Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Realist-idealist

#101 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by Realist-idealist »

rechts432 wrote:@Realist-idealist

Dakle, načelno se slažemo: treba napustiti romantičarsko-nacionalistički pristup povijesti. Između dva pristupa - istina pod svaku cijenu ili "nije svaka istina za svačije uši", ja sam uvijek za ovaj prvi, naročito ako postoji vremensko odstojanje (a ovdje postoji). Ne bih se složio da je jednostranost i tendencioznost isključivo na štetu slabijega; na štetu je svima. Iako uvijek treba gledati što se događalo u susjedstvu, to ne smijemo rabiti ni za demonizaciju niti za opradavavanje i relativiziranje - Europa nije bila prosvijetljenja, ali to nikako ne može biti opravdanje. Budući da je problem širi od povijesti, takvo treba biti i rješenje. Moramo izgraditi (povijest, filozofija, vjeronauk, obitelj...) društvo u kojemu povijesna nepravda neće biti uzrok i katalizator krajnje nečovječnosti. Nema čovječnosti, pravde ni pomirenja bez istine, ma koliko ona bolila romantičare, vjerske vođe i profesore sumnjive stručnosti i moralnosti. Teško je ali moguće izgraditi društvo u kojem će ljudi odbiti ponižavati, tjerati, ubiti čovjeka zbog grijeha za koje on nikako nije mogao biti kriv; društvo u kojem će se, bez stida, u materinu slati i poslati ljudi koji zbog svog položaja, taštine ili kompleksa održavaju laž na životu.

Kao što i sam znaš, u tim raspravama ima svašta: zadrtosti, taštine, ideološkog slijepila, itd, a sve to pridonosti hiperbolizaciji i nonšalantnosti. Nisi mogao ne primijetiti kako se u našem diskursu lako potežu teške riječi i lijepe etikete. Nisam čitao Ivankovića, pa ne mogu produbljivati u tom smjeru. Kako god se Vešovića olako optuživalo za mržnju prema islamu (a ovo što sam ja pročitao ne daje mi razloga da te optužbe smatram točnima), možda je tako i s Ivankovićem. (Napomenuo bih da ustaša i neoustaša nikako nisu nazivi za nekog Hrvata koji govori protiv Bošnjaka, muslimana ili islama. Ovo pišem isključivo zato jer znam koliko je štetna nekritička uporaba teških riječi. Ako je Ivanković zbilja to što Latić tvrdi da jest, ima boljih riječi za njega.) Tihić je nedavno izjavio nešto vrlo važno za bh društvo. Iako bi se to trebalo podrazumijevati, u BiH (k`o kad smo Einstein do Einsteina) je trebalo i javno reći: napad na Tihića nije napad na Bošnjake, napad na Čovića nije napad na Hrvate, itd. Napad na Filipovića nije napad na Bošnjake, napasti Vešovića ne znači napasti Crnu Goru i pravoslavlje; to treba imati na umu, jer se neki politčari i profesori skrivaju iza skupine, skrivaju svoju prljavu prošlost, svoju nedosljednost, prevrtljivost, kurvanjski pristup narodu, vjeri, uvjerenju, govoreći kako će sve troje propasti bez njih. Neće, hvala Bogu, bit će i bolje bez njih.

Recimo da jest mislio na dijelove tijela: u Vešovićevu obranu onda navodim onu "što siješ, to ćeš i požnjeti". Naime, Filipović se i, puno češće i vulgarnije, njegov sin na nelijep način izjašnjavaju o ljudima koji to nisu zaslužili. Kritizirati čovjeka kojem je VRS-ova granata raskidala nogu zbog imena (Filipović kaže hajvansko) kojeg je dao svojoj kćeri (on Nermin, a kći Srna), nazivati srpske kolege kmetovima (napisao si da shvaćas ogorčenost južnih Slavena Otomanima i stoga znam da su ti jasne implikacije te riječi i njena težina), nazivati žene iz udruženja za ženska prava rodnicama (što je, ako razmisliš, na neki način i ružnije nego da ih je počastio rječju pičke), tračati nečiju djecu po tjednicima, vrijeđati ženu koja je izgubila čovjeka u boju za Sarajevo dok je Nenad bio u SAD-u, itd. Tebi svaka čast ako bi sve ovo čuo i vidio i skupio snage da ne pošalješ u materinu pisanom ili izgovorenom rječju. Daleko smo mi od onoga što možemo biti; ja hajvanskoga imena (nisam Srna, ali sam po Filipoviću ispod njega jer sam kmet) lakše opraštam nepristojnost nego sve ovo gore.
Lijepo receno i mogu se sloziti sa vecinom onoga sto si napisao. Moram samo dodati za Ivankovica da je to covjek koji je mrzitelj i Bosnjaka i Srba i jedan je od najglasnijih propagatora mrznje prema cijeloj osmanskoj ostavstini a glavni krivci kao nosioci te ostavstine po njemu su Bosnjaci. Genocidnost u njegovim izjavam se ne treba dokazivati. Filipovica za njegove izjave ne opravdavam. Ali moras shvatiti da je ova borba u kojoj se nalazi Filipovic mnogo starija od njega samog a posebno od nas dvojice. Filipovic i bosnjacki akademici su svjedocili generacijama kako se pljuje sve bosnjacko i evo sad su docekali svojih pet minuta da vrate. To svakako nije opravdanje i ja se ogradjujem od Filipovicevih izjava na racun Srba ili bilo koga drugog. Shvatam i Vesovicevu ogorcenost. On bi zelio da razbije tu famu koja se obavija oko bosnjacke nedodirljivosti (ili barem se to njemu tako cini). Istina je kako si naveo da se mnogi kriju iza kolektivnog stradanja pa napad na sebe poistovjecuju napadom na svoj narod. Istina je medjutim i pored toga da Vesovic pretjera u svojim ocjenama i pokusajima demistifikacije. A mnogi bosnjaci mu ne ostanu duzni u svojim odgovorima u kojima pokazuju prostakluk. Najveci je pokazala ona zastupnica iz ZaBiH kad je poistovijetila Vesovica sa Karadzicem.

Al helem nejse, opterecenost "Turcima" je prisutna ovdje i ja to mogu razumjeti ali ne mogu opravdati jer ista podrazumijeva atavisticku mrznju prema Bosnjacima danas, cije smo rezultate vidjeli prije petnaestak godina. Filipovic se sad javlja da brani to doba od intelektualne zloupotrebe ali i sam zloupotrebljava svoj status intelektualca kada pretjera svojim dogodovstinama o kmetovima itd.

Helem nejse, jos jednom da ponovim, lijepo si sazeo cijelu stvar.
damir_m

#102 Mjesanje vjere i nacije - nauke i ideologije

Post by damir_m »

Realist-idealist wrote:

.....
Nemam vremena za probleme sa blistog istoka.
Da cujem da i ljudi Alije Izetbegovica pokusavaju ostvariti neki naucni pristup. Problem je samo sto se koriste opstenito ne priznatim argumentima. Ali lijepo je citati tvoje argumente kao odgovor na moja metafizicka razmisljanja koja nisu imale namjeru iznijeti jedan 100% tacan argumenat nego i moj licni (mozda cak i psiholoski) stav o materiji.

Europa je bazirana na sekularnim tj. drzavnim vrijednostima... na toj ideji se bazira i EU kao jedna ideja, nesto kao Amerika... za razliku od nekih drugih stajalista poput muslimanskog itd...
Islamski svijet zaostaje za ostatkom svijeta u svim pogledima, mozda samo ne u izucavanju religije, jer tu su prvaci.
Njihova naucna sposobnost nije upitna, no kontinuitet njihove nauke i napretka nije uprediv sa europskim napretkom- da ovaj put budem precizan -> njihov ukupan napredak nije od velikog znacaja kao sto je bio europski. Mnoge naucne postupke su upravo Arapi donijeli preko Spanije..- no to nema nikakve veze sa Islamom i nije od najveceg znacaja za europski naucni kontinuitet koji se bazira pretezno na rimskim, egipatskim i grckim antickim dostignucima. Europski kontinuitet nauke nije vodila crkva, nego ga je cak usporila, dok kod Arapa ili Turaka isto tako Islam nema nikakvog znacaja u tome osim u nekim pristupima koje su Muslimani na osnovu Kur'ana izucavali...

A sto se tice izucavanja istocnjacke literature, vjere, kulture i nacije koju Alija Izetbegovic i njemu slicni prisvajaju jer smo i mi dio nje, mogu reci samo jedno: Budemo li opet mi gradili mostove i ispravljali krive Drine, eto nas opet pod zemljom.... Povezivati Istanbul i Aziju na Drini nije mi bas logicno. Mi svoju literaturu ne poznajemo, a kamoli europsku a dio smo i islamskog svijeta: blago nama, kao u seriji lud, zbunjen, normalan....
A onaj argument koji sam iznijeo jeste da je alija muslimanski nacionalista (ako naciju okrenemo u vjerski smisao).

I opet najvise smo stradali mi koji se moramo sa ovakvim ideologijama identificirati... Bosanac je tesko bice!
Zato je bolje zivjeti negdje drugo gdje se mrznja dozivljava u svojim manjim i ideoloskim, i kulturoloskim i geografskim obimima.

Vise mi se cini da se ti identificiras kao musliman u nekom globalnom smislu i branis sve sto ne bi islo u korist islamu? - Ah, izvini, to ti je tvoja vjernicka duznost... Taj identitet je ustvari i nacija i sve... i upravo tu i nastaju problemi sa Islamom. Vjera mora biti privatna stvar. Mi u Europi, a ne znam kako vi izmedju Europe i Islamskog svijeta, imamo nacije kojima se covjek ne mora ni identifikovati. Vjera je stvar pojedinca i na tome se zavrsava prica o nekoj islamskoj nauci koja je dozivjela tako slab kontinuitet da se tesko moze reci da je ikada bila priblizna europskom razvoju, sto bi ti rekao anahrono bi se moglo sta izvuci.

