Izjasnjavanje na popisu

Locked
biglebovski

#2276 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by biglebovski »

theTruePath wrote:Ne znas ti sta je vjernik i ko je vjernik,znas samo ono sto ti covjek kaze,a vecina kaze da su vjernici
Pa svi su ljudi vjernici, vjeruju u nešto, u boga, državu, pare, dijete svoje, ljubav... I šta ja ima da ne znam šta je vjernik i ko je vjernik, baš me briga, totalno irelevantno, ako taj vjernik ne zna kompjuter upaliti, neću ga zaposliti kao administratora na web-u, takvo vrijeme je vec došlo.
BHCluster

#2277 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

miki.ba

#2278 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by miki.ba »

Ništa novo nije receno, ono što mene zanima je kakve su posljedice moguce.
Da li su promjene moguce zavisno od rezultata popisa ili se zamaramo glupostima?
Last edited by miki.ba on 13/05/2013 13:07, edited 1 time in total.
Dozer

#2279 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

MORALE bi biti moguce.
Moze danas u Ustavu pisati jedno, ali ako je to sto u njemu pise u totalnoj koliziji sa stanjem na terenu, tj. u realnosti, onda se to mora mijenjati.
I mijenjace se.
Totalno je idiotski, recimo, da jedna etnicka grupa koja broji mozda 10-12% ukupnog stanovnistva drzave bude konstitutivna, a da veci broj gradjana te iste drzave, recimo da ih bude cak i za samo 1% vise, nema nikakva ustavna prava.
aaee

#2280 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by aaee »

Dozer wrote:MORALE bi biti moguce.
Moze danas u Ustavu pisati jedno, ali ako je to sto u njemu pise u totalnoj koliziji sa stanjem na terenu, tj. u realnosti, onda se to mora mijenjati.
I mijenjace se.
Totalno je idiotski, recimo, da jedna etnicka grupa koja broji mozda 10-12% ukupnog stanovnistva drzave bude konstitutivna, a da veci broj gradjana te iste drzave, recimo da ih bude cak i za samo 1% vise, nema nikakva ustavna prava.
to nije idiotski naprotiv zato i postoji konstutivnost da brojni narod ne bi mogao majorozivati malobrojni.
Dozer

#2281 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

Da, to je vrlo idiotski. Svaka drzava na planeti ima brojniji narod, ali nema u Ustavu konstitutivnost po cemu je taj neki narod iznad ili na bilo koji nacin privilegovaniji od ostalih gradjana koji nisu pripadnici tog naroda.

Ne vidim po cemu bi to bilo ko u BiH imao bilo kakve privilegije u odnosu na mene, a samo zato sto pripada bosnjackom, srpskom ili hrvatskom narodu, kojima ja ne pripadam ili jednostavno ne zelim da se svrstam u bilo koji od njih, a rodjen sam ovdje kao i bilo ko od njih.

Ako mi se kaze "e, @ebi ga, tako je trenutno i to se mora postovati", moj odgovor moze biti samo i jedino - ne pada mi na pamet da to postujem, jer to je onda samo zakon sile i nametanja.
Po toj logici, ja sad udjem nekome u kucu, hladno sjednem, usput mu povalim zenu, namaram djecu, njega bacim kroz prozor, i samo kazem - @ebi ga, tako je trenutno i to se mora postovati.
aaee

#2282 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by aaee »

Dozer wrote:Da, to je vrlo idiotski. Svaka drzava na planeti ima brojniji narod, ali nema u Ustavu konstitutivnost po cemu je taj neki narod iznad ili na bilo koji nacin privilegovaniji od ostalih gradjana koji nisu pripadnici tog naroda.

Ne vidim po cemu bi to bilo ko u BiH imao bilo kakve privilegije u odnosu na mene, a samo zato sto pripada bosnjackom, srpskom ili hrvatskom narodu, kojima ja ne pripadam ili jednostavno ne zelim da se svrstam u bilo koji od njih, a rodjen sam ovdje kao i bilo ko od njih.

