popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

MUNAFIK

#376 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by MUNAFIK »

ja cu se izjasniti ovako nekako :-D

Nacionalnost: Bosanac i Hercegovac :-D
Etnicka pripadnost: Bošnjak
Religija: Musliman

Jel more ovako :D
generator

#377 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by generator »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:
Mnogo Hrvata i Srba Bosnu ne smatraju svojom zemljom. Za mnoge je to vjestacka tvorevina. Zbog toga, kada vec nismo bili u stanju da formiramo zajednicku naciju, vrijeme je da Bosnjaci pokazu da su apsolutna vecina i da od Bosne pocnu stvarati nacionalnu drzavu Bosnjaka. A Bosnjastvo bi se trebalo otvoriti za sve one koji Bosnu smatraju svojom jedinom domovinom te odvojiti od Islama. Ja ne vjerujem da ce Srbi i Hrvati zavolijeti BiH i imati isti odnos prema BiH kao sto imaju Bosnjaci ali vjerujem da BiH hoce postati nacionalna drzava Bosnjaka za nekih 50-100, 150 godina. Ali lijepo bi bilo da u tom buducem Bosnjackom korpusu budu ukljuceni i katolici i pravoslavci i Romi itd.
Oooooooj Pietje...
Islam je neodvojiv od bošnjaštva taman koliko je pravoslavlje neodvojivo od srpstva. Islam je formativni faktor savremenog bošnjaštva, shvati već jednom. Ne, nije moguće integrirati ljude drugih vjera u bošnjaštvo bez konverzije u islam. I nema nikakve potrebe, jer državljani jedne zemlje, njeni pravni subjekti i nosioci prava, ne moraju biti iste narodnosti. Sasvim jasno. A za tvoju informaciju, BiH jeste nacionalna država Bošnjaka i uvijek je bila. S tim da je ujedno i nacionalna država Srba i Hrvata.
Nije mi jasno zašto te toliko muči islamski aspekt bošnjaštva.
Ne moci mene Islamski aspekt Bosnjastva vec me muci sto su katolici u Bosni Hrvati. Kako Hrvati? Po kojem osnovu? Je li zato sto su Katolici? Je li zato sto su u 7. stoljecu nastali od Hrvata? Nije ni zbog toga jer evo sta nauka i DNK analiza o tome kaze:

http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=38

Znaci nisu nastali od Hrvata vec je vjerovatnije da su nastali od Ilira, starosijedioca koji su se Slavenizirali. Nisu nikada bili dio Hrvatske drzave osim kratko isto kao sto je Hrvatska kratko bila dio Bosne. Po cemu su oni onda Hrvati? I zaista ne mislim da je toliko cudno formirati Bosansku/Bosnjacku naciju koja je iznad religije. To ce se kad tada desiti. Ja zelim da pripadam toj naciji a zele i mnogo drugih kao sto vidimo iz ove ankete. Svi ovi Bosanci i Bosanci i Hercegovci to zele a siguran sam da medu njima ima i dosta katolika i Pravoslavaca i drugih. ;)
Pa čuj ako te toliko muči etnički ili genetski korijen Hrvata sa tobom nešto nije u redu.Odi napravi DNA svoje krvi pa odi pa si broji krvna zrnca.Hrvati su narod a ti si očigledni poisteko i z jednog hrvatskog plemena .Kojeg pa ajde lijepo istraži pa onda objavi.
popajic

#378 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by popajic »

