Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Post Reply
zahvalan

#126 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by zahvalan »

Da sam dijaspora ....

Vratio bih se jedino kada bi imao dovoljno novca da pokrenem proizvodnju i da zaposlim ljude nikako da im kradem radno mjesto.

nije nikakva mrznja prema dijasori nego nekako realno razmisljanje.

A dijaspori jos jedno VELIKO HVALA sto saljete novac u napacenu Bosnu :thumbup:
Bosnjak333

#127 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Bosnjak333 »

zahvalan wrote:Da sam dijaspora ....

Vratio bih se jedino kada bi imao dovoljno novca da pokrenem proizvodnju i da zaposlim ljude nikako da im kradem radno mjesto.

Ko se je mislio vratiti,vratio se je.Nasi dijasporci su navikli na lagodni zivot,velike plate i fakticki se potpuno asimiliraju u svako strano drustvo.Takodje ne da mrzim dijasporce(i u mene je vecina rodbine u inostranstvu),ali njihova ljubav prema Bosni je samo ta 2 mjeseca koliko godisnje provedu u domovini,sve ostalo se svodi ljubav prema materijalnim dobrima.
Jay Gatsby

#128 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Jay Gatsby »

Kako stimulirati? Kreiranjem poželjnog okruženja za život i rad. To bi povoljno djelovalo i na odliv mladih. "Sitnica," zar ne? Tolika da s njom problema imaju i neke daleko ozbiljnije i bolje organizirane zemlje. Posebno kad je u pitanju privlačenje vrhunskih, dokazanih kadrova.
zlajaBHF

#129 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by zlajaBHF »

Tako nekako...
Volio bi se vratiti da provedem zivot u svojoj domovni sa svojim narodom, iako sam dosao ovamo sa 13 godina, medjutim nikada ti zivot ne moze biti vani kao kod kuce. Prelijepo je otici negdje na godinu, dvije ili tri, ali
na duzi period ne. Problem je u tome sto samo budala moze da se vrati, ako sebi i svojoj djeci ne moze pruziti
dobre uslove za zivot.

Ja bi se samo vratio u slucaju da sam mogu pokrenuti firmu, ili da me strana firma dole posalje.
zlajaBHF

#130 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by zlajaBHF »

Bosnjak333 wrote:

Ko se je mislio vratiti,vratio se je.Nasi dijasporci su navikli na lagodni zivot,velike plate i fakticki se potpuno asimiliraju u svako strano drustvo.Takodje ne da mrzim dijasporce(i u mene je vecina rodbine u inostranstvu),ali njihova ljubav prema Bosni je samo ta 2 mjeseca koliko godisnje provedu u domovini,sve ostalo se svodi ljubav prema materijalnim dobrima.
Ne znam sta mislis pod lagodnim zivotom, ali smo navikli na normalan zivot i ne vidim u tome nesto lose... :roll:

Kazes asimiliraju se....to si u pravu, ali je nemoguce to izbjeci. Tako bi bilo i stobom da si ovdje, kao i sa svakim drugim covjekom. To je neizbjezno.

Ne mrzis dijasporce, ALI.....

Sta ali ?

Bosnjaci su jedna od nacija na zapadu koja ima najbliskiji odnos sa maticom. Nema te nacije, koja vise putuje u svoju drzavu i koja je vise povezana sa domovinom. Tvoje rijeci su samar u lice svim ljudima koji savkodnevno organizuju bosnjacku dijasporu i skupljaju donacije kako bi pomogli svom narodu.
macan prvi

#131 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by macan prvi »

