BHCluster wrote:Ma moze jer sto manji broj Bosnjaka to bolje...akcid wrote:... Može li BiH etnički Srbin po vjeroispovjesti biti musliman?
Ima li to negdje "ozakonjeno", ili samo odgovaraš svojim mišljenjem?
BHCluster wrote:Ma moze jer sto manji broj Bosnjaka to bolje...akcid wrote:... Može li BiH etnički Srbin po vjeroispovjesti biti musliman?
To etnicki Srba katolika u BiH?cyprus wrote:Pa popis će da pokaže... Kažem vjerovatno ima Srba katolika i u BiH, ali koliki je njihov broj zaista ne znam... Sumnjam da je veći od dvocifrenog... Isto tako ćemo vidjeti da li u BiH postoje i Srbi jevreji...BHCluster wrote:To u Bosni i Hercegovini etnicki Srbi katolici ili jevreji itd..
PS
sto se tice pravopisni gresak forum je nisam uskoli a i na popisu cu napisati da sam nepismen!
Pod opciju Srbin. Hoćeš li već jednom reć čemu sve ovo vodi?BHCluster wrote:To etnicki Srba katolika u BiH?cyprus wrote:Pa popis će da pokaže... Kažem vjerovatno ima Srba katolika i u BiH, ali koliki je njihov broj zaista ne znam... Sumnjam da je veći od dvocifrenog... Isto tako ćemo vidjeti da li u BiH postoje i Srbi jevreji...BHCluster wrote:To u Bosni i Hercegovini etnicki Srbi katolici ili jevreji itd..
PS
sto se tice pravopisni gresak forum je nisam uskoli a i na popisu cu napisati da sam nepismen!
To bi zvucalo ovako Srbin katolicke vjeroispovjeti?
ili
Bosansko-Hercegovacki Srbin katolicke vjeroispovjesti?
i pod koju opciju se taj pise:
Bosnjak
Srbin
Hrvat
Ostali
Ustav BiHakcid wrote:BHCluster wrote:Ma moze jer sto manji broj Bosnjaka to bolje...akcid wrote:... Može li BiH etnički Srbin po vjeroispovjesti biti musliman?
Ima li to negdje "ozakonjeno", ili samo odgovaraš svojim mišljenjem?
ElEmin wrote: po kom su to osnovu ove druge etnicke grupe dobile svoj naziv?
A ako zamjenimo to sa Bosancem, Hercegovcem ili Bosance i Hercegovcem to ide pod OSTALE i sva tri pojma imaju svju razlicitu sifru. Eto cemo ovo ide...cyprus wrote:Pod opciju Srbin. Hoćeš li već jednom reć čemu sve ovo vodi?BHCluster wrote:To etnicki Srba katolika u BiH?cyprus wrote:
Pa popis će da pokaže... Kažem vjerovatno ima Srba katolika i u BiH, ali koliki je njihov broj zaista ne znam... Sumnjam da je veći od dvocifrenog... Isto tako ćemo vidjeti da li u BiH postoje i Srbi jevreji...
To bi zvucalo ovako Srbin katolicke vjeroispovjeti?
ili
Bosansko-Hercegovacki Srbin katolicke vjeroispovjesti?
i pod koju opciju se taj pise:
Bosnjak
Srbin
Hrvat
Ostali
Naravno, ali kakve to veze ima sa Jevrejima i Deretićem?BHCluster wrote:A ako zamjenimo to sa Bosancem, Hercegovcem ili Bosance i Hercegovcem to ide pod OSTALE i sva tri pojma imaju svju razlicitu sifru. Eto cemo ovo ide...
cyprus wrote:Naravno, ali kakve to veze ima sa Jevrejima i Deretićem?BHCluster wrote:A ako zamjenimo to sa Bosancem, Hercegovcem ili Bosance i Hercegovcem to ide pod OSTALE i sva tri pojma imaju svju razlicitu sifru. Eto cemo ovo ide...
