Ofanziva

Post Reply
1gorstak

#1 Ofanziva

Post by 1gorstak »

Ocigledno je da u skorije vrijeme nece doci do katarze velikosrpskog faktora i postoji mogucnost da ostanemo u klinču i sljedece dvije decenije. Zato je potrebno pokusati ubrzati slom velikosrpstva mirnim sredstvima, a izborni proces pruza legalan okvir za tako nesto. Ozbiljnim pristupom izbornom procesu i koristenjem tog mehanizma kako bi se ogranicilo utjecaj neprijatelja BiH, moze se zaobici decenije stagnacije i ubrzati reintegraciju drustva. A sve bez krvoprolica i sukoba.

Sve se ove price o ustavnim reformama, jacanju drzave, EU i NATO integracijama moze prevazici ako se eliminise aparat blokade:

"U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, odluke u Domu donose se većinom glasova poslanika koji su prisutni i glasaju. "Suzdržani" glasovi ubrajaju se u kvorum i ne dodaju se glasovima "za", odnosno "protiv". Poslanici ulažu napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu poslanika s teritorije svakog entiteta, osim ako je drugačije predviđeno Ustavom BiH i ovim poslovnikom."

Kljuc je dakle pridobiti jednu trecine onih delegata u parlamentu BiH koji dolaze iz manjeg entiteta, te bi tako entitetsko glasanje bilo prevazidjeno. Pro-bosanski blok bi bio u stanju donositi sve zakone potrebne za normalno funkcionisanje drzave, sasvim legalno i bez opstrukcija. Prvi korak bi svakako bio identificiranje izborne jedinice u manjem entitetu koju bi trebalo "poklopiti" masovnom promjenom mjesta boravka i dobijanjem licne karte u nekom od gradova te izborne jedinice.

Image

A nakon toga, spektakl.
1gorstak

#2 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

500.000 biraca iz veceg entiteta od danas do izbora ulozi nekoliko sati kako bi izvrsili preregistraciju, na izborima glasaju za neku od stranaka iz pro-bosanskog bloka i eto ustavne reforme.

Ulozeno par sati, a deblokiralo se drzavu i izbjeglo jos dvije decenije stagnacije.
XXS

#3 Re: Ofanziva

Post by XXS »

...Pro-bosanski blok ...
Ja znam za Pro-srpki, Pro-hrvatski i Pro-bosnjacki blok u zvanicnoj politici ali u zadnjih 15 godina nisam primjetio da iko ista radi na Pro-bosanskom okupljanju i politickom djelovanju.
Koja politicka partija ili udruzenje bi vodila ovu ofanzivu?
1gorstak

#4 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

XXS wrote:
...Pro-bosanski blok ...
Ja znam za Pro-srpki, Pro-hrvatski i Pro-bosnjacki blok u zvanicnoj politici ali u zadnjih 15 godina nisam primjetio da iko ista radi na Pro-bosanskom okupljanju i politickom djelovanju.
Koja politicka partija ili udruzenje bi vodila ovu ofanzivu?
Zamisli da imas zakon kojim se jaca BiH a koji treba provuci kroz drzavni parlament. Koje bi ga stranke podrzale ? Ako vec ne glasas u manjem entitetu, preregistruj se i glasaj za bilo koju od tih stranaka.
Maraschino

#5 Re: Ofanziva

Post by Maraschino »

1gorstak wrote:500.000 biraca iz veceg entiteta od danas do izbora ulozi nekoliko sati kako bi zavrsio papirologiju, na izborima glasa za neku od stranaka iz pro-bosanskog bloka i eto ustavne reforme.

