Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post Reply
mamatajo1965

#76 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by mamatajo1965 »

zgembo_sa wrote:
mamatajo1965 wrote:
zgembo_sa wrote:Ma pazi ti misljenja. Kao mogu djeca u skolu, ali po hrvatskom planu i programu. Ma nemoj. Isto ko da dovedes na celo Vojske BiH sad Ratka Mladica i kazes vojsci, mozete bit u srpskoj vojsci, niko vam ne brani, ali nosicete kokarde na celu i pop ce vas blagosloviti.

Prava fasisoidna politika. Ma nije aparthejd, nimalo. Yebem im kruske i jabuke! Kako je to indoktrinirano u fasisticke ideje...
Pa u Sarajevu ima djece koja nisu hrvati i idu u skolu sa hrvatskim planom i programom,i sta je tu lose....dobice sigurno bolje obrazovanje nego u nekim drugim sarajevskim skolama,a ni na vjeronauku ih niko ne tjera,postoji predmet Etika. Jeste kriterij tezi nego u ostalim skolama,i sto se tice ucenja i sto se tice vladanja,ali ja to podrzavam i moje dijete je vise nego zadovoljno.

P.S. Nisam hrvatica, ateista crveni sa dna kace sam,znaci,ne branim,samo iznosim argumente.
Kakav ti je to argument?! Stvarno ne kontam?! Jel se ti samo pravis luda ili stvarno ne kontas zasto bosnjaci i srbi ne zele da im djeca uce po hrvatskom planu i programu?! Jel to hrvatski plan i program garantuje bolje obrazovanje, nemoj da povratim odmah. Da mi djecu indoktriniraju ustasoidnim temama, vidim neki su ih vec nekoliko citirali.

Gdje te to u Sarajevskim skolama tjeraju na vjeronauku?! Sta lazes bezveze. Ti uporedjujes katolicke skole, sa krstovima posvuda, sa casnim sestrama i svestenicima sa svjetovnim, drzavnim skolama i govoris kako te tamo tjeraju na vjeronauku i kako ti zato svoje dijete saljes u tu skolu. Pa ti veze sa realnoscu nemas. Kriteriji nidje veze, nista veci nisu nego u sarajevskim gimnazijama.

Kakva je to glupa politika. Eto bolji hrvatski plan i program pa hajmo svi djecu sad dat da uce po njemu. Kamo srece da djeca uce po BH programu, a da po zelji uce dodatno jezik ili neki drugi predmet vezan za njihov nacionalni identitet. Ovo sto se tamo radi je cista segregacija i aparthejd. A vi koji im nalazite opravdanja jos ste gori od njih!
U sarajevskim skolama je dijete na ulici ako nije na vjeronauci i to se zna,ili sjedi na casu vjeronauke,sto je isto glupost....Slucajno imam svrsenog osnovca pa znam dobro sta je prolazio....a sto se tice katolicke skole,vecina djece su djeca iz mijesanih brakova,koji su tamo nasli jednostavno-utociste.
feral.tribune

#77 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by feral.tribune »

osa wrote:da mi je znati šta je u ovom neistinito.
U tome je problem .Ti si odrastao na lazima koje smatras istinom .Onaj koga su ucili u Imotskom da je Bosna hrvatska provincija a Hercegovina hravtska gruda sasvim je normalno da je u Bosnu dosao sa puskom da vrati Bosnu pod krilo hrtvatske ptice .Ako si ti u pravu onda su i Srbi Radovana prvog u pravu jer oni kazu da je Hercegovina srpska gruda da Andric srpski pisac , da su Turci zatekli Srbe koji su tjerali islamizirali ubijali itd .Dogovorite se brate jer ovo je cisti apsurd .Pavelic je htio Banju Luku prglasiti glavnim gradom NDH pored zivog Zagreba i Mostara .A gle sada Banja Luka nije hrvtska nego srpska .Na opasnim lazima stoje hrvatsko - srpke teze u vezi sa BiH koje se serviraju djeci .Ali eto .......
Last edited by feral.tribune on 26/03/2008 16:22, edited 1 time in total.
samo gost

