Pametna geopolitika Sarajeva

Sarajevo

Treba da uveliko podrzava pro bosanske snage u odredjenim krajevima i njihove politike.
6
32%
se netreba uopste mjesati u politiku Hrvata BiH
11
58%
Nemam stav.
2
11%

Total votes: 19

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#51 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Ja neke diskutante ne razumijem kada govore o multi-kulti Sarajevu. U našem društvu postoji samo jedna kultura, bosansko-hercegovačka. London je multikulturan grad, a Sarajevo NIJE.
Ta bosansko-hercegovačka kultura je kao kada sabiraš vektore, pa ona rezultanta je jedna kultura.

Image
Last edited by PipiDugaDevetka on 10/10/2012 19:07, edited 1 time in total.
herturty

#52 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by herturty »

-x- wrote:
herturty wrote:
.... a ako ucinimo par pametnih koraka mozemo od Mostara za 30 godinanapraviti zaista multi etnican grad gdje ce u zapadnom Mostaru Hrvati i Bosnjaci zivijeti u miru skupa i poraziti politiku HDZ-a.
Zapadni Mostar je i sad multietničan.
Istočni Mostar je očišćen. Od 8000 predratnih Hrvata tamo ih sada živi 45-ero.

...a ako ucinimo par pametnih koraka mozemo od Istočnog Mostara i Sarajeva za 30 godinana praviti zaista multi etnicne gradove gdje ce Hrvati i Bosnjaci zivijeti u miru skupa i poraziti politiku SDA.
Pa dobro ja sam i rekao da se u Sarajevo pro bosanski Hrvati iz HSP redova trebaju ponovo vratiti iz Zagreba i Splita i obogatiti ga. Naravno i Istocni Mostar treba biti izmjesan. Rijec je bila o tome da Sarajevo treba graditi mehanizme podrske HSP-u i Hrvatima Blaza Kraljevica.

Blaz Kraljevic je ubijen a HOS je se za par sedmica nakon njegovog ubistva transformisao u jednu "ne bosansku" i Tudjmansku vojsku. Zasto je se to desilo? Znamo da je i 1991. u Duvnu, Livnu, Ljubuskom, Posavini bilo vecina Hrvata koji su za BiH i za Blaza Kraljevica ali te ljude nije imao ko da podrzi.

Znam da je HSP odmah nakon ubistva Kraljevica (generala ARBIH) poslalo listu ubica vladi u Sarajevu. Ali ni Alija nij ebio previse zainteresiran da to sve istrazi jer je znao ko iza toga stoji (RH).

Sada je pitanje kako ih podrzati?
herturty

#53 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by herturty »

-x- wrote: To bi trebao objasniti onoj hrvatici iz Grabovice koju su grupno silovali patriotski borci Armije BiH, a prethodno pred njom ubili muža koji ju je pokušao zaštiti.
Na žalost više ne možeš joj objasniti, jer se objesila 6 mjeseci kasnije nakon što su je pustili iz logora Armije BiH u Jablaničkom muzeju.
Ostalih 30 streljanih civila da i ne spominjem.

Tvoji postovi i način na koje se Sarajevo odnosi prema zločinima počinjenim nad Hrvatima Srednje Bosne i Sjeverne Hercegovine, glavni je razlog zašto s gađenjem okreću glavu od tog vašeg koncepta "multietničke BiH".

Naravno gdje je rata ima i zlocina. Te zlocine treba poslati u zatvor. Zato svugdje gdje je bilo rata izmedju ARBIH I HVO-a nema skoro nimalo Hrvata da glasaju za HSP. Pogleda u Kiseljaku, Vitezu, Zepcu... Tu HSP-vaca nema!

Ali ih ima u Tomislav gradu, Posusju, Livnu, Posavini itd. I mi taj potencijal moramo iskoristiti.
DougHeffernan

#54 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by DougHeffernan »

-x- wrote:To bi trebao objasniti onoj hrvatici iz Grabovice koju su grupno silovali patriotski borci Armije BiH, a prethodno pred njom ubili muža koji ju je pokušao zaštiti.
Na žalost više ne možeš joj objasniti, jer se objesila 6 mjeseci kasnije nakon što su je pustili iz logora Armije BiH u Jablaničkom muzeju.
Ostalih 30 streljanih civila da i ne spominjem.

