Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post Reply
pita

#126 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by pita »

Čovjek i po' wrote:Od danas se i zvanično u mojoj kući mrzi Europska unija.
Od danas sam teški zagovarač protiv Europske unije i ako ikada bude takvog referenduma, prvi ću da glasam protiv.
Zašto ??? Jer je Europa previše licemjerna i ne želim bio dio svijeta koji prednost u stvarima daje isključivo državama koje ne ispunjavaju nikakve uslove i državama koje su na bilo kakve načine ingerirale ili učestvovale u ratnim zločinima.

ZBOGOM EUROPSKA UNIJO - JA TE NE ŽELIM U SVOJOJ KUĆI !!!

Evo i teksta sa b92
Srbija danas potpisuje SSP!
29. april 2008. | 07:21 -> 13:14 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Luksemburg, Beograd -- Evropska unija će danas u 16 sati potpisati sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odlučili su danas u Luksemburgu šefovi diplomatija EU.

Srbija potpisuje SSP, potvrdio je Dimitrij Rupel (Beta)
Srbija potpisuje SSP, potvrdio je Dimitrij Rupel (Beta)
Predsedavajući Saveta Dimitrij Rupel rekao je novinarima da će predsedniku Srbije Borisu Tadiću biti upućen zvaničan poziv da potpiše SSP. U Holandiji kažu da će SSP stupiti na snagu tek kad Srbija izvrši obaveze prema Hagu, dok Vuk Jeremić kaže za B92 da SSP stupa na snagu odmah, a da potpuna implementacija zavisi od rezultata izbora 11. maja.

Prema rečima slovenačkog ministara spoljnih poslova Dimitrija Rupela, ministri zemalja-članica EU odlučili su da Srbiji ponude da danas potpiše SSP, kao i privremeni sporazum kao prateći dokument, na osnovu kojeg se Srbiji pruža mogućnost da koristi skoro 90 odsto beneficija na osnovu SSP-a i pre nego što ga ratifikuju sve zemlje-članice Unije.

Implementacija tog pratećeg dokumenta zavisiće, međutim, kako je objasnio slovenački ministar, od ocene Saveta ministara o ispunjenosti saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Holandija: SSP praktično van snage

Uprkos odluci da Srbija i EU danas potpišu SSP, iz Holandije je stigla izjava da je Savet ministara Evropske unije doneo danas odluku i da SSP odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen van snage sve do ispunjenja uslova pune saradnje s Haškim tribunalom.

To je za Tanjug tvrdi portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs. "Potpisujemo SSP i prelazni sporazum, ali je Savet upravo doneo odluku da će oba sporazuma biti automatski stavljena van snage", izjavio je on.

"Ratifikacija i primena sporazuma će početi tek kada Savet bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom", dodao je holandski portparol.

Jeremić Potpis na nepromenjen sporazum

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovaće danas u Luksemburg na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U Luksemburgu se već nalaze potpresednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je za B92 izjavio da SSP stupa na snagu odmah, a kada će biti potpuno implementiran, zavisiće od toga kako će se građani izjasniti na izborima 11. maja.

On kaže da se on potpisuje potpuno nepromenjen u odnosu na tekst koji je ranije parafiran i navodi da će ga takvog potpisati i sve članice EU.

Gostujući u Kažiprstu B92, direktorka kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević podsetila je da Srbija tri godine čeka na potpisivanje kako je rekla jednog "manje više tipskog sporazuma" koji, prema njenim rečima donosi velike pogodnosti.

Nemačka: Kosovo nije uslov

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Nemačka nikada nije uslovljavala potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU pitanjem Kosova.

"Nikada potpisivanje sporazuma nismo uslovljavali pitanjem Kosova. Naprotiv, stalno smo naglašavali da se, zapravo, radi o dve potpuno različite teme", rekao je Mas u intervjuu za današnje izdanje "Blica".

On je dodao da se sporazum nalazi na stolu već mesecima, a da su uslovi od samog početka nepromenjeni i naglasio da se od Srbije očekuje puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Upitan da prokomentariše tvrdnje nekih političara koji kažu da ŠP neće moći da ratifikuju parlamenti zemalja koje su priznale Kosovo zbog člana 135, Mas je rekao da tu ne vidi problem.

"Ispred sebe imam taj član u kojem piše da se SSP ne primenjuje na Kosovo, koje je pod međunarodnom upravom, kao i da se sporazumom ne određuje njegov konačni položaj. To je veoma jasna izjava i ne vidim kakav bi tu problem mogao nastati. Mi smo se uvek zalagali za Rezoluciju 1244", istakao je Mas.

