Odnos RH prema BiH od 1990-1995

Locked
Geronimo81

#176 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:Ima zvanične dokumentacije Depeše kao i Depeše iz 20.januara 1993 za rat protiv hrvata koji je prikazan u procesu Kuburi i ostalima samo ti to nisi pratio .Imas i sada u Bugojnu dosta dokumenata pa tako i dokument u kojem Cikotić uzima zarobljenike da kopaju rovove a niko ni a da pisne o tome a obnaša dužnost ministra obrane.

Samo mi reci hercegovac pa kako se obrani sa 7 metaka da niste udarali kundacima ???
Kako ti rekoh ranije to imas i u haag i o tome se raspravljalo na suđenju Šestorki.
Slobodna bosna je isto to objavila i za to pola BiH zna a ti neznas :D
Ja mislim da ti nisi ni primirisao Mostaru.
evo ti link o ovome je bilo u haag o naoružavanju uzimanju 1/3 oruzja o suradnji ABIH i srba uz dokumente pašalića sto je slao za SA o knjigama generala ABIH a i Novinara o svemu nemoj misliti da je to odbijeno ;)

http://bihinfo.com/izjave/43-mediji/210 ... stara.html

PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Samo mi reci hercegovac pa kako se obrani sa 7 metaka da niste udarali kundacima ???
"Štemanjem" zidova..eto kako, ali pošto si ti rat posmatrao sa balkona koristeći se "dalekozorom" onda nema šanse da skontaš o čemu ptičam
Kako ti rekoh ranije to imas i u haag i o tome se raspravljalo na suđenju Šestorki.
link molim lijepo odnosno izvor informacije
Ponovo novinski članici :? dostupna ti je Haška dokumentacija, bujrum postaviti izvod
Ja opet mislom da mi je svejedno šta ti misliš
evo ti link o ovome je bilo u haag o naoružavanju uzimanju 1/3 oruzja o suradnji ABIH i srba uz dokumente pašalića sto je slao za SA o knjigama generala ABIH a i Novinara o svemu nemoj misliti da je to odbijeno ;)

"Super" ti izvor, međutim sačekat ću da postaviš onaj Haški dokument koji dokazuje ovu tvoju tvrdnju pa možemo raspravljati.
A znaš li ti da je moja hala Fadila svojim očima vidjela kad su se Srbi i Hrvati dogovarali kako da pobiju Bošnjake? To nisi znao siguran sam ..pa kontam evo samo da ti kažem pošto već baraatamo "mjerodavnim" izvorima informisanja.
PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd.
Pa kako da ih zovem? sami su sebi prišivali U na uniforme ..ta nisam im ih ja prišivao. Dalje, pored Bošnjaka Armiju BiH je sačinjavao i veliki dio Hrvata i Srba, pa ti usporedba nije mjerodavna.

I ovo mi nešto pravo interesantan članak pa kontam .....ka se već lupamo novinskim tekstovima..zašto da ne!?
Nedavno su u Slobodnoj Bosni objavljeni stenogrami razgovora izmedu Brune Stojica, ministra odbrane tzv. Herceg Bosne i Branka Kvesica, šefa policije tzv. Herceg Bosne sa srpskim "bezbednjacima" Micom Stanišicem (ministar policije tzv. RS-a) i Momcilom Mandicem (ministar pravde tzv. RS) koji su vodeni na samom pocetku rata u Bosni i Hercegovini, (tacnije 5. maja 1992.) na relaciji Grude-Vraca, puno prije izbijanja sukoba izmedu Bošnjaka i Hrvata. Tolika mržnja prema Bošnjacima i Bosni, neosjetljivost za druge, recimo posavske Hrvate koji u to vrijeme skupa sa Bošnjacima brane svoja ognjišta uz ogromne ljudske i materijalne gubitke, zatim hvaljenje srpske politike i divljenje Karadžicu, izazivaju u covjeku mucninu i sramotu što su takvi ljudi bili na celnim funkcijama hrvatskog naroda u vremenu kad su mnogi njihovi sunarodnjaci po Hrvatskoj i BiH ubijani od strane velikosrpskog agresora. U nekim medijima su objavljeni i izvaci iz dnevnika Ratka Mladica u kojima on na više mjesta govori o dogovorima sa Hrvatima i saglasnosti njega, Prlica, Bobana i Karadžica kako su Muslimani "naši zajednicki neprijatelji", kako cemo se "lako dogovoriti o zamjeni teritorija" i kako Bosnu i Hercegovinu kao "državu treba uništiti i podijeliti" izmedu Hrvata i Srba. Tu su i precizni navodi isporuka nafte srpskim snagama koje su onda žarile i palile Bosanskom Posavinom, Sarajevom i drugim bh gradovima i selima, ostavljajuci iza sebe mnogu ucviljenu djecu, majke i oceve. Cak i ako se ne bi radilo o autenticnom rukopisu, dogadaji opisani u njemu se savršeno uklapaju u opštu sliku izdajnicke hrvatske politike prema vlastitom narodu i zemlji. Ako neko ne vjeruje Mladicevu dnevniku, neka svakako procita i nedavno objavljenu knjigu prvog predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana (Visoko podignimo zastavu) koji otvoreno govori o ambivalentnoj hrvatskoj politici prema BiH, o tome kako je Tudman Bosnu i Hercegovinu smatrao "neprirodnom tvorevinom", da je vjerovao Kadijevicu, JNA i svom "najneobrazovanijem ministru" Šušku, mnogim laskavcima i sumnjivim tipovima oko sebe, više nego ozbiljnim i kompetentnim Hrvatima, pogotovo ne Hrvatima iz Bosne. Vrlo je zanimljiv Domljanov osvrt da je Tudman prema BiH vodio politiku mimo odluka Hrvatskog sabora "putem hercegovackog kruga oko Mate Bobana, covjeka manjkavog obrazovanja i upravo opsjednuta mržnjom prema Muslimanima".
Boldirao sami samo kljčne stavke od kojih se svaka da lahko verificirati. Zadnji ekser u ovoj fašistikoj kliki Tuđmanovske politike prema BiH je knjiga Žarka Domljana. Svaka riječ te kjnige potvđuje Mesićevo svjedočenje u Haagu.
Mislim da sam ti ranije rekao da sam imao nekih 14/15 god 1993.god.
Jos mi nisi objasnio tu obranu ABIH u mostaru od dva neprijatelja sa 7 metaka u šanžeru.
Otiđi na Praljkovu stranicu imas video sa snimljenim procesom pa potraži si sam kao sto si meni davao link od haag da trazim sam.
Mozes li mi objasniti tvoje vjerovanje jednoj prici Slobodne bosne dok za drugu nevjeruješ ??
Zamisli da ja sada kao ti kazem daj mi dokument o tom stenogramu kao sto ti trazis..
Moj hercegovac slobodna Bosna je toliko toga napisala o tom ratu Alije Izetbegovića da ja nista netrebam da pisem.

