Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
seln wrote:
Ne znam ni jednog predsjednika neke evropske socijaldemokratske partije koji bi se stidio posjete crkvi.
Stvarno mi nije jasno zasto bosanski muslimani uvijek moraju dokazivati svoju sekularnost, dok druga dva naroda voze ekstremno klerikalni kurs, ali njih niko ne optuzuje da zele vjersku drzavu.
Mozda zato sto nikad nisu ni krili ( govorim o vecini) da ne zele postojecu BIH.
Sekularnost , u postojecim uslovima i drzi ovu drzavu "na okupu".
madner wrote:Pazi, homoseksualnost je do '86 bilo krivicno dijelo u jednoj komunistickoj drzavi na jugu Evrope .
Dakle podrska brk na brk akciji je nova moda, ne ljevice nego liberalnog drustva.
Abortus ista stvar, nema veze sa ljevicom i nacelima iste.
Socijaldemokratija se prvenstveno bavi ekonomskim uredjenjem i drustvom. Dakle da li mi pametni i sposobni trebamo pomoci manje pametnim i sposobnim i raspodijeliti bogastvo odozgo naprema dole. Ako pogledas, to je poprilicno naglasena crta raznih religija.
ihh sta je sve do prije par decenija bilo bolest...nevermind odosmo u OT...
elem,nije grebo puno profulo,vjerujem,vise iz bojazni nego da bi stavljo so na ranu...
ja to shvatam vise kao,nikad oni koji nece bosnu,nisu bili blize svom cilju,nazalost...naravno da mislim,da im se zelje nece nikad ispunit.sa vjernicima il bez vjernika u ljevici
madner wrote:Pazi, homoseksualnost je do '86 bilo krivicno dijelo u jednoj komunistickoj drzavi na jugu Evrope .
Dakle podrska brk na brk akciji je nova moda, ne ljevice nego liberalnog drustva.
Socijaldemokratija se prvenstveno bavi ekonomskim uredjenjem i drustvom. Dakle da li mi pametni i sposobni trebamo pomoci manje pametnim i sposobnim i raspodijeliti bogastvo odozgo naprema dole. Ako pogledas, to je poprilicno naglasena crta raznih religija.
Vjerujem da su i SDA i Radončić - i svi ostali, na svim stranama, koji su se vezali, primakli, naslonili na vjerske zajednice zadnjih 20 godina, imali isti pragmatičan izgovor. Šta se promijenilo u međuvremenu?
Zašto njihovo vezivanje nije bilo dobro, zašto smo ih kritikovali (blaga riječ za ono što su zagovornici te veze doživljavali na ovom forumu i u javnosti, uopšte), zašto je to bilo nepoželjno onda, a dozvoljeno je i poželjno danas?
(Sve ovo ne ulazeći uopšte u sam karakter SDP-a, u njegov načela, program i koncept političkog djelovanja i njihov prethodni odnos prema vjerskim zajednicama ...)
Ne mislim da je u pitanju vezivanje, ako ga bude kritikovaću ga.
Jednostavno, neke stvari se drže na statusu quo... jer ima drugih, prečih. Ne mogu kositi baštu dok mi kuća gori
"vise su krivi oni na probosanskoj strani sto se ne mogu da odpupru i pobijede neprijatelje BIH,nego oni koji konstantno rade na rusenjeu BIH najfasitickijim metodama"...nije kriv mladic za genocid u Srebrenici,krive zrtve jer se nisu oduprle istom...to je grebina teza i ideologija...razloga da se kritikuju ljudi koji glume tkz. probosanske snage ima podosta ,ali reci da vecina i na probosanskoij strani ne voli BIH,samo govori o autoru i njegvim politickim ciljevima...
cim na sve strane prste toboznji strahovi za opstanak BIH,ja sam najvise uvjeren da je BIH na pravom putu,a skriveni patrioti se polako odvajaju od maski..
zavrzlama wrote:Grebo jedan od onih koji idu hijenskom tezom:
"vise su krivi oni na probosanskoj strani sto se ne mogu da odpupru i pobijede neprijatelje BIH,nego oni koji konstantno rade na rusenjeu BIH najfasitickijim metodama"...nije kriv mladic za genocid u Srebrenici,krive zrtve jer se nisu oduprle istom...to je grebina teza i ideologija...razloga da se kritikuju ljudi koji glume tkz. probosanske snage ima podosta ,ali reci da vecina i na probosanskoij strani ne voli BIH,samo govori o autoru i njegvim politickim ciljevima...
cim na sve strane prste toboznji strahovi za opstanak BIH,ja sam najvise uvjeren da je BIH na pravom putu,a skriveni patrioti se polako odvajaju od maski..
ne skontah ovo !
