jeli ti to mislis ko dodik??ß ne sto u smislu dijaspora???probuseni $ wrote:Naravno da je nacionalno njemica srpskog etnickog porijekla. Sta tu ima biti cudnopoznanik wrote:Jest, tebi je sada nacionalnost nemačka...Justina wrote:...Ja imam nemacko drzavljanstvo, od kad ga imam nigde i nikada necu morati da upisujem da mi je
nacionalnost srpska. Pojma nemam ni ko , a ni zasto je to uveo u nasu birokratiju.Sad si Nemica umesto Srbijanke
![]()
Uskoro ce to biti i u Bosni . Srbi i Hrvati nacionalne etnicke manjine, Bosnjaci nacionalna vjerko-etnicka zajdnica, a Bosanci, Bosanska drzavna Nacija.
Tako da ce ti npr. jedan hrvat biti nacionalni bosanac, hrvatskog etnickog porijekla po vjeroispovjesti katolik...
Na ovaj nacin mozes opisati bilo kojeg gradjanina Bosne.
Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
- mO k3
#101 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
- poznanik
#102 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
edit:
Kojim nazivom ćeš odrediti pretpostavljenih 33.000 ranijih državljana USA i 45.000 turskih Kurda, sada državljana BiH?
Kojim nazivom ćeš odrediti pretpostavljenih 33.000 ranijih državljana USA i 45.000 turskih Kurda, sada državljana BiH?
Last edited by poznanik on 23/09/2010 00:16, edited 1 time in total.
- probuseni $
#103 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Koji im je status u Bosni ? kao turisti ?, na privremenom radu ?, po kom su osnovu u Bosni ?poznanik wrote:Kojim nazivom ćeš odrediti pretpostavljenih 33.000 državljana USA i 45.000 turskih Kurda u BiH?
Da Dodik ce biti bosanac, etnicki srbin, pravoslavac, cetnicki vodja, sa velikom glavom, prevelikom za nase podneblje...
- viciousD
#104 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
U potpunosti se slažem. Isti mentalitet naroda samo ljudi okrenuti jedni protiv drugih. Mase hipnotisane onim što čuju na svojoj nacionalnoj TV. Niko se ne bori za ovu državu već protiv nje. Nikada ovako napretka neće biti!Murisno1 wrote:Moje, skromno, mišeljenje je da najveću krivicu snosi bh narod - svi daklem.Nije da je to sad klišeJn, ali de da se malo razmisli o ovome ...
Na stranu politička slika koja samo preslikava odnose i među najobičnijim ljudima ... Onako kako nam je u vrhu države, tako nam je i u vrhu državnih kompanija, bolnica, škola i ostalih institucija. Ljudi se ne vole. Sa svih strana su ogovoranja. Na drugim temama sam istaknuo taj problem radikalnih mislilaca (sa svih strana, stranaka i opcija).
Ti radikalni su najjglasniji i dolaze iz svih stranaka, iz SDA i iz SDP-a i ostalih .. hajd sad da ne nabrajam.
Prije nekoliko godina, dolazim ja kući ... tek pravio kuću ... a unutra zidar, malteriše mi zidove. Ja ulazim i velim "Zdravo". On, ono kao, zna da sam musliman jer je vidio neke detalje koji su mu to potvrdili i meni veli: Šta zdravo, Selam Alejk, ovo je muslimanska država! Jesil (ko biva) za Aliju ili nisi... kroz neki blag smijeh veli...
Pazi sad. Naravno da sam za Aliju i naravno da sam shvatio šta je Alija govorio i naravno da razumijem njegove postupke imajući u vidu kontekst vremena i prostora. I kontam poslije, kako smo ja i ovaj lik slušali istog čovjeka i zaključili dvije različite stvari. On da je Alija htio muslimansku zemlju, a ja nešto sasvim drugo. Nemojte se palit odmah! Ja naravski njemu nisam ništa odgovorio ... pošto sam gazda, reko sam samo "Ne laprdaj!" ... on se smije, a ne bi se smijo da mu nisam gazda u tom momentu. I vidiš sad - imaš dva sljedbenika jednog čovjeka - različitih mentalnih sklopova i ideja ... Nije kriv Alija za ono što ovaj misli, kriv je on za svoje i ja za svoje...
