Izjasnjavanje na popisu

Locked
akcid

#1126 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

BHCluster wrote:
akcid wrote:... Može li BiH etnički Srbin po vjeroispovjesti biti musliman?
Ma moze jer sto manji broj Bosnjaka to bolje...

Ima li to negdje "ozakonjeno", ili samo odgovaraš svojim mišljenjem?
BHCluster

#1127 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:To u Bosni i Hercegovini etnicki Srbi katolici ili jevreji itd..

PS
sto se tice pravopisni gresak forum je nisam uskoli a i na popisu cu napisati da sam nepismen!
Pa popis će da pokaže... Kažem vjerovatno ima Srba katolika i u BiH, ali koliki je njihov broj zaista ne znam... Sumnjam da je veći od dvocifrenog... Isto tako ćemo vidjeti da li u BiH postoje i Srbi jevreji...
To etnicki Srba katolika u BiH?

To bi zvucalo ovako Srbin katolicke vjeroispovjeti?
ili
Bosansko-Hercegovacki Srbin katolicke vjeroispovjesti?

i pod koju opciju se taj pise:
Bosnjak
Srbin
Hrvat
Ostali
cyprus

#1128 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
BHCluster wrote:To u Bosni i Hercegovini etnicki Srbi katolici ili jevreji itd..

PS
sto se tice pravopisni gresak forum je nisam uskoli a i na popisu cu napisati da sam nepismen!
Pa popis će da pokaže... Kažem vjerovatno ima Srba katolika i u BiH, ali koliki je njihov broj zaista ne znam... Sumnjam da je veći od dvocifrenog... Isto tako ćemo vidjeti da li u BiH postoje i Srbi jevreji...

ili

Bosnjak
Srbin
Hrvat
Ostali
Pod opciju Srbin. Hoćeš li već jednom reć čemu sve ovo vodi?
BHCluster

#1129 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

akcid wrote:
BHCluster wrote:
akcid wrote:... Može li BiH etnički Srbin po vjeroispovjesti biti musliman?
Ma moze jer sto manji broj Bosnjaka to bolje...

Ima li to negdje "ozakonjeno", ili samo odgovaraš svojim mišljenjem?
Ustav BiH
Ustav RS
Ustav FBiH
akcid

#1130 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

ElEmin wrote: po kom su to osnovu ove druge etnicke grupe dobile svoj naziv?

Odlično pitanje! Ja ne znam odgovor, ko zna? Možda @ BHCluster, on puno zna
BHCluster

#1131 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:
cyprus wrote:

ili

Bosnjak
Srbin
Hrvat
Ostali
Pod opciju Srbin. Hoćeš li već jednom reć čemu sve ovo vodi?
A ako zamjenimo to sa Bosancem, Hercegovcem ili Bosance i Hercegovcem to ide pod OSTALE i sva tri pojma imaju svju razlicitu sifru. Eto cemo ovo ide...
cyprus

#1132 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:A ako zamjenimo to sa Bosancem, Hercegovcem ili Bosance i Hercegovcem to ide pod OSTALE i sva tri pojma imaju svju razlicitu sifru. Eto cemo ovo ide...
Naravno, ali kakve to veze ima sa Jevrejima i Deretićem?
BHCluster

#1133 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:A ako zamjenimo to sa Bosancem, Hercegovcem ili Bosance i Hercegovcem to ide pod OSTALE i sva tri pojma imaju svju razlicitu sifru. Eto cemo ovo ide...
Naravno, ali kakve to veze ima sa Jevrejima i Deretićem?

Govorimo o Bosni i HERCEGOVINI i problemu popisa u istoj koja nema ni blizu Ustavnopravni poredak kao Izrael a povloace se paralele izmedju istih. Kada bi imali isti Ustavno pravni poredak onda mozda.

Jedino sto sam se nadao jeste da ce EU dati nekakv primjer zakona o popisu jedne svoje recimo neutralne clanice pa da nama svima bude lakse sazvakati ovaj popis oni nam onaka prijedlog daju kao sto je u video zapisu.

