imam ja apsolutno postovanje prema drugom i drugacijem, ali pokusavam ovdje objasniti da je u bosni na sceni agresivno nametanje vjere jednako kao sto su nama u skoli nekada nametali komunizam..ne vidim nikakvu razlikumidja wrote:luci ne valja ti gledanje na moje poštovanje prema g-dinu reisu .
ja nijednom riječi nisam pomenuo u negativnom kontekstu vjerske poglavare drugih konfesija tj ni meni papa po vjerskom ubjeđenju zaista ništa ne znači jer sam bošnjak , ali ako ga toliko katolika u svijetu uvažava meni automatski nameće određeno poštovanje prema istom.
I smatram da tek kada shvatiš značaj ova dva tri reda teksta iznad možeš spoznati život sa drugim i drugačijim
i isto tako zar je zabranjeno kriticki govoriti o vjerskim predstavnicima koji itekako formiraju javno mjenje i zivot u danasnjem svijetu?? ..sto se tice pape nekako mi njegova proslost kao mladog naciste ne pruza argumente za postovanje.
mozemo govoriti i o pacovskim kanalima ili o podrsci katolicke crkve nacistickom i fasistickom rezimu, podrsci pinoceu...
ali, obicne ljude koji su vjernici apsolutno postujem sve dok nisu agresivni prema nekim drugim vjernicima..pitanje je da li ti isti vjernici imaju postovanje prema ateistima ili ce ti u razgovoru nametati kako trebas ici u crkvu ili dzamiju, i sta to stobom nije u redu:)
bezbroj je primjera da razlicite konfesije u svijetu zive skupa u miru bez vjerskih sukoba (india,egipat npr) ali i negativnih (liban,irak)..politika je osnovni razlog u oba slucaja ali i pozicija vjerskih predstavnika istovremeno
pogledaj sdruge strane djelovanje dalaj lame danas..taj covjek govori o ovozemaljskim problemima..ne mistifikuje ono sto je ocigledno, govori o suzivotu i miru ali i o ljudskoj bjedi , korupciji vlasti itd...ja postujem takve ljude kod kojih ne moras izmedju redova citati da li su ovoga puta mislili jedno ili drugo..nadam se da je malo jasnije sada