A vidi sad drugog primjera! Neki dan ja posjetim mater na poslu. Dok je ramazan bio ... Firma je multietničkai dolazim ja kod matere kad njena kolegica veli eno je u drugoj kancelariji. Ja tamo kad sjedi ona i jedna učiteljica, starija žena ... kasne pedesete mesčini. I ja ulazim, dobar dan, ovo ono.. sve lijepo... kad spomenu moja mati , nakon neke priče, unuke u nekom finom kontekstu... ono unuci su sreća, više se vole od djece ovo ono ...
Na to će ti učiteljica sledeće: Moja unuka krenula u prvi razred... al sam (ničim izazvana veli) striktno zabranila da ide na vjeronauku. Neće meni tamo neki pedofil dijete podučavati!- Misli na efendiju, BTW mladog momčića, tek došo u školu da radi. A gospoja je istaknuti SDPov kadar u gradu ... malehnom gradu gdje je inače SDP malo jača opcija
Vidiš kako radikala ima svudgje. Budaletina s kojima se ne bi sreo u životu. Prvi zidar .. eto, nebitan faktor u društvu (politički) maltene ... a druga učiteljica, doduše u peMziji.
U svim partijama i strankama imate budala i radikala i mirnih i čestitih ljudi. Međutim, pošto je takva klima, ovi radikali su najglasniji i zbog njih je ova prljava medijska i druga kampanja sa svih strana. Oni su, po mom mišljenju, u većini na izborima.
Pusti sad fahru, tihića, silajdžića, lagumdžiju ...
Činjenica je da je narod podijeljen u svemu u čem se mogo podijelit. Najglasniji su radikali koji isključuju druge bez ikakvog slušanja...
Zašto je, po meni, narod kriv?
Zato što se ušutario. Napravio mjesto radikalnoj skupini koja izlazi na izbore. Zbog njih ovako prljava kampanja.
Nije da je to nenormalno toliko koliko mi mislimo ... valjda želim reći da su za sve ovo danas što imamo bukvalno krivi svi ... nedovoljnim angažmanom, nekorektnim ponašanjem prema drugačijem, nerazumijevanjem ...
Svi se borimo PROTIV. Niko neće da se bori ZA! Takva je propaganda ...
glasajte za nas jer mi smo protiv onog što ovi hoće---
Ne želim sad da se palamudi opet o kriminalu i tajkunima. Zar vama nije logično da iz ovakvih međuljudskih odnosa ... dakle među najobičnijim ljudima, može iznić proaktivna politika... ne može! To nije prirodno jbg.
Lako je reć -- treba nam neko normalan, a sve što radimo udaljava normalnog od politike. Narod to radi, narod ljaga, kune, proklinje, prijeti, isključuje ...jede govna ....
Ja bi od svake stranke uzeo ponešto... ma nemam vala pojma ... boli me ovo neslaganje u pm!
- probuseni $
#105 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Jedino sto ljude u Bosni djeli je religija. Bosanci mogu biti razliciti u politici, kulturi, obrazovanju, mogu imati razlicite lokalne kulture, biti na selu , u gradu, ali to ih ne sprijecava da zive skupa. Samo religije, ne u u njima samim, vec kroz institucije kojima pripadaju , ih djele i rastavljaju , kako s ljudske strane tako i teritorijalno. Ako neko ima neki drugi razlog , volio bih ga cuti.? Dakle, koji je razlog da su se bosanci zabarikadirali u svoje torove sem religije ?
- osa
#106 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
s obzirom da bih građani većinom nisu vjernici pa prema tome ni religiozni (što se može vrlo lako uvjeriti na praktičnim primjerima tj. načinu života i ponašanju istih), religija nije najveći razlog razlikama, veći razlog je različitost nacija i različiti interesi, pogotovo interesi...probuseni $ wrote:Jedino sto ljude u Bosni djeli je religija. Bosanci mogu biti razliciti u politici, kulturi, obrazovanju, mogu imati razlicite lokalne kulture, biti na selu , u gradu, ali to ih ne sprijecava da zive skupa. Samo religije, ne u u njima samim, vec kroz institucije kojima pripadaju , ih djele i rastavljaju , kako s ljudske strane tako i teritorijalno. Ako neko ima neki drugi razlog , volio bih ga cuti.? Dakle, koji je razlog da su se bosanci zabarikadirali u svoje torove sem religije ?