Tvoji postovi i način na koje se Sarajevo odnosi prema zločinima počinjenim nad Hrvatima Srednje Bosne i Sjeverne Hercegovine, glavni je razlog zašto s gađenjem okreću glavu od tog vašeg koncepta "multietničke BiH".
Ne patetikuj. Mizeran je broj Hrvata koji su silom protjerani iz BiH. Kukajte o majorizaciji i mudzahedinima koliko zelite, i sami znate da je katastrofalno ekonomsko i politicko stanje u drzavi glavni razlog smanjenja broja Hrvata u BiH. Ulaskom HR u EU, broj Hrvata u BiH ce vjerovatno pasti ispod 350 000, kladim se da ce vam i tad biti krivi "zli mudzahedini koji jadnim ugrozenim Hrvatima ne daju mira" :lol:
Tiger 033

#55 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Tiger 033 »

Ovo se zove "majorizacija" hrvata bas su onako ugrozeni ali su im pravo drage bosnjacke pare...sve zaradili u Ljubuskom,Širokom Brijegu...ha ja :oops:

Tih 85 bogataša iz naše zemlje dijeli bogatstvo od nevjerovatnih devet milijardi dolara, a svih 85 multimilionera posjeduje imovinu koja prelazi 30 miliona dolara, što je ujedno bio i uslov da se pojave na ovoj listi. Nije teško pretpostaviti da u našoj zemlji živi mnogo više multimilionera koji imaju imovinu od „samo“ nekoliko miliona i ne zadovoljavaju kriterij za navedenu listu.

Postoji dovoljno prostora i da sumnjamo u vjerodostojnost brojke od 85 multimilionera koji posjeduju imovinu koja prelazi 30 miliona dolara, s obzirom da veliki broj njih zbog upitnog načina na koji su došli do imetka kriju tačne podatke. Procjenjuje se, primjera radi, da imovina aktuelnog predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, iznosi nekoliko desetina miliona eura, pa se spekuliše čak i o cifri od 200 miliona eura, a prijavljena imovina iznosi 2,8 miliona eura.

Upravo je „skrivanje“ stvarne vrijednosti imovine najveći problem pri sastavljanju svojevrsne liste najbogatijih Bosanaca i Hercegovaca.

Svojevremeno je portal --- NO LINKS --- napravio listu najbogatijih Hrvata u BiH, a prije dvije godine je taj poredak izgledao ovako:

1. Pero Gudelj (Vitez)
2. Mirko Grbešić (Široki Brijeg)
3. Dubravko Grgić (Ljubuški - Zagreb)
4. Ivica Zovko (Žepče)
5. Petar Ćorluka (Grude)
6. Tomislav Antunović (Brčko, Orašje)
7. Svjetlan Stanić (Kreševo)
8. Marijan Primorac (Široki Brijeg - Zagreb)
9. Miljenko Bašić (Posušje)
10. Jozo Bogdan (Široki Brijeg)

Sudeći prema procjenama o godišnjim prihodima deset navedenih biznismena, oni svakako zauzimaju svoje mjesto među 85 najbogatijih.

Od biznismena koji svojom (stvarnom) imovinom konkurišu za listu najbogatijih Bosanaca i Hercegovaca su svakako Fahrudin Radončić, Hilmo Selimović, Gavrilo Bobar, Faruk Širbegović, Edin Arslanagić, Lijanovići, Stanislav Mucić...
dimenzija12

#56 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by dimenzija12 »

Skijaš wrote:Ne nego se raduješ slabljenju hrvatskog korpusa u BiH. Jedno je kada kritikuješ politički kurs na kojem se našao veći dio nekog naroda, a drugo je kad se veseliš devastaciji tog naroda. Prvo je OK, drugo je šovinizam.

za mene su hrvati isto kao sto su i kinezi, peruanci ili svedjani... dakle samo stranci
radovao bih se devastaciji kako ti kazes bilo koga ko je neprijatelj BiH i bosnjaka

i ne odgovori mi ti na one moje tri tacke :) slazes li se ili ne?
Tiger 033

#57 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Tiger 033 »

-x- wrote:
Tiger 033 wrote:Ovo se zove "majorizacija" hrvata bas su onako ugrozeni ali su im pravo drage bosnjacke pare...sve zaradili u Ljubuskom,Širokom Brijegu...ha ja :oops:
Koje su to "bošnjačke pare" u Ljubuškom i Širokom?
Postoje li možda neke nebošnjačke pare u Bosni i Hercegovini?
Jarane samo da Sarajevo,Zenica,Bihac,Tuzla jedan mjesec bojkotuju hrvatske proizvode znao bi ti o kakvim se parama radi...i sad ti vrlo dobro znas ,nego se tošo praviš :oops:
Tiger 033

#58 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by Tiger 033 »

-x- wrote:Drugim riječima nešto su proizveli za tebe.
Nisi im džabe dao pare.
Ili trecim rijecima ja kupim Švabsko,Tursko ...ha ja... ja za svoje pare kupujem sta hocu pa nek' oni proizvode i prodaju po Sirokom i Ljubuskom...da vidimo koliki ce profit ostvarit' :oops:
matematicar_teski

#59 Re: Pametna geopolitika Sarajeva

Post by matematicar_teski »

Nikad vam oprostiti necemo Ahmice.
Locked