Svaki dan sve vise i vise saznajemo o tom ratu samo ti prati suđenje u Bugojnu i sada za trusinu saznat ces ti mnogo toga.
domy

#177 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

neretvanac wrote:Ovo, mogu ti slobdono reci- LAZES.
Alija je izgovorio na pozive JNA da se Bosnjaci ukljuce u njene redove,a rat u Hrvatskoj je trajao vec uveliko. I zato malo zahvalnosti, da su Bosnjaci stali na srpsku stranu i poridruzili se masovno JNA, od Hrvatske ne bi ostao ni perec a kamoli kifla.
Čekaj, ti od svega što sam napisao meni kažeš da lažem zbog ovoga???

U ljeto 1991. (pazi, 10 mjeseci prije službenog početka rata u BiH) na teritoriju BiH JNA napada Ravno, Uništa, a martićevi četnici upadaju tamo negdje kod Grahova. U to vrijeme rat u RH je već trajao i svima je bilo jasno što se događa, osim valjda Aliji. On tada u obraćanju na TV-u kaže: Zapamtite, ovo nije naš rat, neka ga vode oni koji žele da ga vode.. Znači JNA upada na teritorij BiH, a Alija kaže da to nije vaš rat!? Čiji je ako nije vaš?
Ti sad meni kažeš da od Hrvatske ne bi ostalo ništa da su se bosanci pridružili JNA.
Prvo, čisto sumnjam da bi bosanci bili ta prevaga, uz svu silu i oružje koje je tada imala JNA i Srbi.
Drugo, pa najbolje još da se u ljeto 1991. Alija stao na stranu JNA, to bi stvarno bilo maloumno.

Da te podsjetim, Alija je još u listopadau 1991., pregovarao s JNA i KAdijevićem, kada je rat u RH bio na vrhuncu. Šta je mislio?
domy

#178 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

hercegovac_pravi wrote:
Kak to da S. Halilović kaže da je od samog početka na Hrvate gledao na jednako opasne neprijatelje kao i na Srbe?
Zašto da ne? Sva ova dokumentacija koju sada saznaje javnost je bila poznata bosansko-hercegovačkom vojnom i političkom vrhu i to u momentu njenog nastajanja. Ta dokumentacija mu daje za pravo.

Jel možda Halilović već tada znao za ovaj dokument? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... bih/67.pdf

Ili ovaj koji je izdao Ante Gotovina? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/48.pdf

Ili možda ovaj o preobuci bošnjačkih pilota u RH? :? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/47.pdf

Amožda je Halilović unaprijed znao da će se bošnjačka djeca liječiti u Splitu za vrijeme rata, pa je zato planirao "lukavu strategiju" protiv Hrvata? http://www.slobodanpraljak.com/materija ... ENTI/8.pdf
domy

#179 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

Evo za hercegovca, što Mesić u Haagu kaže o BiH, odnosno hrvatskim zakonima koji "omogućuju dokinuće neovisnosti BiH".

Dovoljno je da samo letimično pogledate komentare na njegovo svjedočenje i sve će vam biti jasno.

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... ne-lek.pdf
hercegovac_pravi

#180 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by hercegovac_pravi »

domy wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Kak to da S. Halilović kaže da je od samog početka na Hrvate gledao na jednako opasne neprijatelje kao i na Srbe?
Zašto da ne? Sva ova dokumentacija koju sada saznaje javnost je bila poznata bosansko-hercegovačkom vojnom i političkom vrhu i to u momentu njenog nastajanja. Ta dokumentacija mu daje za pravo.

