Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post Reply
VjecitiStudent

#51 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by VjecitiStudent »

Asana wrote:
VjecitiStudent wrote: To mi je novo, da je SDP na vlasti u Gradu, bio protiv SDP-a na vlasti u Kantonu.
Je li imas koji konkretan pitoreskni detalj?
Evo jedan trag o njegovim nastojanjima u tom pogledu
http://www.rtvbih.ba/2002/vijesti/januar/06/v04.shtml
Pa sto onda ne dade ostavku, casno i posteno, kao Bozo Matic, koji je zbog slicnih duplih standarda SDP-a to uradio par godina ranije?
Nego pristade biti fikus jos dvije godine ...
Vincent Raine

#52 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by Vincent Raine »

Slavisa Sucur :thumbup:

Covjek je izabrao pravu stranu i vrijeme je da mu se sarajlije oduze na pravi nacin. Treba mu dati bar dijelic onoga za sta se borio - Sarajevo!

:bih:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#53 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by mIRCerka »

komandant mark wrote:Ko bi bio idealan gradonacelnik prihvatljiv za SDP, NS i BPS a koji ispunjava gore navedene uslove?
Evo nekih ideja: Tatjana Ljujic-Mijatovic, Lidija Korac, Haris Pasovic, Milenko Bijedic...
Da sam ja netkoooooooooo, ne bih dala da neko iznad 40 godina starosti bude na listi kandidata za gradonacelnika.
Ne treba nam minderpuza, ne treba nam bakutaner, treba nam neko ko ce moci i imati cojones da stane FAR U FAR sa svim problemima, bio ili ne nadlezan za iste!
Treba nam neko ko ce smjeti bez aminovanja od strane stranackog sefa reci:
"Postovani direktore GRASa, bicete zamoljeni da sredstva koja dobijete iz budzeta trosite pametno i da se rukohvati u tramvajima operu makar jednom mjesecno da vise ne hvatamo za fekalne bakterije svako jutro"...

Neko ko ce reci
" Ovaj grad nije od Carsije do MDvora, u ovaj grad spadaju i Dobrinja, i CHWilla"..."Draga djeco Dobrinje i Mojmila, draga djeco Opcine Novi Grad, cast mi je obici vas u ovim neuslovnim ucionicama i cijeli Grad ce se potruditi da se Dobrinjska i Peta Gimnazija sto prije izgrade.."

Iako nista od ovoga nije nadleznost gradonacelnika, to je moralna obaveza.
Ovim putem pozivam trenutnu gradonacelnicu da odemo zajedno do gradilista na Dobrinji, da odemo do Dobrinjske gimnazije, da je ja, kao bivsa ucenica, provodam kroz ucionice... jer znam da nikad nije bila tamo...i to mi je krivo strasno...
vjesticanametli

#54 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by vjesticanametli »

pokazi smrdihi i kitonju na skoli na Mojmilu :evil: nek ga ofarba il nek ga kuci nosi :mrgreen:
Jazz_Junkie

#55 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by Jazz_Junkie »

Ako je tako, onda predlazem Mircerku za nacelnicu grada Sarajeva. :kravata:
Asana

#56 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by Asana »

Vincent Raine wrote:Slavisa Sucur :thumbup:

Covjek je izabrao pravu stranu i vrijeme je da mu se sarajlije oduze na pravi nacin. Treba mu dati bar dijelic onoga za sta se borio - Sarajevo!

:bih:
Slazem se da bi Slavisa Sucus mogao biti dobar izbor... ali mi para usi ovo "da mu se oduze"...?

