Izjasnjavanje na popisu

Locked
славянин

#3076 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

Pa i jesmo svi isto : LJUDI (barem neki su to još uvijek), samo što smo fizički, intelektualno i ideološki različiti! Osim toga, svi potičemo od jednog čovjeka Adema a.s., što je nauka genetski i potvrdila.

„I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" – oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: "Mi o ovome ništa nismo znali." (Prijevod značenja sura Al-A'raaf. Ajet broj 172).
Joj sto lupas ko Maksim po diviziji :D i jos dodajes nebuloze izmedju.
Pod etnicku skupinu i naciju za koju si rekao da je to "sve isto" odnosilo se na Slavene a ti to sad kao nisi primjetio.Nema izvlacenja sad :mrgreen:
biofa

#3077 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

madner wrote:Znaci sinonimi su.

I tebi ima smisla tvoja recenica

Ti nikako da shvatiš! .. Kada se govori o Američkoj naciji, misli se na narode, stanovništvo Amerike, a ne na jedan narod
:D
Naravno da ima smisla jer riječ "nacija" ima značenje množine u Američka nacija (skup naroda koji žive na istom teritoriju)
Samir_01

#3078 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Samir_01 »

Ne znam sta se raspravljate koji qrac... oni koji se ne osjesacju kao Bosnjaci ne treba tako ni da se izjasne.

Prije nekih 10 godina na ovom forumu je bilo vise od 50% tih "Jugoslovena" danas ih nema kao sto vidite ni 20%...
biofa

#3079 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

славянин wrote:
Pa i jesmo svi isto : LJUDI (barem neki su to još uvijek), samo što smo fizički, intelektualno i ideološki različiti! Osim toga, svi potičemo od jednog čovjeka Adema a.s., što je nauka genetski i potvrdila.

„I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" – oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: "Mi o ovome ništa nismo znali." (Prijevod značenja sura Al-A'raaf. Ajet broj 172).
Joj sto lupas ko Maksim po diviziji :D i jos dodajes nebuloze izmedju.
Pod etnicku skupinu i naciju za koju si rekao da je to "sve isto" odnosilo se na Slavene a ti to sad kao nisi primjetio.Nema izvlacenja sad :mrgreen:
A šta to lupam .... Zar nismo svi isti .... Svi potičemo od istog čovjeka, iste porodice, plemena, naroda .... jednom riječju LJUDSKI ROD koji se tokom godina i godina "namnožio" i sam sebi, po nahođenju, određivao "etničku" pripadnost, koja u "normalnom" i civilizovanom društvu, u eri globalizacije, nije ni bitna, ali je izuzetno važna na teritorijama gdje svako malo pa malo - komšije ubijaju, protjeruju, pljačkaju, otimaju ... govoreći da je to "njihova" zemlja!
славянин

#3080 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

Adam i Eva , rebra ovo ono , onda djeca medjusobno dzidzi midzi :D - to misljenje zadrzi za sebe i one koji vec tako misle.
biofa

#3081 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

славянин wrote:Adam i Eva , rebra ovo ono , onda djeca medjusobno dzidzi midzi :D - to misljenje zadrzi za sebe i one koji vec tako misle.

.... I ti si bio "među potomstvom" i ti si "posvjedočio" ..... Dakle, "mišljenje" nije samo moje ... već i tvoje, i cjelokupnog ljudskog roda koje je izvedeno da posvjedoči!!!! Možda si zaboravio, ali evo imaš podsjetnik i opomenu- crno na bijelom!
5 0 5

#3082 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by 5 0 5 »

biofa wrote:
славянин wrote:Adam i Eva , rebra ovo ono , onda djeca medjusobno dzidzi midzi :D - to misljenje zadrzi za sebe i one koji vec tako misle.

.... I ti si bio "među potomstvom" i ti si "posvjedočio" ..... Dakle, "mišljenje" nije samo moje ... već i tvoje, i cjelokupnog ljudskog roda koje je izvedeno da posvjedoči!!!! Možda si zaboravio, ali evo imaš podsjetnik i opomenu- crno na bijelom!
zalutao si. religija nema nikakve veze sa ovom pricom.
madner

#3083 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

biofa wrote:
madner wrote:Znaci sinonimi su.

