Ofanziva

Post Reply
_majevica_

#126 Re: Ofanziva

Post by _majevica_ »

bogumil-8 wrote:Umjesto "izbornog inženjeringa" aktivirajmo se i pomozimo "normalnim ljudima" da dođu na vlast i budu naši zastupnici na svim nivoima vlasti, i svima će nam biti bolje!
Pravo pitanje je jesmol mi kao vecina NORMALNI ili smo manjina.Evo nisu ni prebrojani svi mrtvi a kamoli sahranjeni
a neki zagovaraju podjele i raspade BiH.A radi toga se ratovalo...Isti naci lideri koji su zapoceli rat su i dalje glavne face...
_majevica_

#127 Re: Ofanziva

Post by _majevica_ »

Nije samo isti lideri sto su zapoceli rat da su isti nego i ideje postoje i dalje iste.Ali evo kao i novo poslijeratni lider
Dodik...jednom je u skupstini RS-a govorio Poplasenu i radikalima."Niste vi nikakvi borci..to sto ste uradili u BiH
to je sramota"..Kao nisu osvojili citavu BiH a on bi to bolje uradio da je tada imao njihovu moc...
bogumil-8

#128 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

U svim sredinama je više "normalnih", ali su manje agresivni i aktivni od ovih "nenormalnih", te se njihova riječ manje čuje (a većina u vlasti su "nenormalni ljudi"). "Normalni" bi davno našli zajednička i za sve prihvatljiva rješenja.
Last edited by bogumil-8 on 13/12/2009 21:41, edited 1 time in total.
vivaldi

#129 Re: Ofanziva

Post by vivaldi »

_majevica_ wrote:
Betand wrote:vidiš moje ptice na grani kazu da je 93 obratno bilo
Da nisu te ptice papagaji koji su slusale vijesti H-B tokom rata :D
Salim se ...nego Komisic je ipak covjek kao i drugi u BiH sto je ostao u Federaciji vjerovatno on samo zna..
a mi mozemo nagadjati razloge.Ipak sam ubijedjenja da je vjerovao svojoj politickoj opciji SDP-a da ce tako
jedino moci narodi zajedno zivjeti u miru u BiH.Jer ta opcija je jedina logicna ako se hoce sacuvati cjelovitost
BiH i ravnopravnost svih naroda na svakom dijelu BiH.
Majevica, evo kako ravnopravnost izgleda na sdp-ovski nacin.
Damir Hadzic- mlad momak, lijep, pametan, obrazovan, fino prica, multi-kulti...
Nacelnik opstine Novi Grad (najmnogoljudnije sarajevske opstine). Nacelnik je postao 2000 godine, a nakon 7 punih godina njegove vladavine (podaci su iz 2007) pogledaj mu krvnu sliku opstine
http://www.javnauprava.ba/content/view/25/8/
210 bosnjaka, 9 hrvata i 8 srba :-).
Odnos 1:26-27. Pa ovo nije cak ni realno stanje trenutne demografske slike opstine (a svi srbi ne samo u ovoj opstini nego i u cijelom sarajevu koji izadju na izbore glasaju za sdp, jer fakticki i nemaju za koga drugog, a evo kako im sdp vraca).

Gdje je tih par srba u sdp-u da prokomentarise ovo? Jesi ikada u ovom vijeku cuo ijednog da je pokrenuo pitanje, organizovao neku tribinu npr. "polozaj srba u sarajevu, problemi, aktuelna situacija, buducnost..."?????
Naravno da nisi, jer su ikebane i boje se svoje sjene, a kad ih i ugledam na tv-u unaprijed znam da ce pricati o velikosrpskim projektima, milosevicu..jer samo to rade vec 15 godina, dok njihovi sunarodnjaci grcaju u problemima (pritom cak ne mislim ni na povratnike vec na nas sto smo ovde bili svo vrijeme, a sada smo najveci pushionicari jer smo za rs-ovce alijini srbi, a ovde smo ocigledno nepotrebni visak.).
Izgleda da im je to jedini nacin da opravdaju par hiljada km mjesecno i sto su vjerovatno svoje najrodjenije uspjeli uvaliti na dobra radna mjesta.

Jedini koji je ovaj problem spoemenuo jeste Mirsad Kebo (koji nije sdp) prosle godine cini mi se, i iako se naravno nista nije promjenilo, bar je spomenuo.