#78 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by samo gost »

mamatajo1965 wrote: U
sarajevskim skolama je dijete na ulici ako nije na vjeronauci i to se
zna,ili sjedi na casu vjeronauke,sto je isto glupost....Slucajno imam
svrsenog osnovca pa znam dobro sta je prolazio....a sto se tice
katolicke skole,vecina djece su djeca iz mijesanih brakova,koji su tamo
nasli jednostavno-utociste.
U sarajevskim školama djecu ne tjeraju na časove vjeronauke. Ko je htio upisao je dijete, ko nije nije, a posljedica za odluku da dijete ne ide na vjeronauku nema. Bar ja ne znam za posljedice, a imam dijete u osnovnoj školi i ne ide na vjeronauku. E sad što im nije organizovano to vrijeme druga je stvar, ali u školi u koju ide moje dijete vjeronauka je uvijek na rasporedu ili prvi ili posljednji čas, što znači da ili ide kući ranije ili ide u školu kasnije.

Što se programa tiče, bio ovaj ili onaj isto je to u svim školama u BIH, jer niti jedan nije u skladu s modernim obrazovanjem. Bubaj i k'o papagaj ponavljaj, a najgore je ako učiš dijete da misli i pita - to mu je tek hendikep.
Tomislav MO

#79 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

Upravo sam to bio pošao napisati. :thumbup:
cyprus

#80 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by cyprus »

Ja mislim da nije problem što postoje nastave na 3 jezika, nego to što postoje 3 programa :roll: .
savrseni krug

#81 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by savrseni krug »

cyprus wrote:Ja mislim da nije problem što postoje nastave na 3 jezika, nego to što postoje 3 programa :roll: .
ma najbolja varijanta bi bila da djeci zabranimo uopste da komuniciraju s pripadnicima ostala dva konstitutivna naroda ili jos bolje da svaki od naroda izmisli jezik samo za sebe pa da budemo sigurni da se niko ne razumije.Tako ce nam torovi ostati sigurni od svega sto nije nase.Al kad bolje razmislim pa mi sve svakako ne razumijemo...
Nego nek neko napravi one trakice s obiljezjem "ja sam bosanac"nikad je skinuti necu
cyprus

#82 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by cyprus »

savrseni krug wrote:
cyprus wrote:Ja mislim da nije problem što postoje nastave na 3 jezika, nego to što postoje 3 programa :roll: .
ma najbolja varijanta bi bila da djeci zabranimo uopste da komuniciraju s pripadnicima ostala dva konstitutivna naroda ili jos bolje da svaki od naroda izmisli jezik samo za sebe pa da budemo sigurni da se niko ne razumije.Tako ce nam torovi ostati sigurni od svega sto nije nase.Al kad bolje razmislim pa mi sve svakako ne razumijemo...
Nego nek neko napravi one trakice s obiljezjem "ja sam bosanac"nikad je skinuti necu
Pa ako POSTOJE 3 jezika, a vaćina kaže da postoje (ja ne kažem, ali ko sam ja), zar nije logično da onda i postoji nastava na 3 jezika?
savrseni krug

#83 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by savrseni krug »

cyprus wrote:
savrseni krug wrote:
Pa ako POSTOJE 3 jezika, a vaćina kaže da postoje (ja ne kažem, ali ko sam ja), zar nije logično da onda i postoji nastava na 3 jezika?
postoji samo nerazumjevanje na sve tri jezika
osa