- probuseni $
#107 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Ko te pita vjerujes li ili ne , vazno je da je politicka zajednica, drzava u kojioj zivis pod "paskom " jedne od religija. Skandinavijske drzave su mozda drzave sa najmanje vjernika , pa ipak su krscanske, protestantske, i kao takve se vode na geopolitickoj karti.osa wrote:s obzirom da bih građani većinom nisu vjernici pa prema tome ni religiozni (što se može vrlo lako uvjeriti na praktičnim primjerima tj. načinu života i ponašanju istih), religija nije najveći razlog razlikama, veći razlog je različitost nacija i različiti interesi, pogotovo interesi...probuseni $ wrote:Jedino sto ljude u Bosni djeli je religija. Bosanci mogu biti razliciti u politici, kulturi, obrazovanju, mogu imati razlicite lokalne kulture, biti na selu , u gradu, ali to ih ne sprijecava da zive skupa. Samo religije, ne u u njima samim, vec kroz institucije kojima pripadaju , ih djele i rastavljaju , kako s ljudske strane tako i teritorijalno. Ako neko ima neki drugi razlog , volio bih ga cuti.? Dakle, koji je razlog da su se bosanci zabarikadirali u svoje torove sem religije ?
Tako ti je i u Bosni. Drustveno politicke zajednice imaju jasne religiozne predznake, i religije se nisu smirile 1000g. dok to nisu i ostvarile.
Pogledaj milionske evropske gradove i njihov multi-mix i to ti je dokaz da svi civilizacijski identiteti mogu zivjeti skupa, ali ne i religijski. Tamo gdje u politici religija ispliva kao dominantni identitet, sukob je neizbjezan, a to se upravo desilo u Bosni. Sve evropske drzave su gradjanski koncipirane i JEDINO Bosna nije. Ona nema unutarnje drzavno uredjenje a to je omogucilo religijama da dominiraju.
-
Turkoglu
#108 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Slazem se s tobom jer problem je razlicitost nacija,a religija uvijek ima razlicitih cak kod Nijemaca i Engleza.osa wrote:s obzirom da bih građani većinom nisu vjernici pa prema tome ni religiozni (što se može vrlo lako uvjeriti na praktičnim primjerima tj. načinu života i ponašanju istih), religija nije najveći razlog razlikama, veći razlog je različitost nacija i različiti interesi, pogotovo interesi...probuseni $ wrote:Jedino sto ljude u Bosni djeli je religija. Bosanci mogu biti razliciti u politici, kulturi, obrazovanju, mogu imati razlicite lokalne kulture, biti na selu , u gradu, ali to ih ne sprijecava da zive skupa. Samo religije, ne u u njima samim, vec kroz institucije kojima pripadaju , ih djele i rastavljaju , kako s ljudske strane tako i teritorijalno. Ako neko ima neki drugi razlog , volio bih ga cuti.? Dakle, koji je razlog da su se bosanci zabarikadirali u svoje torove sem religije ?
-
Prijava
#109 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
probuseni $ wrote:
Vidis, Bosanska Nacija je puno, puno jaci zastitni mehanizam od bilo cega drugog. To je ustavna kategorija najvise vrijednosti i svako ko barne u takvog bosanca je protiv drzave.
.
Vidis; Jugoslovenska Nacija je puno, puno jaci zastitni mehanizam od bilo cega drugog. To je ustavna kategorija najvise vrijednosti i svako ko barne u taktvog jugoslovena je protiv drzave.
Sa takvim razmisljanjem su se Bosnjaci i nasli 1992 na ulicama Sarajeva sa titovim slikama i zastavama KP dok su ostali "znali sta su, ko su i sta im je ciniti". Zato su Bosnjaci jedini imali Srebrenicu, Prijedor, Zvornik, Brcko, Sarajevo-logor, Manjece itd...
Zivis u ilizijama. Opasnim i pogubnim iluzijama.
I da. Srbi su osnovni krivac za ovakvo stanje u Bosni. Sve ostale negativnosti su nuspojave.
