Konstitutivnost naroda
-
Chika Krlja
#1 Konstitutivnost naroda
Šta je konstitutivnost naroda i treba li nami u BiH konstitutivnost naroda kad nisu svi konstitutivni samo neki a neki narodi nisu i zašto Bosanci nisu konstitutivni ?
-
Hafis
#2 Re: Konstitutivnost naroda
Izraz ''konstitutivnost naroda'' možeš prevesti kao ''državotvornost i jednakopravnost'', a to opet sve u uzajamnoj povezanosti i međusobnoj uvjetovanosti.Chika Krlja
Šta je konstitutivnost naroda
Jednom riječju - veoma osjetljiv element u temeljnoj strukturi ove države i ne vjerujem da će se taj paket ikada otvarati, barem ne za života ovih generacija. A ne kažem da ne bi trebao.
Koji narodi nisu konstitutivni u BiH?i treba li nami u BiH konstitutivnost naroda kad nisu svi konstitutivni samo neki a neki narodi nisu
Valjda zato što ih ustav ove države ne prepoznaje kao narod.I zašto Bosanci nisu konstitutivni ?
- Adriatic
#3 Re: Konstitutivnost naroda
Ovoliko gluposti u jednom postu, rijetko se viđa.Hafis wrote:Izraz ''konstitutivnost naroda'' možeš prevesti kao ''državotvornost i jednakopravnost'', a to opet sve u uzajamnoj povezanosti i međusobnoj uvjetovanosti.Chika Krlja
Šta je konstitutivnost naroda
Jednom riječju - veoma osjetljiv element u temeljnoj strukturi ove države i ne vjerujem da će se taj paket ikada otvarati, barem ne za života ovih generacija. A ne kažem da ne bi trebao.
Koji narodi nisu konstitutivni u BiH?i treba li nami u BiH konstitutivnost naroda kad nisu svi konstitutivni samo neki a neki narodi nisu
Valjda zato što ih ustav ove države ne prepoznaje kao narod.I zašto Bosanci nisu konstitutivni ?
-
Hafis
#4 Re: Konstitutivnost naroda
Doduše, i ovako glupi i jadni komentari su doista rijetkost u današnje vrijeme sveopće informiranosti.
- BHCluster
#5 Re: Konstitutivnost naroda
U politickom smislu znaci ovo:

U prevodu kada budu izbori nemoj te zaboraviti ovo malo 'hedije' sto smo donijeli inace, ma vec set to prezivjeli jednom znate vi dobroU organizaciji HDZ-ova u ZHŽ-u i HNŽ-u pokrenuta je humanitarna akcija pod nazivom "Hercegovina – Posavini". "Stanje nije dobro, obrana od poplava radi se s nadljudskim naporima. Zato je ovo izaslanstvo HDZ-a BiH sa predsjednicima županijskih vlada iz Hercegovine došlo u posjet Posavini...
...Cilj akcije je osigurati neophodna sredstva i životne namirnice kako bi pomogli svima koji žive na tim područjima, te pokazati da Hercegovina ostaje uz Hrvate Posavine, Zeničko-dobojske županije, Distrikta Brčko, Tuzlanske županije ali i drugih prostora gdje živi hrvatski narod.
-
Haman
#6 Re: Konstitutivnost naroda
U BiH mi imamo tri konstitutivna - jednakopravna naroda: Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Prvi put cujem da Bosnjaci nisu jednakopravni sa Srbima i Hrvatima. Tako je kazu u Ustavu BiH, a u praksi kako gdje. Iz iskustva znam da Bosnjaci u Rep. Srpkoj nisu jednakopravni.Bosnjaci nisu jednakopravnbi ni u nekim gradovima gdje su Hrvati vecina kao npr. Stolac, Capljina i Livno. Kakva su iskustva Srba i Hrvata u gradovima gdje su oni manjina. Zale se na svoju jednakopravnost u Sarajevu, ali ne u Tuzli i Lukavcu iako zagovaraju svoju opcinu, isticu zastavu Herceg Bosne itd.

