Kriticari i analiticari!

Post Reply
1gorstak

#326 Re: Kriticari i analiticari!

Post by 1gorstak »

palermo wrote:
1gorstak wrote:
palermo wrote:Ja iskreno ne shvatam šta je Slavo htio ovim reći (posebno onim boldiranim). Ne kažem, možda je do mene
nije zadovoljan onim koliko je HDZ-u otkinuto od hrvatske kvote. A na tom gradi logicno pitanje, ako i za SDP samo HDZ moze predstavljati Hrvate, gdje smo u tom svemu mi Hrvati koji se ne slazemo sa etnocentricnim zeljama HDZ-a ? Znaci li to da smo napravili gresku podrzavajuci suzivot ako i SDP prihvata tu tezu da je HDZ jedini legitiman predstavnik Hrvata ?

Ovdje je dakle pitanje je li SDP mogao otkinuti vise od ovog mjesta zamjenika ministra bezbjednosti i konsultacija sa HDZ-om po pitanju direktora UIO. Slavo ocigledno misli da jeste i zato je ljut. Ono sto je interesantno je to da Slavu citira neko ko se na forumu energicno zalagao protiv prava SDP-a na hrvatske pozicije. Neka u tekstu ima samo mrva kritike na racun SDP-a, to odmah postaje udarna vijest, nije bitno po kojem osnovu. Samo takva fanaticna subjektivnost moze nekog ko se protivio zelji SDP-a za hrvatskim pozicijama, dovesti do citiranja nekog ko kritikuje SDP zato sto nije insistirao na vise tih pozicija. Bitno je to da kritikuje, manje je bitno ili je nebitno po kojem osnovu.
Slavo nije u pravu. Ovim je dogovorm napravljen pozitivan iskorak ka oduzimanju ekskluzivnosti na zastupanje naroda koji su dosada imle nacionalne stranke,a kao što i juče rekoh pokazao da i SDP može biti politički profitabilna opcija i za Hrvate. Naravno nije ovo mnogo, ali sasvim dovoljno da možemo reči da jepomak napravljen.Ostaje samo pitanje dali će SDP znati ovaj iskorak da kapitalizira u smislu jačanja svojih pozicija kod hrvatskog biračkog tijela
Slavo je vjerovatno bolje upucen od nas dvojice u to sta je kapacitet HDZ-a, i ako misli da je SDP mogao dobiti vise zatezanjem situacije, to sigurno ima svoje zasto. S druge strane, samo Lagumdzija i Komsic znaju sta je rekla Klintonova. Ako je ovo maksimum kojeg su Amerikanci za sada spremni podrzati, onda je tesko donijeti definitivan sud o tom je li trebalo ici dalje solo. Mozemo pretpostavljati i imati svoja tumacenja, ti svoje, Slavo svoje, ja svoje, ali previse je tu nepoznanica za neki definitivan sud.
palermo

#327 Re: Kriticari i analiticari!

Post by palermo »

1gorstak wrote:
Slavo je vjerovatno bolje upucen od nas dvojice u to sta je kapacitet HDZ-a, i ako misli da je SDP mogao dobiti vise zatezanjem situacije, to sigurno ima svoje zasto. S druge strane, samo Lagumdzija i Komsic znaju sta je rekla Klintonova. Ako je ovo maksimum kojeg su Amerikanci za sada spremni podrzati, onda je tesko donijeti definitivan sud o tom je li trebalo ici dalje solo. Mozemo pretpostavljati i imati svoja tumacenja, ti svoje, Slavo svoje, ja svoje, ali previse je tu nepoznanica za neki definitivan sud.
Slavo zna koliko ja i ti. vjerovatno ne manje, ali teško i nešto više. Većina stavova i tumačenja koje danasi juče čujemo se uglavnom temelje na projiciranim željama ovog ili onog

Ja ne vidim da se moglo više,još ako je istina ono šo je temi političko dešavanje u BiH netko napisao da u popunjavanju mjesta u agencijama u hrvatskoj kvoti svako četvrto mjesto pripada SDP-u onda je to definivno priznanje da je SDP i hrvatska stranka.
popajic

#328 Re: Kriticari i analiticari!

Post by popajic »

Slavo Kukic
...Ili još konkretnije, u tom smo slučaju sve dalje od BiH kao društva, a sve bliže koegzistenciji triju etnodruštava. I ne samo to. U tom smo slučaju sve dalje od BiH kao države, a sve bliže uniji etničkih država.
Ne bih ja sutnuo u kos ovo o cemu on govori...na zalost
Bosnolog

#329 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Svaka cast uvazenom gospodine Kapicicu na ovako iskrenim rijecima i dobronamjernoj iskrenosti prema BiH.
Da je bilo vise ovakvih ljudi i da su uradili temljitije ciscenje fasistickog smeca,devedesete se ne bi desile,....
Veliki respekt njegovom vizionarstvu s kojim se apsolutno slazem.

Jovo Kapicic "Bosnu niko ne moze rasturiti",.... :thumbup:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#330 Re: Kriticari i analiticari!

Post by prljavi Hare »

Bosnolog wrote:

Svaka cast uvazenom gospodine Kapicicu na ovako iskrenim rijecima i dobronamjernoj iskrenosti prema BiH.
Da je bilo vise ovakvih ljudi i da su uradili temljitije ciscenje fasistickog smeca,devedesete se ne bi desile,....
Veliki respekt njegovom vizionarstvu s kojim se apsolutno slazem.

