Dobro je da smo se dodirnuli i Etiopije.cyprus wrote:Dakle, ti i osa mislite da je nešto ovakvo realno i funkcionalno rješenje?vox-populi wrote:Nemoj me pogresno shvatiti, ne volim ni ja torove. Ali izgleda da su jedina realna opcija. Sve ostalo je samo mastanje.![]()
Sličan princip administrativno-teritorijalnog uređenja možete naći samo u Etiopiji ( http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Ethiopia ), ali čak i tamo to izgleda smislenije. A ja mislim da čak i ako zanemarimo krvavu činjenicu da mnoge opštine i dijelovi opština ne bi bili obojeni ovim bojama kojim su sad, ovo je vjerovatno najgore moguće uređenje BiH i definitivno gore od sadašnjeg.
A i što se tiče realnosti, ne vidim da je uspostavljanje nečeg ovakvog imalo vjerovatnije od ukidanja entiteta ili otcjepljenja Republike Srpske, al pretpostavljam da će ovo biti mit HDZ-a za predstojeće izbore
, mora se priznat da su ga dosad stidljivo iznosili, ali sad je valjda vrijeme da bljesne u punom sjaju, pošto je valjda nestalo drugih kečeva u rukavu
Multietnička i multikonfesionalna zemlja, koja je bila podijeljena po nekim zemljopisno povijesnim granicama, zanemarjuči etnički princip je grcala u gladi i ratovima. Svima nam je bila poznata osamdesetih kao paradigma lošeg i siromašnog.
Između 1995. (promjena ustava) i 1998. godine (zavbršeno razgraničenje regija) su izvršili reformu federacije po isključivo etničkim principima.
Od 2003. do 2008. godine je etiopsko gospodarstvo raslo po 10-postotnim stopama rasta, a u 2007. i 2008. godine je najbrže rastuće afričko gospodarstvo, koje ne ovisi o nafti.