sharloakrobata wrote:
Problem nastaje kad u glavi imas to Vase i Nase.
I kad pristajes na to da razlicitosti nasih prostora sluze samo da nas dijele.
I kad te ubijede da si niko i nista ako nisi konstitutivan.
I kad forsirajuci i sve bazirajuci na "svom" etnosu zaboravis na Bosnu i Hercegovinu.
Bosanska kultura,jezik,istorija,kuhinja... SVE objedinjuje.
Imena NASIH velikana ???
Pa, to su valjda imena svih BIH velikana.
Teritorija ?
Majko moja pitanja...pomislio bi covjek da BIH i ne postoji !
Imena ?
Sva BIH imena. I karakteristicna ( :-) ) i ne karakteristicna.
Kuhinja?
koliko znam upravo zvanicno i postoji bosanska kuhinja!
Smijesna i zalosna ovakva pitanja. I to u sred Bosna i Hercegovine !
Imena meni trebaju, imena... Da nećeš možda pominjati Kočića, Dučića, Ćopića, Šantića, Andrića, Noga, Višnjića, Selimovića, Kapora... Oni su svoje davno rekli. Oni nikada nisu imali dileme, koje tebe sada more.
Da si zdrav i ziv, nemam nikakve dileme, sto ti za sebe ocito ne mozes reci.
Meni je sasvim jasno i ko sam i zasto sam to sto jesam.Bosanac !Demokratija mi daje pravo da to budem,ali nasi sovinisti ne daju.Sto ne znaci da ne postojim :D
Ako me nesto mori to je ogromna kolicina sovinistickih gluposti koja provejava iz pojedinih postova.
Trebaju ti imena ? Pa, trazi ih i po njima prosudjuj ko je ko i kakav je ko. Meni to ne treba.
osa

#379 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:Ma ne pratiš na času Pietje. Za formiranje modernih naroda genetsko je porijeklo POTPUNO nevažno. Važne su neke druge dodirne tačke, prije svega tradicija, folklor, svjetonazor i istorijski interesi.
Na našim prostorima tradicija i svjetonazor (ali i ostali važni faktori) uslovljeni su religijom, pa je ona postala formativni faktor u narodnom preporodu.
Tako je i taj je proces završen.
Nebih rekao da je taj proces zavrsen. Jer kako da ima odreden broj katolika koji za sebe kazu da su Bosanci? Mora biti neka osnova za vase Hrvatsvo. Zbog cega ste vi Hrvati a ne Madari ili Srbi? Zbog cega je jedan Crno-Gorac Crnogorac a ne Srbin? Eh zbog toga bi i vi trebali biti ponosni sto ste Bosanci.

Uvijek je bila ta teorija o krvi i o dolasku Hrvata najvazniji oslonac za objasnjenje Hrvata u Bosni. Sada se taj oslonac gubi i postavlja se sasvim logicno pitanje; Zbog cega si ti Hrvat, roden u Sarajevu a ja Bosnjak/ Bosanac, roden u Sarajevu....?
sve mi se ćini čitajući tvoje postove, da ti nisi ni bošnjak ni bosanac a bogami ni nizozemac, preciznije nisi na čisto što si, vjerojatno jo jedan od onih koji se nisu snašli u bijelom svijetu pa vode bitke s vjetrenjačama ubjeđujući srbe i hrvate da su bošnjaci, a ni sami bošnjaci nisu sigurni da li su bošnjaci ili bosanci tj. šta će se više isplatiti biti.
zgembo_sa

#380 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by zgembo_sa »

rosal wrote:
zgembo_sa wrote:
rosal wrote:Želim da se izjasnim kao Bosanac jer sam Bosanac!
Šta tu nije jasno?!
Bosanac u narodnom ili nacionalnom smislu?
Bosanac sam i u narodnom, i u nacionalnom smislu! :thumbup:
Onda izmisljas novi narod...
Bosanski_kralj

#381 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Bosanski_kralj »

Ma na sljedećem popisu treba samo staviti mogućnost da se izjasniš: Bosanac/ Bosanka ili Neopredjeljen/a :oops:
The Silent Man

#382 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Izgleda da je to rijesena stvar,novi „Bosnjacki kurs“...bas se sjecam da je prije neko vrijeme reis Ceric izjavljivao u hutbama/intervijuima (kakva je razlika?) kako su bosanski muslimani po identitetu – Bosnjaci - narod,a Bosanci po nacionalnosti...
Smatram to shvatanje nevjerovatno stetnim upravo zato sto 90% ljudi ne moze da shvati tu razliku narod/nacija ... i ako se smatra bosancem smatra se i u narodnom i u nacionalnom smislu...a to je smrtni udarac za izgradjnu Bosnjacke nacije...a o tome da ustav "bosance" poznaje koliko i jugoslovene da ne govorim...
Ali,koji sam ja faktor...
zgembo_sa

#383 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by zgembo_sa »

Ma ne sekiraj se, broj Bosnjaka koji zele da se izjasne Bosancima u narodnom smislu je zanemarivo mali. Agresivni pojedinci iz mjesanih brakova uz pomoc placenika obavjestajnih sluzbi susjednih drzava stvaraju privid da se radi o nekoj ozbiljnoj masi, a u stvari su nebitan faktor...
The Silent Man

#384 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Ma razumjem ja to,nije cak bitno ni to izjasnjavanje... bitna je ta nova zabuna...
Od kraja 80-ih,pa kroz rat nacija koja se zvala Muslimani vratila je historijsko ime Bosnjaci... prosla je "vatreno krstenje" (koja ironija) i gradila se Bosnjacka nacija...