Jovo Kapicic "Bosnu niko ne moze rasturiti",.... :thumbup:

Dedo je car magle!Prva oklopna armija NVZ-a zvaće se po Dedi! :thumbup:
Bosnolog

#331 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Nijaz Duraković o nelegalnom prisustvu srbijanskih policajaca u BiH: Dovršavaju projekt 'Velike Srbije'!
Ovo je još jedan u nizu napada na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje

Autor M. GUŠIĆ | Objavljeno 14.01.2012. u 06:18
Image
Duraković: Svi šute
Prisustvo srbijanskih inspektora u BiH, koje je bez dozvole bh. vlasti u našu zemlju poslao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, da bi pomogli u istrazi oko planiranja tobožnjeg atentata na Milorada Dodika, samo je još jedan u nizu napada na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, rekao je u razgovoru za "Dnevni avaz" ugledni univerzitetski profesor Nijaz Duraković

Kompenzacija za Kosovo

- Ne samo Dačić, nego kompletni zvanični Beograd kontinuirano negira integritet i suverenitet države BiH i podržava tezu da je RS "najmlađa srpska država" koju je izrekao patrijarh SPC Irinej, na blasfemičnoj proslavi genocidne tvorevine u Banjoj Luci. Službeno su za dejtonsku BiH, a sve rade da bi dovršili projekt "Velike Srbije" - rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, Dačićev potez ga ne čudi, jer, kao Miloševićev šegrt, već odavno "šuruje" s predsjednikom manjeg bh. entiteta.

- Sve što mu je Mološević ostavio u nasljeđe je projekt "Velike Srbije", tako da i dalje igra na kartu RS -a kao kompenzacije za Kosovo. Vjerujem da se nada da će RS uz pomoć Srbije izvojevati neki kvazireferendum i tako se osamostaliti ili pripojiti "majčici" Srbiji - navodi Duraković.

Ono što ga ipak čudi, a i ljuti, kazao je, činjenica je da niko od predstavnika aktuelne bh. vlasti nije reagirao.

Velika namještaljka

- Počevši od Predsjedništva, preko Ministarstava, kojekakvih "platformaša", OHR - a, službi sigurnosti, svi šute, a u državu su nam ušle policijske snage druge zemlje, i to ni manje ni više nego one koja je prije 20 godina započela agresiju na BiH. Ovo samo postavlja pitanje šta očekivati od našeg zbunjenog, kompromiserski nastrojenog rukovodstva i OHR - a koji je odavno samo nijemi posmatrač u BiH - kazao je Duraković.

Dodao je da uopće ne vjeruje da je bilo ikakvog pokušaja atentata u Banjoj Luci i daje sve to jedna velika namještaljka da bi se srbijanski inspektori nekako doveli u našu zemlju.

Selimović: Bez komentara!

Niti direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, nije htio odgovoriti.na pitanje da li je Dačić tražio dozvolu za dovođenje svojih inspektora u BiH.

- Radije ne bih komentirao ovaj slučaj - odgovorio nam je kratko Selimović.
:thumbup: Odlicno sve receno,respekt,.....
webby-x

#332 Re: Kriticari i analiticari!

Post by webby-x »

Slavo kritikuje?
Je li to onaj kandidati za premijera koji je došao bez plana
to tražiti pa se osramotio? Profesionalni filozof demagog,
bivši marksist, tuđmanovac, a sada graDŽan.

Vidim i pozivanje na poznatog udbaša Jovu kao branioca Bosne.
Svašta vidjeti ovdje.

:lol:
Bosnolog

#333 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Sidran o dvadesetoj godišnjici postojanja RS: Zamislite film koji započinje proslavom jedne takve ljudske zlotvorevine!
A. B. | 16. 01. 2012. • 09:37

U razgovoru za tportal poznati bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran komentariše aktuelnu političku situaciju u svojoj domovini, proslavu dvadesetogodišnjice RS, ali se osvrće i na vlastita književna djela, uključujući i novi memoarski roman 'Otkup sirove kože'.

Abdulah Sidran (rođen 1944. u Sarajevu) ubraja se među najznačajnije živuće bh. književnike, iako je vjerovatno u svijetu najpoznatiji kao scenarist prva dva filma Emira Kusturice, 'Sjećaš li se Doli Bel?' i 'Otac na službenom putu', koji su zapravo nastali prema doživljajima iz Sidranova života. Među njegovim važnijim djelima svakako treba spomenuti iz zbirku pjesama 'Zašto tone Venecija', objavljen nakon rata u BiH, ali i njegov novi memoarski roman 'Otkud sirove kože'.

Kako vam se činila prosla dvadesete godišnjice postojanja Republike Srpske?
- Kao početak nekog idiotskog filma (smijeh). Zamislite film koji započinje proslavom jedne takve ljudske zlotvorevine! Za mene je tu naročito neobjašnjivo zašto su tu došli najvažniji predstavnici najveće hrvatske stranke u BiH, HDZ-a. Oni, dakle, nemaju problema sa činjenicom da su vojska i policija Republike Srpske istrijebili sve hrvatsko sa svojeg teritorija. Pitam se i zašto je tamo bio divni i hrabri biskup Franjo Komarica, koji je rat proveo herojski, živeći sa onima malobrojnim Hrvatima koji su tamo preostali. On je rekao da se kao svećeno lice morao odazvati. Meni je to ipak neprihvatljivo i problematizirao bih te odnose. Razumijem realnost i stanje stvari na terenu i kada bih kao političar prihvatio neki datum za slavlje Republike Srpske, to bi moralo biti nakon Daytona. Prethodno su u RS bili pobunjenici protiv svoje, međunarodno priznate države. Dakle, ovo je 12. godina RS, a ne dvadeseta. Oni, dakle, računaju svoje postojanje od januara 1992., a rat je u BiH počeo u aprilu. Iz Hrvatske bih očekivao da se više reaguje na ponašanje HDZ-a BiH, da ih se prozove zbog odlaska na tu proslavu, da ih se zove na odgovornost zbog toga.