I tebi ima smisla tvoja recenica

Ti nikako da shvatiš! .. Kada se govori o Američkoj naciji, misli se na narode, stanovništvo Amerike, a ne na jedan narod
:D
Naravno da ima smisla jer riječ "nacija" ima značenje množine u Američka nacija (skup naroda koji žive na istom teritoriju)
Da su sinonimi, morao bi pisati Americke nacije. Jer Americka nacija je jednina, jedna nacija i po definiciji sininima jedan narod. :roll:
biofa

#3084 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

:D[/quote]

Naravno da ima smisla jer riječ "nacija" ima značenje množine u Američka nacija (skup naroda koji žive na istom teritoriju)[/quote]

Da su sinonimi, morao bi pisati Americke nacije. Jer Americka nacija je jednina, jedna nacija i po definiciji sininima jedan narod. :roll:[/quote]

Američka nacija = skup naroda (skup je kao cjelina JEDNO), jer je Amerika ipak jedinstvena država s jednim predsjednikom... Miješaš državljanstvo, koje se još naziva i nacionalnost, s nacijom tj. narodom, odnosno etnosom! Amerika puna "Amerikanaca" odnosno stanovnika sa američkim državljanstvom, a jedino su Indijanci autohtoni narod "Amerike", svi "ostali Amerikanci!" su ili Evropljani, da ne nabrajam redom, ili Azijati, ili Afrikanci ili Latino Amerikanci .... Za Evropu se ne može reći evropska nacija, nego evropske nacije ( jer ne predstavljaju jednu cjelinu), možda u budućnosti to Evropska unija postane ... tako je isto sa "azijske nacijed", afričke nacije .... Dakle, riječ nacija u svom značenju ima jedninu: nacija, koja isto tako ima množinu: nacije ili nacija (u smislu zbirne imenice)!
biofa

#3085 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

.... I ti si bio "među potomstvom" i ti si "posvjedočio" ..... Dakle, "mišljenje" nije samo moje ... već i tvoje, i cjelokupnog ljudskog roda koje je izvedeno da posvjedoči!!!! Možda si zaboravio, ali evo imaš podsjetnik i opomenu- crno na bijelom![/quote]
zalutao si. religija nema nikakve veze sa ovom pricom.[/quote]

U ovoj zemlji svaka priča odvede, htjeli to ili ne, do religije! ... Bilo bi dobro kada bi se na priči samo i završavalo ... Nažalost, mnogi odu i dalje pa zbog religije ubijaju, protjeravaju, pljačkaju ... odnosno, ne zbog religije, religija im je samo izgovor za njihov kriminal i zločine! Svako malo pa krenu da pljačkaju i ubijaju ... Pa, kako da nam to ne bude bitno. U prošlom vijeku su bila tri rata ... Od Prvog svjetskog rata imamo genocidno-četničku politiku ... Kako u ratu, tako i u miru .. Samo što smo mi ko "ovce" ... Ne želimo da to vidimo i da se počnemo jedinstveni boriti protiv toga zla!
madner

#3086 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

biofa wrote: Američka nacija = skup naroda (skup je kao cjelina JEDNO), jer je Amerika ipak jedinstvena država s jednim predsjednikom... Miješaš državljanstvo, koje se još naziva i nacionalnost, s nacijom tj. narodom, odnosno etnosom! Amerika puna "Amerikanaca" odnosno stanovnika sa američkim državljanstvom, a jedino su Indijanci autohtoni narod "Amerike", svi "ostali Amerikanci!" su ili Evropljani, da ne nabrajam redom, ili Azijati, ili Afrikanci ili Latino Amerikanci .... Za Evropu se ne može reći evropska nacija, nego evropske nacije ( jer ne predstavljaju jednu cjelinu), možda u budućnosti to Evropska unija postane ... tako je isto sa "azijske nacijed", afričke nacije .... Dakle, riječ nacija u svom značenju ima jedninu: nacija, koja isto tako ima množinu: nacije ili nacija (u smislu zbirne imenice)!
Pa ti obaras sve rekorde kontradiktornosti po jedinici recenice.

