Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Ponekad s'proljeca

#51 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Ponekad s'proljeca »

Ali sta bi sa autoputem i onom bracom iz Malezije- Visokog!!!!

Dokle vise sarene laze!!!!!????
Downunda

#52 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Downunda »

mIRCerka wrote:
amel ledina wrote:Ovo je nista sta nas ocekuje
Valjda kontaju ako nas u ratu nisu sredili sredice nas vracanjem njihovih prohtjeva
Ako ce i ovo raditi kao sto su Zapadni prilaz gradu skor tri godine,
neke generacije ce se i izvuci da ga ne docekaju na svojim plecima :bih: :P :skoljka:
odlichna utjeha, svaka ti dala :bih: :sax: :thumbup:
Svaki ti dao....
Banksy

#53 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Banksy »

Kakva je ovo tema, tek naslov :roll: ...

da ne pišem ...
KatarinaKosaca wrote: Autoput moramo napraviti, u tome se valjda svi slažemo. Imate li bolju ideju financiranja? hrvatska je uzela kredit, mislim da ga lako isplaćuje od cestarine, a napravila je čudo. Brzo, uspješno, lijepo.
Frane-x wrote: Autoceste su isplativije nego što se misli i ne treba se bojati kredita.
Evo čiste matematike.
Autocesta Zagreb-Split je koštala ukupno 18,5 milijardi kuna (2.5 milijarde eura).
Godišnji prihod od naplate cestarine na svim autocestama u Hrvatskoj ove bi godine (2008) trebao biti 2,1 milijardu kuna. ( http://www.tportal.hr/gospodarstvo/vijesti/fset.html )
Dio tih prihoda ide na troškove održavanja, međutim računica je i dalje jasna.
BiH trenutno ubire tek sramotnih 0.1 milijardu € godišnjih prihoda od turizma.
Kao bonus, autoceste bi se povoljno odrazile na turizam. Ako iz ničega, onda iz razloga što bi recimo turisti koji bi prolazili kroz BiH putujući prema dalmatinskoj obali, vidjeli da prolaze kroz interesantnu zemlju. Određeni postotak tih turista bi sigurno bili zainteresirani da pogledaju i tu zemlju.
Sami taj prolazak turista kroz Hercegovinu i Bosnu bi bio turistička reklama sama po sebi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#54 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

Banksy, kakva je ovo zemlja? Lako je i Hrvatskoj i Srbiji bilo sta, kod njih se postuje JEDNO kod nas se postuje TROJE.
NA kraju ce FBIH graditi put ovako ] a RS ovako _ i nece se dijelove ceste sresti ni na mapi...

Pride, kad si zadnji put isla Starom cestom? Radi cestarine od marke i po, mnogi koriste Staru cestu, pa ce ostat uskoro bez auta..

Ma mora da je ovo neka postizborna kampanja...ko ce ga znat... :zzzz:
perajic

#55 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by perajic »

Nije se rodio ko je naorodu ugodio!
Da ne uzimaju kredite da grade, naslo bise milion nas koji bi rekli "Kako Hrvatska fino uzme kredit i napravi put?".
A kada nasi primjene isti princip, onda ide price "ionako ce sve pokrasti".
Drugim rijecima hajmo napadati kako god urade :)
mIRCerka

#56 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

perajic wrote:Nije se rodio ko je naorodu ugodio!
Da ne uzimaju kredite da grade, naslo bise milion nas koji bi rekli "Kako Hrvatska fino uzme kredit i napravi put?".
A kada nasi primjene isti princip, onda ide price "ionako ce sve pokrasti".
Drugim rijecima hajmo napadati kako god urade :)
Ja ne trazim da meni neko ugodi.
Vrlo sam konkretna sa svojim zahtjevima.
Navedite kredite koje je uzela FBiH, za sta ih je uzela, u sta ih je utrosila.

