Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post Reply
glavutan

#176 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by glavutan »

omar little wrote:
glavutan wrote:
omar little wrote:...
Vazi, vazi :D Ako dolazi (ovdje ne osporavam tvoju tvrdnju samo pravim kondicional) globalna ekonomska kriza koja ce devastirati npr. Americku ekonomiju to ce imati utjecaj i na Kinesku i na Indijsku i na ekonomiju EU. Japan i Kina (po tom redosljedu) jesu vlasnici Americkog duga (kratkorocnog i dugorocnog), ali ako Amerika propadne njihove investicije postaju bezvrijedne. Znaci da ce i njih pogoditi kriza. S obzirom koliko je sve povezano, a posebno globalni svijet finansija, kriza nikog ne moze zaobici (samo je u pitanju jacina).
Kad smo vec kod novca, svaka moneta je bezvrijedna i vrijedi onoliko koliko centralna banka koja je stampa kaze da vrijedi i onoliko koliko ljudi vjeruju toj centralnoj banci. Od kako se odustalo od zlata kao mjere vrijednosti, sve su monete fiat money i to nije specificno za Euro. Centralne Banke postoje svugdje u razvijenom svijetu i one kreiraju i sprovode monetarnu politiku. Kina ne da svoju valutu na trziste jer zna da bi joj vrijednost skocila i pocela kociti ekonomski razvoj i smanjivati GDP. Znaci da i Kina manipulise kroz monetarnu politku kao i EU i Amerika. Opet kazem, vishe-manje sve sto si naveo u prvom postu vazi i za svaku drugu ekonomsku silu.
Nisam ja daleko od tvojih pogleda sto se tice svjetske ekonomije i politike, ali kako ti ides s argumentima mi cemo zavrsiti na zakljucku da je kapitalizam srz problema. I sta je onda rjesenje za to? Otvoriti baska temu. :D
Ja razumijem i znam sve to sto ti pricas, ali mislim da se EU ne trebaju zatvoriti vrata i govoriti koji ce nam EU. Nema tu idealnog rjesenja, mogu se negatvine strane naci i na jednoj i na drugoj strani ali se treba malo racionalno i trezveno razmisljati. I recimo izabrati pametni, obrazovani i posteni ljudi (okrenuti gradjanskoj opciji naravno) da predstavljaju BiH.
Upravo.
Sav kliker je u razlici izmedju nominalne vrijednosti koja centralna banka odredjuje moneti i bukvalno troskova stampe (seignorage). Novcanica od 100 € nije nista drugo do ofarbani papir cija stampa kosta nekih 30 centi ukoliko se ne varam a kako drzave nemaju MONETARNU SUVERENOST prica zavrsi kao da je banka POSUDILA (upravo tako, banka a ne drzava je vlasnik novca) novac drzavi. I eto ti javnog duga i svakog belaja koji sa njim ide. JA banka tebi drzavi POSUDIM 30 centi ali ti mi drzavo moras vratiti realnih 100 € + kamate. Naplati ih kroz poreze, radi sta znas ali ih moras vratiti. Nemas? Imas primarne materije ? I eto ti divljih privatizacija, korpumpiranih politicara, prodanih dusa od novinara koji nikako da ispricaju pravu i istinitu pricu.
Onih 30 centi osjetis na svojoj kozi i te kako.
O frakcionarnoj rezervi i svoj zaradi koje banke na njoj imaju ja se bojim cak i razmisljati. To je tek pljacka. Jednostavno doslo se do neke kriticne tacke kada je ocigledno da velike racunice i veliki dugovi negdje moraju prebiti pa ako su vec zabrinute zemlje sa jakom ekonomijom (mada je i taj pojam vise pod znakom pitanja) ja sam debelo zabrinut sta ce biti sa onim sto se kod nas definise kao ekonomija. Ne znam jarane, nije tvoja prica suplja samo mi se cini da si mnogo optimistican tip.
Kada sa svim povezem recimo pricu politicara koji su notorni zastupnici radjanja djece ODJEDNOM pocnu govoriti o SOFT DEPOPULACIJAMA (i prokontas onda da kriza gladi nije slucajna) vidis da je djavo dos'o po svoje.
Kapitalizam nije srz problema vec njegovo divlje apliciranje.

Sve su ovo elementi neke scene gdje nama nije dodijeljena neka velika uloga. Cak sta vise, ovim jakim igracima je svejedno kakva je to demokratija kod nas posto ocigledno znaju da sve konce vuku oni kako god se situacija razvijala. Budemo li se razvijali - njima dobro jer svoje igrace vec imaju (UNICREDITO npr.). Budemo li se opet klali njima jos bolje jer kako rat kosta valja se zaduziti i onda cemo opet imati masu nekih "humanitaraca" koji ce humanitarno samo za svoj djep raditi.

Istina je, nema tu idealnog rjesenja, mogu se negativne strane naci i na jednoj i na drugoj strani ali se treba malo racionalno i trezveno razmisljati. No gdje je tu racionalnost ukoliko je najveci problem i uvreda casti samo to je Srbija ubacila u petu brzinu put prema evropskim integracijama (kako romanticari vole da ih zovu) a nije problem korumpirani parlament BiH, kriminalci u vladama i sav ostatak bajke. Bojim se da je pametnim, obrazovanim i postenim ljudima brainwash totalno obavljen tako da rjesenje ne vidim.

