Izjasnjavanje na popisu
- Mister Yes
#1951 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ma kakvog belaja uozbiljite se. Recimo većina stanovnika Vojvodine se na idućem popisu izjasni kao Mađari (i tamo je popisno pitanje nacionalnost). Da li stiću pravo na neovisnost? Šta vam je pobogu.
-
miki.ba
#1952 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ne sticu pravo, al sticu legitimitet da se bore za ostvarivanje tih prava.Mister Yes wrote:Ma kakvog belaja uozbiljite se. Recimo većina stanovnika Vojvodine se na idućem popisu izjasni kao Mađari (i tamo je popisno pitanje nacionalnost). Da li stiću pravo na neovisnost? Šta vam je pobogu.
Ima li negdje taj popisni listic is Srbije, šta piše kod njih?
- Mister Yes
#1953 Re: Izjasnjavanje na popisu
U Srbiji je bilo "nacionalna pripadnost" također:miki.ba wrote:Ne sticu pravo, al sticu legitimitet da se bore za ostvarivanje tih prava.Mister Yes wrote:Ma kakvog belaja uozbiljite se. Recimo većina stanovnika Vojvodine se na idućem popisu izjasni kao Mađari (i tamo je popisno pitanje nacionalnost). Da li stiću pravo na neovisnost? Šta vam je pobogu.
Ima li negdje taj popisni listic is Srbije, šta piše kod njih?
http://zakon.co.rs/koliko-nas-je-gde-zi ... istva.html
Možda je i njima cilj podjela Srbije?
-
miki.ba
#1954 Re: Izjasnjavanje na popisu
Evo malo sam se potrudio.
Popisnica iz HR, mislim da je potpuno ispravna, kad je rijec o ovim pitanjima.

Popisnica iz Srbije, mislim da je i ona ispravna jer je jasno naznaceno da je rijec o etnickim obilježjima.

A ova naša je jednostavno pogrešna.

Popisnica iz Srbije, mislim da je i ona ispravna jer je jasno naznaceno da je rijec o etnickim obilježjima.

-
BatoS
#1955 Re: Izjasnjavanje na popisu
Hrvatska je ispravna znaci? Znaci ono sto je na Zapadu nacionalnost kod nas je prosto drzavljanstvo? Slazes se sa time?miki.ba wrote:Evo malo sam se potrudio.
I popis u Srbiji kao sto vidis je izjednacio nacionalnost i narodnost.
-
miki.ba
#1956 Re: Izjasnjavanje na popisu
Šta pricaš bolan vidiš da piše "narodnost" to ti je etnija .BatoS wrote: Hrvatska je ispravna znaci? Znaci ono sto je na Zapadu nacionalnost kod nas je prosto drzavljanstvo? Slazes se sa time?
"Državljanstvo" je pitanje, jer žele znati koje državljanstvo njihovi građani imaju...cccc
U Srbiji tacno piše "etnicka obeležja", znaci ljudi se u tom kvadraticu izjašnjavaju o narodnosti.
-
BatoS
#1957 Re: Izjasnjavanje na popisu
miki.ba wrote:Šta pricaš bolan vidiš da piše "narodnost" to ti je etnija .BatoS wrote: Hrvatska je ispravna znaci? Znaci ono sto je na Zapadu nacionalnost kod nas je prosto drzavljanstvo? Slazes se sa time?
"Državljanstvo" je pitanje, jer žele znati koje državljanstvo njihovi građani imaju...cccc
"etncicka obelezja" a ispod rubrika nacionalna pripadnost.U Srbiji tacno piše "etnicka obeležja", znaci ljudi se u tom kvadraticu izjašnjavaju o narodnosti.
- madner
#1958 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ovo je potpuno pogresno, jezik nije uslov niti nacin definicije etnicke grupe.cyprus wrote:Iako ima rijetkih izuzetaka, jezik jeste glavni uslov koji definiše etničku grupu, uz osjećaj zajedničke pripadnosti ili sudbine... Rijetko koja etnička grupa nema vlastiti jezik... Otprilike se može reći ovako: koliko jezika ima u svijetu, otprilike toliko ima i etničkih grupa...madner wrote:Jezik nije uslov, ne moras govoriti jedinstvenim jezikom da bi bio prihvacen kao etnicka grupa.