- probuseni $
#110 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Zaboravljas ili previdjas da je YU bila federacija i da su drzavni nacionalni identiteti republika bili ugradjeni u taj YU drzavni nacionalni identitet. To je velika kvalitetna razlika.Prijava wrote:probuseni $ wrote:
Vidis, Bosanska Nacija je puno, puno jaci zastitni mehanizam od bilo cega drugog. To je ustavna kategorija najvise vrijednosti i svako ko barne u takvog bosanca je protiv drzave.
.
Vidis; Jugoslovenska Nacija je puno, puno jaci zastitni mehanizam od bilo cega drugog. To je ustavna kategorija najvise vrijednosti i svako ko barne u taktvog jugoslovena je protiv drzave.
Sa takvim razmisljanjem su se Bosnjaci i nasli 1992 na ulicama Sarajeva sa titovim slikama i zastavama KP dok su ostali "znali sta su, ko su i sta im je ciniti". Zato su Bosnjaci jedini imali Srebrenicu, Prijedor, Zvornik, Brcko, Sarajevo-logor, Manjece itd...
Zivis u ilizijama. Opasnim i pogubnim iluzijama.
I da. Srbi su osnovni krivac za ovakvo stanje u Bosni. Sve ostale negativnosti su nuspojave.
Bosna se ne sastoji ni od kakvih republika da bi njena cjelovitost bila u pitanju. To je jedna kompaktna cjelina sa garantovanim granicama koje su utvrdili komunisti 1943 na ZAVNOBIH-u.
Upravo takva Bosna , onu koju smo naslijedili od komunista je bila najveci garant opstanka, dok Izetbegovic nije potpisao Dejton. Sad slusajte Dodika kako urlice vise Sarajeva.
- Zombie Ba
#111 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Krivi su Aljo i Rašo umiješali se malo Franjo i Sloba
Inače najveću odgovornost snose SDA i HDZ SDS-u opraštam 4 godine,ali samo njihovo ime ne smrdi na dobro
Inače najveću odgovornost snose SDA i HDZ SDS-u opraštam 4 godine,ali samo njihovo ime ne smrdi na dobro
-
Shoba
#112 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
KO je kriv? Pa barem to znamo....
Glavni krivac se zove Dejtonski sporazum i MZ!
Srpski entitet (jedina mu je mana što je iz dva dijela) je politički koherentna i jedinstvena sredina za razliku od federacije. Kada su stranci i domaći izdajnici "pravili BiH" u Dejtonu onda su znali da federacija nema šanse da bude uspješna. POlitički sistem federacije je katastrofalan i nikome nije palo napamet dosada da to mijenja.
BiH je zemlja sa katastrofalnim ustavom, katastrofalnom unutrasnjom politikom i katastrofalnom spoljnom politikom. Da bi se uopšte moglo bilo šta pomjeriti potrebno je korigovati ustav, dati vece nadleznosti drzavi koja bi trebala da podigne na stvarne noge pravni sistem i omogući svim pravnim subjektima da funkcionišu normalno na teritoriji cijele zemlje. (RS i nije neki problem, oni se povijaju kako im se kaže. Siguran sam da kad bi im se ponudio dobar finansijski deal da bi pristali na ostanak u BiH prekonoći)
Potrebno je pod hitno organizovati Dejton 2, vratiti Bosni drzavnost koja joj je oduzeta 95-te i reorganizovati administraciju, koja je trenutno katastrofalna. Nazalost, sve partije se bore za svoj dio kolača, svi hoće pare i moć, i to na brodu koji se zove "Titanik". Da bi se izbjeglo udaranje u ledeni brijeg, potrebno je prvo izabrati dobrog kapetana, jer trenutno mnogo ljudi drži kormilo, i svaki vuče na svoju stranu. Ovi izbori nisu ništa riješili, sve je isto, samo su face malo drugacije.
Medjunarodna zajednica se lažno plaši Dodika i njegovih prijetnji i kreira se lažni strah u Evropi prema kojem treba popustati Dodiku na uštrb BiH. Jedini kojima bi stvarno trebalo popuštati su Bosanci, koji itekako imaju razloga da sve razbiju u paramparčad. Nas Bosanaca se Evropa ne plaši, jer su Bosanski političari potkupljene pi.ke, ili pak izdajnici najgore vrste, ili maskirani stranci iz susjednih zemalja.
