jefferson wrote:Ljudi, Singapur 60-tih godina je bio rupetina! I nisu Singapurcima amerikanci dosli i rekli "e eto nama vas zao, pa hajde da ulozimo"palermo wrote:Pa da i mi učinimo BiH interesantnomFrane-x wrote:Neki očito ne znaju što je to europska unija... E pa nađite na wikipediji.
EU je organizacije čije s članice udružene iz nekakvog interesa a ne ALTRUIZMA (), i oni mogu primat koga hoće i kad hoće!
To nije nekakva igra pa da bude "POŠTENA" ili "NEPOŠTENA", a nije ni humanitarna organizacija pa da prima nekoga iz sažaljenja.
Neki su se previše ufurali u ulogu žrtve, valjda i zbog Harisove retorike, a korištenje ratnih dešavanja kao kvazi-argumenta da BiH treba ući u EU prije Srbije, me podsjeća na prosjaka koji gura prolaznicima pod nos onu svoju do koljena amputiranu nogu.
Suradnja sa Haagom jeste jedan od bitnih uvjeta EU prema Srbiji, ali jebemu mater, ako sutra neki naftovod prođe kroz Srbiju a ne kroz BiH, zar će i onda biti "ajoooj... ali mi smo žrtve... srebrenica...".
Kapitalu i ekonomskim interesima koji upravljaju EU-om nisu zanimljive takve stvari, jer bi EU inače bila humanitarna organizacija a ne ekonomsko-politički savez.
Srbija je očito interesantnija zemlja od BiH, i to je jedino bitno u priči.
Političari u ovoj zemlji umjesto da se bave EU integracijama susjedne zemlje, trebaju raditi na dostizanju EU standarda u vlastitoj zemlji i donošenju novih zakona.
A što se tiče tog sporazuma Srbije i EU, nova vlada Koštunica/SRS će ga ionako poništiti nakon izbora!. Slažem se ja sa tobom uglavnom,al poruka koja stiže iz evrope nije dobra za nas ovdje al mislim i za njih, ljudi je shvataju na način da što si gori to ti se više popušta i više dobijaš,a to opet sa sobom može da povuče razne konzekvence...........od jačanja separatističkih tendencija, pa sve do jačanja radikalno islamističkih koncepcija.I sve to može da košta, naravno prevashodno ljude u BiH, al bogami i Evropu.
I naravno da bi zapravo glavni cilj trebalo da bude da Evropa odnosno evropski standardi dođu u BiH, i to bi morao da bude glavni cilj političara.Al neće to ići bez evropske pomoći.............a nisam siguran da ovih zadnjih mjeseci pomoć stiže na ispravan način
Tek kad je Singapur sam ulozio u sebe, i sam se izdigao, onda su stranci dosli. Npr. Singapurska luka je jedina pored americkih vojnih baza u Guamu i japanu koja moze remontovati nuklearne nosace aviona (Azija). Znateli vi koje su to pare? Nisu amerikanci dosli i rekli "e eto mi hocemo da nam vi remontujete nosace" nego su singapurci rekli amerikancima "e evo mi znamo to raditi povoljno, na vrijeme, pa dodjite"
Tako i mi. Sta mi stvarno imamo ponuditi EU? Imamo aerodrom koji ne radi pola godine, planine koje vape za ulaganjima, a mi smo dozvolili stihijsko gradjenje vikendica bez infrastrukture, nemamo auto-puta, granice ne kontrolisemo kako treba. Ne do bog da neki strani avion padne u BiH, ko ce izvrsiti spasavanje? Samo trazimo da se nama dadne, a nista nismo spremni doprinjeti. Koliko HR ima vojnika u Afganistanu? Ne rade to hrvati zato sto im se osladilo, nego da bi dobili nesto, morate i dati nesto, a vijecnici Opcine Livno nisu se htjeli odrec dnevnog pausala za zrtve Tsunamija, ali zato su prvi kada treba pomoc primit.
De malo manje sazaljevanja i malo vise rada!
N E D I R A J T E P L A N I N E!!!!!!! U POTPUNOSTI SAM TVOG MIŠLJENJA IZUZEV ONO U VEZI PLANINA,