Odjednom se jucer nacija Bosnjak,sada svodi na nivo narod Bosnjak... eksperimentise se sa necim sto u startu nece prihvatiti Srbi i Hrvati (99% njih nema govora da ce odustati od svoje Srpske nacionalnosti i svoj identitet predstaviti kao narod : Srbin,nacija : bosanac)

A ti mjesani zapravo i nemaju narodnost - njihov status je narod-neopredjeljeni , nacija - koji pasos imas...
The Silent Man

#385 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by The Silent Man »

Ali nema potrebe za tim narod/nacija...kada je sve davno rijeseno time sto je Bosna i Hercegovina definisana kao VISEnacionalna drzava...

Eksperimentisanje sa nekom nad-nacijom bosancohercegovaca koja se odnosi prema dosadasnje 3 nacije kao prema narodima (necim sto je nedefinisano-nesto poput entiteta :)) je stetno kako za Bosnjake,tako i za odnos Bosnjaka i ostalih nacija,jer ostali to dozivljavaju kao nametanje,majorizaciju...

Sve u svemu ovo je jedna nepotrebna i ogromna glupost!

Ako Bosnjaci odustanu od nacije Bosnjak i to pretvore u "narod" izvrsili su autogenocid...
Vozdra raja :-)

#386 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Vozdra raja :-) »

Ili ce mo svi biti bosanci i hercegovci, ili ce mo biti srbi, hrvati, i bosnjaci!

S obzirom da ce se velika vecina katolika i pravoslavaca opredijeliti kao hrvati i srbi, onda za bosanske muslimane ostaje jedina pametna opcija a to je da se izjasne kao bosnjaci. Ako se izjasnimo kao bosanci i bosnjaci, podijelit ce mo se u dvije nacije i tako od sebe napraviti nacionalnu manjinu!!
Erzsebet

#387 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Erzsebet »

Ništa se bitno neće promijeniti i ako se jedan određen broj ljudi izjasne kao Bosanci, jer se vrlo dobro zna da to nisu Srbi i Hrvati. Bitan je broj glasača koji će izlaziti na izbore, sve od 2012., pa do 2030. godine i tu leži bh. budućnost. Kako sada stvari stoje, ukoliko bude izlazilo otprilike procentualno isto Bošnjaka, Hrvata i Srba na izbore, desiće da se tada Bošnjaci/Bosanci mogu sve promijeniti, od vlasti u tzv. hrvatskom dijelu FBiH, pa do RS-a, samo je pitanje vremena. Uz odricanje od BiH koje sprovode hrvatski i srpski političari, ove dvije grupe će masovno i dalje seliti u susjedne zemlje, a natalitet im svakako nije jača strana, on je na strani Bošnjaka/Bosanaca. Prema tome, budućnost zemlje je ipak bošnjačka, iako se još uvijek može spasiti multinacionalnost, ali s ovakvom sviješću o Bosni kao otiraču, Srbima i Hrvatima se smiješi bajkovita budućnost, s većinskim bošnjačkim narodom u lijepoj našoj BiH.
Erzsebet

#388 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Erzsebet »

Već je polako započeo trend o kojem govorim u gornjem postu, i to upravo s opštinama Jajce i Busovača, gdje su pobijedili SDA načelnici. To će se dešavati sve češće, a uz jednu vrlo agresivnu kampanju, Bošnjaci će u neka doba jednostavno izvaditi lične karte u RS-u i tamo glasati.
Agic Nurija

#389 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Agic Nurija »

