Penicilin wrote:munchkin33 wrote:..vidi, i sam naslov teme govori dovoljno o kakvoj se petoj koloni radi..pise "
Kakva IZ BiH nam je potrebna? ..e, kad napises
"Kakva PC (pravoslavna crkva) BiH nam je potrebna? " i oformis bosansku pravoslavnu crkvu, u koju ce biti ukljuceni bosanski pravoslavci, onda ces moci reci "Kakva IZ BiH nam je potrebna?" i to na temi politika..kapisch..

Tema se i odnosi na petljanje IZ u politiku zato je na ovom pdf-u. Jel to hočeš da kažeš da su ateisti peta kolona? Odakle tebi ideja da nečiji patriotizam mjeriš odanošću crkvi ili džamiji? Jel te to tako reis naučio?
..vid "patrijotske" kulture dijaloga..
Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?
Postao/la Penicilin dana 06/05/2011 00:17
oridjidji je napisao/la:
Kao prvo, ko ti izgleda sekularnije mi ili Turci?
Mislim da su Turci i religiozniji i konzervativniji od Bošnjaka. Međutim to i jeste odraz Turskog sistema. Ne treba ti IZ u svakoj pori života da bi narod bio privrženiji vjeri. Turci su prije svega nacionalisti i to je posljedica nacionalizacije i sekularizacije koju je proveo Ataturk. Turska država je iznad svega pa i iznad religije. Religija nije sama sebi svrha već jedan od instrumenata države. Međutim u Turskoj vjera nema nikakve političke snage. Dovoljno je znati da nisu u stanju promjeniti zakon po kojem u obrazovnim ustanovama nema pokrivanja žena. Bez obzira na to mnogo veći broj Turaka praktikuje vjeru i nema nikakvih ograničenja ni za bajrame ni za džume. Dakle vjera ima svoje mjesto ikao prema izvornom islamu ne bi smjelo biti tako. E sad pogledaj Bosnu i Bošnjake. Mi smo tako mali i slabi da se mi nemamo šta furati na panislamizam i umet. Mi ako nemamo jaku državu nas neće biti na mapi. Prema tome mislim da bi IZ kad se već fura na Tursku trebala anaizirati njihov model i uzeti iz njega ono što se pokazalo dobrim za Turke i njihovu državu a ne furati utropijske koncepte Muslimanske braće.
..a, ovo je tvoj "opsjednuti patriotizam"..

..cuj, niko ti ne brani, mozes biti i "ober ateista", ili sta god hoces, ja sam pokusao komentarisati petokolonaski pristup temi mjesanja vjere i drzave..medjutim ti, i "tvoja raja", ocito vidite samo i trazite samo, da se cera (mada moje misljenje o ceri i njegovima je davno presentirano na ovim i mogim drugim mjestima, sto u pisanoj formi sto uzivo,

) po vasoj narudzbi "drzi na uzdama", dok istovremeno kacavenda i cetno-srpski fashizam koji se manifestuje svakog bozijeg dana, i napismeno i uzivo, (juce je bio Djurdjevdan, pa se malo okreni oko sebe i pogledaj koliko je politicara "lomilo kolac za krsnu slavu" ovog ili onog dijela BiH ) za tebe predstavlja "demokratiju" ili neku prihvatljivu civilizaciju, u kojoj ti ne vidis nista pogresno..bas patriotski..aferim..