-
Hafis
#7 Re: Konstitutivnost naroda
Ne znam je li do dioptrije ili do nekog kognitivnog deficita, ali je ovo stvarno interesantno. Naime, lik @Čika Krlja je u uvodu teme decidno pitao (citiram):Haman wrote:U BiH mi imamo tri konstitutivna - jednakopravna naroda: Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Prvi put cujem da Bosnjaci nisu jednakopravni sa Srbima i Hrvatima. Tako je kazu u Ustavu BiH, a u praksi kako gdje. Iz iskustva znam da Bosnjaci u Rep. Srpkoj nisu jednakopravni.Bosnjaci nisu jednakopravnbi ni u nekim gradovima gdje su Hrvati vecina kao npr. Stolac, Capljina i Livno. Kakva su iskustva Srba i Hrvata u gradovima gdje su oni manjina. Zale se na svoju jednakopravnost u Sarajevu, ali ne u Tuzli i Lukavcu iako zagovaraju svoju opcinu, isticu zastavu Herceg Bosne itd.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
''I zašto Bosanci nisu konstitutivni ?''
I sad nam ti održi predavanje o Bošnjacima, njihovoj ustavnoj poziciji u BiH s posebnim osvrtom na Stolac i Čapljinu.
Šteta energije i lijepih fraza, ali si stvarno profulao temu.
Izgleda da su oni bilbordi pred popis unijeli više pometnje nego što se očekivalo.
-
Haman
#8 Re: Konstitutivnost naroda
Ne mozes za komentar od cetiri reda kazati da je predavanje. Dakle, prva greska u tvrdnji.
A zasto Bosnjaci nisu jednakopravi u Stocu, Capjini i Livnu. Mozda ti znas, ali neces da se izjasnis. Po mom misljanju Bosnjaci nisu jednakopravnbi u pomentim gradicima, jer BiH nije uredjana kao pravna drzava.

A zasto Bosnjaci nisu jednakopravi u Stocu, Capjini i Livnu. Mozda ti znas, ali neces da se izjasnis. Po mom misljanju Bosnjaci nisu jednakopravnbi u pomentim gradicima, jer BiH nije uredjana kao pravna drzava.
-
Hafis
#9 Re: Konstitutivnost naroda
Kada smo već kod grešaka u tvrdnji, imaš li ti osjećaj da si u potpunosti promašio temu? Uvodničar - mr Čika Krlja postavio je vječno pitanje - ''zašto Bosanci nisu konstitutivni'' a ti si to pretvorio u predavanje o Bošnjacima i Čapljini i Livnu.Haman wrote:Ne mozes za komentar od cetiri reda kazati da je predavanje. Dakle, prva greska u tvrdnji.
![]()
![]()
![]()
Inače, vizavi te tvrdnje - obična izmišljotina i standardno neupućeno torovsko lajanje.
Ne vidim apsolutno nikakvu razliku između položaja Bošnjaka u Livnu ili recimo Hrvata u Bugojnu....jedino ako mi ti ne predočiš rezultate svog nezavisnog terenskog istraživanja na temelju kojeg si iznio te tvrdnje.
Misliš da stotinu puta ponovljen šupljak može nekim čudom postati činjenica?
-
sany123
#10 Re: Konstitutivnost naroda
odakle samo izadju ovi sa pricom o NEKAKVIM BOSANCIMA
jel bio popis.JESTE
po svim procjenama nije se ni 2 posto ljudi izjasnilo bosancima
to je bio kraj svakoj prici o bosancima.a sve ostalo su smijesne price.
jel bio popis.JESTE
- Adriatic
#11 Re: Konstitutivnost naroda
Ako ne bude Bosanaca, neće biti ni Bosne.sany123 wrote:odakle samo izadju ovi sa pricom o NEKAKVIM BOSANCIMA
jel bio popis.JESTE
Valja li ova?
-
sany123
#12 Re: Konstitutivnost naroda
bosanaca nema ni sad a bosne ima.Adriatic wrote:Ako ne bude Bosanaca, neće biti ni Bosne.sany123 wrote:odakle samo izadju ovi sa pricom o NEKAKVIM BOSANCIMA
jel bio popis.JESTE
Valja li ova?
