Josip Broz TITO !

Post Reply
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

saki wrote:Ne zelim sad da se zakacim oko toga, u avionskom saobracaju to se ne zove unutrasnjim saobracajem.
A ako smo imali normalnu drzavu ne znam zasto se onda srusila dok si rekao keks. Isti ljudi i 80-e i 90-e. Isti Titovi omladinci.
Ne mogu da skontaju da sav taj nazovi standard nije bio odraz realnog drustvenog proizvoda nego Titovogo levacenja i zapada i istoka, a kad je umro i kad su se promijenili odnosi u svijetu vidjeli smo kako je jaka ekonomija bila, red za mlijeko i hljeb, tek je se malo uhavizala pod markovicem ali to je ionako bio labudji pjev.
O vizionarstvu i odbijanju bjanko ponude za clanstvo u evropskoj uniji da bi se ostalo na liniji nesvrstanih, ne bih.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

A zasto ne govorite o prvih dvadeset i kusur godina Titove vladavine?
Zasto ne govorite o tome da su se u toj Jugoslaviji umesto hleba od pšeničnog brašna, jeo hleb od kukuruznog. Hleb je dugo vremena bio luksuz. Zašto ne govorite o tačkicama (bonovima ) za ulje, benzin, deterdzent, kafu, ma za sve živo. Eto vam vaše super uređene zemlje. Sve na foru.
Drzava se ne gradi preko noci kako biste vi hteli. E jbg, ne može.
Ovo što je Nensi rekla za stanove. Gde god sam u Sarajevu gledao stan i video kvalitetnu gradju, bila je to vojna zgrada. Zaprepastio sam se kada sam shvatio da u Sarajevu čitava naselja i blokovi zgrada sa sedam spratova uopšte nemaju lift. Neverovatno! A tek nećemo o visini plafona. Podigneš ruku i dodirneš plafon. Simptomatično mi to što takvi ljudi prvi brane Tita, a uopšte ne shvataju da su bili radna snaga za... pa recimo, bogatije republike i brkate majore. Nastavite.
saki

Post by saki »

Ili bratstvo i jedinstvo. Niti jedan slucaj da se okupe pametne glave npr u JNA izvrse vojni udar, ali ne svako na svoju stranu, kakvo bratstvo-jedinstvo kao da Tita nikad nije ni bilo.
A sve isti ljudi.
nineac

Post by nineac »

Reko ja da cu morat crtat, nezove se, znam da se nezove! Sta sam trebao obrazlozenje napisat prije toga?
Srusila se jer smo se htjeli igrati nabrzaka demokratije kroz religiju! Isto kao i SSSR, prebrz prelazak sa komunizma na kaitalizam je doveo do implozije. To npr. kina nece da dozvoli, i Kina ce postati demokratska zemlja ali sa vec razvijenom trzisnom ekonomijom.
Medjutim, ovdje je tema Tito, koji je od ratarske zemlje uspuio da napravi ono sto je napravio. Danas bi ga svi politicari kopirali, ali nisu ni K od kopije!
saki

Post by saki »

Eto ti si pravnik pa ga kopiraj bolje od ostalih. Tema je naravno Tito, eto Tito je nesto najbolje sto nam se desilo, i tako svakog Maja, na svaku godisnjicu opet iznova. Tito pa Tito.
Last edited by saki on 05/05/2007 20:53, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Hajmo malo na turskom o drugu Titu;
Tito ağamız
Tito askerimiz
Tito arkadaşımız
Tito atamız
Tito başbuğmuz
Tito başkanımız
Tito beyimiz
Tito efendimiz
Tito generalımız
Tito halifemiz
Tito komutanımız
Tito kralımız
Tito liderimiz
Tito marşalımız
Tito oğlumuz
Tito onurumuz
Tito önderimiz
Tito paşamız
Tito reisimiz
Tito sultanımız
Tito şefimiz
Tito şeyhimiz
Tito yiğtimiz
Tito yoldaşımız
Tito zatımız
yaşasın Tito ve onun devrim :)
Ljubitelj Zabara