Pogledaj podatke i za Bihac - cini mi se da je i tamo sdp. Nakon toga ih uporedi sa svim ostalim opstinama i skontaces da su svi, ALI BUKVALNO SVI, i u federaciji i rs-u u 5 deka bez obzira na to koja stranka je na vlasti.
Jedina razlika je RETORIKA (a ona se ne maze na hljeb), ali su DJELA IDENTICNA.

PS. Ja sam bio citav rat u sarajevu, i dan danas sam u sarajevu, svi moji glasaju za sdp (ja nikad nisam izlazio na izbore), godinama predajem papire za konkurse (fakultetski sam obrazovan naravno) i nikad nista.
ROTOR 9

#130 Re: Ofanziva

Post by ROTOR 9 »

_majevica_ wrote:Nije samo isti lideri sto su zapoceli rat da su isti nego i ideje postoje i dalje iste.Ali evo kao i novo poslijeratni lider
Dodik...jednom je u skupstini RS-a govorio Poplasenu i radikalima."Niste vi nikakvi borci..to sto ste uradili u BiH
to je sramota"..Kao nisu osvojili citavu BiH a on bi to bolje uradio da je tada imao njihovu moc...
Buraz svaka cast. pocinjes da shvatas problem.. Jel ofirno da s emulti multi pravi samo gdje su Bosnjaci onako vecina.. :?:
Dodik je umisljeni petljanac... znas stane srbija iza njegovih ledja.. a onda iza srbije i rusija.. i ono sad smo glavni.. ah dace bog nestace i tog gasa i te nafte.. ;-)
travnik

#131 Re: Ofanziva

Post by travnik »

ROTOR 9 wrote:Znate sta :?:
Komee ne svijda neka ide gdje zeli.. ako se neko moze zaliti na polozaj uopste onda su to Bosnjaci.. godinama pokusavam dobiti posao na raznoraznim konkursima., ali ne ide.. niko ne gleda skolsku spremu nego - nacionalno opredeljenje- rodni list.. Vjerujem da ce se javiti jos neko sa slicnim problemom.. ali JA da se zovem Mario ili Milos davno bih imao radno vrijeme od 08h -16h i vozdra..Cak sta vise dovoljno bi bilo da se javim samo da imam zelju da radim i nista vise.. papiri ce poslije doci.. Zapita li se iko sto se otvaraju silni privatni fakulteti :?: I prije svega ko im daje dozvolu :?:
Jedino se u Sarajevu forsira neka multieticnost.,multi ovo ono.. na radnom mjestu moze biti kocnica kolika zeli., na fakultetima isto., nemoj ga smjeniti remetis nacionalni kljuc.. Ok imamo li takav problem u Banjaluci., Mostaru, Trebinju,.. pika li se kod njih nacionalni kljuc.. u Sarajevu cak ona siromasna mjesna zajednica ne moze izvesti novo rukovodstvo da ne bude opet sve po nacionalnom kljucu.. murija ne smije izgazat lopova jer je druge nacije i zalice se ovom., onom.. dodje Bosnjo da trazi krvavo platu zaradjenu., murija odvaja bubrege.. jedino se Bosnjacima vjecito spocitava tolerancija.,suzivot a sto ti svake godine unazade 4-5 godina, sto ti svakih 30 godina namece nove ustave i zakone..Bosnjaci su polozili do sada kroz vijekove svoju multi-multi..da li ste VI sa istoka ili zapada dokazali tu svoju slatkorjectivost ? Zaista postoji li igdje na zemlji da neka manjina odredjuje pravila vecini :?:
HALO SVIMA :!: u sve ovo ne bih vjerovao da zivim negdje u toplom domu zapadne evrope..
U konacnici..ko hoce fino ., normalno moze nema problema ALI da se ove stvari desavaju negdje vani davno bi izbio sukob.. OK-- Proglasite nezavisnost vec sutra.. moze sto se tice mene.. al cu onog svog prostora ogradit kako JA zelim a ne kako se VI dogovorite .. :!:
Ma stvarno si realan, u pravu totalno, upravo zbog toga je u "boljem dijelu BiH" gdje su sve Milos do Milosa zaposlenost gotovo 99%, a veoma slicna, gotovo identicna zaposlenost vlada i na "Marijevom prostoru" u Livno, TG, Capljini i itd. Posao tesko pronalaze svi, neovisno o nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti.
travnik