Znam ja odlicno da je skocila cijena u gradjevini, za neke stvari i 150%, ali mi je floskula i demagogije i isprazne price pun kufer.
popajic

#57 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by popajic »

@zlatan o1
...Kredit je dobra stvar ako se pametno koristi, a znajuci najboljeg inzenjera u gradu i nesretnu skupinu koja se odaziva na "vlada FBiH", slaba fajda. Sjeca li se neko uopste pametno uzetog kredita od '95 do danas?
:thumbup:

Ne zaziru ljudi od kredita i naravno da nam je auto put itekako potreban. Ali,pouceni dosadasnjim iskustvima nije nimalo cudno ni nepovjerenje...o tome se radi,ne o kreditu kao takvom !
joint union

#58 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by joint union »

Postoji jednostavan mehanizam za pravljenje ovog auto-puta. Naime, organi ove nase drzave godinama govore kako nema zatvora za maloljetnicku kriminogenu populaciju, kako su smjestajni kapaciteti (ovo kao turizam neki) zatvora mali, itd. Fino, umjesto u celije, likovima (bilo maloljetnim, bilo punoljetnim) dati lopate, krampe, onu kuglu oko noge i kopaj lagano. Ubili bi dvije muhe jednim udarcem, napravili auto-put (relativno jeftina radna snaga), a i stopa kriminala bi garant imala tendenciju opadanja, jer bi se dobro razmislilo da li ici umjesto u zatvor na teski rad.
mIRCerka

#59 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

joint union wrote:Postoji jednostavan mehanizam za pravljenje ovog auto-puta. Naime, organi ove nase drzave godinama govore kako nema zatvora za maloljetnicku kriminogenu populaciju, kako su smjestajni kapaciteti (ovo kao turizam neki) zatvora mali, itd. Fino, umjesto u celije, likovima (bilo maloljetnim, bilo punoljetnim) dati lopate, krampe, onu kuglu oko noge i kopaj lagano. Ubili bi dvije muhe jednim udarcem, napravili auto-put (relativno jeftina radna snaga), a i stopa kriminala bi garant imala tendenciju opadanja, jer bi se dobro razmislilo da li ici umjesto u zatvor na teski rad.
sad ti ja poklanjam sljem i pancir jer ce krenuti dusebriznici za djecija ljudska klinceva prava...
joint union

#60 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by joint union »

mIRCerka wrote:
joint union wrote:Postoji jednostavan mehanizam za pravljenje ovog auto-puta. Naime, organi ove nase drzave godinama govore kako nema zatvora za maloljetnicku kriminogenu populaciju, kako su smjestajni kapaciteti (ovo kao turizam neki) zatvora mali, itd. Fino, umjesto u celije, likovima (bilo maloljetnim, bilo punoljetnim) dati lopate, krampe, onu kuglu oko noge i kopaj lagano. Ubili bi dvije muhe jednim udarcem, napravili auto-put (relativno jeftina radna snaga), a i stopa kriminala bi garant imala tendenciju opadanja, jer bi se dobro razmislilo da li ici umjesto u zatvor na teski rad.
sad ti ja poklanjam sljem i pancir jer ce krenuti dusebriznici za djecija ljudska klinceva prava...

Po meni, oni bi se vise trebali brinuti za prava povrijedjenih od strane ovih likova, jer su oni ta svoja prava izgubili povrjedjujuci ista ta prava drugima (zapetljah se sad)
Banksy

#61 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Banksy »

mIRCerka wrote:Banksy, kakva je ovo zemlja? Lako je i Hrvatskoj i Srbiji bilo sta, kod njih se postuje JEDNO kod nas se postuje TROJE....
Ne razumijem šta me pitaš, još manje šta predlažeš. Da nekako postanemo jednonacionalna država, pa da nam bude lakše? Ja se, evo, odmah slažem.
mIRCerka wrote: NA kraju ce FBIH graditi put ovako ] a RS ovako _ i nece se dijelove ceste sresti ni na mapi...
Bojim se da je do državnog uređenja i zapisanih ovlasti jednih i drugih. Imajući u vidu blokadu i državne i federalne vlade dobro je da imamo i ovo. U takvim okolnostima svakog dobronamjernog raduje bilo kakav pomak.
mIRCerka wrote: Pride, kad si zadnji put isla Starom cestom? Radi cestarine od marke i po, mnogi koriste Staru cestu, pa ce ostat uskoro bez auta..
Ko ima za gorivo trebao bi imati i za cestarinu. Ili da ukinemo naplatu, pa damo primjer drugim zemljama, možda krenu za nama?
mIRCerka wrote: Ma mora da je ovo neka postizborna kampanja...ko ce ga znat... :zzzz:
Ne razumijem. Ima li ovo neke veze s temom?