Kažete 'kad bih ja bio političar'... Kako onda gledate na vaše političke mijene: bili ste član UJDI-ja, pa reformista Ante Markovića, a kasnije ste bil u SDA. Zamjerate li sebi nešto u svemu tome?
- Razumijem da iz vaše pozicije stvari tako izgledaju, ali ako iznutra gledate stvari, i sa dobrom voljom, onda biste vidjeli da tu nije bilo moralne pokvarenosti. Mene je u UJDI (Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu) pozvao svjetski ugledni ekonomist Branko Horvat, koji je bio i kandidat za Nobelovu nagradu. UJDI je imao namjeru provesti društvene i ekonomske promjene, nije se bavio nacionalizmom. Prirodno je da sam se onda anganžovao u Reformistima Ante Markovića, jer on je tada nudio nadu. Što se SDA tiče, smatrao sam tokom rata da trebam biti lojalan državnoj vlasti, koju je tada predstavljao Alija Izetbegović iz SDA, te sam se rado sa njime pojavljivao u javnosti. Govorio sam i ponekad na skupovima SDA, ali je i ona imala tvrdo krilo kojem ja nisam bio po volji. Alija nije bio takav, on je bio čovjek širokih pogleda i tolerancije. A u SDA nisam nikad službeno bio, jer sam smatrao da je to stranka sa proizvodnom greškom. Mene su zbog toga u BiH najviše optuživali oni koji se smatraju ljevicom, iako danas ljevica ne postoji.

Vidite li nekoga u BiH koga smatrate autentičnom ljevicom?
- Nikoga, ni u Bosni ni u Hrvatskoj. Posljedni pravi ljevičar u Hrvatskoj je bio pokojni Stipe Šuvar, pametan čovjek čiji će ugled s vremenom sve više rasti. Nekad su svi ismijavali njegovu reformu obrazovanja, tzv. šuvaricu, ali ona je bila mnogo bolja od ove današnje Bologne, na koju se svi opravdano žale. Ovdje je i nasilno izbačen iz upotrebe pojam radnika, svi su radnici , a klasnu solidarnost više niko ne spominje. Klasična ljevica je nestala, a nameću se nekakvi skandinavski modeli. Ali nije to moje područje, time se bave ljudi koji žele umanjiti važnost moga rada u kulturi, jer ne mogu uvjerljivo tvrditi da nisam značajna književna figura, pa idu sa političke strane. Ne mogu mi ništa, iako laži znaju biti bolne jer su nepravedne.

Pređimo onda na vaš književni rad. Poslije rata ste pisali poeziju, a sada ste se bacili na prozu. Zašto?
- Ne dijelim stvari tako. Forma izražavanja je izraz unutrašnje zakonitosti, građe koja me opsjeda. Nešto traži pjesnički iskaz, a drugo prozni. Jednom mi se dogodilo da je jedan tehnički urednik moju zbirku pjesama prelomio kao prozu! U pjesmama znam i citirati dokumente, dakle nema tih podjela. Uživam miješati poeziju i prozu, ne mareći za formalne kategorije. Pa i u 'Otkupu sirove kože' mnoga poglavlja završavaju stihovima.

U 'Otkupu sirove kože' naročito je zanimljiv dio u kojem opisujete veliki uticaj vašeg srednjoškolskog profesora književnosti, koji je istovremeno bio jedan od mučitelja na Golom otoku, pa i vašeg oca lično...
- Ne pišem o tome ni sa mržnjom ni sa revanšizmom. Taj čovjek se zvao Juraj Marek i bio je odličan profesor književnosti. On je, kao i moj tata, završio na Golom otoku, ali se brzo i uvjerljivo pokajao - raznim načinima se to moralo dokazivati - te je prebačen među čuvare, i to one koji su bili zaduženi za fizičko mučenje i batinanje zatvorenika. Kada sam u trećem gimnazije propao i ponavljao razred, taj divni gospodin je postao moj razrednik. Tata mi je u tom trenutku baš bio na samrtnoj postelji i pitao me je ko mi je novi razrednik. Rekao sam 'Juraj Marek, jedan divan čovjek', na šta je moj otac rekao: 'Pa zar ta pička?!' Marek me prepoznao kao darovitog i imao sam peticu iz, tada se zvalo, srpskohrvatskog jezika i književnosti, dok iz svega ostaloga dvice! On me i spasio od ulice, jer tada sam se družio sa sitnim kriminalcima i džeparima, a socijalni radnici su već digli ruke. Vodio me sebi kući, razgovarao sa mnom i pokušavao me preobraziti. U 'Otkupu sirove kože' sam objavio i pismo koje mi je poslao dvadeset godina nakon što sam maturirao, jer sam ga često spominjao u intervjuima kao nekoga ko me ubacio u književnost, a u kojem mi kaže da bih i ja sam našao svoj pravi put. Juraj Marek je, inače, bio jako lijep čovjek, kao stari glumac Mel Ferrer, sa plavim očima i kosom, a prije Drugog svjetskog rata je studirao arhitekturu u Zagrebu. Kao pripadnik tada napredne ljevice otišao je i u partizane, gdje je svjedočio i strijeljanju vlastitog oca koji je bio ustaša. Suzu nije pustio, jer to je bilo pravilo koje je važilo za skojevce. Pokazao mi je i priručnik za mlade skojevce, gdje se kaže da se tako treba ponašati prema klasnim neprijateljima.

Šta se sa njime dogodilo?
- U ašrilu 1992. je izvršio samoubistvo, jer je shvatio šta se događa i nije tome želio svjedočiti. Prvo se pokušao objesiti, ali ga je spasio njegov sin Dragiša, ali par dana kasnije je sebi presudio pištoljem. I tako danas u Sarajevu, na partizanskom groblju Lav, imate grob mog oca, koji je umro mlad još 1965., a deset metara dalje je grob mog profesora Juraja Mareka. I odmah pored njega, metar udaljen, grob je velikog režisera Šibe Krvavca. Malo dalje je pjesnik Izet Sarajlić... na tom malom groblju leži sve što je važno u mom životu.