Ako mi se kaze "e, @ebi ga, tako je trenutno i to se mora postovati", moj odgovor moze biti samo i jedino - ne pada mi na pamet da to postujem, jer to je onda samo zakon sile i nametanja.
Po toj logici, ja sad udjem nekome u kucu, hladno sjednem, usput mu povalim zenu, namaram djecu, njega bacim kroz prozor, i samo kazem - @ebi ga, tako je trenutno i to se mora postovati.
pa ovako u ustavu slovenije pise da je slovenija zemlja slovenskog naroda,u ustavu hrvatske pise da je hrvatska zemlja hrvatskog naroda,u ustavu srbije pise da je srbija zemlja srpskog naroda,,to isto pise i u ustavu bih,posto bih nije jednonacionalna zemlja i posto u bih ne postoji jedan autotohni narod u ustavu pise to sto pise,i to nije produkt rata to je pisalo u ustavu rbih i prije rata,a ko je tebi usao u kucu i ko ti je povalio zenu :mrgreen: ja ne znam.
Great Cornholio

#2283 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Great Cornholio »

Zašto je "Čovjek" tako slab, čega se toliko plaši pa ne može prihvatiti državu ravnopravnih građana, zar se toliko plaši ideje da Čovjek i ljudskost budu iznad naroda ...

aaee

#2284 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by aaee »

Great Cornholio wrote:Zašto je "Čovjek" tako slab, čega se toliko plaši pa ne može prihvatiti državu ravnopravnih građana, zar se toliko plaši ideje da Čovjek i ljudskost budu iznad naroda ...

odgovor je .zeljko komsic..
Great Cornholio

#2285 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Great Cornholio »

aaee wrote: odgovor je .zeljko komsic..
Ma kakav on, on bi da se bavi politikom al' da se sastaje samo s onim političarima koji su mu simpatični.
webby-x

#2286 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by webby-x »

Iako forumske ankete nisu valjane, otprilike pokazuju
da su Bošnjaci muslimani, a Bosanci ateisti i muslimani
(vjerojatno kulturološki).
cyprus

#2287 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

Ako je vjerovati anketi, ovu temu prati 50% Bošnjaka i 50% nebošnjaka... Napeto je :mrgreen:
leo_

#2288 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by leo_ »

Ako još iko prati ovu temu, mene zanimaju neke stvari.

Šta bi se to spektakularno promjenilo ako se čak svi građani Bosne i Hercegovine izjasne kao Bošnjaci? (dobro, nemoguće je, ali hipotetički.)

Evo recimo Bakac kupio "Naudija" za 213.000KM, a ako svi budemo Bošnjaci, situacija će biti bolja? Ako da, iz kojeg razloga?

Šta bi se to promjenilo ako svi budemo Srbi ili svi budemo Hrvati ili svi budemo Eskimi?

S druge strane, ako "uvedemo" Bosance i oslabimo najviše Bošnjake, ali i Hrvate i Srbe?
Evo recimo nešto sam usput čuo da nekakav ministar tamo dodjeljuje nekakva prava RS-u, a svi iz Pederacije šute, i šta će se to kao drastično promjeniti ako Bošnjaka bude manje?

Ko ustvari te takozvane Bošnjake razdjeljuje? Jel' baš Komšić razdjeljuje tako što poziva građane da budu Bosanci, ili kenjac BOŠNJAK Bakir koji potroši 200.000 KM na auto i ne trepne. Isto vrijedi i za Harisa, Radončića, Semihu i ostale. Jel' Hrvate uništava neko drugi ko poziva da budemo "Ostali" ili HRVAT Budimir koji uzima milione puštajući zatvorenike da nas kolju svaki put iznova?
Jel' Srbe uništava SRBIN Dodik, o kojem ne treba uopšte ni pričati (da mu se sad počne suditi, prije bismo autoput završili nego njegov proces), ili pak iste uništava neko drugi?

Ako neko ima volje da mi objasni, bio bih mnogo zahvalan.
Hajvan

#2289 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Hajvan »

leo_ wrote:Ako još iko prati ovu temu, mene zanimaju neke stvari.

Šta bi se to spektakularno promjenilo ako se čak svi građani Bosne i Hercegovine izjasne kao Bošnjaci? (dobro, nemoguće je, ali hipotetički.)