Jel možda Halilović već tada znao za ovaj dokument? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... bih/67.pdf

Ili ovaj koji je izdao Ante Gotovina? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/48.pdf

Ili možda ovaj o preobuci bošnjačkih pilota u RH? :? http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 0RH/47.pdf

Amožda je Halilović unaprijed znao da će se bošnjačka djeca liječiti u Splitu za vrijeme rata, pa je zato planirao "lukavu strategiju" protiv Hrvata? http://www.slobodanpraljak.com/materija ... ENTI/8.pdf
Ovako legendo da se više ne bi provaljivao i ispadao u najmanju ruku neinformisan (dodavajući blage epitete).....
Između ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala
sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i
organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine
.
Vijeće je također potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da su napadi na Ahmiće i druga sela u Lašvanskoj
dolini imali za cilj etničko čišćenje tog područja iz strateških razloga i da je Dario Kordić planirao i
poticao zločine koji su se dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci.
Evo ti link da te malo informišem o načinu na koji se vodi argumentoivana rasprava...

http://www.icty.org/x/cases/kordic_cerk ... _bcs_1.pdf
Ono što sam postavio iznad je direktna derivacija iz odluke žalbenog vijeća.
Ako nisi u stanju da dostaviš ovakvu vrstu dokumentacije, irelavantan si sagovornik koji se bavi "demagogijom" a nije u stanju podkovati svoje tvrdnje ikakvim relavantnim i značajnim stvarima.
Dokle god budeš postavljao informacije sa slonodanpraljakdotcom, dotle ćeš dobivati reference od hale Fadile.
U ovom slučaju, pošto vidim da si novi na forumu, napravio sam izuzetak jer još imaš šanse da nešto naučiš. A ti nastavi da se informišeš sa praljkove stranice a ja ću nastaviti sa icty.org....na kraju šta misliš ko je relavantan.... :-? praljak ili sud koji mu sudi :-)
P.S. ako želiš da nastavimo, onda prvo dostavi nekakvu relavantnu sudsku odluku koja ruši gore navedeno. Do tada... :run:
hercegovac_pravi

#181 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:Ima zvanične dokumentacije Depeše kao i Depeše iz 20.januara 1993 za rat protiv hrvata koji je prikazan u procesu Kuburi i ostalima samo ti to nisi pratio .Imas i sada u Bugojnu dosta dokumenata pa tako i dokument u kojem Cikotić uzima zarobljenike da kopaju rovove a niko ni a da pisne o tome a obnaša dužnost ministra obrane.

PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Štemanjem" zidova..eto kako, ali pošto si ti rat posmatrao sa balkona koristeći se "dalekozorom" onda nema šanse da skontaš o čemu ptičam
link molim lijepo odnosno izvor informacije
Ponovo novinski članici :? dostupna ti je Haška dokumentacija, bujrum postaviti izvod

"Super" ti izvor, međutim sačekat ću da postaviš onaj Haški dokument koji dokazuje ovu tvoju tvrdnju pa možemo raspravljati.
A znaš li ti da je moja hala Fadila svojim očima vidjela kad su se Srbi i Hrvati dogovarali kako da pobiju Bošnjake? To nisi znao siguran sam ..pa kontam evo samo da ti kažem pošto već baraatamo "mjerodavnim" izvorima informisanja.
PS:zamolio bi te da ne koristis naziv ustaša jer niko ovdje nije nazivao ABIH koje su činili bošnjaci u Mo turcima,balijama itd.
Pa kako da ih zovem? sami su sebi prišivali U na uniforme ..ta nisam im ih ja prišivao. Dalje, pored Bošnjaka Armiju BiH je sačinjavao i veliki dio Hrvata i Srba, pa ti usporedba nije mjerodavna.

I ovo mi nešto pravo interesantan članak pa kontam .....ka se već lupamo novinskim tekstovima..zašto da ne!?
Nedavno su u Slobodnoj Bosni objavljeni stenogrami razgovora izmedu Brune Stojica, ministra odbrane tzv. Herceg Bosne i Branka Kvesica, šefa policije tzv. Herceg Bosne sa srpskim "bezbednjacima" Micom Stanišicem (ministar policije tzv. RS-a) i Momcilom Mandicem (ministar pravde tzv. RS) koji su vodeni na samom pocetku rata u Bosni i Hercegovini, (tacnije 5. maja 1992.) na relaciji Grude-Vraca, puno prije izbijanja sukoba izmedu Bošnjaka i Hrvata. Tolika mržnja prema Bošnjacima i Bosni, neosjetljivost za druge, recimo posavske Hrvate koji u to vrijeme skupa sa Bošnjacima brane svoja ognjišta uz ogromne ljudske i materijalne gubitke, zatim hvaljenje srpske politike i divljenje Karadžicu, izazivaju u covjeku mucninu i sramotu što su takvi ljudi bili na celnim funkcijama hrvatskog naroda u vremenu kad su mnogi njihovi sunarodnjaci po Hrvatskoj i BiH ubijani od strane velikosrpskog agresora. U nekim medijima su objavljeni i izvaci iz dnevnika Ratka Mladica u kojima on na više mjesta govori o dogovorima sa Hrvatima i saglasnosti njega, Prlica, Bobana i Karadžica kako su Muslimani "naši zajednicki neprijatelji", kako cemo se "lako dogovoriti o zamjeni teritorija" i kako Bosnu i Hercegovinu kao "državu treba uništiti i podijeliti" izmedu Hrvata i Srba. Tu su i precizni navodi isporuka nafte srpskim snagama koje su onda žarile i palile Bosanskom Posavinom, Sarajevom i drugim bh gradovima i selima, ostavljajuci iza sebe mnogu ucviljenu djecu, majke i oceve. Cak i ako se ne bi radilo o autenticnom rukopisu, dogadaji opisani u njemu se savršeno uklapaju u opštu sliku izdajnicke hrvatske politike prema vlastitom narodu i zemlji. Ako neko ne vjeruje Mladicevu dnevniku, neka svakako procita i nedavno objavljenu knjigu prvog predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana (Visoko podignimo zastavu) koji otvoreno govori o ambivalentnoj hrvatskoj politici prema BiH, o tome kako je Tudman Bosnu i Hercegovinu smatrao "neprirodnom tvorevinom", da je vjerovao Kadijevicu, JNA i svom "najneobrazovanijem ministru" Šušku, mnogim laskavcima i sumnjivim tipovima oko sebe, više nego ozbiljnim i kompetentnim Hrvatima, pogotovo ne Hrvatima iz Bosne. Vrlo je zanimljiv Domljanov osvrt da je Tudman prema BiH vodio politiku mimo odluka Hrvatskog sabora "putem hercegovackog kruga oko Mate Bobana, covjeka manjkavog obrazovanja i upravo opsjednuta mržnjom prema Muslimanima".
Boldirao sami samo kljčne stavke od kojih se svaka da lahko verificirati. Zadnji ekser u ovoj fašistikoj kliki Tuđmanovske politike prema BiH je knjiga Žarka Domljana. Svaka riječ te kjnige potvđuje Mesićevo svjedočenje u Haagu.
Jos mi nisi objasnio tu obranu ABIH u mostaru od dva neprijatelja sa 7 metaka u šanžeru.
Otiđi na Praljkovu stranicu imas video sa snimljenim procesom pa potraži si sam kao sto si meni davao link od haag da trazim sam.
Mozes li mi objasniti tvoje vjerovanje jednoj prici Slobodne bosne dok za drugu nevjeruješ ??
Zamisli da ja sada kao ti kazem daj mi dokument o tom stenogramu kao sto ti trazis..
Moj hercegovac slobodna Bosna je toliko toga napisala o tom ratu Alije Izetbegovića da ja nista netrebam da pisem.