2x = y, i y = x po tvojoj formuli skupa pa sinonima :D

No moram reci da je odlican ovaj upad sa predsjednikom, kakve to veze ima?
Nisi ama bas nista pogodio, ostali Amerikanci su Evropljani. Ispade po tebi da su Evropljani narod :D

A ovo za mnozinu je vrh, nacije se koristi kada se misli na vise nacija. Njemacka nacija, Francuska nacija su skupa dio Evropskih nacija. Kao sto su i Ujedinjene nacije skup nacija. Prejako :D
El malagueño

#3087 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by El malagueño »

Eh citajuci ovo sve samo me bude stid sto pripadam bosnjackom/bosanskom/muslimanskom narodu. Nema nijedna tema oko koje se mozemo slozit, kakav dogovor postici. Sta koji kurac ima veze kako ces se pisat, bosnjak ili bosanac? Zar nije najvaznije samo da se svi pisemo ISTO?? Jasno je da ce se vecina pisati kao bosnjaci, pa zasto nebi svi ? Ako imamo 1 snagu u ovoj drzavj, onda je to nasa brojnost, ali ovim komadanjem nema nas ni tu! Na kraju svega, danas, sutra, kad god, opet bi svi stali kao 1 kad bi zagustilo, PA ZASTO TO NE MOZEMO SAD KAD JE LAKSE NEGO 92-95??? Mora li svako tjerat svoj inat da se njegovo pika? Sta fali pisanjem kao bosnjak? Ko hoce da bude multikulti niko mu ne brani da takav bude u raji. Ali to ne mora znacit da unosis smutnju medju svojim narodom.
biofa

#3088 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

madner wrote:
biofa wrote: Američka nacija = skup naroda (skup je kao cjelina JEDNO), jer je Amerika ipak jedinstvena država s jednim predsjednikom... Miješaš državljanstvo, koje se još naziva i nacionalnost, s nacijom tj. narodom, odnosno etnosom! Amerika puna "Amerikanaca" odnosno stanovnika sa američkim državljanstvom, a jedino su Indijanci autohtoni narod "Amerike", svi "ostali Amerikanci!" su ili Evropljani, da ne nabrajam redom, ili Azijati, ili Afrikanci ili Latino Amerikanci .... Za Evropu se ne može reći evropska nacija, nego evropske nacije ( jer ne predstavljaju jednu cjelinu), možda u budućnosti to Evropska unija postane ... tako je isto sa "azijske nacijed", afričke nacije .... Dakle, riječ nacija u svom značenju ima jedninu: nacija, koja isto tako ima množinu: nacije ili nacija (u smislu zbirne imenice)!
Pa ti obaras sve rekorde kontradiktornosti po jedinici recenice.

2x = y, i y = x po tvojoj formuli skupa pa sinonima :D

No moram reci da je odlican ovaj upad sa predsjednikom, kakve to veze ima?
Nisi ama bas nista pogodio, ostali Amerikanci su Evropljani. Ispade po tebi da su Evropljani narod :D

A ovo za mnozinu je vrh, nacije se koristi kada se misli na vise nacija. Njemacka nacija, Francuska nacija su skupa dio Evropskih nacija. Kao sto su i Ujedinjene nacije skup nacija. Prejako :D
Opet moram pisati isto: narod, nacija, etnos su sinonimi i imaju isto značenje. Pod Aeričkom nacijom se misli na skup naroda koji žive u Americi, ne misli se na jednu naciju ili jedan narod! Nije napisano ostali Amerikanci su Evropljani, nego ili Evropljani ( misli se na narode koji su došli iz Evrope) .... Dakle, na popisu je glupo izjasniti se kao Bosanac! Ako već zagovaraš bosanstvo - onda bi se trebao izjasniti kao Bosanachercegovac .... Dakle, Bošnjak (musliman, hrišćanin) - je jedina pametna opcija za opstanak Bosne i Hercegovine!
madner

#3089 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Moram ti kulturno i krajnje uljudno reci da veze nemas i siris neznanje. Nije isto niti je slicno. Sam si dokazao kontradiktornost, mada nisi ni svjestan toga.

