Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Locked
Vitez Koja

#501 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

osa wrote:
Vitez Koja wrote:
osa wrote:kolektivna krivnja, kolektivna odgovornost, boagmi trebaće generacije da ekipa promijeni način razmišljanja dobijen obrazovanjem u totalitarnim društvima.....
Svako onaj ko kaze da se nije nesto desilo ili da se desilo radi neceg prije toga i sl... Svako od nas ima veliku,u tom slucaju, ima odgovornost da svojim stavovima se bori protiv takvih ljudi. Ne treba sutjeti, jer oni koji negiraju su glasni, uzasno mnogo glasni...Moramo to ciniti kako, radi tih glasnih, nebi postali kao oni.Koja je razlika, ako budemo sutjeli, od onih koji sute i onih koji govore. Tada, ispadne da se slazemo sa njima i da odobravamo svaku njihovu izgovorenu rijec. Ako, budemo sutjeli, onda postoji mogucnost, da opet se stvore uslovi za cinjenje novih zlocina. U tom slucaju, imamo itekako veliku odgovornost.
lijepa tirada, ma usmjerena u krivom smjeru, ne postoji kolektivna krivnja ni kolektivna odgovornost kao ni riječ ali iza bilo kog zločina. primjećujem , a već dugo sam na forumu, da jedna te ista ekipa, optužuje srbe i hrvate za zločine, a zločine bošnjaka pravda neorganiziranim pojedincima i ekscesima. ista ta ekipa osuđuje fašističke zločine a komunističke opravdava i dapače smatra da ih je bilo premalo.
postoji i nešto manje brojna ekipa, koja pravda fašističke a osuđuje komunističke zločine.
e vidiš u pricipu to je ista ekipa, samo im je vjerski i nacionalni predznak, nešto drukčiji....

Jedino ti ovdje vidis Hrvate i Srbe!!!! Nazalost, i zlocin je univerzalan. Zlocin, moze pociniti svako. Zlocine prije svega cine zlocinci!!!! S druge strane imas zrtve!!!! E,sada, ako postavis tako stvari, onda neces imati nikad problema, da u necemu vidis ni Srbe ni Hrvate ni Bosnjake i sl. Zar nismo prije svega ljudi!!!!? Ako, imas i dalje ljude koji podrzavaju one koji su cinili zlocine, koji su obicno glasni, a vecina sute... Na sta to teb lici!?
Mislim, da sam lijepo objasnio, ako sutimo sta se moze desiti. A, ako se desi, onda smo itekako odgovorni za sve ono sto se desi u buducnosti, jer smo sutjeli. Za sve je potrebna podloga, a sto je veca podloga, veci su zlocini...
Vitez Koja

#502 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

ultima_palabra wrote:U ratu je iz moje ulice odveden jedan čovjek, žena mu je radila sa mojom starom, a sa sinom sam se nekad igrao ispred zgrade. Za par dana smo saznali da su ga odveli mudžahedini i brutalno pogubili... žena i dijete su kasnije negdje otišli i nikad više nisam čuo za njih... ja sam imao 11-12 godina, ali dan-danas osjećam stid zbog toga, i mislim da bih propao u zemlju kad bi ih vidio :cry: Iako je to možda jedinstven slučaj takvog zločina u tom gradu, stid me je da se takvo nešto moglo dogoditi u mojoj ulici, od ljudi koji su barem nominalno trebali biti u sastavu Armije koja je branila čitavu državu od agresora.

Ja ne znam kakvo je to odsustvo stida kod nekih ljudi koji i dan-danas zatvaraju oči pred činjenicama, kao što su ih zatvarali i 92-95 kada su njihove komšije i prijatelji nestajali i bili odvođeni u konclogore, protjerani da se nikad ne vrate ili su im kosti izbagerisane i premještane toliko puta da se moraju identifikovati DNK analizom... šta je s tim ljudima i kako mogu živjeti s tim, ja ne znam... volio bih prodrijeti do njihovog mozga i njihove kolektivne svijesti. I kakav nedostatak ljudskosti mora biti u nekome koji to negira ili podržava ili relativizira, koji glasa za onoga koji to najglasnije negira... i još kasnije dođe na forum i mutavo poziva na neki suživot i slično :x Pa shvatate li da se niste nimalo odmakli od ideologije koja je čitavom jednom narodu htjela izbagerisati kosti u masovne grobnice? Koja je par godina kasnije htjela kompletan drugi narod u hladnjačama pobacati na dna rijeka? I kada će se prestati označavati kao izdajnici Srbi koji to kažu? Kada ćemo svi u ovoj državi prestati živjeti političke rezultate genocida?
:thumbup:
Vitez Koja