Svaki dan sve vise i vise saznajemo o tom ratu samo ti prati suđenje u Bugojnu i sada za trusinu saznat ces ti mnogo toga.
Kako ti nisam objasnio :? Pa pogledaj boldano i obojeno u plavo i još izrazio svoju sumnju da češ razumjeti šta ti govorim, i na žalost moja slutnja se obistinila. Isto tako u Šantićevoj nije bilo dvostrukog neprijatelja..tako smanji doživljaj.......
Postavio jedan relavantni link..evo ga pa ti vidi ...
Između ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala
sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i
organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vijeće je također potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da su napadi na Ahmiće i druga sela u Lašvanskoj
dolini imali za cilj etničko čišćenje tog područja iz strateških razloga i da je Dario Kordić planirao i
poticao zločine koji su se dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci.
A evo ti i lnik da ne bude zabune..
Eto tako ..a sada si ti na redu sa linkovima RELAVANTNIH institucija...
Onaj članak iz Slobodne Bosne sam ti i postavio da sam možeš doći do zaključka kako novinski članci koji su nepodkrijepljeni zvaničnom dokumentcijom predstavljaju jedno veliko NIŠTA. Pošto si izgleda došao do toga zaključka imaš od mene pohvalu uz pjesmu "Za nas uvijek ima nade".. i naravno jedan veliki :thumbup:
Geronimo81

#182 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:

Kako ti nisam objasnio :? Pa pogledaj boldano i obojeno u plavo i još izrazio svoju sumnju da češ razumjeti šta ti govorim, i na žalost moja slutnja se obistinila. Isto tako u Šantićevoj nije bilo dvostrukog neprijatelja..tako smanji doživljaj.......
organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Onaj članak iz Slobodne Bosne sam ti i postavio da sam možeš doći do zaključka kako novinski članci koji su nepodkrijepljeni zvaničnom dokumentcijom predstavljaju jedno veliko NIŠTA. Pošto si izgleda došao do toga zaključka imaš od mene pohvalu uz pjesmu "Za nas uvijek ima nade".. i naravno jedan veliki :thumbup:[/quote]
Kakvo bolan štemanje zidova de malo pojasni mene interesuje kad te neko napadne kako se uspjes da obranis sa dvije strane a da pritom imas 7 metaka u okviru.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Jesam li ja igdje opovrgnuo to sto ti stavljas ?
Ja ti samo kazem da je Alija kojeg toliko braniš od pocetka rata sa srbima a i kasnije sa hrvatima vodio pregovore sa MZ i sa vođama druga dva naroda.Potpisivao a i odbijao mirovne planove.92 je odluceno u MZ da se BiH uredi i da to uređene mora biti decentralizacijsko i svaki mirovni plan je bio sa decentralizacijom zemlje jer u toj zemlji zive 3 naroda.Kad je 93 dosao vence owenov plan Alija i Tuđman su ga prihvatili to je bila kantonizacija BiH na 10 kantona a i srbi su ga prihvatili i kasnije odbili jer je to ukljucivalo ostanak u BiH kao i mnogi mirovni planovi pa su ih zato odbijali.
Stenegrami razgovora Tuđmana i Alije postoje gdje oni pricaju tko to od MZ stoji tako srbe da svaki mirovni plan odbiju pa na sledecem prijedlogu oni dobiju mjesta koja uzmu od bošnjaka.
Tako su se isto dogovorili da krenu u realizaciju mirovnog plana iz 93 i da onda vojno primoraju srbe na potpis.
Tako su se i u ZG dogovorili o podčinjavanju kao i u Međugorju za sprovođenje Vanceovog plana.
To je sve propalo za par mjeseci i izbio je sukob između hrvata i bošnjaka.
To je bio sukob za teritorij posto svi znaju na cemu se baziralo uređenje BiH