Micaha wrote:
patakdaca wrote:
bh.tornjak wrote:jedina sansa za ekonomski oporavak BiH i poboljsanje uslova zivota jeste obrazovana dijaspora i prirodni potencijali nase zemlje...
ono sto BiH treba su visoko obrazovani masinci,elektronicari,elektrotehnicari, ukratko, svih tehnickih nauka...oni koji su imali priliku da steknu obrazovanje na najvisem tehnoloskom stepenu....
neka mi niko ne kaze da jedan npr. masinski inzinjer u BiH ima isto znanje i sposobnost kao neko ko je zavrsio vani....
to je glupost kojom se zavaravamo......
E sad cu ti reci jedno i nemoj da se iznenadis, ne da jedan mašinac ima veće znanje, nego dere 95% svojih kolega iz evrope. Evo jedan moj kolega je otisao u njemacku na doktorat, i ne da su ljudi zadovoljni, nego su impresionirani znanjem koje je donio. Vidi se da ne ides na masinstvo kad tek tako lupas informacijama. Jedan od asistenata sa Mehanike fluida, kad je zavrsio magistarski ovdje, pola evrope se otimalo za njega.
Jedan Elvedin Kljuno proguglaj ga malo, pa ćeš skontati veličinu istog, Petrović Marin, Sanjin Avdić, Azrudin Husika, ministar Haris Lulić, Nihad Hodžić i još bruka njih, sve su to ljudi koji imaju mašinstvo u malom prstu. A ni mi ostali ne prolazimo tek tako, dok krv ne propišaš nema ti prolaza. U čemu su oni bolji, navedi samo jednu stavku i ja ti skidam kapu.
Kod nas je jos uvijek sistem, ne samo na mašinstvu, nego na svim tehničkim fakultetima takav, da pravi inžinjera od tebe, a ne robota koji će vidjeti samo ono za šta se usmjerio. U evropi je sistem 80% teorija 20% praksa, a kod nas obrnuto. Praktični dio svakog posla možeš naučiti na max. dva mjeseca, al kad teoriju neznaš onda si pušiona i to takva da će te naš prosječni majstor isprovaljivati da ćeš pamtiti čitav život.

Dok god je takvih ko i ti koji podcijenjuju svoje(a blage veze nemaju o čem pričaju), a veličaju tuđe bićemo u govnima kakvim jesmo danas.
:D
:D Samo bez nervoze i uzmi kokica Image
mO k3

#132 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by mO k3 »

Bosnjak333 wrote:

:-) ...bez rijeci
graue_maus

#133 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by graue_maus »

Bosnjak333 wrote:

dajes li ti kome od svojih primanja i 1 posto ..a ja znam da ljudi godinama izdrzavaju bracu sestre i roditelje i nekada i vise od 30 posto primanja zavrsavaju u bosni... ali ima ih koji kazu dok spremim hedije svima bolje odem u tursku sedmicu i ne boli me glava i ne cujem to kukanje ...e te pare fale bosni onda i oni koji dodju i festaju mjesec u bosni ostave te pare nekom bosancu a ne turcinu ili spancu ...
filozofija

#134 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by filozofija »

Neko bi se morao zrtvovati. U ovome slucaju je to dijaspora. Ja sebe kao sto rekoh ne smatram dijasporom, jer nemam planova da ostanem na zapadu. Da je ne znam kakava, domovina je domovina. Ni stanje u Izraelu se nije popravilo dok se dijaspora, a i oni koji to nisu, nisu poceli vracati prije 20-30 godina.

Rizik jeste ogroman, ali samo ideja da bi nesto sto imam na umu moglo uspjeti u mom gradu i u mojoj zemlji mi daje ogroman stimulans. :thumbup:
AliceInChains

#135 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by AliceInChains »

Jedno imaju sve drzave zajedno, koje su nastale od raspada Jugoslavije: Narod sa bilo kakvim darom/talentom za bilo sta, koji to sebi moze priustiti, ili na drugi nacin ima mogucnost, BJEZI.....pa i iz onih krajeva, gdje ni neznaju, da je bilo rata.

Neki dan mi rece jedan ruski biznismen, kako je prije u Sovjetskoj Uniji na svakom cosku bila prodata Jugoslovenksa roba.....a kad je prije par godina otisao u Rijeku (grad jedne, recimo, naprednije banana republike, koja ima srecu, da je turizam na plazama drzi u komi), nije se mogao zacuditi od broja zapustenih fabrika i generalno ekonomske divljine. Rekoh mu ja u smjihu: Pa dobro,da nisi zadesio izbombardovane fabrike u Bosni

Gospoda, koja je neko i nesta u ovom novonastalom "ekonomskom" :D sistemu (recimo npr. djeca tih bezbroj uglednih politicara-sasvim nebitno, iz koje stranke i iz koje banana republike) goni svoju djecu u inostranstvo, jer dobro znaju, da ako, nedo' bog, izgube funkciju, tesko negdje mogu usteliti svoje dijete na neko normalno radno mjesto.

Nikad nikoga nisam upoznao, koji je imao "srecu" i volju, da se vrati, koji je to i ucinio.....a da se na kraju nije razocaro, jer je skontao, da stvari u novonastalim banana republikama tecu malo drugacije.....da npr. edukacija, znanje i volja za rad nisu primarno vazni elementi, da bi se negdje mogao uposliti, ili mogao nesta novo stvoriti, bez da znas nekoga od "tih ljudi" iz nekih stranaka :mrgreen: Jbt., ja se dan danas pitam, kako su ljudi mogli prije "izdrzati" tu totalitarnu KPJ?