Evo recimo Bakac kupio "Naudija" za 213.000KM, a ako svi budemo Bošnjaci, situacija će biti bolja? Ako da, iz kojeg razloga?

Šta bi se to promjenilo ako svi budemo Srbi ili svi budemo Hrvati ili svi budemo Eskimi?

S druge strane, ako "uvedemo" Bosance i oslabimo najviše Bošnjake, ali i Hrvate i Srbe?
Evo recimo nešto sam usput čuo da nekakav ministar tamo dodjeljuje nekakva prava RS-u, a svi iz Pederacije šute, i šta će se to kao drastično promjeniti ako Bošnjaka bude manje?

Ko ustvari te takozvane Bošnjake razdjeljuje? Jel' baš Komšić razdjeljuje tako što poziva građane da budu Bosanci, ili kenjac BOŠNJAK Bakir koji potroši 200.000 KM na auto i ne trepne. Isto vrijedi i za Harisa, Radončića, Semihu i ostale. Jel' Hrvate uništava neko drugi ko poziva da budemo "Ostali" ili HRVAT Budimir koji uzima milione puštajući zatvorenike da nas kolju svaki put iznova?
Jel' Srbe uništava SRBIN Dodik, o kojem ne treba uopšte ni pričati (da mu se sad počne suditi, prije bismo autoput završili nego njegov proces), ili pak iste uništava neko drugi?

Ako neko ima volje da mi objasni, bio bih mnogo zahvalan.

:jbt:

hajmo vako-
što će dobroga donijeti ako se izjasnimo svi kao klingonci?
hoće se domovina primenovati u Klingonija (i Hercegovina :D) ???
leo_

#2290 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by leo_ »

Pa hajde mi objasni šta ćeš dobiti? Eto, ja recimo glup totalno i ti mi trebaš objasniti, da vidim. Na kraju krajeva i to što si napisao, da se i zove Javašlukonija, pa šta onda? Sve ja shvatam, treba njegovati jezik, kulturu, tradiciju i sl., ali šta to mi konkretno njegujemo? Ako nešto treba njegovati, što onda pola države već otišlo vani, a drugo pola samo čeka priliku?
Dozer

#2291 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

Sve si dobro rekao, i tu nema sta dalje.

Odgovor na pitanje sta mi to konkretno njegujemo u BIH jeste - politicko-mafijaski kriminal zamotan u oblandu etno-vjerskog nacionalizma, koji se lomi preko ledja obicnih gradjana koji se gule do kosti, a sve pod krinkom borbe za i zastite tog istog naroda/gradjana. Istovremeno se ti isti gradjani zaglupljuju maksimalno i svim sredstvima, a pogotovo djeca kroz maloumni obrazovni sistem koji je losa kopija nekadasnjeg i nekakvog modernog americkog, pa se dobio Frankenstajn koji lici na sve, samo ne na kvalitetno obrazovanje... A sve ovo je s ciljem odrvanja stanja.

Zasto je bitno biti B/H/S? Razlog jednostavan - da bi se odrzalo gore opisano stanje.

Zasto bi bilo bar malo bolje ako bi se ukinulo to B/H/S kriminalno bratstvo i jedinstvo? Jednostavno je i to - jer bi se automatski moglo pojednostaviti drzavno uredjenje, a to konretno znaci vise slobodne love za sve, osim za talove iz prvog pasusa.

Eto, ja ne mogu jasnije...
stari grad Visegrad

#2292 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by stari grad Visegrad »

leo_ wrote:Pa hajde mi objasni šta ćeš dobiti? Eto, ja recimo glup totalno i ti mi trebaš objasniti, da vidim. Na kraju krajeva i to što si napisao, da se i zove Javašlukonija, pa šta onda? Sve ja shvatam, treba njegovati jezik, kulturu, tradiciju i sl., ali šta to mi konkretno njegujemo? Ako nešto treba njegovati, što onda pola države već otišlo vani, a drugo pola samo čeka priliku?
Leo ti se izjasni kao Bosnjak katolik sto je po mom misljenju istorijski najtacnije. Ne vidim ni ja sta ces ti dobiti ako se izjasnis kao Hrvat? Je li mslis da ce ti komunista Coivc iznajmiti sobu u svojoj haciendi?
Objasni ti sta ti dobivas ako se izjasnis kao Hrvat?
Sto s etice prilek da se ode vani, to je mogao svako odavno, ne treba zato prilika. To je izbor.
Hajvan

#2293 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Hajvan »

Dozer wrote:Sve si dobro rekao, i tu nema sta dalje.

