Muslimani u centru Evrope

Prozor

Post by Prozor »

Taj plan je stvarao bosnjacku, citaj muslimansku, federalnu jedinicu(u koju bi ulazilo i Sarajevo, nije bilo Distrikta), mozda je to bio razlog...

Srbi u Hrvatskoj nisu imali nista sa tim planom a ni Kosovo...
dioklecian

Post by dioklecian »

callmethebreeeze wrote:tacno. kosovo se mora biti sa imidzom raja za raznorazne vrste kriminalaca, od trgovaca droge, preko trgovaca oruzjem pa do onih sto "rade" sa bijelim robljem. a da ne pricamo o korumpiranosti, siromastvu i ostalim atributima koji se vezu uz njih.

nakon moje posjete kosovu, buducnost bosne mi se cini puno svjetlija, pa ti vidi gdje su oni, a gdje mi. :D
cudno tako losa nacija a ipak se zalaze i amerika i europa za njih, a ti tako napredan i zaljubljen sam u sebe pa te i europa i amerika mrzi, to je strasno i ja razumijem tvoje frustracije, vidis evropa i amerika voli ljude od principa a ne ljude kao koji imaju stotinu lica(fasada) i menjaju se kako se sunce okrece ili vjetar duva i nikad ne zna sta je i kome pripada. citaj post orbin-a i pokusaj ga svatiti ne samo procitati, jer tu mozes sebe prepoznati a mozda i nesto nauciti ako vec nije kasno za tebe. i nemoj zaboraviti bez obzira na odnos vojnih snaga na kosovu, albanci nisi imali dvije brigade albanaca koji su se borili za srbiju kao sto su radili bosnjaci poput tebe i tvog mentaliteta i pripadnosti, to je tvoja tragedija od koje se nikad neces izljeciti
pa ti i dalje brini i vodi kriminalisticku statistiku o kosovarima i nihovim kriminalnim radnjama, i tjesi se kako je tebi ljepse i bolje jer si slaven po porijeklu i centar zbivanja i sve se oko tebe krece, jadna ta svedska ako zivis tamo i ti kao takav im vjerovatno opisujes situaciju u b.i h. i na kosovu al ko da te gledam da tvoja konverzacija sa svedima pocinje kako ti nisi muslim i za bozic i prvi maj okreces svinju da pokazez kako si ti napredan.

pozdrav
Last edited by dioklecian on 26/01/2008 15:28, edited 1 time in total.
Prozor

Post by Prozor »

A ti si pomalo albanofil :roll:
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote:Taj plan je stvarao bosnjacku, citaj muslimansku, federalnu jedinicu(u koju bi ulazilo i Sarajevo, nije bilo Distrikta), mozda je to bio razlog...

Razlog je bio stvaranje decentralizovane drzave po etnickom principu. To imamo i sada, samo sto RS ima vishe ovlasti nego sto bi Srbi tada dobili, dok kantoni imaju manje.
Skoro je sigurno da bi Kutiljerov plan omogucio bolje funkcioniranje BiH nego Dejton. Prvo jer je bio osmisljen sa ciljem da napravi normalnu drzavu i samim tim bi bio daleko jednostavniji od Dejtona koji je osmisljen prvenstveno da zaustavi rat. Drugo, prednost je sto ne bi bilo rata i svih njegovih posljedica, od zrtava, preko materijalne stete do stvaranja ogromne mrznje i nepovjerenja medju BiH narodima, pa bi samim tim drzava lakse funkcionirala.
Cak i da je Dejton donesen pocetkom 1992-ge, prije rata, BiH bi sada bila u neuporedivo boljem polozaju.

Zaista mi nije jasno da josh uvijek ima ljudi koji misle da je Alijino odbijanje Kutiljerovog plana bio dobar potez.

Ako wikipedia ne laze, etnicke jedinice u BiH bi ovako izledale:

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Coutillier.GIF
Prozor

Post by Prozor »

Da, taj plan je trebalo prihvatiti.

1. Zbog izbjegavanja rata.

2. Jer bi Bosnjaci bili u puno boljoj poziciji nego sad(argument iz bosnjacke perspektive).

Pored toga, sve bi jedinice ostale multi-etnicne, zapravo vecinski narod bi u svim max bio 65% stanovnistva...