On je naglasio da je Nemačka donela odluku da prizna Kosovo i da će tako i ostati i da ne veruje da će uvažiti apel predsednika Tadića da je preispita.
Svasta...pa europa je skup interesa...ako trenutno vide interes da radikali ne pobjede li pobjede...onda ce raditi u tom pravcu...u bih ne vide interse...ne vide aposlutno kako bi je iskoristili...jeftina radna snaga..to imaju iz bugarske i rumunjske..trg..3 miliona ljudi...to nije nis..
...u bih mi ne vidimo nisto dobro...a kako tek oni da vide...
glavutan

#127 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by glavutan »

A sta cemo koji djilkan u EU?
To ce nesto promijeniti situaciju na bolje?
Kao osvanuce sunce?
Kada su ovdje (Italija) diskutovali o prosirenju EU-a i kada ce nove zemlje uci u nju, jedan od bankar-politicara je mrtvo-hladno rekao da ce uci kada ne budu imali nista vise za prodati za male pare. Italijanske banke ce nas poharati ruku pod ruku sa austrijskim, Francuzi ce privatizirati vodu i sl.
Stoga ne sanjanjte o EU.

EU je na pragu recesije, 76 miliona stanovnika gladuje, Bilderberg klub (a u njemu su i evropljani) svojom odlukom (iza kulisa) od prije godinu dana da do 2009 cijena nafte skoci na 250 dolara po barelu cilja da izbrise srednju klasu jer treba namiriti racune banaka i sprijeciti evenutalni kolaps bankarskog sitema.
Euro je moneta bez pokrica cija se vrijednost zasniva samo na cinjenici da ga gradjani kao takvog prihvataju. Argentinski scenario je iza coska i nemojte se iznenaditi kada u novinama procitate o socijalnim nemirima u Rimu, Londonu i kolapsu velikih i zvucnih imena (FIAT npr.)

EU nije zajednica naroda, vec udruzenje banaka koje nastoje ostvariti apsolutnu kontrolu nad kontinentom. Evropski parlament nije POLITICKI parlament - sluzi za sminku, EVROPSKA KOMISIJA pise (a to bi po logici stvari trebao da radi parlament) zakone po nalogu jaceg igraca, CENTRALNA EVROPSKA BANKA je privatna institucija koju je prakticno vise nemoguce ukinuti, koja ne podlaze nicijoj kontorli i ona je ta ko je glavni igac. A glavni je igrac zato sto emituje monetu a zna se da ko pare stanca po njegovoj se muzici svira.
Cak i kriza koja DOLAZI i koja ce biti gora od one americke iz 1929, je tu zato sto ona tako hoce (sa americkim FED-om, ruku pod ruku). Sta mislite ko kontrolise inflaciju u EU? Zar mislite da ekonomisti koji prizeljkuju kreiranje EVROPSKOG JAVNOG DUGA i novi Bretton Woods to cine da bi sprijecili katastrofu?

Apsolutno je irilevantno to sto je Srbija potpisala tamo neki papir. Kupila je samo ulaznicu za klub roblja. Nista vise od toga.
Nema razvoja, nema boljitka.
Moze samo postati teren za smece koje jedan NAPOLI npr. ne moze da reciklira, moze (i morace) da uvozi mozzarellu zagadjenu diosinom i to ce uciniti za male pare i s osmijehom na licu.
Jer sanja evropski san.

Stoga, sta cemo koji kurac u EU??
Last edited by glavutan on 30/04/2008 00:00, edited 1 time in total.
pita

#128 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by pita »

glavutan wrote:A sta cemo koji djilkan u EU?
Kao osvanuce sunce?
Kada su ovdje (Italija) diskutovali o prosirenju EU-a i kada ce nove zemlje uci u nju, jedan od bankar-politicara je mrtvo-hladno rekao da ce uci kada ne budu imali nista vise za prodati za male pare. Italijanske banke ce nas poharati ruku pod ruku sa austrijskim, Francuzi ce privatizovati vodu i sl.
Stoga ne sanjanjte o EU.

EU je na pragu recesije, 76 miliona stanovnika gladuje, Bilderberg klub (a u njemu su i evropljani) svojom odlukom (iza kulisa) od prije godinu dana da do 2009 cijena nafte skoci na 250 dolara po barelu cilja da izbrise srednju klasu jer treba namiriti racune banaka i sprijeciti evenutalni kolaps bankarskog sitema.
Euro je moneta bez pokrica cija se vrijednost zasniva samo na cinjenici da ga gradjani kao takvog prihvataju. Argentinski scenario je iza coska i nemojte se iznenaditi kada u novinama procitate o socijalnim nemirima u Rimu, Londonu i kolapsu velikih i zvucnih imena (FIAT npr.)

EU nije zajednica naroda, vec udruzenje banaka koje nastoje ostvariti apsolutnu kontrolu nad kontinentom. Evropski parlament nije POLITICKI parlament - sluzi za sminku, EVROPSKA KOMISIJA pise (a to bi po logici stvari trebao da radi parlament) zakone po nalogu jaceg igraca, CENTRALNA EVROPSKA BANKA je privatna institucija koju je prakticno vise nemoguce ukinuti, koja ne podlaze nicijoj kontorli i ona je ta ko je glavni igac. A glavni je igrac zato sto emituje monetu a zna se da ko pare stanca po njegovoj se muzici svira.
Cak i kriza koja DOLAZI i koja ce biti gora od one americke iz 1929, je tu zato sto ona tako hoce (sa americkim FED-om, ruku pod ruku). Sta mislite ko kontrolise inflaciju u EU? Zar mislite da ekonomisti koji prizeljkuju kreiranje EVROPSKOG JAVNOG DUGA i novi Bretton Woods to cine da bi sprijecili katastrofu?