I onda slag na tortu jeste to da se pokusa u sto vecem broju da smanji broj Bosnjaka kao etnicke grupe ili sranje oko razdvajanja Bosanaca, Hercegovaca i Bosanaca i Hercegovaca i onda neko mi krene pricu kako nije uredu se izjasniti kao Bosnjak.

A ovoga "akademika" Deretićem sam spomenuo kao naucnu fantastiku da se malo sidje sa globalnog na Drzavni nivo... Jeli to OK?
cyprus

#1134 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

Ovo o čemu sam ja govorio nema veze sa državnopravnim poretkom... Ja sam rekao da su i Izraelac i Bosanac i Hercegovac termini za pripadnost državi, a Jevrej i Bošnjak za pripadnost etničkoj grupi... I to je činjenica bez obzira na državna uređenja ovih država i na njene popise... To sam pokušao objasniti respi, razliku između Jevreja, Židova, jevreja i Izraelaca, a onda si ti uletio kao padobranac sa svojom pričom... To o čemu ti pišeš u ovom postu apsolutno nema nikakve veze sa ovim o čemu sam ja pisao, tako da ne znam zašto si se za mene zakačio...
BHCluster

#1135 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:Ovo o čemu sam ja govorio nema veze sa državnopravnim poretkom... Ja sam rekao da su i Izraelac i Bosanac i Hercegovac termini za pripadnost državi, a Jevrej i Bošnjak za pripadnost etničkoj grupi... I to je činjenica bez obzira na državna uređenja ovih država i na njene popise... To sam pokušao objasniti respi, razliku između Jevreja, Židova, jevreja i Izraelaca, a onda si ti uletio kao padobranac sa svojom pričom... To o čemu ti pišeš u ovom postu apsolutno nema nikakve veze sa ovim o čemu sam ja pisao, tako da ne znam zašto si se za mene zakačio...
Ne vidis problem specificnosti koju trenutno imamo jer niko ne spominje pravoslavce, hrvate, srbe, katolike kao usporedbu sa Bosanac i Hercegovac a pametuje se o nekom Izraelcu, Egipcanu, Kinezu, itd...
cyprus

#1136 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:Ovo o čemu sam ja govorio nema veze sa državnopravnim poretkom... Ja sam rekao da su i Izraelac i Bosanac i Hercegovac termini za pripadnost državi, a Jevrej i Bošnjak za pripadnost etničkoj grupi... I to je činjenica bez obzira na državna uređenja ovih država i na njene popise... To sam pokušao objasniti respi, razliku između Jevreja, Židova, jevreja i Izraelaca, a onda si ti uletio kao padobranac sa svojom pričom... To o čemu ti pišeš u ovom postu apsolutno nema nikakve veze sa ovim o čemu sam ja pisao, tako da ne znam zašto si se za mene zakačio...
Ne vidis problem specificnosti koju trenutno imamo jer niko ne spominje pravoslavce, hrvate, srbe, katolike kao usporedbu sa Bosanac i Hercegovac a pametuje se o nekom Izraelcu, Egipcanu, Kinezu, itd...
Ja sam sa respom pričo o Izraelcima, a ne o specifičnostima koju MI trenutno imamo...
BHCluster

#1137 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote: Ja sam sa respom pričo o Izraelcima, a ne o specifičnostima koju MI trenutno imamo...
Sta oni imaju sa nama u BiH? Zapravo na pogresnoj si temi!

Ili kada si vec pisao o jevrejima, u BiH iz onog videa moglismo vidjeti da ako si jevrej, zidov, izraelac imas istu sifru, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, ili Muslimani, Bosnjaci to nemaju pri iskazu o Nacionalnosti/Etnickoj pripadnosti.
Last edited by BHCluster on 16/04/2013 02:42, edited 1 time in total.
BHCluster

#1138 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

-
cyprus

#1139 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:Kada si vec pisao o jevrejima, u BiH iz onog videa moglismo vidjeti da ako si jevrej, zidov, izraelac imas istu sifru, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, ili Muslimani, Bosnjaci to nemaju pri iskazu o Nacionalnosti/Etnickoj pripadnosti.
Da, to je dio gdje mislim da su pogriješili... Izraelac treba pod jednu, a Jevrej, Židov i Hebrej pod drugu šifru... Mada uticaj te greške na popisno stanje će biti ravan nuli...
theTruePath