Ne vidis problem specificnosti koju trenutno imamo jer niko ne spominje pravoslavce, hrvate, srbe, katolike kao usporedbu sa Bosanac i Hercegovac a pametuje se o nekom Izraelcu, Egipcanu, Kinezu, itd...cyprus wrote:Ovo o čemu sam ja govorio nema veze sa državnopravnim poretkom... Ja sam rekao da su i Izraelac i Bosanac i Hercegovac termini za pripadnost državi, a Jevrej i Bošnjak za pripadnost etničkoj grupi... I to je činjenica bez obzira na državna uređenja ovih država i na njene popise... To sam pokušao objasniti respi, razliku između Jevreja, Židova, jevreja i Izraelaca, a onda si ti uletio kao padobranac sa svojom pričom... To o čemu ti pišeš u ovom postu apsolutno nema nikakve veze sa ovim o čemu sam ja pisao, tako da ne znam zašto si se za mene zakačio...
Ja sam sa respom pričo o Izraelcima, a ne o specifičnostima koju MI trenutno imamo...BHCluster wrote:Ne vidis problem specificnosti koju trenutno imamo jer niko ne spominje pravoslavce, hrvate, srbe, katolike kao usporedbu sa Bosanac i Hercegovac a pametuje se o nekom Izraelcu, Egipcanu, Kinezu, itd...cyprus wrote:Ovo o čemu sam ja govorio nema veze sa državnopravnim poretkom... Ja sam rekao da su i Izraelac i Bosanac i Hercegovac termini za pripadnost državi, a Jevrej i Bošnjak za pripadnost etničkoj grupi... I to je činjenica bez obzira na državna uređenja ovih država i na njene popise... To sam pokušao objasniti respi, razliku između Jevreja, Židova, jevreja i Izraelaca, a onda si ti uletio kao padobranac sa svojom pričom... To o čemu ti pišeš u ovom postu apsolutno nema nikakve veze sa ovim o čemu sam ja pisao, tako da ne znam zašto si se za mene zakačio...
Sta oni imaju sa nama u BiH? Zapravo na pogresnoj si temi!cyprus wrote: Ja sam sa respom pričo o Izraelcima, a ne o specifičnostima koju MI trenutno imamo...
Da, to je dio gdje mislim da su pogriješili... Izraelac treba pod jednu, a Jevrej, Židov i Hebrej pod drugu šifru... Mada uticaj te greške na popisno stanje će biti ravan nuli...BHCluster wrote:Kada si vec pisao o jevrejima, u BiH iz onog videa moglismo vidjeti da ako si jevrej, zidov, izraelac imas istu sifru, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, ili Muslimani, Bosnjaci to nemaju pri iskazu o Nacionalnosti/Etnickoj pripadnosti.
Inace ove opcije oko pitana Nacionalne/Etnicke pripadnosti nisu obavezavajuca, ali je u cilju da Bosnjaka, Bosanaca i Hercegovaca bude sto manje u BiH.cyprus wrote:Da, to je dio gdje mislim da su pogriješili... Izraelac treba pod jednu, a Jevrej, Židov i Hebrej pod drugu šifru... Mada uticaj te greške na popisno stanje će biti ravan nuli...BHCluster wrote:Kada si vec pisao o jevrejima, u BiH iz onog videa moglismo vidjeti da ako si jevrej, zidov, izraelac imas istu sifru, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, ili Muslimani, Bosnjaci to nemaju pri iskazu o Nacionalnosti/Etnickoj pripadnosti.
Pa ja, pod ostale... Tako bijaše i 1991. godine...BHCluster wrote:A zamisli kako ce popisati nekoga ko se izjasni kao pravoslavac ili katolik na popisu pod rubriku Etno/Nacionalno a ne vjeroispovjest svesti. Mozda pod ostale?
Mogu ti i ja odgovoriti. Bez sumnje je nastala na osnovu vjerske pripadnosti.akcid wrote:ElEmin wrote: po kom su to osnovu ove druge etnicke grupe dobile svoj naziv?
Odlično pitanje! Ja ne znam odgovor, ko zna? Možda @ BHCluster, on puno zna
stari grad Visegrad wrote:Mi smo JEDAN NAROD.Pogledaj istorju i shvti ces da smo JEDAN NAROD. Ako bi s e pregledala DNA opet bi bili jedan narod.
Molim te, pojasni šta to, OSIM SVETOSAVLJA, povezuje Srbina iz Nevesinja i onoga iz Pirota. Jezik, običaji, nasljeđe, istorija....šta?sredoje wrote:stari grad Visegrad wrote:Mi smo JEDAN NAROD.Pogledaj istorju i shvti ces da smo JEDAN NAROD. Ako bi s e pregledala DNA opet bi bili jedan narod.
Narodnost ne odredjuje DNA nego kulturna pripadnost.