Rembrandt wrote:
Pokušat ću ponovo: baš taj šamar o kojem pričaš presudan je u svakom otrežnjenju, pa i u narodnom. Da bi se neka grupa počela raspoznavati kao zajednica ona već mora postojati, odnosno već mora imati određen skup zajedničkih elemenata koji je izdvajaju od drugih.
Pa sta ja od pocetka vec govorim ? Ti reces da zajednica postoji zato sto postoji,
a tek ondah da se kroz konflikt podju razlikovati, sada tvrdis sto ja govorim !
Dok ja kazem da iz pocetka se moraju razlikovati jer inace je to ista zajednica !
.................................
Upravo javnom pojavom Bosanca kao državotvorne, nacionalne, etničke i opštekulturne jedinke na trenutnim behacijskim prostorima, zadaje se odlučujući udarac nakaradnim, antibosanskim kleronacistima, koji su svojom antiljudskom politikom Bosnu pretvorili u moderno evropsko ruglo u kojem više niko živ ne zna, ko pije, a ko plaća! A to šta ko trenutno osjeća, kada je u pitanju upisivanje u knjige "porijekla", nebitno je spram onog osjećaja koji se javlja kada se upisujemo u knjige "faktičkog prisustva na rodnom tlu danas i ovdje"!

I ma koliko se vi antibosanci (do juče ste bili i antibšnjaci i antimuslimani) trudili da Bosanstvo svrstate u rubriku "ostali", na slijedećem popisu ćete biti razočarani ne samo brojem, več prije svega kvalitetom ove odrednice u ukupnoj borbi za opstanak jednog, u ovom slućaju bosanskog naroda. A srpski i hrvatski narod več ima sve što ovaj pojam čini stvarnim - izvan Bosne, u matičnim zemljama, kao što je to uostalom i svjetko pravilo ove vrste igre, koja se na tuđim terenima nerijetko završi krvavim sukobima sa namjerom "konačnog istrijebljenja" onih drugih i drugačijih, pod uvjetom da su i slabiji!

I na kraju, nema nakaradnije odrednice na bijelom svijetu od one: "Ja sam Bosanac i Hercegovac". To je isto kao kad bih rekao" - (pod uvjetom da se Njemačka zove Njemačka i Bavarska država) ja sam Nijemac i Bavarac, rođen sam i živim u Berlinu u stotoj generaciji, a ti onda kontaj ko sam i šta sam i odakle sam?!
Agic Nurija

#390 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Agic Nurija »

sharloakrobata wrote:
Ocito se ne razumijemo. Nacionalnost je politicka kategorija i po ovom pitanju se niko ne moze izjasnjavati kako hoce ili zeli. To si sto si po rodjenju, odnosno drzavi rodjenja.
Ako se BH Srbi i Hrvati zele izjasniti tako, onda ne mogu vise biti konstitutivni narodi u BIH nego samo nacionalne manjine u odnosu na Bosanskohercegovacku naciju. Jasnije?
Ovo je čist fašizam. Insistranje na tome da postoji samo jedna i jedina prava nacija u BiH, i da su svi oni koj nisu pripadnici te jedne i jedine prave nacije - nacionalne manjine je zla do svoje srži.

Nacija je jedna od faza u evolutivnom razvoju ljudske zajednice. Njena osnova jeste osjećaj zajedničke pripadnosti, emocija. Svako se može izjasniti baš kako želi i osjeća. Niko i nikome neće ništa nametati.

Svima je u BiH jasno, da mi imamo najmanje tri različita osjećaja zajedničke pripadnosti - 3 nacije, tj. 3 konstitutivna naroda.

Sve ostalo je mlaćenje prazne slame, izmišljanje tople vode i negiranje činjenica.

Srbi i Hrvati nemaju problema sa svojim nacionalnim izjašnjavanjem. Sve je tu jasno k'o dan. Onaj ko ima problema, neka ih rješava sam sa sobom i u svojoj avliji.
Bosna i jeste avlija bosanskog naroda i ostalih privremenih ili trajnih gostiju!
weed

#391 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by weed »

Eskim... valjda moRe to, kad ne moRe Bosanac!? :-)
Agic Nurija

#392 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Agic Nurija »

rosal wrote:
behavac wrote:
rosal wrote:I zašto su odvojeni Bosanci i Hercegovci od Bosanaca? Uostalom, nemoguće je biti hercegovac po nacionalnosti, jer Hercegovina označava samo geografsko područje! Isti je slučaj sa npr Dalmacijom u Hrvatskoj... postoje dalmatinci, ali ne kao nacija!

