Izbori u Srebrenici!!!

Post Reply
MT87TM

#151 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by MT87TM »

poznanik wrote:
MT87TM wrote:Evo ja sam iz Srebrenice...

A glasaš li u Srebrenici ili Ilijašu?
Glasao do 2008 u Srebrenici i navjerovatnije cu i ove godine da glasam u Srebrenicu ja znam da ce moj glas otici u prazno ali neka ne bude deklarisani cetnik na celu opcine gdje je moj otac skoncao zivot na burtalan nacin. Sustina je da se oko ovoih izbora prica o izboru nacelnika i niko ne govori o ekonomskom prosperitetu opcine. I da to su mi prvi izbori bili jer sam tada imao 18.
poznanik

#152 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by poznanik »

MT87TM wrote:
poznanik wrote:

Glasao do 2008 u Srebrenici i navjerovatnije cu i ove godine...

Vjerovatno znaš da, u tom slučaju, moraš prijaviti srebreničko prebivalište, odnosno - odjaviti ilijaško, pošto si izgubio status raseljene osobe i izbjeglice?

Promjena prebivališta podrazumijeva i obaveznu promjenu lične karte, vozačke dozvole, a mislim i ostale dokumentacije u kojoj je upisana adresa...
stari grad Visegrad

#153 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by stari grad Visegrad »

MT87TM wrote:
poznanik wrote:

Glasao do 2008 u Srebrenici i navjerovatnije cu i ove godine da glasam u Srebrenicu ja znam da ce moj glas otici u prazno ali neka ne bude deklarisani cetnik na celu opcine gdje je moj otac skoncao zivot na burtalan nacin. Sustina je da se oko ovoih izbora prica o izboru nacelnika i niko ne govori o ekonomskom prosperitetu opcine. I da to su mi prvi izbori bili jer sam tada imao 18.
Tako je kad se da cetnicima da vladaju,
SREBRENICA VAN RS!!!
MT87TM

#154 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by MT87TM »

@poznanik Znam da se sve mora promjeniti a nije mi to iskreno tesko za dan zavrsim sve. Taj neki status smo imali samo kroz papire jer na osnovu njega je moja mama mogla da glasa u Srebrenici od 96 pa sve do ove godine. Taj smo status drzali samo zbog Srebrenice, jer mi smo se rijesili stabeno i svakako se situirali prije neki 10-tak godina. Poenta je da niko od bajne velike cetvorke neki dan nije spomenu da planira otovriti 500 radni mjesta, a tih radni mjesta na tako malu opcinu su jedno veliko cudo jer od toga zivi jos x ljudi. Bitno je da se u Srebrenici napravi hotel FDS-a da se guli lova stranim delegacijima. A isto tako mislim da je Srebrenica izgubljena i citava Repbulika Srpska samo nijedan politicar to nece priznati. Izgubljeni su vojnicki a svi znamo sto pregazi vojnicka cizma nijedan sporazum ne popravi.
poznanik

#155 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by poznanik »

MT87TM wrote:@poznanik Znam da se sve mora promjeniti a nije mi to iskreno tesko za dan zavrsim sve. Taj neki status smo imali samo kroz papire jer na osnovu njega je moja mama mogla da glasa u Srebrenici od 96 pa sve do ove godine. Taj smo status drzali samo zbog Srebrenice, jer mi smo se rijesili stabeno i svakako se situirali prije neki 10-tak godina. Poenta je da niko od bajne velike cetvorke neki dan nije spomenu da planira otovriti 500 radni mjesta, a tih radni mjesta na tako malu opcinu su jedno veliko cudo jer od toga zivi jos x ljudi. Bitno je da se u Srebrenici napravi hotel FDS-a da se guli lova stranim delegacijima. A isto tako mislim da je Srebrenica izgubljena i citava Repbulika Srpska samo nijedan politicar to nece priznati. Izgubljeni su vojnicki a svi znamo sto pregazi vojnicka cizma nijedan sporazum ne popravi.