Znači, treba raspustiti skupštinu, izaći iz institucija vlasti, proglasiti vanredno stanje, probuditi medjunarodnu zajednicu i priprijetiti joj sa destabilizacijom stanja ukoliko se nešto konkretno ne poduzme glede mijenjanja ustava BiH, koji je trenutno neprihvatljiv. Vrijeme je da se osnuje Bosanska Radikalna Anarho-Ateistička Stranka i da se krene svima odreda jeb..i mater!!!

Srpski entitet (jedina mu je mana što je iz dva dijela) je politički koherentna i jedinstvena sredina za razliku od federacije. Kada su stranci i domaći izdajnici "pravili BiH" u Dejtonu onda su znali da federacija nema šanse da bude uspješna. POlitički sistem federacije je katastrofalan i nikome nije palo napamet dosada da to mijenja.
BiH je zemlja sa katastrofalnim ustavom, katastrofalnom unutrasnjom politikom i katastrofalnom spoljnom politikom. Da bi se uopšte moglo bilo šta pomjeriti potrebno je korigovati ustav, dati vece nadleznosti drzavi koja bi trebala da podigne na stvarne noge pravni sistem i omogući svim pravnim subjektima da funkcionišu normalno na teritoriji cijele zemlje. (RS i nije neki problem, oni se povijaju kako im se kaže. Siguran sam da kad bi im se ponudio dobar finansijski deal da bi pristali na ostanak u BiH prekonoći)
Potrebno je pod hitno organizovati Dejton 2, vratiti Bosni drzavnost koja joj je oduzeta 95-te i reorganizovati administraciju, koja je trenutno katastrofalna. Nazalost, sve partije se bore za svoj dio kolača, svi hoće pare i moć, i to na brodu koji se zove "Titanik". Da bi se izbjeglo udaranje u ledeni brijeg, potrebno je prvo izabrati dobrog kapetana, jer trenutno mnogo ljudi drži kormilo, i svaki vuče na svoju stranu. Ovi izbori nisu ništa riješili, sve je isto, samo su face malo drugacije.
Medjunarodna zajednica se lažno plaši Dodika i njegovih prijetnji i kreira se lažni strah u Evropi prema kojem treba popustati Dodiku na uštrb BiH. Jedini kojima bi stvarno trebalo popuštati su Bosanci, koji itekako imaju razloga da sve razbiju u paramparčad. Nas Bosanaca se Evropa ne plaši, jer su Bosanski političari potkupljene pi.ke, ili pak izdajnici najgore vrste, ili maskirani stranci iz susjednih zemalja.
Znači, treba raspustiti skupštinu, izaći iz institucija vlasti, proglasiti vanredno stanje, probuditi medjunarodnu zajednicu i priprijetiti joj sa destabilizacijom stanja ukoliko se nešto konkretno ne poduzme glede mijenjanja ustava BiH, koji je trenutno neprihvatljiv. Vrijeme je da se osnuje Bosanska Radikalna Anarho-Ateistička Stranka i da se krene svima odreda jeb..i mater!!!
-
nista novo
#113 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Shoba wrote:KO je kriv? Pa barem to znamo....
Znači, treba raspustiti skupštinu, izaći iz institucija vlasti, proglasiti vanredno stanje, probuditi medjunarodnu zajednicu i priprijetiti joj sa destabilizacijom stanja ukoliko se nešto konkretno ne poduzme glede mijenjanja ustava BiH, koji je trenutno neprihvatljiv. Vrijeme je da se osnuje Bosanska Radikalna Anarho-Ateistička Stranka i da se krene svima odreda jeb..i mater!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mislim da pisuci po forumima nece se nista promjeniti i da ce jos dugo ostati ovakvo bezvezno stanje. I zivota ti koji Bosanaca, svi ce i dalje da glasaju za svoje pa kakvi da su. Citao sam jednoga koji kaze neka dragi Alah cuva naseg Bakira i takvi koji ima milion i 999 hiljada ce nesto da promjene, nadaj se...
- NightSkyWalker
#114 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Alija u istoj recenici sa fasistima.Zombie Ba wrote:Krivi su Aljo i Rašo umiješali se malo Franjo i Sloba![]()
Alija je kriv jer je bio predsjednik napadnute drzave i sto je kao predsjednik branio svoj imetak. Sram ga bilo.
