tatamata wrote:ovi sto imaju problem sto u bih zive tri nacije to je njihov problem kome smeta nek se zali na svoj jezik jel dobro se zna da kod nas u regionu nacija jednako etnicka pripadnost,,sta vise kod nas rijec etnicka pripadnost se se rijetko i koristi,,pa tako u svim medijima u regionu svi govore na primjeri o tri nacije u bih.niko ne spominje tri etnicke pripadnosti, vak mi to etnicke pripadnosti smijesno i zvuci,,I zasto nas uopste briga sta nacionalnost znaci na primjer u americi kod nas je to drzavljnastvo.
Procita li ti ikad postojeci daytonski Ustav BiH?
Evo, da se ne zahmetis trazeci. Kad procitas, onda nam se vrati i pokusaj preformulisati ovo sto si gore napisao.
http://www.mfa.ba/dobro_dosli_u_bih/drz ... ih/?id=261
@Mister Yes
Možda je i njima cilj podjela Srbije?

Ne, naravno. Ali Srbija nema ni priblizno slican Ustav nasem, ni priblizno nije "uredjena" kao BiH, i jednostavno nema tu vrstu problema kakve imamo mi. A povlacenje paralela ove vrste je ionako smijesno. Eto, miki.ba je postavio popisnice, pa bujrum... ako i dalje ne vidis nakaradu u nasoj popisnici, onda je svaka daljnja prica suvisna.
@BatoS
Naravno da je Hrvatska ispravna. Jasno se vidi da se uopste nije ni povukao termin nacionalno, jer vec stoji "drzavljanstvo", sto je automatski = nacionalnosti, ali zato jasno stoji "Narodnost", sto je = etnickoj pripadnosti.
Na nasoj je to jedan najobicniji buckuris.
A, usput, meni nikad niko ni na jednoj ovakvoj temi nije odgovorio na sljedece pitanje:
Zasto je problem da se na popisnici pitanje br. 24. razdvoji na dva, i to: 24.a. - Etnicko izjasnajvanje, 24.b. - Nacionalno izjasnjavanje.
Ili, da se jednostavno, i u skladu s ustavom, iz tog pitanja izbaci termin "nacionalno".
Dajte samo jedan suvisli odgovor, i bice ok.
onda ce nam drzava biti beton jaka, sa sto vise Bosanaca, Hercegovaca i Bosanaca i Hercegovaca - to jaca drzava...

Da...vidjeli smo od '90, pa preko '91-'95 kako to rade Bosnjaci, Hrvati i Srbi...a gledamo i danas...