Nažalost! Upravo je ovako kako si napisao, ovo je bit i ovaj jedan primjer je indikator licemjerja politike i nosioca političkih i funkcionera iz vlasti, kojima "Srebrenica" služi jedino za međusobna potkusurivanja i pozicioniranja za druge interese i ciljeve, ili za demagošku raspravu. Vjerujem da mnogi čak i odavde, sa teme, ni na karti ne znaju pokazati mjesto Srebrenice, kamoli šta više... :(
Skijaš

#156 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Skijaš »

MT87TM wrote:mislim da je Srebrenica izgubljena i citava Repbulika Srpska samo nijedan politicar to nece priznati. Izgubljeni su vojnicki a svi znamo sto pregazi vojnicka cizma nijedan sporazum ne popravi.
Nije tačno. Hrvatska je reintegrisala Podunavlje bez metka, ali je Zagreb prethodno pokazao spremnost i odlučnost. Srebrenicu i bosanskohercegovačko društvo generalno će se reintegrisati nakon što sarajevski političari zadovolje svoje finansijske potrebe i nakon pljačke naroda odluče uraditi nešto i za državu. Svi su argumenti na strani Sarajeva, postoje metode, postoji snaga a sve će se kako rekoh riješiti kada bude i volje.
Orbit_girl

#157 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Orbit_girl »

Nisam procitala sve postove vezano za ovu temu. Mogu reci da je ovo sve politka, prljava stvar! Tamo, u Srebrenici nema NASE, VASE, SNSD, DA LI NAROD ZNA ili ne. Tamo su se vratili samo oni koji NE planiraju da urade bilo sta dobro tom gradu, nego oni koji su tu vidjeli mogucnost lakse, pokrivene kradje. Naravno, cast izuzecima, kojih je malo. Ukoliko se registrujes u Srebrenici gubis sva prava u Federaciji. Eto, bio je NAS A. M. nacelnik i, sta je uradio?? Nistaaaa, veliko nista. Naravno, sad se naci oni koji ce ga braniti, ali to su oni koji zive po Americi ili gdje vec i koji su zahvaljujuci njemu dobili donacije da mogu, 11. jula eventualno, da dodju malo u posjetu Srebrenici. Sve je opet politika!!!
Last edited by Orbit_girl on 22/05/2012 22:08, edited 1 time in total.
MT87TM

#158 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by MT87TM »

Skijaš wrote:
MT87TM wrote:mislim da je Srebrenica izgubljena i citava Repbulika Srpska samo nijedan politicar to nece priznati. Izgubljeni su vojnicki a svi znamo sto pregazi vojnicka cizma nijedan sporazum ne popravi.
Nije tačno. Hrvatska je reintegrisala Podunavlje bez metka, ali je Zagreb prethodno pokazao spremnost i odlučnost. Srebrenicu i bosanskohercegovačko društvo generalno će se reintegrisati nakon što sarajevski političari zadovolje svoje finansijske potrebe i nakon pljačke naroda odluče uraditi nešto i za državu. Svi su argumenti na strani Sarajeva, postoje metode, postoji snaga a sve će se kako rekoh riješiti kada bude i volje.
Znas li sta ja Anex VII Daytonskog sporazuma? Njegovom ne implementacijom dosli smo u stuaciju da 14 poslanika iz RS-a su Srbi koji koriste odlicno nacin zastite etnicki kvazi interesa preko enitetoskog glasanja. Oni su vojnickom cizmom postigli demografske promjene koje su rezultirale tome da Bosnjaka nema u RS.
Skijaš

#159 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Skijaš »

Orbit_girl wrote:Tamo su se vratili samo oni koji NE planiraju da urade bilo sta dobro tom gradu, nego oni koji su tu vidjeli mogucnost lakse, pokrivene kradje. Naravno, cast izuzecima, kojih je malo. Ukoliko se registrujes u Srebrenici gubis sva prava u Federaciji.
Dakle, povratnici su ološ a oni koji im preregistracijom žele pomoći ima da najebu ? :-D
stari grad Visegrad