-
Prijava
#115 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Shoba wrote:KO je kriv? Pa barem to znamo....
Znači, treba raspustiti skupštinu, izaći iz institucija vlasti, proglasiti vanredno stanje, probuditi medjunarodnu zajednicu i priprijetiti joj sa destabilizacijom stanja ukoliko se nešto konkretno ne poduzme glede mijenjanja ustava BiH, koji je trenutno neprihvatljiv. Vrijeme je da se osnuje Bosanska Radikalna Anarho-Ateistička Stranka i da se krene svima odreda jeb..i mater!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da. Srbi su izvrsili agresiju i genocid jer im nije bio ponuden dobar "financijski deal".
Srbi su 1941 sproveli genocid uz Drinu i u Sandzaku jer im nije bio ponuden dobar "financijski deal".
Od Garasanina, preko Milosevica pa do Dodika sve se vodi ovakva politika jer im nije bio ponuden dobar "financijski deal".
Infantilno razmisljanje(blag sam)
No ne iznenaduje me tvoje razmisljanje. Prosjecno razmisljanje jednog sarajevskog SDP jugoslovena(vjecitih), danasnjeg bosanca. Ljudi koji su zatvoreni u krugu Bascarsija - Marin Dvor.
Razmisljanje koje nema nikakve veze sa realnoscu.
- Zombie Ba
#116 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Max potpis pogotovo za ime stranke ovako više ne možeShoba wrote:KO je kriv? Pa barem to znamo....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- int21
#117 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Slazem se sa postavljacem teme. Jeste kriv narod. I te kako kriv. Ponovicu nesto sa druge teme foruma zasto je kriv narod. Glavni krivci su nas nacin razmisljanja:
1. Nek' se ne puca (ko kaze da se ne puca, svaki dan citamo u crnoj hronici kako se "ne puca")
2. Nek' se ima sta posjesti (5000 korisnika javne kuhinje u Sarajevu nema sta pojesti)
3. Nek' nije mene ( ko kaze da sutra nece)
I da dodam na kraju da su svi vise krivi nego mi. Vecina BH gradjana recice da nije kriv za situaciju, nije kriv sto se djeca drogiraju, nije kriv sto poskupi kruh...ili ti ga hljeb. Svi su drugi krivi samo on nije.
Dijelimo se po svemu po cemu se mozemo podjeliti. Ucimo djecu kako se ne trebaju igrati sa "onom" djecom, jer su cigani, romi, seljaci, zuti, zeleni, komunjare, nacionalisti, religiozni, nisu religiozni, odlikasi, propalice.....po cemu sve ne. Kupujemo toj istoj djeci pistolje, PS dvice i trice, bombe, avione.... Jos nisam vidio kod nas da se moze kupiti Elektrotehnicki lab kao sto je bilo prije rata. Zakon ponude i potraznje. Ko jos hoce da mu djete bude elektrotehnicar, arhitekta, lijecnik. I dobar dio onih koji to uspiju opet se uvale u ministarstva (jbg, veca je plata doktoru u ministarstvu saobracaja nego u bolnici, sto da ne).
A vidimo svuda u svijetu primjere kako se pravi drzava kad narod hoce. Njemacka. Krivac za WW2, naljutili cijeli svijet, bili sravnjani sa zemljom, neki dan otplataili zadnju ratu ratnog duga. Bili podjeljeni 28 godina zidom bukvalno. A ljudi sada imaju sve. Jer tako hoce. Sila. I imaju i turke i arape i njemce i ex jugoslovene, i kineze i ove i one. I svi se ponasaju tamo kako dolici.
A kakav smo mi narod, govori i cinjenica da ljudi koji zive vani, i postuju svaki zakon drzave u kojoj zive, kad dodju ovamo zaborave sve to i ponasaju se anarhisticki. Ne kazem za sviju ali neka generalizacija postoji.
Meni se eva nasa situacija gadi, isto kao sto mi se gade sve iste situacije po cijelom svijetu sa ostalim slicnim narodima. Haman da mi se i takav narod gadi. I kad me pitaju zasto ne glasas, kazem da nemam za koga, ni za politicare ni za narod.