Ako ces da kriviš Tuđmana za nesto izvoli slobodno ali uz njega navedi i Aliju Izetbegovića jer on se samo borio za ime drzave Bosna i Hercegovina a ne za zemlju tri konstitutivna naroda

i de mi reci ti komentar na ovo Stijepanovo svjedočenje jel i on izdao Bosnu i Hercegovinu ??

http://www.youtube.com/watch?v=pFdRSHSKCLc

I kako rekoh samo ti prati suđenje a i budi na ovom forumu mnogo toga ces da saznas iz njih kao sto si mogao saznati iz ovih par suđenja kuburi i ekipi u Bugojnu a sada se baziraj na Sandžačku vezu u dolini neretve od nje ces mnogo da saznas o časnoj borbi za BiH tri konstitutivna naroda a i o logorima o kojima sam ti pisao vec ranije a ti ih nesmatras logorima.Prve tuzbe u općini konjic protiv federacije su dobivene i dokazano je da su ljudi koristeni za zivi stit da im se krv vadila i da su mučeni a sada slijedi tužba ovih u logoru muzej pa nek sud odluci jesu li ljudi zatvarani isto tako kao i ovi u heliodromu.
jutarnji

#183 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by jutarnji »

Geronimo81 wrote:o sto si mogao saznati iz ovih par suđenja kuburi i ekipi u Bugojnu
Za sta se sudi toj 'ekipi" u Bugojnu i tom Kuburi?
Geronimo81 wrote:Prve tuzbe u općini konjic protiv federacije su dobivene i dokazano je da su ljudi koristeni za zivi stit da im se krv vadila
Izvor???
hercegovac_pravi

#184 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

jutarnji wrote:
Geronimo81 wrote:o sto si mogao saznati iz ovih par suđenja kuburi i ekipi u Bugojnu
Geronimo81 wrote:Prve tuzbe u općini konjic protiv federacije su dobivene i dokazano je da su ljudi koristeni za zivi stit da im se krv vadila
Izvor???
Uff ti bi izvore..pa ZNA SE slobadanpraljakdotcom.. :-)
prijatno
jutarnji

#185 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by jutarnji »

hercegovac_pravi wrote:Uff ti bi izvore..pa ZNA SE slobadanpraljakdotcom..
Cekaj, mozda iskrsne sta novo :D
hercegovac_pravi

#186 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

jutarnji wrote:
hercegovac_pravi wrote:Uff ti bi izvore..pa ZNA SE slobadanpraljakdotcom..
Cekaj, mozda iskrsne sta novo :D
Naravno ali nemoj se previše nadati...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Geronimo81

#188 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

jutarnji wrote:
Izvor???
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=4329

http://www.bim.ba/en/211/10/26861/

http://tvportal.ba/novost/36207/svjedoc ... ndzicu8230

"Ne smijemo imati zvanično zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba da se likvidira".

http://www.dnevnik.ba/index.php?option= ... Itemid=458

Ovi kojima se sude su samo bili mali pijuni zna se ko je imao vlast u Bugojnu a i oni ce doci nared samo polako...

Sto se tice Kubure i Envera Hadžihasanovića potraži ima mnogo toga pocmi sa selom Dusina,Depeše iz 1993 uglavnom nije im dokazano da su imali potpunu kontrolu nad 7 muslimanskom ali su dokazani svi zlocini koje su napravili kao i ritualna ubojstva koja su pravili nad srbima i hrvatima.
Evo ti par linkova pa ako te interesuje potrazi naa netu imas tonu toga.

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 5336&kat=6
http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 5936&kat=6
http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 7695&kat=6
Evo od Sarajevskog tjednika DANI
http://www.h-alter.org/vijesti/vijesti/ ... tima-u-bih

Hercegovac jel ovo dovoljno nisu sa praljkovih vec i sa FTV a oni dokumenti sa praljkove stranice su koristeni u haag a to mozes provjeriti imas i linkove video suđenja pa izvoli i gledaj ja sam pogledao..
PS:jel kljujic izdao BiH nisi mi odgovorio
hercegovac_pravi

#189 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Geronimo81 wrote:
jutarnji wrote:
Izvor???
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=4329

http://www.bim.ba/en/211/10/26861/

http://tvportal.ba/novost/36207/svjedoc ... ndzicu8230

"Ne smijemo imati zvanično zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba da se likvidira".

http://www.dnevnik.ba/index.php?option= ... Itemid=458

Ovi kojima se sude su samo bili mali pijuni zna se ko je imao vlast u Bugojnu a i oni ce doci nared samo polako...

Sto se tice Kubure i Envera Hadžihasanovića potraži ima mnogo toga pocmi sa selom Dusina,Depeše iz 1993 uglavnom nije im dokazano da su imali potpunu kontrolu nad 7 muslimanskom ali su dokazani svi zlocini koje su napravili kao i ritualna ubojstva koja su pravili nad srbima i hrvatima.
Evo ti par linkova pa ako te interesuje potrazi naa netu imas tonu toga.

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 5336&kat=6
http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 5936&kat=6
http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 7695&kat=6
Evo od Sarajevskog tjednika DANI
http://www.h-alter.org/vijesti/vijesti/ ... tima-u-bih

Hercegovac jel ovo dovoljno nisu sa praljkovih vec i sa FTV a oni dokumenti sa praljkove stranice su koristeni u haag a to mozes provjeriti imas i linkove video suđenja pa izvoli i gledaj ja sam pogledao..
Aha a ja misli da mu sude za ovo..