Eh da... odem ja u jednu zgradu na Cengic Vili. Prvo pitanje, je l` ima lift.
Odgovor, ima dva lifta. Kako dva? Pa lepo, jedan regularan za stanare i drugi mali za ugalj, jer u to vreme sistem centralnog grejanja nije bio razvijen.
Epilog... vojna zgrada. Brka nece da se muci i da prlja uniformu, nego lepo hop, i ugalj u mali lift koji mu dolazi direktno u stan.
A Alija Sirotanovic, udarnik, nema ni za lekove. :D :D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

nineac wrote:Reko ja da cu morat crtat, nezove se, znam da se nezove! Sta sam trebao obrazlozenje napisat prije toga?
Srusila se jer smo se htjeli igrati nabrzaka demokratije kroz religiju! Isto kao i SSSR, prebrz prelazak sa komunizma na kaitalizam je doveo do implozije. To npr. kina nece da dozvoli, i Kina ce postati demokratska zemlja ali sa vec razvijenom trzisnom ekonomijom.
Medjutim, ovdje je tema Tito, koji je od ratarske zemlje uspuio da napravi ono sto je napravio. Danas bi ga svi politicari kopirali, ali nisu ni K od kopije!
Gluposti, nacionalizmi balkanskih naroda, manje ili vise, kao glavni generatori raspada SFRJ nikad nisu bili u potpunosti porazeni i odbaceni nego su djelovali u okviru svojih mogucnosti i u Titovo vrijeme, samo je njegov nesumnjivi autoritet to drzao pod kontrolom.
Ne bi bilo lose pa uporediti, kako se zivjelo 1957 i 2007, a licno smatram da je Bosna kao drzava i drustvo u ovom ratu i vise sjebana nego u WWII.
Ipak, kada stavim sve njegove poteze na vagu, Tito je istorijski pozitivna licnost za nas u BiH jer je nakon x godina obnovio BH-a drzavnost ali takodjer smatram da nema mjesta idolopoklonstvu jer je imao i svojevrsnih fula.
Ljubitelj Zabara

Kad je trebalo da se ratuje, onda sve ofanzive u Bosnu. Kad je trebalo da se radi, onda najprljaviju industriju u Bosnu, pa udri Mujo. Kad je trebalo da se gradi, onda moze, ali Bosna malo slabije.
Ali fora je u tome da mnogi jos nisu skontali. Sto je sjajno.
:lol:
saki

Post by saki »

Najlakse je reci Tito je bolji od ovih danas, jeste tako je. I sta onda?
Ljubitelj Zabara

Saki, ja se predajem. :D
Tito je car, kralj, zakon.
Idem.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Ljubitelj Zabara wrote:Saki, ja se predajem. :D
Tito je car, kralj, zakon.
Idem.
Fino, skonto si! Hvala bogu više! :-) :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

marijindvorac wrote:Hajd da se podsjetimo—a posebno za najmladje forumase:

7 cuda Titovog komunizma:

1. Svako je bio zaposlen

2. i ako je svako bio zaposlen niko nije nista radio

3. i ako niko nije nista nije radio sve planove smo ispunili bar 100%

4. i ako je plan ispunjen preko 100% radnje su bile prazne

5. i ako su radnje bile prazne svi su sve imali

6. i ako je svako imao sve svi su krali

7. i ako su svi krali nikad nista nije falilo
Ima u ovome puno istine!
Ja bih samo da ponovim ovu tacku:

6. i ako je svako imao sve svi su krali
i posebno bih naglasio ono - svi su krali!

A sad nam je Broz kriv sto je ubijao patkice i guskice... :roll:
:oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Celicna_saka wrote:
nineac wrote:Reko ja da cu morat crtat, nezove se, znam da se nezove! Sta sam trebao obrazlozenje napisat prije toga?
Gluposti, nacionalizmi balkanskih naroda, manje ili vise, kao glavni generatori raspada SFRJ nikad nisu bili u potpunosti porazeni i odbaceni nego su djelovali u okviru svojih mogucnosti i u Titovo vrijeme, samo je njegov nesumnjivi autoritet to drzao pod kontrolom.
Ne bi bilo lose pa uporediti, kako se zivjelo 1957 i 2007, a licno smatram da je Bosna kao drzava i drustvo u ovom ratu i vise sjebana nego u WWII.
Ipak, kada stavim sve njegove poteze na vagu, Tito je istorijski pozitivna licnost za nas u BiH jer je nakon x godina obnovio BH-a drzavnost ali takodjer smatram da nema mjesta idolopoklonstvu jer je imao i svojevrsnih fula.
Grijesis @Celicna_sako..
Ne radi se ovdje o idolopoklonstvu..
Evociranje uspomena na umrle a drage osobe ne znaci po automatizmu idolopoklonstvo!
S druge strane, ako kod nekoga i ima elemenata idolopoklonstva, za isto su zasluzni samo i SAMO oni koji su od danasnjeg zivota ljudima nacinili pakao ili pak ljudi poput nacitanog nam @Zabara koji se ocito toliko zanio u svoju literaturu da se ponekad upitam o istoriji koje zemlje on to u stvari pise... :roll: :zzzz:
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Vodenjak wrote:
Celicna_saka wrote:
Grijesis @Celicna_sako..
Ne radi se ovdje o idolopoklonstvu..
Evociranje uspomena na umrle a drage osobe ne znaci po automatizmu idolopoklonstvo!
S druge strane, ako kod nekoga i ima elemenata idolopoklonstva, za isto su zasluzni samo i SAMO oni koji su od danasnjeg zivota ljudima nacinili pakao ili pak ljudi poput nacitanog nam @Zabara koji se ocito toliko zanio u svoju literaturu da se ponekad upitam o istoriji koje zemlje on to u stvari pise... :roll: :zzzz:
Ne znam, ja sam stekao takav utisak, ni trunke kriticnog osvrta kod ljudi koji afirmativno govore o Titu. Vjerovatno si u pravu da je to zbog toga sto su danas vremena neuporediva sa onim najboljim iz njegovog perioda.
nineac