Malo konfuzno. Realnost.
1. Nek' se ne puca (ko kaze da se ne puca, svaki dan citamo u crnoj hronici kako se "ne puca")
2. Nek' se ima sta posjesti (5000 korisnika javne kuhinje u Sarajevu nema sta pojesti)
3. Nek' nije mene ( ko kaze da sutra nece)
I da dodam na kraju da su svi vise krivi nego mi. Vecina BH gradjana recice da nije kriv za situaciju, nije kriv sto se djeca drogiraju, nije kriv sto poskupi kruh...ili ti ga hljeb. Svi su drugi krivi samo on nije.
Dijelimo se po svemu po cemu se mozemo podjeliti. Ucimo djecu kako se ne trebaju igrati sa "onom" djecom, jer su cigani, romi, seljaci, zuti, zeleni, komunjare, nacionalisti, religiozni, nisu religiozni, odlikasi, propalice.....po cemu sve ne. Kupujemo toj istoj djeci pistolje, PS dvice i trice, bombe, avione.... Jos nisam vidio kod nas da se moze kupiti Elektrotehnicki lab kao sto je bilo prije rata. Zakon ponude i potraznje. Ko jos hoce da mu djete bude elektrotehnicar, arhitekta, lijecnik. I dobar dio onih koji to uspiju opet se uvale u ministarstva (jbg, veca je plata doktoru u ministarstvu saobracaja nego u bolnici, sto da ne).
A vidimo svuda u svijetu primjere kako se pravi drzava kad narod hoce. Njemacka. Krivac za WW2, naljutili cijeli svijet, bili sravnjani sa zemljom, neki dan otplataili zadnju ratu ratnog duga. Bili podjeljeni 28 godina zidom bukvalno. A ljudi sada imaju sve. Jer tako hoce. Sila. I imaju i turke i arape i njemce i ex jugoslovene, i kineze i ove i one. I svi se ponasaju tamo kako dolici.
A kakav smo mi narod, govori i cinjenica da ljudi koji zive vani, i postuju svaki zakon drzave u kojoj zive, kad dodju ovamo zaborave sve to i ponasaju se anarhisticki. Ne kazem za sviju ali neka generalizacija postoji.
Meni se eva nasa situacija gadi, isto kao sto mi se gade sve iste situacije po cijelom svijetu sa ostalim slicnim narodima. Haman da mi se i takav narod gadi. I kad me pitaju zasto ne glasas, kazem da nemam za koga, ni za politicare ni za narod.
Malo konfuzno. Realnost.
-
Shoba
#118 Re: Ko je, zaista, kriv za stanje u BiH?
Pa da. Sve je zbog para. Nije sigurno zbog keksa. Vise teritorije znaci vise para. Srbija je i pocela belaje kada su shvatili da ce ostati bez dosta prihoda u Hrvatskoj. Evo, i sada se bore za Kosovo zbog Trepče, ne zbog naroda dole. Koga boli k...c za narod?Prijava wrote:Shoba wrote:KO je kriv? Pa barem to znamo....
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Da. Srbi su izvrsili agresiju i genocid jer im nije bio ponuden dobar "financijski deal".
Srbi su 1941 sproveli genocid uz Drinu i u Sandzaku jer im nije bio ponuden dobar "financijski deal".
Od Garasanina, preko Milosevica pa do Dodika sve se vodi ovakva politika jer im nije bio ponuden dobar "financijski deal".
Infantilno razmisljanje(blag sam)
No ne iznenaduje me tvoje razmisljanje. Prosjecno razmisljanje jednog sarajevskog SDP jugoslovena(vjecitih), danasnjeg bosanca. Ljudi koji su zatvoreni u krugu Bascarsija - Marin Dvor.
Razmisljanje koje nema nikakve veze sa realnoscu.
Dodik i biznismeni oko njega s boje da ce im "Drzava BiH" oteti stečeno, i zato je sve ovako kako jest. Da nema tog straha stvari bi bile drugacije. Boje se i biznismeni u federaciji da se krene sa potezanjem pitanja privatne svojine, kako je ko dosao do tvornica i kojecega, i zato sve sabotiraju, i pri tom niko ne plaća porez....
Da li BH realnost ima ikakve veze sa realnošću?