Nezavisnost Sjeverne Irske

Da li ste da se Sjeverna Irska otcjepi od Velike Britanije?

DA
29
81%
NE
7
19%

Total votes: 36

Šandor

Post by Šandor »

cyprus wrote:E, vidiš, ja stanje u nabrojanim regijama poznajem mnogo bolje nego što ti misliš. Nego de mi ti reci koja su to osnovna ljudska prava koja su uskraćena Kataloncima, Baskima, Čečenima, kiparskim Turcima, Osetincima, Korzikancima i sličnim narodima koji nisu skloni nešto posebno svojoj državi. A nemoj mislit da se ni Republika Srpska nešto razlikuje od navedenih regiona i pokrajina. Jer ako bi navedene republike (ili kakav im je status) dobile nezavisnost, šta misliš koje bi to čudo ostavilo RS u okviru BiH.

A vezano za 1992. godinu, ja sam tad imo 4 i kusur godina, tako da tada veze nisam imo ni o kakvom plebiscitu. A tvoja precepcija mog nicka, bojim se da više govori o tebi no o meni.
Griješiš. Svaki pitanje je slučaj za sebe i glupo je dovoditi ih u vezu.

Tako je forumaš pod pseudonimom Mostarac kao papagaj ponavljao da je dogovoreno da presude Bosni a da Kosovo dobije nezavisnost. Kosovo još uvijek nije dobilo nezavisnost. Čečene niko ne jebe ni 2% a Turci na Kipru su ipak faktor kojem Grci ne mogu ništa.

RS će sutra vjerovatno opet moći raditi ono što su radili u razdoblju 1992-1995 ali Korzikanci, Katalonci i mnogi drugi to neće moći.

Ne mogu a da se ne prisjetim kako si hladno dijelio Bosnu na onim kartama.....a tvrdiš da si protiv separatista svugdje u svijetu. :roll:
Ergot

Post by Ergot »

Baby Jane wrote:
Ergot wrote:
Baby Jane wrote:Sinn Fianna Fail :lol:
An bhuil Gaeilge agat? :)
sorry luv, but that's as far as my irish goes :lol: altho, i am a big fan of bertie and co :lol:
Nach é an díol trua é. :sad:
danas

Post by danas »

Image

:oops: pogresna tema :D
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:
cyprus wrote:E, vidiš, ja stanje u nabrojanim regijama poznajem mnogo bolje nego što ti misliš. Nego de mi ti reci koja su to osnovna ljudska prava koja su uskraćena Kataloncima, Baskima, Čečenima, kiparskim Turcima, Osetincima, Korzikancima i sličnim narodima koji nisu skloni nešto posebno svojoj državi. A nemoj mislit da se ni Republika Srpska nešto razlikuje od navedenih regiona i pokrajina. Jer ako bi navedene republike (ili kakav im je status) dobile nezavisnost, šta misliš koje bi to čudo ostavilo RS u okviru BiH.

A vezano za 1992. godinu, ja sam tad imo 4 i kusur godina, tako da tada veze nisam imo ni o kakvom plebiscitu. A tvoja precepcija mog nicka, bojim se da više govori o tebi no o meni.

Tako je forumaš pod pseudonimom Mostarac kao papagaj ponavljao da je dogovoreno da presude Bosni a da Kosovo dobije nezavisnost. Kosovo još uvijek nije dobilo nezavisnost. Čečene niko ne jebe ni 2% a Turci na Kipru su ipak faktor kojem Grci ne mogu ništa.

RS će sutra vjerovatno opet moći raditi ono što su radili u razdoblju 1992-1995 ali Korzikanci, Katalonci i mnogi drugi to neće moći.

Ne mogu a da se ne prisjetim kako si hladno dijelio Bosnu na onim kartama.....a tvrdiš da si protiv separatista svugdje u svijetu. :roll:
Ko je djelio BiH? Ja? Ne. Ono što sam ja crto je bila administrativno upravna podjela, koja je ustvari bila uveliko ublažena podjela koju sad imamo. Ja se bar držim realnosti, a ne ko neki, koji zagovaraju administrativnu podjelu samo na općine (što usput nema nigdje na svijetu).