Postoje ljudi u BiH, i oni mi izgledaju najnormaliniji koji se identifikuju kao obicni Bosanci, ne na osnovu vjere... oni su uvijek bili nosioci dobrih odnosa u BiH, a ovi drugi nosioci krvi.... eto to je moje misljenje...
i tu je i srz problema, konkretno u BiH...- identitet- identifikacija!
a citirao sam gore citat sa bosnjaci.net:
"dijete bez islamskog odgoja je jetim"... sta reci, sta kazati!?!

ali eto pokusaj ti naucno odgovoriti na ovo moje, i reci mi molim te zasto je argumentacija Rizvica u nauci tako priznata? - Mozda zato jer je Rizvic bio los naucnik!
Kada smo mi ustvari imali dobrog?
Evo Filipovica, ah da odmah ne pocnem plakat! Uvest ce nama Istok prave one naucnike, s masnom bradom, velikim jezikom i manjkom mozdanih celija. Ah izvini, vec ih imamo "Vehabije" .... Ah, ma ovo je samo moja islamofobija, nego sta?
Prvo sam imao srbofobiju, pa onda hrvatofobiju, a evo sada i islamofobiju!
znaci bojim vas se, i pobjegoh!

i usput, pozdravi mi Cerica, i pitaj ga kad cemo opet na pivu i cevape!!! Cera je legenda, dusa od covjeka, samo kad pocne sa onim Arapima nesto da cevrlja, meni se zeludac okrene!

Moje vidjenje narodnog problema BiH:
Bosnje = muslimanski narod BiH odan vjeri, narod koji mrzi ili ne zeli nista da ima sa modernim Bosancima, Hrvatima, Srbima, ateistima, zidovima vlasima i ostalima... oni koji su naucili da se musliman mora braniti cak iako je u krivu, jer nemusliman to nije zasluzio (cak se to brani argumentacijom Kur'an-a)
Bosnjaci = tu se ubrajuju svi koji imaju muslimanske korijene da bi Ceric imao sto vecu skupinu jer inace ne bi mogao egzistirati
te
Bosanci = pretezno ljudi muslimankih korijena, vlasi, ateisti, agnostici, i ostali.... -> za prvu grupu- najlosija sorta! ljudi zeljni sekularizma i slobode! - najcesce komunisti.

ovakav problem ce opstati sve dok se religija ne izbaci iz javne upotrebe!

Nego kada ja pricah o armenskom genocidu, ti meni odmah spomenu turske sekulariste. - ovo mi isto tako izgleda kao jedan ideoloski potez ukazivanja na nemoral sekularizma sto muslimani cesto imaju namjeru da rade...

Pogledaj logiku: Ivo Andric - Da li on stvarno mrzi muslimane? - Moj odgovor: Moze biti... Ali njegova djela se odnose na stvari koje su se desavale u otomansko doba. Muslimani su bili begovi, age tj. saveznici osmanskog carstva... kasnije su to postali i mnogi (pretezno) Srbi. Logicno je, a iz historije/istorije i povijesti poznato da su muslimani/bosnjaci izvrsavali mnoge zlocine koje je pretezno srpska literatura zapamtila... Srpski i hrvatski narod nikada nije bio zadovoljan osmanskom vlascu, ne osporavam izuzetke, ali ti se pozivas na izuzetke da bi pokazao kako Turci nisu sta? - Okupatori?.. ne samo da su to, nego su i ubice kao oni srpski zlocinci u ratu BiH, ah pretjera ja sad.

Otomani i Austrijanci su bili okupatori BiH. To je historijska cinjenica i uvjek ce to i ostati! Cak i da su bili divni bili bi okupatori, a bili su i to krvavi, bili bi osvajaci / okupatori... to je logika same te rijeci.
Goran_35

#103 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by Goran_35 »

Moje postovanje akademiku Filipovicu,zlatnom peru BiH.Konacno neko ko govori bez dlake na jeziku,cistu istinu.Veliki filozof i historicar koji poslije 150 godina raznoraznih mitskih kvazi-povjesnih-istorija izaziva paranoju kod pojedinih :D,tako malih,pijanih individua :D,cije histericne tekstove sa zadovoljstvom citam u pojedinim kvazi-bosanskim tjednicima
theTruePath

#104 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by theTruePath »

jesi vidio damira,da nisi malo pretjerao? :-)
Realist-idealist

#105 Re: Mjesanje vjere i nacije - nauke i ideologije

Post by Realist-idealist »

damir_m wrote:
Realist-idealist wrote:

.....
Nemam vremena za probleme sa blistog istoka.
Da cujem da i ljudi Alije Izetbegovica pokusavaju ostvariti neki naucni pristup. Problem je samo sto se koriste opstenito ne priznatim argumentima. Ali lijepo je citati tvoje argumente kao odgovor na moja metafizicka razmisljanja koja nisu imale namjeru iznijeti jedan 100% tacan argumenat nego i moj licni (mozda cak i psiholoski) stav o materiji.
Ne kontam koji su to "ljudi Alije Izetbegovica" i koja je razlika izmedju "opstenito ne priznatih argumenata" i onih priznatih. Arguemnt je argument ako ima smisla kao dokaz u kontekstu odredjenog teorijskog promisljanja tako da ne vidim potrebu ovdje pravljenja razlike izmedju priznatih i neprizatih. helem nejse lijepo je promisljati ali i kad promisljamo vodimo se sistemskim principima koji su informirani arguemntima a ne havom.

Europa je bazirana na sekularnim tj. drzavnim vrijednostima... na toj ideji se bazira i EU kao jedna ideja, nesto kao Amerika... za razliku od nekih drugih stajalista poput muslimanskog itd...
Islamski svijet zaostaje za ostatkom svijeta u svim pogledima, mozda samo ne u izucavanju religije, jer tu su prvaci.
Netacno, Amerika i Evropa su daleko iznad muslimanskog svijeta u proucavanju religije/a.
Njihova naucna sposobnost nije upitna, no kontinuitet njihove nauke i napretka nije uprediv sa europskim napretkom- da ovaj put budem precizan -> njihov ukupan napredak nije od velikog znacaja kao sto je bio europski.
Apsolutno se ne slazem, ti gledas danas avione, vozove i kompjutere a ne uvidjas da isti ne bi bili moguci bez akumulacije znanja koje je vijekovima bilo skupljano izvan evrope.
Mnoge naucne postupke su upravo Arapi donijeli preko Spanije..- no to nema nikakve veze sa Islamom i nije od najveceg znacaja za europski naucni kontinuitet koji se bazira pretezno na rimskim, egipatskim i grckim antickim dostignucima.
Netacno, to ima svakakve veze sa islamom. Arapi su bili arapi i prije islama pa nisu posjedovali jedinstvo i zelju prema nauci. Kur'an je inspirisao kod Arapa mnogo pozitivnih stvari ukljucujuci i ljubav prema nauci.

Europski kontinuitet nauke nije vodila crkva, nego ga je cak usporila, dok kod Arapa ili Turaka isto tako Islam nema nikakvog znacaja u tome osim u nekim pristupima koje su Muslimani na osnovu Kur'ana izucavali...
Opet netacno. Katolicka crkva je dugo vremena bila podstrekac nauke na zapadu. Medjutim posto je crkva imala svoje stege naucni progres je bio slab svo do pojave humanizma i renesanse koji su primorali crkvu (postepeno) da se adaptira i da da nauci svoja prava.

A sto se tice izucavanja istocnjacke literature, vjere, kulture i nacije koju Alija Izetbegovic i njemu slicni prisvajaju jer smo i mi dio nje, mogu reci samo jedno: Budemo li opet mi gradili mostove i ispravljali krive Drine, eto nas opet pod zemljom.... Povezivati Istanbul i Aziju na Drini nije mi bas logicno. Mi svoju literaturu ne poznajemo, a kamoli europsku a dio smo i islamskog svijeta: blago nama, kao u seriji lud, zbunjen, normalan....
A onaj argument koji sam iznijeo jeste da je alija muslimanski nacionalista (ako naciju okrenemo u vjerski smisao).
Prvo sta je to "nasa" literatura? Kako je natala ta nasa literatura i u kom kontekstu? Istanbul je povezan i uvezan sa Evropom vijekovima nema potrebe da ih neko "povezuje". Nemoguce je tebi dogovoriti neke stvari moj damire.