Kad cemo poceti dozivljavati funkcije kao obavezu a ne kao privilegiju?
valterbranisarajevo

#57 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Nadležnosti Kantona Sarajevo:

uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga;

utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja;

utvrđivanje i provođenje kulturne politike;

utvrđivanje stambene politike, uključujući i donošenje propisa koji se tiču uređivanja i izgradnje stambenih objekata;

utvrđivanje politike koja se tiče reguliranja i osiguravanja javnih službi;

donošenje propisa o korištenju lokalnog zemljišta, uključujući i zoniranje;

donošenje propisa o unapređivanju lokalnog poslovanja i dobrotvornih aktivnosti;

donošenje propisa o lokalnim postrojenjima za proizvodnju energije i osiguranje njihove dostupnosti;

utvrđivanje politike u vezi sa osiguranjem radija i televizije, uključujući donošenje propisa o osiguranju njihovog rada i izgradnji;

provođenje socijalne politike i uspostava službi socijalne zaštite;

stvaranje i primjena politike turizma i razvoja turističkih resursa;

stvaranje predpostavki za optimalni razvoj privrede koja odgovara urbanoj sredini;

finansiranje djelatnosti kantonalnih vlasti ili kantonalnih agencija oporezivanjem, zaduživanjem ili drugim sredstvima.

Zajedničke nadležnosti Kantona sa Federacijom:
jamčenje i provođenje ljudskih prava;

zdravstvo;

politika zaštite čovjekove okoline;

komunikacijska i transportna infrastruktura;

socijalna politika;

provođenje zakona i drugih propisa o državljanstvu;

imigracija i azil;

turizam;

korištenje prirodnih bogatstava.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Kantona Sarajevo.
Grad Sarajevo je jedinica lokalne samouprave.
Grad Sarajevo čine općiine : Stari grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad.

Na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine, Ustava Federacije BiH, Amandmana i na Ustav Kantona Sarajevo, Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta grada Sarajeva, grad Sarajevo je nadležan za:
urbano planiranje/upotrebu lokalnog zemljišta;

javne službe/infrastrukturu (vodu, kanalizaciju, prikupljanje otpada, grijanje, gas, tržnice, javne parkove, vatrogasne brigade, lokalne zdravstvene službe, sportske objekte, groblja);

gradske finansije;

javni saobraćaj;

kulturu;

osnovno i srednje obrazovanje;

lokalni biznis;

dobrotvorne organizacije;

lokalni radio i televiziju;

lokalni turizam;

izvršne aspekte stambene politike (dodjela stanova, planiranje, izgradnja i održavanje zgrada u društvenom vlasništvu, odluke o visini stanarina);

druge nadležnosti koje Gradu Sarajevu prenese Kanton Sarajevo, odnosno povjere općine.

Pričali smo o ovome na drugoj temi. meni se sve više čini da je kanton nelegalno preuzeo neke ovlasti grada..Evo npr Gradski prevoz je u nadležnosti grada..Znači da bi odgovorna gradska uprava mogla "pojačati" svoj uticaj koristeći zakone i statut grada...
mIRCerka

#58 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by mIRCerka »

Jazz_Junkie wrote:Ako je tako, onda predlazem Mircerku za nacelnicu grada Sarajeva. :kravata:
Ne mogu ja biti Gradonacelnica Grada Sarajeva, nisam u stranci. Al kad prelistam forum i vidim prevare razne, mozda bih trebala angazovat pravnika da istrazi jesam li gdje evidentirana...

Majke mi, potpuno mi je svejedno ko ce biti Gradonacelnik/ica, samo brate mili nek vise shvate da ima grada mimo carsije, mimo SFFa...
Jedan od razloga zasto volim Damira Hadzica i zasto sam prezadovoljna izbornim rezultatima, iako je u mojoj opstini opet SDA, je to sto je Damir od "gradske spavaonice" napravio mali grad...

I svi nesto pricaju o betoniranju...kao "mos mislit izgradio zgradu na zelenoj povrsini i kupio stan tu"...