#503 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

Moses lake wrote:Na zalost BIH je nova Yuga sa svim problemima koje je imala pokojna ta drzava.
Pusti snovi...kada se probudis, molim te, javi nam sta je bilo poslije :)
osa

#504 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by osa »

Vitez Koja wrote:
osa wrote:
Vitez Koja wrote:
Svako onaj ko kaze da se nije nesto desilo ili da se desilo radi neceg prije toga i sl... Svako od nas ima veliku,u tom slucaju, ima odgovornost da svojim stavovima se bori protiv takvih ljudi. Ne treba sutjeti, jer oni koji negiraju su glasni, uzasno mnogo glasni...Moramo to ciniti kako, radi tih glasnih, nebi postali kao oni.Koja je razlika, ako budemo sutjeli, od onih koji sute i onih koji govore. Tada, ispadne da se slazemo sa njima i da odobravamo svaku njihovu izgovorenu rijec. Ako, budemo sutjeli, onda postoji mogucnost, da opet se stvore uslovi za cinjenje novih zlocina. U tom slucaju, imamo itekako veliku odgovornost.
lijepa tirada, ma usmjerena u krivom smjeru, ne postoji kolektivna krivnja ni kolektivna odgovornost kao ni riječ ali iza bilo kog zločina. primjećujem , a već dugo sam na forumu, da jedna te ista ekipa, optužuje srbe i hrvate za zločine, a zločine bošnjaka pravda neorganiziranim pojedincima i ekscesima. ista ta ekipa osuđuje fašističke zločine a komunističke opravdava i dapače smatra da ih je bilo premalo.
postoji i nešto manje brojna ekipa, koja pravda fašističke a osuđuje komunističke zločine.
e vidiš u pricipu to je ista ekipa, samo im je vjerski i nacionalni predznak, nešto drukčiji....

Jedino ti ovdje vidis Hrvate i Srbe!!!! Nazalost, i zlocin je univerzalan. Zlocin, moze pociniti svako. Zlocine prije svega cine zlocinci!!!! S druge strane imas zrtve!!!! E,sada, ako postavis tako stvari, onda neces imati nikad problema, da u necemu vidis ni Srbe ni Hrvate ni Bosnjake i sl. Zar nismo prije svega ljudi!!!!? Ako, imas i dalje ljude koji podrzavaju one koji su cinili zlocine, koji su obicno glasni, a vecina sute... Na sta to teb lici!?
Mislim, da sam lijepo objasnio, ako sutimo sta se moze desiti. A, ako se desi, onda smo itekako odgovorni za sve ono sto se desi u buducnosti, jer smo sutjeli. Za sve je potrebna podloga, a sto je veca podloga, veci su zlocini...
nemam ja s tim problema, nego ekipa u koju navedoh u svom postu, ako nisi dio iste, onda se moj post ne odnosi na tebe....
Vitez Koja

#505 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

@osa

nista ja ne pravdam. Samo polazim od osnove. Kada bi istinski ucinili to, krecuci se od osnove, mnoge stvari bi bile jasnije.Imali bi bolju buducnost... Za neke je nevino ubijeni samo broj, za mene je to ljudsko bice, koje je imalo svoj zivot, snove, nadanja....
Moses lake

#506 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Moses lake »

kv99 wrote:
Moses lake wrote:Na zalost BIH je nova Yuga sa svim problemima koje je imala pokojna ta drzava.
Na zalost opet se povampirila velikosrpska ideologija cetnika a i ovih sto ih kopiraju. Opet pokusavaju da sprovedu ono sto nije uspjelo 90-ih a vidjeli smo do cega ih je sve dovelo ( nestanak iz Hrvatske i Kosova a u Bosni i Hercegovini od preduslova za ostvarenje svojih koje su imali u to doba nema vise ni traga a tu su i njihovi segrti koji isto tako kukaju kako ih nesto ne ide :lol: ). Opet pokusavaju pa zato opet ova drzava ima istih problema, samo je pitanje smiju li probati kao i prosli put a drugacije nece moci da nametnu svoje ciljeve...pa je ostala rahat patnja i dolazak nam dragih salonaca koji zele da nas preko foruma nagovore na nesto sto nisu mogli kamom i tenkom da nas natjeraju ;-) Svirajte koliko hocete ali uzalud vam trud sviraci :D
Previse si napaljen :lol:
Od zavrsetka rata je proslo 15 godina,i nista se nije desilo u korist BiH i priblizavanja stavova.
I dokle ce se tako?
Boli te istina?
mO k3