Čak i za vrijeme dok su Dalmacija i Slavonija bile u sklopu naziva hrvatske države, njeni gradjani su bili Hrvati!
Ako ne postoji Hercegovac po nacionalnosti, jer Hercegovina označava samo geografsko područje onda ne postoji ni Bosanac po nacionalnosti, jer i Bosna označava samo geografsko područje. Posto se drzava zove Bosna i Hercegovina, to sto je Bosna prva u nazivu da daje joj neko vece pravo od Hercegovine.
Tako da jedino mozemo sve zvati Bosanskohercegovci prema pripadnosti drzavi a Bosanci i Hercegovci su nazivi za geografsku pripadnost.
A realno danas po nacionalnosti, ovo kod nas oznacava etnicku pripadnost, u BIH imamo Srbe, Bosnjake i Hrvate uz one koji se i ovdje izjasnjavaju kao Bosanskohercegovci, slicno kao Jugosloveni u SFRJ, i ostale nacionalne manjine...
Nema to veze sa nazivom države! Dovoljno je znati kad se prvi put u historiji spominje Bosna, a kad joj se pridodaje Hercegovina!
Ovo je odraz nepostojanja kontinuiteta u (ne)postavljanju stvari na svoje mjesto, kada je u pitanju akademska znanost jedne države i jednog naroda, naime, "svi" znamo kada je i gdje je neko prišio naziv "hercegovina" bosanskoj milenijskoj državi, ali nikada još nije niti postavljeno ono bitno pitanje: Zašto je to baš tada i tamo i od onih koji su zasjedali (Berlinski Kongres 1878) učinjeno pstotomanskoj Bosni i postotomanskom narodu Bošnjanima? Tema za najmanje deset doktorskih radova iz perioda novije historije Bosne.....
elSaik

#393 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by elSaik »

Zbog razbijanja jedinstva Bošnjanja, što bi drugo?
oldplague

#394 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Žalim slučaj, do tada je jedinstvo Bošnjana već bilo razbijeno. Naime, oni su bili razbijeni u millete. Bilo prošlo, nije mi jasno kako se još možete zamajavati tim glupostima. I tada vam je, kao i sada, razjedinjenost odgovarala. Da ste malo skupa, ali različiti, da ste kuća do kuće, ali da se ne ženite i ne povezujete, da je neko donji, a neko gornji, da suživimo :-) ali da se ne čuju gusle ili ezan, da smo zemljaci, ali po mom, da smo za jedinstvenu, građansku, komšiluk, toleranciju (kojoj bismo, jelte, cijeli svijet mogli podučiti) ali da od prvih izbora glasamo isključivo za nacionalne stranke koje najbolje artikuliraju to jedinstvo, građanstvo, komšiluk... :roll: :roll: :roll: :roll:
Možete li sada barem razumjeti svoje različitosti i napraviti državu u kojoj se poštuju zakoni u potrebnoj mjeri da vas prihvati civilizovani svijet? To je pitanje.
Dozer

#395 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Dozer »

Dzaba sva prica....i dalje se neumoljivo brkaju pojmovi narodnosti, nacionalnosti i religije...

A sto se tice samog naziva drzave, pa i to je valjda svima jasno i kako i kada je nastalo.
U svakom slucaju, naziv "Bosna i Hercegovina" svakome normalnom, a ko dolaz isa strane, automatski implicira da se radi o dvije drzave koje su nekada ile zasebne, pa se stopile u jednu, federalnu. A ovo je, ni manje ni vise, totalna budalastina jer Hercegovina nikada nije bila ni d od drzave, za razliku od Bosne.

