Konstitutivnost naroda

Hafis

#76 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: cemu nervoza doktore?

kazes nema nista bez "relaksacije", nema efikasne vlade, nema napretka... pa sta cemo sad? jednostavno se pomirimo s time i idemo dalje... jer alternative ocito nema... :D

vrlo dobro znas da nisam pristalica rahat patnje, ali jesam realista... i smatram da ucjene i opstrukcionizam ne treba nagradjivati, vec kaznjavati... :D to je mali problem s tom politikom... nakon toliko godina opstrukcije postaju nebitne, potpuno nebitne :D a odavno je svima jasno da se bilo kakvim kompromisom i pristajanjem na iste ne rjesava nista, jer ce se samo ponoviti isti scenarij... :D
to nije rahat patnja, to je jednostavno stanje na terenu i valja raditi u granicama istog... cisti pragmatizam i nista vise :D
Ukratko, u prijevodu, tonemo dalje.

Nego, kakve su tvoje pretpostavke - hoće li biti dugog natezanja oko federalne vlade?
Alfons Kauders

#77 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:

kazes nema nista bez "relaksacije", nema efikasne vlade, nema napretka... pa sta cemo sad? jednostavno se pomirimo s time i idemo dalje... jer alternative ocito nema... :D

vrlo dobro znas da nisam pristalica rahat patnje, ali jesam realista... i smatram da ucjene i opstrukcionizam ne treba nagradjivati, vec kaznjavati... :D to je mali problem s tom politikom... nakon toliko godina opstrukcije postaju nebitne, potpuno nebitne :D a odavno je svima jasno da se bilo kakvim kompromisom i pristajanjem na iste ne rjesava nista, jer ce se samo ponoviti isti scenarij... :D
to nije rahat patnja, to je jednostavno stanje na terenu i valja raditi u granicama istog... cisti pragmatizam i nista vise :D

Nego, kakve su tvoje pretpostavke - hoće li biti dugog natezanja oko federalne vlade?
to ce vise zavisiti od rezultata izbora u RS nego u FBiH...

ukoliko pobjedi moj favorit, hoce :D
Hafis

#78 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Hafis »

"Skijaš"
Ako to bude slučaj, HDZ će ostati van entitetske, a možda i državne vlade. Matematika je jasna, SDP i Komšić ne mogu pristati na to da HDZ-u pripadnu sve hrvatske pozicije, a koaliciju Radončić-SDA preko koje bi HDZ došao u poziciju da dobije to što traži, onemogućava Izetbegović.
Pod pretpostavkom da SDP i Komšić budu imali taj potencijal.
I još mi objasni kako misle izbaciti ovaj put HDZ iz etnitetske i državne vlade?
Vlast postoji, ministri rade u punom kapacitetu. Jako loše, ali rade i ako HDZ bude ponovo uslovljavao nešto, to ne znači da će društvo biti u nekakvom vakumu, sadašnji ministri rade dok se ne imenuje druge
Znam da rade u punom kapacitetu što je vidljivo iz postignutih rezultata.
Meni se čini ipak da je taj sport ''slamanja ekskluzivnih prava'' poguban po ljude u državi...ne mislim na političare, nego općenito na društvo. Meni je svejedno, ali bojim se da to ničemu ne vodi.
Hafis

#79 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:

SDS? Možda i odnese pristojne rezultate, ali tata Mile je još uvijek jak i može neprijatno iznenaditi. A i u slučaju SDS-a, ja se ne bih baš puno na tog konja i na njegovu kooperativnost uzdao. Imaju i oni kontu: što gore to bolje.

Ne znam, imam osjećaj da ćeš se razočarati. Uostalom živ bio pa se pričali na jesen.
Alfons Kauders

#80 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:

SDS? Možda i odnese pristojne rezultate, ali tata Mile je još uvijek jak i može neprijatno iznenaditi. A i u slučaju SDS-a, ja se ne bih baš puno na tog konja i na njegovu kooperativnost uzdao. Imaju i oni kontu: što gore to bolje.

Ne znam, imam osjećaj da ćeš se razočarati. Uostalom živ bio pa se pričali na jesen.
ne, moj favorit je Baja

i nastavak trenutne politike od strane HDZ-a
Hafis

#81 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:

ne, moj favorit je Baja

Aha. I koliko godina ih tako misliš favorizirati?
U stvari znam: uskoro nastupa ekonomski kolaps u ćetnitetu, njegovo političko urušavanje, jak angažman EU i ostalih bosanskih osvjedočenih prijatelja USA, Turska, Gaja i Vlaja koji će rezultirati žurnim održavanjerm Daytona 2 i donošenjem potrebnih ustavnih rješenja koje će donijeti manje-više izražen centralistički državni ustroj koji će omogućiti probosanskim patrijotskim snagama da pokrenu ovu državu, a u isti mah separatističke snage otjerati u prošlost. I onda fino:svi smo Džeko...i ko ne skače mrzi Bosnu haj.
Je li pretenciozno ako kažem godina i pol - maksimalno dvije, i bila stvar? :)
Skijaš