#507 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by mO k3 »

Moses lake wrote:
kv99 wrote:
Na zalost opet se povampirila velikosrpska ideologija cetnika a i ovih sto ih kopiraju. Opet pokusavaju da sprovedu ono sto nije uspjelo 90-ih a vidjeli smo do cega ih je sve dovelo ( nestanak iz Hrvatske i Kosova a u Bosni i Hercegovini od preduslova za ostvarenje svojih koje su imali u to doba nema vise ni traga a tu su i njihovi segrti koji isto tako kukaju kako ih nesto ne ide :lol: ). Opet pokusavaju pa zato opet ova drzava ima istih problema, samo je pitanje smiju li probati kao i prosli put a drugacije nece moci da nametnu svoje ciljeve...pa je ostala rahat patnja i dolazak nam dragih salonaca koji zele da nas preko foruma nagovore na nesto sto nisu mogli kamom i tenkom da nas natjeraju ;-) Svirajte koliko hocete ali uzalud vam trud sviraci :D
Od zavrsetka rata je proslo 15 godina,i nista se nije desilo u korist BiH i priblizavanja stavova.
I dokle ce se tako?
Boli te istina?
a tebe ne boli istina?? da je bas tako kako je.... zar ti ne zelis da zivimo mirno jedni pored drugih u ovoj zemlji??
osa

#508 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by osa »

Vitez Koja wrote:@osa

nista ja ne pravdam. Samo polazim od osnove. Kada bi istinski ucinili to, krecuci se od osnove, mnoge stvari bi bile jasnije.Imali bi bolju buducnost... Za neke je nevino ubijeni samo broj, za mene je to ljudsko bice, koje je imalo svoj zivot, snove, nadanja....
:thumbup:
osa

#509 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by osa »

Ženski Dr.Med wrote:
Moses lake wrote: Previse si napaljen :lol:
I dokle ce se tako?
Boli te istina?
a tebe ne boli istina?? da je bas tako kako je.... zar ti ne zelis da zivimo mirno jedni pored drugih u ovoj zemlji??
to svi žele, samo ima ljudi koji bi dijelili sobe u istom stanu, a to opet mnogi ne žele....
luckypot

#510 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by luckypot »

nije zato sto je definisana kao zajednica ravnopravnih naroda - da je jugoslavija bila tako definisana, ne bi doslo do otcjepljenja (zato dodik urla i trazi savez federalnih jedinica )
da ne govorim o tome da u yugi nije bilo naroda sa 50 plus posto zastupljenosti
mO k3

#511 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by mO k3 »

@osa ....nemam ja problema sa bilo kojom etnickom grupom u BiH nek zivi kako hoce... samo nek ne ugrzoava druge., i nek me gleda ne kao bosnjaka ,nego kao covjeka...
kv99

#512 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by kv99 »

Moses lake wrote:
kv99 wrote:
I dokle ce se tako?
Boli te istina?
Nisam ja napaljen vec samo potvrdzujem ono sto ti govoris , da ova zemlja opet ima problema sa kvislinskom ideologijom i sa istoka i zapada. Isti ciljevi , iste metode , ista propaganda kao i pocetkom 90-ih i kod jednih i drugih pa ako ti smeta sto se 15 godina od kraja agresije ne ide dalje u priblizavanju stavova reci kvislinzima da promjene politiku .
osa

#513 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by osa »

luckypot wrote:
nije zato sto je definisana kao zajednica ravnopravnih naroda - da je jugoslavija bila tako definisana, ne bi doslo do otcjepljenja (zato dodik urla i trazi savez federalnih jedinica )
da ne govorim o tome da u yugi nije bilo naroda sa 50 plus posto zastupljenosti
o neznalice, ne da su narodi torijski bili ravnopravni nego i narodnosti, kao i u bih, teorijski, e sad bi ti tu "ravnopravnost" proveo i praktično, nešto kao što su to srbi htjeli u jugi.....
kv99

