teletrader wrote:"There's no sure thing except death and taxes"... (Wall Street)
Nije mi cilj da na bilo koji nacin stitim vladaujucu strukturu,ali ne postoji zemlja na svijetu (osim par arapskih diktatura) gdje je moguce izbjeci placanje poreza..
Neko u ovoj vise nego zustroj raspravi spomenu da "ce sada cak 2 mjeseca godisnje raditi za drzhavu"..
Na zapadu,u svim ovim zemljama u koje bi "svi odmah otisli ali se prvo posrali na BiH" se u prosjeku za drzhavu radi 6 mjeseci u godini..
Tako je u Austriji,tako je u Njemackoj,da ne spominjem skandinavske zemlje..
E sada mnoge ove drzhave imaju i te kakvu birokratiju koja je poprilcno korumpirana (samo sto se to ne radi "kokosarski" kao u dragoj nam jedinoj nego vrlo prikriveno i gospodski),politicare koji prespavaju 3-4 godine u parlamentu i onda odu u prijevremenu penziju koja je rijetko kada ispod 5000€..
I sta sada da tu uradi mali covjek,izaci na ulicu i demonstrirati "zasto je u Svedskoj najveca stopa poreza 50% a razlika u plati izmedju irgeta na gradilistu i inzhinjera nekih 400-500€ na ruke?"
Institucije vlasti kostaju jako puno,a BiH,zbog svoga uredjenja ima i preglomazan aparat..
I sta sada,recimo da sutra na vlast dodje neka "napredna gradjanska stranka" (ovo pisem a kontam na pepog Zlatka) mislite da ce oni dokinuti poreze,ukinuti recimo kantone (na taj nacin hiljade ljudi ostaviti bez posla) smanjiti sebi plate itd.
Na kraju krajeva,sami se stavite u njihovu kozhu,da li biste vi bili Robin Hood
kad bi dosli na vlast...
Jer ne kazhe se bezveze "Bolje gram vlasti nego kila pameti"...
mislim da u svakoj od tih drzava imas oslobadjanje od poreza na ime humanitarnog rada..npr..
ja hocu da svojih 150 KM dam nekome u ruke, kome treba a ne da mi konj na ime lafo socijalne politike strpa sebi u dzep...
nije problem porez.. u svakoj od tih drzava ti vidis u sta bar dio tvojih para ide.. u sta nase idu? u dzepove poslanika i ogromne administracije koja svakako ne radi svoj posao? u audije koji voze na benzin i dizel istovremeno i u 2 miliona maraka u toalet papiru?
a nemamo puteve, nemamo socijalnu politiku, ne brinemo se o borcima koji su im stvorili uslove da sjede tu gdje sjede, nema posla...
ja bih prva bila sretna da dajem porez ali da mi neko kaze (i ispostuje) - evo na sta smo potrosili vase pare, pa da znam za sta radim majka mu stara.. da svi imamo koristi od toga, a ne samo politicka mafija..
ovako nam porucuju: ti narode skapaj, ko vam je kriv kad se niste u politiku uvalili..