#82 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
"Skijaš"
Ako to bude slučaj, HDZ će ostati van entitetske, a možda i državne vlade. Matematika je jasna, SDP i Komšić ne mogu pristati na to da HDZ-u pripadnu sve hrvatske pozicije, a koaliciju Radončić-SDA preko koje bi HDZ došao u poziciju da dobije to što traži, onemogućava Izetbegović.
Pod pretpostavkom da SDP i Komšić budu imali taj potencijal.
A ako ne budu, imaće ga SDA i Radončić, što opet ne igra ulogu ako ih se ne može staviti pod isti kišobran. To je jedina nada Čoviću, da se Izetbegović i Radončić nekako pomire, podjele bošnjački tal a njemu prepuste hrvatski. Međutim, kao što vidimo, šanse za to su jako slabe ili nikakve. Znači ili SDA ili Radončić, a to onda podrazumjeva ulazak ili SDP-a ili Komšića koji neće prihvatiti Čovićeve uslove.
I još mi objasni kako misle izbaciti ovaj put HDZ iz etnitetske i državne vlade?
HDZ nije u entitetskoj vladi, nema ga se šta izbacivati iz vlade u kojoj nije. Što se tiče državne, SDS-ovci već godinama reže na Dodika zbog njegovog prijateljevanja sa Čovićem a prema većini prognoza, Dodikov utjecaj na sljedećim izborima slabi.
Znam da rade u punom kapacitetu što je vidljivo iz postignutih rezultata.
Meni se čini ipak da je taj sport ''slamanja ekskluzivnih prava'' poguban po ljude u državi...ne mislim na političare, nego općenito na društvo. Meni je svejedno, ali bojim se da to ničemu ne vodi.
Još jednom, mehanizam formiranja vlasti na jednu stranu, kapacitet određene stranke ili uobraženost njenog vođe na drugu.
Alfons Kauders

#83 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote: SDS? Možda i odnese pristojne rezultate, ali tata Mile je još uvijek jak i može neprijatno iznenaditi. A i u slučaju SDS-a, ja se ne bih baš puno na tog konja i na njegovu kooperativnost uzdao. Imaju i oni kontu: što gore to bolje.

ne, moj favorit je Baja

Aha. I koliko godina ih tako misliš favorizirati?
U stvari znam: uskoro nastupa ekonomski kolaps u ćetnitetu, njegovo političko urušavanje, jak angažman EU i ostalih bosanskih osvjedočenih prijatelja USA, Turska, Gaja i Vlaja koji će rezultirati žurnim održavanjerm Daytona 2 i donošenjem potrebnih ustavnih rješenja koje će donijeti manje-više izražen centralistički državni ustroj koji će omogućiti probosanskim patrijotskim snagama da pokrenu ovu državu, a u isti mah separatističke snage otjerati u prošlost. I onda fino:svi smo Džeko...i ko ne skače mrzi Bosnu haj.
Je li pretenciozno ako kažem godina i pol - maksimalno dvije, i bila stvar? :)
pretenciozno je sto svakog diskutanta konstantno pokusavas upakovati u neki svoj osobni (ili pak kolektivni) stereotip... :D gdje sam ja rekao bilo sta od navedenog? ne samo na ovoj temi, vec na bilo kojoj... :D

ja ne ocekujem nista sto bi se uklopilo u tvoju banaliziranu percepciju glupog bosnje koju si stvorio citajuci postove tinejdzera odraslih u sveCkoj... zapravo ja ne ocekujem nista... ali fakat nista... ocekujem pat poziciju koji vec gledamo godinama (tj. nista)

medjutim, neki drugi ocekuju svasta, nesto realno, nesto nerealno... sto se da deducirati po intenzitetu kmechanja doticnih... :D mogao bih parodirati i tvoje opaske prevesti na jezik druga dva kampa, al mrsko mi... :D nekakvu policu postavljao, izjeba se s busilicom... al fino ispade, puno drvo, bruseni metal, minimalizam :)

ah da... jedina razlika bi bila sto si ti napisao saljivi post inspirisan mastarijama nevinih adolescenata iz dijaspore... moj bi bio inspirisan izjavama doktora nauka i fol ozbiljnih politicara... :D a zvucao bi haman isto :D
Hafis

#84 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Hafis »