Iako sam protiv etnicke podjele, i ovo sam rekao i prije, ovo je trebalo iz navedenih razloga prihvatiti.

No, nisam siguran da bi srpski i hrvatski nacionalisti tek tako odustali od svojih ciljeva, koji su vec dobro bili poznati...
popajic

#56 Re: Muslimani u centru Evrope

Post by popajic »

brdo wrote:
Cleuna892 wrote:
fuad_sarajevo wrote:Jedno vrijeme je bila teza da BIH ne napreduje jer Evropa neće jaku većinsku muslimansku državu u centru Evrope.
koliko ja znam, u BIH imas vise krscanina od muslimana, dakle o kojoj vecinsko muslimanskoj BIH pricas? :roll:

U BIH imas koliko, 2 mil (?) muslimana, pa imas drzave u EU sa vecim brojem muslimana!
2.5miliona koi trenutno zive u BIH i jos 3.5miliona koi trenutno odsustvuju

Predratna BH je imala 4 mil. stanovnika.Znaci ovi gore navedeni milioni ne stimaju.
Da smo svi jednostavno bosanci nesto bi i znacili u Evropi.Ali,hebi ga,mi smo takvi,dusa nam nadodavati i oduzimati postotke.Niti time mozemo prepasti niti sarmirati Evropu.A i sto bi - i jedno i drugo !?
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote: No, nisam siguran da bi srpski i hrvatski nacionalisti tek tako odustali od svojih ciljeva, koji su vec dobro bili poznati...
Plan je predvidjao ostvarivanje tih ciljeva u dovoljnoj mjeri, zato su ga i prihvatili. Odbijanje bi vodilo ratu, kao sto se kasnije i ispostavilo.
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

Na tlu Europe imamo već jednu muslimansku državu, Albaniju ali
nitko to ni ne spominje u Europi niti to predstavlja problem.
Zbog toga nema ni većih otpora prema prihvaćanj Kosova.

BiH je imala te nesretne vehabije za vrijeme rata, koji su trn u oku EU,
a prema podacima američkih agencija ima ih još na području federacije
i tu se javlja jedan od razloga.

Drugi razlog je što se ponavlja situacija o stvaranju tri federalne jedinice i sada kažu još i distrikt Sarajevo, i ponovno dolazi do neprihvaćanja.
Da li smo sami krivi ili se ne želi riješiti ovo od strane Europe to ne bih
znao reći, ali prije će biti sami. Svi narodi pate od kroničnog nedostatka teritorija a ne vide da je upravo dogovor uvijet da EU prihvati BiH.
Neće onaj Hrvat u Kiseljaku živjeti drugačije nego sada, niti onaj Bošnjak u
Bihaću, jedino će se prihvaćanjem dogovornog riješenja konačno krenuti naprijed.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Panasonic wrote:Ma to o mrznji prema muslimanima je samo blef. Ono sto vrijedi su svjetski INTERESI. USA i Saudijska Arabija su najveci prijatelji, citam neki americki general ide u Pakistan da trenira pakistansku vojsku, USA pomagala Iraku protiv Irana, onda je napala i Irak :-)

Kao sto vidite, sve su interesi. Trenutni interes je da Amerika napravi svoju vojnu bazu na Kosovu. Rusija se pocela naglo siriti kako ekonomski tako i politicki, a Amerika sa bazom na Kosovu moze da nadgleda cijeli Balkan, moze slati rakete Rusiji ako zapne, relativno blizu je i Bliski istok...

Mi moramo pobuditi interes Amera i Evrope u nama... Zasto EU gura Srbiju u svoje granice? Jer se Srbija nalazi na ivici izmedju Rusije i EU, a EU ne odgovara da se ijedna evropska drzava prikloni Rusiji. Zato su primili na vrijeme i Bugarsku i Rumuniju... Politika je zeznuta, treba samo skontat koje interese svjetske sile imaju. Ako nas prime u EU 1. imat ce vecinsku muslimansku drzavu u svojim granicama 2. pokazat ce svijetu kako Evropa zapravo nije "zla" prema muslimanima 3. mogu nas koristit za dijalog izmedju Evrope i Bliskog istoka. Partnera koji ispunjava ova tri uslova su nasli u Turskoj, ali bi Turska imala poslije Njemacke najvise glasova u Briselu, manje je sekularna od Bosne, i EU bi skuplje platila pristup drzave od 70 miliona stanovnika nego pristup drzave od 4.5 miliona stanovnika.
svaka čast
isto kao da sam ja pisao
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

brdo wrote:
Pakleni wrote:Bosna je centar svijeta. Intergalakticka sila i prijetnja za cijeli svijet ako se razvijemo. Zato izmisljaju bajke kako nema piramida jer znaju da onda nasoj moci nema kraja. Po nekim alternativnim racunicama za 10godina bi bili prva sila u svijetu sa ogromnim ekonomskim i vojnim potencijalom.