#132 Re: Ofanziva

Post by travnik »

bogumil-8 wrote:Vi ("nacionalisti") počeli ste priču o "pravim" i "krivim" zastupnicima! Zato sam vas priupitao i ponovo pitam:
Koji to narod u BiH ne bi volio da ga zastupa B. Bogićević ili S. Cenić?! Naravno, navedeni u ovom trenutku "svima smetaju" osim: NORMALNIM LJUDIMA!
Umjesto "izbornog inženjeringa" aktivirajmo se i pomozimo "normalnim ljudima" da dođu na vlast i budu naši zastupnici na svim nivoima vlasti, i svima će nam biti bolje!
1. Dvoje spomenutih ti ne prihvataju Srbi, kada vec pitas koji narod, a i Bogicevic se bio kandidirao na pretproslim izborima na listi SDP-a u sarajevskoj izbornoj jedinici i nije prosao. Barem koliko sam ja upoznat. Samo ne znam za koju razinu vlasti, kanton, entitet ili drzava. Osobno imam pozitivan stav i o B. Bogicevicu i o S. Cenic.
2. Tko su to normalni ljudi? Gdje se moze nabaviti certifikat za normalne? Koji su kriteriji? Tko to odredjuje tko je normalan, a tko ne?
3. Nadji mi samo jednu rijec gdje sam bilo koga uvrijedio i to po bilo kojem osnovu. Moja greska je ocigledno sto nisam zaludjen likom i dijelom nekih "normalnih" politicara i javnih osoba.
_majevica_

#133 Re: Ofanziva

Post by _majevica_ »

vivaldi wrote:Majevica, evo kako ravnopravnost izgleda na sdp-ovski nacin.
Nacelnik opstine Novi Grad (najmnogoljudnije sarajevske opstine). Nacelnik je postao 2000 godine, a nakon 7 punih godina njegove vladavine (podaci su iz 2007) pogledaj mu krvnu sliku opstine
Posto inace zivim u sjeveroistocnoj BiH.I solidno poznajem BN,Bc,TZ,Ugljevik,Lopare,Celic,Gradacac,Lukavac.
Znaci mogu licno o strukturi i podjeli vlasti nesto govoriti u ovim opcinama...
Ali ne mogu da vjerujem da SDP tako cini u Novom Gradu...Jer SDP je u TK i Brckom veoma solidan i ima normalnu
politiku a sto se tice lopovluka tj.brige za gradjane gdje su sve stranke u TK nosioci pozicije svi su isti...
Ali hocu da naglasim da u TK pa cak i opstine u RS-u BN,Lopare,Ugljevik gdje ima postotak Bosnjaka ,znaci i u TK
u opcinama gdje ima postotak Srba i Hrvata tako i ucestvuju u vlasti i priblizno i u zaposlenjima po postotku u
kantonalnim institucijama vlasti...U sustini gotovo su normalizovani medjunacionalni odnosi gotovo kao prije rata.
Opet kazem cudno mi je za Sarajevo pogotovo za zanemarivanje lica koja su ostala citav rat u Sarajevu.
vivaldi

#134 Re: Ofanziva

Post by vivaldi »

_majevica_ wrote:
vivaldi wrote:Majevica, evo kako ravnopravnost izgleda na sdp-ovski nacin.
Posto inace zivim u sjeveroistocnoj BiH.I solidno poznajem BN,Bc,TZ,Ugljevik,Lopare,Celic,Gradacac,Lukavac.
Znaci mogu licno o strukturi i podjeli vlasti nesto govoriti u ovim opcinama...
Ali ne mogu da vjerujem da SDP tako cini u Novom Gradu...Jer SDP je u TK i Brckom veoma solidan i ima normalnu
politiku a sto se tice lopovluka tj.brige za gradjane gdje su sve stranke u TK nosioci pozicije svi su isti...
Ali hocu da naglasim da u TK pa cak i opstine u RS-u BN,Lopare,Ugljevik gdje ima postotak Bosnjaka ,znaci i u TK
u opcinama gdje ima postotak Srba i Hrvata tako i ucestvuju u vlasti i priblizno i u zaposlenjima po postotku u
kantonalnim institucijama vlasti...U sustini gotovo su normalizovani medjunacionalni odnosi gotovo kao prije rata.
Opet kazem cudno mi je za Sarajevo pogotovo za zanemarivanje lica koja su ostala citav rat u Sarajevu.
Kakva je situacija u tvom kraju ja stvarno ne znam, ali ja sam ti dao konkretan i nezavisan podatak slovom i brojem (nisam iznio svoje subjektivno misljenje) kakva je situacija u mom kraju. Posebna tezina i poraznost lezi u cinjenici sto se ne radi o nekoj minornoj opstini vec o opstini koja je po popisu iz 1991 imala 136 hiljada stanovnika (vise od cijele tuzle) u kojoj sdp vlada vec cijelu deceniju i sto se naravno radi o glavnom gradu.