Sto bi se patrioti maskirali , pa demaskirali ?
Btw - ne rece Grebo nigdje da probosanci ne vole BIH ( ne mozes biti i pro i kontra u isto vrijeme )
ultima_palabra wrote:Meni se ne sviđa defetizam koji fura Grebo, kao i još par intelektualaca koje cijenim... Gojko Berić npr. Čudi me da ne znaju prepoznati aktuelni trenutak u kojem su neprijatelji BiH u defanzivi.
Ima još taj jedan momenat koji mi se ne sviđa... dosta analitičara i "analitičara" kad se priča o rušilačkim aktivnostima najvećih srpskih i hrvatskih stranaka, ne propušta priliku da pomene i taj neki "bošnjačko-islamski" krug koji je kao važan faktor nestabilnosti Sve da bi ispao neutralan i objektivan pred publikom u regionu, a nauštrb istine i realnosti.
Moraju to uraditi zbog političke korektnosti. U protivnom, bit će okarakterisani kao "bošnjački" nacionalisti (ako dolaze iz reda Bošnjačkog naroda) ili kao "izdajice" svoga naroda ... Ono gdje ovakvi "nezavisni" analitičari griješe, u samom startu, je izbjegavanje da stvari nazovu pravim imenom i na osnovu tog izvrše konstruktivnu analizu nastanka, razvoja, političke metamorfoze i riješanja problema koji nas sve drže u "ratnoj" (u nedostatku boljeg termina nazovimo ga "ratnim") psihozi...
Dakle, bez ispravne teze o nastanku problema, nemoguće je uspostaviti adekvatnu soluciju istog.
Ili da slikovito kažem, ne može se analizirati hercegovačka smrijekovina sa željom da napraviš atomsku bombu..jednostavno ne ide...
madner wrote:Mijesas dvije stvari, pa tvojim arsinima covjek koji se selama ne moze biti socijalista. Zasto?
relikt prošlosti...kako ćeš bola bidnuti komunista ako nazivaš selam? To ti je "maldomuslimanska" misao koja se mora sankciJonisati...Dok su razni "komunisti" krstili djecu po crkvama (najistaknutiji partijski zvaničnici tog vremena) druge je, već u to vrijeme, običan sunet koštao članstva u partiji, radnog mjesta i sticanjem "nepodobnosti"...
Sada kada, je to stvar prošlosti "komunisti" (namjerno pod navodnicima) ili prekonoćni zaštitnici vitalnih interesa "svoga" naroda, nikako se ne mogu navići na činjenicu da postoji i "treća" strana i da šuplja o "islamistima, zelenoj transverzali" i ostalim glupostima više ne pije vode...
madner wrote:Mijesas dvije stvari, pa tvojim arsinima covjek koji se selama ne moze biti socijalista. Zasto?
relikt prošlosti...kako ćeš bola bidnuti komunista ako nazivaš selam? To ti je "maldomuslimanska" misao koja se mora sankciJonisati...Dok su razni "komunisti" krstili djecu po crkvama (najistaknutiji partijski zvaničnici tog vremena) druge je, već u to vrijeme, običan sunet koštao članstva u partiji, radnog mjesta i sticanjem "nepodobnosti"...
Sada kada, je to stvar prošlosti "komunisti" (namjerno pod navodnicima) ili prekonoćni zaštitnici vitalnih interesa "svoga" naroda, nikako se ne mogu navići na činjenicu da postoji i "treća" strana i da šuplja o "islamistima, zelenoj transverzali" i ostalim glupostima više ne pije vode...
Nekada davno, dok mi je politika još izgledala kao "egzotična nauka" sa ugrađenim procesivnim fleksibilitetom, imao sam jednu sličnu raspravu, u kojoj je moj sagovornik zastupao ovu tezu....to je tada prije nekih 10-11 godina u meni izazivalo bijes, ljutnju, nevjericu da fakultetski profesor ugledna ličnost iz javnog miljea, može i pomsiliti ovako nešto...da bi mi na kraju sagovornik odgovorio..."jes ali u hurcu sinko"....i onda mi objasnio zbog čega je ovakva teza šuplja ko švicarski sir...što je najinteresantnije, čovjek uopšte nije bio Bošnjak ali da je danas "nelegitiman" to stoji...
