Real Khan wrote:jovanbl wrote:vidim da ste se raspisali o ovoj lagumdzijinoj "patriotskoj" izjavi , pa reko da prokomentarisem iz ovog banjaluckog ugla .
Prije svega Lagumzija sad radi upravo isto sto je radio i Silajdzic i na cemu je da prostite popusio .
Znaci ovakve izjave su u stvari vjetar u ledja dodiku, one su "dokaz" kakva se to politika vodi iz sarajeva, one su "dokaz" da postoji OZBILJA SIGURNOSNA PRIJETNJA iz sarajeva, zbog koje se srbi moraju homogenizovati, jer ih u suprotnom ceka Lagumzijina sila.
Znaci Dodiku upravo trebaju ovakve izjave, one hrane njegovu politicku poziciju, i u principu stvarju situaciju nemoguceg kompromisa u BiH, zbog kojeg je sasvim opravdano imati averziju prema BIH i Sarajevu kao personifikaciji Bosnjacke politike unitarizacije ( koja za sobom vuce majorizaciju vecinskog naroda). I sta onda srbima drugo preostaje kad procitaju ovakve izjave ?
da pognu glavu i kazu us.rali smo se zbog zlatkovih prijetnji, daj brze bolje sve prihvataj, ili da podrze dodika koji se vec artikulisao ( svidjelo se to nekome ili ne ) kao zastitnik srpskog interesa u BiH.
No na stranu sve to, nije mi jasno kako zlatko uopste misli uci u vlast ( u koju jednostavno mora uci s dodikom iz rs )
A ako i udje, kako ocekivati bilo kakav kompromis po bitnim zivotni m pitanjima u BiH, ustavnim promjenama, bilo cemu, kad i prije samog formiranja vlasti zauzimas rovovsku poziciju za "bitku".
S druge strane nije mi jasno da neko podrzava ovakve izjave, koje kad bi se nedaj boze , ostvarile sasvim sigurno vode u rat, jer dodik ima vlast u rs pod kojom je i oruzana sila ( policija) zatim rs participira u oruizanim snagama, sipi i da ne nabrajam, preduzimanje bilo kakve akcije kao sto najavljuje lagumzija, sasvim sigurno vodi u pucanje svih tih institucija po nacionalnom savu, i pocetak oruzanog sukoba.
ui ko bi na kraju gino po raznortaznimvukojebinama od ratista ( mozda lagumddzijina djeca ili dodikova ???? ) , pa nisam bas siguran !!!
sve u svemu, Lagumdzija je olpasan politicar za sudbinu bih jer ide za stalnim nazor nametanjem fol "gradjanskih" rjesenja koje ne uvazava nacionalne interese tri naroda u bih. a nametanje je u bih nemoguce bez velike krvi, jer ova zemlja moze da zivi u ikru samo na umjetnosti kompromisa nesto kao belgija.
,
Drago mi je da mogu pročitati i taj famozni "banjalučki ugao", ali moram te ipak malo razočarati...
Prije svega je neozbiljno i naivno optuživati bilo koga iz Federacije da je "kriv za ponašanje Dodika", jer majka mu stara, pa valjda je Dodik punoljetan i odgovoran za svoje postupke. Možda jeste lud i neotesan, ali nije imbecil ili idiot da nije svjestan svojih postupaka. Eto, Hare jeste da prostiš "popušio", i neka je, ali nije "popušio" zbog toga što je branio interese države nego što su ga debelo kompromitovali njegovi saradnici (e.g. Vahid Hećo, Sado Bahtić, itd.) i Dnevni ABA3 (čiji se Utemeljitelj ponadao preuzeti kontrolu nad profitabilnim elektro-energetskim sistemom).
Ako je podsjećanje na Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku BiH nekakva "sigurnosna prijetnja" prema srpskom narodu, onda je to problem srpskog naroda, premda mi moja intuicija kaže da nemaju baš svi Srbi oraha u džepovima kao Dodik, i ne planiraju baš svi organizirati rušenje ustavnog poretka države BiH i ugrožavanje teritorijalnog integriteta iste, što su djela kažnjiva prema Krivičnom zakonu BiH. Međutim, čak i ako moja intuicija griješi, podsjećam da je Krivični zakon jednako primjenjiv i za grupe i za pojedince (čak se grupa u vršenju krivičnog djela, ovisno o težini, može lako okvalificirati i kao "kriminalna organizacija" ili čak i "teroristička grupa", "mafija" itd.) Nadam se da se nisi i ti "prepao"

djelujes mi kao inteligentan covjek pa cu pokusati argumentovati ovo sto sam napisao.
Prije svega onaj ko ne vidi da dodik gradi svoj politicki imidz zastit nika srpskog naroda na izjavama kako rs treba ukinuti ( sto silajdzic nije ispustao iz usta) i da ne nabrajam sve vrste itzjava koje su dolazile iz federacije ( tacnije iz politickog sarajeva) , taj ne shvata kako funkcionise politika konflikta zasnovanog na medjusobnoj ravnotezi straha.
Koliko se sjecam do dolaska na vlast dodik je smatran umjerenim politicarem sa podrskom mz, i onda kad je dosao na vlast doslo je do promjene, pitanje je zasto ?
Silajdzic je popusio, jer se iskljucvo bavio ukidanjem rs, pljuvanjem na rs i sukobom sa dodikom, i pri tom zapostavio sva zivotna pitanja gradjana, i jos ponekih stvari o kojima vi u sarajevu vise znate nego ja.
ti sad ( i jos dosta njih) ovdje pominje krivicni zakon i krivicno djelo ugrozavanja ustavnog poretka .
Ali ako to vec pominjes, i ako ustavni poredak uzimas kao zadani predmet zastite, on obuhvata i republiku srpsku , njeno postojanje sa svim njenim ovlastenjima, jer rs je dio bih.
Tako da bi u tom slucaju svako pominjanje ukidanja ili nestanka rs takodje presdstavljalo narusavanje ustavnog poretka BiH , zar ne ?
Medjutim, i ustav se moze mijenjati na zakonom predvidjen legitiman nacin, prema tome, politicke ideje koje idu za promjenama ustavnog poretka same po sebi ne mogu biti sankcionisane krivicnim zakonom.
tako da ta prica o krivicno pravnoj dimenziji lagumzijine izjave je malo besmislena.
Na stranu to sto su mehanizmi za provodjenje zakona u bih takodje entiteski i nacionalno ppodijeljeni, pa ne znam kako bi se to provele ove zlatkove prijetnje bez nuznog cijhepanja svih tih institucija a time i bih , odnosno pokusaj realziacije ovog to zlatko prica sasvim sigurno bi bih gurnuo u krvavi rat.
ko to ne vidi, zaista zivi u utopijama.