Budimo realni, koliko moze da bude love za tuzbu po osnovi "Ne svidja mi se popisnica"?madner wrote: Tako je, s tim da necu odustat od love.
Izjasnjavanje na popisu
-
bole1st
#1926 Re: Izjasnjavanje na popisu
- madner
#1927 Re: Izjasnjavanje na popisu
Mislis ugrozava mi se dojstojanstvo i negira sistematski pravo na izjasnjavanje?
Poprilicno.
Poprilicno.
- Mister Yes
#1928 Re: Izjasnjavanje na popisu
On to mora da odbije da "ispravi". Nema pravo da prepravlja pitanja na listiću. Ako prepravi krivično će odgovarati.madner wrote:Ne ispunjava mu popisnica norme, ako odbije da to ispravi imam osnovu za tuzbu.bole1st wrote:Ne popunjavas ti popisnicu, nego popisivac. Ti mozes samo da se izjasnis.madner wrote: Prekriziti Etnicka i napisati Bosanac.
Ako ne dozvoli krizanje, bice love od tuzbe
- EverlasTT
#1929 Re: Izjasnjavanje na popisu
Na popisu ce bosnjaka biti preko 50%.
I sta onda??
I sta onda??
- Mister Yes
#1930 Re: Izjasnjavanje na popisu
Kosa crta se može koristiti na više načina kao što je već dokazano. To što si zadrt nije problem, problem je što ne želiš da ukloniš taj deficit.madner wrote:Gornja 3 primjera su ti primjeri koristenja kose crte.Mister Yes wrote:Gornja 4 primjera nemaju veze jedno sa drugim ali nacionalnost je riječ koja ima 2 značenja na ovim prostorima. Zato kada se doda "/" jasno je da se radi o pojašnjenju na koje se značenje misli. Đaba ti spinovanje.madner wrote:Pa kralju logike, sahu gramatike ako napisem
musko odnosno zensko
posao odnosno skola
voziti odnosno hodati
nacionalnost odnosno etnicka pripadnost
to ne znaci da je to jedno te isto, nego da toliko veze nema jedno sa drugim da je jasno na sta se misli.
Mada cjenim koliko si uporan i dobar spiner. Ja kažem "5=2+3" a ti na to odgovoriš "ne možeš reći da je 6=2+2 jer to očigledno nema veze jedno sa drugim". Koji lik
To sto si nepismen nije problem, problem je sto ne zelis da uklonis taj deficit.
- madner
#1931 Re: Izjasnjavanje na popisu
Kako si to dokazao?Mister Yes wrote:Kosa crta se može koristiti na više načina kao što je već dokazano. To što si zadrt nije problem, problem je što ne želiš da ukloniš taj deficit.madner wrote:Gornja 3 primjera su ti primjeri koristenja kose crte.Mister Yes wrote: Gornja 4 primjera nemaju veze jedno sa drugim ali nacionalnost je riječ koja ima 2 značenja na ovim prostorima. Zato kada se doda "/" jasno je da se radi o pojašnjenju na koje se značenje misli. Đaba ti spinovanje.
Mada cjenim koliko si uporan i dobar spiner. Ja kažem "5=2+3" a ti na to odgovoriš "ne možeš reći da je 6=2+2 jer to očigledno nema veze jedno sa drugim". Koji lik
To sto si nepismen nije problem, problem je sto ne zelis da uklonis taj deficit.
Nadji nam jedan primjer gdje se koristi na nacin na koji tvrdis da je koristena ovdje.
- madner
#1932 Re: Izjasnjavanje na popisu
To nije moj problem, lovu cu potrositi suskladno i prikladno.Mister Yes wrote:On to mora da odbije da "ispravi". Nema pravo da prepravlja pitanja na listiću. Ako prepravi krivično će odgovarati.madner wrote:Ne ispunjava mu popisnica norme, ako odbije da to ispravi imam osnovu za tuzbu.bole1st wrote: Ne popunjavas ti popisnicu, nego popisivac. Ti mozes samo da se izjasnis.
- Mister Yes
#1933 Re: Izjasnjavanje na popisu
Imaš čak i link. A ispod linka izvod sa stranice na koju link vodi. I to sve samo stranicu ranije. Nevjerovatnomadner wrote: Kako si to dokazao?
Nadji nam jedan primjer gdje se koristi na nacin na koji tvrdis da je koristena ovdje.
Idemo još jednom probati:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kosa_crta
Označava da su dva podatka odijeljena kosom crtom iste vrijednosti:
crveniti = činiti koga/što crvenim; pravopis/ortografija određuje pravila pisanja
- Dozer
#1934 Re: Izjasnjavanje na popisu
I upravo je to problem, jer etnicko i nacionalno nije ista stvar. Osim kod nas....
- madner
#1935 Re: Izjasnjavanje na popisu
Nije mjerodavan, dao sam ti citat iz gramatike bos. jezika o kosoj crti.
Obicno se koristi za izbor dvije medjusobno iskljucive stvari, kako kod nas, tako i u svijetu.
Yes/No
Obicno se koristi za izbor dvije medjusobno iskljucive stvari, kako kod nas, tako i u svijetu.