Apsolutno je irilevantno to sto je Srbija potpisala tamo neki papir. Kupila je samo ulaznicu za klub roblja. Nista vise od toga.
Moze samo postati teren za smece koje jedan NAPULJ npr. ne moze da reciklira, moze (i morace) da uvozi mozzarellu zagadjenu diosinom i to ce uciniti za male pare i s osmijehom na licu.
Jer sanja evropski san.

jedna je dobra stvaer...bar to ja primjecujem...u toj mjesanici kultura..nema vise nacionalizma....bar ne takvoj mjeri..i sve se vrti oko kesa..to bi balkanu dobro-doslo..
omar little

#129 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by omar little »

Kao osvanuce sunce?
Kada su ovdje (Italija) diskutovali o prosirenju EU-a i kada ce nove zemlje uci u nju, jedan od bankar-politicara je mrtvo-hladno rekao da ce uci kada ne budu imali nista vise za prodati za male pare. Italijanske banke ce nas poharati ruku pod ruku sa austrijskim, Francuzi ce privatizirati vodu i sl.
Stoga ne sanjanjte o EU.

Moze samo postati teren za smece koje jedan NAPOLI npr. ne moze da reciklira, moze (i morace) da uvozi mozzarellu zagadjenu diosinom i to ce uciniti za male pare i s osmijehom na licu.
Jer sanja evropski san.

Evo dobro EU ne valja dva pisljiva boba, koji cemo tamo... Hajde onda da cujemo kako cemo onda mi? Daj mi ideje, planove, programe, ekonomske platforme...Kako ce se u BiH razviti i graditi ekonomija? Ja mogu citati sve od Marksa do Cikago skole, evo daj mi tvoju viziju.

To sto si gore naveo je globalni fenomen a ne nesto specificno Europi. Ista stvar vazi i u Americi, Japanu, Kini, Indiji.
glavutan

#130 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by glavutan »

omar little wrote:...
Evo dobro EU ne valja dva pisljiva boba, koji cemo tamo... Hajde onda da cujemo kako cemo onda mi? Daj mi ideje, planove, programe, ekonomske platforme...Kako ce se u BiH razviti i graditi ekonomija? Ja mogu citati sve od Marksa do Cikago skole, evo daj mi tvoju viziju.

To sto si gore naveo je globalni fenomen a ne nesto specificno Europi. Ista stvar vazi i u Americi, Japanu, Kini, Indiji.
Ne vazi.
KINA i INDIJA su velesile koje su ocigledno nasle zajednicki jezik sa bilderbergovcima cim su juce usli u trilateralnu komisiju. A sta to znaci?
Znaci da je na pomolu novi rat no ovaj put definitvno siguran i da je IRAN iduca meta. TI sad prokontaj koliko ce te po djepu oderati americki izvoz demokratije.
Vizija? Planovi? Programi? Ekonomska platforma?
Nema ih jarane.
Nismo cak ni ko Chavez (kojeg je neko pomenuo) koji mozda nema osvjetljena ali koji se rijesio VANJSKOG DUGA I MMF-a i jos plus ima vlastitu naftu. Ovo uz napomenu onima koji kontaju da je amerika bajna zemlja sa svojih 60 miliona stanovnika bez ikakve zdravstvene zastite i o 1.5 miliona milijardi dolara americkog duga koje mali i radisni Kinezi drze u padje i sa kojim mogu sjebati sve svjetske berze kako im se kita digne.
Igraces kako ti iz Brisela budu porucili da igras i pri tome ce se keziti na sve price o Mladicu i kompaniji. D'Alema je to jos prije pola godine najavio no niko se nije uzbudjivao.
Nema perspektive jarane.
Igre su odigrane onog momenta kad se sve sto je vrijedilo prodalo za 1 marku i uzgred, onako iz zajebancije se finansirale ubleha price o piarmidama sunca.
Sad samo treba uferciti koliki ce ceh biti.
Last edited by glavutan on 30/04/2008 00:41, edited 1 time in total.
zrikavac48

#131 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by zrikavac48 »