A ovim sto se brinu o mom licemjerju kako to da EU ne valja a njoj sam samo kratka poruka da zena u meni Boga ubi ali mi ne pada na pamet da pobjegnem od nje. Jebiga, kuha predobro a kako njoj nista ne smijem reci EU mi je dosla k'o kec na desetku.
:mrgreen: :mrgreen:
uvjek dobar gost

#177 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by uvjek dobar gost »

Neka oprosti gospodja Europa, ona nema spomenike kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.
Neka oprosti gospodja Europa samo Bosna ima spomenike.
Stecke.
Sta je stecak?
Olicenje gorstaka Bosanca! Sta radi Bosanac na stecku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli.
Na kome je prikazan kao suzanj...

Miroslav Krleza, 1960.
laku noć

#178 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by laku noć »

uvjek dobar gost wrote:Neka oprosti gospodja Europa, ona nema spomenike kulture.
Stecke.
Sta je stecak?
Olicenje gorstaka Bosanca! Sta radi Bosanac na stecku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli.

Miroslav Krleza, 1960.
A šta je sa Grcima?Ili oni nisu u evropi?
uvjek dobar gost

#179 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by uvjek dobar gost »

laku noć wrote:
uvjek dobar gost wrote:Neka oprosti gospodja Europa, ona nema spomenike kulture.
Stecke.
Sta je stecak?

Miroslav Krleza, 1960.
A šta je sa Grcima?Ili oni nisu u evropi?
Ovo je citat, tako da vjerovatno kad je ovo pisano... nisu bili... to svejedno i nije bit... jer danas znamo da i Britanija ima svoje spomenike kulture... Njemačka, Austrija... bit je u nečemu drugom... ali nema veze...
omar little

#180 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by omar little »

glavutan wrote: Upravo.
Sav kliker je u razlici izmedju nominalne vrijednosti koja centralna banka odredjuje moneti i bukvalno troskova stampe (seignorage). Novcanica od 100 € nije nista drugo do ofarbani papir cija stampa kosta nekih 30 centi ukoliko se ne varam a kako drzave nemaju MONETARNU SUVERENOST prica zavrsi kao da je banka POSUDILA (upravo tako, banka a ne drzava je vlasnik novca) novac drzavi. I eto ti javnog duga i svakog belaja koji sa njim ide. JA banka tebi drzavi POSUDIM 30 centi ali ti mi drzavo moras vratiti realnih 100 € + kamate. Naplati ih kroz poreze, radi sta znas ali ih moras vratiti. Nemas? Imas primarne materije ? I eto ti divljih privatizacija, korpumpiranih politicara, prodanih dusa od novinara koji nikako da ispricaju pravu i istinitu pricu.
Onih 30 centi osjetis na svojoj kozi i te kako.
O frakcionarnoj rezervi i svoj zaradi koje banke na njoj imaju ja se bojim cak i razmisljati. To je tek pljacka. Jednostavno doslo se do neke kriticne tacke kada je ocigledno da velike racunice i veliki dugovi negdje moraju prebiti pa ako su vec zabrinute zemlje sa jakom ekonomijom (mada je i taj pojam vise pod znakom pitanja) ja sam debelo zabrinut sta ce biti sa onim sto se kod nas definise kao ekonomija. Ne znam jarane, nije tvoja prica suplja samo mi se cini da si mnogo optimistican tip.
Kada sa svim povezem recimo pricu politicara koji su notorni zastupnici radjanja djece ODJEDNOM pocnu govoriti o SOFT DEPOPULACIJAMA (i prokontas onda da kriza gladi nije slucajna) vidis da je djavo dos'o po svoje.
Kapitalizam nije srz problema vec njegovo divlje apliciranje.

Sve su ovo elementi neke scene gdje nama nije dodijeljena neka velika uloga. Cak sta vise, ovim jakim igracima je svejedno kakva je to demokratija kod nas posto ocigledno znaju da sve konce vuku oni kako god se situacija razvijala. Budemo li se razvijali - njima dobro jer svoje igrace vec imaju (UNICREDITO npr.). Budemo li se opet klali njima jos bolje jer kako rat kosta valja se zaduziti i onda cemo opet imati masu nekih "humanitaraca" koji ce humanitarno samo za svoj djep raditi.

Istina je, nema tu idealnog rjesenja, mogu se negativne strane naci i na jednoj i na drugoj strani ali se treba malo racionalno i trezveno razmisljati. No gdje je tu racionalnost ukoliko je najveci problem i uvreda casti samo to je Srbija ubacila u petu brzinu put prema evropskim integracijama (kako romanticari vole da ih zovu) a nije problem korumpirani parlament BiH, kriminalci u vladama i sav ostatak bajke. Bojim se da je pametnim, obrazovanim i postenim ljudima brainwash totalno obavljen tako da rjesenje ne vidim.