#1140 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

U Izraelu ima muslimana(cerkezi,arapi,cak i bosnjaci) znaci ako je neko od njih izraelac on ide medju jevreje? :D
BHCluster

#1141 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:Kada si vec pisao o jevrejima, u BiH iz onog videa moglismo vidjeti da ako si jevrej, zidov, izraelac imas istu sifru, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, ili Muslimani, Bosnjaci to nemaju pri iskazu o Nacionalnosti/Etnickoj pripadnosti.
Da, to je dio gdje mislim da su pogriješili... Izraelac treba pod jednu, a Jevrej, Židov i Hebrej pod drugu šifru... Mada uticaj te greške na popisno stanje će biti ravan nuli...
Inace ove opcije oko pitana Nacionalne/Etnicke pripadnosti nisu obavezavajuca, ali je u cilju da Bosnjaka, Bosanaca i Hercegovaca bude sto manje u BiH.

A zamisli kako ce popisati nekoga ko se izjasni kao pravoslavac ili katolik na popisu pod rubriku Etno/Nacionalno a ne vjeroispovjest svesti. Mozda pod ostale?
cyprus

#1142 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:A zamisli kako ce popisati nekoga ko se izjasni kao pravoslavac ili katolik na popisu pod rubriku Etno/Nacionalno a ne vjeroispovjest svesti. Mozda pod ostale?
Pa ja, pod ostale... Tako bijaše i 1991. godine...
ElEmin

#1143 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ElEmin »

akcid wrote:
ElEmin wrote: po kom su to osnovu ove druge etnicke grupe dobile svoj naziv?

Odlično pitanje! Ja ne znam odgovor, ko zna? Možda @ BHCluster, on puno zna
Mogu ti i ja odgovoriti. Bez sumnje je nastala na osnovu vjerske pripadnosti.
I ne znam sta te buni? Ti bi da imas kategoriju Bosanac i Hercegovac samo zato jer ne zelis da se tvoja etnicka pripadnost bazira na vjerskoj pripadnosti? To je kriza identiteta.
Sto druga dva naroda nemaju apsolutno problem s tim?
Zar bi bilo ko, sem onih koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci, volio da se u ovoj drzavi ljudi dijele samo na vjersku pripadnost a da se nazivaju i osjecaju Bosancima i Hercegovcima?
Predlazem, da malo Srbima i Hrvatima prosipate ideju "Bosanac i Hercegovac", nije valjda da samo Bosnjaci ne smiju biti Bosnjaci, a svi ostali smiju biti i Hrvati i Srbi.
MuaDib

#1144 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by MuaDib »

Zašto je važno biti Bosanac?
Piše: Medina Džanbegović Mohamed

Jesmo li mi uopće svjesni da ljudi u svijetu skaču iz svemira, dok nama vjerske vođe, kvaziakademici i raznorazni samozvani eksperti drže lekcije iz historije? Iako je već prije 20 godina međunarodno priznata kao nezavisna i suverena, o Bosni i Hercegovini danas ne možemo govoriti kao o modernoj državi svih njenih građana, a njena multinacionalnost je smiješna.

Kako jedna država može imati tri različita konstitutivna naroda, odnosno nacije, a da pri tome svaki od tih naroda priča istim jezikom, čija je (južno)slavenska komponenta dominantna, te osim u vjerskom, ne razlikuju se u historijskom, kulturnom i tradicionalnom smislu; iste su boje kože i žive na istoj teritoriji?!

Da su se u ovu zemlju u značajnoj mjeri ikada doselili etnički Srbi ili etnički Hrvati, ili da su Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, neslavenskoga porijekla, nema historijskih dokaza. Ako bismo odstranili ideološka opredjeljenja, slobodno bismo mogli govoriti o jedinstvenoj etničkoj pripadnosti stanovnika Bosne i Hercegovine, čak znatno homogenijoj od mnogih europskih nacija.