I opet najvise smo stradali mi koji se moramo sa ovakvim ideologijama identificirati... Bosanac je tesko bice!
Zato je bolje zivjeti negdje drugo gdje se mrznja dozivljava u svojim manjim i ideoloskim, i kulturoloskim i geografskim obimima.
Najvise nismo stradali sto smo se vodili nekim ideologijama vec jednostavno zato sto smo bivali to sto jesmo (muslimani barem u tradicionalnom smislu) i sto i dalje bitisemo s teretom svoje barem nominalne pripadnosti islamu. Stradali smo takodjer zato sto nismo odgovarali kao takvi u necijoj koncepciji Bosne. Oni srebrenicani nisu bili islamisti kad su ih cetnici poklali tako da tvoje dumanje o ideoologiji uopste nema veze sa ovim.
Vise mi se cini da se ti identificiras kao musliman u nekom globalnom smislu i branis sve sto ne bi islo u korist islamu?
Smijesno je da tvrdis da bramim "sve sto ne bi islo u korist islamu". Ja samo branim historiju od sakacenja kakvom su skloni likovi poput tebe mada iz najboljih namjera doduse.
- Ah, izvini, to ti je tvoja vjernicka duznost...
To je moja ljudska duznost...
Taj identitet je ustvari i nacija i sve...
Netacno. Moj identitet je slijedeci ako te bas zanima: Nacionalnost: bosanac, narodnost: bosnjak, religijska pripadnost: islam
i upravo tu i nastaju problemi sa Islamom. Vjera mora biti privatna stvar.
Vjera je privatna stvar slazem se. Takodjer, vjera ima i svoje javne manifestacije. Neko ko je privatno vjernik bice vodjen svojim principima gdje god da je. Ne razumijem u cemu je tvoj problem sa islamom.
Mi u Europi,
Ti si pravi europljanin intelektualac ko onaj iz serije budalina tale izgleda :-D

a ne znam kako vi izmedju Europe i Islamskog svijeta, imamo nacije kojima se covjek ne mora ni identifikovati.
Ovo je mudrost godine, imate nacije kojima se covjek ne mora ni identifikovati :shock:
Vjera je stvar pojedinca i na tome se zavrsava prica o nekoj islamskoj nauci koja je dozivjela tako slab kontinuitet da se tesko moze reci da je ikada bila priblizna europskom razvoju, sto bi ti rekao anahrono bi se moglo sta izvuci.
Ha? To sto je vjera stvar pojedinca ne znaci da vjera nije djelovala i ne djeluje na ljude i citave epohe. Ovim se zavrsava i tvoje poznavanje materije .
Postoje ljudi u BiH, i oni mi izgledaju najnormaliniji koji se identifikuju kao obicni Bosanci, ne na osnovu vjere... oni su uvijek bili nosioci dobrih odnosa u BiH, a ovi drugi nosioci krvi.... eto to je moje misljenje...
A ti si visoki predstavnik koji odredjuje ko je "najnormalniji". One koje ti nazivas bosancima danas u nacionalnom smislu nisu postojali uvijek tako da nisu ni mogli biti nosioci dobrih odnosa. Sve do devetnaestog stoljeca ljudi u bosni koji su se nazivali bosnjacima su se dijelili na milete: islamski, grcki (ortodoksni), latinski (katolicki), jevrejski itd tako da bas zapadas u anahronizam kada dodjeljujes prijasnjim vremenima moderne koncepte, vrijednosti i identitete.
i tu je i srz problema, konkretno u BiH...- identitet- identifikacija!
a citirao sam gore citat sa bosnjaci.net:
"dijete bez islamskog odgoja je jetim"... sta reci, sta kazati!?!
To nije srz problema a tvoj citat s te stranci ne zeli da kaze nista u nacionalnom smislu. To je vjerska poruka ljudima koji se slazu sa odredjenim vjerskim poukama (konkretno islamskim). To je mogao lahko reci i neki novopostali americki musliman. Veze sa vezom..
ali eto pokusaj ti naucno odgovoriti na ovo moje, i reci mi molim te zasto je argumentacija Rizvica u nauci tako priznata? - Mozda zato jer je Rizvic bio los naucnik!
haha. Ukop! Odron! Ti za Rizvica nisi ni cuo dok ga nisam spomenuo na ovom forumu.
Kada smo mi ustvari imali dobrog?
Opet, odron i dno dna. Imali smo i te kako. Medju svim narodnostima u BiH ali...
Evo Filipovica, ah da odmah ne pocnem plakat! Uvest ce nama Istok prave one naucnike, s masnom bradom, velikim jezikom i manjkom mozdanih celija. Ah izvini, vec ih imamo "Vehabije" .... Ah, ma ovo je samo moja islamofobija, nego sta?
Ne, nije to tvoja islamofobija samo. To je pitanje rasizma i predrasuda koje imas prema "istocnjacima". Preporucujem ti da bi se opismenio barem malo procitaj naucno djelo od Edwarda Saida (ne brini, krscanin je nije "vehabija") Orijentalizam da bi ti bile barem malo jasnije tvoje zablude i tvoja ignorantnost.

Prvo sam imao srbofobiju, pa onda hrvatofobiju, a evo sada i islamofobiju!
znaci bojim vas se, i pobjegoh!
Mozda si se trebao obratiti za pomoc, fobija je opasna stvar.

i usput, pozdravi mi Cerica, i pitaj ga kad cemo opet na pivu i cevape!!! Cera je legenda, dusa od covjeka, samo kad pocne sa onim Arapima nesto da cevrlja, meni se zeludac okrene!
Hocu, alejkumu selam.

p.s. vidim i "barbarski" arapski jezik ti zeludac ne podnosi. Moja je greska sto sam sa nekim infantilcem uopste ufatio da se raspravljam.
Moje vidjenje narodnog problema BiH:
Bosnje = muslimanski narod BiH odan vjeri, narod koji mrzi ili ne zeli nista da ima sa modernim Bosancima, Hrvatima, Srbima, ateistima, zidovima vlasima i ostalima... oni koji su naucili da se musliman mora braniti cak iako je u krivu, jer nemusliman to nije zasluzio (cak se to brani argumentacijom Kur'an-a)
Jos jednom si pokazao da veze nemas ni sa cime. Ne razumijes razliku izmedju narodnosti i nacionalnosti i ne shvatas da se narodnost u bosni upravo gradila na vjerskoj identifikaciji.

Kur'an izricito naredjuje da se bude pravedan tako ne prosipaj ne buloze. Kur'an kaze da se treba biti pravedan cak i da je na stetu najblizih, roditelja, djece, prijatelja i rodjaka tako da ti ta ne pije vode kako je "musliman uvijek u pravu"
Bosnjaci = tu se ubrajuju svi koji imaju muslimanske korijene da bi Ceric imao sto vecu skupinu jer inace ne bi mogao egzistirati
te
Bosanci = pretezno ljudi muslimankih korijena, vlasi, ateisti, agnostici, i ostali.... -> za prvu grupu- najlosija sorta! ljudi zeljni sekularizma i slobode! - najcesce komunisti.
Trebas se opismeniti. Ovo nije moje podrugivanje tebi vec ozbiljan savjet. Ti sad smatras da si dosegao nekakav vrhunac spoznaje, uci malo vise i uvidjeces koliko si malo shvatao.

ovakav problem ce opstati sve dok se religija ne izbaci iz javne upotrebe!
Da li to znaci da neko ne smije reci javno na televiziji na primjer Bismilahirahmanirahim ili Sretan uskrs? Fasizam je cudna stvar, nikad da se iskorijeni.
Nego kada ja pricah o armenskom genocidu, ti meni odmah spomenu turske sekulariste. - ovo mi isto tako izgleda kao jedan ideoloski potez ukazivanja na nemoral sekularizma sto muslimani cesto imaju namjeru da rade...
Ne, to je bilo ukazivanje na realne historijske okolnosti koje su dovele do genocida nad armenima. Ti zanemarujes stoljeca negecine politike koju su osmanlije provodile u teritorijima kojima su vladali i onda odlazis pred kraj osmanskog imperija i navodis genocid za koji su odgovorni mladoturci koji su bili zustri protivnici islama.

Pogledaj logiku: Ivo Andric - Da li on stvarno mrzi muslimane? - Moj odgovor: Moze biti... Ali njegova djela se odnose na stvari koje su se desavale u otomansko doba. Muslimani su bili begovi, age tj. saveznici osmanskog carstva... kasnije su to postali i mnogi (pretezno) Srbi.
Netacno. Njegova djela se odnose na Bosnjake u svakom dobu, njegova djela sataniziraju islam i bosnjake te sve vrijednosti i tradicije kojima se vode.
Logicno je, a iz historije/istorije i povijesti poznato da su muslimani/bosnjaci izvrsavali mnoge zlocine koje je pretezno srpska literatura zapamtila... Srpski i hrvatski narod nikada nije bio zadovoljan osmanskom vlascu, ne osporavam izuzetke, ali ti se pozivas na izuzetke da bi pokazao kako Turci nisu sta? - Okupatori?.. ne samo da su to, nego su i ubice kao oni srpski zlocinci u ratu BiH, ah pretjera ja sad.
Vidim da si vrsno indoktriniran velikosprskim mitomanskim interpretacijama historije. Besmisleno je vise naglabati s tobom o ovome.
Otomani i Austrijanci su bili okupatori BiH. To je historijska cinjenica i uvjek ce to i ostati! Cak i da su bili divni bili bi okupatori, a bili su i to krvavi, bili bi osvajaci / okupatori... to je logika same te rijeci.
:dance:
Sezam

#106 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by Sezam »

osa wrote:
1gorstak wrote:Meni nije jasno kako neko, nakon svega, ozbiljno shvata ono sto Filipovic zvrlja. Covjek je puk'o k'o guma, evo neki dan kreten podrza raniji izlazak Krajisnika iz zatvora, a jedan od njegovih "razloga" je i to sto navodno : "svaki čovjek ima pravo na svoju istinu, a sudska istina nije ni zadnja ni jedina istina o čovjeku". Filipovic je smece koje otvoreno zali za Srboslavijom, rdja od covjeka koja je malo cega korisnog uradila i koju ce se (srecom) zaboraviti par dana nakon sto ga ukopaju.

ne potcjenjuj čovjeka filipović je jedan od najvećih bošnjaćkih intelektualaca ako ne i najveći...
Konacno se moram sloziti sa tobom Osa! :thumbup:
Corto Maltese

#107 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by Corto Maltese »

osa wrote: filipović je jedan od najvećih bošnjaćkih intelektualaca ako ne i najveći...
Osa, nije pristojno rugati se!
damir_m

#108 Re: Mjesanje vjere i nacije - nauke i ideologije

Post by damir_m »

Ne kontam koji su to "ljudi Alije Izetbegovica" i koja je razlika izmedju "opstenito ne priznatih argumenata" i onih priznatih. Arguemnt je argument ako ima smisla kao dokaz u kontekstu odredjenog teorijskog promisljanja tako da ne vidim potrebu ovdje pravljenja razlike izmedju priznatih i neprizatih. helem nejse lijepo je promisljati ali i kad promisljamo vodimo se sistemskim principima koji su informirani arguemntima a ne havom.
Argument moze iznijeti svako, no pravi argument je priznat samo kad izadje u siri krug literature i drustva.