sve je to zavjera protiv nas, eno gladaj kako kina strahuje cak nam spijune salju vamo. Najcesce se predstavljaju kao trgovci visikokvalitetne robe...

vi mislite da je visoki predstavnik ovdje da nam pomogne, grdno se varate on nadgleda da ne izmaknemo kontroli i procvjetamo u zmaja (po nekim alternativnim naucnim prorocima odatle i naziv: Zmaj od Bosne) :bih: :bih: :bih: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

/offtopic off

/sarkazam off
zrikavac48

#61 Re: Muslimani u centru Evrope

Post by zrikavac48 »

fuad_sarajevo wrote:Nešto mi nije jasno. Jedno vrijeme je bila teza da BIH ne napreduje jer Evropa neće jaku većinsku muslimansku državu u centru Evrope.

Međutim ta ista Evropa podržava kreiranje većinske muslimanske države Kosova.

Ovo meni govori da nije problem u "većinskoj muslimanskj zemlji u srcu Evrope" nego u nečemu drugom? Šta je po vama jedan od uzroka?
Sve je sasvim jasno. Pri susretu dvojice Albanaca nije bitno religijsko opredijeljenje, nego je njima bitno da su obabvojica Albanci, sto ce reci govore istim jezikom. Savrseno se razumiju i ako su moguce pripadnici razlicite monoteisticke religije.
cyprus

#62 Re: Muslimani u centru Evrope

Post by cyprus »

brdo wrote:
Cleuna892 wrote:
fuad_sarajevo wrote:Jedno vrijeme je bila teza da BIH ne napreduje jer Evropa neće jaku većinsku muslimansku državu u centru Evrope.
koliko ja znam, u BIH imas vise krscanina od muslimana, dakle o kojoj vecinsko muslimanskoj BIH pricas? :roll:

U BIH imas koliko, 2 mil (?) muslimana, pa imas drzave u EU sa vecim brojem muslimana!
A gdje ovaj naštima 6 miliona? Ah, biće da konta ovdašnje potomke u Turskoj :-)
shin

Post by shin »

Image

Nigga stole my bike.
Panasonic

#64 Re: Muslimani u centru Evrope

Post by Panasonic »

cyprus wrote:
brdo wrote:
Cleuna892 wrote: koliko ja znam, u BIH imas vise krscanina od muslimana, dakle o kojoj vecinsko muslimanskoj BIH pricas? :roll:

A gdje ovaj naštima 6 miliona? Ah, biće da konta ovdašnje potomke u Turskoj :-)
U Turskoj ima oko 5mil Turaka koji poticu od Bosnjaka i bosnjackih vezira i drugih vladinih duznosnika koji su radili u Carigradu za vrijeme Osmanskog carstva. Danas se njihovi potomci izjasnjavaju kao Turci, dok ih se 30.000 izjasnjava kao Bosnjaci.
Prozor

Post by Prozor »

Lincoln-Burrows wrote:Na tlu Europe imamo već jednu muslimansku državu, Albaniju ali
nitko to ni ne spominje u Europi niti to predstavlja problem.
Zbog toga nema ni većih otpora prema prihvaćanj Kosova.

BiH je imala te nesretne vehabije za vrijeme rata, koji su trn u oku EU,
a prema podacima američkih agencija ima ih još na području federacije
i tu se javlja jedan od razloga.