Tako da moram apelirat da ne djelis savjete sta bi bilo bolje, kada ne znas ni sta govoris.
biofa

#3090 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

:thumbup: :bih:
El malagueño wrote:Eh citajuci ovo sve samo me bude stid sto pripadam bosnjackom/bosanskom/muslimanskom narodu. Nema nijedna tema oko koje se mozemo slozit, kakav dogovor postici. Sta koji kurac ima veze kako ces se pisat, bosnjak ili bosanac? Zar nije najvaznije samo da se svi pisemo ISTO?? Jasno je da ce se vecina pisati kao bosnjaci, pa zasto nebi svi ? Ako imamo 1 snagu u ovoj drzavj, onda je to nasa brojnost, ali ovim komadanjem nema nas ni tu! Na kraju svega, danas, sutra, kad god, opet bi svi stali kao 1 kad bi zagustilo, PA ZASTO TO NE MOZEMO SAD KAD JE LAKSE NEGO 92-95??? Mora li svako tjerat svoj inat da se njegovo pika? Sta fali pisanjem kao bosnjak? Ko hoce da bude multikulti niko mu ne brani da takav bude u raji. Ali to ne mora znacit da unosis smutnju medju svojim narodom.
biofa

#3091 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

madner wrote:Moram ti kulturno i krajnje uljudno reci da veze nemas i siris neznanje. Nije isto niti je slicno. Sam si dokazao kontradiktornost, mada nisi ni svjestan toga.

Tako da moram apelirat da ne djelis savjete sta bi bilo bolje, kada ne znas ni sta govoris.
Izgleda da se radi o "šta je pisac htio da kaže":

NAROD, NACIJA I NACIONALNA DRŽAVA
riječ „narod“ obuhvada tri povezana područja društvenog života:
1. narod kao skup državljana (DEMOS)
- ovo se značenje odnosi na osobe koje svojom društvenom modi stvaraju državu. U antičkoj
Grčkoj takav se skup nazivao demos, u starom Rimu Populus Romanus (lat. rimski narod), a u
novom vijeku jednostavno – narod (njem. Volk, engl. people, tal.popolo, španj.pueblo).
Narodom se u ovom smislu naziva stanovništvo neke države kao skup slobodnih i
jednakopravnih državljana, bez obzira na društveni status, srodstvo, obrazovanje i vjeru.
Narod = pravno – politička kategorija
2. narod kao PUK (plebs)
- ovo je značenje pojma „narod“povezan sa društvenom nejednakošdu gdje, s jedne strane, u
društvu razlikujemo vladare, gospodu, bogate i ugledne ljude, a s druge strane, imamo
običan puk, radnike i seljake.
Narod = socio – politička kategorija
3. narod kao ETNOS
- narod kao jedinstvena cjelina tj. zajednica. To je zajednica zasnovana na zajedničloj kulturi i
povijesti. Veže ih osjedaj pripadnosti jednoj zajednici, uzajamno prepoznavanje i priznavanje
pojedinaca kao članova zajednice, te vjera u posebna prava i sudbinu zajednice.
Narod -> socio – psihološka osnova
NACIJA = politički narod (lat. nasci = biti rođen i natio = skupna pripadnost po mjestu
rođenja).
Nastale su u vrijeme prelaska iz feudalnog (naturalnog) načina proizvodnje u kapitalistički
način (robne) proizvodnje. Prvi se put pojam „nacija“ pojavio u Francuskoj u 15. st. za vrijeme
stogodišnjeg rata. Međutim, buđenje nacija i nacionalnih pokreta zbivao se u 19. st.
U povijesti se razvojem tržišta, podjelom rada i pol. demokracijom nacija javlja kao cjelina
koja obuhvada najvažnije dijelove društvenosti u jednom narodu: gospodarske u nacionalno
gospodarstvo, političke u naciju – državu i kulturne u nacionalnu kulturu. Nacija, stoga, čini
jedinstvo i demosa i puka i etnosa!