Upoznao sam ja njih iz Zagreba, Beograda i Sarajeva.....iz, eto, "glavnih"gradova, koji su mi tu istu situaciju znali ispricati. Nek' je bog na pomoci onima iz drugih krajeva.

Jedan je covjek bio, koji je uspio da narod iz ovih krajeva izvuce iz vremena orang utana. Nismo jedinom postenom Jugoslovenu bili za to zahvalni. Bavimo se bolje bitnijim stvarima, tj. Evropskim prvenstvom. :mrgreen:
Micaha

#136 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

Henry Chinaski wrote:
Micaha wrote: Da dode ne znam kakav strucnjak, ne znam kakav doktor, recimo za srce. Ono, covjek vraca iz mrtvih. Umjesto da se salje u Svicu i placaju operacije po sto hiljda maraka, covjek to u Zenici radi. Hoce li ga radni kolega docekat rasirenih ruku? Nece brato. Jasta vec nece. Uzeo mu mjesto glavnog hirurga, sad ga nigdje nema, povalice ga gdje stigne:
- Gdje si bio kad sam bio...
Zato se i moraju žrtvovati (pogledaj tekst). Ne govorim o tome da nam odmah pretvore život u pjesmu svojim znanjem ali što više raste masa školovanih, građanski i politički osviještenih stanovnika, tako će opadati broj primitivnih, moralno i intelektualno inferiornih nepismenjakovića. Jedan čovjek jedan glas. Tako se mijenja stanje u državi, a ne da dođu stručnjaci iz dijaspore, uzmu posao ovdašnjim stručnjacima i, za mjesec dana, mi Švicarska.

Demokratski svjesni ljudi neće glasati za sirovimu zato što jebe novinarima sve po spisku (kao što sad većina hoće) i znaće kazniti na izborima onog ko je zaslužio kaznu. Ova kritična masa koju sad imamo, to nije u mogućnosti. I planski nas se drži u stanju nepismenosti.
Apsolutno se slazem
Micaha

#137 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

madner wrote:
Micaha wrote:
madner wrote:Puno bi bilo bolje da taj doktor moze napraviti privatnu kliniku a da drzava ne pravi razliku meni da li cu otic njemu ili ovom drugom.
I onda imas zdravu konkurenciju, meni bolje, doktor se vratio i ne moze mu niko srat.
To jeste dobro rjesenje. Ali ne moze inzinjer masinstva napravit privatni BMW i sl. Da si ne znam kakav strucnjak ne mozes sam. A jos ako te nece... Neka te gdje i jesi i gotovo.
A vani postoje strucnjaci kakve Bosna nikad ne moze oblikovat. Sanse nema. Ma koliko da je neko nadaren
Ne moze BMW, ali moze firmu koja ce BMW izrucivat, lupam filtere. BMW dobro, njemu dobro, raja dobije posao i opet mu niko nece nista reci.

Potenciram ovdje da dijaspora treba pokrenuti privatni biznis, imaju veliku prednost i tu vidim mogucnost za povratak.
Mogu i inzinjeri kvalitete i proizvodni inzinjeri po inim fabrikama zapadne Evrope uticat da se bas taj odjel gdje rade preseli u Maglaj a ne u Bugarsku a on ce nadgledat kvalitet. To je jos izvjesnije i realnije. Ali tad dolazimo do pitanja - sta Bosna nudi? Ne bas puno. E na tome se treba radit
madner

#138 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

Bosna ne nudi puno Njemcu, ali Bosancu nudi.

Naravno da bi se moralo puno vise uraditi da taj covjek koji ce otvoriti radna mjesta bude mazen i pazen, ali da su babi muda Bosna bi bila Svica :D
Micaha

#139 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

[quote="harislA ne mora ni to. Dobar inzinjer, ako vec nema mjesta u firmi, se uvijek moze baviti konsultantskim poslom. Pa prodavati znanje po 10x vecoj cijeni toj istoj firmi... Znaci moze sam...[/quote]
Moj Harise kakvih deset puta, gdje su te firme sto toliko placaju, evo da si ne znam kakav inzinjer iz Sarajva ko ce te u Danskoj zaposlit ili ne znam kakav dijasporski iz Berna gdje je ta bh firma sto ce ti platit?
Micaha

#140 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

madner wrote:Bosna ne nudi puno Njemcu, ali Bosancu nudi.