Drugi razlog je što se ponavlja situacija o stvaranju tri federalne jedinice i sada kažu još i distrikt Sarajevo, i ponovno dolazi do neprihvaćanja.
Da li smo sami krivi ili se ne želi riješiti ovo od strane Europe to ne bih
znao reći, ali prije će biti sami. Svi narodi pate od kroničnog nedostatka teritorija a ne vide da je upravo dogovor uvijet da EU prihvati BiH.
Neće onaj Hrvat u Kiseljaku živjeti drugačije nego sada, niti onaj Bošnjak u
Bihaću, jedino će se prihvaćanjem dogovornog riješenja konačno krenuti naprijed.
Lincolne, pazi se FBI.
smayo

Post by smayo »

U Turskoj ima oko 5mil Turaka koji poticu od Bosnjaka i bosnjackih vezira i drugih vladinih duznosnika koji su radili u Carigradu za vrijeme Osmanskog carstva. Danas se njihovi potomci izjasnjavaju kao Turci, dok ih se 30.000 izjasnjava kao Bosnjaci.
Mislim stvarno :lol:

Volio bih znati ko je krenuo prvi sa tom pricom o 5 miliona Bosnjaka iz Turske. Neko iz SDA, ali ko?
venera888

Post by venera888 »

smayo wrote:

Volio bih znati ko je krenuo prvi sa tom pricom o 5 miliona Bosnjaka iz Turske. Neko iz SDA, ali ko?

u istanbulu ima mjesto po imenu Bajram pasa,,,tu su bosnjaci apsolutna vecina,cak su i dzamiju otvorili po imenu "Alija Izetbegovic"

isto ima i mjesto Yeni Bosna(nova bosna)..takodjer veliki broj Bosnjaka zivi tu
smayo

Post by smayo »

...njih 5 miliona :-) ?
Ko ih je brojao?
sibelius

Post by sibelius »

ako pogledamo val emigranata poslije osvajanja bosne 1878 g. u sandjak, makedoniju i tursku...ne znam zasto bi bilo smijesno pominjati zaista veliki broj danasnjih potomaka bosnjaka u turskoj...mozda taj broj i nije 5 miliona, al' mozda ih ima vise nego sto ima bosnjaka u matici...

nesto slicno kao iraca u americi u odnosu na metropolu...

a tema o jakoj muslimanskoj zajednici u sredistu evrope jeste zaista smijesna :D

prvi navod iz moga posta govori koliko smo mi 'evropa' i budimo svjesni da je slican mentalitet jos uvijek prisutan kod vecine stanovnika (bosnjaka)...dok ne pocnemo gledati na zemlje zapada kao na normalnog 'konkurenta' ili mozda malo snaznijeg konkurenta :D ili osvajaca...dok god budemo trazili krivca za nasu (ne)MOC :D ostat' cemo zaista nemocni i s nama ce se igrati i vrsiti eksperimenti...ostat cemo kolonija...

...U SRCU EVROPE :D
Panasonic

Post by Panasonic »

smayo wrote:...njih 5 miliona :-) ?
Ko ih je brojao?
njih 30.000.

Skrolaj unazad pa otvori sirom oci. :shock:
smayo

Post by smayo »

ako pogledamo val emigranata poslije osvajanja bosne 1878 g. u sandjak, makedoniju i tursku...ne znam zasto bi bilo smijesno pominjati zaista veliki broj danasnjih potomaka bosnjaka u turskoj...mozda taj broj i nije 5 miliona, al' mozda ih ima vise nego sto ima bosnjaka u matici...
Broj stanovnika u BiH pred kraj turske vladavine je bio nesto oko 2 miliona.
E kako doci do 5 miliona ljudi bosnjackog porijekla u Turskoj....
Trazim samo valjan izvor za takvu tvrdnju.
sibelius

Post by sibelius »

smayo wrote:
Broj stanovnika u BiH pred kraj turske vladavine je bio nesto oko 2 miliona.
E kako doci do 5 miliona ljudi bosnjackog porijekla u Turskoj....
Trazim samo valjan izvor za takvu tvrdnju.
kao prvo...napomenuo sam da taj broj i nije 5 miliona, ali da ima lijepa svota potomaka mozda i ima...