Po ovom receptu bi se drzava mogla zvati i Bosna i Podrinje ili Bosna i Krajina, itd.
palermo

#396 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by palermo »

oldplague wrote: Oooooooj Pietje...
Islam je neodvojiv od bošnjaštva taman koliko je pravoslavlje neodvojivo od srpstva. Islam je formativni faktor savremenog bošnjaštva, shvati već jednom. Ne, nije moguće integrirati ljude drugih vjera u bošnjaštvo bez konverzije u islam. I nema nikakve potrebe, jer državljani jedne zemlje, njeni pravni subjekti i nosioci prava, ne moraju biti iste narodnosti. Sasvim jasno. A za tvoju informaciju, BiH jeste nacionalna država Bošnjaka i uvijek je bila. S tim da je ujedno i nacionalna država Srba i Hrvata.
Nije mi jasno zašto te toliko muči islamski aspekt bošnjaštva.
Samo da ti zahvalim na postovima koji u moru gluposti koji se ovdje mogu pročitati jesu rijetko zrnce pameti i znanja.
oldplague

#397 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by oldplague »

Dozer wrote:Dzaba sva prica....i dalje se neumoljivo brkaju pojmovi narodnosti, nacionalnosti i religije...

A sto se tice samog naziva drzave, pa i to je valjda svima jasno i kako i kada je nastalo.
U svakom slucaju, naziv "Bosna i Hercegovina" svakome normalnom, a ko dolaz isa strane, automatski implicira da se radi o dvije drzave koje su nekada ile zasebne, pa se stopile u jednu, federalnu. A ovo je, ni manje ni vise, totalna budalastina jer Hercegovina nikada nije bila ni d od drzave, za razliku od Bosne.

Po ovom receptu bi se drzava mogla zvati i Bosna i Podrinje ili Bosna i Krajina, itd.
Pa bog vam pameti dao, imate hiljadu otvorenih pitanja na koja Solomon ne bi smislio odgovor, sve da nas listom mačem prepolovi, a vi otvarate nova, još jalovija i besmislenija.
Progutaj me zemljo. :angry:
Pietje_Bel

#398 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

Citam malo ove pametne Bosance i zaista mi nije jasno zasto Bosna nije vec u NATO paktu i u evropskoj uniji kad ima toliko pametne omladine u Bosni sa idealima? Kako to da je Ceric glavni inspirator i glavni voda Bosnjaka kada se samo 30% u vrh glave, Bosnjaka identifikuje sa tim poganim politicko-Islamistickim Bosnjastvom? Odgvor na ovo pitanje je isti kao i na ono pitanje: "Zasto je rijeka Bosna puna smece kada Bosnje toliko vole priridu?", "Zasto Bosnjacka djeca u Sarajevu studiraju 50 godina a provede svoje najbolje dane u kaficima, od kafe do kafe?"

Bosna je jednostavno zemlja bez ideala. Tamo zive ljudi koje boli k.... i za zemlju i za prirodu i za naciju i za nacionalni preporod i za bilo cim. Kada jedan seljak, Ceric, moze reci da je Bosnjacima maticna zemlja Turska i kada se nakon toga ne desi nista onda je jasno da je taj narod u dubokim govnima. Tesko se taj narod uopste moze nazvati narodom. Izvinite ali stvarno nije pretjeano ako kazemo da su to poturice. Ako glavni voda duhovni i vjerski i politicki svih Bosnjaka kaze da su Bosnjaci Turci i da je Matica Bosnjaka Turska i kada se nakon Turske pobjede slavi kao da je Bosna pobjedila Evropsko Prvenstvo onda samo mozemo reci da je taj narod u dubokoj krizi identiteta kao cjelina. Meni nije zao sto neki efendija kaze da smo Turci i nije mi zao sto je Bosnjastvo ili Bosanstvo totalno shejabno ve mi je zao sto se ne moze primijetiti niti jedna trunka otpora. Bas da omladina tako ravnodusno gleda prema tome....? Pa ovdje na zapadu smo mi, studenti, ti koji se dizemo na noge radi mnogo sitnijih stvari. U Grckoj je vlada pala skoro nakon ubistva jednog studenta. Zapitam se: Da li u Bosni ima uopste studenta ili te ljude bolje mozemo nazvati "Sarajevskim kahvendzijama?" :(
JohnnyS

#399 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by JohnnyS »

Pietje_Bel wrote: Bosna je jednostavno zemlja bez ideala. Tamo zive ljudi koje boli k.... i za zemlju i za prirodu i za naciju i za nacionalni preporod i za bilo cim.
Vrati se ovamo pa idealiziraj koliko hoćeš... :P