#84 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by osa »

feral.tribune wrote:
U tome je problem .Ti si odrastao na lazima koje smatras istinom .Onaj koga su ucili u Imotskom da je Bosna hrvatska provincija a Hercegovina hravtska gruda sasvim je normalno da je u Bosnu dosao sa puskom da vrati Bosnu pod krilo hrtvatske ptice .Ako si ti u pravu onda su i Srbi Radovana prvog u pravu jer oni kazu da je Hercegovina srpska gruda da Andric srpski pisac , da su Turci zatekli Srbe koji su tjerali islamizirali ubijali itd .Dogovorite se brate jer ovo je cisti apsurd .Pavelic je htio Banju Luku prglasiti glavnim gradom NDH pored zivog Zagreba i Mostara .A gle sada Banja Luka nije hrvtska nego srpska .Na opasnim lazima stoje hrvatsko - srpke teze u vezi sa BiH koje se serviraju djeci .Ali eto .......
nemam je problem, već izgleda ti. ja sam davno odrastao, učio o bratstvu, vodećoj ulozi partije, vođinoj nepogrešivosti i vrlo brutalno se ubjerio da je to sve obična tlapnja. nikad u imotskom niti bilo gdje u hrvatskoj nećeš učiti to što ti imputiraš, to je obična neistina da je ne nazovem kako drukčije. ali ćeš sigurno učiti da preko granice u bih živi jedan te isti narod, a to se i sam možeš uvjeriti, ako ne vjeruješ. i da i srbi su u pravu jer je hercegovina i njihova gruda i bošnjačka naravno, ali ti ode daleko od teme, kako bi ti kao oličenje demokrata riješio ovaj problem u čapljini da svi ili bar većina bude zadovoljna. to nam nisi rekao, jer kod tebe osim mržnje prema svemu što je hrvatsko, nema rješenja i odgovora.
Tomislav MO

#85 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

savrseni krug wrote:
ma najbolja varijanta bi bila da djeci zabranimo uopste da komuniciraju s pripadnicima ostala dva konstitutivna naroda...
Previše si opterećen zabranama.

Nikakvih zabrana nema. Naprotiv, sva djeca mogu birati hoće li ići u školu po hrvatskom programu ili po nekom drugom. Zabrane nema, prisile nema, samo slobodna volja.

E sad, problem je što ti hoćeš zabraniti, da one škole po hrvatskom planu nema nikako. E to je problem.

Ajde lijepo priznajte da vam jedino smeta što Hrvati hoće školu na svom jeziku, sve ostale velike riječi (aparthejd, žute trake) su samo dekor. :D
lunci

#86 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by lunci »

Tomislav MO wrote:
savrseni krug wrote:
ma najbolja varijanta bi bila da djeci zabranimo uopste da komuniciraju s pripadnicima ostala dva konstitutivna naroda...

Nikakvih zabrana nema. Naprotiv, sva djeca mogu birati hoće li ići u školu po hrvatskom programu ili po nekom drugom. Zabrane nema, prisile nema, samo slobodna volja.

E sad, problem je što ti hoćeš zabraniti, da one škole po hrvatskom planu nema nikako. E to je problem.

Ajde lijepo priznajte da vam jedino smeta što Hrvati hoće školu na svom jeziku, sve ostale velike riječi (aparthejd, žute trake) su samo dekor. :D
glupost je neunistiva, ah :lol:
savrseni krug

#87 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by savrseni krug »

Tomislav MO wrote:
savrseni krug wrote:

priznajem...
da ti nije lahko nimalo
cogni

#88 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by cogni »

Problem su i jezici i programi.

Svima nama je jasno da je ovakvo rjesenje sa razdvajanjem razreda po narodnosti jako loshe, ne vidim smisla da se to iznova ponavlja. Ono sto bih volio je da vidim da neko predlozi neko bolje rjesenje, jer problemi jezika i programa nece tako skoro biti rijeseni.