Za odjavu s teme
Klodovik je jednom napisao (mada bih ja unekoliko promijenila popis :D ), a, koliko vidim, i razmišljanja ostalih forumaša su tu negdje:
Klodovik wrote:Bazen na Otoci... ne valja.
Avaz Twist Tower... ne valja.
Ambasade i zgrade kod muzeja... ne valja.
Kampus/ambasada SAD... ne valja.
Zgrada Rijaseta... ne valja.
Izlaz iz grada... ne valja.
Vilsonovo... ne valja.
BBI centar... ne valja.
...
Nahrani kerove i ne diraj ništa, najbolje je tako.
Judge_Dread

#62 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 16:07, edited 1 time in total.
mIRCerka

#63 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

Banksy, ono sto ja predlazem je postanemo DRZAVA.
Do tada, sutimo i trpimo i prst u uho.
Vecina pobrojanog ne valja, sve se ostavlja na 75%..
Hocemo li pricati o tome kako je opstina prodavala zemlju jednoj ambasadi, a zemlja 1/1 vlasnistvo zivog i zdravog covjeka?
Hocemo li pricati o dozvoli za 3 sprata i izgradnji 5 spratova?
Hocemo li pricati o krovu koji prokisnjava i sistemu filtriranja koji K ne valja...
Hocemo li pricati o ugovoru USELICETE U DECEMBRU 2003.godine, a evo blizi se dec. 2005.godine i jos uselili nisu?

Necemo.
Izvinite i oprostite sto otvorih temu, nisam znala da se ne smijem zaliti na nesto sto mi smeta...
:zzzz:
ins

#64 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by ins »

The 51st State wrote:
mIRCerka wrote:
The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike.
Mora da kritikujem jer je ministar ko zna ko vec...

Autoput razvlace vec sto godina, a stiglo se Catica...a u Cro su uspjeli povezat ZG i Split, probit planine i napravih haos od infrastrukture...u istom tom periodu...to ja kritikujem...i kod nas to, a vec su bile analize na ovom forumu, kosta dosta vise nego kod susjeda, a bogam' i komsija...
Ne razvlace sto bi htjeli nego sto nema para, a prije nego povuces paralelu sa hrvatskom informisi se koliko su se oni zaduzili za svoje autoputeve.
Donna worry, Mirci u najboljoj forumskoj tradiciji komentarise ono o cemu pojma nema!
mIRCerka

#65 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

Umjesto sto meni popujes, de mi onda objasni pa da imam pojma. Pa da tim putem uvedemo novu forumsku tradiciju :D
vajkrem

#66 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by vajkrem »

KatarinaKosaca wrote:
Znala sam ja da ce Zlatko biti kriv za ovo nekako
AKO JE VLADA KORUMPIRANA OPOZICIJA TREBA DA JE KONTROLIRA. TAKO JE U SVAKOJ DEMOKRATIJI. PRESTANI ANALIZIRATI MENE LICNO DAJ PRIJEDLOG MEHANIZAMA KONTROLE UTROSKA SREDSTAVA ZA KOJI SI TOLIKO ZABRINUTA.

KatarinaKosaca svaku tvoju potpisujem
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
zlatiborka

#67 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by zlatiborka »

vajkrem wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Znala sam ja da ce Zlatko biti kriv za ovo nekako
AKO JE VLADA KORUMPIRANA OPOZICIJA TREBA DA JE KONTROLIRA. TAKO JE U SVAKOJ DEMOKRATIJI. PRESTANI ANALIZIRATI MENE LICNO DAJ PRIJEDLOG MEHANIZAMA KONTROLE UTROSKA SREDSTAVA ZA KOJI SI TOLIKO ZABRINUTA.

KatarinaKosaca svaku tvoju potpisujem
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jedan od najvaznijih zadataka opozicije je da dahce za vrat vladajucima! (naravno sa argumentima) :x

Na taj nacin opozicija skljuplja sebi poene za sljedece izbore. No to opzicionim paritjama ne smije biti dovoljno tj. da se ogranice samo na kritiku vlasti. :mrgreen:

Opozicija mora i nuditi bolja rjesenja za koja misli da ce rijesiti neki problem! :x

Tako je to barem u zapadnim demokratijama bez obzira da li je opozicija lijeva ili desna! :bih:
iz dna duše

#68 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by iz dna duše »