->Netacno, Amerika i Evropa su daleko iznad muslimanskog svijeta u proucavanju religije/a. <-
mislio sam na misticno izucavanje religije!

Apsolutno se ne slazem, ti gledas danas avione, vozove i kompjutere a ne uvidjas da isti ne bi bili moguci bez akumulacije znanja koje je vijekovima bilo skupljano izvan evrope.
Od strane Islama i Izetbegovicevog vidjenja Islama kao necega "nad-narodnog"?
Jao, pricas o akumulaciji Arapa preko spanije... pusti se tog argumenta i pogledaj u rimsko carstvo, staru grcku itd... arapi tada su bili pastiri kao i slaveni.
Netacno, to ima svakakve veze sa islamom. Arapi su bili arapi i prije islama pa nisu posjedovali jedinstvo i zelju prema nauci. Kur'an je inspirisao kod Arapa mnogo pozitivnih stvari ukljucujuci i ljubav prema nauci.
A od koga se razvila zelja za znanjem: grcki filozofi?
Ta jedinstvena zelja nekog islamskog poretka i rusi Islamski svijet.
Europski kontinuitet nauke nije vodila crkva, nego ga je cak usporila, dok kod Arapa ili Turaka isto tako Islam nema nikakvog znacaja u tome osim u nekim pristupima koje su Muslimani na osnovu Kur'ana izucavali...
Opet netacno. Katolicka crkva je dugo vremena bila podstrekac nauke na zapadu. Medjutim posto je crkva imala svoje stege naucni progres je bio slab svo do pojave humanizma i renesanse koji su primorali crkvu (postepeno) da se adaptira i da da nauci svoja prava.
S obzirom da je bila mac i vlast: da. Ali samo zbog toga ne znaci da se nauka pravila u njeno ime i u Europi nije vidjena kao glavni nosioc kontinuiteta nauke nego kao blokada. Isto tako vidim Islam, kao pocetna ideja nosioc volje za naukom, poslije i danas ugasitelj nauke.
Prvo sta je to "nasa" literatura? Kako je natala ta nasa literatura i u kom kontekstu? Istanbul je povezan i uvezan sa Evropom vijekovima nema potrebe da ih neko "povezuje". Nemoguce je tebi dogovoriti neke stvari moj damire.
Ovdje mislim na *bosansku* literaturu i bosanki identitet koji nikada nije dozivio svoj preporod kao ni sami bos. muslimani, nego su se ljudi poput Izetbegovica vise trudili da objasne istocnjacke probleme, nego da objasne sebe.
Najvise nismo stradali sto smo se vodili nekim ideologijama vec jednostavno zato sto smo bivali to sto jesmo (muslimani barem u tradicionalnom smislu) i sto i dalje bitisemo s teretom svoje barem nominalne pripadnosti islamu. Stradali smo takodjer zato sto nismo odgovarali kao takvi u necijoj koncepciji Bosne. Oni srebrenicani nisu bili islamisti kad su ih cetnici poklali tako da tvoje dumanje o ideoologiji uopste nema veze sa ovim.
I te kako da su ljudi poput Alije Izetbegovica imali *divne* ideologije- *vracanje nakakvim vrijednostima Islama* ili *identitet globalnog muslimana ili Islama*...No vecina bh. muslimana nije imala ideologije, vise su bili podlozni ideologijama, danas nam je sve jasno- svi glasaju za SDA.
Vise mi se cini da se ti identificiras kao musliman u nekom globalnom smislu i branis sve sto ne bi islo u korist islamu?
Smijesno je da tvrdis da bramim "sve sto ne bi islo u korist islamu". Ja samo branim historiju od sakacenja kakvom su skloni likovi poput tebe mada iz najboljih namjera doduse.
Hvala, moje namjere ustari predstavljaju samo borbu protiv fasizma.

Netacno. Moj identitet je slijedeci ako te bas zanima: Nacionalnost: bosanac, narodnost: bosnjak, religijska pripadnost: islam
fino.
Vjera je privatna stvar slazem se. Takodjer, vjera ima i svoje javne manifestacije. Neko ko je privatno vjernik bice vodjen svojim principima gdje god da je. Ne razumijem u cemu je tvoj problem sa islamom.
procitaj moj sljedeci post pa ces mozda razumjeti.

Ti si pravi europljanin intelektualac ko onaj iz serije budalina tale izgleda :-D
Hvala ti sto me stavljas u poziciju intelektualca, a jos mi je vise drago europskog... ne ponosim se ja niti Europom, a jos manje Bosnom, a jos manje Islamskim svijetom.

Ovo je mudrost godine, imate nacije kojima se covjek ne mora ni identifikovati :shock:
Sta nece sve zapad izmislit, jelde?
Ha? To sto je vjera stvar pojedinca ne znaci da vjera nije djelovala i ne djeluje na ljude i citave epohe. Ovim se zavrsava i tvoje poznavanje materije .
ne, ali ne smije - poput alijinog gledanja na Islam koji cu dole pojasniti - preuzimati vlast nad covjekom - ne bi trebala - da tako formulisem.

A ti si visoki predstavnik koji odredjuje ko je "najnormalniji". One koje ti nazivas bosancima danas u nacionalnom smislu nisu postojali uvijek tako da nisu ni mogli biti nosioci dobrih odnosa. Sve do devetnaestog stoljeca ljudi u bosni koji su se nazivali bosnjacima su se dijelili na milete: islamski, grcki (ortodoksni), latinski (katolicki), jevrejski itd tako da bas zapadas u anahronizam kada dodjeljujes prijasnjim vremenima moderne koncepte, vrijednosti i identitete.
Drago mi je samo da nisam onaj koji odredjuje ko ima muslimansko obrazovanje a ko ne i ko ce vladati a ko ne... i drago mi je da nisam dio muslimanske ideje.
To nije srz problema a tvoj citat s te stranci ne zeli da kaze nista u nacionalnom smislu. To je vjerska poruka ljudima koji se slazu sa odredjenim vjerskim poukama (konkretno islamskim). To je mogao lahko reci i neki novopostali americki musliman. Veze sa vezom..
kako gadna vjerska poruka koja dise mrznjom prema ateistima i nepravnovjernicima krscanima... Oni bi trebali da mi odredjuju ko je dobro obrazovan a ko ne?
Stranica koja pokazuje koliko su Bosnjaci daleko od sekularnog (sejtanskog) gledista na drzavu koje odmah dobija ateisticki kontekst. Edhem Bicakcic u Avazu prica o zapadnom "ateistickom" sekularizmu u ime Islamske zajednice! takve ljude bi svaka normalna drzava kritikovala, dok on ima potporu bosnjackog naroda koji to ionako ne razumije nego klima glavom... Sta ovi ljudi citaju, ako citaju. Neku meni ne poznatu istocnjacku literaturu ili nesto drugo?
Hocu, alejkumu selam.

p.s. vidim i "barbarski" arapski jezik ti zeludac ne podnosi. Moja je greska sto sam sa nekim infantilcem uopste ufatio da se raspravljam.
Moram priznati da su prilicno agresivan narod, volim crnce, ali oni su mi stvarno agresivni, ne mogu da shvatim iz cega proistice ta njihova priroda. No to je samo moje zapazanje, mozda ce se i promjenuti. ko kad imam malo kontakta s njima, al se vazda nesto svadjaju, deru, tuku... ko ce ih stic, kad samo nabrajaju a ovi na tv-u te hrane teroristickim arapima....
Jos jednom si pokazao da veze nemas ni sa cime. Ne razumijes razliku izmedju narodnosti i nacionalnosti i ne shvatas da se narodnost u bosni upravo gradila na vjerskoj identifikaciji.

Kur'an izricito naredjuje da se bude pravedan tako ne prosipaj ne buloze. Kur'an kaze da se treba biti pravedan cak i da je na stetu najblizih, roditelja, djece, prijatelja i rodjaka tako da ti ta ne pije vode kako je "musliman uvijek u pravu"
Narodnost = etnicka pripadnost: to postoji samo kod nas!
nacionalnost = fenomen koji kod nas ni kod jednih jos nije zazivio
religija: da/ne
i uz to ne zaboraviti jedan od najvazniji zakljucaka i na kraju krajeva dogovora Europe: sekularizam
:dance:[/quote]
Nakon sto pokusavas otomansko carstvo pretvoriti u neki integralni proces, odlucio si da ih priznas kao okupatore...
hmmm

velikosrpska historija- volio bi da je sve velikosrpska istorija... ja se vise bojim velikomuslimanske Historije... ljudi poput bosnjackih akademika koji i dalje Bosnjake guraju izmedju Istoka i Zapada- ali ko zna mozda se i sami Bosnjaci guraju tamo.----- Ne mogu da budu Europljani, jednostavno Europljani, jer kada se prica o zlocinu nad Palestincima, ne mozemo reci: "Ah to zapad pobi neduzne ljude"... Mi smo taj zapad, i mi svaki dan u njemu ucestvujemo...
Negiranjem svoje proslosti, mjesanjem neprijatelja okupatora - ovih i onih dobijamo uvijek ono sto jesmo, a to je izbjeglice u Europi... A kako i ne bili kada meni neki Bosnjo kaze ne valja ti ime, nije muslimansko, a ja njemu na to: meni je bas pravo bosansko! Ne znam cak jel ruskog il kojeg vec porijekla al moze bit da je starije od njegovog muslimanskog i koristi se u BiH duze... - kada on bude razumio taj kontekst onda mozemo konkretno raspravljat... no ovakva zatucanost je upravo i sam nacionalni problem BiH, i kod Srba i kod Hrvata.
Last edited by damir_m on 25/05/2010 02:39, edited 1 time in total.
damir_m

#109 Alija i ideje globalnog Islama, opcinjeni mladi muslimani

Post by damir_m »

Iako A.Izetbegovic iznosi jako produktivne ali i teske kritike prema Islamskom svijetu, on i tadasnji mladi muslimani bili su poput mnogih ideologa "komunista" "diktatora" ali i obicnih revolucionara, opcinjeni panislamistickim idejama- koje on u svom djelu "Islamska deklaracija" kontroverzno kritikuje a na s druge strane se oslanja na njih. Potraga za islamskim identitetom u narodnoj raznolikosti Islamskog svijeta, pa preko BiH, je ono sto autor uspjeva samo kontroverzno ili u svoju korist poistovjetiti. Mora se priznati da se radi o prilicno inteligentnom djelu ako uzmemo u obzir da pokusava objasniti nesto sto bi prikazalo cijeli Islamski svijet, mentalitet, kulturu, politiku i najvaznije "daljnji pravac/usmjerenje". Nazalost sve to dise Alijinom ideologijom koja proizlazi iz njegovog licnog stava. U dejlu se spominju stavovi filozofije prema demokratiji, socijalizmu itd... -ali autor to nazalost koristi u svoju korist ne navodeci (citirajuci) cak ni filozofe ni filozofije nego samo svoje zakljucke.

