odr0n wrote:salihh wrote:odr0n wrote:hebote pa ni svabe poslije hitlera nisu prestali biti njemci
Haha dobro poređenje

, kako se samo urušavate ovim izvalama bošnjaci.

takve analogije su potrebne da cak i ti mozes razumjeti o cemu se radi... ali, to je vec tesko za shvatiti, zar ne?
Pa bolan termin Bošnjaka je sam po sebi ideološki

, te sastavni dio diskriminatornog anti-demokratskog nacionalističkog uređenja vrha države, predsjedništva i skupštine.
druze, iskreno ti preporucujem da za pocetak procitas makar "kratka povijest bosne" od noela malcoma, znaci covjek nije bosnjak tako da nema potrebe da prema njemu imas predrasuda. malo se inforimisi i o tome od kada datiraju ti nazivi, kako su se stanovnici bosne nazivali bosnjanima, pa bosnjacima, pa kako su stoljecima svi oni koji su zivjeli na tlu bosne sebe nazivali bosnjacima (razlicitih vjera), pa tako npr i ivan frano jukic govori o bosnjacima katolicima itd. onda procitaj o budjenju nacionalne svijesti na teritorijiama danasnje srbije i hrvatske, pa potom o au okupaciji bosne i prilikama tada, pa o aspiracijama da se pravoslavno i katolicko stanovnistvo bosne posrbi i pohrvati, pa o tome kako dolazi do shs-a pa jugosalvije, pa o tome kako se muslimansko stanovnistvo bosne treba osvijestiti da su i oni ustvari srbi i hrvati (pa se do 60tih godina proslog vijeka moj dedo i nije mogao drugacije izjasniti nego kao srbin il hrvat, a onda kasnije i neopredjeljen). onda pogledaj o tome kako (posto se pravoslavno i katolicko stanovnistvo bosne mahom primilo na te price, a muslimani manje) dolazi kod muslimanskog stanovnistva do novog nacionalnog preporoda (s mehmedom spahom), sto kulminira time da tito dozvoljava tom narodu da se izjasni kao Musliman, da bi se istorijsko ime Bosnjak vratilo u upotrebu 1990tih. Ova kratka hronologija objasnjava zasto je danas vecina Bosnjaka zapravo islamske vjere. E kad se malo informises onda dodji pa negiraj moje pravo da budem Bošnjak i nazivaj moje etničko opredjeljenje diskriminatorskim il kako si vec gore naveo. Sto se mene tice ova rasprava se zavrsava, a ti svakako imas pravo da se izjasnis kako god hoces, pa bujrum, budi Musliman, Bosanac, Srbin, Rom, Hrvat, Jevrej, sta god hoces, jer ovo je slobodna zemlja. Hajd zdravo.
edit: samo da dodam, da me se pogresno ne shvati. Ne mislim da je Bosna i Hercegovina eksluzivna drzava Bosnjaka. Ona jeste i treba da bude drzava svih naroda koji tu zive, svih gradjana kojoj god oni etniji osjecali da pripadaju.