Odgovor na pitanje sta mi to konkretno njegujemo u BIH jeste - politicko-mafijaski kriminal zamotan u oblandu etno-vjerskog nacionalizma, koji se lomi preko ledja obicnih gradjana koji se gule do kosti, a sve pod krinkom borbe za i zastite tog istog naroda/gradjana. Istovremeno se ti isti gradjani zaglupljuju maksimalno i svim sredstvima, a pogotovo djeca kroz maloumni obrazovni sistem koji je losa kopija nekadasnjeg i nekakvog modernog americkog, pa se dobio Frankenstajn koji lici na sve, samo ne na kvalitetno obrazovanje... A sve ovo je s ciljem odrvanja stanja.

Zasto je bitno biti B/H/S? Razlog jednostavan - da bi se odrzalo gore opisano stanje.

Zasto bi bilo bar malo bolje ako bi se ukinulo to B/H/S kriminalno bratstvo i jedinstvo? Jednostavno je i to - jer bi se automatski moglo pojednostaviti drzavno uredjenje, a to konretno znaci vise slobodne love za sve, osim za talove iz prvog pasusa.

Eto, ja ne mogu jasnije...
odlično.
Ukini konstitutivce.
Ukini entitete.
biće sve u redu. Slažemo se.

No sve tvoje pobrojano nema veze s mojim osjećajima. Ja se osjećam tako kako se osjećam i to se teško može (zapravo, ne može) promjeniti.
Da sam Njemac, vjerovatno bih osjećao neki vid sramote zbog politike u jednom trenutku istorije njemačkog naroda, ali bih ostao biti Njemac.
I znam, jeste deplasirano to - nekakve naciji, etnije...svi smo mi isti, težimo uskočiti u tzv. "nultu civilizaciju" kako čovječanstvo....ovo su relikti prošlosti... i tako dalje, ali protiiv osjćaja se ne može. I tu se završava sva priča.

Naravno, osim one- vakav sam nakav sam, ja dozvoljavam onim i ovima ovo ili ono.... :)
No, to je NEBITNO za moj osjećaj i odogovor povodom istog na subjektu teme.
miki.ba

#2294 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by miki.ba »

stari grad Visegrad wrote:
leo_ wrote:Pa hajde mi objasni šta ćeš dobiti? Eto, ja recimo glup totalno i ti mi trebaš objasniti, da vidim. Na kraju krajeva i to što si napisao, da se i zove Javašlukonija, pa šta onda? Sve ja shvatam, treba njegovati jezik, kulturu, tradiciju i sl., ali šta to mi konkretno njegujemo? Ako nešto treba njegovati, što onda pola države već otišlo vani, a drugo pola samo čeka priliku?
Leo ti se izjasni kao Bosnjak katolik sto je po mom misljenju istorijski najtacnije. Ne vidim ni ja sta ces ti dobiti ako se izjasnis kao Hrvat? Je li mslis da ce ti komunista Coivc iznajmiti sobu u svojoj haciendi?
Sto s etice prilek da se ode vani, to je mogao svako odavno, ne treba zato prilika. To je izbor.
Ne pita coek to. :D
Pita sta ce biti ako bude maksimalan procenat b,h i s, a minimalan procenat ostalih?
Hoce li nam onda biti bolje ili isto (gore)? Moje mišljenje, isto.

Pita šta ako bude maksimalan procenat ostalih, a proporcionalno manji broj b,h i s?
Hoce li nam biti bolje ili isto (gore)? Moje mišljenje, bolje. :oops:
BHCluster

#2295 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

Pa valjda se moze traziti izmjena ustava u smislu zastupljenosti u institucijama sto se tice Srba, Hrvata, Bosnjaka i Ostalih.
nisam_ni_ja

#2296 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by nisam_ni_ja »

Iznenađuje me da ima toliko Srba na forumu.