...no vratimo se temi, kakve veze ima sto muslimani danas predstavljaju najbrojniju religijsku skupinu na svijetu kad su toliko nemocni i potpali pod letargiju i 'SABUR' da ih 19 miliona jevrejcica u cijelom svijetu drzi na uzdama ko larmu...

i onda se kao evropa boji mega giga opasne bosnjacke populacije negdje na brdovitom balkanu....maa daaaj

kad se sjetim kordobe, ebu bekra, el fatiha i cijele skupine vojskovodja koji su mijenjali sliku svijeta i uporedim sa danasnjim stanjem... :-)

al' svakako - 'svaki narod ima svoj rok'...
Panasonic

Post by Panasonic »

venera888 wrote:
smayo wrote:

u istanbulu ima mjesto po imenu Bajram pasa,,,tu su bosnjaci apsolutna vecina,cak su i dzamiju otvorili po imenu "Alija Izetbegovic"

isto ima i mjesto Yeni Bosna(nova bosna)..takodjer veliki broj Bosnjaka zivi tu
Kad smo vec kod toga, ima thread na balkanforumu sa par slika: http://www.balkanforum.info/f20/bosnisc ... bul-24118/

Image
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

dioklecian wrote:
callmethebreeeze wrote:tacno. kosovo se mora biti sa imidzom raja za raznorazne vrste kriminalaca, od trgovaca droge, preko trgovaca oruzjem pa do onih sto "rade" sa bijelim robljem. a da ne pricamo o korumpiranosti, siromastvu i ostalim atributima koji se vezu uz njih.

nakon moje posjete kosovu, buducnost bosne mi se cini puno svjetlija, pa ti vidi gdje su oni, a gdje mi. :D
cudno tako losa nacija a ipak se zalaze i amerika i europa za njih, a ti tako napredan i zaljubljen sam u sebe pa te i europa i amerika mrzi, to je strasno i ja razumijem tvoje frustracije, vidis evropa i amerika voli ljude od principa a ne ljude kao koji imaju stotinu lica(fasada) i menjaju se kako se sunce okrece ili vjetar duva i nikad ne zna sta je i kome pripada. citaj post orbin-a i pokusaj ga svatiti ne samo procitati, jer tu mozes sebe prepoznati a mozda i nesto nauciti ako vec nije kasno za tebe. i nemoj zaboraviti bez obzira na odnos vojnih snaga na kosovu, albanci nisi imali dvije brigade albanaca koji su se borili za srbiju kao sto su radili bosnjaci poput tebe i tvog mentaliteta i pripadnosti, to je tvoja tragedija od koje se nikad neces izljeciti
pa ti i dalje brini i vodi kriminalisticku statistiku o kosovarima i nihovim kriminalnim radnjama, i tjesi se kako je tebi ljepse i bolje jer si slaven po porijeklu i centar zbivanja i sve se oko tebe krece, jadna ta svedska ako zivis tamo i ti kao takav im vjerovatno opisujes situaciju u b.i h. i na kosovu al ko da te gledam da tvoja konverzacija sa svedima pocinje kako ti nisi muslim i za bozic i prvi maj okreces svinju da pokazez kako si ti napredan.

pozdrav
Svaka čast, jarane! :x
nokturno

Post by nokturno »

cogni wrote:
Prozor wrote:Taj plan je stvarao bosnjacku, citaj muslimansku, federalnu jedinicu(u koju bi ulazilo i Sarajevo, nije bilo Distrikta), mozda je to bio razlog...

Razlog je bio stvaranje decentralizovane drzave po etnickom principu. To imamo i sada, samo sto RS ima vishe ovlasti nego sto bi Srbi tada dobili, dok kantoni imaju manje.
Skoro je sigurno da bi Kutiljerov plan omogucio bolje funkcioniranje BiH nego Dejton. Prvo jer je bio osmisljen sa ciljem da napravi normalnu drzavu i samim tim bi bio daleko jednostavniji od Dejtona koji je osmisljen prvenstveno da zaustavi rat. Drugo, prednost je sto ne bi bilo rata i svih njegovih posljedica, od zrtava, preko materijalne stete do stvaranja ogromne mrznje i nepovjerenja medju BiH narodima, pa bi samim tim drzava lakse funkcionirala.
Cak i da je Dejton donesen pocetkom 1992-ge, prije rata, BiH bi sada bila u neuporedivo boljem polozaju.

Zaista mi nije jasno da josh uvijek ima ljudi koji misle da je Alijino odbijanje Kutiljerovog plana bio dobar potez.

Ako wikipedia ne laze, etnicke jedinice u BiH bi ovako izledale:

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Coutillier.GIF
Odmah da ti kazem da wikipedia laze, plan etnicke podjele nije izgledao uopste ovako, jer da jeste bio bi bez razmisljanja prihvacen.
Post Reply