A ko kaže da korzikanci i katalonci ne mogu radit ono što je RS radila u periodu 92-95.

Slažem se da je svaki slučaj za sebe, samo velim da ako krene novi val stvaranja nezavinih država širom svijeta, onda nema te sile koja će zadržat RS u BiH. Također vjerujem da bi ovakav val doveo do još bar desetak krvavih ratova širom svijeta, među kojima bi bio i ovaj naš.
Šandor

Post by Šandor »

cyprus wrote:
Šandor wrote:

Ko je djelio BiH? Ja? Ne. Ono što sam ja crto je bila administrativno upravna podjela, koja je ustvari bila uveliko ublažena podjela koju sad imamo. Ja se bar držim realnosti, a ne ko neki, koji zagovaraju administrativnu podjelu samo na općine (što usput nema nigdje na svijetu).

A ko kaže da korzikanci i katalonci ne mogu radit ono što je RS radila u periodu 92-95.

Slažem se da je svaki slučaj za sebe, samo velim da ako krene novi val stvaranja nezavinih država širom svijeta, onda nema te sile koja će zadržat RS u BiH. Također vjerujem da bi ovakav val doveo do još bar desetak krvavih ratova širom svijeta, među kojima bi bio i ovaj naš.
Ono što si nacrtao nije nikakva promjena. Ostala RS u sadašnjim granicama.

Može se stvorit 15 novih država u svijetu ali to ne znači da će to moći raditi svako ko želi. To mogu samo oni koji imaju podršku glavnih igrača u UN. Čečeni, Korzikanci i Katalonci tu podršku neće dobiti. Ako bilo šta pokušaju sravnit će ih sa zemljom. Što ne znači da je neće dobiti Kurdi, Srbi i mnogi drugi. :D

A na Kipru je sve kristalno jasno. Da je međunrodna zajednica poštena do sad bi Kiparskim Turcima dali ili nezaviznost ili da postanu dio Turske jer su Grci već odbili ujedinjenje ostrva. Al obje strane se pitaju i nijedna neće da popusti. Zato je sad ovako.
rashomon

Post by rashomon »

Čečeni, Korzikanci i Katalonci tu podršku neće dobiti. Ako bilo šta pokušaju sravnit će ih sa zemljom.
Neće ni Baskijci, iako imaju možda i najviše prava na neovisnost.

No demokracija više važi za pojedine, drugi mogu biti samo asimilirani.
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:Ono što si nacrtao nije nikakva promjena. Ostala RS u sadašnjim granicama.

Može se stvorit 15 novih država u svijetu ali to ne znači da će to moći raditi svako ko želi. To mogu samo oni koji imaju podršku glavnih igrača u UN. Čečeni, Korzikanci i Katalonci tu podršku neće dobiti. Ako bilo šta pokušaju sravnit će ih sa zemljom. Što ne znači da je neće dobiti Kurdi, Srbi i mnogi drugi. :D

A na Kipru je sve kristalno jasno. Da je međunrodna zajednica poštena do sad bi Kiparskim Turcima dali ili nezaviznost ili da postanu dio Turske jer su Grci već odbili ujedinjenje ostrva. Al obje strane se pitaju i nijedna neće da popusti. Zato je sad ovako.
Ono što sam ja nacrto, apsolutno ne znači da RS ostaje, jer prema onome što sam nacrto RS-a više nema. Nisam ja reko da je ono moje idealno rješenje, ali ono je rješenje koje je po meni najbolji kompromis. Ali, nebitno, to nije tema ove rasprave.

Poslije Kosova, ako ijedna nova država dobije nezavisnot, to je put u haos u mnogim djelovima svijeta, a možda čak i u III svjetski rat. I Kosovo će tjesno proć, ali će proć. Nakon Kosova stvarno ne vidim koja bi to država mogla dobit nezavisnost a da to prođe mirnim putem. Jedino mislim da je u sljedećih 50-tak godina, očekivano da se sporazumno mirnim putem raziđu Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgija. Također moguće je i eventualno dobijanje nezavisnosti prekookeanskih posjeda raznih svjetskih sila (Francuska Gvajana, Tahiti, Portoriko, Guam, Gvadelup, Djevičanski otoci itd.). Sve ostale pokrajne, autonomije, regije i republike sa svojim pokušajima da se izbore za svoju nezavisnost, mogu donjet samo opasnost za mir i stabilnost u svojim regijama, pa i na globalnom nivou.