Vjerujem da je tebi ovaj podatak cudan, ali meni je puno vise od toga - meni tj. za oko 30-40 hiljada ovdasnjih srba , narocito mladih, to je ogroman problem vec godinama.

Ovaj post naravno s tobom nema nikakve direktne veze, ali sam htio da kazem da stvari vrlo cesto nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled i da nije pametno generalizovati jer individualna subjektivna misljenja i stavovi cesto nisu realan prikaz. Upravo zato na ovom forumu ja citam i komenatrisem OZBILJNE postove ljudi koji se ne zovu i ne misle kao ja da bi ih bolje shvatio i oni mene, dok trolove naravno nit citam nit komenatrisem.
mostarac

#135 Re: Ofanziva

Post by mostarac »

Ova ideja sa pocetka teme je bajka i njen jedini rezultat koji ona moze poluciti ako bi krenula da se provodi u djelo je rat.
Ovakva ideja je imala smisla do 21.11.1995 godine, a onda je u Daytonu iz mirovnog sporazuma izbacen anex o povratku izbjeglica, koji tamo formalno stoji, ali sa jednom "zackoljicom", a ona glasi da nema zabrane prodaje imovine. Onog trenutka kad je potpisan dayton i kad se dozvolila prodaja u posjed vracene imovine, ova ideja je pokopana i postala je neizvodiva. Logicnim slijedom dogadjaja ljudi su u atmosferi koja je vladala krajem devedesetih godina imovinu koju su vracali u posjedi ili mjenjali ili prodavali trenutacno jer ko bi zivio u Bratuncu ili Gacku. Posljedica je to sto imamo, a poslije je**** nema kajanja. Nemoguce je izvesti to sto se predlaze u pocetnoj ideji i to bi vodilo u novi rat i opcije masovnih migracija naroda i autobusa koji dolaze na izbore nikome dobro nisu donijele, a i RS ne bi izdala potvrde o mjestu prebivalista tolikoj masi Bosnjaka pa je i s te strane projekat osudjen na propast. Nazalost svu pogubnost oko prodaje imovine neki su shvatili tek danas, a velika vecina jos nije. To je trebao biti jedan od osnovnih zahtjeva u daytonu a to je da 30 godina od ulaska u posjed imovine niko ne moze prodat ni kanat od prozora, a ne kucu ili zemlju. E tad bi se moglo govoriti o povratku. Ovako je samo legalizovano etnicko ciscenje.
Ovaj projekat moze tek dugorocno (period od nekoliko decenija minimalno) da bude izvodiv i to na nacin da se privredom prelazi entitetska linija i malo po malo narod da se vraca ili seli u RS. Od ovakvih ad hoc rjesenja moze samo da nas glava zaboli. Dakle korak po korak ekonomijom ulaziti u RS, a okanite se autobusa i birackih mjesta, jer to samo krv moze donijet i nista drugo.
Eto pa vi opet za SDA i ne dajte na dedu Aliju. Zahvalite se njemu za to sto je bio "vizionar" i dopustio da se prodajom imovine zavrsi ono sto je zapoceto 1992. godine.
Sad je kasno govoriti o ovim stvarima i pojeo vuk kenjca.
Agic Nurija