Da nije različitih jezika, teško da bi postojale i etničke grupe...
@madner, realno ne zna se ko više lupa po ovoj temi, ti ili respo
Neozbiljno skroz.
Etnicka grupa je podskup vece grupe koja se samo definise preko religije i/ili jezika i/ili historiskog pamcenja i/ili rase itd...
Glavna je samoshvacanje unutar te grupe da pripadaju istoj i kontrast naspram vece grupe. Posto su etnicke grupe definisane naspram nacije, jasno je da neko ko se osjeca kao pripadnik nacije ne moze biti etnicka grupa.
Kako ljudi lupaju gluposti i razbacaju se pojmovima koje ne poznaju je strasno.
-
dufresne
#1959 Re: Izjasnjavanje na popisu
A na popisu kad bude:madner wrote:Nije zavjera, kontuinitet politike sa ciljem podjele BiH drugih sredstvima.
35% Srba
25% Bosanaca
15% Hrvata
15% Hercegovaca
5% Bosanaca i Hercegovaca
5% Ostalih
onda ce nam drzava biti beton jaka, sa sto vise Bosanaca, Hercegovaca i Bosanaca i Hercegovaca - to jaca drzava...
- madner
#1960 Re: Izjasnjavanje na popisu
Haj mi objasni kako ce biti slabija?dufresne wrote:A na popisu kad bude:madner wrote:Nije zavjera, kontuinitet politike sa ciljem podjele BiH drugih sredstvima.
35% Srba
25% Bosanaca
15% Hrvata
15% Hercegovaca
5% Ostalih
onda ce nam drzava biti beton jaka, sa sto vise Bosanaca, Hercegovaca i Bosanaca i Hercegovaca - to jaca drzava...
Dakle konkretno, gdje sta i kako?
- Mister Yes
#1961 Re: Izjasnjavanje na popisu
Pravno nikako. Ali psihološki svakako da. Što je više Bošnjaka to je jači psihološki uticaj na sve aktere ove priče. A kad vodiš "rat drugim sredstvima" psihologija je najbitnija.madner wrote: Haj mi objasni kako ce biti slabija?
- madner
#1962 Re: Izjasnjavanje na popisu
I ja kontam kako bi psiholoski pao da bude 50% BosanacaMister Yes wrote:Pravno nikako. Ali psihološki svakako da. Što je više Bošnjaka to je jači psihološki uticaj na sve aktere ove priče. A kad vodiš "rat drugim sredstvima" psihologija je najbitnija.madner wrote: Haj mi objasni kako ce biti slabija?
-
BatoS
#1963 Re: Izjasnjavanje na popisu
Da bi bilo 50% Bosanaca mora biti 0% Bosnjaka... a broj Srba i Hrvata nece mnogo varirati.madner wrote:I ja kontam kako bi psiholoski pao da bude 50% BosanacaMister Yes wrote:Pravno nikako. Ali psihološki svakako da. Što je više Bošnjaka to je jači psihološki uticaj na sve aktere ove priče. A kad vodiš "rat drugim sredstvima" psihologija je najbitnija.madner wrote: Haj mi objasni kako ce biti slabija?
Dakle konkretno, gdje sta i kako?![]()
- madner
#1964 Re: Izjasnjavanje na popisu
Pa i ovaj sto ne zna gramatiku zna da pravno to nema nikakve posljedice.
- Mister Yes
#1965 Re: Izjasnjavanje na popisu
Taj će se procenat (ostalih) kretati između 5 i 10 ali bolje da bude 5. Psihologija je za ovu bitku najvažnija. Pravi razliku između "nema nam druge nego da se podjelimo" i "samo sabur vrijeme radi za nas". I prošli je rat počeo nakon popisa. I sljedeći će.