Post by nineac »

Postavi temu npr "ekonomski razvoj Jugoslavije" pa cemo se kriticki osvrnuti.
Ovdje se govori o Titu iz pozicije sadasnje BiH. Ako cemo globalno posmatrati titovu jugoslaviju, normalno da je bilo mjesta za mnoga poboljsanja.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

_BosanaC wrote:
DiplomataSaSela wrote:
TheWatcher wrote: a ovi danas ne otimaju jel de
:lol: :lol: :lol: :lol:
Sta su tebi "oteli" ovi danas...kao sto su oni otimali ljudima,kuce,stanove,zemlju...i davali raznoraznim polupismenim i nepismenim komesarima,drugovima...koji su na kraju i razyebali onu zemlju...
Ne odgovori ti meni... Zasto nisi u Bosni (ili ti Hercegovini) pa ne uzivas u blagostanju koje nam demokratija donese?
Joj izvini sviju ti...nisam ovo ni vidio...samo mi jos reci kako znas gdje sam ja...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

DiplomataSaSela wrote:
_BosanaC wrote:
DiplomataSaSela wrote: Sta su tebi "oteli" ovi danas...kao sto su oni otimali ljudima,kuce,stanove,zemlju...i davali raznoraznim polupismenim i nepismenim komesarima,drugovima...koji su na kraju i razyebali onu zemlju...
Ne odgovori ti meni... Zasto nisi u Bosni (ili ti Hercegovini) pa ne uzivas u blagostanju koje nam demokratija donese?
Joj izvini sviju ti...nisam ovo ni vidio...samo mi jos reci kako znas gdje sam ja...
Da ne znam ne bih ni pitao...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ljubitelj Zabara wrote:Tito je mladim devojcicama mirisao gacice, .......

(ostatak bljuvotina izbrisan)

P.S. - Cenim da ce me Bosanac posle ovoga banovati. :lol:

Do Bosanca je hoce li te banovati. Dok je on odsutan, koristim ovlastenja da te opomenem. Napisi nesto suvislo ili ne pisi nista.
(Pape)
Ljubitelj Zabara u Sibiru, 20 dana :oops:

@saki, u pamet. Procitaj

http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
Last edited by _BosanaC on 06/05/2007 16:21, edited 2 times in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

nineac wrote:Postavi temu npr "ekonomski razvoj Jugoslavije" pa cemo se kriticki osvrnuti.
Ovdje se govori o Titu iz pozicije sadasnje BiH. Ako cemo globalno posmatrati titovu jugoslaviju, normalno da je bilo mjesta za mnoga poboljsanja.
Upravo tako! :thumbup:
A osim toga, osnovna greska onih koji i ovdje (a i posvuda) okolo pljuju po Titu je izjednacavanje Jugoslavije koju je on gradio i izgradio sa onom Milosevicevom!
Vec sam napomenuo da je to kukavicije jaje ubaceno od strane svih ovih koji Brozom pokusavaju da opravdaju svoja zlodjela, svoj kriminal, nesposobnost i sve ostalo sto nas je bacilo u bezdan.
Cak i da je bio sve ono sto mu novokomponovane demokrate lijepe, za ovih su 27 godina mogli cuda da naprave na ispravljanju svega loseg sto je Broz, kako oni kazu napravio!

