Kvalitet podforuma Polikita

Ahmmed

Post by Ahmmed »

jeza u ledja wrote:@ Ahmede, ti se me onda pogresno shvatio. Ja tvoje misljenje uvazavam i mislim da pises vrlo interesantne postove, pogotovo na drugim podforumima. Mada se nasa misljenja o politici razilaze.
Ma nije ovdje riječ o uvažavanju,iako zaista i ja sa zanimanjem pratim ono što ti pišeš i (bez da uzvraćam na ono što si ti za mene napisao) uvažavam tvoje stavove.

Ja sam samo želio reći da ja ovaj forum ne shvatam kao, prvenstveno, sarajevski, već bosanskohercegovački.

A glede pomenute rasprave i dilema koje se javljaju:

Slažem se sa da novi forumaši, bez da "virnu" u arhivu, otvaraju teme, koje su do tada bezbroj puta prožvakane na forumu....

Dalje,ježa u leđa, tačno je da se ovdje , pogotovo u zadnje vrijeme, pojavljuju ljudi koji skoro autistično,ponavljaju mantre o općepoznatim stvarima i situacijama ,na način koji ne ostavlja prostora dijalogu, kompromisu, uvažavanju drugog i drugačijeg.

Zatim, a već sam nekoliko puta to pisao na ovom forumu, odani vojnici svojih partija, nerealizirani političari,dame i gospoda i drugovi i drugarice iz izbornih štabova i pretpostavljam press službi nekoliko stranaka, ne daju "očiju otvoriti" Uvijek spremni da brane jedino i isključivo lik i djelo svojih partijskih lidera....Mislim, imaju ljudi pravo na to, sve je to legitiman način promidžbe partijskih interesa, no znaju počesto pretjerati i dosaditi u svojim nnastojanjima:D

Mislim da se mnogo toga ne može učiniti....Na nama je da procijenimo u kolikoj mjeri i da li uopće učestvovati u određenim raspravama.Često se ne mogu suzdržati od komentara, kasnije mi bude i krivo i žao što sam i jedno slovo napisao.....
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Tako nekako.
Ako neko zeli izraziti svoje misljenje mora shvatiti da se mozda ljudi nece s njime sloziti. Treba shvatiti ne samo da neko ima razlicit pristup idejama, nego da uopste ne zele iste stvari i da se ne zele uopste svrstati u neke grupacije. Ako neko dodje na forum sa razmisljanjem - 'mi' trebamo, on je u startu ogranicen jer ne konta da 'mi' nismo svi ovdje dio njegove imaginarne zajednice. Zbog tog razloga i govorim da ovaj forum nije 'bosnjacki' niti 'bosanski' vec prije svega sarajevski. To naravno ne znaci da je namjenjen samo za ljude iz Sarajeva, vec da se pokusavamo ponasati po normama koje vrijede u Sarajevu (ne kazem da ne vrijede u drugim gradovima), a to prije svega znaci uvazavanje postojanja razlicitosti, te simbolike koju Sarajevo predstavlja za cijelu BiH (te stoga i jeste i bosanskohercegovacki).

Mada glavni problem nije to, vec sto kazes mantranje nekih ljudi do iznemoglosti o davno utvrdjenim stvarima. Svaki novajlija nadje za shodno da raspravlja o istim pojmovima i ne moze cudu da se nacudi kako drugi ljudi razmisljaju razlicito.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Bihac_4_ever wrote:ajmo glasati za novi podforum koji se zove POLITIKA U BiH ako jos ko ima novih naziva za podforum neka kaze ja sam ZA!!!!!!
to bi bilo dobro...onda bi politika opet bila u trendu 8-)
darius_maximus

Post by darius_maximus »

Da ja dam svoje misljenje kao jedan od novijih clanova... :D

Tacno je da se uglavnom svaka tema zavrsi na jednoj te istoj raspravi, ali kad ti se i u drzavi svodi sve na sastanak Silajdzica i Dodika u Washingtonu, sta se moze i ocekivati...
Sto se kvaliteta rasprava tice, istina je da se s nekim ljudima bas nikako ne moze razgovarati, ali onda se, sto rece Ahmmed, treba paziti koliko ulazis u raspravu i s kim...
I meni se takodjer desi da nesto ne mogu precutati, i tako to krene...
Sto se prijedloga tice, ne mozes ljude ni banovati zato sto su tvrdoglavi i nista im ne mozes objasniti, tako da jedino ostaje samocenzura i to ti je to...
Ako neko nema osjecaja za to, onda ban, i malo po malo...