Vezano za Sjeverni Kipar, ne znam gdje nalaziš osnovu tvrdnje da oni trebaju dobit nezavisnost. Kiparski Grci su odbili plan za ujedinjenje jer im nije odgovarao (tim sporazumom nije garantirano vraćanje svih izbjeglica u mjesta odakle su protjerani nakon turske invazije, zatim nije garantirano ni vraćanje sve imovine otete prilikom ove invazije, zatim plan ne uključuje nestanak britanskih vojnih baza sa ovog ostrva, a također prema mišljenju kiparskih Grka, Turci bi ovim sporazumom dobili previše mjesta u vlasti).
cyprus

Post by cyprus »

rashomon wrote:
Čečeni, Korzikanci i Katalonci tu podršku neće dobiti. Ako bilo šta pokušaju sravnit će ih sa zemljom.
Neće ni Baskijci, iako imaju možda i najviše prava na neovisnost.

No demokracija više važi za pojedine, drugi mogu biti samo asimilirani.
A šta to daje Baskima pravo na nezavisnost? :roll:
rashomon

Post by rashomon »

Prva stvar je ako to oni zaiste žele, ne vidim šta bi ih moglo spriječiti.

A druga stvar, imaju sve stvari neophodne da insistiraju na vlastitoj neovisnosti. Imaju svoj jezik, kulturu i tradiciju, etničke specifičnosti. Identitet koji gotovo potpuno odudara od njihovih susjeda Španaca i Francuza. Kaže se da su etnički najstarija skupina ljudi koji žive na tom području Europe.

Drugima riječima, zakaj ne razjebat Francovu državnu strukturu?
Šandor

Post by Šandor »

cyprus wrote:Ono što sam ja nacrto, apsolutno ne znači da RS ostaje, jer prema onome što sam nacrto RS-a više nema. Nisam ja reko da je ono moje idealno rješenje, ali ono je rješenje koje je po meni najbolji kompromis. Ali, nebitno, to nije tema ove rasprave.

Poslije Kosova, ako ijedna nova država dobije nezavisnot, to je put u haos u mnogim djelovima svijeta, a možda čak i u III svjetski rat. I Kosovo će tjesno proć, ali će proć. Nakon Kosova stvarno ne vidim koja bi to država mogla dobit nezavisnost a da to prođe mirnim putem. Jedino mislim da je u sljedećih 50-tak godina, očekivano da se sporazumno mirnim putem raziđu Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgija. Također moguće je i eventualno dobijanje nezavisnosti prekookeanskih posjeda raznih svjetskih sila (Francuska Gvajana, Tahiti, Portoriko, Guam, Gvadelup, Djevičanski otoci itd.). Sve ostale pokrajne, autonomije, regije i republike sa svojim pokušajima da se izbore za svoju nezavisnost, mogu donjet samo opasnost za mir i stabilnost u svojim regijama, pa i na globalnom nivou.

Vezano za Sjeverni Kipar, ne znam gdje nalaziš osnovu tvrdnje da oni trebaju dobit nezavisnost. Kiparski Grci su odbili plan za ujedinjenje jer im nije odgovarao (tim sporazumom nije garantirano vraćanje svih izbjeglica u mjesta odakle su protjerani nakon turske invazije, zatim nije garantirano ni vraćanje sve imovine otete prilikom ove invazije, zatim plan ne uključuje nestanak britanskih vojnih baza sa ovog ostrva, a također prema mišljenju kiparskih Grka, Turci bi ovim sporazumom dobili previše mjesta u vlasti).
Kad Grčka ne bi bila bitan faktor ti bi morao mijenjati nick u Southern Cyprus. Konstantno govoriš...ako dobiju ovi....dobit će i oni...jašta će.
Sličan plan je ponuđen i nama ali mi nismo imali mnogo izbora. Dobro, mi smo imali pravo da vratimo imovinu ali nije to to. :roll:

Osnovu za nezavisnost Sjevernog Kipra nalazim u odbijanju ujedinjenja. Do toga će prije ili kasnije doći baš kao i do nezavisnosti RS-a (osnovu za nezavisnost RS-a nalazim u tome da već sad imaju skoro sve što ih čini državom - a i riješili su se 90% onih koji su protiv nezavisnosti RS-a).