Ovakvi begovi, age te vjerske vide sebe jos od odlaska Turaka kao nasljednici cuvanja islamske tradicije u BiH kao da ce im je neko uzeti. Ipak, pokazalo se da je i to moguce pojavom komunizma. Zato se kod bosnjaka u okviru globalnog muslimanskog stava religija=nacija=nauka=obrazovanje jos od vremena Turaka, gaji upravo ova ideja- naravno u visem sloju begova, aga i medresa ciji je nasljednik Islamska zajednica BiH kojoj danas najvise smeta sekularizam i smatra ga ateistickim, jer barem po mom misljenju Ceric sekularizmom gubi svoju politicku ulogu i postaje ogranicen na sahrane, dzamiju...a ne na cijeli bosnjacki narod na koji se danas poziva Islamska zajednica. Upravo ono sto vecina bos. muslimana nije zeljela- vjersko-nacionalni identitet, i to se odmah pokazalo na pocetku rata dok je Alija vijorio mjesec i zvjezdom koja je danas ostala samo zastava SDA stranke koja u svom imenu nema MSDA- M za Aliju. Bosnjaci pocetkom rata ne samo da su imali svoj identitet, nego su bili najvise svjesni svoje domovine BiH i svoje nacionalne otadzbine, ali svodjenjem Bosnjaka kao i kod Tunje na Islam on gubi najbitniju europsku komponentu tj. sekularizam, ono sto su Bosnjaci stekli komunizmom, mada u ovom slucaju pravim ateistickim sekularizmom komunizma, pa zato danas IZ proklinje sekularizam, a SDA se trudi da djeluje u europskom okviru tj. da se slaze sa sekularizmom. Nedo nama bog da IZ pravi pravnu drzavu i da nema europskog primjera... Eh to bi Cericu najvise odgovaralo. Bosnjaci u BiH da bi spoznali svoj pravi identitet moraju spoznati i svoje orginalne autohtone vrijednosti o kojima prica Filipovic, i slomi se jadan, no rusi ih tako sto ogranicava bosnjake na muslimansku tradiciju koja je ustvari turska, zato Bosnjake i nije moguce razlikovati od Turaka ili ostalih tzv. "globalnih muslimana". Islam koji se prenosio kao ideologija i stil zivota uspio je u mnogim djelovima svijeta dovesti narode do gubitka svog izvornog identiteta- dok se u krscanskom djelu Afrike Afrikanci sve vise ponose svojom prosloscu i izvornom tradicijom - sto je vidljivo na nosnji itd. (ali i dalje zadrzavaju krscanstvo), u muslimanskim djelovima to nije slucaj. Ignorisanje Islamskog svijeta svega ostalog vidljivo je u samoj ovoj ideologiji Alije Izetbegovica- do dana dasnjeg se u Egiptu svaki gradjanin mora opredjeliti za jednu od tri priznate religije. Ako neko ne zeli gubi gradjanska prava! Ovakvi sporovi su tipicni za Islamski svijet gdje religija zakon.

Citat:
"U posljednja dva vijeka u svijetu se bilo ustalilo uvjerenje da svaka zemlja mora doživjeti prevrat k predstavničkoj demokratiji. Najnoviji razvoj, a posebno između dva velika rata, afirmirao je neke suprotne činjenice i pokazao da klasična demokratija nije neizbježan
stadij u evolucijidruštvenih i političkih zajednica. Na sličan način, neki danas pokušavaju dokazati da je socijalizam nužan smjer, kojim se htjela ili ne htjela, kreću ljudska društva.
"
Ovdje A.I. iznosi svoje misljenje o demokratiji kao *da nije potrebna*- dok islamsku vlast smatra nuznu u zemljama islamskog svijeta,
no posto govori u prvom licu jednine i mnozine, moze se pretpostaviti da se oslonjava na cijeli globalni svjetski poredak islama
koji i za muslimane bih predstavlja duznost. Ne opisujuci tacne prednosti demokratije kao slobode covjeka, on se fokusira samo na jedno vidjenje, a to je islam. Problemi, apsurdi i kontroverze
nastaju tek kod njegove kritike.
Ne gledanjem Islama kao religije, nego necim izvan svega (sto se na kraju ne moze ni definisati), priznavajuci da je muslimanski svijet
zaboravio na nauku i progres tako sto su se muslimani previse oslonili na misticni dio Kur'ana, a ne na cjelinu covjekove duznosti ("uci sve, ne samo religiju"), on se opet vidi jedini put
kroz islamsko izucavanje nauke kao i islamski poredak. Njegove kritike ukazuju upravo na iskoristavanje i nanosenje zla u ime islama, zato
se postavlja pitanje kako on ustvari misli opet praviti poretke i spajati nauku, vjeru, obrazovanje i pravo na osnovu tumacenja citata Kur'ana koji (kako i sam tvrdi) se cijelo vrijeme siluju. Takve osobe postoje u islamskom svijetu, one koje odlucuju ko je u krivu a ko ne.
Modernjaci po Izetbegovicu nemaju onu glavnu komponentu identiteta, a to je "islamska tradija", koja bi se trebala implementirati i u ekonomiji. Modernjaci po njemu pokusavaju preuzeti zapadne recepte koji u Islamskom svijetu ne prolaze zato sto nisu uvijeti isti. U jednom trenutku navodi Japan koji je velikim djelom uspio da zadrzi i svoje pismo i tradiciju
dok je Turska pod Ataturkom primila latinsko pismo i na mnogobrojne nacine pokusala na zapadni nacin modernizovati svoje gradove.

Vjerovanje u dobrocud ljudi i vjerovanje da mi mozemo odrediti ko ima dobro ili lose obrazovanje, ko ce vladati a ko ne, su upravo ono sto Izetbegovic propusta u svojim tezama. Po njemu bi u Islamskom svijetu
trebali postojati bas ti koji bi odredjivali ko vlada a ko ne. To vec postoji u Islamskom svijetu, ali Alija nije zadovoljan ni konzervaticima ni modernjacima koji sprovode neki islamski zakon. To bi trebali biti ljudi islamskog odgoja, .... On jako dobro razumije problem islamskog svijeta, ali ga pokusava rijesiti u nekoj ideologiji globalnog Islama koji i po njemu postoji, ali je krenuo pogresnim putom.

Ovakvom filozofijom A.I. preskace europsku filozofiju 20. vijeka i kao superman kritikuje Islamski svijet, argumentima koji su po njegovom pisanju bez greske
i povremenim osloncem (citiranjem) Kur'an-a.

Sta god da to znacilo?! - definiranjem Islama - ne kao religijom nego nad svim i svacim, Islma kojeg ce ionako ljudi pretvoriti u politiku, Alija brani, a govori suprotno da se Islam ne smije ideoloski koristiti. Takav se Islam pravi od strane ljudi kao neki novi - stari (modernjaci - tradicionaliste) mehanizam ili sistem, Izetbegovic i sam rusi svoju filozofiju. Ta filozofija je srusena vec od
pocetka jer se jedna metafizicka zamisao Islama stavlja kao glavni i osnovni kriterij i autorove odluke zivljenja i deklaracije koja se odnosi na Islamski svijet.
Neprecizno i bez rijesenja Izetbegovic sa uvjerenoscu donosi kratke savjete i poredjenja Islama i svega sto to nije.

Sto se tice nacije, Izetbegovic je koristi kao internacionalni izraz dok Muslimanima to predstavlja samo problem. Izetbegovic time bez pravog i znanja i bivanja na licu mjesta
vidi rjesenje samo u zajednickoj islamskoj ideji dok se sam Islamski svijet mozda upravo zbog toga nasao u toj krizi.

U Islamskom svijetu postoji bezbroj ljudi koji se ne slazu sa upravo od samog Izetbegovica opisanom situacijom u svojoj zemlji pa mozda bas zato jacaju svoj
nacionalni identitet i dolaze u konflikt sa nekom muslimanskom idejom Islama - koja je onoliko imperijalisticka i negativna kao i svaka druga politicka ideja.
Najveci problem te ideje jeste sto je bazirana na religiji.
A.I. u svojoj deklaraciji ostaje odan islamskoj ideji bas onako kako bi svaki nacionalista - u pravom smislu rijeci - zelio upucivati svoj narod i odredjivati mu tacan pravac, moral itd... jer se ne radi
o racionalnim filozofskim tezama nego ideoloskom usmjeravanju- bas tu nastaje razlika filozofa i populiste, i upravo to Izetbegovic ne vidi da bi se desilo i nauci i obrazovanju - kao sto je to danas
slucaj u Islamskom svijetu.