ZLOČINI HVO-a POČINJENI U JULU 1993. GODINE

U periodu od 17. do 28. jula 1993. godine, na području bugojanske općine vođena je odlučujuća bitka za opstanak Bošnjaka Bugojna i legalnih institucija države Bosne i Hercegovine (BiH) na ovim prostorima.
Snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bugojno, inspirisane idejom instaliranja vlasti paradržavne tvorevine "Hrvatske zajednice Herceg – Bosna" ("HZ HB") i na području bugojanske općine i u konačnom pripajanju ovih prostora Republici Hrvatskoj (RH), 17. jula 1993. godine su otpočele otvorenu agresiju na Bošnjake Bugojna, njihovu imovinu i sve ono što je na ovim prostorima predstavljalo državu Bosnu i Hercegovinu.
U odlučujućoj bitki za odbranu života ljudi, njihove imovine, grada i općine Bugojno, pa u krajnjem i države BiH, snage Armije i MUP RBiH, potpomognute svima onima kojima je BiH bila u srcu, uspijevaju nakon teških i neprekidnih jedanaestodnevnih borbi da zaustave agresiju HVO, da poraze i protjeraju snage HVO lojalne paradržavnoj tvorevini "HZ HB" i RH, sa prostora općine Bugojno.
U toku realizacije agresorskih ciljeva – podčinjavanja Bošnjaka vlasti paradržavne tvorevine "HZ HB", odnosno njihovom "eliminiranju" sa ovih prostora, vojne i policijske formacije HVO Bugojno su počinile mnogobrojne i raznovrsne zločine nad Bošnjacima Bugojna. Najteži i najmnogobrojniji zločini su počinjeni u naseljima Vrbanja, Donjići i Čaušlije.
U naselju Vrbanja ubijeno je 45 lica – Bošnjaka, žena i muškaraca, uglavnom civila, starosti od 19 do 82 godine. Ubijeni su : Hamdija Alić, Hašim Alić, Raif Cetin, Ahmet Čizmo, Zenuh Čizmo, Zahid Čizmo, Emina Delić, Hajrudin Delić, Sulejman Delić, Refik Elkaz, Džemal Grižić, Rabija Grižić, Vehab Habibović, Sulejman Hadžibegović, Smail Hodžić, Mujo Hozić, Mirsad Huskić, Hajrija Karagić, Hatidža Karagić, Sadik Karagić, Samir Karagić, Nazif Krkić, Emin Ledenko, Sead Mastalić, Esad Mušić, Nermin Nuhić, Almir Šehić, Selmir Šehić, Elvedin Šeho, Amir Šošić, Muharem Šušić, Ekrem Talić, Mesud Talić, Senad Talić, Senad Teskeredžić, Sanija Učanbarlić, Đulsa Ugarak, Rabija Ugarak, Juso Velagić, Muharem Velagić, Nuhan Velagić, Razija Velagić, Sadik Velagić, Sulejman Velić i Nedžad Zulić.
http://www.bljesak.info/content/view/15655/224/

Ovo je samo "na brzinu" dostupni link..icty stiže

I ponovo da te upitam isto pitanje kao i mnogo puta ranije..Da li ste vi stvarno očekivali da će vam biti dozvoljeno da koljete, ubijate, silujete, mučite i progonite nevin narod na bestijalan način, a da ćemo vas mi gađati tufahijama?
Isto tako, linkove dokumentacije iz zvaničnih institucija tipa Haško tužilaštvo, tužilaštvo BiH, kantonalno tužilaštvo i tome slično, bi bilo pohvalno. Mislim ako mogu ja postaviti zvanične presude, zašto i ti ne učiniš istu stvar? U čemu je problem?
hercegovac_pravi

#190 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote: Kako ti nisam objasnio :? Pa pogledaj boldano i obojeno u plavo i još izrazio svoju sumnju da češ razumjeti šta ti govorim, i na žalost moja slutnja se obistinila. Isto tako u Šantićevoj nije bilo dvostrukog neprijatelja..tako smanji doživljaj.......

Onaj članak iz Slobodne Bosne sam ti i postavio da sam možeš doći do zaključka kako novinski članci koji su nepodkrijepljeni zvaničnom dokumentcijom predstavljaju jedno veliko NIŠTA. Pošto si izgleda došao do toga zaključka imaš od mene pohvalu uz pjesmu "Za nas uvijek ima nade".. i naravno jedan veliki :thumbup:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kakvo bolan štemanje zidova de malo pojasni mene interesuje kad te neko napadne kako se uspjes da obranis sa dvije strane a da pritom imas 7 metaka u okviru.

Ja ti samo kazem da je Alija kojeg toliko braniš od pocetka rata sa srbima a i kasnije sa hrvatima vodio pregovore sa MZ i sa vođama druga dva naroda.Potpisivao a i odbijao mirovne planove.92 je odluceno u MZ da se BiH uredi i da to uređene mora biti decentralizacijsko i svaki mirovni plan je bio sa decentralizacijom zemlje jer u toj zemlji zive 3 naroda.Kad je 93 dosao vence owenov plan Alija i Tuđman su ga prihvatili to je bila kantonizacija BiH na 10 kantona a i srbi su ga prihvatili i kasnije odbili jer je to ukljucivalo ostanak u BiH kao i mnogi mirovni planovi pa su ih zato odbijali.
Stenegrami razgovora Tuđmana i Alije postoje gdje oni pricaju tko to od MZ stoji tako srbe da svaki mirovni plan odbiju pa na sledecem prijedlogu oni dobiju mjesta koja uzmu od bošnjaka.
Tako su se isto dogovorili da krenu u realizaciju mirovnog plana iz 93 i da onda vojno primoraju srbe na potpis.
Tako su se i u ZG dogovorili o podčinjavanju kao i u Međugorju za sprovođenje Vanceovog plana.