[quote="don vito"]Dok citam ove postove o "svemogucoj Evropi" koja nam radi hoce, igra se s nama, unistava Agrokomerc, Sipad, Krivaju (a ja sve mislio da to rade hostapleri iz SDA/SBiH), sjetim se kako je, tamo negdje, 2001. godine "svemoguca i strasna Evropa" trazila da se Eronet proda za 2 miliona maraka. Tada vladajuci dushmani iz Alijanse suprotstavise se tome, i vec naredne godine naplatise Eronetu samo za licencu 140 miliona maraka. Al' ne valjase narodu, vec nas mudri narod vec dva puta uzastopno na izborima glasa (direktno ili indirektno) za Sadika Bahtica, Brankovica, Jatu, Safeta Halilovica, Melihu Alic, Semihu Borovac, Remziju Kadrica. Vec dvije godine dolaze na naplatu racuni za Silajdzicevih 350.000 glasova i mnogih drugih "silajdzica" tokom "18 najtezih godina". I sto je najgore, dolazice jos dvije godine minimum, a vjerovatno i nakon toga.
A sto se tice Srbije. Osim Kosova, interesa EU i nejednakih arsina koji su vidljivi iz aviona postoji jos jedna stvar zbog koje EU gura Srbiju. EU vidi demokratsku opciju u Srbiji bez obzira koliko se nama cinilo da to nije Tadic. Ako nista drugo, u poredjenju sa radikalima i Kostunicom, Tadic je demokratska opcija. Prije dva mjeseca su bili predsjednicki izbori, situacija je bila slicna danasnjoj. EU je dala signal gradjanima Srbije da trebaju glasati za Tadicevu opciju. Gradjani su shvatili signal i pored mnogo manipulacija oko Kosova. Tadic je pobijedio tijesno, ali ipak pobijedio. Sada EU salje nove signale srpskom birackom tijelu. Bez obzira sto cemo i mi za mjesec dana potpisati SSP, bojim se da se kod nas nijednog trenutka EU nece tako aktivno ukljuciti svjesni da je BiH, odnosno biracko tijelo BiH, beznadezan slucaj sa 10 procenata glasova na drzavnom nivou jedinoj relevantnoj nenacionalistickoj stranci.
P.S. Kandidat Cedinog LDP-a za gradonacelnicu Beograda je Biljana Srbljanovic, kod nas je gradonacelnica Semiha Borovac. Tamo ekonomiju vode i prilagodjavaju je standardima EU doktori nauki, profesori sa Ekonomije, a kod nas je na celu Komisije parlamenta BiH za ekonomiju - Sadik Bahtic. Pametnom dosta.[/quote]

U svemu se slazem osim ovoga; "Tadic je demokratska opcija." Njegov svarni odnos premaa Bosni i Hercegovini nije nimalo dobronamjerniji od radikala, razlika je samo u tome sto radikali to sto misle i kazu.
pita

#132 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by pita »

zrikavac48 wrote:
don vito wrote:Dok citam ove postove o "svemogucoj Evropi" koja nam radi hoce, igra se s nama, unistava Agrokomerc, Sipad, Krivaju (a ja sve mislio da to rade hostapleri iz SDA/SBiH), sjetim se kako je, tamo negdje, 2001. godine "svemoguca i strasna Evropa" trazila da se Eronet proda za 2 miliona maraka. Tada vladajuci dushmani iz Alijanse suprotstavise se tome, i vec naredne godine naplatise Eronetu samo za licencu 140 miliona maraka. Al' ne valjase narodu, vec nas mudri narod vec dva puta uzastopno na izborima glasa (direktno ili indirektno) za Sadika Bahtica, Brankovica, Jatu, Safeta Halilovica, Melihu Alic, Semihu Borovac, Remziju Kadrica. Vec dvije godine dolaze na naplatu racuni za Silajdzicevih 350.000 glasova i mnogih drugih "silajdzica" tokom "18 najtezih godina". I sto je najgore, dolazice jos dvije godine minimum, a vjerovatno i nakon toga.
A sto se tice Srbije. Osim Kosova, interesa EU i nejednakih arsina koji su vidljivi iz aviona postoji jos jedna stvar zbog koje EU gura Srbiju. EU vidi demokratsku opciju u Srbiji bez obzira koliko se nama cinilo da to nije Tadic. Ako nista drugo, u poredjenju sa radikalima i Kostunicom, Tadic je demokratska opcija. Prije dva mjeseca su bili predsjednicki izbori, situacija je bila slicna danasnjoj. EU je dala signal gradjanima Srbije da trebaju glasati za Tadicevu opciju. Gradjani su shvatili signal i pored mnogo manipulacija oko Kosova. Tadic je pobijedio tijesno, ali ipak pobijedio. Sada EU salje nove signale srpskom birackom tijelu. Bez obzira sto cemo i mi za mjesec dana potpisati SSP, bojim se da se kod nas nijednog trenutka EU nece tako aktivno ukljuciti svjesni da je BiH, odnosno biracko tijelo BiH, beznadezan slucaj sa 10 procenata glasova na drzavnom nivou jedinoj relevantnoj nenacionalistickoj stranci.
P.S. Kandidat Cedinog LDP-a za gradonacelnicu Beograda je Biljana Srbljanovic, kod nas je gradonacelnica Semiha Borovac. Tamo ekonomiju vode i prilagodjavaju je standardima EU doktori nauki, profesori sa Ekonomije, a kod nas je na celu Komisije parlamenta BiH za ekonomiju - Sadik Bahtic. Pametnom dosta.[/quote]

U svemu se slazem osim ovoga; "Tadic je demokratska opcija." Njegov svarni odnos premaa Bosni i Hercegovini nije nimalo dobronamjerniji od radikala, razlika je samo u tome sto radikali to sto misle i kazu.
Cilje je isti..jedan i drugi zele RS u srbiji....samo sredstva da dodju do toga su druga...Nikolic bi bez frke krenuo u rat..dok Tadic ne bas :run:
vee-jay

#133 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by vee-jay »

omar little wrote:
Kao osvanuce sunce?
Stoga ne sanjanjte o EU.