-
Haman
#13 Re: Konstitutivnost naroda
Pa Bosnjaci Stoca su se borili u redovaima HVO.Bili su pod njihovom komandom. Nosili su njihove uniforme i oznake, ali ipak svi zavrsili u logorima od Mostara do Metkovica, a njihove zene djeca i stari roditelji, istjerani su iz svojih kuca i upuceni na Bunu. Dok su tamo isli u koloni, nekadasnji saborci iz HVO-a- ispaljivali su granate putem koji su oni isli. To ti " porijatelju" puno govori o moralu jedne vojske i jedne politike. Hrvati Bugojna su imali svoje jedincie opet HVO. Pokusali su u Bugojnu isto ono sto su uradili Bosnjacima Stoca i Capljine, ali na njihovu zalost a bosnjacku strecu u tome nisu uspjeli.Na njihovu zalost dobili su ono sto su sami bili spremili Bosnjacima. Ovo ti samo napominjem, ali ne odobravam takve postupke i odnos prema ljudima, jer je ljudski zivot vredniji od svega. Ratna i poslijeratna "konstituivnost ili jednakopravnost" nije se puno promijenila.

- Adriatic
#14 Re: Konstitutivnost naroda
Taman koliko je Bosanaca danas, toliko je i Bosne.sany123 wrote:bosanaca nema ni sad a bosne ima.Adriatic wrote:Ako ne bude Bosanaca, neće biti ni Bosne.sany123 wrote:odakle samo izadju ovi sa pricom o NEKAKVIM BOSANCIMA
jel bio popis.JESTE
Valja li ova?
-
Chika Krlja
#15 Re: Konstitutivnost naroda
Dajmo se fokusirati na konstitutivnost.Šta je konstitutivnost,odakle dolazi i za šta služi.? Da li je riječ o pravnom ili političkom pojmu ? .Postoji li van granica BiH.? Učesnik rasprave Prof.Dr.Hafis je jedini koji je nešto natuknuo u vezi ili svezi teme.Haman wrote:Pa Bosnjaci Stoca su se borili u redovaima HVO.Bili su pod njihovom komandom. Nosili su njihove uniforme i oznake, ali ipak svi zavrsili u logorima od Mostara do Metkovica, a njihove zene djeca i stari roditelji, istjerani su iz svojih kuca i upuceni na Bunu. Dok su tamo isli u koloni, nekadasnji saborci iz HVO-a- ispaljivali su granate putem koji su oni isli. To ti " porijatelju" puno govori o moralu jedne vojske i jedne politike. Hrvati Bugojna su imali svoje jedincie opet HVO. Pokusali su u Bugojnu isto ono sto su uradili Bosnjacima Stoca i Capljine, ali na njihovu zalost a bosnjacku strecu u tome nisu uspjeli.Na njihovu zalost dobili su ono sto su sami bili spremili Bosnjacima. Ovo ti samo napominjem, ali ne odobravam takve postupke i odnos prema ljudima, jer je ljudski zivot vredniji od svega. Ratna i poslijeratna "konstituivnost ili jednakopravnost" nije se puno promijenila.
![]()
![]()
![]()
-
Haman
#16 Re: Konstitutivnost naroda
Pa ti si otvorio naslov i trebao si napravidi uvod. Zasto je to izostalo to ti najbolje znas.
Kazes "Hafis je nesto natuknuo", mozda si mislio na ovo.
A sad da te podsjetim. Ukazao sam na neravnopravnostt naroda u Stocu, Capljini i Livnu, u narednom komentaru sam kazao nesto o konstituivnosti u ratu i sad, a usput sam odgovori tvom prof.dr. Hafisu na pitanje o Hrvatima u Bugojnu.
Prvo pitanje koje postavljas, sta je konstituivnost i odakle dolaze" mozez naci u svakom rjecniku stranih rijeci. Dakle, nemas potrebu da postavljast to pitanje.Uzmi rjecnik i porcitaj.
Svaka zemlja u svijetu ima svoja pravna akta kojima reglusie prava naroda koji u njoj zive kao npr. Svicarska gdje zive:italijani, Nijemci i Francuzi itd. Ista stvar je i sa drugim zemljama u svijetu.
Dakle, propusti si priliku da napravis kakav takv uvod, zbog cega i nema interesovanja za naslovljenu temu, izuzev javljanja onih koji samo posavljaju pitanja, daju primjedbe ali ne daju nikakve odgovore.

Pregledao sam ponovo sve njegove komentare pod ovim naslovom. Tu nema ama bas nkakvog odgovora na postavljeno pitanje izuzev drzanja pridike drugima, gdje tekst od 4 reda proglasva predavanjem, a tudje konentare proglasava kao torovsko lajanje.Na osnovu toga mozemo izvesti zakljucak ne o konstituivnosti ovog ili onog naroda, nego o licnosti osobe koja to pise.Kada smo već kod grešaka u tvrdnji, imaš li ti osjećaj da si u potpunosti promašio temu? Uvodničar - mr Čika Krlja postavio je vječno pitanje - ''zašto Bosanci nisu konstitutivni'' a ti si to pretvorio u predavanje o Bošnjacima i Čapljini i Livnu.