Nije puno, ali je najobjektivnije sto mogu sad napisati... :D

P.S. Sto se tice promjene naziva u Politika u BiH, opet bi se na isto i tamo svodilo, samo sto bi mozda to bila vrsta damage controla, da se ne siri dalje...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pa dobro, banovati treba ako se neko podje vrijedjati.
A ako je neko dosadan i tvrdoglav trebas mu brisati postove i zatvarati teme.
Maraschino

Post by Maraschino »

Moze li ovako,dva podforuma:

1. pozitivni - iznositi sve pozitivne stvari koje je neko od politicara ili stranaka uradio...

2. negativni - da ne ponavljam,samo obrnuto
Svemirski_Jebach

#32 pozdrav

Post by Svemirski_Jebach »

evo tu sam jarane...ponekad malo prelistam, pogledam...al ne da mi se vise. Gubim zivce, nerviram se...trosim vrijeme zbog majmuna i budala polupismenih.

Svaki put kad dodjem, frapiram se glupostima...

al eto, ziv sam a imam puno posla pa nemam ni vremena...

uglavnom, drago mi je da se primijetilo da me nema :))

veliki pozdrav!

S_J
uozo

#33 Re: pozdrav

Post by uozo »

Svemirski_Jebach wrote:evo tu sam jarane...ponekad malo prelistam, pogledam...al ne da mi se vise. Gubim zivce, nerviram se...trosim vrijeme zbog majmuna i budala polupismenih.

Svaki put kad dodjem, frapiram se glupostima...

al eto, ziv sam a imam puno posla pa nemam ni vremena...

uglavnom, drago mi je da se primijetilo da me nema :))

veliki pozdrav!

S_J
:shock:
Jao kosmoski zagonioc :shock:
Imas mahanje :D
striker

Post by striker »

Maraschino wrote:Moze li ovako,dva podforuma:

1. pozitivni - iznositi sve pozitivne stvari koje je neko od politicara ili stranaka uradio...

2. negativni - da ne ponavljam,samo obrnuto
Ovo se i meni svidja...
1. "politika za optimiste"
2. "politika za pesimiste" :D
Dezze

Post by Dezze »

jeza u ledja wrote:Tako nekako.
Ako neko zeli izraziti svoje misljenje mora shvatiti da se mozda ljudi nece s njime sloziti. Treba shvatiti ne samo da neko ima razlicit pristup idejama, nego da uopste ne zele iste stvari i da se ne zele uopste svrstati u neke grupacije. Ako neko dodje na forum sa razmisljanjem - 'mi' trebamo, on je u startu ogranicen jer ne konta da 'mi' nismo svi ovdje dio njegove imaginarne zajednice. Zbog tog razloga i govorim da ovaj forum nije 'bosnjacki' niti 'bosanski' vec prije svega sarajevski. To naravno ne znaci da je namjenjen samo za ljude iz Sarajeva, vec da se pokusavamo ponasati po normama koje vrijede u Sarajevu (ne kazem da ne vrijede u drugim gradovima), a to prije svega znaci uvazavanje postojanja razlicitosti, te simbolike koju Sarajevo predstavlja za cijelu BiH (te stoga i jeste i bosanskohercegovacki).