A ovim sto se brinu o mom licemjerju kako to da EU ne valja a njoj sam samo kratka poruka da zena u meni Boga ubi ali mi ne pada na pamet da pobjegnem od nje. Jebiga, kuha predobro a kako njoj nista ne smijem reci EU mi je dosla k'o kec na desetku.
:mrgreen: :mrgreen:
Jaranica sam ja :D
I nije tu stvar u optimizmu, pesimisticna sam ja dosta, ali s obzirom da mi ovdje govorimo o kapitalizmu i njegovoj aplikaciji ocekivati radikalnu i fundamentalnu promjenu je iluzorno i naivno. Ja sam samo realna. Nisam revolucionar, reformista sam.
Citam i obrazujem se o stvarima koje se desavaju, i bez obzira koliko depresivno i ogavno situacija izgledala, mora se traziti rjesenje. Ti si pesimistican, i kazes da nema vizija,planova, platformi, sta to onda znaci? Da se ne treba poduzimati nikakva akcija i da treba sjediti skrstenih ruku? Ako se pojavi konkretna akcija i potencijal za pozitivan angazman zar bi ti rekao: Ma to je sve uzalud, svijet propada? Ne znam te, ali sumnjam da bi, cisto iz generalnog pesimizma, odbacio pametnu, konkretnu i kreativnu ideju za boljitak (ma kako mali inkrement to bio). Dosta nas se ovdje slaze, pa i ti sam, da se mi (BiH) prvenstveno trebamo o sebi zabaviti (izbori, kriminal, kradja, korupcija, nerazvijena gradjanska svijest pojedinca, kompletna reforma drustva...) a ne emocionalno i, nezrelo, reagovati na EU i njene poteze.
U BiH itekako zive i rade pametni, obrazovani i posteni ljudi samo je pitanje angazmana i organizacije. Nisu svima mozgovi isprani. Da je lako promijeniti situaciju - nije. Da se moze - pretesko je ali moze se. Da se mora -mora se. Probati makar.
zrikavac48

#181 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by zrikavac48 »

[quote="vee-jay"]Ej raja znam da boli, ali znajte: nema nam druge nego u EU. Takva je kakva je, nas je primarni cilj. U nju se ne ide radi ljubavi....

Svaki od pomenutih argumenata ima i protuargument, ali sada nemam vremena da idem od argumenta do argumenta. Zadrzat cu se samo na ovim recenicama kratko. " Odjednom dolaze turisti u BiHa. Napravi se autoput ikad i odjednom svi koji planiraju odmor na Dalmaciji posjecuju SA ili Mostar i ostavljaju tamo nekih stotina Eura, samo u prolazu..."

Zamisli srebrenicki Guber koji se nekada izvozio u Austriju i u beckim apotekama prodavao flasiran kao lijek, kupi ga neko (recimo Austrija), uredi i izgradi turisticki centar, istina zaposli domicilno stnovnistvo, ali uglavnom kao "fizikalu", a profit zna se kamo ide. A " gubera" u BihH ima poprilican broj. Turisti koji ljetuju na Jadranu i sada skoknu u BiH na obdan da vide tamnu zaledjinu Jadrana. Izmedju ostalog kao primjer korupcije pricaju svojim sunarodjacima o susretu sa prometnom policijom i naplati kazne "odokativno" bez izdavanja racuna.
Vec prije sam napisala da je za BiH ulazak u EU nuzno zlo. Ali to zlo bi moglo biti manje kada bi nasa politicka elita bila sposobnija, pa da ne rasproda sve sto se prodati moze ili bar ne "obijekte od vitalnog znacaja za BiH. Nasi izvori vode, vodotoci, sumoviti predjeli su od izuzetne vaznosti za buducnost drzave.
Maraschino

#182 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Maraschino »

karanana wrote:
Frane-x wrote:
Liberalism wrote: Sporazum prvenstveno regulise smanjivanje carina na uvoz proizvoda iz Evropske unije. Sve drugo je sekundarnog znacaja.
Drugim riječima, smanjivanje carina na uvoz proizvoda iz Slovenije. :lol:
Pa zasto nam treba potpis za ovo? Zar njima nije u interesu da nam iovako ionako tushe robu bez carine jer ce je vise prodati na taj nacin. Mjesto da oni nas mole da mi ovo potpisemo, mi placemo sto jos nismo potpisali.
:D :D dobar si

europa zeli da se rijesi zaliha robe sumnjivog kvaliteta ( ono sto oni ne degustiraju) na nase trziste a za uzvrat mozemo izvesti u EU samo robu visoke kvalitete ( za probranu klijentelu, drzavljane EU), dakle, dobijat cemo smece a slati im nasu zdravu, ekoloski ispravnu hranu. Nasa jabuka ona crvava ne valja a njihova ko plasticna dobra ? Tako je sa svom hranom. Sjetih se ovih bolesti kod stoke (ovce , krave). Pa zar se nije dokazalo da smo to upravo iz EU dobili ali ce se unistiti i nas domaci fond da se navodno ne bi bolest sirila. Kada sve eutanaziramo, necemo vise imati nase domace krave, ovce, koze...imat ce mo njihove koncentratom ugojene. Koliko se artikala iz zemalja koje su se pridruzile u zadnja dva prosirenja nalazi na policama samoposluga zapadnih zemalja. Vrlo malo. Koliko se artikala nalazi u hrvatskim trgovinama iz EU ? Mnogo, cuj mnogo :shock: oni ne salju artikle oni salju citave trgovinske lance ( Lidl, Aldi, DM, Obi...) u kojima odmah imas na hiljade artikala.
Rezime, probrace sve sto je dobro i profitabilno a dobit cemo ono sto oni ne mogu da plasiraju za svoju klijentelu.

p.s. predpristupni fondovi su fondovi koji bi trebali da urede infrastrukturu (komunikacija, propise, zakone...)onima koji dolaze u BiH da opljackaju ono sto je jos preostalo

#183 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by location »

Pa EU nemoze nista drugo da uradi. Ako nebi potpisala sporazum sa Srbijom onda bi jos vise Srbiju otjerala u rupu i to bi bio doprinos ne stabilnom Balkanu. Ovako je privlaci blize sebi. A opet to za genocid su odlucili odavno da nemozes narod osudzivati u 2008 za nesto sto su njihovi politicari/generali uradili 93.