Razlika između naroda i nacije sastoji se u razlici obnašanja suvereniteta, jer je u početku
narod značio nepovlašteni dio stanovništva, a danas znači državljane – nositelje
suvereniteta.- Narod i nacija – danas se, u politiloškoj i sociološkoj teoriji, često javljaju kao sinonimi, a u
najnovije vrijeme vežu se uz pojam „nacionalne države“ ( znači način organizacije društva u
kojem postoji centralna državna vlast na određenom teritoriju, a stanovnici su državljani koji
osjedaju pripadnost jednoj naciji).
- Opde karakteristike:
A) SUVERENITET – precizno određene granice unutar kojih se polaže pravo na vrhovnu vlast;
B) DRŽAVLJANSTVO – stanovnici su državljani s određenim pravima i obvezama te sviješdu o
tome da čine naciju;
C) NACIONALIZAM – skup simbola i vjerovanja o pripadnosti određenoj političkoj zajednici,
pojavio se istodobno s nastankom nacionalnih država i znači odanost nekoj suverenoj
političkoj zajednici
madner

#3092 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Ako ti znas citat ja sam Bill Clinton.

Fino ti pise da nije isto, da je nacija puno vise od etnije i zasto je vise i ako se koristi kao sinonim nije sinonim. :roll:
daddy-kool

#3093 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by daddy-kool »

biofa wrote::thumbup: :bih:
El malagueño wrote:Eh citajuci ovo sve samo me bude stid sto pripadam bosnjackom/bosanskom/muslimanskom narodu. Nema nijedna tema oko koje se mozemo slozit, kakav dogovor postici. Sta koji kurac ima veze kako ces se pisat, bosnjak ili bosanac? Zar nije najvaznije samo da se svi pisemo ISTO?? Jasno je da ce se vecina pisati kao bosnjaci, pa zasto nebi svi ? Ako imamo 1 snagu u ovoj drzavj, onda je to nasa brojnost, ali ovim komadanjem nema nas ni tu! Na kraju svega, danas, sutra, kad god, opet bi svi stali kao 1 kad bi zagustilo, PA ZASTO TO NE MOZEMO SAD KAD JE LAKSE NEGO 92-95??? Mora li svako tjerat svoj inat da se njegovo pika? Sta fali pisanjem kao bosnjak? Ko hoce da bude multikulti niko mu ne brani da takav bude u raji. Ali to ne mora znacit da unosis smutnju medju svojim narodom.
Ne razumijem zašto, pa ko god ne želi da se izjasni kao Bošnjak i nije Bošnjak pa zašto bi nekoga tjerali da se tako izjasni?

Ja sam mišljenja da ovo nije pomodarstvo nego da postoji manjina koja se ne uklapa u konstitutivne narode.

Sejdić-Finci segment BiH.
славянин

#3094 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

daddy-kool wrote:
biofa wrote::thumbup: :bih:
Ne razumijem zašto, pa ko god ne želi da se izjasni kao Bošnjak i nije Bošnjak pa zašto bi nekoga tjerali da se tako izjasni?

Ja sam mišljenja da ovo nije pomodarstvo nego da postoji manjina koja se ne uklapa u konstitutivne narode.

Vjerovatno da bi pokazali ciji je tor veci pa beru stado gdje god stignu :lol:
biofa

#3095 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

madner wrote:Ako ti znas citat ja sam Bill Clinton.

Fino ti pise da nije isto, da je nacija puno vise od etnije i zasto je vise i ako se koristi kao sinonim nije sinonim. :roll:
Ako ti išta shvataš ... Narod i nacija – danas se, u politiloškoj i sociološkoj teoriji, često javljaju kao sinonimi ...

Govorimo o popisu i šta znači Bosanac a šta Bošnjak, i zašto se nije dobro izjasniti kao Bosanac.... Bosanac označava državljanstvo - nacionalnu pripadnost državi u kojoj žive različiti narodi. Nacija objedinjuje različite narode u jedan - u naciju, u jedan jedinstven narod, svi smo mi nacionalno Bosanci i Hercegovci i imamo neke zajedničke karakteristike kao nacija - narod, i kao takav možeš biti samo osjećajno ili teritorijalno vezan za svoju naciju, u našem slučaju bosansko-hercegovačku, ali ona je isključivo vezana za državu koja je promjenjljiva kategorija, stoga ni ta tvoja bosanskohercegovačka nacija ili narod, nije stalna kategorija, za razliku od odrednice Bošnjak koja ukazuje na pripadnika naroda koji temelji baštinu života na određenoj teritoriji i kao takav je stalna i državotvorna kategorija. Ukoliko bi Bosna i Hercegovina promijenila naziv ... Kako bi se onda izjasnio? ... Dok, Bošnjak je Bošnjak bilo gdje da se nalazi i zna se odakle potiče i gdje su mu korijeni! ...
Sarajevo11

#3096 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Sarajevo11 »

Dok nam je ovakva vlast nacionalna pripadnost PREVARENI .
biofa

#3097 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biofa »

славянин wrote: Ne razumijem zašto, pa ko god ne želi da se izjasni kao Bošnjak i nije Bošnjak pa zašto bi nekoga tjerali da se tako izjasni?