Jer sanja evropski san.

Hehe, sigurno je da Makroekonomija igra ogromnu ulogu u politici i pritom i pri donesenju politickih odluka na SVIM nivoima vlasti, svugdje na Svijetu. Ali da se sada radi te cinjenice bacamo u umjetnu paranoju i umisljamo kako je cijeli Svijet kao neka ogromna korporacija i uz to Srbija kao neki vazan politicki faktor je stvarno nonsense.

Sigurno je da danasnja odluka, Srbiji pokloniti SSP, nema nikakve veze sa pravednosti (ali dajte ljudi, u znacenje rijeci "pravda" smo vec za vrijeme 90ih sa ogromnim razlogom prestali da vjerujemo). Kako je vidim ovo cinjenicno stanje: EU je frka. Oni se boje radikala i samim time prosirenja ruske dominacije na Balkanu koje je uistinu vrlo moguce. EU ovakva kakva je, ne bi godinama nasla nacin kako da se suprostavi toj novoj situaciji na Balkanu. A uz to, pa EU je Tadicu obecala SSP za Kosovo. To se obecanje moralo ispuniti, Jeremic je vrlo dobro odigrao svoju ulogu i danas se desilo to sto se desilo.

A gdje smo tu mi? Pa da li se itko zapitao, da li smo mozda sa razlogom tu gdje smo ili tu gdje nismo? Sta je to nasa vladajuca sedmorka ucinila pa da mi potpisemo taj famozni SSP koji obecava buducnost u medu i mlijeku? A sto se te sedmorke tice, sa potpisivanjem se moze cekati i taman dan dva pred izbore. Taman na vrijeme! I svi su happy: i mi i vi i oni i nasi i vasi i njihovi.
zrikavac48

#134 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by zrikavac48 »

omar little wrote:

Bilo ko da ponudi savrsen plan, program, ekonomsku platformu ili ti ne znam sta, pomoci BiH ne moze. S ovim ljudskim materijalom nama nema napretka. Ovo malo strucnjaka sto ima u zemlji ili su se toliko udubili u nauku da, niti vide niti cuju za probleme koje muce drzavu ili ih politika sprecava u namjeri da nesto pozitivno ucine za BiH. Postojeca vlast uglavnom radi na tome da i ovo malo visoko obrazovanih strucnjaka rastjera a onda bi se razno-razni Sadik/i Bahtic/i osijecali slobodni ko´ riba u vodi (bolje reci svinja u kaljuzi).
milivoje

#135 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by milivoje »

Air Ramiz wrote:Ne kaze se dzaba kurva Evropa...
:thumbup:
omar little

#136 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by omar little »

glavutan wrote:
omar little wrote:...

Ne vazi.
KINA i INDIJA su velesile koje su ocigledno nasle zajednicki jezik sa bilderbergovcima cim su juce usli u trilateralnu komisiju. A sta to znaci?
Znaci da je na pomolu novi rat no ovaj put definitvno siguran i da je IRAN iduca meta. TI sad prokontaj koliko ce te po djepu oderati americki izvoz demokratije.
Vizija? Planovi? Programi? Ekonomska platforma?
Nema ih jarane.
Nismo cak ni ko Chavez (kojeg je neko pomenuo) koji mozda nema osvjetljena ali koji se rijesio VANJSKOG DUGA I MMF-a i jos plus ima vlastitu naftu. Ovo uz napomenu onima koji kontaju da je amerika bajna zemlja sa svojih 60 miliona stanovnika bez ikakve zdravstvene zastite i o 1.5 miliona milijardi dolara americkog duga koje mali i radisni Kinezi drze u padje i sa kojim mogu sjebati sve svjetske berze kako im se kita digne.
Igraces kako ti iz Brisela budu porucili da igras i pri tome ce se keziti na sve price o Mladicu i kompaniji. D'Alema je to jos prije pola godine najavio no niko se nije uzbudjivao.
Nema perspektive jarane.
Igre su odigrane onog momenta kad se sve sto je vrijedilo prodalo za 1 marku i uzgred, onako iz zajebancije se finansirale ubleha price o piarmidama sunca.
Sad samo treba uferciti koliki ce ceh biti.
Vazi, vazi :D Ako dolazi (ovdje ne osporavam tvoju tvrdnju samo pravim kondicional) globalna ekonomska kriza koja ce devastirati npr. Americku ekonomiju to ce imati utjecaj i na Kinesku i na Indijsku i na ekonomiju EU. Japan i Kina (po tom redosljedu) jesu vlasnici Americkog duga (kratkorocnog i dugorocnog), ali ako Amerika propadne njihove investicije postaju bezvrijedne. Znaci da ce i njih pogoditi kriza. S obzirom koliko je sve povezano, a posebno globalni svijet finansija, kriza nikog ne moze zaobici (samo je u pitanju jacina). Kad smo vec kod novca, svaka moneta je bezvrijedna i vrijedi onoliko koliko centralna banka koja je stampa kaze da vrijedi i onoliko koliko ljudi vjeruju toj centralnoj banci. Od kako se odustalo od zlata kao mjere vrijednosti, sve su monete fiat money i to nije specificno za Euro. Centralne Banke postoje svugdje u razvijenom svijetu i one kreiraju i sprovode monetarnu politiku. Kina ne da svoju valutu na trziste jer zna da bi joj vrijednost skocila i pocela kociti ekonomski razvoj i smanjivati GDP. Znaci da i Kina manipulise kroz monetarnu politku kao i EU i Amerika. Opet kazem, vishe-manje sve sto si naveo u prvom postu vazi i za svaku drugu ekonomsku silu.
Nisam ja daleko od tvojih pogleda sto se tice svjetske ekonomije i politike, ali kako ti ides s argumentima mi cemo zavrsiti na zakljucku da je kapitalizam srz problema. I sta je onda rjesenje za to? Otvoriti baska temu. :D
Ja razumijem i znam sve to sto ti pricas, ali mislim da se EU ne trebaju zatvoriti vrata i govoriti koji ce nam EU. Nema tu idealnog rjesenja, mogu se negatvine strane naci i na jednoj i na drugoj strani ali se treba malo racionalno i trezveno razmisljati. I recimo izabrati pametni, obrazovani i posteni ljudi (okrenuti gradjanskoj opciji naravno) da predstavljaju BiH.
Brisbane