Da si realista (kako se sam nazivaš) prihvatio bi i Kipar takav kakav jest i rekao bi: "šta je bilo bilo je, život ide dalje".
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Joj Tito, vi bi givit rasparcali i dali svakom gramu nezavisnost :roll:
De kad zavrsite sa SI malo i o Kashmiru...nijesu ni oni shugavi :oops:
cyprus

Post by cyprus »

rashomon wrote:Prva stvar je ako to oni zaiste žele, ne vidim šta bi ih moglo spriječiti.

A druga stvar, imaju sve stvari neophodne da insistiraju na vlastitoj neovisnosti. Imaju svoj jezik, kulturu i tradiciju, etničke specifičnosti. Identitet koji gotovo potpuno odudara od njihovih susjeda Španaca i Francuza. Kaže se da su etnički najstarija skupina ljudi koji žive na tom području Europe.

Pa i ovi naši Srbi zaista žele nezavisnost, pa poslje i ujedinjenje sa tobožnjom maticom, pa zakaj ne razyebat Alijinu državnu strukturu. (Ironija, nemojte slučajno mislit da ja stvarno vako razmišljam :D ). Dakle, stvari ne hodaju baš tako. Po ovoj logici svijet bi brojao oko 6000 država.
Last edited by cyprus on 05/07/2007 20:21, edited 1 time in total.
cyprus

Post by cyprus »

Šandor wrote:
cyprus wrote:Ono što sam ja nacrto, apsolutno ne znači da RS ostaje, jer prema onome što sam nacrto RS-a više nema. Nisam ja reko da je ono moje idealno rješenje, ali ono je rješenje koje je po meni najbolji kompromis. Ali, nebitno, to nije tema ove rasprave.

Kad Grčka ne bi bila bitan faktor ti bi morao mijenjati nick u Southern Cyprus. Konstantno govoriš...ako dobiju ovi....dobit će i oni...jašta će.
Sličan plan je ponuđen i nama ali mi nismo imali mnogo izbora. Dobro, mi smo imali pravo da vratimo imovinu ali nije to to. :roll:

Osnovu za nezavisnost Sjevernog Kipra nalazim u odbijanju ujedinjenja. Do toga će prije ili kasnije doći baš kao i do nezavisnosti RS-a (osnovu za nezavisnost RS-a nalazim u tome da već sad imaju skoro sve što ih čini državom - a i riješili su se 90% onih koji su protiv nezavisnosti RS-a).

Da si realista (kako se sam nazivaš) prihvatio bi i Kipar takav kakav jest i rekao bi: "šta je bilo bilo je, život ide dalje".
Ufff, ja naravno prihvatam Kipar kakav jeste. Da je Sjeverni Kipar dobio priznanje od svijeta, dobio bi ga i od mene, jer ko sam ja da idem kontra cjelog svijeta. Sadašnja situacija Kipra je realnost i ne znam šta se ima ko sa njom slagat ili ne slagat.
rashomon

Post by rashomon »

cyprus wrote:
rashomon wrote:Prva stvar je ako to oni zaiste žele, ne vidim šta bi ih moglo spriječiti.

Pa i ovi naši Srbi zaista žele nezavisnost, pa poslje i ujedinjenje sa tobožnjom maticom, pa zakaj ne zayebat Alijinu državnu strukturu. (Ironija, nemojte slučajno mislit da ja stvarno vako razmišljam :D ). Dakle, stvari ne hodaju baš tako. Po ovoj logici svijet bi brojao oko 6000 država.
A čuj, ako Baskijce možeš optužit' za etničko čišćenje i genocid onda OK.