Inače, vizavi te tvrdnje - obična izmišljotina i standardno neupućeno torovsko lajanje.
Ne vidim apsolutno nikakvu razliku između položaja Bošnjaka u Livnu ili recimo Hrvata u Bugojnu....jedino ako mi ti ne predočiš rezultate svog nezavisnog terenskog istraživanja na temelju kojeg si iznio te tvrdnje.
A sad da te podsjetim. Ukazao sam na neravnopravnostt naroda u Stocu, Capljini i Livnu, u narednom komentaru sam kazao nesto o konstituivnosti u ratu i sad, a usput sam odgovori tvom prof.dr. Hafisu na pitanje o Hrvatima u Bugojnu.
Prvo pitanje koje postavljas, sta je konstituivnost i odakle dolaze" mozez naci u svakom rjecniku stranih rijeci. Dakle, nemas potrebu da postavljast to pitanje.Uzmi rjecnik i porcitaj.
Svaka zemlja u svijetu ima svoja pravna akta kojima reglusie prava naroda koji u njoj zive kao npr. Svicarska gdje zive:italijani, Nijemci i Francuzi itd. Ista stvar je i sa drugim zemljama u svijetu.
Dakle, propusti si priliku da napravis kakav takv uvod, zbog cega i nema interesovanja za naslovljenu temu, izuzev javljanja onih koji samo posavljaju pitanja, daju primjedbe ali ne daju nikakve odgovore.
-
Hafis
#17 Re: Konstitutivnost naroda
Kategorija konstitutivnosti BiH naroda je zacijelo unikatni primjer u svijetu.
Engl. riječ constitutive koja je korištena u Daytonu, na Hrvatskom jeziku se prevodi kao: temeljni, sastavni, bitan, određujući.
U juristici riječ ima značenje – pravno utvrđen.
To je što se tiče jezikoslovlja.
Što se tiče značenja, odnosno radi li se o političkom ili pravnom pojmu, u ovom slučaju konstitutivnost je definitivno politički pojam proizašao iz Daytona i prenesen u ustavnu kategoriju, i kao takav jedinstven u svijetu.
Razloga je bezbroj i preopširno je o tome pisati.
Ipak, onaj temeljni: činjenica je da na području BiH ne živi jedna etnički homogena skupina (koliko god se smišljale kovanice tipa ''Bosanci'' ili ''Bosanci i Hercegovci'') već tri, koje u svom političkom konceptu imaju za cilj upravo isticanje tih različitosti.
A s druge strane, za američki model lonca za topljenje se okasnilo dobrih 150 godina.
Engl. riječ constitutive koja je korištena u Daytonu, na Hrvatskom jeziku se prevodi kao: temeljni, sastavni, bitan, određujući.
U juristici riječ ima značenje – pravno utvrđen.
To je što se tiče jezikoslovlja.
Što se tiče značenja, odnosno radi li se o političkom ili pravnom pojmu, u ovom slučaju konstitutivnost je definitivno politički pojam proizašao iz Daytona i prenesen u ustavnu kategoriju, i kao takav jedinstven u svijetu.
Razloga je bezbroj i preopširno je o tome pisati.
Ipak, onaj temeljni: činjenica je da na području BiH ne živi jedna etnički homogena skupina (koliko god se smišljale kovanice tipa ''Bosanci'' ili ''Bosanci i Hercegovci'') već tri, koje u svom političkom konceptu imaju za cilj upravo isticanje tih različitosti.
A s druge strane, za američki model lonca za topljenje se okasnilo dobrih 150 godina.
-
Hafis
#18 Re: Konstitutivnost naroda
Vidim da se radi o nekom žešćem borcu za ljudska prava koji se eto mimo teme dotaknuo Livna, Stoca, Čapljine i dr.Haman wrote:
Pa sam onako usput upitao i za stanje u Bugojnu, ali više zbog usporedbe.
Jer u znanstvenoj metodologiji istraživanje neke pojave na samo jednom uzorku bez uvrštenja, to jest bez usporedbe s drugim uzorkom, to jest kontrolnom skupinom se naziva...rabiću blag izraz - gubljenje vremena, ali i šarlatanstvom.
