Agic Nurija wrote:Vodenjak wrote:Pera Trta wrote:Bičem je laku kuću graditi...ali je teško čuvati.

E moj @Trta...
Da mi je samo znati sto se ljudi ne pokupishe i ne pobjegose od tog bicha?
A i ti i ja znamo da su i te kako mogli gdje god im se prohtjelo.
Nemoj pretjerivati, zivota ti!

Do ovog spota sam do nekle vjerovao u mogučnost dijaloga sa "jugonostalgičarima", ali ovo i ovdje definitivno briše svaku takvu mogučnost!
Neču o onima koji se pokupiše ispred partizana, sve do Blajburga 1945.
Ali hoću o onima koji su rađani od recimo od 1935 tokom rata i poslije, do 1950, dakle nedužna dječica, a stasali u odrasle 60-tih pa na dalje!
Znaš li kad je tito otvorio granice prema Zapadu i zašto. 1967! Da to nije uradio, u jugi bi bilo svega i svačega, jer je Zapad tada prihvatio, do početka 70-tih više od 500 000 radno i ratno sposobnih jugoslovena, da ne pričam o ostalim članovima familije, koji su po dobitku dozvole za boravak i dozvole za rad, pristizali i ostajali, rasli, školovali se radili i.....kao i danas, slali, donosili i ostavljali u obnovu zemlje i u štednju na stotine miliona deviznih sredstava godišnje(!) od koji su 1992 dobili "šipak", ovdje mislim specijalno na Bosance - gastarbajtere ili one koji su radili sa bosanskim firmama po arapskom svijetu.....A o ravnopravnosti Bosanaca sa ostatkom srpskohrvatske jugoslavije na političkom, kulturnom i posebno na nacionalnom planu da i ne govorimo. Osobno mislim da je promocija jugoslovenstva komunističkog, a posebno srpskohrvatskog tipa u Bosni sa današnjom pameću Bosanaca koji stasaju u odrasle, jednostavno promašen poduhvat. Svog mjesta u svijetu evropskih naroda i statusa u svojoj državi, svjestan Bosanc više nikada neće biti predmet srpskohrvatskog podkusurivanja na južnoslavenskim prostorima, ma kako se on trenutno izjašnjavao i osječao, vjerski, etnički, ideološki.....Ovo nije pusta želja nekog "bosnologa", več dobrim dijelom gola zbilja i stvarnost, s kojom bi okruženje moralo početi da se miri i da to prihvata kao realnost, a ne kao trenutno i prolazno stanje postpsihosomatskog bosanskog duha....
Gubis se polako @Agicu..
Neko jednom rece da su od komunista gori samo - antikomunisti. Ja bih na to samo dodao da se isto odnosi i na jugonostalgicare i one druge.
Elem, govoris o gastarbajterima koji odoshe trbuhom za kruhom. Tacno! Uradise to ali, kao sto si i sam primjetio, vracase se nazad i ulagashe ogromne pare u zemlju koja se, eto, bichem gradila. Zanimljivo da ti tu nista nije cudno.
Drugo, navodis da su 92. ostali bez icega. Tacno i to! Kao i milioni nas koji ni gu3icom nismo mrdnuli iz zemlje. Zaboravio si samo reci da je 92. Jugoslavija vec bila rahmetli. Sto li to zaboravi?
Trece, migracije stanovnistva i u daleko bogatijim zemljama svijeta su sasvim normalna pojava. Cak mnogo izrazenije nego sto su bile u Jugoslaviji sezdesetih i sedamdesetih godina. Primjera radi, samo Svedsku, zemlju od 9 miliona stanovnika, u prosjeku GODISNJE napusti i do 50 000 ljudi. Valjda im se ne svidja autokratizam, sta li...
I dobro bi bilo da vise prestanes idealizovati ulogu Bosanaca i toliko plakati nad njihovom danasnjom sudbinom. Ljudima u BiH je danas onako kako oni sami zele a medju njima je pravih Bosanaca jako malo @Agicu. To ti nasi vajni zemljaci pokazuju svake dvije godine na izborima kada se, ako izadju na iste, opredijele uglavnom za one koji su Bosnu i Hercegovinu i unistili. A oni koji ne izadju, pokazuju samo da im je do sudbine iste te BiH stalo kao do lanjskog snijega.
Okomili ste se ti i tvoji istomisljenici na jugonostalgicare ne krijuci licnu frstraciju zbog same cinjenice da mi i postojimo. Ono sto vi ne vidite jer ne mozete i ne zelite je da gotovo svaki od nas koji Jugoslaviju s pijetetom pominje
radi to u prvom redu zbog toga sto smo se u toj zemlji prije svega osjecao covjekom, pa tek onda, eventualno, pripadnikom odredjene nacije.
Mene, covjece, ugushi i pomisao na to da sam dio jednog kolektiva koji se zasniva na necemu sto nije stvar izbora! A biti pripadnik odredjene nacije (pa dobrim dijelom i vjere) sasvim sigurno nije stvar NICIJEG izbora! Majka priroda i otac karikaturista se pobrinuse da se svako od nas rodi i, zamisli, samim tim cinom bude osudjen da zivot svoj zrtvuje za sve one koji se tu nedje u mahali nadjose.
Pa pobogu... Koje robovanje, koje uskracivanje osnovnih ljudskih prava, koja manipulacija...
Ma da ne duzim @Agicu...
Ja znam vrlo dobro i sta mi se ne dopada i sta mi se dopada kad je nase podneblje u pitanju i sve ono sto se izdogadjalo u mojih, evo, skoro pedesetak godina. Ono sto mene zanima je znas li ti to @Agicu?
Iz tvojih postova vidim samo da si antiprotivan svemu i svacemu!
Hajde, izjasni se, kratko i koncizno, kakvu bi ti BiH zelio, kakvo uredjenje u njoj, kakav polozaj svakog njenog gradjanina?
Sta bi ti u toj zemlji bili prioriteti?
Kako bi rijesio sadasnju situaciju?
Da karikiramo malo... Da se u oktobru kandidujes na izborima, sta bi bila tvoja poruka biracima?
Hajde, zelio bih napokon da cujem sta ti u stvari ZELIS a ne samo ono sto ti se ne dopada pa da vidim ima li smisla s tobom misljenja razmjenjivati.
Samo, zivota ti, stani s obje noge na zemlju kad budes o tome... Nemoj mi samo naucne fantastike...
Eto...
Svako dobro zelim!