Moje misjenje je da evropska unija vidi skupinu Muslimana kao uspomenu na otomansku empariju i sto su im skoro dosli do centra Evrope i sjedili na istom mjestu 500 godina. Jevreji su dobili Izrael od Britanaca, Republika Srpska Srbima od cjelokupne Evrope.
Vodenjak

#184 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Vodenjak »

location wrote:Pa EU nemoze nista drugo da uradi. Ako nebi potpisala sporazum sa Srbijom onda bi jos vise Srbiju otjerala u rupu i to bi bio doprinos ne stabilnom Balkanu. Ovako je privlaci blize sebi. A opet to za genocid su odlucili odavno da nemozes narod osudzivati u 2008 za nesto sto su njihovi politicari/generali uradili 93.

Moje misjenje je da evropska unija vidi skupinu Muslimana kao uspomenu na otomansku empariju i sto su im skoro dosli do centra Evrope i sjedili na istom mjestu 500 godina. Jevreji su dobili Izrael od Britanaca, Republika Srpska Srbima od cjelokupne Evrope.
Mozes drzavu!
Prema tumacenju americke vlade, Kosovo je dobilo nezavisnost zbog onoga sto je Milosevic uradio u petnaestak godina vladavine!

A ovo dole ti nesto nisam ni razumio.
Mora da je do mene... :roll:
jeza u ledja

#185 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by jeza u ledja »

glavutan, mozda upravo zato sto zivis u EU razmisljas tako. Dosta ljudi u zapadnoj Evropi ima takvo pesimisticno razmisljanje o EU, i tako je vec decenijama, zar ne? Ja pak mislim da upravo ubacivanje 'svjeze krvi' iz istocne Evrope u zadnjih 10 godina 'goni' EU ka progresu, mada znam da je dosta Madjara, Ceha i Poljaka protiv iste, ali eto je uglavnom starija generacija. (Kad smo vec kod toga mescini da necija odbojnost ili privlacnost EU ima veze i sa njegovim/njenim godinama.)

#186 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by location »

To sto je dobilo drzavu je najgore krsenje medzunardnog prava. Ali ok, to je dokaz da sa vremenom dobice se drzava samo ako jedna etnicka manjina postane vecina, kao RS. Znam da ce sada poceti navezivati starmodni uzvici 'nastala je genocidom'. To mozete macku od rep objesiti.

A to drugo sto sam pisao, moje licno misljenje da Evropa kao vecinom khriscanski kontinent da ce uvijek stati na stranu krsta. Sto je i normalno. Jer da je drugcije uzvici 'nastala je genocidom' nebi visili na mackinom repu.
belfy

#187 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by belfy »

Umjetnik wrote: eto legalizirali policiju RS a nismo dobili SSP

koji smo mi debili
a cime smo to legalizirali policiju RS?
uvjek dobar gost wrote: Ova cijela farsa je samo još jedan od dokaza nesposobnosti "elite" koja se bavi politikom u ovoj zemlji.
Svi mi smo već zaboravili obećanja da rata neće biti, zaboravili smo da smo se nadali intervenciji zapada, zaboravili smo da su ti isti "europljani" u direktnom prenosu gledali agresiju, logore, ubistva, protjerivanja, genocid, zaboravili smo izgleda posjetu Miterana... ili nekih drugih zvaničnika tokom agresije... pa smo onda zaboravili sporazum u vojnoj bazi, da mirovni sporazum na štetu sviju nas, tada su "naši" političari potpisali kapitulaciju.. potom smo zaboravili nehapšenje zločinaca, onda presuda suda u hagu da Srbija nije izvšila agresiju.... koliko mi još toga zaboraviti možemo... gdje je naš prag tolerancije...???

Ja lično nisam za EU, iz mnogo razloga... jesam da mi u Bosni i Hercegovini imamo životni standard unije, da imamo sve blagodeti koje oni imaju, ali nisam za to da nas ucjenama i prijetnjama kao negdje uvode.. da nas ovi nepismeni ,gladni para i krvi, zadrti, neotesani političari vode više igdje...
Pa zar fakat ne kontamo više ništa nego se kao cuke ponašamo, lajemo i režimo dok karavani prolaze....
Aloooo... kad rat je počeo ja sam imao 14. godina danas imam trideset.... gdje prođoše tolike godine.... i u čemu ????
ja nisam nista od toga zaboravio, ali nemam isto misljenje kao i ti. moj prag tolerancije je davno prevazidjen, a koliko vidim i ti bi mogao reci isto. ali sta si ti pokusao uraditi do sada po tom pitanju?
karanana wrote: Kako more Shvica?