"Skijaš"]
A ako ne budu, imaće ga SDA i Radončić, što opet ne igra ulogu ako ih se ne može staviti pod isti kišobran. To je jedina nada Čoviću, da se Izetbegović i Radončić nekako pomire, podjele bošnjački tal a njemu prepuste hrvatski. Međutim, kao što vidimo, šanse za to su jako slabe ili nikakve. Znači ili SDA ili Radončić, a to onda podrazumjeva ulazak ili SDP-a ili Komšića koji neće prihvatiti Čovićeve uslove.
Puno tih ''ako''. Ti stvarno misliš da će Komšić biti u poziciji da nešto ''odlučuje''. Mada, iskreno vjerujem da će se pitati kod sklapanja vlasti u KS, možda i u TZ, što je na kraju krajeva uopće i nebitno.
Meni se čini da ipak da tu nema više onog potencijala. SDA će biti prejaka i moći će birati partnera na bošnjačkoj strani koji joj više ponudi.
HDZ nije u entitetskoj vladi, nema ga se šta izbacivati iz vlade u kojoj nije.
Očito nisi shvatio što te pitam. Ako si primjetio, pričamo o razdoblju nakon jesenjih izbora, i tada svi polaze s istih pozicija (osim naravno tehničke vlade)
Što se tiče državne, SDS-ovci već godinama reže na Dodika zbog njegovog prijateljevanja sa Čovićem a prema većini prognoza, Dodikov utjecaj na sljedećim izborima slabi.
I što ako slabi? Je li to dovoljno da RS izađe u susret Komšiću (ili tko već bude taj pijun) kod pravljenja neke kombinatorike?

Ja inače mislim da se odustalo od te kombinatorike, i da ona postoji u još u samo par glava na forumu. Bili bi potpuni politički naivci. Doduše, ima i razmišljanja da se pokuša nastaviti s tom praksom, tj. da se i domaća i strana javnost ''privikne'' na tu anomaliju i da to postane sasvim uobičajena, normalna pojava, pa onda goni dalje rahat patnju i usput kukaj na vječite separatiste i neprijatelje države.
Bit će interesantna ova postizborna jesen.
Skijaš

#85 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Skijaš »

Hafis wrote:
"Skijaš"]
Puno tih ''ako''. Ti stvarno misliš da će Komšić biti u poziciji da nešto ''odlučuje''.
Objašnjeno ti je, čak i ako ne bude, onih koji bi pristali na Čovićev model ili nema dovoljno ili ne mogu zajedno.
HDZ nije u entitetskoj vladi, nema ga se šta izbacivati iz vlade u kojoj nije.
Očito nisi shvatio što te pitam. Ako si primjetio, pričamo o razdoblju nakon jesenjih izbora, i tada svi polaze s istih pozicija (osim naravno tehničke vlade)

Tehnička netehnička, neće predati ključeve kabineta ako nema ko da imenuje novi tim.
Što se tiče državne, SDS-ovci već godinama reže na Dodika zbog njegovog prijateljevanja sa Čovićem a prema većini prognoza, Dodikov utjecaj na sljedećim izborima slabi.
I što ako slabi? Je li to dovoljno da RS izađe u susret Komšiću (ili tko već bude taj pijun) kod pravljenja neke kombinatorike?
Ne znam, zato kažem "možda".
Ja inače mislim da se odustalo od te kombinatorike, i da ona postoji u još u samo par glava na forumu.
Citirao sam ti onog Amerikanca, izjava je par dana stara, svježa stvar i vrijedna ponavljanja ;

"Neki političari tvrde da postoje pravi i ne baš pravi, legitimni predstavnici Hrvata. To je koncept koji je nama u SAD-u teško razumjeti. Mislimo da ne postoji nešto što se može nazvati legitimnim ili nelegitimnim članom bilo koje etničke skupine, pa tako i bh. Hrvata. Mora postojati sustav koji jamči ista prava, a rješenja koja će politički lideri u BiH nadamo se pokušati postići je da se niti jednoj stranci ili skupini stranaka ne jamči mjesto ili pravo u bilo kojoj vladinoj strukturi. Građani bi, a ne stranke, trebali imati prava."

http://www.vecernji.ba/pomoci-bih-da-iz ... ada-940415
Mister Yes

#86 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Mister Yes »

dervo basic wrote:drzava se nakon ovih poplava raspala, niko ljudima nece popravit kuce bice prisiljeni se iselit prema sarajevu i zenici i eto odsanjanog sna o maloj muslimanskoj drzavici
Koliko god to djelovalo paradoksalno ove poplave su učvrstile BiH a oslabile poziciju separatista. Separatistički nastrojeni djelovi BiH su pretrpjeli otprilike pet puta veće štete od onih dijelova BiH u kojima se navija za Sušićeve izabranike. Sačekaćemo službene podatke ali smijem se kladiti da je tako. Voda je bukvalno odnjela snove o secesiji.
Nikolaj Stavrogin

#87 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Nikolaj Stavrogin »