Po svome uređenju republičkoga karaktera, iako ne funkcionira kao republika, s obzirom na složenost jedinica na koje je podijeljena, Bosna i Hercegovina je jedinstvena u svijetu. Ni u kojem smislu se ne može porediti sa drugima, recimo sa Belgijom (koja nema belgijsku naciju), kao što neki pokušavaju, ili sa Švicarskom, u kojoj stvarno žive 3 naroda, koji pričaju tri različita jezika, drugačiji po tradiciji i kulturi jedni od drugih, a ipak se svi osjećaju Švicarcima, a ne Italijanima, Francuzima ili Nijemcima.

Zašto se onda stanovnici Bosne i Hercegovine osjećaju Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, a ne Bosancima (samo skraćujem od Bosancima i Hercegovcima i bit će tog skraćivanja u daljem tekstu)? Kako mogu posjedovati bosanskohercegovačko državljanstvo, a kao stranci negirati državnost te iste Bosne i Hercegovine?

Programi nacionalnih emancipacija, kao i njihove teritorijalne i državne pretenzije, dovele su nas do snažnoga rivalstva i konflikata. Svijet nas ne respektira. Država nam ne uživa veliki ugled i nema pravo na autoritativan položaj u cjelokupnoj međunarodnoj javnosti. Zato je važno okrenuti se budućnosti.

Zagovornici bošnjaštva su se naročito razletjeli pred popis, na brzinu formirajući pokret, koji će interpretirati njihovu novu teoriju „Zašto je važno biti Bošnjak?”, jer ovoga puta su prvenstveno „ugroženi” od vlastitih sunarodnika, Bosanaca. Po pisanju medija i djelovanju bošnjačkih političara, koji su toliko „brižni” za svoj bošnjački narod, opet je na djelu „zamka“, „zavjera protiv Bošnjaka”, skuhana u nekoj stranoj kuhinji i servirana baš njima.

Je li im jasno da je preimenovanjem Muslimana u Bošnjake, bez obzira jesu li Bosanci ili nisu (važno je da su muslimani), došlo do terminološke diferencijacije, pogubne za one koji su rođeni u Bosni i Hercegovini i koji se osjećaju Bosancima, a svoju domovinu ne gledaju samo kao teritorijalnu odrednicu.

Ako je u vremenu agresije bilo nemoguće sprovesti referendum kako bi se zamijenio „diskriminatorni termin Musliman“, pitanje ovakve identifikacije je bilo moguće poslije. Da taj arhaični izraz svim muslimanima u Bosni ne odgovara, upravo pokazuje bojaznost, koja dolazi iz bošnjačkih krugova: „Šta će se desiti ukoliko se stanovništvo islamske vjeroispovijesti podijeli?“ Oni su tek sada sjetili da o tome povedu računa!44

Bošnjaci koji tvrde da su se borili za bošnjačku nacionalnost, narod, vjeru i državu, uopće nisu svjesni svoje greške, jer na taj način izjavljuju da se nisu branili od agresora, već skupa sa njim ratovali. Armija Bosne i Hercegovine, bar na početku, nije bila čisto bošnjačka, a bilo je i takvih koji su mislili da će promjenom naziva Musliman u Bošnjak rat prestati. Oba termina – Bošnjak i Musliman, apsolutno isto znače i za ovih 19 godina se u tome smislu ništa nije promijenilo.

Ima Bošnjaka, koji, da li iz neznanja ili smišljene političke propagande, nastoje promovirati i izjednačiti odrednicu Bošnjak sa Bosanac. Neki podvaljuju kako među Bošnjacima ima pripadnika svih religija, pa nađoše i dva posto budista. Ima ih koji ljuto traže od svih, da prihvate termin „Bošnjak“ i „vrate se svojim korijenima“, a ima i onih koji Bosancima poručuju da su utopisti, prijete im i opominju ih hadisima. Elem, Bosanci će u džehennem, a Bošnjaci u džennet!