Yes/No
- Mister Yes
#1936 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ma ja ba. Zavjera Bošnjačkosrpskohrvatska a sve u cilju podjele zemlje. Nemam više ni vremena ni živaca. Mislite šta hoćete.
- Mister Yes
#1937 Re: Izjasnjavanje na popisu
Kada su to mogući odgovori onda da. Ali ovdje se kosa crta koristi u formulaciji pitanja a ne u ponudi odgovora.madner wrote:Nije mjerodavan, dao sam ti citat iz gramatike bos. jezika o kosoj crti.
Yes/No
PS: osim bosanskog u ovoj državi se koriste još 2 jezika.
- madner
#1938 Re: Izjasnjavanje na popisu
Nije zavjera, kontuinitet politike sa ciljem podjele BiH drugih sredstvima.
-
5 0 5
#1939 Re: Izjasnjavanje na popisu
pogledaj kako bi bi si danas, dvije decenije od bosnjackog kongresa, naziva clana predsjednistva bih. mozda malo pomogne diskusiji.Dozer wrote:I upravo je to problem, jer etnicko i nacionalno nije ista stvar. Osim kod nas....
ili, bar pojednostavljeno govori kako nas drugi vide.
- madner
#1940 Re: Izjasnjavanje na popisu
Yes/No?Mister Yes wrote:Kada su to mogući odgovori onda da. Ali ovdje se kosa crta koristi u formulaciji pitanja a ne u ponudi odgovora.madner wrote:Nije mjerodavan, dao sam ti citat iz gramatike bos. jezika o kosoj crti.
Yes/No
-
tatamata
#1941 Re: Izjasnjavanje na popisu
ovi sto imaju problem sto u bih zive tri nacije to je njihov problem kome smeta nek se zali na svoj jezik jel dobro se zna da kod nas u regionu nacija jednako etnicka pripadnost,,sta vise kod nas rijec etnicka pripadnost se se rijetko i koristi,,pa tako u svim medijima u regionu svi govore na primjeri o tri nacije u bih.niko ne spominje tri etnicke pripadnosti,vak mi to etnicke pripadnosti smijesno i zvuci,,I zasto nas uopste briga sta nacionalnost znaci na primjer u americi kod nas je to drzavljnastvo.
-
tatamata
#1942 Re: Izjasnjavanje na popisu
zasto u ponudi za izjasnjavanje ovdje nema...srbin i hrvat muslimanske vjere,sigurno ce biti na popisu srba muslimanske vjere nego bosnjaka krscana.
-
lakazlaja
#1943 Re: Izjasnjavanje na popisu
Izvini, nisam bio dovoljno jasan. U americkom popisu postoji stavka "Ethnicity", tj. etnicka pripadnost. Ima opcija za vise etnickih pripadnosti. Mozes napisati - kurdska, polinezanska i australijska, ako ti je npr. otac Kurd, a majka od roditelja od kojih je jedan polinezanin a drugi australijanac. I ne postoji stavka "Nationality" - drzavljanstvo.Dozer wrote:
Pa logicno da se moze staviti vise nacionalnih pripadnosti jer to znaci da neko ima vise drzavljanstava, tj. vise pasosa...
Ponovo nisam bio dovoljno jasan. Ne odgovara "Ethnicity", stavci "Nationality" jer ta stavka ne postoji u americkom popisu, a vjerujem da ni jedna svjetska drzava nema stavku "Nationality" u smislu drzavljanstva, jer bi to bilo besmisleno. Samo sam htio reci da stavka nacionalnost u svim popisima u SFRJ bila u smislu etnicke pripadnosti, a ne drzavljanstva, pa tako i u ovom.Dozer wrote:E svasta... a stavka Ethnicity ni pod razno ne odgovara stavci Nationality.
Bas bi bilo interesantno vidjeti na nasem popisbnom listicu takvo pitanje, a onda i odgovore: Bosnjak i Srbin, Rom i Hrvat, itd.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To je valjda jer imaju bosnjacke, romske, hrvatske i srpske pasose![]()
![]()
![]()
Mila majko...
PODRAZUMJEVA se da svi gradjani BiH po drzavljanstvu Bosnaci, tj. na engleskom Nationality - Bosnian. Drzavljanstvo nije etnicka odrednica. Ali, jos jednom Nationality, u smislu drzavljanstva se ne nalazi ni u jednom svjetskom popisu.
- Mister Yes
#1944 Re: Izjasnjavanje na popisu
Valjda "Yes or No?" ako ćeš već da budeš pismen. Kosa crta se može koristiti na više načina što čak i tvoja definicija navodi. Valjda je jasno da se u ovakvom pitanju neće koristiti za različitosti već za pojašnjenje. Neće pitati "vaša boja kože/godina rođenja" već će pitati "dob/godina rođenja". Dakle kao pojašnjenje da pitanje ne bi bilo nejasno. U ovom slučaju očigledno da se dodatno pojasnilo na koju vrstu "nacionalnosti" se misli. Dakle nacionalnost u smislu etničke pripadnosti. Uostalom na popisu i nema smisla izjašnjavati se o nacionalnosti u drugom smislu. Ali znaš ti to sve nego malo trolaš.madner wrote:Yes/No?Mister Yes wrote:Kada su to mogući odgovori onda da. Ali ovdje se kosa crta koristi u formulaciji pitanja a ne u ponudi odgovora.madner wrote:Nije mjerodavan, dao sam ti citat iz gramatike bos. jezika o kosoj crti.