Ne vidim da je uskladjivanje programa poodmaklo, a i jezici ce da ostanu koliko toliko razliciti.
travnik

#89 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by travnik »

feral.tribune wrote:
Koliko znam u BiH postoje tri programa, sva imaju nedostatke, ali ti većinom kritiraš samo jedan, drugi onako usput, a treći i ne spominješ. Napisao si nekoliko postova gdje veoma tendenciozno iznosiš samo negativnosti vezane za hrvatski plan i program, ali negativnih stvari ima i u ostala dva, međutim, ne spominješ to. Magazin "Dani" su objavili analizu knjiga za povijest/istoriju/historiju i pokazali da knjige po kojima se radi u sva tri nastavna plana i programa sadrže neke nacionalističke elemente.
Ono što si ti citirao iz hrvatskog plana i programa kao netočne, nisi u pravu, neke stvari su itekako točne, problem nije u tome što su one napisane u knjigama, već u onima koji neće da priznaju činjenice.
mamatajo1965

#90 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by mamatajo1965 »

Znanje te skole je definitivno jace od drugih,pa neka se ljuti ko hoce,a to sto se govori hrvatski jezik,to mi ni najmanje ne smeta,moje dijete zna i engleski i njemacki jako dobro,sta fali da nauci i hrvatski...ali im se zna za red i rad i svaka cast,trebalo bi direktore ostalih skola malo dovesti u KSC,cisto da vide kako ljudi rade,direktora koji ne sjedi u kancelariji kao vecina,koji je uvijek u pokretu,po skoli ,u razredima,koji zaista svoj posao voli od srca. Skola koja je davno dala sportsku dvoranu na koriscenje ucenicima,a nas bajni ministar se tek poslije ubistva Denisa Mrnjavca prisjetio da to pokrene u drugim skolama,da se sale daju na besplatno koriscenje ucenicima ,a ne da se iznajmljuju, a i to na zahtjeve roditelja,a da li ce se to i ostvariti,to je pitanje......
zgembo_sa

#91 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by zgembo_sa »

Jace kako da ne, zato ih sarajevski gimnazijalci siju na sve i jednom takmicenju iz matematike, fizike, informatike...
mamatajo1965

#92 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by mamatajo1965 »

zgembo_sa wrote:Jace kako da ne, zato ih sarajevski gimnazijalci siju na sve i jednom takmicenju iz matematike, fizike, informatike...
Imam ja i gimnazijalca,na IB programu,imam ja svega,samo ti pitaj.....
Tomislav MO

#93 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

lunci wrote: glupost je neunistiva, ah :lol:
savrseni krug wrote:priznajem...
da ti nije lahko nimalo
Kako kvalitetni argumenti. Normalno, nemate ništa bolje, osim ponavljanja fašizam, žute trake, tjeranje, bla bla, a o samom problemu konkretno ni riječi. :D

Pa vi morate prvo spoznati što riječ MULTIkultura uopće znači, posebno riječ MULTI, da skontate da MULTIkultura riječ znači upravo suprotno od nasilnog utapanja u neku zajedničku UNIkulturu i nekakve "jedinstvene" programe.

Gdje vam je primjer koji funkcionira po vašim zabludama? Ima li ga igdje u svijetu da jedna škola ima dva ili tri službena jezika? Ako li ga nigdje u svijetu nema, da onda lijepo priznate da pričate šuplje fraze bez dodira sa stvarnošću?

Do razmišljate, ja ću pomenuti nekoliko suprotnih primjera:

U Finskoj, 6% stanovnika govori švedski i za njih su osnovane posebne škole na švedskom jeziku. Po Bošnjacima je to aparhejd :-?

U Švicarskoj su 4 jezika službena, od kojih retoromanski govori manje od 1% građana, U Kanadi u dijelovima zemlje gdje se govori engleski, postoje posebne škole na francuskom (grozno), slično je i u Španjolskoj, Italiji, onda i gradišćanski Hrvati u Austriji imaju svoje škole na hrvatskom jeziku (jadni oni) itd. primjera posebnih škola i programa je stotine.