Više ne živite u Sarajevu, preselili ste se u Goražde. Kako gledate na današnje Sarajevo, s obzirom na to da ste bili i jedan od ključnih aktera njegovih zlatnih osamdesetih godina? Čini se da je danas Sarajevo izvojeno od ostatka BiH...
- Moramo najprije biti nježni te reći da je Sarajevo danas rezultat svega što se dogodilo. Ono što je Sarajevo nekad bilo, kao istinski multikulturno, preselilo se malo na sjever, u Tuzlu. Etnička pomjeranja koja su se dogodila u Sarajevu su drastična, iako se trudimo sačuvati jedan multikulturalni duh. Treba biti svjestan i da su u Sarajevo 1945. došli pobjednici, koji su tako i nastupali: mogli su oteti klavir, oženiti balerinu. Ovoga puta su u Sarajevo došli gubitnici, kojima je otet zavičaj, ljudi sa par najlonskih vrećica u rukama. Potrebno je vrijeme da se te generacije urbaniziraju. Ne smije se prema njima biti previše grub, jer osnovni krivac za to je proizvedena nacionalna hipersenzibilnost. Pa ne može biti da je nacionalno važnije od elementarnih ljudskih prava! Kada su zaštićena ljudska prava, to znači da su u njima zaštićena i nacionalna.

Ne volite baš riječ 'suživot' zbog svega toga?
- Kad mi neko spomene suživot, ja ga pošaljem u sukurac. Kod nas suživot znači da je naredni korak paralelni život, pa odvojeni život, pa aparthejd i konačno na kraju fašizam. Danas ljudi u BiH smatraju legitimnim i ne plaše se reći kako ne žele da njihova djeca ne žele sa bošnjačkom djecom u isti razred. Meni to ne može biti normalno, jer se sjećam da sam odrastao sa djecom različitih vjera i nacionalnosti. Puzao sam kao beba u kućama katolika i pravoslavaca, kao što su i oni kod mene. Biti u jednonacionalnoj sredini jest kao biti riba u akvariju. Pitajte ribe vole li više biti u rijeci ili u akvariju. Nasilno uspostavljena jednonacionalnost mi je neprihvatljiva, ne želim živjeti u tome. Uostalom, ne bih želio ni živjeti u zgradi u kojoj su svi pisci.
:thumbup:

Avdo se dohavizava sve vise,..Godi mu gorazdanska hava,.......
Banksy

#334 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

Bosnolog wrote:
Nijaz Duraković o nelegalnom prisustvu srbijanskih policajaca u BiH: Dovršavaju projekt 'Velike Srbije'!
Ovo je još jedan u nizu napada na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje

Dobro rečeno,

šteta Durakovića ...
http://www.preporod.com/rubrike/aktueln ... -tuna.html
Banksy

#335 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

Bosnolog wrote: Sidran o dvadesetoj godišnjici postojanja RS: Zamislite film koji započinje proslavom jedne takve ljudske [/size]zlotvorevine!

Avdo se dohavizava sve vise,..Godi mu gorazdanska hava,.......
Odličan za RTRS,

šteta što su mediji, u namjeri da ga iskompromituju, hinjski izvukli i iskonstruisali efemerne stvari ...
http://www.sarajevo-x.com/bih/sidran-sa ... /111226015
Bosnolog

#336 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Banksy wrote:
Bosnolog wrote:

Dobro rečeno,

šteta Durakovića ...
http://www.preporod.com/rubrike/aktueln ... -tuna.html
Nije steta nego dobra vijset,....cestitke Durakovicu,... Treba prosirivati BANU sa kvalitetnim vizionarima poput uvazenog Durakovica,..... :thumbup:

ANUBiH je na zalost samu sebe diskreditovala i podcijenila svojim neradom i drzanjem po strani svih ovih godina baveci se tematikama daleko od realnosti i stvarnosti svega sto se desavalo u Bosni i oko Bosne,.......... Volio bih da je drugacije,.Svakako podrzavam i jacanje rada i uticaja ANUBIH ali podrzavam i BANU kao bosnajcku akademiju znanosti i umjetnosti,......
Banksy

#337 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

Bosnolog wrote:
Banksy wrote:
Bosnolog wrote:

Dobro rečeno,

šteta Durakovića ... http://www.preporod.com/rubrike/aktueln ... -tuna.html
Nije steta nego dobra vijset,....cestitke Durakovicu,... Treba prosirivati BANU sa kvalitetnim vizionarima poput uvazenog Durakovica,..... :thumbup:

ANUBiH je na zalost samu sebe diskreditovala i podcijenila svojim neradom i drzanjem po strani svih ovih godina baveci se tematikama daleko od realnosti i stvarnosti svega sto se desavalo u Bosni i oko Bosne,.......... Volio bih da je drugacije,.Svakako podrzavam i jacanje rada i uticaja ANUBIH ali podrzavam i BANU kao bosnajcku akademiju znanosti i umjetnosti,......
Šta reći ... prosječan SDP glasač danas ...

Na prvi pogled, bila je to vrlo zavodljiva ideja jer je, navodno, panbošnjačka i vrijeme je, opet navodno, da i Bošnjaci imaju svoju Akademiju nauka i umjetnosti. Međutim, to je suštinski kontraproduktivno jer vodi ka separiranju Bošnjaka i podrivanju istovrsne državne institucije, a to jest sjajan argument onima koji teže potpunoj fragmentaciji ove zemlje - do njenoga raspada. Logika je tu vrlo jednostavna: sve što je u funkciji slabljenja temeljnih državnih institucija, to je i protiv suštinskog interesa Bošnjaka jer ih sve metode samoizolacije vode ka palestinskoj sudbini
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=23015
itd ...
SprecoM

#338 Re: Kriticari i analiticari!