#137 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Brisbane »

Ja sam o tome kontao i neminovan je zakljucak:
Siguran sam da bi u Slobinoj Yugi prezivjeli (vidi Sandzak) a, ulaskom u EU uopste nisam siguran. Od 1995 traze da promjenimo zastavu, ubacimo ubice, silovatelje u drzavne institucija. Sta ce tek biti kada udemo u EU ? Zgazi ce nas.
Jebem ja njima mater, neka nas puste na miru. Mislio sam da ce biti dovoljno kada ude Rumnunija i da ce stari pedofile to zadovoljiti. Ma ne.....
signature

#138 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by signature »

zrikavac48 wrote:
don vito wrote:Dok citam ove postove o "svemogucoj Evropi" koja nam radi hoce, igra se s nama, unistava Agrokomerc, Sipad, Krivaju
imas li ti malo jace argumente za ovu svoju tvrdnju.
jeza u ledja

#139 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:
palermo wrote:
Ihhh, ima između tih Mi mnogo drugih različitih mi-kala, npr, oni koji su za BIH i oni koji su protiv, oni koji su puter i oni koji su za margarin,,,,,,,uostalom, koliko ja shvatam zbog tih raznih mi-kala u Srbiji, Evropa i potpisa sa njima sporazum (da bi podržala jedan ), tako da pozivanje na Mi unutar ove Bosne i Hercegovine je prilično nerealno.A Evropa bi trebala da podrži onaj Mi koji stremi evropskim standardima i koji želi od ove zemlje stvoriti makar približno sličnu zemlju onima u kojima oni žive.A ovakvim odlukama ne pomaže,ako Srbiji pomaže nama odmaže, barem mi se sada tako čini.
Ali nas EU prima kao kolektivitet, kao BiH sa svim njenim gradjanima, a ne nas gradjane kao pojedince. Zato oni nas i ostale gledaju kao cjelinu. Ako ta cjelina ne funkcionise mi tamo ne mozemo uci.
Ali zašto Srbija može potpisati, a mi ne možemo?Jednostavno pitanje
Ko kaze da ne mozemo? Strpi se mjesec dana.

Mozda, samo mozda, bi se MI trebali zapitati sta smo to MI uradili u zadnjih nekoliko godina, i po cemu smo MI zasluzili da idemo u EU ispred Srbije? A mozda, samo mozda, bi se trebali zapitati koliko smo MI to onda losi kad cak i jedna ovakva Srbija moze da potpise prije NAS? A ko smo to MI? Je li vi to mislite da Silajdzic nije NAS? Ili recimo Dodik, mislite da on nije dio NAS? Da su to tamo neke apstraktne pojave, uljezi u NASEM drustvu iz nekih drugih zemalja? Je li EU u svoje clanstvo prima stranke, ili mozda gradove, ili kantone, ili entitete....ili pak drzave? Za EU, sve smo to MI. Boli njih neka stvar sta, kako i gdje. Nasa nesposobnost da izmedju sebe pragmaticno rijesavamo stvari (umjesto da cekamo to od drugih) ocrtava nasu nespremnost da udjemo u EU.
Evropa je kurva? Pa MI smo dio Evrope. Mislite da smo MI nesto bolji? Mislite da smo MI nesto pametniji od ostatka Evrope koja je 90% u ili na putu u EU?
Sta ce konkretno NAMA naskoditi to sto je Srbija potpisala SSP mjesec dana prije nas? Je li vi to mislite u EU u kojoj za Srbiju (ili Hrvatsku) nece biti mjesta? Kakva je to logika? Kaze jedan forumas nesto u stilu za sta smo se borili 4 godine ako cemo u EU zajedno sa Hrvatskom i Srbijom?!?! A s kim cemo drugim? Sa Mauritanijom? Onaj drugi zali sto Srbiju nisu 'kaznili' (jah, valjda sankcije, pa bombardovanje, pa gubitak Crne Gore i Kosova se ne racuna?), pa tako reci, valjda se komunikacija izmedju zemalja treba svesti na to kome ce crknuti krava? Sta, je li hocete da svo okruzenje oko NAS bude u EU osim NAS? MI smo jelte Svica ili Norveska pa mozemo sami? Ili je opet tema o malim jadnim Bosancima protiv kojih su se svi urotili? Po hiljaditi put - problem je u NAMA, a ne u njima. Problem je u NASOJ glavi. Zove se KSENOFOBIJA.
jefferson