Ja nemam ništa protiv da svaka plemenska zajednica ima svoju državu i odlučuje o svojoj sudbini, s tim da to ne smije biti nauštrb drugih ljudi...
cyprus

Post by cyprus »

rashomon wrote:
cyprus wrote:

Pa i ovi naši Srbi zaista žele nezavisnost, pa poslje i ujedinjenje sa tobožnjom maticom, pa zakaj ne zayebat Alijinu državnu strukturu. (Ironija, nemojte slučajno mislit da ja stvarno vako razmišljam :D ). Dakle, stvari ne hodaju baš tako. Po ovoj logici svijet bi brojao oko 6000 država.
A čuj, ako Baskijce možeš optužit' za etničko čišćenje i genocid onda OK.

Ja nemam ništa protiv da svaka plemenska zajednica ima svoju državu i odlučuje o svojoj sudbini, s tim da to ne smije biti nauštrb drugih ljudi...
Ako Srbe možeš optužit za genocid i etničko čišćenje, možeš i Baske za terorizam, što također nije bezveze.

A ako podržavaš to da svaka plemenska zajednica ima državu, onda podržavaš nestanak Bosne i Hercegovine, jer ista nije plemenska država.

A zamisli ideju: svi Romi u jednoj državi. :D
rashomon

Post by rashomon »

cyprus wrote: Ako Srbe možeš optužit za genocid i etničko čišćenje, možeš i Baske za terorizam, što također nije bezveze.
Nije isto...nije ni blizu...kreni samo od motiva...da ne govorimo o brojkama...

A bogami i ETA ima pomalo drugačije mete i metodologiju u odnosu na Al-Qaidu, npr...
A ako podržavaš to da svaka plemenska zajednica ima državu, onda podržavaš nestanak Bosne i Hercegovine, jer ista nije plemenska država.
Nikad nisam ni bio patriota da budem iskren, ne vidim neki smisao u tome. A, ako imaš 2 000 000 ljudi koji ne žele živjet' sa mnom zbog toga što sam ja "nešto", ja ih na to ne mogu natjerati, a da budem iskren ne vidim razloga da se ja nešto trudim oko toga, da izigravam sad nekog cirkuskog majmuna pa da oni mene zavole. Sve i da ih na silu natjeraju da žive sa mnom, kao što to trenutno čine, to nikada neće biti funkcionalna državna zajednica, niti će ljudi biti sretni u sklopu svega toga.

Romi nisu problem, MI smo problem, ne vidim razlog da njih uzimaš kao primjer...
Downunda

Post by Downunda »

cyprus wrote:
Downunda wrote:
cyprus wrote:N podržavam ni jedan svjetski separatizam, ali vrjeme je da se Ujedinjeno Kraljevstvo raspadne. Meni je nakaradno gledat 4 fudbalske reprezentacije iz jedne države, pa prema tome, meni je to dovoljno da im dam nezavisnost (čak i prije nego Kosovu). Naravno u slučaju kad bi se ja pito. :D :D

A ovo: Baskija, Kurdistan, Čečenija, Katalonija, Korzika, Sjeverni Kipar, Južna Osetija, Transdnjestrija i sl. ma ni slučajno dat im nezavisnost. :x :x
Gdje su god ugrožena osnovna ljudska prava (što je svidjelo se to tebi ili ne bio slučaj u mnogima od nabrojanih regija, a o čemu ti očito znaš jako malo ili nimalo) i gdje se ljudi maltretiraju naravno da im treba nezavisnost, tako da je ovo tvoje nabrajanje ....

Zapamti da smo se i mi otcjepili od SFRJ 1992 (pa smo u neku ruku i mi separatisti). godine, ili si ti možda izlazio na onaj plebiscit u januaru iste godine, što me sudeći po tvom nicku nebi čudilo!

Ta ra
E, vidiš, ja stanje u nabrojanim regijama poznajem mnogo bolje nego što ti misliš. Nego de mi ti reci koja su to osnovna ljudska prava koja su uskraćena Kataloncima, Baskima, Čečenima, kiparskim Turcima, Osetincima, Korzikancima i sličnim narodima koji nisu skloni nešto posebno svojoj državi. A nemoj mislit da se ni Republika Srpska nešto razlikuje od navedenih regiona i pokrajina. Jer ako bi navedene republike (ili kakav im je status) dobile nezavisnost, šta misliš koje bi to čudo ostavilo RS u okviru BiH.