I onda cijeli svijet glup, a samo vi pametni, kuku kuku. :roll:
uvjek dobar gost

#94 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by uvjek dobar gost »

...... Ko danas pravi školske programe, ko osmišljava sisteme obrazovanja... oni ljudi koji su kreirali i na određeni način sprovodili politiku tokom agresije, tokom rata, oni ljudi znači koji su cijelo vrijeme imali neke skrivene planove, koji su sprovodili tuđe politike, politike podijela, politike taraba i sve u svemu to su ljudi koji su podgrijavali i kumovali podjelama i ovoj situaciji u kojoj mi danas životarimo.
Njima nije problem što recimo djeca iz okoline Vareša plaćaju 125 KM prevoz do škole od koje su udaljeni oko 26 kilometara, njih ne zanima što se djeca ispisuju iz škola poslije završene male mature kako oni to zovu (četvrti razred osnovne škole), ne zanima njih što se opet javio trend neupisivanja ženske djece u školu...
Što je najgore ne znaima sve to ni nas više, jer u ovom divljem kapitalizmu jedva da imamo vremena i za sebe....

Ovo je mali uvod..... , a sad zaplet...
Meni lično smeta kad vidim nacionalna obilježja u razredima, zastave i simbole drugih država u školskim učionicama... smeta mi različito tumačenje iste istorije... svako ima svoje načine .. svako ima svoje poglede, spomenike, znamenja... to nas vodi u disoluciju.. u nove podjele i nekad u perspektivi neki novi sukob..
Niko se od kraja agresije nije potrudio pa napravio il ponudio rješenje neko.. ja vvidom da u Sarajevu nema mnogo od one građanske opcije i svega onoga što su nam tokom opsade obećavali, ja se ne bojim to otvoreno priznati , reći, ne bojim se čak ni boriti se protiv toga.. zašto ti Tomislave ne učiniš isto, ne počneš primjećivati stvari koje podgrijavaju podjele u sopstvenoj sredini...
Fol nije ružno što postoje dvije smjene, dva različita ulaza u škole... ma nije fol ružno što postoje dvije škole pod jednim krovom... nisu fol krivi roditelji što šalju svoju djecu u takve škole... nisu krivi učitelji il nastavnici jer predaju djeci laži i obmane... nismo krivi mi što na sve to šutimo...fol lijepo je što djeci u obdaništa uvode vjeronauk iako u vjerskim knjigama stoji da djeca treba da se igraju (7 i 12 godina).....

ja sam išao u školu sa svom djecom, slavio sam sve praznike, zano sam ih sve na poravilan način čestitati, nisam imao vjeronauku da bi to naučio... to sam naučio od roditelja,.... ja sam ima privilegiju pa sam se igrao sa svom djecom....

jadni su oni koji to danas brane, koji se zaklanjaju iza tobože nacionalnih interesa... da bi stvarali podjele, da bi sijali strah.. da bi u stvari završili ono šta su započeli... zar Blaža Kraljevića nisu ubili oni koji danas odvajaju djecu u školama, zar nisu ubili Hakiju Turajlića isti ti ljudi il "Talijana", zar onaj momak u Trebinju nije bio ubijen od strane isti tih koji odvajaju djecu u školama jer je htio spasiti prijatelja od noža....

tužni smo mi svi kad su nas uspjeli toliko sluditi da ne vidimo kompletnu istinu......
jesmo li mi sekularna država il nismo...?
Tomislav MO

#95 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

uvjek dobar gost wrote: Fol nije ružno što postoje dvije smjene, dva različita ulaza u škole... ma nije fol ružno što postoje dvije škole pod jednim krovom... nisu fol krivi roditelji što šalju svoju djecu u takve škole... nisu krivi učitelji il nastavnici jer predaju djeci laži i obmane... nismo krivi mi što na sve to šutimo...
Ja i nisam za dvije smjene, ili dva različita ulaza u škole ili za dvije škole pod jednim krovom. Ja sam za dvije škole pod dva krova pa neka svatko ide u koju hoće. I dokazao sam da je tako svugdje u normalnom svijetu. Primjera je koliko hoćeš, a ako netko od ovdje nazočnih meni želi reći da je u Finskoj, Kanadi, Švicarskoj, Španjolskoj, Italiji, Austriji itd. nekakvo zlo i da tamo nemaju pojma, pa ili je cijeli svijet lud, ili ste vi pod jakom propagandom velikobošnjačkih ideja koje su posvađane sa ostatkom svijeta. :roll:

uvjek dobar gost wrote:ja sam išao u školu sa svom djecom, slavio sam sve praznike, zano sam ih sve na poravilan način čestitati, nisam imao vjeronauku da bi to naučio... to sam naučio od roditelja,.... ja sam ima privilegiju pa sam se igrao sa svom djecom....
Lijepo što si ti bio zadovoljan, ali za hrvatski narod doba od 1945. do 1991. nije bilo nikakvo zlatno doba. Udio Hrvata u BiH je konstantno padao od popisa do popisa, a na kraju je 1991. došlo do toga da narod od 17% ima 65% dijaspore. Hvala na takvoj ljepoti ali ona je za Hrvate samo bajka, lijepa propaganda za čuti ali u praksi ono što se zaista događa, pogubna.
uvjek dobar gost

#96 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Tomislav MO wrote:
uvjek dobar gost wrote: Fol nije ružno što postoje dvije smjene, dva različita ulaza u škole... ma nije fol ružno što postoje dvije škole pod jednim krovom... nisu fol krivi roditelji što šalju svoju djecu u takve škole... nisu krivi učitelji il nastavnici jer predaju djeci laži i obmane... nismo krivi mi što na sve to šutimo...
Ja i nisam za dvije smjene, ili dva različita ulaza u škole ili za dvije škole pod jednim krovom. Ja sam za dvije škole pod dva krova pa neka svatko ide u koju hoće. I dokazao sam da je tako svugdje u normalnom svijetu. Primjera je koliko hoćeš, a ako netko od ovdje nazočnih meni želi reći da je u Finskoj, Kanadi, Švicarskoj, Španjolskoj, Italiji, Austriji itd. nekakvo zlo i da tamo nemaju pojma, pa ili je cijeli svijet lud, ili ste vi pod jakom propagandom velikobošnjačkih ideja koje su posvađane sa ostatkom svijeta. :roll:

uvjek dobar gost wrote:ja sam išao u školu sa svom djecom, slavio sam sve praznike, zano sam ih sve na poravilan način čestitati, nisam imao vjeronauku da bi to naučio... to sam naučio od roditelja,.... ja sam ima privilegiju pa sam se igrao sa svom djecom....
Lijepo što si ti bio zadovoljan, ali za hrvatski narod doba od 1945. do 1991. nije bilo nikakvo zlatno doba. Udio Hrvata u BiH je konstantno padao od popisa do popisa, a na kraju je 1991. došlo do toga da narod od 17% ima 65% dijaspore. Hvala na takvoj ljepoti ali ona je za Hrvate samo bajka, lijepa propaganda za čuti ali u praksi ono što se zaista događa, pogubna.

Nisam ni mislio da nećeš vaditi stvari iz konteksta.... odmah da znaš da sam ja možda veći "Hrvat" od tebe... znači nikako nisam "Bošnjak".. kad me već vučeš za jezik, dalje... iz javnih, građanskih škola se mora izbaciti vjeronauka, ako smo sekularna država, kao i iz javnih - građanskih predškolskih ustanova... Privatne škole naravno, Katolički školski centar naravno, Bošnjačka gimnazija naravno.. Pravoslavna gimnazija naravno... ko god želi slobodno neka ide.. teološki fakulteti naravno....
ali moramo ostaviti pravo izbora ostalim ljudima... jer okreni se malo oko sebe i vidi dokle nas je doveo ovaj tripartetni sistem nacionalnog obrazovanja... mi danas imamo oko 30% nepismene populacije ili skoro 800 000 ljudi...
Alooo... ljudima se zbog nacionalne il neke druge pripadnosti u ovoj zemlji uskraćuju osnovne ljudske slobode... da ti ne govorim koliko neka djeca pješače do prve "podobne" škole po mišljenju njihovih roditelja...