Ako ces da kriviš Tuđmana za nesto izvoli slobodno ali uz njega navedi i Aliju Izetbegovića jer on se samo borio za ime drzave Bosna i Hercegovina a ne za zemlju tri konstitutivna naroda

i de mi reci ti komentar na ovo Stijepanovo svjedočenje jel i on izdao Bosnu i Hercegovinu ??

I kako rekoh samo ti prati suđenje a i budi na ovom forumu mnogo toga ces da saznas iz njih kao sto si mogao saznati iz ovih par suđenja kuburi i ekipi u Bugojnu a sada se baziraj na Sandžačku vezu u dolini neretve od nje ces mnogo da saznas o časnoj borbi za BiH tri konstitutivna naroda a i o logorima o kojima sam ti pisao vec ranije a ti ih nesmatras logorima.Prve tuzbe u općini konjic protiv federacije su dobivene i dokazano je da su ljudi koristeni za zivi stit da im se krv vadila i da su mučeni a sada slijedi tužba ovih u logoru muzej pa nek sud odluci jesu li ljudi zatvarani isto tako kao i ovi u heliodromu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pa unaprijed sam ti rekao da nećeš razumjeti jer si bio daleko..daleko...I kakve dvije strane uporno pominješ?
Pa o čemu mi onda raspravljamo :? Da li si ti svjestan šta ova presuda znači?
Ja ti samo kazem da je Alija kojeg toliko braniš
Netačno, Alija ko i svaki drugi živ čovjek, imao dobrih poteza i imao loših poteza. niti ga nešto pretjerano branim niti ga nešto pretjerano hvalim. Međutim, koristiti neke Alijine poteze koji su se pokazali dijelimično loši u svrhe revizije istorije..e to je već neka druga priča.
od pocetka rata sa srbima a i kasnije sa hrvatima vodio pregovore sa MZ i sa vođama druga dva naroda.Potpisivao a i odbijao mirovne planove.92 je odluceno u MZ da se BiH uredi i da to uređene mora biti decentralizacijsko i svaki mirovni plan je bio sa decentralizacijom zemlje jer u toj zemlji zive 3 naroda.Kad je 93 dosao vence owenov plan Alija i Tuđman su ga prihvatili to je bila kantonizacija BiH na 10 kantona a i srbi su ga prihvatili i kasnije odbili jer je to ukljucivalo ostanak u BiH kao i mnogi mirovni planovi pa su ih zato odbijali.
Da ali ne razumijem kakve to veze ima sa agresijom Hrvatske na BiH ? :shock:
Dobro mada ne bitno ali nek ti bude jer nevidim koliko je ovo relavantno diskusiji
A ovo je ne tačno upotpunosti. Naime, Mate Boban se dogovorio sam sa sobom da provede ovaj plan i vojno zauzme a potom etnički očisti tzv. "hrvatske provincije" (ti ih tako zoveš ali te provincije po tom planu nisu bile niti Srpske niti Bošnjačke niti Hrvatske, praviš kardinalnu grešku).
naravno, rat za teritorij iniciran od strane Tuđmana u pokušaju određivanja "budućih granica Hrvatske države" (i.e. citat iz transkripta Tuđmana i vojnog rukovodstva HV-a)
Pa nešto ne vidim da je Alija slao ABiH u Sisak ili Metkoviće ili Makarsku pa ne znam za što bih ga trebao kriviti.

Obećajem da ću pregledati klipove..i komentirati mada mi još uvijek nije jasno koliko je sve to relavantno u slučaju agresije Hrvatske na BiH, agresije koja je dokazana puno relavantnijim i pouzdanijim stvarima ali pošto si postavio..pogleda ću..sada mi je kasno..
Pa naravno da ću pratiti suđenja..zašto misliš da ih neću pratiti ? O Sanđžačkoj vezi u Hercegovini stvarno ne znam ništa, ali može se uvijek raspitati zar ne!? Mislim pošto ti ne ostavljaš nikakve dokumente, šta mi drugo preostaje......
O "logorima" u muzeju je apsurd veliki razgovarati jer su u tom "logoru" bili smješteni i Bošnjački civili u isto vrijeme kada i Hrvatski "logoraši"...ali ako sud odluči...ko sam ja da im proturiječim :?
Ali to opet meni ne onjašnjava kakve to veze ima sa agresijom Hrvatske na BiH? Agresije koja je počela od prilike godinu dana ranije od tih "logora"?
A isto da priupitam mada idemo u OT, koliko (od prilike) je Hrvatskih logoraša bilo u tom "logoru"?
Geronimo81

#191 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Geronimo81 »

Mozes ti hercegovac malo bolje.
Tvrdis da se nisu desavali zlocini trazis linkove i kad ih dobijes onda lijepis zlocine hrvata koje nitko neosporava bilo ih je i ja ih se stidim i nikada za razliku od tebe (kao sto pricas za muzej)necu reci da je na heliodromu bio hotel i da su tu isto tako bili smjesteni i hrvati sto je i istina samo ko u kakvim je uvjetima bio zna se kao sto se zna i za Muzej.