#140 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by jefferson »

BRAVO!
Agic Nurija

#141 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Agic Nurija »

goran5 wrote:
LadyBear wrote:Vjerujem da su se mnogi ovdje bez ikakvog razloga radovali kada je Kosovo proglaseno nezavisno, nerazmisljajuci da se smijanje tudoj muci moze samo obiti o glavu. Danas kada EU potpisuje sporazum sa Srbijom, svi su odjednom ogorceni prema odluci EU. Prije svega treba biti shvatljivo (kako je vec neko napisao), da EU nije nikakva humanitarna institucija niti oni imaju sazaljevanje prema bilo kome, ovdje su upitanju samo interesi. Ako je EU bitno da se situacija u Srbiji smiri i da na vlast nedodu radikali, oni ce Srbiji svakako dati neke privilegije kako bi se Srbija priblizila Evropskom putu, i da jos spomenem koliko je njima bitno da Srbija upotpunosti neode pod Ruski uticaj. Koliki god je postotak radikala u Srbiji, tamo i pored toga ima politicara koji se bore za interes drzave sto nije slucaj u BIH. U BIH su vladajuci politicari nesposobnjaci, primitivci, kriminalci i da nenabrajam dalje, koji se nemogu dogovoriti ni oko najmanje stvarcice, osim naravno kada je upitanju povecanje placa. Kako onda ocekivati da bilo ko takvu drzavu uzima za ozbiljno? Tako da sa tim samosazaljevanjem necemo nigdje stici, osim sto se situacija jos moze pogorsati. Prije svega pogledajmo u svoju vlastitu avliju i pocistimo nju prije nego sto kritikujemo druge, iako ni ja iskreno receno neopravdavam ovu odluku EU.

pa hajmo i mi da dovedemo radikalne bosance na vlast da ubrzamo proces pristupanja
Koje, bolan ne bio, Bosance!? Dok je crkava i džamija po zemlji Bosni u njoj i na njoj neće biti nikakvog ZEMALJSKOG NARODA! Nacionalni Parlament je svakom evropskom narodu i njegova kolektivna potvrda, uvjerenje, matični list rođenih!
A gdje, kud je, da prostiš nestao PARLAMENT BOSANSKOG NARODA!?

Bosansci su za sada, jednako kao i njihova matična zemlja/domovina/djedovina, zabranjeni pojmovi i tek trebaju ponovo od razumnih i smjelih Bosanaca biti/postati slobodni u opticaju i pušteni u legalan i legitiman POLITIČKI PROMET! Ili i to treba da uradi "neka europa"..........
belfy

#142 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by belfy »

jedva iscitah temu do kraja. :-) u vecini se slazem sa stavovima "jeza u ledja", frane-x" i "jeffersona". ali meni stavovi ovdje nisu upitni. meni je nevjerovatan princip i nacin razmisljanja vecine onih koji su ovdje iznijeli misljenje. ni meni nije drago sto je srbija potpisala sporazum ovako brzo. jos mi je manje drago sto nas razvlace po tom pitanju. i, da, i ja sam bio vidno nazivciran kad sam cuo vijest, ali meni nije bilo mrsko malo razmisliti o tome. evo, skoro puni dan nakon toga mogu reci da mi slika izgleda poprilicno sklopljeno.
ovo potpisivanje treba sagledati iz perspektive EU politike. zasto su oni ovo napravili ovako? pa prije svega rijec je o politickoj kontroli. oni zele da imaju sve u svojim rukama, sto u BiH u potpunosti imaju a sto, s druge strane, u Srbiji mogu i ono malo sto imaju izgubiti. zato su odlucili da naprave sto veci uticaj na izborima u Srbiji da bi povecali nivo kontrole koji imaju, umjesto da ga izgube. cak je ocigledno da je samo to razlog, jer ovakvo "potpisivanje" u stvari i nije potpisivanje jer jos uvijek imaju uslove da bi to stupilo na snagu. oni su potpisivanje poceli dobili samo djelomicno dok EU ne vidi da li ce to imati uspjeha, a izbori u Srbiji ce biti pokazatelj.
sta to znaci za nas? pa u osnovi nista. mi cemo to potpisati dvocifren broj dana nakon toga, pa sta? sigurno nam ne bi bilo nista bolje da smo mi potpisali sada a Srbija nekoliko dana poslije. sada je samo izaslo na vidjelo breme balkanskog mentaliteta "da crkne komsina krava" ili "ako nemam ja nek nema ni on". kao sto rekoh na pocetku, i ja sam osjetio to isto jer se i moj mentalitet razvio ovdje, ali posto znam da takvo razmisljanje nije dobro i da ne vodi nicemu borio sam se zdravim razumom protiv toga i pokusao razumjeti zasto je to tako. nazalost, ovdje mnogi nastupaju prije svega emocionalno, a kada je politika u pitanju i mijesanje emocija u istu najbolje nam govori primjer Bahtica. ako vec ugazis u nesto valjda ces prvo pogledati i uvjeriti se sta je to prije nego sto definitivno izjavis da je to sranje... :) jos mi je smjesnije kada se u takvom stanju donesu odluke, pa se ovdje moze procitati dosta puta ono sto smo i u Srbiji vidjeli, a to je odjebavanje Evrope. ajd malo razmislimo kako smo gledali i kako gledamo na to, a kako na ovo "nase odjebavanje Evrope". :roll:
ibrahim_tanovic