#136 Re: Ofanziva

Post by Agic Nurija »

mostarac wrote:Ova ideja sa pocetka teme je bajka i njen jedini rezultat koji ona moze poluciti ako bi krenula da se provodi u djelo je rat.
Ovakva ideja je imala smisla do 21.11.1995 godine, a onda je u Daytonu iz mirovnog sporazuma izbacen anex o povratku izbjeglica, koji tamo formalno stoji, ali sa jednom "zackoljicom", a ona glasi da nema zabrane prodaje imovine. Onog trenutka kad je potpisan dayton i kad se dozvolila prodaja u posjed vracene imovine, ova ideja je pokopana i postala je neizvodiva. Logicnim slijedom dogadjaja ljudi su u atmosferi koja je vladala krajem devedesetih godina imovinu koju su vracali u posjedi ili mjenjali ili prodavali trenutacno jer ko bi zivio u Bratuncu ili Gacku. Posljedica je to sto imamo, a poslije je**** nema kajanja. Nemoguce je izvesti to sto se predlaze u pocetnoj ideji i to bi vodilo u novi rat i opcije masovnih migracija naroda i autobusa koji dolaze na izbore nikome dobro nisu donijele, a i RS ne bi izdala potvrde o mjestu prebivalista tolikoj masi Bosnjaka pa je i s te strane projekat osudjen na propast. Nazalost svu pogubnost oko prodaje imovine neki su shvatili tek danas, a velika vecina jos nije. To je trebao biti jedan od osnovnih zahtjeva u daytonu a to je da 30 godina od ulaska u posjed imovine niko ne moze prodat ni kanat od prozora, a ne kucu ili zemlju. E tad bi se moglo govoriti o povratku. Ovako je samo legalizovano etnicko ciscenje.
Ovaj projekat moze tek dugorocno (period od nekoliko decenija minimalno) da bude izvodiv i to na nacin da se privredom prelazi entitetska linija i malo po malo narod da se vraca ili seli u RS. Od ovakvih ad hoc rjesenja moze samo da nas glava zaboli. Dakle korak po korak ekonomijom ulaziti u RS, a okanite se autobusa i birackih mjesta, jer to samo krv moze donijet i nista drugo.
Eto pa vi opet za SDA i ne dajte na dedu Aliju. Zahvalite se njemu za to sto je bio "vizionar" i dopustio da se prodajom imovine zavrsi ono sto je zapoceto 1992. godine.
:thumbup:
Onaj ko nije znao, u Bosni postoji "srpskohrvatski fond" za otkup "turskih kuća/posjeda", a osnivač i največi ulagač je crkva, moskovska i rimska! J.... i zemlju i narod, koje možeš "ukinuti" kupoprodajom posjeda unutar zemlje i unutar samog zemaljskog naroda!
I nije pitanje KO će i GDJE u Bosni birati, več KOGA i u ime ČEGA!?
bogumil-8

#137 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

Agic Nurija wrote:I nije pitanje KO će i GDJE u Bosni birati, več KOGA i u ime ČEGA!?
Zašto ne kandidovati i birati za "predsjenika BiH" (ne članove Predsjedništva) takve kandidate i ljude koji će se jednako brinuti za sve državljane BiH?!
Ko u BiH misli da, na primjer, Svetlana Cenić " kao predsjednik BiH, ne bi mogao biti njegov odgovarajući zastupnik" - ne spada (po mojoj ocjeni) u kategoriju "normalnih ljudi"!
Svako treba savladati "vlastiti nacionalizam" (pojedinačni - u sebi, i kolektivni - u "svom narodu"). To mogu prevladati, uglavnom, "normalni ljudi".
ultima_palabra

#138 Re: Ofanziva

Post by ultima_palabra »

bogumil-8 wrote:
Agic Nurija wrote:I nije pitanje KO će i GDJE u Bosni birati, več KOGA i u ime ČEGA!?
Zašto ne kandidovati i birati za "predsjenika BiH" (ne članove Predsjedništva) takve kandidate i ljude koji će se jednako brinuti za sve državljane BiH?!
Ko u BiH misli da, na primjer, Svetlana Cenić " kao predsjednik BiH, ne bi mogao biti njegov odgovarajući zastupnik" - ne spada (po mojoj ocjeni) u kategoriju "normalnih ljudi"!
Svako treba savladati "vlastiti nacionalizam" (pojedinačni - u sebi, i kolektivni - u "svom narodu"). To mogu prevladati, uglavnom, "normalni ljudi".
Daj ba, popusti malo :-) Pa ta žena je bila u SDS-ovoj vladi, kao ona je nešto doprinijela ovoj državi? Kritikuje Dodika, to je OK, ali uglavnom zato što nije u talu.
I meni se gadi nacionalizam, ali što prije shvatiš da ne možeš nekom nametati mišljenje, biće ti lakše.
bogumil-8