Zato to smatram laickim filozofiranjem i zato smatram preveliko izucavanje Istoka losim, jer imamo previse problema u svojoj zemlji, dok Islamski svijet kao i mi ima nerijeseno pitanje identiteta.
Ja mislim da samo skola moze odvesti ljude dalje, cak i u negativnom smislu nazalost, no religija to radi u Islamskom svijetu cijelo vrijeme, cak i ako Amerika tu manipulira, Islamski svijet je po logici pogodan za manipulaciju!

Mi imamo svoju i kulturu i literaturu i tradiciju. Dok god imamo bosnjaci.net karakter, ne mozemo dalje. Mislim da je jasno zasto- jer se radi o iskljucivo nekom zamisljenom muslimanskom gledanju - bez islamskog odgoja si jetim!
Ja to ni u jednom krscanskom casopisu nisam niti u medijima nisam procitao. Ovdje se jednostavno neki zamisljeni Islam morala, ponasanja, vjere, kulture mjesa u svaku poru covjeka. No ni to nije toliko problematicno koliko je ovakav vokabular agresivan.

Alija Izetbegovic i ostale Bosnje, naravno kao i svaki drugi narod osjecaju se uvrijedjeni od strane komunista, diktatora, fasista... -> No nisu oni jedini- Srebrenica je bruka Europe nakon Drugog svjetskog rata. To ne znaci da se mi trebamo vratiti u 17. stoljece gdje su sve zene bile zavijene, a sve age imale zemlje i dukata. To alija i prica, samo njegov problem je iako se stvarno trudio da bude demokrata - konzervativni aga vezan samo za muslimanski svijet - ili cak trazeci neki balans izmedju Europe i I. svjeta... No u jedno je zaljubljen a to je Islam, i to mu ne zamjerim, ali zamjerim mu tu ideju da su i ostali zaljubljeni. Zato se moderna nacija u Europi probila.
U svojoj knjizi kada prica o feminizmu, prica i o zapanim odvratnim feministkinjama, dok kod taslacenja zena negdje drugo u svijetu komentira samo da bi se trebalo popraviti, ali u I. svijetu se mora znati ko je majka, treba se ipak ostati pri nekim normama koje Zapad gubi... Da te zene ne sjede kod kuce, drzava bi bila i pametnija i produktivnija, ali Alija ne zeli pretjerati, jer s I. svijetom moras kao sa djetetom: osjetljiv, moralan. "Ne smijes vise zenu tuci, ali joj mozes ponekad samar opalit i ako bas zahtjeva pustit je da se pojavljuje u javnom i poslovnom zivotu. Alija uzima zapadne nedostatke kako bi savjetovao I. svijet i pri tome ulazi u kontroverzu sa svojom filozofijom jer jednim djelom iznosi racionalne teze, drugim djelom dolazi do zakljucaka tj. savjeta koja iz toga ne proizlaze i koja su uopsteno idejna, ali koja on stavlja pod zastavu Islama. Bas ovdje treba prekinuti raspravu, jer se razvila samo na Islamu i ni na cemu drugome. Ko ovdje vjeruje da je prepametan. Znaci Aljo se drzi stava jednog tipicnog bosanskog hadzije, age... znaci preporucio je I. svijetu da pokusaju izjedanciti zene sa muskarcima, ali da ipak to nerade kao zapadna Europa nego kao on- barem do one spoznaje do koje je on stigao- gdje se zna ko je hadzija u kuci dok zena pere sudje, ali ipak smije eto i radit ismije jos neke stvari...Ovo je samo primjer njegovih smjesnih preporuka koje disu njegovom nekom vrstom staro-begovske tradicije bosanskih muslimana koja je ustvari bila samo dio begovskih velikana, a ne naroda. Njihova zelja da bosnjacki narod dobro poznaje istocnjacku kulturu i da je prisvoji nije nikada u potpunosti uspjela. Ovakvi su uvijek odbijali sve sto je domace, jer ih posjeca na krscanstvo, a primali sve sto je tudje- bas ono o cemu Alija prica da ne treba raditi se upravo radilo na bosanskim muslimanima- no necemo sada o tome. Oni bi Alijinoj filozofiji u bosanskom kontekstu trebali predstavljati MODERNJAKE jer se sluze tudjom tradicijom kojom smatraju boljom od svoje. Vise je problem ono protiv cega su se digli mnogi Bosnjaci kroz historiju: velicanje osmanskog carstva i pokusavanje ga nametnuti bosnjacima kao svojoj domovini, otadzbini... No u jednoj stvari je Aljo u pravu, ustvari u mnogim jer pokusava racionalno filozofirati svoju iracionalnu zamisao posebno za covjeka koji dolazi iz BiH, u ovome: "~Nezavisnost i poistovjecenje sa samim sobom se mora prvo duhovno ostvariti pa onda prakticki".

Ceric bi ga brzo nazvao islamofobom da nije to on "Aljo Izetbegovic"...

Sve u svemu konzervativna, spekulativna i iracionalna filozofija zeljna racionalne spoznaje koju autor pobija svojim iracionalnim nastojanjima da pokaze put Islamskom svijetu na osnovu svog iskustva i shvatanja globalnog osjecanja Islama od strane njegovih pripadnika kao cjelokupni sistem zivljenja: vjera, nacija, identitet, tradicija, spoznaja i put u novi preporod muslimana. Tim pobija svaku zelju Muslimana za sekularizmom i neutralnom stavu prema religiji.
Ako se danas u Islamskom svijetu ne vidi upravo taj problem i zbunjenost oko sekularnog pitanja, onih koji su zeljni nacionalnog sekularizma i onih koji su zeljni globalne muslimanske prevlasti. Shvatam zasto mnogi Muslimani u BiH mrze sekularizam, jer Islamski svijet i islamska nauka koja je vise misticka bajka nego nauka kako se djeca ne bi prepala svog spoznavanja jer nauka iznosi cesto stvari koje se ne poklapaju sa Kur'an-om ili Biblijom.
Shvatam isto da Muslimani imaju respekt samo prema vjernicima tj. krscanima i drugim, a da sve negativno gledaju kroz nevjernike i traze dijalog samo sa crkvom umjesto sa drzavom kako je to ustvari u Europi normalno. Oni se uce da to ne odvajaju i zato su to dva razlicita obrazovna i moralna sistema, ali u kontekstu danasnje racionalne filozofske spoznanaje jedino rjesenje za povoljan zivot u Europi i u multi-kulturnom drustvu. Problem kod Muslimana poput Alije jeste sto nisu ljubitelji njemacke filozofije koja je revocuionirala 20. vijek. Da je Izetbegovic pratio proces demokracije i njemacke filozofije koji po meni najbolje objasnjava njemacki filozof Karl Popper, i manje citao istocnjacku literaturu, mozda bi od Bosnjaka i napravio nesto.
No u BiH je isti slucaj sa Hrvatima i Srbima. Njihov glavni nosioc identita je jos i do dana danasnjeg Puljic i onaj drugi bradonja. Meni se cini da je to zato sto ni jedan na BiH ne gleda kao domovinu, kao drzavu u europskom smislu nego kao neku tvorevinu tri naroda koja ima neki centralisticki sistem s kojim se niko ne identifikuje, isto kao i IZ, dok se po njima neke komunjare sa tim samo mogu identifikovati. Ovdje prestaje svaka intelektualna diskusija oko pitanja drzave BiH, jer je kao drzava postojala samo pod Tvrtkom Kotromanicem, a u svim ostalim epohama a evo i danas samo kao centralni mehanizam etnicki nejednakih ljudi, sta god da to *etnicki* u ovom slucaju znacilo.

Valjda ce jednom biti ove zemlje: :bih: Nije bas da nema Bosne, ali nema Bosanaca i Hercegovaca i odmah nema takvog identiteta.

@realist-idealist: ja Muslimane ne mrzim i ako smatram Arape teskim, to ne znaci da bi to ikada koristio ili postavio pod nesto sto stoji. To je moje misljenje a neki jednostavno ne vole italijane iako su nasljednici rimskog carstva- drugi ne vole materijalizam.... Ja ne shvatam da neko ne zeli da razumije zasto Srbi ili drugi Balkanci mrze Turke. Ja tu mrznju ne opravdavam, ali je jasno zasto. Zivimo u zemlji koja odise posljedicama okupacija i za ciju je nerazvijenost, netoleranciju i mrznju najvise okupatorska politika odgovorna... Reci da je Sarajevo *tursko* od strane Turskog ambasadora i zadovoljan osmijeh clanova IZ ukazuje upravo na neodgovorno ponasanje Bosnjaka.

Ovo nije kritika Srba i Hrvata, jer takva bi se u kontekstu BiH morala pisati u digitalnim formatima jer ne bi se naslo dovoljno papira za ispisat.
Last edited by damir_m on 25/05/2010 09:39, edited 7 times in total.
Warhead

#110 Re: Alija i ideje globalnog Islama, opcinjeni mladi muslimani

Post by Warhead »

damir_m wrote:Iako A.Izetbegovic iznosi jako produktivne ali i teske kritike prema Islamskom svijetu, on i tadasnji mladi muslimani bili su poput mnogih ideologa "komunista" "diktatora" ali i obicnih revolucionara opcinjeni panislamistickim idejama- koje on u svom djelu "Islamska deklaracija" kontroverzno kritikuje a na s druge strane se oslanja na njih. Potraga za islamskim identitetom u narodnoj raznolikosti Islamskog svijeta, pa preko BiH, je ono sto autor uspjeva samo kontroverzno ili u svoju korist poistovjetiti.
Upravo ono sto vecina bos. muslimana nije zeljela- vjersko-nacionalni identitet!