#143 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by ibrahim_tanovic »

LadyBear wrote:@goran5 kada bi se Bosanski radikali radikalno borili za interese drzave BIH vjerujem da bi proces pridruzivanju EU bio ubrzan.
Bravo! Dobra ideja...

Možda je čak i takva vrsta radikalizma, naime za snažnu i funkcionalnu državu BiH, najljepši i najhumaniji radikalizam u regiji, pa možda i šire ;)
ibrahim_tanovic

#144 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Kao osvanuce sunce?
Stoga ne sanjanjte o EU.

Jer sanja evropski san.

Odličan tekst!

Konačno neko ko razmišlja svojom glavom i uviđa neke činjenice pored onih u masovnim medijama poput TVa i dnevnih novina. Bio sam ubjeđen da u Bosni moraju postojati i ovakvi pojedinci, a ti si me uvjerio...

Nismo mi tvrdoglavi, već nadprosječno inteligentni za ove ostale Balkanežane...

Puna podrška!
ibrahim_tanovic

#145 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Ako je Europa kurva, mi moramo biti još veća! I onog dana, ako se ikad desi, kada postanemo dio briselskog kluba, ćemo iz inata pojačati saradnju sa našom braćom Turcima odnosno Rusima, narodima koji nikada neće biti primljeni u europsku uniju...

Zašto da njima, koji su nas tako razočarali svih ovih zadnjih godina i mjeseci, dopustimo da nam propisuju s kime ćemo se družiti i kojim standardima svjeta ćemo živjeti?
ibrahim_tanovic

#146 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Zna li neko kolika je ruska amasada u Banjoj Luci?

Da li je imalo slična po svojoj gigantskoj veličini ovoj američkoj ili barem ovoj turskoj u Sarajevu?
jefferson

#147 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by jefferson »

ibrahim_tanovic wrote:
Kao osvanuce sunce?
Stoga ne sanjanjte o EU.

Jer sanja evropski san.

Odličan tekst!

Konačno neko ko razmišlja svojom glavom i uviđa neke činjenice pored onih u masovnim medijama poput TVa i dnevnih novina. Bio sam ubjeđen da u Bosni moraju postojati i ovakvi pojedinci, a ti si me uvjerio...

Nismo mi tvrdoglavi, već nadprosječno inteligentni za ove ostale Balkanežane...

Puna podrška!
Samo meni da je znat koji ce on k... u toj EU (Italija) ako ima takvo misljenje?
Nek se vrati u BiH!
karanana

#148 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by karanana »

Ljudi, mrsko mi caprkati po forumu, internetu pa cak i pos 6 stranica ove teme, a treba mi pomoc i odgovor na jedno pitanje, odnosno ako neko ima kakav link da mi malo pojasni (ja imam osjecaj da niko pojma nema a svi blebecu o njemu):

STA USTVARI ZNACI POTPISIVANJE OVOG SPORAZUMA NA TERENU? STA SE MIJENJA DAN NAKON STO SE OVAJ SPORAZUM POTPISE? iMA LI NEKO LISTU ILI LINK STVARI KOJE CE SE DESITI NAKON STO SE OVO POTPISE?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#149 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

Post by Truba »

velite od sada mrzimo EU

pa mrzim je i ja... ali bi nam dobnijela više koristi od štete... a i ovo sada stanje ne valja... stoga naprijed ka EU

a što se tiče mršenja računa

:D europi se možemo osvetiti vrlo lako
ako formiramo teokraciju i zabranimo pobačaj spojimo vjeru i državu...
ibrahim_tanovic

#150 Re: Od danas u mojoj kući: Mrzimo Europsku uniju ...

jefferson wrote:Samo meni da je znat koji ce on k... u toj EU (Italija) ako ima takvo misljenje?
Nek se vrati u BiH!
;)

Pa nek živi čovjek svoj život. Ako hoće da se nama pridruži, bujrum, ako neće, isto bujrum... Dok on misli o BiH dobro je. Možda će nekada njegovi unuci živjeti ovdje... A možda će samo dolaziti na odmor i time jačati bh. turizam ;) Dobro i tako...
Post Reply