#139 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

Slučajno znam da je bilo ( i još uvijek znam da ima) i u SDS-u, i u SDA i u HDZ - "normalnih i čestitih ljudi" (ako ti se gadi nacionalizam - nemoj Ti biti nacionalista).
ultima_palabra

#140 Re: Ofanziva

Post by ultima_palabra »

bogumil-8 wrote:Slučajno znam da je bilo ( i još uvijek znam da ima) i u SDS-u, i u SDA i u HDZ - "normalnih i čestitih ljudi" (ako ti se gadi nacionalizam - nemoj Ti biti nacionalista).
Može ona biti čestita, ali moj izbor za predsjednika ne može biti neko ko je bio član partije koja je počinila genocid (možda nije bila u to doba, ali jeste kasnije).
Isto tako, nekim Hrvatima je Komšić neprihvatljiv zato što je bio u Armiji ili iz nekog drugog razloga (bili oni valjani ili ne). I njihov glas na izborima vrijedi isto kao i tvoj.
Ja lično kad bi birao Predsjedništvo izabrao bih: Jasmin Imamović, Bojan Bajić i Željko Komšić. Ali znam da nema ni 5% ljudi koji bi taj izbor podržali, i ne mogu ovih 95% nazvati glupim. Ipak, kad se pokažu rezultati njihovih favorita, mogu ih pozvati na odgovornost.
bogumil-8

#141 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

Pa, dobro. Hajde da istu tezu razrađujem pitanjem: Kome bi sve bio neprihvatljiv kao predsjednik BiH gospodin Jasmin Imamović?! Ko bi bio "neadekvatno zastupljen"?!
Edit: Pripremajući se za ratne opcije Miloševićevi (psihijatri u njegovoj službi) planeri su forsirali nacionalno i vjersko (istovremeno plasirajući parolu: "Nacionalno nije nacionalističko!").
Većina je podlegla toj propagandi (postali i sami nacionalisti, jer jedan nacionalizam podstiče drugi) i razmišljamo (većina) po tom klišeu (ugroženi, moramo da se zaštitimo i branimo, birajmo naše, bolje naš pa makar i lopov,...).
Last edited by bogumil-8 on 14/12/2009 10:52, edited 2 times in total.
travnik

#142 Re: Ofanziva

Post by travnik »

bogumil-8 wrote:Pa, dobro. Hajde da istu tezu razrađujem pitanjem: Kome bi sve bio neprihvatljiv kao predsjednik BiH gospodin Jasmin Imamović?! Ko bi bio "neadekvatno zastupljen"?!
Pretpostvaljam Bosjacima posto ne bi obecavao ukidanje RS-a. Osobno imam pozitivno misljenje o Jasminu Imamovicu.
bogumil-8

#143 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

Jasmin bi "smetao" svim "nenormalnim" , jer je on jedan od "normalnih ljudi".
Edit: Nemojte pogrešno shvatati izraze: "normalan" i "nenormalan"! Shvatite ih isto tako kako shvatate "dobar" ili "loš" (čovjek). Nema idealnih ljudi, svako u sebi nosi i jedno i drugo ( ali u različitim omjerima dobro/loše, normalan/nenormalan).
Last edited by bogumil-8 on 14/12/2009 10:58, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#144 Re: Ofanziva

Post by ultima_palabra »

bogumil-8 wrote:Pa, dobro. Hajde da istu tezu razrađujem pitanjem: Kome bi sve bio neprihvatljiv kao predsjednik BiH gospodin Jasmin Imamović?! Ko bi bio "neadekvatno zastupljen"?!
Edit: Pripremajući se za ratne opcije Miloševićevi (psihijatri u njegovoj službi) planeri su forsirali nacionalno i vjersko (istovremeno plasirajući paroli: "Nacionalno nije nacionalističko!").
Većina je podlegla toj propagandi (postali i sami nacionalisti, jer jedan nacionalizam podstiče drugi) i razmišljamo (većina) po tom klišeu (ugroženi, moramo da se zaštitimo i branimo, birajmo naše, bolje naš pa makar i lopov,...).
Pa vjerovatno većini i jednih i drugih i trećih. Ali treba raditi na njihovoj obavještenosti, upoznavati ih sa radom političara kao što je Imamović... Ako budemo samo upirali prstom u njih i vikali da su nacionalisti, dobićemo kontraefekat.
felipe kajetano