Post by SprecoM »

ultima_palabra wrote:Imam problem sa spregom vjere i politike... samo mislim da treba odrediti prioritete i ne otvarati više frontova nego što možeš pokriti vojskom.
Jednostavno, neke stvari se drže na statusu quo... jer ima drugih, prečih. Ne mogu kositi baštu dok mi kuća gori.
U svim mogućim prilikama korisno je imati strategiju, plan, redoslijed prioriteta. Uvijek realan u procjeni željenog i mogućeg sadržaja koji se može realizovati u datim okolnostima. Za uspješnu realizaciju željenog nije dovoljna samo dobra volja.
Ozren Kebo wrote:Zakon, pravo, država, objektivnost, sistem, to bi trebale biti ključne riječi u savremenom društvu. Sve ostalo je ideologija, lažni i nedovoljni nadomjestak za ono čega hronično nedostaje.
Neki opšti principi su neumoljivo moćni ako ih se držimo u svakodnevnim aktivnostima i ako ih ne zanemarujemo.
Mislim da ima dovoljno znanja šta bi trebalo, ali je malo onih koji umiju osmisliti i voditi konkretnu aktivnost da se dobre ideje pretoče u djela i praksu.
Želim mnogo toga, imam i dobru volju - ali sam „nesposoban“, ili „neodlučan“ da to i ostvarim. Ostaje mi samo da slijedim sposobnije i odlučnije!
pamenapemani wrote:Ako želimo da BiH postane normalna država, mada je "normalno" relativno, moramo početi od sebe, svoje ulice, mjesne zajednice, općine... Samo konkretnim rezultatima na terenu možemo fašistima začepiti gubicu i onima koji su indoktrinirani otvoriti oči.
Napravi od Sarajeva grad koji će biti primjer drugima. Čiste ulice, niska stopa kriminala, redovan gradski prijevoz, kulturna dešavanja, ulice bez rupa..., na narednim izborima ćeš imati potporu 20% građana koji preživljavaju u manjem entitetu.
Treba uvezati sve ljude koji vole BiH, bez obzira ko su, bez obzira kojem narodu i religiji pripadaju, bez obzira kakvo državno uređenje žele itd. Nama treba neko kome će na prvom mjestu biti Bosna i Hercegovina.
Dobrih ideja i korisnih inicijativa ima. Ko i kako da ih ostvaruje?! Naravno, u nedostatku agilnog „vođe“ ostvarivat će to „mravi“, (mali, radini, svakodnevno, malim koračićima i sitnim doprinosima) – većina u BiH!
Bosnolog

#339 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Banksy wrote: Šta reći ... prosječan SDP glasač danas ...

Na prvi pogled, bila je to vrlo zavodljiva ideja jer je, navodno, panbošnjačka i vrijeme je, opet navodno, da i Bošnjaci imaju svoju Akademiju nauka i umjetnosti. Međutim, to je suštinski kontraproduktivno jer vodi ka separiranju Bošnjaka i podrivanju istovrsne državne institucije, a to jest sjajan argument onima koji teže potpunoj fragmentaciji ove zemlje - do njenoga raspada. Logika je tu vrlo jednostavna: sve što je u funkciji slabljenja temeljnih državnih institucija, to je i protiv suštinskog interesa Bošnjaka jer ih sve metode samoizolacije vode ka palestinskoj sudbini
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=23015
itd ...
Kao prvo drsko je tvrditi da sa sam glasac SDP-a,jer ti ne znas za koga glasam,....Ja nisam zakleti SDP-ovac,glasam i glasat cu za one koje smatram da su najbolja opcija za BiH a na osnovu njihovg stranackog programa i rezultata rada,tako da nisam nicim vezan niti za jednu stranku,ali isto tako moram priznati da od dosadasnjih politickih stranaka koje imamao na politickoj sceni SDP je je svakao jedna od onih za koje vrijedi glasa i podrzati,sto ne znaci da ce tako biti sutra,odnosno na sledecim izborima,ovisno od onog sto urade do tada,...

Sto se tice drugog dijela ne slazem se sa analitikom gospodina Esada Durakovica.Ovdje se radi o sveopstoj brigi ,objedinjavanja,uvezivanja i promociji Bosnajackih intersa kakao u BiH tako i susjednim zemljama i ukupnoj dijaspori svijeta,sto nikako nije bilo do sada,niti o drugim etnickim zajednicama kakou BiH tako i van BiH,Za sve ove godine nemamo ni ministarstvo dijaspore na nivou BiH,znajuci da van BiH zivi 2-3 puta vise samo Bosnjaka nego u BiH a to je ogorman ljdski i svaki potencijal,..
Image
Nedavno sam primjera radi stupio u kontakt s jednim predstavnikom i aktivistom bosnjacke zajednice u Bugarskoj koja tamo bitise nekoliko stoljeca,a da nemadosmo do sada nikakve veze s njima,Nedavno su bili gosti na Kosovu povodom dana Bosnjaka Kosova i ucestovali sa svojim folklorom.

BANU nije niti ce biti neprijetlj BiH pa samim time ne moze ugroziti ANUBiH niti drzavu BiH,da su trebali i mogli imati drugaciji sastav akademika,slazem se ali isto tako ovi bosnjacki akademici koji ih osporavaju imali su veman da porade na tome ili da im se prikljuce.Takode nije sporno da budu neki od akademika clanocvi i ANUBIH-a.Takode podrzavam i ANUBIH,daj Boze da ona bude akademska avangarda naseg drustva u onim oblastima kojima se bavi.
Last edited by Bosnolog on 22/01/2012 08:00, edited 1 time in total.
Bosnolog

#340 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Lord Ashdown govorio u Nacionalnom irskom parlamentu: EU treba pokazati mišiće separatistima u BiH!
Bivši visoki predstavnik ukazao na činjenicu da se 11 godina teškog rada stvaranja državnih institucija sada počinje raspadati

Autor A. Du. | Objavljeno 21.01.2012. u 06:18
Image
Ashdown: Brisel treba napraviti plan za djelovanje
Evropska unija previše dopušta da Bosna i Hercegovina postane opasno decentralizirana, upozorio je prekjučer u Nacionalnom parlamentu Irske lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), bivši visoki predstavnik u BiH i nekadašnji britanski vođa liberalnih demokrata.