Niko mi ne odgovori nit dade linkove gdje mogu vidjeti sta nam ovaj potpis u realnosti ustvari donosi.
ajd sto poredis nas i svicu, to ti mogu oprostiti, ali sto do sada u gooogle nisi ukucala "IPA" ili "IPA BiH" to vec malo teze... pa jel ovdje iko ista sa, radi?
uvjek dobar gost wrote: Ovi naši lopovi političari nas ne mogu odvesti nigdje a kamoli u uniju i još samo da kažem referendum o ulasku u uniju treba raspisati... definitivno...
sve lijepo receno, a znas gdje manjka? pa manjka opet u licnom angazmanu. uvjeri ljude oko sebe sta valja pa nek glasaju. sad ce izbori pa cemo vidjeti koliko ljudi radi na boljem sutra. u svim drzavama "radnici" stranaka idu od vrata do vrata. meni nijedan do sada nije pokucao...
Liberalism wrote: Cetvrto i po meni najvaznije, ovde je pitanje nasih (BiH) politicara. Oni sa jedne strane potpisuju sporazum a sa druge strane cine sve da BiH sto sporije napreduje ka clanstvu u EU. Tim snagama koje usporavaju integracije izgleda odgovara scenario da sporazum stupi na snagu a da mi nikad ne udjemo u EU, cime se vrsi direktan udar na BiH ekonomiju i zivotni standard gradjana. Drugim rijecima navode cijelu drzavu na samoubistvo, jer slobodna trgovina sa unijom bez brze integracije u EU je potez koji bi se mogao nazvati jedino tako - samoubistvo.

Peto, moj licni strah jeste da je upravo zbog toga Dodik toliko za potpisivanje SAA, jer se mozda nada upravo ovom scenariju koji moze dodatno ugroziti cijeloukupni ekonomski i socijalni život Bosne i Hercegvine. Jer to je i osnova njegove politike.
jesi ti sam sebi ovdje malo upao u kontradikciju ili se meni to cini? kako to da integracija znaci slobodnu trgovinu sa EU i da je to bez brze integracije samoubistvo drzave, a da je Dodik u tom slucaju za brzo potpisivanje?
downtoearth wrote: hajmo potpisivati peticiju: NE Evropi!!!
Vidis kako im Srbija pokaže zube, kaže da je ne interesuje EU, spali ambasade (usput i više od toga) a oni je mole da pristupi bez uslova!!!
Ok, eto nek uđe Srbija u EU, slažem se da je to i u našem interesu (neće smjeti pisnuti jer imaju bolji mehanizmi) ali...ZAŠTO NISMO I MI ISTI DAN???? I nemojte mi više pričati o prevodu. Ovi strani političari bi malo morali usaglasiti svoje priče o kom prevodu se radi: na 3 bh. jezika ili 22 EU zemalja!!!!
evo nekoga ko nije pokusao procitati prijasnje postove...
Last edited by belfy on 01/05/2008 00:37, edited 2 times in total.

#188 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by location »

belfy wrote:

koji smo mi debili

[
evo nekoga ko nije pokusao procitati prijasnje postove (kao sto je moj prijasnji)...
Mozda misli sa ne ukidanjem imena policije, legalnost se stvorila.
belfy

#189 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by belfy »

location wrote:
belfy wrote:

koji smo mi debili

[
evo nekoga ko nije pokusao procitati prijasnje postove (kao sto je moj prijasnji)...
Mozda misli sa ne ukidanjem imena policije, legalnost se stvorila.
ma kod policije nema nikakve promjene. sve ostalo isto i bit ce promijenjeno u skladu sa promjenama ustava sa najdaljim stupanjem na snagu godinu dana od usvajanja novog ustava. do tada sve je isto, a razlika ce se vidjeti tek kod reforme ustava koju, po meni, mozemo ocekivati za nekih 5-7 godina... :-)
glavutan

#190 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by glavutan »

omar little wrote: Jaranica sam ja :D
I nije tu stvar u optimizmu, pesimisticna sam ja dosta, ali s obzirom da mi ovdje govorimo o kapitalizmu i njegovoj aplikaciji ocekivati radikalnu i fundamentalnu promjenu je iluzorno i naivno. Ja sam samo realna. Nisam revolucionar, reformista sam.
Citam i obrazujem se o stvarima koje se desavaju, i bez obzira koliko depresivno i ogavno situacija izgledala, mora se traziti rjesenje. Ti si pesimistican, i kazes da nema vizija,planova, platformi, sta to onda znaci? Da se ne treba poduzimati nikakva akcija i da treba sjediti skrstenih ruku? Ako se pojavi konkretna akcija i potencijal za pozitivan angazman zar bi ti rekao: Ma to je sve uzalud, svijet propada? Ne znam te, ali sumnjam da bi, cisto iz generalnog pesimizma, odbacio pametnu, konkretnu i kreativnu ideju za boljitak (ma kako mali inkrement to bio). Dosta nas se ovdje slaze, pa i ti sam, da se mi (BiH) prvenstveno trebamo o sebi zabaviti (izbori, kriminal, kradja, korupcija, nerazvijena gradjanska svijest pojedinca, kompletna reforma drustva...) a ne emocionalno i, nezrelo, reagovati na EU i njene poteze.
U BiH itekako zive i rade pametni, obrazovani i posteni ljudi samo je pitanje angazmana i organizacije. Nisu svima mozgovi isprani. Da je lako promijeniti situaciju - nije. Da se moze - pretesko je ali moze se. Da se mora -mora se. Probati makar.
Daleko od toga da se treba sjediti skrstenih ruku, to nikako. Medjutim problem je drugi: ko je u stanju da ponudi vizije, planove, platforme u drustvu rascjepljenom kao sto je bosanskohercegovacko na hiljade fragmenata? Mi se bavimo trivijalnim raspravama i skoro sva energija koja se ima i koja bi trebala da bude kreativna se okrece u pravcu ciji je cilj jedino da komsiji crkne krava a u medjuvremenu 77% dionickog kapitala svih banaka na podrucju koje se geografski definise kao BiH je u STRANIM RUKAMA!. Sta mislite u cijim je djepovima zavrsilo 18.55 MILIJARDI KM neto zarada (pardon, PLJACKE) koje su ostvarile banke BiH prosle godine? U rukama banaka koje dolaze iz evropske unije i ko zna kojih drugih pizdica. Jer jebem ga, da bi one imale toliku zaradu neko je morao dobrano ledja da podmetne. BiH irgeti su se svojski potrudili da bi jedan Aristide Canosani npr. zadovoljno trljao ruke.
Pa cak se ni novac koji svakodnevno kruzi iz ruke u ruku ne stampa u samoj BiH vec u Francuskoj, Austriji, Engleskoj. Ne daju cak ni BiH stamparajima da zarade. Nije valjda da smo toliki duduci da ne znamo odstancati ofarban komad papira?
Znate li da isti kredit, kod iste banke ne kosta isto u BiH i Italiji. EKS koji se aplicira u BiH ovdje se vec smatra ZELENASKIM.