1. O odnosu Ruske vojske prema Čečeniji (da ne kažem svim Rusima) je sve poznato. Pogledaj izvještaj Amnesty Int. i i pogledaj na šta liči Grozny poslije Ruske artiljerije (a la Vukovar poslije srpskih "heroja" sa tenkovima, ili Hirošima, ili Sarajevo između 1992-1995),o civilima koje je ruska vojska ubijala je također sve poznato (osim ako naravno ne gledaš vijesti koje uređuju Šešelj ili Žirinoski)

2.Itekako demonstriraš neznanje pogotovo kad su u pitanju djelovi Španije
(Baskija i Katalonija).
Do smrti diktatora Franca (1975 god.) u Španiji je samo španski jezik bio službeni, samo španski jezik bio jezik administracije i obrazovnog sistema itd, jer je Franco zabranio sve ostale jezike čak i regijama u kojima su Katalonci i Baski većina.

3. Navedene regije (mislim naravno na Kataloniju, Baskiju i Korziku, jer Rusi očito nikad više neće biti "dobrodošli" u regijama gdje su tenkovima i artiljerijom "sprovodili" zakon) su puno "sklonije" svojim državama nego što će RS to ikada biti, jer Španska i Francuska reprezentacija su bezbroj puta igrale utakmice i u Bilbau i u Barceloni, tj. u Ajacciou . Tamo je pored nativnog i državni jezik konstitutivan i državne zastave se ne skidaju i ne vrijeđaju se državni simboli u mjeri u kojoj se tako nešto radi u RS (jer je RS po svom odnosi prema državi čiji je sastavni dio popznata u cijelom svijetu, kao presedan, ali presedan gluposti i necivilizovanog odnosa prema svemu što nije srpsko). Tamo MOŽEŠ šetati gradom u fudbalskom dresu države u kojoj živiš, jer te razliku od Trebinja ili Bijeljine neće niko nazivati pogrdnim imenima, psovati ti majku ili fizički napasti - toliko o stepenu civilizovanosti djela naroda u RS (hvala Bogu ne sviju).

4. RS se ni u kojem kontekstu ne može porediti niti sa Baskijom ni sa Katalonijom niti sa Korzikom, jer nijedna od navedenih regija nije ETNIČKI OČIŠĆENA od nekatalonaca, nebaska (kako ovo zvuči nebasaka'?!) niti od korzikanaca, i nijedna od ovih regija nije nastala RATNIM OSVAJANJIMA (kao RS, koju je stvorio Daytonski sporazum, a ne narod) niti nekim drugim mirovnim sporazumima, nego su narodi koji danas žive tu živjeli tu i ranije.

Obzirom da ti je oko 19 godina, i nisi u prilici da vidiš kako se živi u državama u kojima živi više od jednog naroda, trebaš malo (bar preko intereneta) bolje sagledati sve argumente prije nego li kreneš sa donošenjem zaključaka.Naravno ima stvari koje si iznio i koje se ne mogu osporiti, jer su činjenice; tako da me ne bi pogrešno shvatio.

Ta ra
cyprus

Post by cyprus »

Downunda wrote:1. O odnosu Ruske vojske prema Čečeniji (da ne kažem svim Rusima) je sve poznato. Pogledaj izvještaj Amnesty Int. i i pogledaj na šta liči Grozny poslije Ruske artiljerije (a la Vukovar poslije srpskih "heroja" sa tenkovima, ili Hirošima, ili Sarajevo između 1992-1995),o civilima koje je ruska vojska ubijala je također sve poznato (osim ako naravno ne gledaš vijesti koje uređuju Šešelj ili Žirinoski)

2.Itekako demonstriraš neznanje pogotovo kad su u pitanju djelovi Španije
(Baskija i Katalonija).
Do smrti diktatora Franca (1975 god.) u Španiji je samo španski jezik bio službeni, samo španski jezik bio jezik administracije i obrazovnog sistema itd, jer je Franco zabranio sve ostale jezike čak i regijama u kojima su Katalonci i Baski većina.