#514 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by kv99 »

osa wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
Moses lake wrote: Previse si napaljen :lol:
I dokle ce se tako?
Boli te istina?
to svi žele, samo ima ljudi koji bi dijelili sobe u istom stanu, a to opet mnogi ne žele....
Ako neko ima problema u stanu onda ima izbor a ne zeli dogovor :
- da zivi u stanu iako ne zeli jer nema drugog izbora
- da se seli i trazi sebi bolji
- moze pokusati da iz stana izbaci ovoga sto ne voli ali za to treba i mu*a a i misica. Hoce li mu doci neko iz drugog stana da mu pomogne ili ce pricati samo o svom "stavu " iz sigurnosti svoga stana odakle je izbacio sustanara pitanje je sad ?
Last edited by kv99 on 02/11/2010 09:27, edited 3 times in total.
Vitez Koja

#515 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

@osa

ali, u bivsoj SFRJ si imao federalne jedinice, koje su na osnovu toga i dobile nezavisnost. Danas toga u BiH nemamo...
Moses lake

#516 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Moses lake »

Ženski Dr.Med wrote: a tebe ne boli istina?? da je bas tako kako je.... zar ti ne zelis da zivimo mirno jedni pored drugih u ovoj zemlji??
Mi trebamo da zivimo jedni s drugim u BIH, ali to se nece desiti dok politicari u BIH za koga se glasaju ne kazu istinu ljudima koji su bili u rovovima.
Zasto SDP kada nece s Dodikom pregovara sa SDS-om?
Zasto se Bakir izvinjava, i govori da Dodik ipak nije toliko los?
Zasto Dodik prica ono sto prica,a uvjek nadje sagovornika u Sarajevu? cak je i sa Siladzicom imao neke dogovore oko policije?
Vitez Koja

#517 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

Moses lake wrote:
Ženski Dr.Med wrote: a tebe ne boli istina?? da je bas tako kako je.... zar ti ne zelis da zivimo mirno jedni pored drugih u ovoj zemlji??
Mi trebamo da zivimo jedni s drugim u BIH, ali to se nece desiti dok politicari u BIH za koga se glasaju ne kazu istinu ljudima koji su bili u rovovima.
Zasto Dodik prica ono sto prica,a uvjek nadje sagovornika u Sarajevu? cak je i sa Siladzicom imao neke dogovore oko policije?
Ne znam, zasto!?
osa

#518 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by osa »

ali, u bivsoj SFRJ si imao federalne jedinice, koje su na osnovu toga i dobile nezavisnost. Danas toga u BiH nemamo...
ne budi naivan, možeš ti zvati teritorijalne jedinice kako hoćeš, federalne, entiteti, međutim njihove nadležnosti su bitne, šta je to imala sr bih u jugi što nema rs u bih, a što se tiče otcjepljenja temeljem ustava sfrj, praktički nitko se ne bi mogao otcjepiti, jer je trebala suglasnost i ostalih republika, e vidiš svi se otcjepismo, čak i jedna autonomna pokrajina, i svijet je to priznao.....

doduše ne znam šta se stalno spominje raspad, otcjepljivanja, za to niti ima potrebe, niti je to izgledna opcija.....
Moses lake

#519 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Moses lake »

kv99 wrote:
Nisam ja napaljen vec samo potvrdzujem ono sto ti govoris , da ova zemlja opet ima problema sa kvislinskom ideologijom i sa istoka i zapada. Isti ciljevi , iste metode , ista propaganda kao i pocetkom 90-ih i kod jednih i drugih pa ako ti smeta sto se 15 godina od kraja agresije ne ide dalje u priblizavanju stavova reci kvislinzima da promjene politiku .
Nisam potpisaoo ni Federaciju a ni RS,sve je to SARENA LAZA,ali znas da se mora zivjeti i da se naposletku se zivi u BIH sa onima koje ti nazivas tako kako ih nazivas.
Reci ti onima koji idu u Lukavicu da kupuju namirnice da ne ostavljaju pare onima tamo ili je sve to tvoja drzava?
Vitez Koja

#520 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Vitez Koja »

osa wrote:

ne budi naivan, možeš ti zvati teritorijalne jedinice kako hoćeš, federalne, entiteti, međutim njihove nadležnosti su bitne, šta je to imala sr bih u jugi što nema rs u bih, a što se tiče otcjepljenja temeljem ustava sfrj, praktički nitko se ne bi mogao otcjepiti, jer je trebala suglasnost i ostalih republika, e vidiš svi se otcjepismo, čak i jedna autonomna pokrajina, i svijet je to priznao.....

doduše ne znam šta se stalno spominje raspad, otcjepljivanja, za to niti ima potrebe, niti je to izgledna opcija.....
nisam neki pravnik, ali znam da za svaku odluku se mora imati neki prvani osnov. Na osnovu cega se RS moze otcjepiti!?