Yes/No
Bošnjak
Bosanski jezik
Ateista
-
kornjacha1231
#1945 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ja sam Bosanac i Hercegovac. Bosnjacka nacija nije postojala nikada samo da znate. 
-
rookfash
#1946 Re: Izjasnjavanje na popisu
e nek si nam rek'o!kornjacha1231 wrote:Ja sam Bosanac i Hercegovac. Bosnjacka nacija nije postojala nikada samo da znate.
zato pretpostavljam da bosanciihercegovci postoje jos od ameba
- madner
#1947 Re: Izjasnjavanje na popisu
Genije kosa crta se koristi umjesto ili. To je prihvaceno i pismeno. Tako da je Yes/No? Mister Yes pravilno.Mister Yes wrote:Valjda "Yes or No?" ako ćeš već da budeš pismen. Kosa crta se može koristiti na više načina što čak i tvoja definicija navodi. Valjda je jasno da se u ovakvom pitanju neće koristiti za različitosti već za pojašnjenje. Neće pitati "vaša boja kože/godina rođenja" već će pitati "dob/godina rođenja". Dakle kao pojašnjenje da pitanje ne bi bilo nejasno. U ovom slučaju očigledno da se dodatno pojasnilo na koju vrstu "nacionalnosti" se misli. Dakle nacionalnost u smislu etničke pripadnosti. Uostalom na popisu i nema smisla izjašnjavati se o nacionalnosti u drugom smislu. Ali znaš ti to sve nego malo trolaš.madner wrote:Yes/No?Mister Yes wrote: Kada su to mogući odgovori onda da. Ali ovdje se kosa crta koristi u formulaciji pitanja a ne u ponudi odgovora.
Bošnjak
Bosanski jezik
Ateista
Naveo sam ti primjer sa istog listica.
Prevozno sredstvo za posao/skolu.
Jedno obicno iskljucuje drugo, pa tako i tvoja teorija o pojasnjenju pada u vodu.
Probaj naci primjere gdje se koristi crta u smislu koji si ti zamislio kako bi ti se uklopilo u mit o naciji koja nije nacija nego nesto trece.
- cyprus
#1948 Re: Izjasnjavanje na popisu
Iako ima rijetkih izuzetaka, jezik jeste glavni uslov koji definiše etničku grupu, uz osjećaj zajedničke pripadnosti ili sudbine... Rijetko koja etnička grupa nema vlastiti jezik... Otprilike se može reći ovako: koliko jezika ima u svijetu, otprilike toliko ima i etničkih grupa...madner wrote:Jezik nije uslov, ne moras govoriti jedinstvenim jezikom da bi bio prihvacen kao etnicka grupa.
Da nije različitih jezika, teško da bi postojale i etničke grupe...
@madner, realno ne zna se ko više lupa po ovoj temi, ti ili respo
- Mister Yes
#1949 Re: Izjasnjavanje na popisu
Prevozno sredstvo za posao/školu je logično jer ko ide na posao u principu ne ide u školu (i obratno) pa je poenta pitanja na tome čime ideš tamo gdje ideš a ne na tome gdje ideš.madner wrote: Genije kosa crta se koristi umjesto ili. To je prihvaceno i pismeno. Tako da je Yes/No? Mister Yes pravilno.
Naveo sam ti primjer sa istog listica.
Prevozno sredstvo za posao/skolu.
Jedno obicno iskljucuje drugo, pa tako i tvoja teorija o pojasnjenju pada u vodu.
Probaj naci primjere gdje se koristi crta u smislu koji si ti zamislio kako bi ti se uklopilo u mit o naciji koja nije nacija nego nesto trece.
Kako ti uopšte svataš šta je poenta kose crte u pitanju "nacionalnost/etnička pripadnost"? Jel misliš da ti je dato da biraš jedno od to dvoje? Stvarno pokušavam da proniknem u tvoj način razmišljanja jer postoji mogućnost da se na zajebavaš već da si ozbiljan. Dakle zašto je kosa crta u tom slučaju tu? Šta je poenta?
-
miki.ba
#1950 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ta kosa crta je iskljucivo tu kako bi se nakon popisa moglo koristiti u dnevnopoliticke svrhe, isto kao što su rekli da ce šifre dodati nakon popisa.
Vjerovatno ce Bošnjaci tražiti da Bošnjaci i Muslimani budu pod istom šifrom, a S i H ce tražiti da se prizna da je BiH država tri nacije, a ne naroda i eto ti belaja.
Nadam se da griješim.
Vjerovatno ce Bošnjaci tražiti da Bošnjaci i Muslimani budu pod istom šifrom, a S i H ce tražiti da se prizna da je BiH država tri nacije, a ne naroda i eto ti belaja.
Nadam se da griješim.