3. Navedene regije (mislim naravno na Kataloniju, Baskiju i Korziku, jer Rusi očito nikad više neće biti "dobrodošli" u regijama gdje su tenkovima i artiljerijom "sprovodili" zakon) su puno "sklonije" svojim državama nego što će RS to ikada biti, jer Španska i Francuska reprezentacija su bezbroj puta igrale utakmice i u Bilbau i u Barceloni, tj. u Ajacciou . Tamo je pored nativnog i državni jezik konstitutivan i državne zastave se ne skidaju i ne vrijeđaju se državni simboli u mjeri u kojoj se tako nešto radi u RS (jer je RS po svom odnosi prema državi čiji je sastavni dio popznata u cijelom svijetu, kao presedan, ali presedan gluposti i necivilizovanog odnosa prema svemu što nije srpsko). Tamo MOŽEŠ šetati gradom u fudbalskom dresu države u kojoj živiš, jer te razliku od Trebinja ili Bijeljine neće niko nazivati pogrdnim imenima, psovati ti majku ili fizički napasti - toliko o stepenu civilizovanosti djela naroda u RS (hvala Bogu ne sviju).

4. RS se ni u kojem kontekstu ne može porediti niti sa Baskijom ni sa Katalonijom niti sa Korzikom, jer nijedna od navedenih regija nije ETNIČKI OČIŠĆENA od nekatalonaca, nebaska (kako ovo zvuči nebasaka'?!) niti od korzikanaca, i nijedna od ovih regija nije nastala RATNIM OSVAJANJIMA (kao RS, koju je stvorio Daytonski sporazum, a ne narod) niti nekim drugim mirovnim sporazumima, nego su narodi koji danas žive tu živjeli tu i ranije.

Obzirom da ti je oko 19 godina, i nisi u prilici da vidiš kako se živi u državama u kojima živi više od jednog naroda, trebaš malo (bar preko intereneta) bolje sagledati sve argumente prije nego li kreneš sa donošenjem zaključaka.Naravno ima stvari koje si iznio i koje se ne mogu osporiti, jer su činjenice; tako da me ne bi pogrešno shvatio.

Ta ra
1. Meni je poznata situacija u Čečeniji. Naravno da je i ruska vojska činila svašta, ali šta misliš da je čečenska bila fina. Uostalom, zašto misliš da je Rusija i povela svoje snage protiv Čečenije? Zato što su Čečeni tražili osnovna ljudska prava? Ne. Biće da je zato što su krenuli u nezavisnost po nikoj osnovi. Logična reakcija neke države, ako joj se jedan dio želi silom odvojit, je da slijedi kontraudar također silom. Uostalom stanje u Čečeniji se relativno normalizovalo sa uspostavljanjem tamošnje relativno normalne vlade i odlaska extremista poput Dudajeva, Basajeva i sličnih.

2. Također mi je poznat i Frankov tretman prema Kataloncima i Baskima, ali to nije razlog za nezavisnost ovih pokrajina.

3. I ti se svezo Katalonije, Baskije i Korzike. Pa naravno da je nisu gori od RS-a, kad žive u civiliziranom svijetu, i naravno za svoje težnje pokušavaju rješit na civiliziran način (isključujući ETA-u). Da imaju istu historiju, iste političke prilike i istu ekonomsku situaciju, ja vjerujem da bi se još jače ujedali nego što nam to rade komšije. A još jedan razlog nešto blažeg nastupa tamošnjih separatista je i taj što imaju manje mogućnosti zbog malog udjela svog stanovništva, a prema tome i svoje moći. Srbi u BiH imaju više od trećine stanovništva, što im daje i znatno veću snagu ovdje nego što je recimo imaju Korzikanci u Francuskoj.

4. RS je imala kapacitet i podršku da povede rat protiv svoje države, pa i da počini gonocid i ostale zločine koji su počinjeni. Da istu moć i podršku imaju navedene pokrajine, sumnjam da ih ne bi iskoristili možda baš i u ovom negativnom pravcu.
El_comadante

Post by El_comadante »

Za Čečeniju nisi upravu. Kako su ostale republike bivšeg SSSR-a dobile nazavisnostm mogli su i oni, ali njima nedaju ko zna iz kojeg razlog.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:Image

:oops: pogresna tema :D
mrs u kanadu sa tom zastavom :D
cyprus

Post by cyprus »

El_comadante wrote:Za Čečeniju nisi upravu. Kako su ostale republike bivšeg SSSR-a dobile nazavisnostm mogli su i oni, ali njima nedaju ko zna iz kojeg razlog.
Ne nego ti nisi uveliko u pravu. Sovjetske socijalističke republike (Estonija, Latvija, Litvanija, Bjelorusija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Armenija, Azerbjedžan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, Tadžikistan i Rusija) su bile ravnopravne federalne jedinice (bar formalno) u SSSR-u i pri raspadu istog su imale pravo dobit nezavisnost jer je između ostalog tako stajalo i u ustavu SSSR-a.