-
dufresne
#1966 Re: Izjasnjavanje na popisu
Dobro, kako ces funkcionisati drzava, sa dejtonskim uredjenjem sa ovakvim rasporedom stanovnistva?madner wrote:Haj mi objasni kako ce biti slabija?dufresne wrote:A na popisu kad bude:madner wrote:Nije zavjera, kontuinitet politike sa ciljem podjele BiH drugih sredstvima.
35% Srba
25% Bosanaca
15% Hrvata
15% Hercegovaca
5% Ostalih
Cega ce biti 50%? Bosanaca? Hercegovaca? Bosanaca i Hercegovaca?
- Mister Yes
#1967 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ne znam gramatiku što jes jes. Posebno sam slab sa meko ć tvrdo č. Osim toga nosim i naočale a imam i povišen pritisak i viška kilograma. Nemam ni muške djece a ni plata mi nije bog zna šta.
Haj sad ti?
Haj sad ti?
- madner
#1968 Re: Izjasnjavanje na popisu
Pa zar je tebi cilj zadrzati ovaj Deytonski ustroj?
Drzava ce funkcionisati bez problema, idu izbori, kvote se popunjavaju i to je to.
Drzava ce funkcionisati bez problema, idu izbori, kvote se popunjavaju i to je to.
-
dufresne
#1969 Re: Izjasnjavanje na popisu
Normalno da nije i to treba rjesavati, ali kako ces ga rjesititi, kad na popisu dokazes da jednog od trenutna 3 konstitutvna naroda, uopce nema?!?! Kako ces popuniti kvote? Kako ces popuniti kvote Bosnjaka, ako na popisu ne bude ni jednog Bosnjaka, nego 50% Bosanaca, Herecegovaca i ostalih derivata, koji automatski otic u "Ostale"!madner wrote:Pa zar je tebi cilj zadrzati ovaj Deytonski ustroj?
Pa hajd pomisli kakva bi to docekali iz RS i Hercegovine?
- madner
#1970 Re: Izjasnjavanje na popisu
Fakat, kako i zasto bi se promjenio Ustav ako uslovi iz ustava nisu ispunjeni
Cuj kako, pa na izborima se pune kvote. Hoce li ljudi glasati? Hoce.
-
dufresne
#1971 Re: Izjasnjavanje na popisu
madner wrote:Fakat, kako i zasto bi se promjenio Ustav ako uslovi iz ustava nisu ispunjeni![]()
Iskreno da te pitam, na slijedecim izborima, kad u RS ponovo bude vodio SDS, a u Hercegovini HDZ, ti ocekujes da oni sjest i predloziti da se napravi novi ustav u BiH, koji ce biti na sistemu gradjanskog principa, zato sto je se na popisu ispostavilo da ima 50% ostalih (koji su sastavljeni iz 4-5 grupa), ili ce imati jos vecu potporu da rade na svojoj secesionistickoj politici?
- madner
#1972 Re: Izjasnjavanje na popisu
Cek, tvoj plan je da se oni sazale?
Obrati paznju na Sejdic Fincija i sta ce biti, pa mozemo pricati.
-
miki.ba
#1973 Re: Izjasnjavanje na popisu
Gdje to piše ? Što se praviš pametan?BatoS wrote:...da umjesto nacionalnost stoji drzavljanstvo.
Hajde kad si tako pametan reci mi što kod nas nije ista popisnica kao u HR, mi pametniji il se neko borio protiv toga?
-
dufresne
#1974 Re: Izjasnjavanje na popisu
A sta ti ocekujes toliko puno od presude? Taj problem je tehnicke prirode i vrlo lagano ce se rjesiti, a sta ocekujes konkretno na terenu od te presude?madner wrote:Cek, tvoj plan je da se oni sazale?![]()
- madner
#1975 Re: Izjasnjavanje na popisu
Tehnicko pitanje nije, mada bi mnogi htjeli da tako rjese.
Ustav se mora mjenjati, principi su jasni. Ocekujem ukidanje Doma Naroda u FBiH.
Ustav se mora mjenjati, principi su jasni. Ocekujem ukidanje Doma Naroda u FBiH.