Dragi moji...ta trava se nikad nije koristila za igranje...znam jer sam odrasla tu...najobicnije psece kakaliste...u ratu bilo groblje...i nek je izgradio...jer su stanovi otisli borackoj populaciji...a Damir je nama znao doci u skolu da polaze predmete direkt s linije...pa cistacice ludile jer dodje sav upeckan od dobrinjske gline i polaze zadnji razred srednje skole...
i jedino sto mu fakat zamjeram je sto je i sa svojih 34 godine u guzici i dalje pitar...to mu nikad halalit necu...

I zato bih voljela da novi Gradonacelnik shvati sta je sve unutar GRADA i da se ponasa makar ko virtuelni otac/majka grada...
DaysleepeR

#59 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Din(a)u KOnakovića će postaviti za gradonačelnika

pazite šta vam kažem
mIRCerka

#60 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by mIRCerka »

DaysleepeR wrote:Din(a)u KOnakovića će postaviti za gradonačelnika

pazite šta vam kažem
:( :run:
DaysleepeR

#61 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

ne zaboravite da je i na prošlim lokalnim izborima SDP uzeo centar, novi grad a SDA Novo Sarajevo pa ipak gradonačelnica bijaše iz SDA.

Dino je već predodređen za tu funkciju, ako ne on Semiha ostaje
madner

#62 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by madner »

DaysleepeR wrote:ne zaboravite da je i na prošlim lokalnim izborima SDP uzeo centar, novi grad a SDA Novo Sarajevo pa ipak gradonačelnica bijaše iz SDA.

Na proslim izborima je SDA + SBiH imala vecinu vjecnika. Mogu ga postavit, ali moraju dobit ili Seferove ili NS da glasaju za njih.
Judge_Dread

#63 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 15:12, edited 2 times in total.
radeljas

#64 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by radeljas »

iz pouzdanih izvora (koji bi zelili da ostanu anonimni) :lol: saznajem da ce sdp postaviti nikog drugog nego svog predsjednika lagumdziju za gradonacelnika.
e sad sto njemu i njima to treba, nemam pojma. mislim da je pogresno. pogotovu ako se zna da gradonacelnik ima malo ovlasti. ali sam i sam iznenadjen. vidjecemo da li ce to moci pored sda i avaza, "najcitanije" novine i "najcitanijeg portala" :lol:
DaysleepeR

#65 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

madner wrote:
DaysleepeR wrote:ne zaboravite da je i na prošlim lokalnim izborima SDP uzeo centar, novi grad a SDA Novo Sarajevo pa ipak gradonačelnica bijaše iz SDA.

Na proslim izborima je SDA + SBiH imala vecinu vjecnika. Mogu ga postavit, ali moraju dobit ili Seferove ili NS da glasaju za njih.
ja vam garantujem da će SDP više gurati neke druge funkcije nego gradonačelnika

SDA opet dobiva tu funkciju, javljam vam na vrijeme da se ne razočarate kasnije

jal Semiha jal Dino
mIRCerka

#66 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by mIRCerka »

:P Ako ona ostane, evo jos jedna ponuda za nju:

Da kafenisemo jednom sedmicno :D Vise srecem Komsica i Silajdzica po gradu nego nju :D
tranquil

#67 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by tranquil »

Dino je izgubio izbore u vlastitoj općini... Kako mogu postaviti čovjeka kojega njegovo biračko tijelo neće?

Ako će već SDA postaviti gradonačelnika, neka ne poturaju ove što su izgubili izbore, jer je jasno da ih LJUDI NEĆE NA VLASTI.

Ako imaju imalo obraza neće postavljati Konakovića.