Čečenija nije imala položaj SSR-a (sovjetske socijalističke republike), već ASSR-a (autonomne sovjetske socijalističke sovjetske republike) u okviru Ruske SFSR-e. Dakle to nije bila jedinica na nivou Sovjetskog Saveza, nego na nivou Rusije, pa prema tome nije mogla nastat raspadom SSSR-a, već bi ona mogla postat nezavisna samo u slučaju eventualnog raspada Ruske Federacije. Da je Rusija mirno pustila da Čečenija ostvari svoje separatistističke želje, tada bi se također oprostila od ostalih autonomnih republika, kojih, usput rečeno, nije malo (Adigea, Altaj, Baškortostan, Burjatija, Čuvašija, Dagestan, Ingušetija, Kabardino-Balkarija, Kalmikija, Karačaj-Čerkezija, Karelija, Kakasija, Komi, Mari El, Mordovija, Sjeverna Osetija, Jakutija, Tatarstan, Tuva i Udmurtija). Neke od ovih autonomnih republika se nalaze u srcu Rusije, a neke imaju i veći značaj od Čečenije. Valjda ti je sad jasnije zašto Rusi nisu mogli pustit Čečeniju da ode. Naravno ovo je samo jedan od razloga, jer postoje i drugi, kao npr. nafta. Ali to je druga priča. Naravno ovo sve ne opravdava rusku vojsku koja je počinila izvjesne zločine, razaranja i ostale strahote, ali ni Čečeni u ovom ratu, a i nakon rata (sjetimo se raznih terorističkih napada) nisu bili baš cvjeće.
El_comadante

Post by El_comadante »

de mi odgovori na slijedeče pitanje: Šta je bolje u ovom slučaju dat Čečeni nezavisnost ili ratovati i zašto? ako ti nije problem
cyprus

Post by cyprus »

El_comadante wrote:de mi odgovori na slijedeče pitanje: Šta je bolje u ovom slučaju dat Čečeni nezavisnost ili ratovati i zašto? ako ti nije problem
Mogo bi ti odgovorit kontrapitanjem: Šta je bolje Čečenima: ratovat ili ostat u Rusiji?

Ali ajd da se pozabavim i tvojim pitanjem. Naravno da je rat najgore moguće rješenje, ali postoje situacije gdje se isti ne može izbjeć. Rusija je ovom vojnom intervencijom sačuvala svoj integritet, a da nisu poduzeli ništa izgubili bi mnogo. Dakle, odgovor na tvoje pitanje glasi: bolje je ratovati (za Ruse i u konkretnom slučaju, jer inače čemu služi vojska). Jebiga, zvuči surovo, ali tako je.
zzzzz

Post by zzzzz »

Jedno je sigurno, @cyprus ti veze sa zivotom nemas.

Ne ponasaj se kao da si pokupio svu pamet svijeta a nisi se ni povrsno informisao o stvarima o kojima dajes sud. Mijesas babe i zabe...samo tako

Evo, na primjer, raspitaj se cemu je posveceno ovo Picasovo djelo

Image
Pa cemo onda nastaviti dalje
Shamrock

Post by Shamrock »

zzzzz wrote:Jedno je sigurno, @cyprus ti veze sa zivotom nemas.

Ne ponasaj se kao da si pokupio svu pamet svijeta a nisi se ni povrsno informisao o stvarima o kojima dajes sud. Mijesas babe i zabe...samo tako

Evo, na primjer, raspitaj se cemu je posveceno ovo Picasovo djelo

http://www.artinthepicture.com/artists/ ... rnica.jpeg
Pa cemo onda nastaviti dalje
:roll: :roll: :roll:

ono...idi se baci s prozora :roll: :roll:
Post Reply