Na zajedničkom sastanku odbora ovog parlamenta za vanjske i poslove Evropske unije, Ešdaun je ukazao na činjenicu da se 11 godina teškog rada stvaranja državnih institucija sada počinje raspadati.

- Uspostavljena je vrlo opasna dinamika nejedinstva u radu, a separatisti uživaju previše utjecaja. EU je je vrlo malo uradila na ovome. EU bi trebala pokazati mnogo više mišića. Trebamo biti brutalniji u izoliranju separatista - oštro je upozorio Ešdaun komentirajući aktuelne prilike u BiH.

Lord Ešdaun, kako prenose irski mediji, članovima odbora Nacionalnog parlamenta Irske ispričao je da mu je rečeno da među čelnicima zemalja Evrope nema apetita za djelovanje, ali naglasio je da je do institucija u Briselu da naprave plan za djelovanje u BiH.

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji upozorio je da institucije u državi zadužene za oporezivanje, odbranu, ali i sudstvo, postepeno slabe, te je ukazao na to da je "Bosni dopušteno da dođe u svoju dinamiku razbijanja na dijelove".

- Bosni i Hercegovini dopušteno je da postane apsces (upala) u granicama Evrope, zaraza koja se može lako širiti. Situacija u BiH je klizanje natrag u crnu rupu u disfunkcionalnosti, kriminala i korupcije - rekao je lord Ešdaun.

On je istakao da je strašna tragedija za BiH u tome što je ovoj zemlji od 2007. godine promijenjena dinamika u suprotnom pravcu, zbog čega EU na sebe treba preuzeti krivicu.
Interesantno kako se Paddy Ashdown oglasi svaki put kada se desava kulminativna politicka kriza u BIH i oko BiH,....ovim nam samo potvrduje da je ovaj covjek bio istinski priijatelj BiH ali i najbolji VP od svih dosadasnjih,..... ;-)
Banksy

#341 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

Bosnolog wrote:
Iz tvojih postova primjetila sam da aktivno podržavaš SDP, a evo sad kažeš da podržavaš i reisov projekat BANU, pa mi se učini da si slika i prilika prosječnog SDP glasača danas, zato sam tako komentarisala.
Ako sam te uvrijedila, izvini.
jasko_ba

#342 Re: Kriticari i analiticari!

Post by jasko_ba »

esad hecimovic ponovo napada - najnovija desavanja u vezi dobrovoljacke su mu tesko pala :x
Skijaš

#343 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Skijaš »

Nevjerovatna je tuga Esada Hećimovića zbog odbacivanja optužnice vezano za slučaj "Dobrovoljačka". Da tom četničkom plaćeniku član porodice umre, ne bi onako žalio.
Bosnolog

#344 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Bosnolog »

Banksy wrote:
Bosnolog wrote:
Iz tvojih postova primjetila sam da aktivno podržavaš SDP, a evo sad kažeš da podržavaš i reisov projekat BANU, pa mi se učini da si slika i prilika prosječnog SDP glasača danas, zato sam tako komentarisala.
BANU nije jednako Reis,radi se o ideji koja je od velikog interesa Bosnjaka,spinujes i pokusavas na svaki nacin da diskreditujes SDP,...

SDP nije jednako komunisticka niti anti Reis,Kardinal ili Vladika partija,....... :oops:
Banksy

#345 Re: Kriticari i analiticari!

Post by Banksy »

Bosnolog wrote:
Banksy wrote:
Bosnolog wrote:
BANU nije jednako Reis,radi se o ideji koja je od velikog interesa Bosnjaka,spinujes i pokusavas na svaki nacin da diskreditujes SDP,...

SDP nije jednako komunisticka niti anti Reis ... partija,....... :oops:
Slažem se, to je apsolutno tačno. :mrgreen:

BANU je kućna reisova akademija. Da ne dužim, o njoj mislim ono što i E. Duraković u članku iznad. Toliko o tome od mene.
madner

#346 Silovanje logike, nasi novinari u akciji.

Post by madner »

Dakle tema gdje cemo ismijavat novinare i njihove bjedne pokusaje logike. Fascinantan spoj pismenosti i analiticko logickom sklopa na razini osnovne skole.

Pravila su sljedeca:

Na ovoj stranici
http://www.nizkor.org/features/fallacies/

Imate listu logickih greski pri argumentaciji.

Postavite tekst te cemo skupa vidjeti koji novinar je u stanju da se najvise izblamira dok drugima pokusava formirati misljenje.
Pobjednik mjeseca ce uci u Top Listu Glupana (TLG) :D
madner

#347 Re: Silovanje logike, nasi novinari u akciji.

Post by madner »

Prvi tekst:

Antifašizam kao mržnja i prezir prema Srbima i Hrvatima

by Sanja Vlaisavljević

Naime FTV nam svake večeri nudi nove argumente kojim dokazuje ispravnost njihovih gerilskih priloga posvećenih 9. januaru. Ne zaostaju, vidimo, ni štampani mediji, ali ni ono što oni zovu "nevladin sektor". Sjećam se kada je trebalo rušiti SDA vlast u Kantonu Sarajevo, taj i takav NVO sektor bio je izuzetno aktivan. Međutim, kako dođe SDP na vlast nigdje nevladinog sektora, nigdje spontanih reakcija na poskupljenja, na sve veće probleme u Federaciji. No dobro, valjda ne može svoj na svoga nigdje pa tako ni u Kantonu Sarajevo.