Podsjetimo se da je historičar jezika i književnosti, Alija Isaković, na Svebošnjačkom saboru iz 1993. godine govorio: ”Bosanac je svako ko je rođen u Bosni i Hercegovini, a Bošnjak je sinonim za ono što je do sada imenovano riječju Musliman“, a Tunjo Filipović i ovih dana ponavlja: „Svaki Bošnjak može biti Bosanac, a svaki Bosanac ne mora da bude Bošnjak“, što opet potvrđuje tezu da je Bošnjak ustvari musliman.

Bošnjaci, kao najbrojniji, morali bi biti svjesni da su najodgovorniji za budućnost (ili kraj) svoje domovine, jer rezervnu nemaju! Ako žele državu Bosnu i Hercegovinu, ona im svakako mora biti prioritet, čime bi ojačali svoju državnost i potvrdili bosanskohercegovačku naciju, što bi ih vodilo europskim integracijama. Ni Hamdija Pozderac nije tražio bošnjaštvo, već „historijsko vraćanje bosanstva“ prilikom ustavnih promjena 1971. godine.

Zašto Bošnjaci pristaju sa ostalim nacionalnim torovima na debilne obrasce popisa? Zašto ozbiljno ne razmišljaju o ukidanju Dejtona? Čini se da im podjednako odgovara podjela, kao i drugima. Umjesto da su pokretači, njihova politika čekanja na Srbe i Hrvate (koji imaju matične države), „da postanu Bosanci“ obična je nacionalistička, torovska isprika. Ustvari, bošnjačka ideologija je totalno zakazala i teško će se ispravljati njene “krive Drine“.3

Otpetljati čvor iz tunela zvanoga Dejtonski sporazum može jedino autohtoni bosanski narod, čija bosanska država i bosanski jezik postoje već hiljadu godina. Povelja Kulina bana iz 1189. godine, pisana bosančicom (a ne bošnjačicom) i domaćim jezikom bosanskim (a ne bošnjačkim), rodni je list Bosne.

Svijet mora biti svjestan, da među normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini ima dovoljno onih koji se smatraju Bosancima, neovisno od toga da li su u pitanju muslimani, pravoslavci, katolici, judaisti, agnostici, ateisti i dr.

Bosanskohercegovački narod ima svoju državu, koja ima svoj državno-pravni kontinuitet i u bliskoj prošlosti - od 25. novembra 1943. godine, a za taj datum i odluke koje su donesene na zasjedanju Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine komotno se može vezati bosanska državnost. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su zapravo etničke grupe, najbrojnije uz još 17 drugih skupina unutar bosanskohercegovačkoga naroda.

Čak i da se izjednači državotvornost i nacija, to ne bi bilo dovoljno da se nametnuti, aktuelni Ustav države promijeni, jer još uvijek službeno ne bi bilo bosanskohercegovačkoga naroda, a niko od tri konstitutivna korpusa se ozbiljno ne bavi tim pitanjem, iako se u tako podijeljenoj „torovskoj“ državi uglavnom svi osjećaju ograničeno.

Činjenica je da „biti Bosanac“ znači biti bez predrasuda, slobodan, tolerantan i otvoren, neopterećen religijom, jer ona je za njega privatna stvar, izražavati demokratski, nadnacionalni, kozmopolitski duh. Bosanac dobro poznaje svoju prošlost, razmišlja svojom glavom, ali kako je merhametli, pun sabura, često ispada i glup.

Šaljivdžija je, pa namjerno smisli vic i na svoj račun. Voli pjesmu i pjeva – ne treba mu belaj (dosta ga je bilo!). Bosanac uvijek pripada svojoj državi i narodu, ma gdje bio. Zna da ne mora biti u kategoriji “Bošnjaka“ da bi bio musliman, u kategoriji „Srbina”, da bi bio pravoslavac ili u kategoriji „Hrvata” da bi bio katolik. Stoga, Bosanac ne može biti „ostali“ ili manjina. To lažu oni čiji interesi nisu „bosanski“. Samo dok je Bosanca, bit će i Bosne!542

Bošnjaci pak izjavljuju da samo dok je njih, bit će Bosne. Svaku sugestiju, koja im dolazi od strane bosanskih muslimana, koji se ne žele izjasniti kao oni, nazivaju „djelovanje protiv Bosne kao države“. Naravno, odmah se osvrću na Srbe i Hrvate, vrijeđaju Bosance da su „udbaši“ i „kvislinzi“, porede ih sa „Jugoslavenima“ u kojima opet vide veliko zlo.