Nije problem u kreditu, ako bi se on utrošio zaista na autoput.
Problem je po meni što će tu ušičariti mnogi-mislim na vladajuće političare i njihova ahbabe...imaju oni raznorazne kombinacije kako prvo sebe obezbijede...
Za autoput će ostati mrvice i akobogda, jedva da će doći do Drivuše za ove pare. Trajaće to i trajaće...
Ono što dobiješ na vremenu, vozeći autoputem (izgradjenim dijelom), izgubiš na zaobilaznicama. E sada zamislite i narednih godina, dugi niz godina, tako...I oni će nas sve više zaduživati, sebe bogatiti, obezbijediti sebi ugodnu starost, svojoj djeci budućnost, a mi ćemo grcati i vraćati te kredite...
I kada ih neko podje braniti, zlo mi je...
Ti ljudi ili idu kroz život zavezanih očiju i imaju "ujaka u Americi" koji ih finansira, ili spadaju u tu grupu koja bude " u talu"...
Pokradoše brate sve, zato im više ništa ne vjerujem!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#69 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by KatarinaKosaca »

iz dna duše wrote:Nije problem u kreditu, ako bi se on utrošio zaista na autoput.
Problem je po meni što će tu ušičariti mnogi-mislim na vladajuće političare i njihova ahbabe...imaju oni raznorazne kombinacije kako prvo sebe obezbijede...
Za autoput će ostati mrvice i akobogda, jedva da će doći do Drivuše za ove pare. Trajaće to i trajaće...
Ono što dobiješ na vremenu, vozeći autoputem (izgradjenim dijelom), izgubiš na zaobilaznicama. E sada zamislite i narednih godina, dugi niz godina, tako...I oni će nas sve više zaduživati, sebe bogatiti, obezbijediti sebi ugodnu starost, svojoj djeci budućnost, a mi ćemo grcati i vraćati te kredite...
Ti ljudi ili idu kroz život zavezanih očiju i imaju "ujaka u Americi" koji ih finansira, ili spadaju u tu grupu koja bude " u talu"...
Onda ne trebamo ni praviti auto put kad je već tako.
Mx

#70 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Mx »

mIRCerka wrote:Banksy, ono sto ja predlazem je postanemo DRZAVA.
Do tada, sutimo i trpimo i prst u uho.
Vecina pobrojanog ne valja, sve se ostavlja na 75%..
Hocemo li pricati o tome kako je opstina prodavala zemlju jednoj ambasadi, a zemlja 1/1 vlasnistvo zivog i zdravog covjeka?
Hocemo li pricati o dozvoli za 3 sprata i izgradnji 5 spratova?
Hocemo li pricati o krovu koji prokisnjava i sistemu filtriranja koji K ne valja...
Hocemo li pricati o ugovoru USELICETE U DECEMBRU 2003.godine, a evo blizi se dec. 2005.godine i jos uselili nisu?

Necemo.
Izvinite i oprostite sto otvorih temu, nisam znala da se ne smijem zaliti na nesto sto mi smeta...
:zzzz:
@Micerka,

Otvorila si pravu i jako vaznu temu i slucajno je ne zatvarati.

Pazi; Gradjani nisu ni svjesni koliko su ih razne politicke stranke i politicari zavalili u kredite od 1995 - 2008 i kolike su te cifre po glavi stanovnika?

1. Sve sto je od 1995 - 2008 obnovljeno, obnovljeno je sa stranim donatorima i novcem obicnih gradjana.

2. Sve poslovne zgrade koje su izgradjene izgradjene su u privatnom aranzmanu privatnih lica/firmi.

3. Treba precizno izvuci statistiku sta su politicke stranke/politicari izgradili i s kakvim/cijim novcem?
popajic

#71 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by popajic »

@Mx
utopija je to sto trazis (mada sasvim normalno) Ako ti podaci ikad izadju na vidjelo, bice "lagano" frizirani,pa od njih nikakve fajde.
Svako normalan zeli i auto put i put i puteljak , ali i svako normalan ne moze vise nista ovoj bagri vjerovati.Sa razlogom !Ah,sa puuuno razloga !
palermo

#72 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by palermo »

[quote="Banksy
Klodovik je jednom napisao (mada bih ja unekoliko promijenila popis :D ), a, koliko vidim, i razmišljanja ostalih forumaša su tu negdje:
Klodovik wrote:Bazen na Otoci... ne valja.
Avaz Twist Tower... ne valja.
Ambasade i zgrade kod muzeja... ne valja.
Kampus/ambasada SAD... ne valja.
Zgrada Rijaseta... ne valja.
Izlaz iz grada... ne valja.
Vilsonovo... ne valja.
BBI centar... ne valja.
...
Nahrani kerove i ne diraj ništa, najbolje je tako.
[/quote]