Naravno da bi se moralo puno vise uraditi da taj covjek koji ce otvoriti radna mjesta bude mazen i pazen, ali da su babi muda Bosna bi bila Svica :D
Ali njemacki sef odlucuje hoce li se pogon preselit u Bosnu ili Rumuniju. Na stranu s kim ce inzinjer-povratnik pit kafu.
Sta nudi Bosna, to je pitanje, koje su to komparativne prednosti:
- cjena
- kvalitet
- polozaj
- prakticnost
- janjetina u Gojka
.
.
.
madner

#141 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

Nudi kvalitetnu radnu snagu po prihvatljivoj cijeni.

Skuplja je od Rumunije, ali je radna etika i strucnost bolja.
Micaha

#142 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

AliceInChains wrote:Jedno imaju sve drzave zajedno, koje su nastale od raspada Jugoslavije: Narod sa bilo kakvim darom/talentom za bilo sta, koji to sebi moze priustiti, ili na drugi nacin ima mogucnost, BJEZI.....pa i iz onih krajeva, gdje ni neznaju, da je bilo rata.

Neki dan mi rece jedan ruski biznismen, kako je prije u Sovjetskoj Uniji na svakom cosku bila prodata Jugoslovenksa roba.....a kad je prije par godina otisao u Rijeku (grad jedne, recimo, naprednije banana republike, koja ima srecu, da je turizam na plazama drzi u komi), nije se mogao zacuditi od broja zapustenih fabrika i generalno ekonomske divljine. Rekoh mu ja u smjihu: Pa dobro,da nisi zadesio izbombardovane fabrike u Bosni

Gospoda, koja je neko i nesta u ovom novonastalom "ekonomskom" :D sistemu (recimo npr. djeca tih bezbroj uglednih politicara-sasvim nebitno, iz koje stranke i iz koje banana republike) goni svoju djecu u inostranstvo, jer dobro znaju, da ako, nedo' bog, izgube funkciju, tesko negdje mogu usteliti svoje dijete na neko normalno radno mjesto.

Nikad nikoga nisam upoznao, koji je imao "srecu" i volju, da se vrati, koji je to i ucinio.....a da se na kraju nije razocaro, jer je skontao, da stvari u novonastalim banana republikama tecu malo drugacije.....da npr. edukacija, znanje i volja za rad nisu primarno vazni elementi, da bi se negdje mogao uposliti, ili mogao nesta novo stvoriti, bez da znas nekoga od "tih ljudi" iz nekih stranaka :mrgreen: Jbt., ja se dan danas pitam, kako su ljudi mogli prije "izdrzati" tu totalitarnu KPJ?

Upoznao sam ja njih iz Zagreba, Beograda i Sarajeva.....iz, eto, "glavnih"gradova, koji su mi tu istu situaciju znali ispricati. Nek' je bog na pomoci onima iz drugih krajeva.

Jedan je covjek bio, koji je uspio da narod iz ovih krajeva izvuce iz vremena orang utana. Nismo jedinom postenom Jugoslovenu bili za to zahvalni. Bavimo se bolje bitnijim stvarima, tj. Evropskim prvenstvom. :mrgreen:
Pa eto ga ti digni sa Dedinja pa neka nas opet povede. Umro ima 30 godina, ne mogu ja i dalje plakat za njim da sam ga ne znam kako volio il ne volio
Micaha

#143 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

madner wrote:Nudi kvalitetnu radnu snagu po prihvatljivoj cijeni.

Osjetno skuplja a Rumunija u Evropskoj uniji. Trebas ponudit nesto ekstra na drugoj strani da ti ovo pretegne. A mislim da se i o strucnosti da pricat ali eto neka je tvoja starija. Dobra tema
sinuhe

#144 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Ja cu se vratiti!

Ali najbolje su mi ove price o strucnosti. Jel' rijec o Bosancu, Pakistancu, Bugaru cujes istu pricu :lol:
Micaha

#145 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

sinuhe wrote:Ja cu se vratiti!

