U zapadnim demokratijama religijske vodje se ne uplicu u politiku. U zapadnim demokratijama religijske vodje mogu se protiviti abortusu ili slicnim pitanjima, ali nemogu da otvoreno iznose svoje stvaove tj. otvoreno podrzavati jednu politicku partiju. U zapadnim demokratijama visoka vojna lica nepokazuju svoje preference, u USA cak i ne glasaju upravo zato sto moraju da izvrsavaju naredjenja civilne vlasti, pa ko god nju cinio.KatarinaKosaca wrote:Sto se novina tice, to ima svugdje u svijetu. Kome se ne svidjaju ima opciju da cita Oslobodjenje. Znaci ne mora ih kupiti. Ono sto me vise brine je da od nase pretplate FTV vrsi vec dosadnu propagandu u korist jednog covjeka i njegove privatne prcije od politicke stranke.jefferson wrote:Ja evo ocekujem od Katarine da nam svima ovdje fino objasni kako ce to opozicija KONTROLISAT (znaci iamti stvarnu pravnu mogucnost da kontrolise) poziciju pored ovakvih cinjenica:
1. Vlast drze SDA,SZBiH, HDZ , SNSD koji su u nekoj koaliciji.
2. Parlametarnu vecinu drze te stranke
3. Najtiraznije novine podrzavaju politiku pozicije (ustvari mislim da najtiraznije novine njih kontrolisu).
4. Religijske vodje podrzavaju poziciju.
E sad neka nam Katarina objasni kako ce opozicija kontrolisati poziciju, bio to SDP ili neko drugi?
60 minuta iznese svakog ponedjeljka brdo dokaza niko usima ne mrde.
De molim te prosvjetli nas u nasm neznanju, upali nam svjetlo da i mi znamo!
Parlamentarnu vecinu je u Spaniji drzao PP, pa su socijalisti uspjeli da ih obore sa vlasti na izborima. Znaci, ako nisu u stanju da kontroliraju, tek nece biti u stanju da vladaju, pa se moja teza o strahu vladavine Zlaye i raje potvrdjuje.
Neka to cini isto kako to cini sva opozicija u demokratiji. Kako ? To im necu ja preko foruma objasnjavati, valjda oni trebaju znati. Neka vozd zovne kolegu mu socijalistu i kaze..... Halo, ba, Jose Luis Zapatero, kako ti skinu one tvoje...
a kako si ih kontrolirao, ja evo, jadan, ne znam kako cu![]()
Mene ce ionako opomenuti za off sa teme, ali kako si trazio da ti lijepo objasnim, nastojala sam da ti lijepo objasnim iako si i sam to mogao znati. Iako po postu, tvoja je dogma toliko duboka, da cu te tesko prosvijetliti.
Zauvjek tvoja, Katarina Kosaca Kotromanic
btw. Zaboravih vjerske vodje. I u zapadnim demokratijama obavezno podrzavaju desnicu. Zapatero (opet ja sa njim, ali su socijalisti u pitanju, ali socijalisti od dostojanstva i svakog postovanja), je u sred katolicke Spanije uveo homosexualne brakove. Zamisli kako je crkva bila sretna. Znaci, jedan sa Vatikanom, a ovaj ne moze ni sa uhljupom od Tihica
U zapadnim demokratijama kao i u BiH imas opciju koje ces novine citati, ali niti jedna ozbiljna novina, a kamoli najtiraznija ne poziva otvoreno na sukobe (pogledaj u Avazu pod "ko to podmece bosnjacima") niti se svrstava uz jedan narod. Tu istu novinu onda religijske vodje favoriziraju po dzamijama. ista stvar se desava i u RS samo sto su drugi akteri u pitanju.
U Spaniji religijski lideri su, naravno, bili protiv homosexualnih brakova, ali je Zappatero opet to progurao htjeli oni to ili ne! Kod nas, imamo neki festival, reis izasao, i niti jedan politicar nesmije nista reci jer ce sutra po svim dzamijama u BiH krenuti lincovanje tih politicara. Onda Bakir izadje i kaze da svi trebaju imati ljudska prava, ali eto neka kao ne trebaju!!!! mislim, halo??? Sto se to ne desi u Spaniji?
Da li 60 minuta favorizuje SDP? Da, ali problem nije u tome koga favoriziraju, nego sto kada 60 minuta iznese DOKAZE tuzilastvo se ne pocese, a SDA i slicni uopce se ne ograde od toga, sto?
Zato sto su davno u SDA naucili da je najbolji nacin da se pobjedi na izborima jeste da se narod zastrasuje, dok cemo ekonomiju ostaviti po strani.
Ja se u potpunosti slazem s tobom da je opozicija tanka. Tanka je u smislu da nije dovoljno organizovana niti ima ljudi koji znaju voditi kampanju.
Sto su demokrati u USA izgubili zadnja dva puta? Zato sto su igrali na uobicajnu kartu, dok su republikanci otisli vise putem ideologije i mobilizirali evagnelisticku bazu.
U BiH opozicija mora skontat da je proslo vrijeme plakata i otvoreno napasti poziciju na izborima novim nacinom predizborne kampanje. SDA i slicni ce i dalje prodavati m... za bubrege, ali tome treba na drugaciji nacin pristupiti. To je Dodik skontao, i sta je uradio? Angazovao dva RNC savjetnika i dobro platio, i eto ga tu gdje je.
SDP & Co moraju sjesti za sto (Lagumdzija se mora skloniti, ne zato sto je on ovakav ili onakav, nego zato sto ga je Avaz davno toliko ocrnio da je vrlo tesko sada nesto uraditi povodom toga), gdje ce Komsic glavnu rijec preuzet i ujediniti opoziciju, i krenuti odmah sad u predizbornu kampanju za 2010 na takav nacin da ce komplet SDA traziti egzil u drugim drzavama zato sto nece vise ulicom moci hodati od stida! Opozicija je trebala pola sata nakon potipisivanja ovog kredita da napravi TV spot gdje bi gradjanstvo napumenula da je davnoooooo potpisan sporazum sa EBRD (50 mil eura za zaobilaznicu), a da su te pare toliko dugo lezale na racunima da je EU to povukla. Tek na ponovni zahtjev su pare uplacene. Zaobilaznica je davno trebala biti zavrsen, pare su bile na racunu i nikom nista. Razlog? Pare su se mogle samo namjenski trositi u tu svrhu, tako da vladu Sarajevskog kantona to uopce nije interesovalo jer se morao opravdati EU svaki utroseni euro. Tako da opcija IMT (imal mene tu) nije mogla da se iskoristi. Da sam na mjestu opozicije ja bi sad krv popio poziciji preko TV-a, novina itd.
Takodje, treba napomenuti, da su se milioni mogli tada ustediti jer je nafta bila jeftinija i automatski km izgradjenog puta dosta jefitiniji, ali jbg, mi smo jos mlada demokratija i imamo jos dosta da ucimo!
Zauvjek tvoj jefferson