Ulozeno par sati, a deblokiralo se drzavu i izbjeglo jos dvije decenije stagnacije.
najgore je ne imati nikakvo rjesenje...
ovo je jedno od mogucih koje sam ja i prije preferirao. kljuc preokreta u ovoj zemlji je u rukama protjeranih. masovnim prijavljivanjem u prijeratna mjesta boravka i glasanjem za probosanske politicke partije, zatim, svi oni koji mogu da se prijave u mjesta na podrucju manjeg entiteta, mogu promijeniti sliku u svakom parlamentu pocev od opstinskog pa do drzavnog nivoa. ko ima zelje, vremena ima priliku da se napravi nekakav preokret ili da se koliko-toliko izbalansira ova ucmala politicka situacija.
essex

#6 Re: Ofanziva

Post by essex »

ovo je smesno!
jedino rjesenje je da se prema popisu iz 1990 (ili 1991, tu je negdje :D ) dijeli vlast po opstinama i tako obezbjedi zastupljenost naroda od prije protjerivanja i rata te im se omoguci da kroz vlast sebi obezbjede uslove kakvi im trebaju a ne da se vracaju a oni koji su im spaljivali kuce su im i u vlasti pa ih blokiraju za bilo kakav napredak, situacija se kao takva odrzava do danas.
Last edited by essex on 10/12/2009 23:37, edited 1 time in total.
1gorstak

#7 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

essex wrote:....svaka regionalizacija bosne treba da....
Na karti su vec postojece izborne jedinice. Tema nije regionalizacija. Sta mislis da pocnes citati komentare na koje odgovaras ?
essex

#8 Re: Ofanziva

Post by essex »

1gorstak wrote:
essex wrote:....svaka regionalizacija bosne treba da....
Na karti su vec postojece izborne jedinice. Tema nije regionalizacija. Sta mislis da pocnes citati komentare na koje odgovaras ?
huh, priznajem...fula! evo, izbrisat cu post. tek sada sam vidio da si isao po izbornim jedinicama...ali ni to nije rjesenje sa ovakvim izbornim zakonom.
Lug

#9 Re: Ofanziva

Post by Lug »

Maraschino wrote:
1gorstak wrote:500.000 biraca iz veceg entiteta od danas do izbora ulozi nekoliko sati kako bi zavrsio papirologiju, na izborima glasa za neku od stranaka iz pro-bosanskog bloka i eto ustavne reforme.

najgore je ne imati nikakvo rjesenje...
ovo je jedno od mogucih koje sam ja i prije preferirao. kljuc preokreta u ovoj zemlji je u rukama protjeranih. masovnim prijavljivanjem u prijeratna mjesta boravka i glasanjem za probosanske politicke partije, zatim, svi oni koji mogu da se prijave u mjesta na podrucju manjeg entiteta, mogu promijeniti sliku u svakom parlamentu pocev od opstinskog pa do drzavnog nivoa. ko ima zelje, vremena ima priliku da se napravi nekakav preokret ili da se koliko-toliko izbalansira ova ucmala politicka situacija.
:thumbup: :thumbup:

... i ovdje se mora ici organizovano... nikako prepustiti narodu stihijski i uzdati se u savjest, karakter, logicnost.. ili sta ti ja znam vec.. onda od tog nema nista ko za prosle izbore... toliko amaterski i stihijski prepusteno narodu da se registruje i toliko izkomplikovano da ako bude tako pisi propalo... i da dodam to bi se desilo sa svakim narodom... nije problem u narodu, manje vise svi narodi su isti (nije za diskusije).. problem je u onima koji trebaju ORGANIZOVATI narod da ORGANIZOVANO pristupi glasanju.... oni su za prosle izbore bili ili podmetnuti ili totalni imbecili..
Pikaso

#10 Re: Ofanziva

Post by Pikaso »

1gorstak wrote:500.000 biraca iz veceg entiteta od danas do izbora ulozi nekoliko sati kako bi izvrsili preregistraciju, na izborima glasaju za neku od stranaka iz pro-bosanskog bloka i eto ustavne reforme.