Kao što je lako tuđim qrcem gloginje mlatit, tako je lako iz Nizozemske objašnjavat ljudima iz BiH što su oni zapravo. Shvati da je svatko ono što se osjeća. Ja mogu imat u sebi DNK od Ante Starčevića pa se ne moram osjećat Hrvatom (iako za njega kažu da je bio Srbin) nego Marsovcem, to je moja stvar, a ne tvoja, ili još gore, onih koje broje krvna zrnca u vidu genetičkih istraživanja baziranih na Y kromosomu ili mitohondrijskoj DNA. Shvati da je strance u definiranju nacija razlikovao jezik. Mi manje-više svi istim jezikom pričamo (zanemarimo sad postojanje bosanskog, hrvatskog i srpskog kao zasebnih jezika). Opet, zaključili smo da smo različiti iako isto govorimo. Pa po čemu ćemo onda stvorit svoju naciju? Po religiji. I zapalo je da su muslimani Bošnjaci, katolici Hrvati, a pravoslavci Srbi. I zašto katolik iz Srednje Bosne se ne osjeća Mađarom nego Hrvatom? Zato što on razumije mađarski taman onoliko koliko i ja onu temu o prebrojavanju topovskih cijevi vojski iz okruženja, a to će reći: NIKAKO. To što je prije 500 godina u BiH bio jedan te isti narod, to je danas nebitno... Dobrodošao u 21. stoljeće
Pietje_Bel

#400 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Pietje_Bel »

JohnnyS wrote:
Pietje_Bel wrote: Bosna je jednostavno zemlja bez ideala. Tamo zive ljudi koje boli k.... i za zemlju i za prirodu i za naciju i za nacionalni preporod i za bilo cim.
Vrati se ovamo pa idealiziraj koliko hoćeš... :P

Kao što je lako tuđim qrcem gloginje mlatit, tako je lako iz Nizozemske objašnjavat ljudima iz BiH što su oni zapravo. Shvati da je svatko ono što se osjeća. Ja mogu imat u sebi DNK od Ante Starčevića pa se ne moram osjećat Hrvatom (iako za njega kažu da je bio Srbin) nego Marsovcem, to je moja stvar, a ne tvoja, ili još gore, onih koje broje krvna zrnca u vidu genetičkih istraživanja baziranih na Y kromosomu ili mitohondrijskoj DNA. Shvati da je strance u definiranju nacija razlikovao jezik. Mi manje-više svi istim jezikom pričamo (zanemarimo sad postojanje bosanskog, hrvatskog i srpskog kao zasebnih jezika). Opet, zaključili smo da smo različiti iako isto govorimo. Pa po čemu ćemo onda stvorit svoju naciju? Po religiji. I zapalo je da su muslimani Bošnjaci, katolici Hrvati, a pravoslavci Srbi. I zašto katolik iz Srednje Bosne se ne osjeća Mađarom nego Hrvatom? Zato što on razumije mađarski taman onoliko koliko i ja onu temu o prebrojavanju topovskih cijevi vojski iz okruženja, a to će reći: NIKAKO. To što je prije 500 godina u BiH bio jedan te isti narod, to je danas nebitno... Dobrodošao u 21. stoljeće
Pametnjakovicu mene boli ona stvar kako cete se vi Hrvati osjecati. Za mene ste Bosanski katolici i tako vas i zovem i tako na vas gledam. Vi nama trebate sve dok vlada u Bosni politicko-Ilsamisticka revolucija Efendije Cerica. Bez vas bi Bosna bila Kabul. Ja zelim Bosnjacku Bosnu ili Bosansku Bosnu ali ne onakvu kako je zamislja Efendija Ceric. Bosjaci ce kad tad postati apslotuna vecina u Bosni a tesko je zamisliti da za 100 godina Bosnjaci/ Bosanci nece ciniti 67% stanovnistva. Samo je pitanje sta ce ti Bosnjaci tada biti? Hoce li oni biti ono kako ih efendije zamisljaju ili ce se sjetiti neko da ih izvadi iz tog kameog doba...? Za Hrvate se ja najmanje brinem. Neka njih gdje i jesu jer bez njih Bosna nebi bila Bosna.
Post Reply