Mada glavni problem nije to, vec sto kazes mantranje nekih ljudi do iznemoglosti o davno utvrdjenim stvarima. Svaki novajlija nadje za shodno da raspravlja o istim pojmovima i ne moze cudu da se nacudi kako drugi ljudi razmisljaju razlicito.
Slazem se. Ja predlazem da se "stari clanovi" foruma ne ukljucuju u takve glupe diskusije. Iako, moram priznati, meni to nekad tesko padne jer kod nekih stvari ne mogu da drzim jezik za zubima. (Valjda me zato cesto proglase svim osim Bosancem... a ja se jedino tako osjecam :D )

Jos nesto, za moderatora. Bosanac ovo mozes smatrati prijedlogom :-D . Mislim da bi malo vise trebao pripaziti "stare clanove" (sto ti je ljudska vrsta, uvijek se nekako grupisemo....). To jeste diskriminatorski za novu raju, ali ako se zeli zadrzati kvalitetan nivo razgovora i kreirati okruzenje gdje je moguce iznijeti i dijametralno suprotne stavove, onda stvarno treba obratiti paznju ko diskutuje po nekim drustveno prihvatljivim normama ( a to su obicno stari clanovi....koji su ovdje zbog diskusije, a ne da ispucaju svoje frustracije-sto je slucaj sa mnogim, ali ne svim!, novim clanovima).

Nedavno sam imao ruzno iskustvo, jer se desilo na jednoj temi da diskutujem sa frajerom, cini mi se Yes&No, i frajer je poludio na sve sto sam rekao, a onda dodje moderator i kaze "Spustite lopticu". Mislim, sorry, ali ako se neko toliko iznervira zbog mojih postova da pocne da psuje i vrijedja, onda njega treba jednostavno banovati i vozdra. Sta znaci da spustim lopticu - da ne iznosim svoje misljenje?

Sad kontam, mozda mozemo osnovati U.G. Osteceni forumasi. Pa da imamo seanse svake hefte, poredamo stolice u veeeeeliki krug i.....znate vec dalje :D

Pozz od Dezze
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

jeza u ledja wrote:Pa dobro, banovati treba ako se neko podje vrijedjati.
A ako je neko dosadan i tvrdoglav trebas mu brisati postove i zatvarati teme.
Nijedan moderator nije tu 24 sata dnevno da moze sve to da prati...
obrises ti par puta, upozoris al jok... i zato bude baniran...

a sto se tice podforuma politika, preko jednog drugog sajta su se mnogi nadobudni politicari izofirali da ovdje dodju samo istresti frustracije dok tamo sve cvijece hepi folovi...
i slazem se da se ne treba upaliti bas na prvi provokativni post..i voljela bih da postoji opcija IGNORE ....
eto, idem ja sad u svoje cose :D
Mahalac

Post by Mahalac »

Ma .ebo stare clanove...jel tako admine?

obrisa ti meni temu o Vikici (mada nicim izazvan) u 3 min. Pa da se bar oglasi :shock: zasto...

...nista nego nazad u "vladu u sjeni"...Prenj gdje si :-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mahalac wrote:Ma .ebo stare clanove...jel tako admine?

obrisa ti meni temu o Vikici (mada nicim izazvan) u 3 min. Pa da se bar oglasi :shock: zasto...

...nista nego nazad u "vladu u sjeni"...Prenj gdje si :-)
Dje bolan, kad?
Vingo

Post by Vingo »

Najsumidrazi ovi sto bi sa 4,5 posta mijenjali svijet.....Valjda se idealizam gubi proporcionalno stazu....Ko i inace u zivotu...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Činjenica je da SA-x forum često plaća cijenu svoje velike popularnosti i čitanosti. Kao takav, postaje idealno mjesto za promociju raznih ideja koje preko njega nađu put do velikog broja ljudi. Prije nego što osvanu na ovom forumu te ideje se pokušavaju prezentovati na drugim web portalima i forumima. Naravno reakcije na temu nisu ni približne kao kada se tema postavi na sa-x.

Sa-x je davno svojim članstvom i čitaocima prešao granice Sarajeva, međutim samim tim što u svom nazivu nosi ime Sarajevo, diskusije na njemu moraju odražavati duh grada. Neke diskusije i ideje su, moram priznati, kilometrima daleko od toga. Neko ko nema direktnog kontakta sa građanima Sarajeva može veoma lako stvoriti pogrešnu sliku o Sarajevu i njegovim građanima iako bi, da je u prilici, veoma brzo shvatio da većina građana Sarajeva ima sasvim drugačiji stav prema mnogim političkim i društvenim temama.