Nazalost Milosevic nas je preduhitrio instalisuci svoje ljude na celo Bosnjackih stranaka, a tu je i podmladak oran da Srbuje. Dok ne rascistimo sa njima ne samo da se ne mozmo izvuci iz kandzi velikosrpskog projekta, vec oni veoma uspjesno ruse BH i uskoro cemo ostati bez drzave.
Vodenjak

#11 Re: Ofanziva

Post by Vodenjak »

Samo par pitanja. Barem za pocetak. Sta danas znaci pojam "proBOSANSKI"? Koje su to onda proBOSANSKE stranke? I na kraju, koje su to stranke koje su spremne da se rijese 500 000 svojih biraca u Federaciji? :oops:
osa

#12 Re: Ofanziva

Post by osa »

bogami gorštak, imaš potencijala, zamisli, nitko se do sada ovoga nije sjetio, svaka ti dala.vidiš kako je lako riješiti probleme u bih, samo kad se hoće.
Socijalista

#13 Re: Ofanziva

Post by Socijalista »

Cim se pro-bosanski blok spominje eto essex-a :D

Podrzavam :bih:
1gorstak

#14 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

osa wrote:bogami gorštak, imaš potencijala, zamisli, nitko se do sada ovoga nije sjetio, svaka ti dala.vidiš kako je lako riješiti probleme u bih, samo kad se hoće.
Naravno da se neko sjetio ovog, problem je lijenost. Kljuc deblokade je tu ispred nas, legalan i na raspolaganju, ali nema se vremena, treba ispijati kafe i dangubiti.
karanana

#15 Re: Ofanziva

Post by karanana »

jedno glupo pitanje na koje je siguran sam, ima jednostavan odgovor: na kojoj bi se ja osnovi mogao preregistrovati iz izborne jedinice novo sarajevo-federacija na recimo izbornu jedinicu doboj?

kada od milion izbjeglica iz sadasnje republike srpske na izbore izadje 10.000 i ne treba nam nista bolje nego sto imamo sada.
gael

#16 Re: Ofanziva

Post by gael »

1gorstak wrote:Ocigledno je da u skorije vrijeme nece doci do katarze velikosrpskog faktora i postoji mogucnost da ostanemo u klinču i sljedece dvije decenije. Zato je potrebno pokusati ubrzati slom velikosrpstva mirnim sredstvima, a izborni proces pruza legalan okvir za tako nesto. Ozbiljnim pristupom izbornom procesu i koristenjem tog mehanizma kako bi se ogranicilo utjecaj neprijatelja BiH, moze se zaobici decenije stagnacije i ubrzati reintegraciju drustva. A sve bez krvoprolica i sukoba.

Sve se ove price o ustavnim reformama, jacanju drzave, EU i NATO integracijama moze prevazici ako se eliminise aparat blokade:

"U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, odluke u Domu donose se većinom glasova poslanika koji su prisutni i glasaju. "Suzdržani" glasovi ubrajaju se u kvorum i ne dodaju se glasovima "za", odnosno "protiv". Poslanici ulažu napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu poslanika s teritorije svakog entiteta, osim ako je drugačije predviđeno Ustavom BiH i ovim poslovnikom."

Kljuc je dakle pridobiti jednu trecine onih delegata u parlamentu BiH koji dolaze iz manjeg entiteta, te bi tako entitetsko glasanje bilo prevazidjeno. Pro-bosanski blok bi bio u stanju donositi sve zakone potrebne za normalno funkcionisanje drzave, sasvim legalno i bez opstrukcija. Prvi korak bi svakako bio identificiranje izborne jedinice u manjem entitetu koju bi trebalo "poklopiti" masovnom promjenom mjesta boravka i dobijanjem licne karte u nekom od gradova te izborne jedinice.