Što se tiče položaja "Hrvatskog" naroda o tome isto možemo ali nije sad tema....

Sve u svemu krivi smo sami sebi što smo šutali kad nismo smjeli šutati, što šutimo i danas kad galamiti moramo....
Tomislav MO

#97 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

uvjek dobar gost wrote: Nisam ni mislio da nećeš vaditi stvari iz konteksta.... odmah da znaš da sam ja možda veći "Hrvat" od tebe... znači nikako nisam "Bošnjak"..
Hrvat koji je protiv hrvatskog jezika, zbilja rijetkost. Jesi siguran da nisi možda Bošnjak ili Bosanac katolik?
uvjek dobar gost wrote:kad me već vučeš za jezik, dalje... iz javnih, građanskih škola se mora izbaciti vjeronauka, ako smo sekularna država, kao i iz javnih - građanskih predškolskih ustanova...
Vjeronauk nije obvezan. Ako je netko ateist, ne mora ići na vjeronauk. :oops:
uvjek dobar gost wrote:Privatne škole naravno, Katolički školski centar naravno, Bošnjačka gimnazija naravno.. Pravoslavna gimnazija naravno... ko god želi slobodno neka ide.. teološki fakulteti naravno....
ali moramo ostaviti pravo izbora ostalim ljudima...
I što ti konkretno predlažeš? Da uskratiš izbor djeci koja žele učiti hrvatski jezik i da moraju učiti po nekom "zajedničkom" programu, je li to?
uvjek dobar gost wrote:jer okreni se malo oko sebe i vidi dokle nas je doveo ovaj tripartetni sistem nacionalnog obrazovanja... mi danas imamo oko 30% nepismene populacije ili skoro 800 000 ljudi...
U Hrvata u BiH je to najmanji problem. A i u Hrvatskoj je nepismenost svega 0,4%.

Ali najgore od svega je što za povećanje pismenosti u BiH tebi smeta hrvatski jezik.
uvjek dobar gost

#98 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Niti jednom riječju nisam osporio jezik koji ti spominješ... jezik je privatna stvar svakog pojedinca, najvažnije je da se razumijemo.. ja jesam i sam Bosanac katolik... sigurno ne po tvojoj mjeri, ali to me i nije briga.
Vjeronauk ... nije obavezan... informiši se malo.., a pored toga obiđi malo sela oko Vareša i vidi koliki je to problem... nepismenost vuče .. ostale negativne stvari sa sobom... izgleda da je tebi umjetnost vaditi stvari iz konteksta...

Ja predlažem slobodu izbora a ne nametanja koja su sad na sceni... izađi bolan malo iz sobe, stana... odakle god prohodaj po selima, gradovima... stvarnost ne odražava tvoje postove....
cogni

#99 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by cogni »

@uvjek dobar gost

Sta ti predlazes kao rjesenje? Da Hrvati i Srbi uce na bosanskom ili nesto drugo?
uvjek dobar gost

#100 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

cogni wrote:@uvjek dobar gost

Sta ti predlazes kao rjesenje? Da Hrvati i Srbi uce na bosanskom ili nesto drugo?
Niko ne osporava jezik kojim neko govori... sporni su recimo istorija-povijest.. geografija, nacionalna obilježja po školama... problem su ljudi koji prave obrazovne programe.. i oni drugi koji ih sprovode.. ja sam za sekularizaciju u svakom pogledu i smislu.. sloboda izbora.. prije svega..
hrvate, srbe il bilo koga drugog ja ne želim, smijem nit mogu tjerati na bilo šta... ali ne mogu ni oni mene...
jezik kojim mi svi pričamo se razlikuje do 3%, perfektno se mi razumijemo to je najmanji problem, problem je što ljudi koji su stvarali ratne politike danas dijele djecu po školama.... ljudi koji su tad dijelili BiH danas završavaju posao djeleći djecu po školama....
Post Reply