U sarajevskom duhu nikada se nije udomaćila rasistička izjava: kome se ne sviđa nešto što sam ja zamislio neka kupi prnje odavde. Iskreno, kada bih ja bio u prilici svakoga ko u svom postu napiše tako nešto, ja bih trajno banovao. Sarajevski duh tolerancije nam daje puno pravo za tako nešto.

Ispada i raznih suludih ideja je bilo uvijek, ali mislim da ih u posljednje vrijeme ima puno više, ustvari rastu proporcionalno sa popularnošću foruma. Dobio sam, u periodu od nekih godinu dana, nekoliko PP gdje mi se ljudi, za koje sam siguran da su regularni, žale da se u posljednje vrijeme ne osjećaju baš najugodnije zbog nekih izjava i postova. Njihove poruke su jedan od glavnih razloga zbog kojih sam ja boravak na podforumu politika sveo na minimum, a razlog je to što ne želim da me neko nesvjesno ne poveže sa nečim iza čega ja ne stojim.

Na žalost, mislim da moramo prihvatiti činjenicu da se i pored najbolje volje moderatori neće nikada 100% izboriti sa diskusijama kojima nije mjesto ovdje, i da će ovih ispada biti još više, ali ih pozivam da sve ono što nije u već spominjanom sarajevskom duhu brišu bez imalo grižnje savjesti i da sarajevski duh tolerancije bude osnovni pravilnik prema kojem će se voditi diskusije. Dakle, uz banovanje obavezno i brisanje tema koje nisu dobrodošle.
debela

Post by debela »

valterbranisarajevo wrote:U sarajevskom duhu nikada se nije udomaćila rasistička izjava: kome se ne sviđa nešto što sam ja zamislio neka kupi prnje odavde.
dragi valtere kakav crni sarajevski duh i gradjanstvo :roll: pa ovu izjavu imas prakticno svaki dan bar jednom izrecenu na forumu. ko su ti ljudi ako ne ljudi kojima smo okruzeni i u stvarnom zivotu. ne idealizuj sarajevo molim te.
valterbranisarajevo

ma ne idealizujem, ali znam da ljudi sa kojima ja komuniciram i družim se ne koriste takve izraze, dok su ovdje na forumu česta pojava. :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

valterbranisarajevo wrote:ma ne idealizujem, ali znam da ljudi sa kojima ja komuniciram i družim se ne koriste takve izraze, dok su ovdje na forumu česta pojava. :(
To otvara drugu temu, koju sam ja potencirao vise puta: s koliko li ja licno ljudi dnevno pijem kafu, smjeskam se, slazem i ne slazem u nekim pogledima, a da su mi ti isti ljudi ovdje na forumu svega se sjetili? :roll:

Forum je mnogima, na zalost, mogucnost da pokazu i svoju drugu stranu, koju cesto u zivotu uspiju uspjesno prikriti.
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

, koju cesto u zivotu uspiju uspjesno prikriti.

..............

ova ti je najjaca.... :D
debela

Post by debela »

valterbranisarajevo wrote:ma ne idealizujem, ali znam da ljudi sa kojima ja komuniciram i družim se ne koriste takve izraze, dok su ovdje na forumu česta pojava. :(
pa evo, kako bosanac dole napisa, pitanje je koliko mi ustvari uopste poznajemo ljude sa kojima smo svakodnevno u kontaktu. ja davno zakljucih da je poznavanje toliko povrsno da nije vrijedno spomena. ne znam samo sta je bolje, probati ih upoznati uz rizik da se vise nikad ne pozdravimo u zivotu ili nastaviti kao i dosad.
malamaca

Post by malamaca »

Buduci da sam novi clan, imam li pravo glasa?