Istina, cuda su i napravili!
Tolika da smo i danas otvorenih usta od shoka!
Otvorenih i gladnih!
I sve je to ucinjeno zdruzenim snagama nacionalista i kleronacionalista svih boja!
Jer, primjetno je, Broza podjednako ne vole i jedni i drugi i treci!
Klodovik

Post by Klodovik »

Da su od 1945. do 1980. (tj. dok je Tito bio živ) barem jednom organizirani izbori možda bi se i počeo uspostavljati neki sistem kojim bi se na kvalitetan način amortizirali brojni problemi u društvu. Ovako, sve je počivalo na jednom čovjeku (a ne samoj instituciji predsjednika, maršala, i čega sve ne) i kad je "nezamjenjivi" otišao jasno je da se sve moralo srušiti kao kula od karata. Niti je Tito bio kralj da vlada doživotno, niti je SFRJ bila kraljevina. U monarhijama se bar unaprijed zna ko je nasljednik/ca.

Samo jos da napisem da je bosanski jezik normiran i on ima svoju historiju, povelju, pravopis, rječnik, djela (na)pisana na tom jeziku...
saki

Post by saki »

Klodovik wrote:Da su od 1945. do 1980. (tj. dok je Tito bio živ) barem jednom organizirani izbori možda bi se i počeo uspostavljati neki sistem kojim bi se na kvalitetan način amortizirali brojni problemi u društvu. Ovako, sve je počivalo na jednom čovjeku (a ne samoj instituciji predsjednika, maršala, i čega sve ne) i kad je "nezamjenjivi" otišao jasno je da se sve moralo srušiti kao kula od karata. Niti je Tito bio kralj da vlada doživotno, niti je SFRJ bila kraljevina. U monarhijama se bar unaprijed zna ko je nasljednik/ca.

Samo jos da napisem da je bosanski jezik normiran i on ima svoju historiju, povelju, pravopis, rječnik, djela (na)pisana na tom jeziku...
Naravno, ali hajde ti njima objasnjavaj opet iznova za svaku godisnjicu. Ustvari i ne zna se kad pocinju a kad se zavrsavaju teme o Titu. Tito pa Tito.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

saki wrote:
Klodovik wrote:Da su od 1945. do 1980. (tj. dok je Tito bio živ) barem jednom organizirani izbori možda bi se i počeo uspostavljati neki sistem kojim bi se na kvalitetan način amortizirali brojni problemi u društvu. Ovako, sve je počivalo na jednom čovjeku (a ne samoj instituciji predsjednika, maršala, i čega sve ne) i kad je "nezamjenjivi" otišao jasno je da se sve moralo srušiti kao kula od karata. Niti je Tito bio kralj da vlada doživotno, niti je SFRJ bila kraljevina. U monarhijama se bar unaprijed zna ko je nasljednik/ca.

Naravno, ali hajde ti njima objasnjavaj opet iznova za svaku godisnjicu. Ustvari i ne zna se kad pocinju a kad se zavrsavaju teme o Titu. Tito pa Tito.
Da je Tito proveo izbore osmah iza rata, pitanje je da li bi se vas dvojica i rodili (ako ste Bosnjaci!)
A ako bi se rodili, pitanje je kako bi se u tom slucaju zvali...

Naivno i lakomisleno donosite zakljucke. Citate knjige vrlih mislilaca sa zapada kako se treba urediti jedno demokratsko drustvo i bez da i provirite na Balkan, primjenjujete definicije na isti.

Bivsa je Jugoslavija 45. bila krvlju natopljena!
Krvlju prolivenom u medjunacionalnim sukobima!
Da je Broz demokratski predao vlast, pretvorilo bi se to u nastavak rata izmedju prije svega ustasa i cetnika a Bosnjaci, kao hrvatsko cvijece, ili bi zavrsili u ustaskim vaznama ili bi se osusili kao korov posjeceni cetnickim kamama! :oops:
saki

Post by saki »

Da je Tito proveo izbore osmah iza rata, pitanje je da li bi se vas dvojica i rodili (ako ste Bosnjaci!)
Poslije rata su bili izbori. Problem je sto su sljedeci bili tek 90. U medjuvremenu je maltene i Supeka proglasio ustasom. :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

saki wrote:
Poslije rata su bili izbori. Problem je sto su sljedeci bili tek 90. U medjuvremenu je maltene i Supeka proglasio ustasom. :-)
I sta si kao Bosnjak dobio nakon izbora 1990?
Post Reply