Pa evo i ja da se upišem kao Srbin, a ako je bitna vjeroispovjest, pravoslavna.
cyprus

#2297 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

miki.ba wrote:Pita šta ako bude maksimalan procenat ostalih, a proporcionalno manji broj b,h i s?
Moje mišljenje - isto :oops:

Ljudi dragi, kako se god vi izjasnili i koliko god vas bilo, to neće ništa promjeniti :-) :-) Suludo je misliti suprotno... Sudbinu ove države određujete na izborima, a ne na popisu stanovništva :oops:
miki.ba

#2298 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by miki.ba »

cyprus wrote:
miki.ba wrote:Pita šta ako bude maksimalan procenat ostalih, a proporcionalno manji broj b,h i s?
Moje mišljenje - isto :oops:

Ljudi dragi, kako se god vi izjasnili i koliko god vas bilo, to neće ništa promjeniti :-) :-) Suludo je misliti suprotno...
Realno poznavajuci naše ublehaše mogu reci da si u pravu, al moraš priznati da bi bila tendencija ka boljem. :D
stari grad Visegrad

#2299 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by stari grad Visegrad »

[quote="miki.ba]
Ne pita coek to. :D
Pita sta ce biti ako bude maksimalan procenat b,h i s, a minimalan procenat ostalih?
Hoce li nam onda biti bolje ili isto (gore)? Moje mišljenje, isto.

Pita šta ako bude maksimalan procenat ostalih, a proporcionalno manji broj b,h i s?
Hoce li nam biti bolje ili isto (gore)? Moje mišljenje, bolje. :oops:[/quote]

Radi se o tome da popis bude vjerodostojan. A to vec po onm siframa nije vjerodostojan, vec je LAZAN.
MuslinaN = Bosnjak = Bosnac. To je sve jedan narod.
Tkz. strucni tim Zavoda za statistiku, podjelio jedan narod prema siframa, a narod pristao. Vlast zakazala. Intelektualci zakazali.
Cudi me da nema revolucije.
Zamislimo sad da se u Hrvatskoj narod na popisu djeli siframa n:a Katolike, Hrvate i Hrvatine?
Ili u Srbiji: Parvoslavci, Srbi, Cetnici.
To oni nikad ne bi pristli a mi pristali. :-) :shock:
leo_

#2300 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by leo_ »

stari grad Visegrad wrote:
Ja ću da se izjasnim kao Bosanac, a ako moram, onda bosanac - musliman. Međutim, to nije važno, jer ja ovdje nisam došao da promovišem nekoga ili da se izjašnjavam (Ako mislite suprotno, slobodno obrišite moje postove, ignorišite me i pošaljite me u ..., nema nikakvih problema), već me nervira što će sutra svi da pričaju kako neko "externi" nekog u ovoj državi dijeli, i što se svi nešto kao brinete ko će vas predstavljati, a svaki "predstavnik" guli sve građane podjednako. Mnogo je Bošnjacima/Hrvatima/Srbima bolje nego Jevrejima u ovoj državi? Veća prava? Gdje? U administraciji? Na pijaci? U fastfood-u? Pri zaposlenju u firmama? Kojim to firmama? G-D-J-E?
Hajde ljudi, malo dajte objašnjenja, ohanite s palamuđenjem i filozofijom. Znam i ja da je logično da onim kojih ima više treba biti i bolje, jer ... ali ovdje svaka logika pada u vodu. Vi se recimo vodite pričom da u RS-u nije ispoštovan ustav i da nije zaposleno dovoljno Bošnjaka, a ja se vodim pričom da su B/H/S predstavnici rasprodali sve firme, pokrali sve pare, da pola miliona ljudi ne radi, 2 miliona vjerovatno radi na crno i sl. i da se ništa neće promjeniti ukoliko bude 100% bošnjaka ili 100% srba ili 100% hrvata ili 100% ublehaša i čak ukoliko ova država dobije novo ime i novu valutu i sve novo, osim podjele/UJEDINJENJA naroda na drugačijoj osnovi.
Locked