Samo neosviještene glave, koje zaboravljaju na silna obećnja i “zlatne kašike”, nakon 17 godina opće stagnacije i djelovanja (bolje rečeno nedjelovanja) ustoličenih, poltronski nastrojenih, vjerskih i nacionalističkih vođa, mogu tako razmišljati. Svaki imalo normalan čovjek, osim ako nema vlastite interese od tih dugoročnih, aktuelnih diktatura, do sada je shvatio u kakvom smo stanju. Protiv Bosne rade takvi, oni je izdaju, nazivajući sebe imenima tri konstitutivna naroda. Takvi je žele podijeliti, a ne Bosanci!

Ako je islam nadnacionalan, onda Bosanci, koji zvanično nemaju svoju naciju, ne prave nikakav „haram“, već upravo Bošnjaci i zato se s pravom može reći da je istina kako su Bosanci nadnacionalni!

Najprihvaćenije teorije u cijelome svijetu postanak nacije smještaju u kasno 18. i 19. stoljeće. Osporavanja ipak postoje. Bošnjaci se gube u svojoj priči. Pozivajući se na tekst “Bitno je biti Bošnjak – šerijatski stav u vezi s izjašnjavanjem na predstojećem popisu stanovništva” (Saff, br. 326), sada su naglo promijenili mišljenje, pa kažu da „vezivanje za nacionalno porijeklo nije prezreno niti zabranjeno u islamu, naprotiv“.

U arapskome muslimanskom svijetu islam je nacija, a njihovo izjašnjavanje je etničko, koje u savremenom dobu administracija (pasoši, lične karte) izjednačava sa državnim (što bi se moglo prokomentirati i sa nacionalnim), tako da su u Saudijskoj Arabiji svi Saudijci, u Libiji svi Libijci itd.

U Egiptu, gdje živim, svi se izjašnjavaju kao Egipćani, a u svoju dokumentaciju ne unose dodatne etničke grupe, kao što su Kopti, Ababde, Nubijci... Oni su Egipćani, bilo da je riječ o muslimanima, kršćanima, judeistima, bahaijama...

Pokazujući dvoličnost i paranoju, Bošnjaci sada poručuju kako su svjedoci da se među njima: „ubacuje sjeme zbunjenosti, pokušava se što više Bošnjaka dovesti u zabludu da se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci već kao muslimani, Bosanci“, a „omalovažavanje ovog pitanja ogromna je akvizicija za naše dušmane“, koji „ne misle dobro“, a to su „oni koji zagovaraju novi nacionalni identitet - Bosanci i Hercegovci“.

Eto kako se izražavaju „vjernici“ Bošnjaci! Bosance i Hercegovce, među kojima je mnogo muslimana, nazivaju dušmanima, a svaki pravi vjernik (za što nam se „prodaju“) dužan je čuvati svoj jezik od ogovaranja svoje braće po vjeri. Zar nije rečeno: ”O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su zaista grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge!“ (Kur’an, 12. ajet sure El-Hudžurat)

Ako Bošnjaci zaista misle da su njihovi dušmani Bosanci, te da je izjašnjavanje Bošnjak “oružje i nacionalni identitet, kojim će uspješno moći očuvati islam, slobodu i sigurnu budućnost”, onda oni za sve ovo vrijeme njihove konstitutivnosti nisu ništa naučili.

Na ovu temu sam razgovarala sa mnogim Egipćanima, a među njima je bilo i onih koji su salafističkoga opredjeljenja, što znači da izražavaju interpretaciju islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima. Prvo sam im morala objasniti „šta je to, ko je to Bošnjak?“, jer nas kao i većina svijeta znaju samo kao Bosance. Uglavnom se čude, ali i slažu da je u našem slučaju ne samo bitno, nego i najvažnije biti Bosanac.
racionalista

#1145 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by racionalista »

Neka nje u Egiptu nek tamo serenda :D

Kakvi sve likovi daju sebi za pravo da kritikuju proces nacionalnog buđenja Bošnjaka
stari grad Visegrad

#1146 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by stari grad Visegrad »

Mi smo JEDAN NAROD.Pogledaj istorju i shvti ces da smo JEDAN NAROD. Ako bi s e pregledala DNA opet bi bili jedan narod.