Image

A nakon toga, spektakl.

tako jednostavno. po meni ko to ne uradi neprijatelj je bih.
karanana

#17 Re: Ofanziva

Post by karanana »

ma ja samo odes recimo do pala, kazes im tamo u cipsu: ja sam mujo mujic i zelio bih da se prijavim na adresi srpskih ratnika 11, pale. i ljubazna teta na salteru ti kaze da za 2 sedmice dodjes po novu licnu kartu.

cas posla a dusu dalo za unistavanje neprijatelja.
1gorstak

#18 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

karanana wrote:jedno glupo pitanje na koje je siguran sam, ima jednostavan odgovor: na kojoj bi se ja osnovi mogao preregistrovati iz izborne jedinice novo sarajevo-federacija na recimo izbornu jedinicu doboj?
Kako mislis "na kojoj osnovi" ? Ne trebas nikom na salteru objasnjavati po kojem se osnovu prijavljujes u novoj opstini. Znas li ikog u manjem entitetu kod koga bi se mogao prijaviti, rodjak, prijatelj ? Ako ne znas, stanovi se izdaju pod kiriju a mozes iznajmiti i kucu, evo recimo u Srebrenici. Iznajmis nesto na mjesec dana, odes u opstinu u Srebrenici, das im tu svoju adresu, dodjes za nekoliko dana po novu licnu kartu i to je to. A u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku nastavis zivjeti kao i prije, samo s licnom kartom iz Srebrenice.

Kada dodju izbori, a ako dovoljno patriota uradi kao i ti, izaberete dovoljno (trecinu) delegata iz manjeg entiteta koji ce omoguciti normalno funkcionisanje drzave i drzava konacno moze ubrzanim hodom ka euroatlantskim integracijama.

Nastavkom borbe za vlast u Sarajevskom kantonu dobijaju samo politicari, jer drzava ne moze naprijed, sto znaci da narod gubi bez obzira ko je na vlasti u Sarajevskom kantonu. Ali, ako se glasa u Srebrenici, Bratuncu i Visegradu, uklanja se kocnice napretku a tada ce biti bolje i Sarajevskom kantonu, bez obzira ko je na vlasti.

To je pitanje koje treba postaviti, gubimo li mi kao pojedinci vise ako glasamo u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku ili ako glasamo u Srebrenici/Visegradu/Bratuncu/Foci/Zvorniku ?

Ako glasamo u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku
-mozda imamo stranku koja nam je bliska na vlasti na lokalnom nivou
-ali se zbog blokada na drzavnom nivou prolongira stagnacija drustva
-stagnacija drustva = slaba ekonomija, veci troskovi, manji prihodi

Ako glasamo u Srebrenici/Visegradu/Bratuncu/Foci/Zvorniku
-mozda na vlasti na lokalnom nivou ne dobijemo stranku koju podrzavamo
-ali se na drzavnom nivou onemoguci blokade i sabotaze
-napredak drustva, lova iz EU fondova, veci zivotni standard

Imati kljuc ispred sebe a ne pokusati ga iskoristiti, pa to bi bio mazohizam...
Last edited by 1gorstak on 11/12/2009 12:55, edited 1 time in total.
gael

#19 Re: Ofanziva

Post by gael »

tako nekako.
buzzer

#20 Re: Ofanziva

Post by buzzer »

1gorstak wrote:
karanana wrote:jedno glupo pitanje na koje je siguran sam, ima jednostavan odgovor: na kojoj bi se ja osnovi mogao preregistrovati iz izborne jedinice novo sarajevo-federacija na recimo izbornu jedinicu doboj?
Kako mislis "na kojoj osnovi" ? Ne trebas nikom na salteru objasnjavati po kojem se osnovu prijavljujes u novoj opstini. Znas li ikog u manjem entitetu kod koga bi se mogao prijaviti, rodjak, prijatelj ? Ako ne znas, stanovi se izdaju pod kiriju a mozes iznajmiti i kucu, evo recimo u Srebrenici. Iznajmis nesto na mjesec dana, odes u opstinu u Srebrenici, das im tu svoju adresu, dodjes za nekoliko dana po novu licnu kartu i to je to. A u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku nastavis zivjeti kao i prije, samo s licnom kartom iz Srebrenice.

Kada dodju izbori, a ako dovoljno patriota uradi kao i ti, izaberete dovoljno (trecinu) delegata iz manjeg entiteta koji ce omoguciti normalno funkcionisanje drzave i drzava konacno moze ubrzanim hodom ka euroatlantskim integracijama.