Zato rjesenje ima no to je vec u domenu naucne fantastike a za tako nesto potrebno je definisati drzavu koju niko nece. Kad definises drzavu (jer ovo sto sad imamo nije drzava vec javna kuca) treba posutati strane lesinare i drzavi vratiti monetarnu suverenost i da onda ona, a ne banke, pametnom fiskalnom, finansijskom politikom stimulira ekonomski rast i domacu ekonomiju. Jer drzava, po definiciji stvari, bez obzira sto je definisu kao apstraktan pojam, su LJUDI OD KRVI I MESA KOJI ZIVE NA JEDNOM TERENU.
Zar mislite da su Italijani blentavi kada svaki pokusaj stranih banaka (bez obzira sto su u EU) koji nastoje pojesti malo veci dio kolaca u startu skrse? Mozes jarane koju mrvicu dobiti (da bi Briselu zamazali oci o postivanju konkurencije) ali u mom selu ja sam gazda. I tu je sva filozofija.

Rjesenje ima no da bi ga nasao gradjanin bi trebao da bude INFORMISAN kako stvari realno stoje a ne da ga INFORMISU onako kako odgovara korpumpiranoj i zlocinackoj bandi domacih dupelizaca evropskih i americkih guza.
Sa pokojom ruskom varijantom.
Last edited by glavutan on 01/05/2008 10:28, edited 3 times in total.
pita

#191 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by pita »

glavutan wrote:
omar little wrote: Jaranica sam ja :D
Daleko od toga da se treba sjediti skrstenih ruku, to nikako. Medjutim problem je drugi: ko je u stanju da ponudi vizije, planove, platforme u drustvu rascjepljenom kao sto je bosanskohercegovacko na hiljade fragmenata? Mi se bavimo trivijalnim raspravama i skoro sva energija koja se ima i koja bi trebala da bude kreativna se okrece u pravcu ciji je cilj jedino da komsiji crkne krava a u medjuvremenu 77% dionickog kapitala svih banaka na podrucju koje se geografski definise kao BiH je u STRANIM RUKAMA!. Sta mislite u cijim je djepovima zavrsilo 18.55 MILIJARDI KM neto zarada (pardon, PLJACKE) koje su ostvarile banke BiH prosle godine? U rukama banaka koje dolaze iz evropske unije i ko zna kojih drugih pizdica.
Pa cak se ni novac koji svakodnevno kruzi iz ruke u ruku ne stampa u samoj BiH vec u Francuskoj, Austriji, Engleskoj. Ne daju cak ni BiH stamparajima da zarade. Nije valjda da smo toliki duduci da ne znamo odstancati ofarban komad papira?
Znate li da isti kredit, kod iste banke ne kosta isto u BiH i Italiji. EKS koji se aplicira u BiH ovdje se vec smatra ZELENASKIM.

Zato rjesenje ima no to je vec u domenu naucne fantastike a za tako nesto potrebno je definisati drzavu koju niko nece. Kad definises drzavu (jer ovo sto sad imamo nije drzava vec javna kuca) treba posutati strane lesinare i drzavi vratiti monetarnu suverenost i da onda ona, a ne banke, pametnom fiskalnom, finansijskom politikom stimulira ekonomski rast i domacu ekonomiju. Jer drzava, po definiciji stvari, bez obzira sto je definisu kao apstraktan pojam, su LJUDI OD KRVI I MESA KOJI ZIVE NA JEDNOM TERENU.
Zar mislite da su Italijani blentavi kada svaki pokusaj stranih banaka (bez obzira sto su u EU) koji nastoje pojesti malo veci dio kolaca u startu skrse. Mozes jarane koju mrvicu dobiti ali u mom selu ja sam gazda. I tu je sva filozofija.

Rjesenje ima no da bi ga nasao gradjanin bi trebao da bude INFORMISAN kako stvari realno stoje a ne da ga INFORMISU onako kako odgovara korpumpiranoj i zlocinackoj bandi domacih dupelizaca evropskih i americkih guza.
Sa pokojom ruskom varijantom.
gdje italija...sa najvecim stupnjem kriminala u eu...ok bugarska i rumunjska njih ne racunam...
jednostavno ne postoji volja da se popravi situacija u bih jer to odgova vecini koj su na vlasti...to je sve..
kad bude postajal volja bit ce bolje..do tada cekaj za vizu i radi za 200km ako ima srecu
vee-jay

#192 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by vee-jay »

zrikavac48 wrote:
vee-jay wrote:Ej raja znam da boli, ali znajte: nema nam druge nego u EU. Takva je kakva je, nas je primarni cilj. U nju se ne ide radi ljubavi....