Ma smijesni likovi. 90-te optuzivao Durakovica da je komunjara i da sprijecava demokratizaciju zemlje. I sve to kao profesor pravnog ili kakvog slicnog fakulteta gdje je on sam morao biti komunjara
Sve kafanski besserwisseri.
sinuhe wrote:Ma smijesni likovi. 90-te optuzivao Durakovica da je komunjara i da sprijecava demokratizaciju zemlje. I sve to kao profesor pravnog ili kakvog slicnog fakulteta gdje je on sam morao biti komunjara
Ehh da nam je danas "komunjara" ko Duraković...gdje bi nam bio kraj
edit
jedan od rijetkih "kritičara" koji je imao damu nazvati stvari pravim imenom u momentu događanja. Rijetka osobina dnašnjih "političara"..
sinuhe wrote:Ma smijesni likovi. 90-te optuzivao Durakovica da je komunjara i da sprijecava demokratizaciju zemlje. I sve to kao profesor pravnog ili kakvog slicnog fakulteta gdje je on sam morao biti komunjara
edit
jedan od rijetkih "kritičara" koji je imao damu nazvati stvari pravim imenom u momentu događanja. Rijetka osobina dnašnjih "političara"..
Fakat... šteta što je potonuo od alkohola i sujete. Ali ipak se pokazao kad je najviše trebalo, kao i Bogić.
edit
Fakat... šteta što je potonuo od alkohola i sujete. Ali ipak se pokazao kad je najviše trebalo, kao i Bogić.
Previše se potencira na toj vjerskoj/islamskoj komponenti kao problematičnoj... Bošnjački tor se prilično sekularizovao, a samim tim i proširio, tako da nije to suština problema...
analogija ti je za povratit'.
nije za povratit....za povratit je i nakon 20 godina konstantnog negiranja BIH od jedne te iste ideologije,izjednacavat agresora i branioca(kao sto radi grebo) samo iz razloga sto oni na probosanskoj strani se jos nisu izborili protiv onih koji ruse istu....a grebo zna tacno ko sve stoji na strani antibosanskih snaga,ali eto krivica je podjednako na svima...
cyprus wrote:Previše se potencira na toj vjerskoj/islamskoj komponenti kao problematičnoj... Bošnjački tor se prilično sekularizovao, a samim tim i proširio, tako da nije to suština problema...
mani izjednacavanja na mala vrata.....ne postoji bosnjacki tor,nego dio BIH kojeg ustase i cetnici nisu uspjeli da okupiraju...bosnjaci nisu ogromna vecina na jednom dijelu BIH jer su se borli za svoj tor(na sto ti aludiras) nego je to rezultat sto su drugi se iseljavali radi prelaska u etnicki ociscene teritorije i nemogucnosti da i "bosnjacki tor" okupiraju..
cyprus wrote:Previše se potencira na toj vjerskoj/islamskoj komponenti kao problematičnoj... Bošnjački tor se prilično sekularizovao, a samim tim i proširio, tako da nije to suština problema...
mani izjednacavanja na mala vrata.....ne postoji bosnjacki tor,nego dio BIH kojeg ustase i cetnici nisu uspjeli da okupiraju...bosnjaci nisu ogromna vecina na jednom dijelu BIH jer su se borli za svoj tor(na sto ti aludiras) nego je to rezultat sto su drugi se iseljavali radi prelaska u etnicki ociscene teritorije i nemogucnosti da i "bosnjacki tor" okupiraju..
Slobodna Bosna vrvi od raznih »intelektualnih« tekstova, pa mislim da nema potrebe za tolikim postanjem toga ovdje. Znamo kako sada HDZ tajnim kanalima finansira ono sto je preostalo od Slobodne Bosne. No to nije tema. Nije tema niti bosnjacki tor, vez samoimenovani bokseri koji sebe hrabro nazivaju analiticki sposobnim ljudima.
Pola tih samozvanih radi za uske stranacke interese, pa i za obavjestajne sluzbe, sa jasno definiranim ciljevima. Ne nasjedajte.
Area_51 wrote:Slobodna Bosna vrvi od raznih »intelektualnih« tekstova, pa mislim da nema potrebe za tolikim postanjem toga ovdje. Znamo kako sada HDZ tajnim kanalima finansira ono sto je preostalo od Slobodne Bosne. No to nije tema. Nije tema niti bosnjacki tor, vez samoimenovani bokseri koji sebe hrabro nazivaju analiticki sposobnim ljudima.
Pola tih samozvanih radi za uske stranacke interese, pa i za obavjestajne sluzbe, sa jasno definiranim ciljevima. Ne nasjedajte.