A lijepo čovjek pitao zašto Bosanci nisu konstitutivi.
Evo da ja probam odgovoriti Čika Krlji:
Nisi u pravu, Bosanci su ipak konstitutivni u BiH, jer su obuhvaćeni u preambuli Ustava pod sintagmom ''građani i ostali''.
-
Boskero
#19 Re: Konstitutivnost naroda
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:26, edited 1 time in total.
-
Hafis
#20 Re: Konstitutivnost naroda
Samo što za neke ljude postoji problem : to nigdje nije zapisano, niti u jednom jedinom dokumentu.Boskero wrote:Logicno je valjda da su "Bosanci" konstitutivni jer je to teritorijalna odrednica i svaki državljanin Bosne je Bosanac. Bošnjaci, Srbi i Hvati.
Također i svaki državljanin Hercegovine je Hercegovac.
-
Boskero
#21 Re: Konstitutivnost naroda
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:25, edited 1 time in total.
-
Chika Krlja
#22 Re: Konstitutivnost naroda
Odgovorio je nešto u prvoj poruci.U drugoj poruci ispred moga korisničkog imena stavio je mr što bi trebalo da znači magistar pa sam morao da mu vratim nazvavši ga prof.dr. što znači da je profesor univerziteta ili sveučilišta kako se na kaže na rvatskom.Elem,riječ je o zvanju.Magistar je zvanje i dobro je napisao.Ja da nisam studirao život da sam išao u školu srednju i da sam studirao neki fakultet bio i magistar zbog visoke inteligencije.Možda bih učestvovao nedjeljom na sesijama Kruga 99,nikad se ne zna.Ovako ništa.Toliko o meni.Sad malo o temi.Nisam našao značenje pojma konstititutivnost naroda ni u jednom rječniku.Našao sam taj pojam u pravnoj enciklopediji iz 1989 godine ali to obrazloženje nije dobro napisano.Haman wrote:Pa ti si otvorio naslov i trebao si napravidi uvod. Zasto je to izostalo to ti najbolje znas.
Pregledao sam ponovo sve njegove komentare pod ovim naslovom. Tu nema ama bas nkakvog odgovora na postavljeno pitanje izuzev drzanja pridike drugima, gdje tekst od 4 reda proglasva predavanjem, a tudje konentare proglasava kao torovsko lajanje.Na osnovu toga mozemo izvesti zakljucak ne o konstituivnosti ovog ili onog naroda, nego o licnosti osobe koja to pise.Kada smo već kod grešaka u tvrdnji, imaš li ti osjećaj da si u potpunosti promašio temu? Uvodničar - mr Čika Krlja postavio je vječno pitanje - ''zašto Bosanci nisu konstitutivni'' a ti si to pretvorio u predavanje o Bošnjacima i Čapljini i Livnu.
![]()
-
Hafis
#23 Re: Konstitutivnost naroda
Pod Mr mislio sam mister, ozbiljno.Chika Krlja wrote:Odgovorio je nešto u prvoj poruci.U drugoj poruci ispred moga korisničkog imena stavio je mr što bi trebalo da znači magistar pa sam morao da mu vratim nazvavši ga prof.dr. što znači da je profesor univerziteta ili sveučilišta kako se na kaže na rvatskom.Elem,riječ je o zvanju.Magistar je zvanje i dobro je napisao.Ja da nisam studirao život da sam išao u školu srednju i da sam studirao neki fakultet bio i magistar zbog visoke inteligencije.Možda bih učestvovao nedjeljom na sesijama Kruga 99,nikad se ne zna.Ovako ništa.Toliko o meni.Sad malo o temi.Nisam našao značenje pojma konstititutivnost naroda ni u jednom rječniku.Našao sam taj pojam u pravnoj enciklopediji iz 1989 godine ali to obrazloženje nije dobro napisano.Haman wrote:Pa ti si otvorio naslov i trebao si napravidi uvod. Zasto je to izostalo to ti najbolje znas.
![]()
Nego, ja ti ponudih nekoliko značenja izraza konstitutivan, a ti opet o enciklopediji iz 1989.
Dakle: temeljni, sastavni, bitan, određujući.
I u juristici - pravno utvrđen.
Ja mislim da su oni (u Daytonu) u stvari htjeli naglasiti autohtonost triju naroda posluživši se nezgrapnim izrazom konstitutivnost.