Nadam se da imam, buduci da cu vam reci pa vi vidite :D

Prvo, vrlo je ruzno dijeliti neki virtualni svijet na grupacije, na neke nove i stare, na pametne i glupe, na ogranicene i one koji to nisu. Jer ovo je svijet u kojemu nam niko ne moze oduzeti pravo da kazemo sta mislimo. Makar ovdje...
Drugo, slazem se da ima komentara od kojih se ljudima okrece zeludac, ali to je valjda normalna pojava. Ne mozemo ocekivati da svi budemo jednaki, istog misljenja i sa istom kulturom ophodjenja prema ljudima. Na kraju, vjerovanto se nekome okrece zeludac i od mojih komentara. Jedini je nacin autocenzura. Ja licno ne ucestvujem mnogo u raspravama na politici, sto ne znaci da ih ne citam i da nemam sta reci.
Trece, ono sto nije lijepo (mada nema direkte veze sa podforumom o politici), a cesta je pojava na ovom forumu - to je odnos koji neki stari forumasi imaju prema ostalima, odnos put nipodastavanja, arogancije i kompleksa vise vrijednosti. Meni licno to ne smeta, jer me ne zanima nicije licno misljenje o meni samoj (niko me i ne poznaje) ali smatram da kvari ukupan dojam i sliku jednog foruma kakav ovaj pretenduje da bude.

Nemojte sta zahaterit'
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote: Forum je mnogima, na zalost, mogucnost da pokazu i svoju drugu stranu, koju cesto u zivotu uspiju uspjesno prikriti.
Dodao bih samo da se mnogi ovdje ponasaju po filozofiji: "ma sta k'o je rek'o - zeko je rek'o".
A ima i mnogih koji nikada pod svojim imenom i prezimenom ne bi smjeli reci mnoge stvari koje na forumu kazu, jer znaju da bi van ovog virtuelnog i anonimnog svijeta bili ismijani.
Svima bi puno bolje bilo da se malo vise posvete argumentovanom dijalogu, a ne vrijedjanju i razbacivanjem sa nekom agresivnoscu i kvazi-fasistickim idejama.
Jasno je da je stanje na Sa-x forumu odraz stanja u nasem drustvu, ali zaista vjerujem (a reci cu i da sam siguran) da ce ovaj forum prezivjeti ovaj trenutni haos i (p)ostati mjesto kakvo i treba da bude.
Vingo

Post by Vingo »

Zavatoni wrote:
_BosanaC wrote: Forum je mnogima, na zalost, mogucnost da pokazu i svoju drugu stranu, koju cesto u zivotu uspiju uspjesno prikriti.
Dodao bih samo da se mnogi ovdje ponasaju po filozofiji: "ma sta k'o je rek'o - zeko je rek'o".A ima i mnogih koji nikada pod svojim imenom i prezimenom ne bi smjeli reci mnoge stvari koje na forumu kazu, jer znaju da bi van ovog virtuelnog i anonimnog svijeta bili ismijani.
Svima bi puno bolje bilo da se malo vise posvete argumentovanom dijalogu, a ne vrijedjanju i razbacivanjem sa nekom agresivnoscu i kvazi-fasistickim idejama.
Jasno je da je stanje na Sa-x forumu odraz stanja u nasem drustvu, ali zaista vjerujem (a reci cu i da sam siguran) da ce ovaj forum prezivjeti ovaj trenutni haos i (p)ostati mjesto kakvo i treba da bude.
Ta sam! :kravata: :D
valterbranisarajevo

Slažem se da postoji mnoog dvoličnih ljudi. Međutim svi oni, prije ili kasnije, pokažu svoje pravo lice tako da ja ipak mislim da dobar dio ljudi u sarajevu ima drugačiji stav po mnogim pitanjima nego što se to može zaključiti po nekim pisanjima na forumu.
Drugi je problem što mnogi, linijom manjeg otpora, ne žele da se suprostave nekim stvarima ovdje. Iskreno, i ja ponekad postupim tako. Ne bojim se, ali jednostavno pomislim da ću ostati usamljen u svojim stavovima, a da ću u tom trenutku dobiti desetak protivnika moje teze, i u tom slučaju šanse da se izborim sa njima nisu velike - preciznije, razbucaće me kao virtuelno kao beba zvečku – na žalost.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:46, edited 1 time in total.
Post Reply