"U posljednja dva vijeka u svijetu se bilo ustalilo uvjerenje da svaka zemlja mora doživjeti prevrat k predstavničkoj demokratiji. Najnoviji razvoj, a posebno između dva velika rata, afirmirao je neke suprotne činjenice i pokazao da klasična demokratija nije neizbježan
stadij u evolucijidruštvenih i političkih zajednica. Na sličan način, neki danas pokušavaju dokazati da je socijalizam nužan smjer, kojim se htjela ili ne htjela, kreću ljudska društva.
"
Ovdje A.I. iznosi svoje misljenje o demokratiji kao *da nije potrebna*- dok islamsku vlast smatra nuznu u zemljama islamskog svijeta,
no posto govori u prvom licu jednine i mnozine, moze se pretpostaviti da se oslonjava na cijeli globalni svjetski poredak islama
koji i za muslimane bih predstavlja duznost. Ne opisujuci tacne prednosti demokratije kao slobode covjeka, on se fokusira samo na jedno vidjenje, a to je islam. Problemi, apsurdi i kontroverze
nastaju tek kod njegove kritike.
Ne gledanjem Islama kao religije, nego necim izvan svega (sto se na kraju ne moze ni definisati), priznavajuci da je muslimanski svijet
zaboravio na nauku i progres tako sto su se muslimani previse oslonili na misticni dio Kur'ana, a ne na cjelinu covjekove duznosti ("uci sve, ne samo religiju"), on se opet vidi jedini put
kroz islamsko izucavanje nauke kao i islamski poredak. Njegove kritike ukazuju upravo na iskoristavanje i nanosenje zla u ime islama, zato
se postavlja pitanje kako on ustvari misli opet praviti poretke i spajati nauku, vjeru, obrazovanje i pravo na osnovu tumacenja citata Kur'ana koji (kako i sam tvrdi) se cijelo vrijeme siluju. Takve osobe postoje u islamskom svijetu, one koje odlucuju ko je u krivu a ko ne.
Modernjaci po Izetbegovicu nemaju onu glavnu komponentu identiteta, a to je "islamska tradija", koja bi se trebala implementirati i u ekonomiji. Modernjaci po njemu pokusavaju preuzeti zapadne recepte koji u Islamskom svijetu ne prolaze zato sto nisu uvijeti isti. U jednom trenutku navodi Japan koji je velikim djelom uspio da zadrzi i svoje pismo i tradiciju
dok je Turska pod Ataturkom primila latinsko pismo i na mnogobrojne nacine pokusala na zapadni nacin modernizovati svoje gradove.

Vjerovanje u dobrocud ljudi i vjerovanje da mi mozemo odrediti ko ima dobro ili lose obrazovanje, ko ce vladati a ko ne, su upravo ono sto Izetbegovic propusta u svojim tezama. Po njemu bi u Islamskom svijetu
trebali postojati bas ti koji bi odredjivali ko vlada a ko ne. To bi trebali biti ljudi islamskog odgoja, ....
Ovakvom filozofijom A.I. preskace europsku filozofiju 20. vijeka i kao superman kritikuje Islamski svijet, argumentima koji su po njegovom pisanju bez greske
i povremenim osloncem (citiranjem) Kur'an-a.

Sta god da to znacilo?! Definiranjem Islama - ne kao religijom nego nad svim i svacim, Islma kojeg ce ionako ljudi definirati, jer se takav Islam pravi od strane ljudi kao neki novi - stari (modernjaci - tradicionaliste) mehanizam ili sistem, Izetbegovic i sam rusi svoju filozofiju. Ta filozofija je srusena vec od
pocetka jer se jedna metafizicka zamisao Islama stavlja kao glavni i osnovni kriterij i autorove odluke zivljenja i deklaracije koja se odnosi na Islamski svijet.
Neprecizno i bez rijesenja Izetbegovic sa uvjerenoscu donosi kratke savjete i poredjenja Islama i svega sto to nije.

Sto se tice nacije, Izetbegovic je koristi kao internacionalni izraz dok Muslimanima to predstavlja samo problem. Izetbegovic time bez pravog i znanja i bivanja na licu mjesta
vidi rjesenje samo u zajednickoj islamskoj ideji dok se sam Islamski svijet mozda upravo zbog toga nasao u toj krizi.

U Islamskom svijetu postoji bezbroj ljudi koji se ne slazu sa upravo od samog Izetbegovica opisanom situacijom u svojoj zemlji pa mozda bas zato jacaju svoj
nacionalni identitet i dolaze u konflikt sa nekom muslimanskom idejom Islama - koja je onoliko imperijalisticka i negativna kao i svaka druga politicka ideja.
Najveci problem te ideje jeste sto je bazirana na religiji.
A.I. u svojoj deklaraciji ostaje odan islamskoj ideji bas onako kako bi svaki nacionalista - u pravom smislu rijeci - zelio upucivati svoj narod i odredjivati mu tacan pravac, moral itd... jer se ne radi
o racionalnim filozofskim tezama nego ideoloskom usmjeravanju- bas tu nastaje razlika filozofa i populiste, i upravo to Izetbegovic ne vidi da bi se desilo i nauci i obrazovanju - kao sto je to danas
slucaj u Islamskom svijetu.

Zato to smatram laickim filozofiranjem i zato smatram preveliko izucavanje Istoka losim, jer imamo previse problema u svojoj zemlji, dok Islamski svijet kao i mi ima nerijeseno pitanje identiteta.
Ja mislim da samo skola moze odvesti ljude dalje, cak i u negativnom smislu nazalost, no religija to radi u Islamskom svijetu cijelo vrijeme, cak i ako Amerika tu manipulira, Islamski svijet je po logici pogodan za manipulaciju!

Mi imamo svoju i kulturu i literaturu i tradiciju. Dok god imamo bosnjaci.net karakter, ne mozemo dalje. Mislim da je jasno zasto- jer se radi o iskljucivo nekom zamisljenom muslimanskom gledanju - bez islamskog odgoja si jetim!
Ja to ni u jednom krscanskom casopisu nisam niti u medijima nisam procitao. Ovdje se jednostavno neki zamisljeni Islam morala, ponasanja, vjere, kulture mjesa u svaku poru covjeka. No ni to nije toliko problematicno koliko je ovakav vokabular agresivan.

Alija Izetbegovic i ostale Bosnje, naravno kao i svaki drugi narod osjecaju se uvrijedjeni od strane komunista, diktatora, fasista... -> No nisu oni jedini- Srebrenica je bruka Europe nakon Drugog svjetskog rata. To ne znaci da se mi trebamo vratiti u 17. stoljece gdje su sve zene bile zavijene, a sve age imale zemlje i dukata. To alija i prica, samo njegov problem je iako se stvarno trudio da bude demokrata - konzervativni aga vezan samo za muslimanski svijet - ili cak trazeci neki balans izmedju Europe i I. svjeta... No u jedno je zaljubljen a to je Islam, i to mu ne zamjerim, ali zamjerim mu tu ideju da su i ostali zaljubljeni. Zato se moderna nacija u Europi probila.
U svojoj knjizi kada prica o feminizmu, prica i o zapanim odvratnim feministkinjama, dok kod taslacenja zena negdje drugo u svijetu komentira samo da bi se trebalo popraviti, ali u I. svijetu se mora znati ko je majka, treba se ipak ostati pri nekim normama... Ko ovdje vjeruje da je prepametan. Znaci Aljo se drzi stava jednog tipicnog bosanskog hadzije, age... znaci preporucio je I. svijetu da pokusaju izjedanciti zene sa muskarcima, ali da ipak to nerade kao zapadna Europa nego kao on- barem do one spoznaje do koje je on stigao- gdje se zna ko je hadzija u kuci dok zena pere sudje, ali ipak smije eto i radit ismije jos neke stvari...No u jednoj stvari je Aljo u pravu, ustvari u mnogim jer pokusava racionalno filozofirati svoju iracionalnu zamisao posebno za covjeka koji dolazi iz BiH, u ovome: "~Nezavisnost i poistovjecenje sa samim sobom se mora prvo duhovno ostvariti pa onda prakticki".

Ceric bi ga brzo nazvao islamofobom da nije to on "Aljo Izetbegovic"...

sve u svemu konzervativna iracionalna filozofija zeljna racionalne spoznaje!
Image
Better Man

#111 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by Better Man »

Realist-idealist wrote:
Pogledaj logiku: Ivo Andric - Da li on stvarno mrzi muslimane? - Moj odgovor: Moze biti... Ali njegova djela se odnose na stvari koje su se desavale u otomansko doba. Muslimani su bili begovi, age tj. saveznici osmanskog carstva... kasnije su to postali i mnogi (pretezno) Srbi.
Netacno. Njegova djela se odnose na Bosnjake u svakom dobu, njegova djela sataniziraju islam i bosnjake te sve vrijednosti i tradicije kojima se vode.