Ovo sam propustio kad je bilo, al sjajno je...........................potpis , jakako
Topla voda

#73 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Topla voda »

prodas komplet telekom uzmes 2-3 milijarde,udjes pola pola s koncesionarem i dijelis 20 godina dobit po pola ili u nekom omjeru koji se dogovori.
mozel ovako?
ma ne bolje je nek nas zavale 5 milijardi,vraticemo 8...na nas 4 miliona 2000 maraka po glavi...i onda samo lagano pdv sa 17 na 21,porez na plate sa 10 na 15,porez na imovinu,porez na ovo porez na ono.
ove dvije hiljade ce nama izbit iz dzepova...jednoj cetveroclanoj familiji 8 milja extra poreza da bi se to vratilo....a lova od putarina u evropske komisije,suplje ,povecanje plata parlamentima,jacanja kantonalnih organa i ostale ublehe..a ja treba da se brinem o telekomu i njegovim vlasnickim omjerima..i zaradi od telekoma koje vlada usmjerava u strukturalne projekte ,reforme sektora ovog onog,konferencije i vorksopove.nidje veze ,samo hapanje para.
hem bi usluge telekoma pojeftinile,hem nam ne bi nabili dug na ledja
sarlo

#74 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by sarlo »

Topla voda wrote:prodas komplet telekom uzmes 2-3 milijarde,udjes pola pola s koncesionarem i dijelis 20 godina dobit po pola ili u nekom omjeru koji se dogovori.
mozel ovako?
ma ne bolje je nek nas zavale 5 milijardi,vraticemo 8...na nas 4 miliona 2000 maraka po glavi...i onda samo lagano pdv sa 17 na 21,porez na plate sa 10 na 15,porez na imovinu,porez na ovo porez na ono.
ove dvije hiljade ce nama izbit iz dzepova...jednoj cetveroclanoj familiji 8 milja extra poreza da bi se to vratilo....a lova od putarina u evropske komisije,suplje ,povecanje plata parlamentima,jacanja kantonalnih organa i ostale ublehe..a ja treba da se brinem o telekomu i njegovim vlasnickim omjerima..i zaradi od telekoma koje vlada usmjerava u strukturalne projekte ,reforme sektora ovog onog,konferencije i vorksopove.nidje veze ,samo hapanje para.
hem bi usluge telekoma pojeftinile,hem nam ne bi nabili dug na ledja
Pitanje je koja lova se danas moze uzeti za telekom? Mislimda mu svakim danom pada vrijednost. Ne psotoji spremnost vladjucih stranaka da ga prodaju. I kad ga prodfaju postoji plan sta sa novcem. Brza cesta Tuzla -Sarajevo i mali projekti. Koncesionar bi se trazio za koridor VC. Sad kada se izgradi jos dionica dvije ne postoje realna sansa da neko ozbiljan udje u taj posao Vec je iscjepkan. Steta sto se o tome nije ozbiljno razgovaralo 2000 ili ranije. Oni Bosmalci su uprskali stvar: Mislim da je to bila zadnja ozbiljna sansa da se pocne graditi na taj nacin. Postojala je spremnost i u Federaciji i u pc-iju. Ali Bosmalci su se pokazali kao neozbiljan sagovornik. Kasnijew se vec politika jako umijesala i tu je valjda kraj. Medija nas zatrpavaju uglavnom negativistickom propagandom koja je Boga pitaj u cijem interesu, vjerovatno sitnom i dnevnom. Veliki projekti zahtjevaju velike odluke i veliku koncetraciju vlasti.
iz dna duše

#75 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by iz dna duše »

KatarinaKosaca wrote:
iz dna duše wrote:Nije problem u kreditu, ako bi se on utrošio zaista na autoput.
Onda ne trebamo ni praviti auto put kad je već tako.
Ti si stvarno "kraljica"... :D
Ja nisam rekla da nam ne trebaju autoputevi, nego sam pitala o nečemu drugome, a vjeruj, znam o čemu pričam...
Ako će se lopovi bogatiti na osnovu kredita dignutih za autoputeve i na kraju od toga napraviti 15-tak km puteva, umjesto 100 npr., a mi vraćati kao da smo napravili 100 km, e pa izvini, ja to ne prihvatam...
Post Reply