sto jos vise povecuje vrijednost.dioklecian wrote:ja sad ne razumijem bas potpuno, jel ta povelja interesantna nama zbog sadrzaja ili mi to zelimo imati kao trofej.Regnum_Bosnae wrote:Ovako druze, postoje tri primjerka, dva su jos uvijek u Dubrovniku, dok je treci ukraden i nalazi se sada u Rusiji. Stvar je u tome sto se taj primjerak u rusiji smatra originalom i sada se trazi nazad.chuchumbamayumbe wrote: Nisam, priznajem...Slabo poznajem ovo gradivo.
Dedera pojasni, pls.
zasto moramo uvijek raditi suprotno od onog sto nas stariji naucise; zar nije bolje ptica u ruci nego golub na grani?
pozdrav
-
privat
Ja sam uvjek bio sokiran onim vremenom ,doba bana Kulina.ili Kulina bana ma istoga dodje ,kopijatori sada ili prije ,znali su svoj posao.Samo ne kontam u sta su ustekavali onaj utikac kad nije bilo struje.Regnum_Bosnae wrote:Predpostavljam da nisi upoznat sa cinjenicom da postoje tri primjerka.chuchumbamayumbe wrote:A gdje je onda drugi primjerak?Regnum_Bosnae wrote: Zato sto je jedan primjerak poslao dubrovcanima.