Reči da djela Ive Andrića sataniziraju islam i bošnjake i sve vrijednosti tradicije kojima se vode, može samo neko ko je ograničen u razmišljanju i pogledu i ko gleda samo u jednom pravcu, pravcu koji su nam pokušali nametnuti (a to rade i dalje) nesposobni političari, počev od Alije Izetbegovića, pa preko njegovih sljedbenika i islamske vjerske zajednice na ćelu sa Reisom Cerićem. Na isti način rade i politički predstavnici hrvata i srba. Što se prije riješimo takvih političara i takvog razmišljanja svima nam će biti bolje. Više treba da cjenimo Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Miljenka Jergovića, Aleksandra Hemona i druge naše svjetski priznate pisce, kao i druge umjetnike i naučnike nego kvazi političare tipa Alija Izetbegović i njegove sljedbenike od Tihića Radončića i drugih, kao i političare druga dva naroda.
damir_m

#112 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by damir_m »

Better Man wrote:
Realist-idealist wrote:

Reči da djela Ive Andrića sataniziraju islam i bošnjake i sve vrijednosti tradicije kojima se vode, može samo neko ko je ograničen u razmišljanju i pogledu i ko gleda samo u jednom pravcu, pravcu koji su nam pokušali nametnuti (a to rade i dalje) nesposobni političari, počev od Alije Izetbegovića, pa preko njegovih sljedbenika i islamske vjerske zajednice na ćelu sa Reisom Cerićem. Na isti način rade i politički predstavnici hrvata i srba. Što se prije riješimo takvih političara i takvog razmišljanja svima nam će biti bolje. Više treba da cjenimo Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Miljenka Jergovića, Aleksandra Hemona i druge naše svjetski priznate pisce, kao i druge umjetnike i naučnike nego kvazi političare tipa Alija Izetbegović i njegove sljedbenike od Tihića Radončića i drugih, kao i političare druga dva naroda.
Ali Rizvic je to argumentovao, eto izgleda tako, inace Rizvica su podrzali svi kriticari, pisci, cijeli literarni korpus bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika smatra rizvicevu argumentaciju znacajnom i ispravnom. -> Kakva ironija.
Citam uvod u bosanski- kad ono Ivo Andric "jedan od najznacajnijih bh. pisaca"- ah, opet ironija.
Isto pitanje se postavlja zasto populisti uvijek dobijaju ovako veliko znacenje. Zasto Sarajevo ne predstavljaju Indexi, poznate Sarajlije, a ne nekakva IZ, cuvar hrvatske kulture u BiH Puljic, i branitelj najnovije otadzbine "RS" dodik- otadzbine vrijednih oceva sa krvavim rukama--- ah ironija kako god krenes sa bosnjakom, srbinom i hrvatom, a Bosancem.

Zar niste primjetili andricev ateizam u andricevim djelima gdje se meni cini da bi najbolje u BiH bilo da nema religije... Izgleda da je Andric bio teski ateista...
Ja nisam fan niti Andrica, niti bilo kojeg ko od BiH pravi neku multietnicku sliku koja je u stvarnosti jedna slika tipicno sraslih bosanaca i hercegovaca u to sto jesu, mozda ne najboljim ljudima svijeta, ali na kraju stvaraju zajedno, zive zajedno, ali ih mrznja lako odvaja.

Situaciju u BiH objasnjava i citat Maka Dizdara koji se nalazi na spomen-ploci u tuzli gdje su mladi na svoj dan dobili umejsto zabave granate:
Ovdje se ne živi samo
da bi se živjelo
Ovdje se ne živi samo
Da bi se umrlo
Ovdje se i umire
Da bi se živjelo!

Ovakvih ciatata izgleda nikad dosta. Covjek se samo pita dokle? Ali onda procitas komentare na sljedeci clanak i sve ti postane jasno: http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/10 ... #komentari
Surova istina boli iznutra! Svadja pismenih i nepismenih, nacionalista, fasista i ljevicara, vjernika i nevjernika, pismenih i nepismenih.... velika je lista gubitnika, a sve bosanci!
jon_jovi

#113 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by jon_jovi »

Also sprach Tunjo

Tunjo je ovdje sve lijepo nakitio samo je Tunjo propustio da kaže da je i on udarao temelje ove nakaze od države i držo svijeću Aliji i svima poslije Alije dok su nas vukli u glib.

Način kako vodeći akteri našeg političkog života misle, kako postupaju i kakvu retoriku njeguju, a kakav jad i bijedu u životu ove zemlje proizvode i kakvu duhovnu prazninu zrače, moguće je samo doživjeti, ali nikako i u mislima predstaviti. Misao je uvijek izgrađena po zakonima logike i osjećajnosti; ona se opire apsurdu.

Ono što mi imamo i što nam se nudi kao vladajuća politička misao i praksa, nije bilo moguće zamisliti ni u logičnom, analitičkom, analogijskom niti komparativnom načinu mišljenja.

Vrapci i mačke

Ova zemlja puna je apsurdnih zbivanja, bilo da ih je neko namjerno tako konstruirao i inaugurirao ili su ona nastala spletom slučajnih okolnosti. Mi nismo poprište strateških, ekonomskih i bilo kakvih drugih interesa. Mi smo jedan lokalitet u Evropi i ništa više, ma šta razni moderni ideolozi nacionalizama svih vrsta o nama mislili. A upravo su nas te obnoviteljske demokratske snage uvele u labirint anahronih, apsolutno nedemokratskih procesa i načina ponašanja, koji pripadaju čak vremenima prije 19. stoljeća.

To je vrijeme apsurdnih, u našem vremenu, načina djelovanja i mišljenja, utemeljenih isključivo i jedino na reliktima prethodnih historija, koje su proizvele apsurde “trijebljenja” zemalja od ljudi određene vrste, genocida, kulturocida i urbicida kao uobičajenih ljudskih radnji kojima se gradi historija naroda.

Odatle i ovaj apsurd iz krila takvih ideja, koji se naziva demokratska Bosna i Hercegovina, zemlja bez oznake i karaktera, bez državnog jedinstva, bez ikakvog znaka racionalne organizacije i djelovanja državne strukture. Mi smo zemlja obmana svih vrsta, odnosno nevjerovatna zemlja u kojoj se jedino može shvatiti da se sve što je rečeno, mora uzeti upravo suprotno onome što u normalnom jeziku riječi znače. Ne sa skepsom ili cum grano salis, kako se kaže, nego upravo po prinicipu kontrapunkta, tj. suprotno.

Sve je ovdje izvrnuto naopačke, ali ne kako je rekao pjesnik “za vrapce i mačke” nego za građane Bosne i Hercegovine. Ako jedan moderni bosanski političar kaže da je pristalica demokratije, onda to znači da je u političkoj praksi stvarni totalitarist. A ako se kune i kao mantru ponavlja frazu “da euroatlantske integracije, ma šta to značilo, nemaju alternativu”, ako se, dakle, deklarira kao pristalica europske integracije, onda to znači da ni za živu glavu neće da se integrira čak ni sa svojim prvim komšijom s kojim je živio hiljadu godina. Jer, to bi potvrdilo da je načinio prvi i nužni korak ka nekakvoj široj integraciji, u smislu stare kineske izreke da “ako želiš prijeći put od hiljadu milja, moraš napraviti prvi korak”.

Proćerdani novac

Takvi ljudi radije bi se integrirali s Eskimima na Grenlandu nego sa svojim prvim susjedom s kojim su živjeli hiljadu godina bez ikakvog sukoba. Oni, ustvari, misle samo na svoja mala kraljevstva puna beznađa, u kojima je slobodno samo uzimati svoj dio od feuda koji je podjelom osvojen.

Prvo što je u ovoj zemlji nevjerovatno je činjenica da dvadeset i više godina već traje stanje u kojem vlada apsolutna praznina svakog mišljenja. O racionalnom političkom mišljenju i nekakvoj suvisloj zamisli i izvedbi političkih ideja nema ni govora. Ova činjenica ima jedino moguće obrazloženje u tome da su normalni ljudi ili izginuli, normalno braneći svoju zemlju, svoje susjede i principe mirnog života, da su drugi normalni pobjegli, a da je u zemlji ostao samo izbezumljeni narod.

Oni koji vladaju, normalni su samo kada misle o tome kako iz naroda izvući i posljednju marku i opet dobiti njegovo povjerenje. Ne treba uopće ovdje navoditi dokaz o apsurdnom stanju jedne zemlje koja je bila među srednje razvijenim zemljama u svijetu, koja je imala veliku industriju i prosperitetne kompanije, razvijenu nauku u koju je uneseno mnogo milijardi novca u donacijama, poklonima itd.

I pored toga, BiH je stalno siromašila i njeno stanovništvo padalo je na krajnju granicu bijede, dok je mala grupa “mislećih” ljudi, kako je jedan čovjek imao običaj govoriti kada je sazivao neke ljude na savjetovanja na kojima oni treba da potvrde njegove zamisli, postala izuzetno bogata. Postali su bogati u blagu, a ne u aktivnom kapitalu od kojeg bi i drugi imali neke koristi, barem kao najamni radnici.

Prokleta avlija

Tako je zemlja koja je bila obasuta novcem, a novac propadao kroz prste određenog broja ljudi, dok je narod siromašio i pola ga faktički živi od sadake, došla u stanje stalnog propadanja. A kako se zna, propadanje nije pad nego trajno kretanje naniže u svakom mogućem smislu i pravcu.

Sve to govori o nečemu što se ne može dohvatiti uobičajenim načinom mišljenja i što navještava postojanje jedne irealne stvarnosti, nečega sasvim novog u načinu postojanja i funkcioniranja svijeta uopće, nečega što je prijeteće cijelom svijetu. Sve to se na neki način koncentriralo upravo u sudbini Bosne i Hercegovine i nas, koji u njoj živimo.

Odgonetnuti tajnu principa, načina mišljenja i mehanizama gradnje i trajanja takvog svijeta apsurda kao ljudske realnosti, glavni je zadatak još preostalog uma. Tome se opire banalni pragmatički vladajući razum onih koji su sve dobro smislili, ali samo za sebe i svoju avliju.

U ovom svijetu koji će, kao jedinstvena cjelina, opstati ili nestati, međutim, nikakva avlija, ma koliko ličila na silnu tvrđavu bezumlja, neće pružiti utočište svojim tvorcima.
lazni liberal

#114 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by lazni liberal »

VjecitiStudent wrote:Ima li gdje Tali-banove dzamije?
:D

Raspravljati o Tunjinom integritetu, nakon sto je Tarik Haveric onako rascerecio njegov lik i posebno djelo u "Casu lobotomije", je fakat suvisno.
Jos samo jedna ubleha na ublehama iznimno bogatom bosnjackom intelektualnom nebu.
Kazi nam zbog cega nije Muhamed Filipovic pisao o Tariku Havericu nego Tarik Haveric o njemu posto vidim da hoces da omalovazis Filipovica a Haverica prikazes kao najveceg intelektualca ?
jon_jovi

#115 Re: Muhamed Filipović - argumenti o autohtonosti

Post by jon_jovi »

Post Reply