Dani, 28.09.2007. wrote:Anketa Dana: Treba li smijeniti Harisa Silajdžića i Milorada Dodika?
Ne damo svoje nacionaliste
Metodom slučajnog uzorka, putem telefona, ispitali smo šta o prijetnji međunarodne zajednice smjenom Harisa Silajdžića i Milorada Dodika misle Sarajlije, a šta Banjalučani. Njih 100 - po 50 ispitanika iz svakog grada, odgovaralo je na tri pitanja:
A) Da li podržavate smjenu Milorada Dodika?
B) Da li podržavate smjenu Harisa Silajdžića?
C) Da li podržavate smjenu obojice političara istovremeno?
Pored konačnih rezultata, izdvajamo i najinteresantnije odgovore.
Banja Luka
A) NE - 48; DA - 2
B) NE - 28; DA - 15; MOŽDA/NEUTRALNO - 7
C) NE - 43; DA - 4; MOŽDA/NEUTRALNO - 3
"Dodik je jedini normalan, iskren i otvoren političar, ne glumi, pametan je, ne laže, ne uvaljuje se nikome, ne boji se. Zahvaljujući Dodiku, penzije nam idu gore."
"Silajdžića treba smijeniti, dabome, on nastavlja istu politiku kao i Izetbegović koji je htio da napravi muslimansku državu, želi da nam ukine vojsku, policiju, RS, a međunarodna zajednica je na strani muslimana i hoće da RS bude u islamskoj državi."
"Nas Silajdžić ne interesuje, on zastupa svoj narod i bori se za njega, ja to razumijem, neka ga tamo. Mi imamo našeg Dodika, cijela Banja Luka je prezadovoljna njime, cijela Republika Srpska, samo nek' nastavi kako je i počeo?"
"Znate zašto ne želim Dodikovu smjenu? Zato što se Dodik dovoljno nakrao i nakupio u prošloj vlasti, i pošto se dobro namirio, sad može nešto da udijeli i narodu i malo radi za njega. Nisam zato da se iko od njih smijeni jer lako je političare smijeniti, okrenu se svom privatluku, svom poslu i briga ih; zato ih treba ostaviti da se bore na vlasti i vršiti stalne pritiske na njih."
"Ne razumijem se ja oko Silajdžića. To je tamo, u Federaciji".
"Ako smijene Dodika, došlo bi do masovnih demonstracija i do većih tenzija u RS-u. Napravio bi se takav neviđen haos, jer je sav srpski narod za njega, da ne bi znali šta ih je snašlo."
"Silajdžić nije više za politike, nema on tu energiju kao što ima Dodik, on je za penziju, za miran život."
"Da smijene Silajdžića? Ma ne, onda politička scena više ne bi bila zanimljiva. S kim bi onda Dodik ratovao?!"
"Nisam za smjene; RS je imala sreću što je dobila Dodika, jer on je jednom pao, povukao se i potom se vratio ojačan na političku scenu, dakle, sazrio je. Mislim da se ne može govoriti o smjenama istovremeno za obojicu; politika u BiH se neće promijeniti time što će se vezati dvije političke ličnosti jedna za drugu."
"Siladjžića treba smijeniti, zato što je protiv srpskog naroda, RS-a, uvijek govori da smo klali, tukli? Eh, pa ako jesmo, onda nek' nas pusti na miru same."
"Ma, treba ih sve skloniti i dovesti jednog trećeg čovjeka - mladog, neiskompleksiranog..."
Sarajevo
A) NE - 5; DA - 43; MOŽDA/NEUTRALNO - 2
B) NE - 32; DA - 17; MOŽDA/NEUTRALNO - 1
C) NE - 26; DA - 23; MOŽDA/NEUTRALNO - 1
"Ta dva čovjeka nam ne trebaju na političkoj sceni u vrijeme kada bismo se trebali uključiti u evropske integracije, jer stopiraju svaki mogući progres i djeluju ekstremno regresivno, a najpogubniji su za mladu bh. inteligenciju i opći napredak bh. društva. Hoćemo evropski početak do 2012, a ne jugoslavensku rapsodiju 1992."
"Mislim da je Milorad Dodik jedan od adekvatnijih političara na današnjoj političkoj sceni. Protiv sam Silajdžićeve politike i njegovog načina izražavanja. To nema nikakve veze s njihovim nacionalnostima. Rekla bih da je Dodik realniji u svemu što govori."
"Glupo bi bilo da izgubimo jednog nacionalistu, ako će ostati drugi nacionalista. Ko god dođe na Dodikovo mjesto, Haris će uvijek izazvati averziju kod tog čovjeka, i obratno. Normalno je da se svi nacionalisti koji su vodili zemlju u ratu međusobno mrze. Njih treba skloniti s političke scene."
"Za razliku od Dodika, Silajdžić je mnogo tolerantniji političar, dok Dodik ne prihvata kompromise. Dodika treba smijeniti zbog opstrukcije reforme policije i svih ostalih reformi koje su neophodne za ulazak u EU. Odgovara mi Silajdžićev način vođenja politike. Njihova odgovornost nije jednaka i više je kriv Dodik."
"Silajdžić previše ekstremno forsira drugu stranu i pravi bošnjački ekstremizam, što nam ne može donijeti ništa dobro. Samo nas je ocrnio u očima svijeta, pokušava nasilu ukinuti RS, na silu centralizirati BiH i tako stvara kontraefekt. Dodik onda vuče na svoju stranu i odgovara referendumom."
"Kompletnom politikom Milorada Dodika sam jako nezadovoljna, mislim da je nacionalistička i šovinistička. Harisa Silajdžića je možda vrijeme pregazilo, ali taj čovjek nije ono što je bio i mislim da ne može BiH povesti u EU."
"Dodik još uvijek potencira to zrno sumnje i još uvijek je prisutna neka napetost i nesigurnost. Dodik sa svojim ponašanjem i pričom daje do znanja da stanje nije stabilno, isto kao što je Karadžić radio."