-
Hafis
#24 Re: Konstitutivnost naroda
Uglavnom da zaključimo: otkuda god su Hrvati protjerani ili su htjeli pobit i zaklat nenaoružane Bošnjake ili ih je pozvao Boban na kampiranje u Hercegovinu.Haman wrote: Hrvati Bugojna su imali svoje jedincie opet HVO. Pokusali su u Bugojnu isto ono sto su uradili Bosnjacima Stoca i Capljine, ali na njihovu zalost a bosnjacku strecu u tome nisu uspjeli.Na njihovu zalost dobili su ono sto su sami bili spremili Bosnjacima.
Čudi me da nema nešto mnogo optužnica za te kolovođe među Hrvatima što su namjeravali sprovesti taj pakleni plan u Bugojnu, Konjicu, Kaknju, Zenici ....bla bla bla
Inače baš mi je ljigava ova tema...ta ratna nabilavanja i preseravanja, tko je koga više i zašto...ali i likovi koji će na priču o plantažnom uzgoju nojeva ili trešanja alica naći rupu i krenuti o epskoj borbi golorukog dobroćudnog naroda protiv zlog i iskvarenog neprijatelja. Među nama - ne jebem te priče više ni 2%, samo se mogu zajebavati s tobom o tome. Dosta je bilo ispiranja mozga...20 godina.
I još uvijek ne priznaješ činjenicu da nisi najbolje pročitao prvi post mistera Čika Krlje, to jest preveo si izraz Bosanci u Bošnjaci i opleo greškom o ljudskim pravima u Livnu i Čapljini.
-
Haman
#25 Re: Konstitutivnost naroda
To sto sam napisao za Bugojo mogao si citati u stampi. To sto nisi citao nije moj nego tvoj problem. Ti bi rado kako mi se cini da sve stavis pod jednu kapu, svi smo isti i podjednako krivi.
Cudis se sto nema optuznica. Djela nisu izvrsena, sprijecena su. Sigurno znas kako su Hrvati iz okoline Tuzle pravili kartu svoje teritorije-opcine, koja je zalazila u grad Tuzlu gotovo do Solane.Da su imali vojnu moc to bi i ostavrili.
I danas na Husinu isticu zastavu Herceg Bosne i Hrvatske a ne BiH, pa ih niko ne procesuira, iako je to krivicno djelo. Zasto, pa BiH jos uvijek nije pravna drzava.
O otvaranju teme kazao sam svoje i nema potrebe da ponavanjam. Po ustavu BiH postoje tri naroda: Bosnjaci, Hrvati, Srbi i ostali, i tako su u BiH u upotrebi tri jezika: bosanski, hrvatski i sprpski. Nema Bosnanaca, nema Hercegovaca, nema Krajisnika, ni Podrinjaca. Neko je to u svom komentaru vec naglasio.
Ti mozes misliti sta hoces ili oces o sebi i drugima. Mi smo na Forumu da razmijenjujemo misljenja sluzeci se argumentima, a j…nje i zaje….nje nisu argumenti. To su rijeci koje koriste neki da ima ne pominjem ime.

Cudis se sto nema optuznica. Djela nisu izvrsena, sprijecena su. Sigurno znas kako su Hrvati iz okoline Tuzle pravili kartu svoje teritorije-opcine, koja je zalazila u grad Tuzlu gotovo do Solane.Da su imali vojnu moc to bi i ostavrili.
I danas na Husinu isticu zastavu Herceg Bosne i Hrvatske a ne BiH, pa ih niko ne procesuira, iako je to krivicno djelo. Zasto, pa BiH jos uvijek nije pravna drzava.
O otvaranju teme kazao sam svoje i nema potrebe da ponavanjam. Po ustavu BiH postoje tri naroda: Bosnjaci, Hrvati, Srbi i ostali, i tako su u BiH u upotrebi tri jezika: bosanski, hrvatski i sprpski. Nema Bosnanaca, nema Hercegovaca, nema Krajisnika, ni Podrinjaca. Neko je to u svom komentaru vec naglasio.
Ti mozes misliti sta hoces ili oces o sebi i drugima. Mi smo na Forumu da razmijenjujemo misljenja sluzeci se argumentima, a j…nje i zaje….nje nisu argumenti. To su rijeci koje koriste neki da ima ne pominjem ime.