Cuj zar ste se nadali dacemo vas gađati tufahijama pa i nisam se nadao zato sam i pobjegao kad sam krajem 92 vidio da se kopaju rovovi po Doljanima i sovićima od strane ABIH pa zato nisam zavrsio kao moja familija iz Doljana koja je zavrsila u muzeju ili zaklani rođak 150 m od Stipića Livade
Sad smo dosli sa mojim i tvojim linkovima do jednog zakljucka da su posve iste stvari rađene i sa bošnjacke i sa hrvatske strane sada ko je vise pocinio ili manje nije vazno.Ubijani su nevini zatvarani su civili potpuno isto bugojno ili Heliodrom nije vazno u dalnjem suđenju Bugojna i Trusine ces da vidis koliko je ko bio umjesan od vrha ratnog vijeća općina pa i vrha ABIH.

PS:opet ti meni izbjegavas Kljuića jel ovo on nesto laže ???

Boban se nije sam sa sobom dogovorio transkripte imas u haag na istom svjedočenju šestorki kao isto i u međugorju sto je bio sastanak u kojem su se dogovorili da se pocme sprovoditi plan izemšu hrvata i bošnjaka.
Link ti je od 5 minuta mislim da imas vremena da ga pogledas a u njemu Stjepan kaze kako je pronašao dokument u kojem je Alija sklopio sporazum dace bošnjacka republika ili entitet imati izlaz na more.I kaze da se sa tim izaslo u ratu niko se nebi borio .Sa tim je samo dokazao ono sto svi znaju sa Tuđmanom Se dogovarao o uređenu drzave BiH na etnickoj ili teritorijalnom a kad dode u sa veci komunista od Tite..

Kako je Tuđman mogao urediti granice nove Hr kad je potpisao sporazume u kojima bi BiH bila u svojim granicama .

Tisu ni hrvati slali ljude u irak,saudisku arabiju i ostale drzave sa islamskim svijetom pa su oni dosli ovamo i kakve to veze ima.Ako imas dokaz da je slao postrojbe mimo potpisani sporazuma između Alije kako rece imas haag digni optuzbu i dobi je..
Ali neces naci jer nije slao brigade mimo tih dogovora sve sto imas je na suđenju praljku a to je da su slali ljude koji su iz BiH pa tako si imao u mostaru 50-tak hercegovaca koji zive u slavoniji a ne 5 brigada sto se prepricavalo, sto je smjesno do boli jer sa 5 brigada koje su sagorile na hr ratistima hrvati bi uzeli Mo.Joj sada mi je jos smjesnije
120 k VRS 60 k HVO + 5 HV brigada i bošnjaci se obranise.
Mislim da bi trebao da posalje prijedlog west pointu da im pokaze nove doktrine kako se mozes obraniti od toliko vojske a da pritom imas 7 metaka u okviru.
domy

#192 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by domy »

hercegovac, ispadaš smiješan.

Tražiš izvore, kad ti ih stavim imaš primjedbu s koje su stranice. Stavio sam ti poveznice na dokumente, ne na praljkove prosudbe i razmišljanja. Isto tako sam ti stavio argumentirano pobijanje mesićevog svjedočenja u Haagu, a koje nema veze s Praljkom. Ti samo drviš po svome, kada ti stavim dokument koji govori suprotno, onda ti ne paše s koje je stranice.

Uostalom, ti dokumenti su i prihvaćeni od Haaga kao vjerodostojni. Ali, od tebe nisu. A stalno se pozivaš na Haag. Daj budi dosljedan.
Alfa_Ze

#193 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Alfa_Ze »

16.Aprila 1993. godine izvrsen je gnusni zlocin u Ahmicima. HVO bojovnici nisu dugo cekali. Tri dana nakon Ahmica, 19.Aprila 1993. godine,ispaljeno je vise granata iz Viteza na centar grada u Zenici.

Alfa_Ze

#195 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Alfa_Ze »

Image

@ ''Geronimo81'', @ ''domy'' . . . . . , navedite samo jedan veci sukob HV i JNA u Hrvatskoj i HVO i VRS u BiH,tokom 1993. i 1994. godine ??
osa

#196 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by osa »

akcija maslenica.
and

#197 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by and »

da li je hrvatska bila pred sankcijama zbog službene politike prema bih?
Alfa_Ze

#198 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by Alfa_Ze »

osa wrote:akcija maslenica.
Da, ‘’Maslenica’’ 22. - 27. siječnja / januar 1993., i to je bilo sve do pocetka Kolovoza / Augusta 1995. i akcije ‘’Oluja’’ ??
Dakle, skoro dvije i po godine bez sukoba iako je rat ?? Cudno !!
kv99

#199 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by kv99 »

Znaci jedna akcija i to prije nego sto je pocela otvorena agresija u Bosni i Hercegovini . I kada nam ti iz Siska onako dobro znas sta se desavalo u Bosni i Hercegovni da nam reci koliko je to bilo akcija / sukoba izmedzu Tudzmanovog HVO - cetnika od oktobra 1992 ( pada Jajca ) - oktobra 1994 ( kada je HVO usetao u vec prazana Kupres) tj pune 2 godine rata ?
osa

#200 Re: Službena politika Republike Hrvatske prema Republici BiH od

Post by osa »

Alfa_Ze wrote:
Da, ‘’Maslenica’’ 22. - 27. siječnja / januar 1993., i to je bilo sve do pocetka Kolovoza / Augusta 1995. i akcije ‘’Oluja’’ ??
Dakle, skoro dvije i po godine bez sukoba iako je rat ?? Cudno !!
neistina, medački džep, bljesak.....
Locked