Svaki od pomenutih argumenata ima i protuargument, ali sada nemam vremena da idem od argumenta do argumenta. Zadrzat cu se samo na ovim recenicama kratko. " Odjednom dolaze turisti u BiHa. Napravi se autoput ikad i odjednom svi koji planiraju odmor na Dalmaciji posjecuju SA ili Mostar i ostavljaju tamo nekih stotina Eura, samo u prolazu..."

Zamisli srebrenicki Guber koji se nekada izvozio u Austriju i u beckim apotekama prodavao flasiran kao lijek, kupi ga neko (recimo Austrija), uredi i izgradi turisticki centar, istina zaposli domicilno stnovnistvo, ali uglavnom kao "fizikalu", a profit zna se kamo ide. A " gubera" u BihH ima poprilican broj. Turisti koji ljetuju na Jadranu i sada skoknu u BiH na obdan da vide tamnu zaledjinu Jadrana. Izmedju ostalog kao primjer korupcije pricaju svojim sunarodjacima o susretu sa prometnom policijom i naplati kazne "odokativno" bez izdavanja racuna.
Vec prije sam napisala da je za BiH ulazak u EU nuzno zlo. Ali to zlo bi moglo biti manje kada bi nasa politicka elita bila sposobnija, pa da ne rasproda sve sto se prodati moze ili bar ne "obijekte od vitalnog znacaja za BiH. Nasi izvori vode, vodotoci, sumoviti predjeli su od izuzetne vaznosti za buducnost drzave.
Pa valjda je politika tu da regulise ekonomsko stanje. Postoje iskustva ostalih zemalja tranzicije i od njih se moze uciti i na taj nacin praviti programe za investicije i ugovore sa stranim firmama. Izvini, niti je ekonomija niti politika crno bijeli svijet. A dati EU prioritet Zla je neukusno: mada je rijec o apstraktnoj izvjavi, poredjenje ti ne stoji nikako!

btw. Zamisli austrijska fabrika zaposli nase ljude. Oni super rade. Firma zaposljava vise ljudi, na poslu imaju seminare i daljnje skolovalje. Nas svijet se pocne takmiciti za mjesta na visim nivoima, ide raditi u centrali u Becu. Kod nas se smanjuju porezi a oni u Becu pocnu razmisljati da li da presele centralu u Bosnu (barem na papiru). Mislim danas tako razmisljati je ipak utopija, ali stalno biti negativan i pored toga iste ljudi glasati je apsurdno.
zrikavac48

#193 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by zrikavac48 »

vee-jay wrote:
zrikavac48 wrote:
vee-jay wrote:Ej raja znam da boli, ali znajte: nema nam druge nego u EU. Takva je kakva je, nas je primarni cilj. U nju se ne ide radi ljubavi....
Pa valjda je politika tu da regulise ekonomsko stanje. Postoje iskustva ostalih zemalja tranzicije i od njih se moze uciti i na taj nacin praviti programe za investicije i ugovore sa stranim firmama. Izvini, niti je ekonomija niti politika crno bijeli svijet. A dati EU prioritet (vjerojatno je lapsus calami umijesto epitet)Zla je neukusno : mada je rijec o apstraktnoj izvjavi, poredjenje ti ne stoji nikako!

btw. Zamisli austrijska fabrika zaposli nase ljude. Oni super rade. Firma zaposljava vise ljudi, na poslu imaju seminare i daljnje skolovalje. Nas svijet se pocne takmiciti za mjesta na visim nivoima, ide raditi u centrali u Becu. Kod nas se smanjuju porezi a oni u Becu pocnu razmisljati da li da presele centralu u Bosnu (barem na papiru). Mislim danas tako razmisljati je ipak utopija, ali stalno biti negativan i pored toga iste ljudi glasati je apsurdno.
S kojim ljudima? S postojecim politickim liderima, mentalnog sklopa kakav jeste, koji nas dovedose do provalije, ostaje samo da nas jos gurnu u istu.I ne prezaju ni od toga ako ce napunitidzepove i konta svoja i svoje familije. Po prirodi sam optimista ali ne mogu da zmirim na realnost. Moj glas ce biti uvijek i samo za onoga ko moze i ko hoce BiH drzavi/narodu/gradjanima pruziti ljepsu buducnost.
vee-jay

#194 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by vee-jay »

zrikavac48 wrote:
vee-jay wrote: Pa valjda je politika tu da regulise ekonomsko stanje. Postoje iskustva ostalih zemalja tranzicije i od njih se moze uciti i na taj nacin praviti programe za investicije i ugovore sa stranim firmama. Izvini, niti je ekonomija niti politika crno bijeli svijet. A dati EU prioritet (vjerojatno je lapsus calami umijesto epitet - jo it is)Zla je neukusno : mada je rijec o apstraktnoj izvjavi, poredjenje ti ne stoji nikako!

S kojim ljudima? S postojecim politickim liderima, mentalnog sklopa kakav jeste, koji nas dovedose do provalije, ostaje samo da nas jos gurnu u istu.I ne prezaju ni od toga ako ce napunitidzepove i konta svoja i svoje familije. Po prirodi sam optimista ali ne mogu da zmirim na realnost. Moj glas ce biti uvijek i samo za onoga ko moze i ko hoce BiH drzavi/narodu/gradjanima pruziti ljepsu buducnost.

