Teska tema, uh ... wrote:Evo vec nesto vise od godinu dana zivim u Americi. Dosao sam sa VSS- diplomom (koja je prije dolaska uredno bila prevedena i evaluirana iz USA ureda za strane diplome koju sam iz Sarajeva postom slao na USA adresu da je prevedu) i sa time samim tim "prepoznata", ovdje.
Kulturalni sok je djelimicno postojao, ali ne zbog neznanja engleskog jezika, jer sam dosao sa 100 % razumijevanjem i govorom engleskog jezika ovdje, a da ne kazem da mi "americki' akcenat nije izostajao. (Ameri su jako osjetljivi na akcenat i ko je odakle, iako se prosipa "demokratija" i ideal "pruzanja jednake sanse svima".)
Nakon dva mjeseca dobijem posao u jednoj firmi koja se bavi prodajom odjece i kucanskih materijala, i raznih predmeta, nesto sto bi mi Bosanci nazvali kao velika robna kuca ili shoping centar. Tu radim kao prodavac u jednom odjelu za odjecu.
Posao nisam dobio na osnovu fakulteta (iako sam uredno napisao CV i kopirao sve svoje preporuke na engleskom jeziku kao i prevode diplome- americka verzija) , ALI mi je poslodavac rekao da ga to "ne interesuje", pa sam posao dobio na osnovu "preporuke", koju sam izganjao preko familijarnih i prijateljskih veza.
Hocu da kazem da Amerika nije ono sto je bila, i ovo nije socijala, (sto ce mnogi pomisliti), mediji su jedno i ideal o Americkom snu, je davno ugasen, ljudi... Sada se i ovdje posao dobiva preko veze, na nacin da li i koga znas. Sada kad ispunjavas aplikaciju za bilo koji posao (pa i za bolje pozicije od ove sto imam

) pitaju te u pismenoj aplikaciji da li imas koga od familije ili prijatelja da je radio za firmu koju apliciras i sl... I to se mnogo boduje.
Ako nema ko reci za tebe dobre rijeci, nosi ti i pregrst diploma i preporuka zaboli njih..... da ne kazem sta.
Osim toga njihova diploma cak i srednje skole im je vaznija, nego tvojih tri (ako ih imas) sa fakulteta. To je americka demokratija i americka realnost. Slazem li se sa tim ili ne u to sada necu ulaziti.
A ja sam bas onako sam bez familije svoje ovdje i jako je tesko...
Sada pohadjam ponovo fakultet ovdje ( za drugu fakultetsku diplomu, nesto sto kad imam novca upisem, moglo bi se reci kao vanredni student, i polazem ispite kako imam novca da ih platim, tako i upisem po par ispita i polozim i sve tako...
Pokusavam sebi olaksati. Ali ne znam sta da vam kazem, svakodnevno se pitam, sto mi je ovo u zivotu trebalo???
U Bosni sam imao posao (puno radno vrijeme) od blizu 600 KM PLATE, ali nisam bio prijavljen i radio sam ko sto bi mi rekli ko crnac, te svakodnevno podnosio ponizavanja i torture od sefa i sl... Moram priznat ida je plata redovno dolazila svaki mjesec. Dosao sam za boljim zivotom ovdje ALI ga jos nisam nasao.
NE ZAVARAVAJTE SE ljudi, ovo je korporacijski svijet, osjecam se samo sto se zrak nece poceti naplacivati, SVE se bukvalno placa... NEMAS SLOBODE, jer sve je regulisano pravilima, sto zna biti i previse. Regulisano ti je kako ces hodati cestom, gdje mozes, a gdje ne mozes setati, koji park je za ljude, koji je za zivotinje...
Ves susis i peres u praonicama, koje kao gas su sve skuplje i skuplje. Protivzakonito je imati masine za ves u stanu, placas ogromne poreze i da ne nabrajam vise...

A moras placati da bi ispunio osnovne zivotne potrebe, da omogucis sebi makar dostojanstven zivot kao covjek.
Ko ne moze da placa nek uzme karton i ide pod most da spava...I koga briga???! Bukvalno nikoga.
Uglavnom poenta je odemo mi svi kojekuda u zelji za boljim zivotom i na kraju zavrsimo sa tugom u srcu, u tudjini, neko sa vise novca neko sa kreditima sto od stana (jer mora pod nekim krovom zivjeti) ili kuce, ili drugim dugovima, a neko bude na pozitivnoj nuli sto je njih manje to mogu reci iz iskustva ...
Ljude sto sam upoznao ovdje koji zive preko 15 godina su sad u depresiji, jer kad se osvrnu unazad sta su uradili od svog zivota vide samo neotplacen stan, auto i sl dugove pored sebe, ukratko: protracen zivot u tudjini i nista vise...
Ja samo znam da NE ZELIM biti jos jedna statistika, broj poput takvih ljudi ovdje. Sistem je korporacijski, i ne omogucava da se ljudi srednjeg staleza obogate ovdje. Jedino ako nisi dijete Donalda Trumpa, ili Gatesa i sl., onda NISI bogat. To je ILUZIJA ovdje.
Manje je onih sretnih prica supersnalazljivih ljudi koji se preko noci obogatili a dosli iz nase prelijepe, napacene Bosne.
To je tako nazalost.