Nacionalizam je tamo

Ali bijaše 9. januar i eto ih pojaviše se NVO u službi "borbe protiv fašizma". Rasizam i nacionalizam nisu, dakako među nama nego, tamo: preko entitetske granice. E pa tako je neki dan sedam NVO organiziralo sastanak i poslalo poruke mržnje i netrpeljivosti prema prekoentitetskim Srbima, ali bogme i Hrvatima koji su ih podržali. Ključna argumentacija, ako je uopšte tako možemo nazvati, koja dolazi ovim povodom iz Sarajeva glasi: RS proslavom svog Dana slavi genocid. Dodik nastavlja politiku Radovana Karadžića. Srbi su od pamtivijeka genocidan narod. Svi koji su prisustvovali proslavi u Banjaluci su napravili sraman čin. Hrvatski političari i velikodostojnici su legitimisali genocidnu politiku RS prisustvujući proslavi. Tadić perfidno nastavlja velikosrpsku miloševićevsku politiku. Srbi po ko zna koji put izvrću teze i umjesto da se bave pranjem sopstvenog obraza, oni se bave medijima u Federaciji...

Praznici novijeg datuma

Dobro, možda sam propustila još neke ključne aspekte kotlinske argumentacije, ali da pokušamo vidjeti koje su konsekvence barem ovih navedenih tvrdnji.

Ako RS 9. januara slavi genocid, onda niti jedan praznik novijeg datuma nije moguće slaviti, pa tako recimo ni 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH. Ako je RS sastavni dio BiH, a u RS napravljen genocid, onda se u BiH kao cjelini (a RS je valjda dio cjeline) obilježava i genocid podjednako kao i nezavisnost BiH. Obilježavajući Dan nezavisnosti BiH slavimo i zločine u Kravicama, Kazanima, Heliodromu, "Viktoru Bubnju", "Silosu", "Velikom parku" u Sarajevu, Bugojanske zločine, Konjičke i ostale nebrojne zločine.

Dan nezavisnosti BiH podrazumijeva nezavisnost od Jugoslavije! Ako je BiH kao cjelina izborila nezavisnost od Jugoslavije, onda RS prema istim logičkim principima ima pravo barem na svoju autonomnost. Hrvati imaju sasvim legitimno pravo da unutar cjeline BiH traže svoj kutak za život u kojemu će imati svoju autonomiju. Po istoj analogiji po kojoj Dan RS nije ništa drugo nego proslava zločina, onda nikada nije trebao biti obilježen niti 29. 11. jer je u antifašističkom ratu tadašnje Jugoslavije takođe bilo zločina. Sjetimo se samo Jasenovca, Gradiške, Blajburga, Golog otoka... Građani Jugoslavije nikada nisu trebali ići u Njemačku ili još manje ikada raditi u Njemačkoj i doprinositi razvoju njemačke privrede, jer su Nijemci pomognuti domaćim izdajnicima činili najveće zločine u Jugoslaviji.

Legitimna politika

Pretpostavimo, nadalje, da Milorad Dodik nastavlja, kako mu se iz Sarajeva pripisuje, politiku Radovana Karadžića. Koja je to politika? Politika očuvanja RS. Ko ozbiljan može uopšte očekivati od srpskog naroda da se odrekne svoje državne autonomije zarad "bratstva i jedinstva" koje je odavno izgubilo svoje temelje? Da li se ikada u istoriji neki narod odrekao svoje države (ili, svejedno, kvazi-države) priznate međudržavnim ugovorom u čiji legitimitet se ne može sumnjati? Ako je RS ovjerena sa najviših instanci međunarodne politike i ugrađena u Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo u onaj njegov dio koji čini Ustav ove zemlje, onda je bez sumnje legitimna politika Milorada Dodika usmjerena ka osnaživanju entiteta koji je sastavni dio BiH. Postoji tu i jedna veoma značajna razlika između politike Radovana Karadžića i Dodika zbog čega ovo poređenje nikako nije utemeljeno. To je razlika između ratnog vođe i političara koji djeluje u demokratskom ambijentu. Zahtjeve za uvažavanjem RS u svim segmentima Dodik temelji na svim raspoloživim legitimnim demokratskim sredstvima i iza njega stoji politička volja većine jednog naroda.

I sasvim su u pravu Federalni mediji koji kažu da je huškački dnevnik FTV kao i huškačka specijal emisija na istoj televiziji ujedinila poziciju i opoziciju u RS. Naravno da jeste, jer impresivna većina svih građana Srpske ima isti odnos prema svome entitetu. Ali u tom ujedinjenju, nije teško primijetiti, najpopustljiviji stav prema sarajevskim integralistima upravo imaju predstavnici SNSD-a. Na toj liniji stalno slušamo ogorčene prigovore opozicije iz RS: zamjeraju rukovodstvu vodeće političke partije zbog "nezadovoljavajućeg tretmana prema tvorcima RS", zbog "zanemarivanja Pala gdje je RS stvarana", zbog "nikakvog tretmana prema optuženima u Hagu", i još mnogo toga još.

Podsjećam da je Dodik dodijelio najveće priznanje demokrati Borisu Tadiću, a ne radikalu Tomislavu Nikoliću, što mu je radikalnija struja srpskih političara veoma oštro prigovorila. Dakle, zamjeriti na karadžićevskoj politici Milorada Dodika znači tražiti dolazak onih političara koji su mnogo manje spremni na kompromis nego esenesdeovci.