Pa dobro tema nije "dole vlada" nego "mrzim EU" tako da se nisam nesto duboko doticao nase aktuelne politicke elite tj. velike sedmorke. A o njoj nemam (ovdje) nesto puno da pisem, dovoljo je vidjeti danasnju situaciju u kojoj se nalazimo, promuckati glavom nekih tri sekunde i samim tim shvatiti pravi razlog zasto BiH jos uvijek nije potpisala SSP.
exliberal

#195 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by exliberal »

Mene jedna stvar konstantno iznenadjuje/nervira a to je ovaj stepen umisljenosti, arogancije na ovom forumu u vezi Bosne i prvenstveno bosnjaka (muslimana).
Citajuci neke komentare na ovom forumu (vecina je takva) covjek bi pomislio da je Bosna u najmanju ruku ko svica aman imamo mogucnost da se narugamo Evropi , mozemo da stanemo pa da beskonacno raspravljamo hecemo li da se ukljucimo u evropu ili ne...itd

.....neko spomenu stecke....citira neke pjesme....

sta imate od tih jebenih stecaka?
pa da su ih pravili vasi direktni potomci sta imate od toga?
po cemu je bosna toliko kvalitetna da zasluzuje taj uzviseni polozaj na svjetskoj pozornici......?
pa stvarno ili ste toliko mladi ili ste toliko glupi pa nevidite sta je bosna i gdje pripada.....nije bosna srce evrope nego prije bih rekao cmar ili tu negdje oko njega.
Molite boga da Bosna udje u Evropu, jer ce to biti garancija opstanka.....ako neudje........nestace kao da je nikad nije bilo

a sad kvazi patriote navalite da me pljujete i da se pravdate :twisted:
newone

#196 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by newone »

Exliberal u potpunosti se slazem sa tobom.
Bosanci su egocentrici i uz to po njima citav se svijet vrti oko Bosne.
Razmisljanje koje ce nam doci glave!
Alternativa Evropskoj Uniji za Bosnu je samo nestanak Bosne.
zgembo_sa

#197 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by zgembo_sa »

newone wrote:Alternativa Evropskoj Uniji za Bosnu je samo nestanak Bosne.
Jashta je :roll:
Nadzivjela je Bosna i mnogo jace i mnogo vece od EU...
Prpa.ba

#198 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Prpa.ba »

exliberal wrote:Molite boga da Bosna udje u Evropu, jer ce to biti garancija opstanka.....ako neudje........nestace kao da je nikad nije bilo

Da, uci ce u Europu skupa sa zemljom gdje deklarisani cetnici dobijaju 40% glasova i gdje je Seselj nacionalni heroj, skupa sa zemljama koje su nas svojim vetom drzale pod embargom tokom rata, skupa sa onima koji su predali Srebrenicu, a na kraju krajeva i sa onima zbog kojih su mostarci morali placati VRS da bombarduje drugu stranu Mostara. Divno drustvo. Pravi garant opstanka.
giga

#199 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by giga »

dexcox wrote:a sta je tvoj odgovor? da se srbija ignorise pa da se bas ustolice radikali gore?

izvini ali nama treba europski orijentisana srbija u susjedstvu i zato im treba dati da potpisu ssp (mada je i on uvjetovan)
mladica i karadjica i ostale mozemo ocekivat vrlo brzo kad se srbija ocisti od radikala i cetnika , a to se nikako nemoze desiti ignorisanjem demokratskih snaga u srbiji ...
slazem se, ali to nije razlog da im se prave veci ustupci nego BiH (u toj razlici ja vidim nepravdu)
Real Khan

#200 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Real Khan »

exliberal wrote:Mene jedna stvar konstantno iznenadjuje/nervira a to je ovaj stepen umisljenosti, arogancije na ovom forumu u vezi Bosne i prvenstveno bosnjaka (muslimana).
Citajuci neke komentare na ovom forumu (vecina je takva) covjek bi pomislio da je Bosna u najmanju ruku ko svica aman imamo mogucnost da se narugamo Evropi , mozemo da stanemo pa da beskonacno raspravljamo hecemo li da se ukljucimo u evropu ili ne...itd

.....neko spomenu stecke....citira neke pjesme....

sta imate od tih jebenih stecaka?
pa da su ih pravili vasi direktni potomci sta imate od toga?
po cemu je bosna toliko kvalitetna da zasluzuje taj uzviseni polozaj na svjetskoj pozornici......?
pa stvarno ili ste toliko mladi ili ste toliko glupi pa nevidite sta je bosna i gdje pripada.....nije bosna srce evrope nego prije bih rekao cmar ili tu negdje oko njega.
Molite boga da Bosna udje u Evropu, jer ce to biti garancija opstanka.....ako neudje........nestace kao da je nikad nije bilo

a sad kvazi patriote navalite da me pljujete i da se pravdate :twisted:
Neću te pljuvati jer neću da se spuštam na tvoj nivo. Samo ću ti reći sram te i stid bilo pseto jedno nevaspitano! Tek sam sada vidio ovaj post i stvarno sam šokiran. Ako te nisu već poslali u banoviće onda te treba hitno poslati u 3 p.m. zbog psovanja stećaka, poređenja Bosne i Hercegovine sa čmarom. A sad da ti kažem, Bosna ima ako ništa MORALNE kvalitete i ČISTE RUKE I OBRAZ za razliku od Srbije i EU. Dakle, najmanje 2 dovoljna razloga da budemo ponosni na svoju državu. A ti moli boga da te prave patriote ne prepoznaju gdje na ulici...
Post Reply