Slazem se, da nece biti cjepanja BiH. Niti ima potrebe za tim :-D
bicebolje

#521 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by bicebolje »

Nego šta imamo ?

If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... states.svg
Moses lake

#522 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Moses lake »

Vitez Koja wrote:
Moses lake wrote:
Ne znam, zasto!?
Zato sto te lazu, dok ti trazis "katarzu srpskog naroda" u Vladi BIH sjede zajedno svi oni koji pred izbore uzvikuju "100% BiH" itd,u RS Dodik dobija izbore zna se kako,a opet za nekoliko mjeseci i mozda i prije doce neka nova Vlada BIH i opet ces ti da pjujes majku nekome pogresnom (ovo oko majke je bilo figurativno)
osa

#523 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by osa »

Vitez Koja wrote:
osa wrote:

nisam neki pravnik, ali znam da za svaku odluku se mora imati neki prvani osnov. Na osnovu cega se RS moze otcjepiti!?

Slazem se, da nece biti cjepanja BiH. Niti ima potrebe za tim :-D
šta ako se tri naroda recimo slože, govorim hipotetski, po tebi oni ne bi imali osnova za samostalnost, za to jer to ne postoji u ustavu, a oni se složili da ne žele zajedno, uzmi recimo canadu, šta da su tamo frankofoni izglasovali na referendumu samostalnost, zar misliš da bi ih ostatak canade napao ili da ih svijet ne bi priznao.
ili što ako za 100 godina rs poželi samostalnost, hoće li se i tada reći da nema osnova, naime za 100 godina će rs biti i povjesna činjenica, dakle pustimo priču o otcjepljenjima i osnovama za njihovo ostvarenje, navedoh ti da temeljem ustava sfrj niti jedna republika nije mogla dobiti samostalnost, ali prekršili mi ustav i dobili samostalnost, i sada smo povjesna činjenica....
ultima_palabra

#524 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by ultima_palabra »

osa wrote:šta ako se tri naroda recimo slože, govorim hipotetski, po tebi oni ne bi imali osnova za samostalnost, za to jer to ne postoji u ustavu, a oni se složili da ne žele zajedno, uzmi recimo canadu, šta da su tamo frankofoni izglasovali na referendumu samostalnost, zar misliš da bi ih ostatak canade napao ili da ih svijet ne bi priznao.
ili što ako za 100 godina rs poželi samostalnost, hoće li se i tada reći da nema osnova, naime za 100 godina će rs biti i povjesna činjenica, dakle pustimo priču o otcjepljenjima i osnovama za njihovo ostvarenje, navedoh ti da temeljem ustava sfrj niti jedna republika nije mogla dobiti samostalnost, ali prekršili mi ustav i dobili samostalnost, i sada smo povjesna činjenica....
:lol: Koje poznavanje međunarodnog i ustavnog prava, istorije...
Real Khan

#525 Re: Montgomery: Rješenje za BiH je mirni raspad

Post by Real Khan »

osa wrote:

@osa,

Izgleda da su te loše učili u školi za drotove...ili si prepisivao na ispitima :D Evo ti nekoliko ključnih razlika između ex-YU republika i sadašnjeg BH entiteta RS: Ukoliko se sjećaš, sve republike su imale jedinice teritorijalne odbrane (TO) koju RS nema, niti je ima pravo posjedovati...druga stvar je to što su sve republike formalno-pravno na zasjedanju AVNOJ-a unijele svoj izvorni suverenitet u zajedničku državu, a samim tim unijele su i svoju vlastitu IMOVINU. RS je svoj suverenitet silom "posudila" od države BiH i to do daljnjeg...tj. dok ne prekrši sporazum koji joj je omogućio takav status i postojanje. Velike su to razlike, moj @osa, tako da su suštinske... Kome ovo nije jasno, neka pročita Mišljenje Badinterove komisije o bivšoj YU (tu ima sve što je potrebno da se razumije odnos savezne države i njenih federalnih jedinica, status naroda u pogledu suvereniteta, ko i pod kojim okolnostima ima pravo na samoopredjeljenje i otcjepljenje...znam da je ljudima mrsko čitati, ali zato imamo ovakve glupe teme sa kilometarskim prepirkama oko stvari koje su davno riješene).
Locked