Insistirati na genocidnosti RS kao tvorevini za koju se uvjerljiva većina jednog naroda glasajući opredijelila prije početka rata, znači onemogućavati demokratsko pravo jednog naroda na samoopredjeljenje. A onemogućavati to pravo znači dovoditi ozbiljno u opasnost stabilnost zemlje i radikalizirati narod koji je obespravljen. Gurati ga u izolaciju i primoravati na izlazak iz dvoentitetske zajednice. Podjednako velika opasnost leži u činjenici da se i Hrvatima osporava pravo na formiranje trećeg entiteta.

Očekivati od jednog naroda da pristane na preglasavanje i na povinovanje volji drugog naroda je nerealno i nikada neće moći biti ostvareno. Ako Hrvati imaju ravnopravan tretman u Federaciji i ako se osjećaju ravnopravnima u kantonima, jer tako tvrde kotlinski političari i građanski intelektualci podjednako kao i mediji, onda nam ne ostaje ništa drugo nego da zaključimo da su od tri dva konstitutivna naroda nacionalistički, fašistički i separatistički orijentirana. A s takvim stavom istupati u javnost ne znači ništa drugo nego pozivati na novi rat.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#348 Re: Silovanje logike, nasi novinari u akciji.

Post by antimobbing »

Pisanje pojedinih novinara me podsjeća na jedan eksperiment nad majmunima. Naime, stavili su grupu majmuna u praznu bezličnu prostoriju i stvorili im osjećaj očaja i besperspektivnosti. Nakon izvjesnog vremena skoro svi majmuni su poludjeli, a dvojica su umrla od gladi.
6.april

#349 Re: Silovanje logike, nasi novinari u akciji.

Post by 6.april »

U moru novinarskih nebuloza vrlo je teško odabrati TLG.
madner

#350 Re: Silovanje logike, nasi novinari u akciji.

Post by madner »

Dakle Sanja pocinje tekst sljedecim:
Naime FTV nam svake večeri nudi nove argumente kojim dokazuje ispravnost njihovih gerilskih priloga posvećenih 9. januaru. Ne zaostaju, vidimo, ni štampani mediji, ali ni ono što oni zovu "nevladin sektor". Sjećam se kada je trebalo rušiti SDA vlast u Kantonu Sarajevo, taj i takav NVO sektor bio je izuzetno aktivan. Međutim, kako dođe SDP na vlast nigdje nevladinog sektora, nigdje spontanih reakcija na poskupljenja, na sve veće probleme u Federaciji. No dobro, valjda ne može svoj na svoga nigdje pa tako ni u Kantonu Sarajevo
Dakle prvi pasus je posvecen NVO sektoru, i super Sanja pravi vise greski u dvije recenice.

Prva greska je sto se nije rusila SDA vlast, jer je na vlasti bio SBiH. Ovo nije logicka greska, nego cisto izvrtanje cinjenica.

Druga greska je sto aktivnost nevladinog sektora po pitanju 9. januara dovodi u vezu sa neaktivnoscu u vezi poskupljenja. Kakve veze ima ovo dvoje?
Description of Red Herring
A Red Herring is a fallacy in which an irrelevant topic is presented in order to divert attention from the original issue. The basic idea is to "win" an argument by leading attention away from the argument and to another topic. This sort of "reasoning" has the following form:

Sasvim solidan pocetak. :D

Idemo dalje:
Nacionalizam je tamo

Ali bijaše 9. januar i eto ih pojaviše se NVO u službi "borbe protiv fašizma". Rasizam i nacionalizam nisu, dakako među nama nego, tamo: preko entitetske granice. E pa tako je neki dan sedam NVO organiziralo sastanak i poslalo poruke mržnje i netrpeljivosti prema prekoentitetskim Srbima, ali bogme i Hrvatima koji su ih podržali. Ključna argumentacija, ako je uopšte tako možemo nazvati, koja dolazi ovim povodom iz Sarajeva glasi: RS proslavom svog Dana slavi genocid. Dodik nastavlja politiku Radovana Karadžića. Srbi su od pamtivijeka genocidan narod. Svi koji su prisustvovali proslavi u Banjaluci su napravili sraman čin. Hrvatski političari i velikodostojnici su legitimisali genocidnu politiku RS prisustvujući proslavi. Tadić perfidno nastavlja velikosrpsku miloševićevsku politiku. Srbi po ko zna koji put izvrću teze i umjesto da se bave pranjem sopstvenog obraza, oni se bave medijima u Federaciji...
Nakon laganog zagrijavanja, Sanja nastavlja. Argument u drugoj recenici se svodi na to da rasizam i nacionalizam postoji i oHvamo, te da se stoga isti ne smije kritikovati. Naravno ovo je potpuno pogresno.

Description of Circumstantial Ad Hominem
A Circumstantial ad Hominem is a fallacy in which one attempts to attack a claim by asserting that the person making the claim is making it simply out of self interest. In some cases, this fallacy involves substituting an attack on a person's circumstances (such as the person's religion, political affiliation, ethnic background, etc.).

A Circumstantial ad Hominem is a fallacy because a person's interests and circumstances have no bearing on the truth or falsity of the claim being made. While a person's interests will provide them with motives to support certain claims, the claims stand or fall on their own.

Argument u trecoj recenici zapravo nije argument, nego se Sanjino misljenje predstavlja kao isto. Da li je to zaista poruka mrznje ili netrepeljivosti je upitno, ali se citacu to predstavlja kao neupitna istina. Nakon toga se nabrajaju cinjenice, ali su doticne diskreditovane apriori. Dakle argument se svodi na

Description of Genetic Fallacy
A Genetic Fallacy is a line of "reasoning" in which a perceived defect in the origin of a claim or thing is taken to be evidence that discredits the claim or thing itself. It is also a line of reasoning in which the origin of a claim or thing is taken to be evidence for the claim or thing.
Last edited by madner on 24/01/2012 11:41, edited 1 time in total.
Post Reply