Nastavkom borbe za vlast u Sarajevskom kantonu dobijaju samo politicari, jer drzava ne moze naprijed, sto znaci da narod gubi bez obzira ko je na vlasti u Sarajevskom kantonu. Ali, ako se glasa u Srebrenici, Bratuncu i Visegradu, uklanja se kocnice napretku a tada ce biti bolje i Sarajevskom kantonu, bez obzira ko je na vlasti.

To je pitanje koje treba postaviti, gubimo li mi kao pojedinci vise ako glasamo u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku ili ako glasamo u Srebrenici/Visegradu/Bratuncu/Foci/Zvorniku ?

izborni inzinjering ne moze donijeti trajno dobro. vise bi koristilo pozitivnu enrgiju usmjeriti na animiranje poznanika/rodjaka/prijatelja/kogagod... prognanih iz pc da, ako nista drugo, iz solidarnosti s vama/nama, prestanu apstinencijom doprinositi daljnjoj dezintegraciji zemlje.
ultima_palabra

#21 Re: Ofanziva

Post by ultima_palabra »

Politika je ozbiljna stvar, a ne Andersenove bajke :-)
Sve kad bi ovo i bilo moguće, Bošnjaci su zadnji narod na svijetu koji bi to mogao sprovesti.
Sad kad bi zakazao skup i rekao "ako se skupi 100.000 ljudi ispred vječne vatre ukinuće se RS" ne bi ih mogao skupiti.
1gorstak

#22 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

buzzer wrote:
1gorstak wrote:To je pitanje koje treba postaviti, gubimo li mi kao pojedinci vise ako glasamo u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku ili ako glasamo u Srebrenici/Visegradu/Bratuncu/Foci/Zvorniku ?

izborni inzinjering ne moze donijeti trajno dobro
Tu stoji ako je na sceni sukob liberala i konzervativaca, ljevicara i desnicara. Medjutim, mi se sukobljavamo s neprijateljem kojem je izborni inzenjering osnovni alat. Povratka bi bilo da nije bilo opstrukcija povratku, da ih nema i danas postavljanjem upitnika nad opstankom BiH (treba biti hrabar pa se vratiti s porodicom u mogucu zonu sukobljavanja). Ja jesam za fer plej, ali protivnik ne igra posteno, upravo protivnik izbornim inzenjeringom zadrzava poluge blokade napretka drzave.

SDS. SNSD i slicni nisu tek nasi politicki neistomisljenici. SDA i SDP su neistomisljenici jedna drugoj, SDS i SNSD su neprijatelji, politicko krilo velikosrpstva. A borba protiv izbornog inzenjeringa izbornim inzenjeringom u tom svjetlu nije nemoralna ni nepostena.
Real Khan

#23 Re: Ofanziva

Post by Real Khan »

@1gorstak,

Nešto slično sam predlagao Bošnjacima u općini Rudo 1. maja 2008. godine (nekoliko mjeseci pred općinske izbore) i do u sitne detalje im objasnio da na jednostavan način mogu ostvariti ključnu kontrolu nad tom općinom. Imali bi svog načelnika općine, najmanje 1/3 predstavnika u Skupštini opštine (zato što je bilo za očekivati da će se 2/3 biračkog tijela tamo podijeliti na SNSD, SDS, radikale, PDP...). Ljudi klimaju glavama i kažu da sam u pravu i odlučiše kandidovati 1 kandidata za načelnika (Bošnjaka, čak pomenuše neko ime osobe koja nije ni u jednoj stranci, ali je dovoljno stručan) i rekoše da će svi glasati za njega, a što se tiče izbora za Skupštinu dogovor je bio da glasaju kako se kome sviđa, tj. u skladu sa političkim opredjeljenjima... Dakle, plan je bio dobar, ali se na žalost desio "zajeb" (tačnije 2 "zajeba"). Prvi "zajeb" je bila posjeta Milorada Dodika u to naselje kod Rudog i direktan razgovor sa povratnicima. Naš narod naivan kao i uvijek, pade na "ljudsku" priču (čitaj: raubersku fintu) kako će on ovaj put za njih "učiniti" ovo - ono, "pomoći im", "naredit će Milku Čolakoviću (načelniku iz SNSD-a) da ih kao "pripazi"...", a istovremeno se desio i drugi "zajeb", svega nekoliko dana kasnije su mještani dobili instrukciju iz centrale SDA da, pazi sad ovo: "GLASAJU ZA MILKA ČOLAKOVIĆA iz SNSD-a"... Kako rekoh, narod je naivan i dade bogami glasove Milku Č. i SNSD-u i tako mu produžiše mandat na još 4 godine...