Šta sam ovo rekao? Ako imaju obraza? Mah, izgleda da je ipak Dino gradonačelnik... :(
madner

#68 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by madner »

DaysleepeR wrote:
madner wrote:

ja vam garantujem da će SDP više gurati neke druge funkcije nego gradonačelnika

SDA opet dobiva tu funkciju, javljam vam na vrijeme da se ne razočarate kasnije

jal Semiha jal Dino
Ja ti kazem za matematiku, prosli put su imali 50+% sada nemaju.
Neki deal moraju napravit, a ko sta gura ne znam.
DaysleepeR

#69 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

madner wrote:
SDA će za većinu u Sarajevu dati deal nekome za većinu u drugoj općini u kojoj treba npr. BPS-u i eto ti deal

s čim to SDP može da trguje? sa 8 općina??

kako možeš tako usko gledati a boraviti na političkom forumu?

moj madner...
The 51st State

#70 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by The 51st State »

mIRCerka wrote:
Jazz_Junkie wrote:Ako je tako, onda predlazem Mircerku za nacelnicu grada Sarajeva. :kravata:
Ne mogu ja biti Gradonacelnica Grada Sarajeva, nisam u stranci. Al kad prelistam forum i vidim prevare razne, mozda bih trebala angazovat pravnika da istrazi jesam li gdje evidentirana...

Majke mi, potpuno mi je svejedno ko ce biti Gradonacelnik/ica, samo brate mili nek vise shvate da ima grada mimo carsije, mimo SFFa...
Jedan od razloga zasto volim Damira Hadzica i zasto sam prezadovoljna izbornim rezultatima, iako je u mojoj opstini opet SDA, je to sto je Damir od "gradske spavaonice" napravio mali grad...

I svi nesto pricaju o betoniranju...kao "mos mislit izgradio zgradu na zelenoj povrsini i kupio stan tu"...

Dragi moji...ta trava se nikad nije koristila za igranje...znam jer sam odrasla tu...najobicnije psece kakaliste...u ratu bilo groblje...i nek je izgradio...jer su stanovi otisli borackoj populaciji...a Damir je nama znao doci u skolu da polaze predmete direkt s linije...pa cistacice ludile jer dodje sav upeckan od dobrinjske gline i polaze zadnji razred srednje skole...
i jedino sto mu fakat zamjeram je sto je i sa svojih 34 godine u guzici i dalje pitar...to mu nikad halalit necu...

I zato bih voljela da novi Gradonacelnik shvati sta je sve unutar GRADA i da se ponasa makar ko virtuelni otac/majka grada...
takav covjek i ne mere biti strumf.
madner

#71 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by madner »

DaysleepeR wrote:
madner wrote:
SDA će za većinu u Sarajevu dati deal nekome za većinu u drugoj općini u kojoj treba npr. BPS-u i eto ti deal

moj madner...
Ama nisam rekao da nece, samo ne mozes poredit situaciju sa 2004. 2004 nisu morali nikog pitat, osim SBiH sa kojom su tako i tako bili u koaliciji.
DaysleepeR

#72 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

madner wrote:
DaysleepeR wrote:
madner wrote:

moj madner...
Ama nisam rekao da nece, samo ne mozes poredit situaciju sa 2004. 2004 nisu morali nikog pitat, osim SBiH sa kojom su tako i tako bili u koaliciji.
pa i sad im je dovoljna samo SBIH da budu u većini kod glasanja, plus još usput BOSS i eto ti...
mIRCerka

#73 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by mIRCerka »

Meni se za govornicom par puta, pogotovo u februaru, svidio pravo Sasa iz SDPa. Ne fura hoch terminologiju, kaze onako kako jeste i ne boji se odgovoriti puno starijem od sebe. Konkretan je. Mlad, i ima zivce ko konopce.
Ali ja mogu sanjat da on bude gradonacelnik...
DaysleepeR

#74 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by DaysleepeR »

moj prijedlog bi bio Danis Tanović, al to je SF...
madner

#75 Re: Novi gradonacelnik/ica Sarajeva

Post by madner »

DaysleepeR wrote:
madner wrote:
DaysleepeR wrote:

moj madner...
pa i sad im je dovoljna samo SBIH da budu u većini kod glasanja, plus još usput BOSS i eto ti...
To je 55 glasova od 124, treba im 63. :wink:
Post Reply