Sasvim je nebito je si li Bosanac ili si Bosnjak.
U Ustavu ne postoji Bosanac. Radi toga nije bitno ako ti mislis da si Bosanac.U svakom slucaju si u manini jer se nisi izborio 1993 za bosanstvo. I tu je kraj diskusija za 2013.
Poslije 2013 ti se nastavi boriti za bosanstvo.
Ali sada 2013 je bosanstvo nebitno i ne postoji u zakonima i ustavu.
Znaci mozes plesti i pricitai i pisati, sve ti je uzaludno utroseno vrijeme.
Uzaludno pises, uzaludno se bunis. Tvoja pobuna vise lici na inat nego na zajednistvo.
Vazno je shvatiti da smo mi JEDAN NAROD. Jedan zanci jedan, i tako treba da istupimo na popisu. Kao JEDAN NAROD.
a sve ostalo su suplje price 2013te.
Cudi me kako se niko nije dosjetio da u tim pitanjima vec unaprojed napise odgovor JEDAN NAROD. Recimo da se svi zovemo narod Tanda.
Svo smo mi narod Tanda. To se dogovorila vecina. I tu je kraj price.
Glupst je dijeliti se u popisi 2013 na Bosance i Bosnajke.
Mladic i Karadzic su etnicki ocistili teritoriju RBIH od nesba sada Bosanci sami sebe ciste na popisu. Ususdjuem to nazvati GLUPOST.
Mi trebamo da JEDINSTVENI a pogotovo oni koji dolaze iz mjesovitih brakova.
Zato pozivam sve Bosance da se upisu u Bosnjake, jer smo JEDAN NAROD.
Pozvao bih i srbe i hravte da se upisu u Bosnajke kao JEDAN narod.

Na popisu je vazno da smo jedinstveni i da smo JEDAN NAROD, a mozemo se zavi i narod BOT, nebitno. Da li je M.Filipovic napravio gresku to nije tema popisa stanovnistva. Tema popisa stanovnistva je JEDAN NAROD.
Izvolite sazovte novi Bosnjacki kongres 2014 i nazotive se Bosanci ili Bosnjaci.
Ali SADA 2013 je vazno jedinstvo. Vi i sami znate da smo mi JEDAN NAROD i zato se upistite u Bosnjake.
vazno jedinstvo JEDNOG NARODA na popisu stanovnistva 2013, a nejedinstvo je glupost.
miki.ba

#1147 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by miki.ba »

Kako se upisuje u Bošnjake, rodni list, dvije slike i na džumu?
Last edited by miki.ba on 16/04/2013 12:57, edited 1 time in total.
sredoje

#1148 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sredoje »

stari grad Visegrad wrote:Mi smo JEDAN NAROD.Pogledaj istorju i shvti ces da smo JEDAN NAROD. Ako bi s e pregledala DNA opet bi bili jedan narod.

Narodnost ne odredjuje DNA nego kulturna pripadnost.
muniza

#1149 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

NIje da se radujem ali nije li ovo pokazatelj da nešto debelo nije uredu kod Bošnjaka?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nedzad-l ... /130416049
ravno

#1150 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ravno »

sredoje wrote:
stari grad Visegrad wrote:Mi smo JEDAN NAROD.Pogledaj istorju i shvti ces da smo JEDAN NAROD. Ako bi s e pregledala DNA opet bi bili jedan narod.

Narodnost ne odredjuje DNA nego kulturna pripadnost.
Molim te, pojasni šta to, OSIM SVETOSAVLJA, povezuje Srbina iz Nevesinja i onoga iz Pirota. Jezik, običaji, nasljeđe, istorija....šta?

I šta osim pripadnosti RKC povezuje Hrvata iz Marije Bistrice i Hrvata iz Stoca?
Last edited by ravno on 16/04/2013 13:44, edited 1 time in total.
Locked