#145 Re: Ofanziva

Post by felipe kajetano »

Agic Nurija wrote:
mostarac wrote:Ova ideja sa pocetka teme je bajka i njen jedini rezultat koji ona moze poluciti ako bi krenula da se provodi u djelo je rat.
:thumbup:
Onaj ko nije znao, u Bosni postoji "srpskohrvatski fond" za otkup "turskih kuća/posjeda", a osnivač i največi ulagač je crkva, moskovska i rimska! J.... i zemlju i narod, koje možeš "ukinuti" kupoprodajom posjeda unutar zemlje i unutar samog zemaljskog naroda!
I nije pitanje KO će i GDJE u Bosni birati, več KOGA i u ime ČEGA!?
:-) :-) :? :-?
travnik

#146 Re: Ofanziva

Post by travnik »

bogumil-8 wrote:Jasmin bi "smetao" svim "nenormalnim" , jer je on jedan od "normalnih ljudi".
A jesi ti navalio za tim neutemeljenim kvalifikacijama o normalnim i nenormalnim. Tko su to normalni, a tko nenormalni? Kavi su kriteriji da se postane normalan? Gdje se moze aplicirati za potvrdu da je netko normalan? Po cemu to oni koji eto nesto imaju protiv Imamovica su nenormalni, a oni koji nemaju onda su normalni? Ne mozes tek tako etiketirati ljude bez i jednog valjanog razloga.
Kako god, biraci odredjuju, a mislim da Imamovic ne bi prosao za bosnjackog clana Predsjednistva BiH.
bogumil-8

#147 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

Moramo početi od sebe i neposredne okoline, pa onda dalje. Iznenadili bi se mnogi kada bi uvidjeli koliko je "normalnih ljudi" u onom drugom "taboru" (koji je neko sebi "prigrlio" iz sasvim "nenormalnih" razloga).
bogumil-8

#148 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

@travnik - zašto mislim da ti nisi (po mojim kriterijima) za koga bi glasao?!

PostPostao/la bogumil-8 dana 14/12/2009 10:54
Edit: Nemojte pogrešno shvatati izraze: "normalan" i "nenormalan"! Shvatite ih isto tako kako shvatate "dobar" ili "loš" (čovjek). Nema idealnih ljudi, svako u sebi nosi i jedno i drugo ( ali u različitim omjerima dobro/loše, normalan/nenormalan).
Isti primjer je sa shvatanjem pojma zdrav/bolestan.
travnik

#149 Re: Ofanziva

Post by travnik »

bogumil-8 wrote:@travnik - zašto mislim da ti nisi (po mojim kriterijima) za koga bi glasao?!

PostPostao/la bogumil-8 dana 14/12/2009 10:54
Isti primjer je sa shvatanjem pojma zdrav/bolestan.
Jasmin Imamovic je po mom misljenju jedan od boljih bh politicara i ne bih imao nista protiv da postane jedan od vodecih ljudi u drzavi. Nisam zbog toga reagirao, vec zbog upornih podjela i kvalifikacija. Ne volim etiketiranja ljudi i generaliziranja po principu svi su ovi dobri, a svi su oni losi i itd.
bogumil-8

#150 Re: Ofanziva

Post by bogumil-8 »

Ako pročitaš pojašnjenje pojmova dobar/loš, zdrav/bolestan, normalan/nenormalan, uočit ćeš da ja ne generalizujem. To što nas trenutno vode "loši" , "nenormalni", političari i što se njihova čuje, nikako ne znači da su i u pravu.
Nije u pravu D. Čović ako misli da će ga bolje zastupati Ivo Miro Jović od Dragana Vikić-a, nije u pravu M. Dodik ako misli da će ga bolje zastupati N. Špirić od Svetlane Cenić, nije u pravu S. Tihić ako misli da će ga bolje zastupati Bajazit Jašarević od Jasmina Imamovića, itd.
Mogu to islustrovati i na "vjerskom planu". Izaberimo po 100 muslimana, pravoslavaca i katolika i postavimo pitanje:
Pod rukovodstvom kojeg vjerskog službenika (poglavara) će biti najviše zadovoljnih? Tipujem na na uzor: Franjo Komarica bi bio najprihvatljiviji i najviše omogućio svima (da svako bude ono što hoće, kako hoće i koliko želi).
Nema šanse da "nacionalisti" doprinesu napretku BiH!
Post Reply