Pouka: Bez ljudi koji imaju viziju šta konkretno žele, bez strategije i taktike, nema uspjeha na izborima. Naši ljudi u RS-u jednostavno ne kontaju da se na ovakav ili sličan način može puno toga promijeniti na bolje, a bolje stanje bi privuklo još više povratnika i to je taj proces opisan u Annexu 7 dejtonskog mirovnog sporazuma (dakle, niko ih ne smije sprječavati u toj namjeri jer svi građani u BiH imaju potpunu slobodu kretanja i pravo na odabir mjesta prebivališta).
Ova tvoja zamisao je odlična jer je jednostavna (najgenijalnija rješenja su često najjednostavnija), ali se postavljaju opravdana pitanja: ŠTA rade političke partije u Sarajevu? Kakve oni imaju ciljeve? Da li stvarno žele okrnjiti samo prividnu monolitnost genocidnog entiteta...ili je to samo šuplja priča?
1gorstak

#24 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

ultima_palabra wrote:Politika je ozbiljna stvar, a ne Andersenove bajke :-)
Sve kad bi ovo i bilo moguće, Bošnjaci su zadnji narod na svijetu koji bi to mogao sprovesti.
Sad kad bi zakazao skup i rekao "ako se skupi 100.000 ljudi ispred vječne vatre ukinuće se RS" ne bi ih mogao skupiti.
Moguce, sto ne znaci da ne treba ukazivati na cinjenicu da rjesenje postoji a da za to rjesenje patriotski orijentisan gradjani trebaju samo promjeniti licnu kartu. Izbjeglo bi se jos najmanje dvije decenije mrcvarenja. Potreban je 'grassroots' pokret, koji bi modernim ucinio posjedovanje licne karte izdate u Srebrenici, vikend odlazak u Visegrad, sportske i kulturne manifestacije u Podrinju. Da to bude "in" do te mjere da cak i raja u "Centralu" s tragovima kokaina na nosu jedni drugima pokazuju kako izgledaju na licnoj karti izdatoj u Srebrenici.
karanana

#25 Re: Ofanziva

Post by karanana »

real khan, drugo je tvoj primjer. tako treba...treba ljude koji zive tamo ili one koji su nekad zivjeli tamo a sad su u izbjeglistvu, mobilizirati i okupiti oko neke ideje. ne znam jeli to moguce, vjerovatno nije, ali mozda treba probati vise nego sto se sada radi.

ali, cak i da je logisticki moguce....odjavljivat se iz jedne opstine u federaciji i prijavljivat se u drugu u republici srpskoj da prevagnem glasove, pa to nema nikakvog smisla. za koga to da radim? za 2-3 starca sto su ostala tamo da im jos vise zagorcam zivot medju njihovim komsijama koji ce njih okriviti sto sam ja iz sarajeva dosao i glasao u njihovom selu da dobiju muslimana nacelnika ili vijecnika a tamo struktura 90:10 za srbe. i nakon toga ja pobjegao u sarajevo a starci ostali u selu medju ljutim srbima i sa nacelnikom muslimanom koji vjerovatno takodjer zivi negdje u sarajevu.
Post Reply