Vjerovatno da bi pokazali ciji je tor veci pa beru stado gdje god stignu :lol:[/quote][/quote]

Ništa se vi ne brinite ... "Skupiće se stado i samo" .... Inače, ostadoše samo "ona dva tora"! ... A oni ostali koji ostanu- "vukovi" će brzo da rastrgaju. U zajedništvu je snaga! .. Inače, slažem se: zašto bi se neki Jevrej ili Rom ili ... izjasnio kao Bošnjak ... ili Bošnjak izjasnio kao Rom ili Jevrej ili .... I slažem se sa SARAJEVO 11 ... Jedna od naših zajedničkih karakteristika kao nacije jeste da smo - PREVARENI. U tome smo isti! .. Pitanje je, da li nas ta spoznaja može opametiti kao BeHa naciju!
madner

#3098 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

biofa wrote:
madner wrote:Ako ti znas citat ja sam Bill Clinton.

Ako ti išta shvataš ... Narod i nacija – danas se, u politiloškoj i sociološkoj teoriji, često javljaju kao sinonimi ...

Govorimo o popisu i šta znači Bosanac a šta Bošnjak, i zašto se nije dobro izjasniti kao Bosanac.... Bosanac označava državljanstvo - nacionalnu pripadnost državi u kojoj žive različiti narodi. Nacija objedinjuje različite narode u jedan - u naciju, u jedan jedinstven narod, svi smo mi nacionalno Bosanci i Hercegovci i imamo neke zajedničke karakteristike kao nacija - narod, i kao takav možeš biti samo osjećajno ili teritorijalno vezan za svoju naciju, u našem slučaju bosansko-hercegovačku, ali ona je isključivo vezana za državu koja je promjenjljiva kategorija, stoga ni ta tvoja bosanskohercegovačka nacija ili narod, nije stalna kategorija, za razliku od odrednice Bošnjak koja ukazuje na pripadnika naroda koji temelji baštinu života na određenoj teritoriji i kao takav je stalna i državotvorna kategorija. Ukoliko bi Bosna i Hercegovina promijenila naziv ... Kako bi se onda izjasnio? ... Dok, Bošnjak je Bošnjak bilo gdje da se nalazi i zna se odakle potiče i gdje su mu korijeni! ...
Samo i iskljucivo kada je iz konteksta moguce zakljuciti o kom znacenju rijeci naroda se radi.

Fino ti gore pise sta oznacava nacionalnost a sta drzavljanstvo.
U povijesti se razvojem tržišta, podjelom rada i pol. demokracijom nacija javlja kao cjelina
koja obuhvada najvažnije dijelove društvenosti u jednom narodu: gospodarske u nacionalno
gospodarstvo, političke u naciju – državu i kulturne u nacionalnu kulturu. Nacija, stoga, čini
jedinstvo i demosa i puka i etnosa!
DRŽAVLJANSTVO – stanovnici su državljani s određenim pravima i obvezama te sviješdu o
tome da čine naciju;
Dok je etnos samo jedan mali dio nacije. Zato ima 6000 hiljada naroda a samo 300 i kusur nacija. Nije lako doci do nacije, mnogi su se borili, rijetki izborili. Mi smo platili skupu cijenu da budemo suverena nacija i ti mi kazes da je to nebitna kategorija. Dok je nesto sto mozes biti u Francuskoj, Albaniji ili Srbiji drzavotvorno.
Da je to bio jedini zahtjev, Alija je mogao biti prvi predsjednik Velike Srbije. :roll:
udrch

#3099 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by udrch »

madneru, ti ako nastaviš visiti na ovim temama, do popisa ćeš se uzzinad izjasniti kao Bošnjak, musliman..
madner

#3100 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Sve iz inata :D , ali nije mi jasno odkud ovi trolovi izljecu i ko im puno glave.
Locked