Ali najbolje su mi ove price o strucnosti. Jel' rijec o Bosancu, Pakistancu, Bugaru cujes istu pricu :lol:
:D
Kao i suplja da su nasa djeca najpametnija na zapadu. U razredu osam Sirijanaca, sest Kineza... i moj mali... Kune se uciteljica u njega
AliceInChains

#146 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by AliceInChains »

Micaha wrote:
Henry Chinaski wrote:
Micaha wrote: Da dode ne znam kakav strucnjak, ne znam kakav doktor, recimo za srce. Ono, covjek vraca iz mrtvih. Umjesto da se salje u Svicu i placaju operacije po sto hiljda maraka, covjek to u Zenici radi. Hoce li ga radni kolega docekat rasirenih ruku? Nece brato. Jasta vec nece. Uzeo mu mjesto glavnog hirurga, sad ga nigdje nema, povalice ga gdje stigne:
- Gdje si bio kad sam bio...
Zato se i moraju žrtvovati (pogledaj tekst). Ne govorim o tome da nam odmah pretvore život u pjesmu svojim znanjem ali što više raste masa školovanih, građanski i politički osviještenih stanovnika, tako će opadati broj primitivnih, moralno i intelektualno inferiornih nepismenjakovića. Jedan čovjek jedan glas. Tako se mijenja stanje u državi, a ne da dođu stručnjaci iz dijaspore, uzmu posao ovdašnjim stručnjacima i, za mjesec dana, mi Švicarska.

Demokratski svjesni ljudi neće glasati za sirovimu zato što jebe novinarima sve po spisku (kao što sad većina hoće) i znaće kazniti na izborima onog ko je zaslužio kaznu. Ova kritična masa koju sad imamo, to nije u mogućnosti. I planski nas se drži u stanju nepismenosti.
Apsolutno se slazem

Slagao bih se i ja, kad bi to bilo bas tako jednostavno.

Da ponovim, posto ne razumijes. Za nas je u ovom sistemu proso voz. Iz jedne kakve takve makroekonomije (Jugoslavija, koja je bila u stanju konkurisati na svjetskom trzistu) su nastale mikrozajebanicje, koje nisu jednom u stanju da trguju medusobno.

Ove fabrike, koje trenutno na EX-YU prostorima postoje, to je sitna buranija, od kojih vecina ljudi nista nema.

Ima u Bosni, kao i u drugim Republikama, dosta pismenih ljudi, koji bjeze u inostranstvo (i niko ih za dugo vrijeme nece moci zaustaviti), jer jednostavno za njih ne postoji dovoljno radnih mjesta, ili ti mogucnosti da se dokazu.

Iako ja Bosnu volim, iako narod zna u teskim trenutcima biti jedinstven...u miru ti je komsija najveci neprijatelj. Iako steknes imovinu, ili uspijes poslovno na legalan nacin, ljudi (vrlo zavidni na ovim prostorima) ce te svrstati u isti kos sa kriminalcima, a da nisi rekao A. Bas zbog toga, dijaspora (pa cak i dosta ljudi, koji u inostranstvu rade ispod njihovog nivoa) nemogu zamisliti da se vrate, i kad bi im ponudio mjesto direktora.

Sta je problem? Politika je problem. Politika i s tim nesigurnost. Sta je glupost: Teza, da ce pismeniji ljudi promjeniti politiku ka boljem. I u nacistickoj Njemackoj su bas doktori i razni drugi intelektualci podrzavali zlocinacki sistem. Ljudi sa punim stomakom i punim dzepom ce promjeniti intelektualni duh politike :mrgreen:
madner

#147 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

sinuhe wrote:Ja cu se vratiti!

Pa dobro, ima izuzetaka.

Razumijem da je nekome ko tebi to nepojmivo.
madner

#148 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

Micaha wrote:

Osjetno skuplja a Rumunija u Evropskoj uniji. Trebas ponudit nesto ekstra na drugoj strani da ti ovo pretegne. A mislim da se i o strucnosti da pricat ali eto neka je tvoja starija. Dobra tema
Pa imas sada autoindustriju koja radi upravo tako, iako je osjetno skuplja od konkurencija koja je dio EU. To je cinjenica, a jedino objasnjene jeste da je neko rekao da je odnos kvalitet/cijena bolji nego u tim clanicama.
AliceInChains

#149 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by AliceInChains »

madner wrote:
Micaha wrote:

Pa imas sada autoindustriju koja radi upravo tako, iako je osjetno skuplja od konkurencija koja je dio EU. To je cinjenica, a jedino objasnjene jeste da je neko rekao da je odnos kvalitet/cijena bolji nego u tim clanicama.
Koja autoindustrija? Mislis na nove pogone za proizvod autopresvlaka? Pa sa tim se nebi ibretila ni zemlja u razvoju.
madner

#150 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

Mislim na svjecice, diskove, armotizere itd...

I sta je problem sa presvlakama za VW?
Post Reply