Mister Yes wrote:
dervo basic wrote:drzava se nakon ovih poplava raspala, niko ljudima nece popravit kuce bice prisiljeni se iselit prema sarajevu i zenici i eto odsanjanog sna o maloj muslimanskoj drzavici
Koliko god to djelovalo paradoksalno ove poplave su učvrstile BiH a oslabile poziciju separatista. Separatistički nastrojeni djelovi BiH su pretrpjeli otprilike pet puta veće štete od onih dijelova BiH u kojima se navija za Sušićeve izabranike. Sačekaćemo službene podatke ali smijem se kladiti da je tako. Voda je bukvalno odnjela snove o secesiji.
kako to mislis? posavina, bijeljina i doboj se razocarali u srpsku?
Mister Yes

#88 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Mister Yes »

Nikolaj Stavrogin wrote:
Mister Yes wrote:
kako to mislis? posavina, bijeljina i doboj se razocarali u srpsku?
Mislim na finansijsku štetu koja će bilo kakve planove o secesiji odgoditi barem za 10 ako ne i 20 godina. A tad će već biti kasno.
Haman

#89 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Haman »

Nas Hafis svasta naprica a nista ne kaze. Cekao sam njegov kometar na naslovljenu temu, ali on nikako da ga napise. Pa za uvod da pocenemo ovako;
Konstitutivan ima znacenje: odredjujuci, pravno utvrdjen, bitan, osnovni, temeljni i sastavni. Mislim, da na Forumu ima dosta pravnika, i da bi oni mogli ovo rastabiriti, kako bi Hafis, odnosno biskup bio zadovoljan. Po svoj prilici njemu neke stvari nisu jasne, pa ceka da mu neko drugi sve to na tanane rastabiri.
:? :-) :-) :izet:
Only1

#90 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Only1 »

Konstutivnost naroda jeste jos jedna podvala iz Beograda i Zagreba. To samo kod nas ima.
sanjin_1

#91 Re: Konstitutivnost naroda

Post by sanjin_1 »

Hafis wrote:Evo još jednog historiĆara :)
2014 godina teče a ono došlo pametovati o stvarima od prije dvadeset godina o kojima je negdje čitalo. I još mene naš'o :lol:

Bolje ti je uhvati se lopate i kakvih gumenih čizama pa idi gore pomagati ljudima što su stradali. Rad oslobađa, a i ne bi ti se te gluposti vrtile po glavi.
ahh još jedan šupljoglavko sa foruma zgužene tvorevine (i to bez "vazeljin" :mrgreen: )

Vidi, da ti ponovim još jedanput...
kompletno ti je vojno-političko rukovodstvo osuđeno na preko 100 godina robije (i to zbog ni manje ni više već udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao eliminaciju Bošnjaka sa zamišljenih Hrvatskih teritorija tzv"herceg-bosne)..i ono se još u čudu pita kako nema optužnica?
i još mene našo a ja vas sakupljao ko kerove i slao u Haag :lol:
Čuj rad oslobađa? Znam da si ti i takvi ko ti poroizvod upravo te parole. Samo ne znam od kud ti obraz da u 2014 prosipaš parole iz 1943-će
seln

#92 Re: Konstitutivnost naroda

Post by seln »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:...što je dovelo do formiranja najefikasnije federalne vlade od Daytona, relaksiralo hrvatsko-bošnjačke političke odnose u Federaciji i još više primaklo BiH na putu u EU.

Nadam se da im i ove godine nakon izbora neće pasti na um ponovno ''razbijanje ekskluzivnih nacionalnih prava''...
ko sto vidimo efikasna vlada nam nije potrebna, kao ni "relaksirani" odnosi zbog kojih sam placao mirovinu pukovnicima od 14 godina...

zapravo se moze reci da je ovo dugorocno i dobro... mislim, kako za koga... :D
Slažem se s podebljanim - svakako da nam nije potrebna efikasna vlada, uostalom ta jel' rahat patnja ili nije...ionako će demografija i iseljavanje odraditi posao...jel' tako :)

Još kad se na rahat patnju dodaju i ove nastale štete od poplava.... da te citiram: ''zapravo se moze reci da je ovo dugorocno i dobro... mislim, kako za koga..'' - pravo vizionarski :)
Kao sto @Alfons rece...kako za koga :wink:
seln

#93 Re: Konstitutivnost naroda

Post by seln »

Hafis wrote:

Tonete, jasta :D
seln

#94 Re: Konstitutivnost naroda

Post by seln »

Hafis wrote:Ako si primjetio, pričamo o razdoblju nakon jesenjih izbora, i tada svi polaze s istih pozicija.
Ali nemaju svi isti domet :wink:
Strahinja M

#95 Re: Konstitutivnost naroda

Post by Strahinja M »

Taj pojam nema značenje.
Post Reply