#160 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by stari grad Visegrad »

poznanik wrote:
MT87TM wrote:@poznanik Znam da se sve mora promjeniti a nije mi to iskreno tesko za dan zavrsim sve. Taj neki status smo imali samo kroz papire jer na osnovu njega je moja mama mogla da glasa u Srebrenici od 96 pa sve do ove godine. Taj smo status drzali samo zbog Srebrenice, jer mi smo se rijesili stabeno i svakako se situirali prije neki 10-tak godina. Poenta je da niko od bajne velike cetvorke neki dan nije spomenu da planira otovriti 500 radni mjesta, a tih radni mjesta na tako malu opcinu su jedno veliko cudo jer od toga zivi jos x ljudi. Bitno je da se u Srebrenici napravi hotel FDS-a da se guli lova stranim delegacijima. A isto tako mislim da je Srebrenica izgubljena i citava Repbulika Srpska samo nijedan politicar to nece priznati. Izgubljeni su vojnicki a svi znamo sto pregazi vojnicka cizma nijedan sporazum ne popravi.

Nažalost! Upravo je ovako kako si napisao, ovo je bit i ovaj jedan primjer je indikator licemjerja politike i nosioca političkih i funkcionera iz vlasti, kojima "Srebrenica" služi jedino za međusobna potkusurivanja i pozicioniranja za druge interese i ciljeve, ili za demagošku raspravu. Vjerujem da mnogi čak i odavde, sa teme, ni na karti ne znaju pokazati mjesto Srebrenice, kamoli šta više... :(
Poznanik sta ti lupas! Kazati Bosnajcima da ne zanju gdje je Srebrenica na karti je velika uvreda. Ti zivis na Marsu, van BiH. Srebrenica je nasa najbolnija tacka, a meni s e cini da si napunio 15 godina.
Srebrenica i rs nisu izgubljene i nikad nece dosi u veliku srboju. Moji je familija iz Sjeverne Bosne porjeklom, ja nikad necu odustai od Bosne i Hercegovine. NIKAD!!!!!!!!
Orbit_girl

#161 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Orbit_girl »

Skijaš wrote:
Orbit_girl wrote:Tamo su se vratili samo oni koji NE planiraju da urade bilo sta dobro tom gradu, nego oni koji su tu vidjeli mogucnost lakse, pokrivene kradje. Naravno, cast izuzecima, kojih je malo. Ukoliko se registrujes u Srebrenici gubis sva prava u Federaciji.
Dakle, povratnici su ološ a oni koji im preregistracijom žele pomoći ima da najebu ? :-D
Nazovimo povratnici. To su uglavnom osobe koje se vode tamo a ustvari uzivaju u svojim vilamam koje su sagradili na osnovu bolne tacke, Srebrenice. Da ne budem ja sad olos, ili sta vec, meni je zao istinskih povratnika, osoba koje su se vratile tamo u nadi da ce im NASI pomoci... Dajte, molim vas.
Skijaš

#162 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Skijaš »

MT87TM wrote:
Hajde da se vratimo na temu. Kako u ovom izbornom procesu pomoći Srebreničanima koji se jesu vratili ? Kako ih zaštiti od političke opcije koja negira genocid i koja bi ubrzo mogla preuzeti lokalnu vlast nad tim stratištem ? Nemoj se javljati ako ćeš samo kukati i brljati o tom kako nema nade. Takvi me stavovi ne zanimaju.
Skijaš

#163 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Skijaš »

Orbit_girl wrote:
Skijaš wrote:
Nazovimo povratnici. To su uglavnom osobe koje se vode tamo a ustvari uzivaju u svojim vilamam koje su sagradili na osnovu bolne tacke, Srebrenice. Da ne budem ja sad olos, ili sta vec, meni je zao istinskih povratnika, osoba koje su se vratile tamo u nadi da ce im NASI pomoci... Dajte, molim vas.
Lupaš gluposti.
poznanik

#164 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by poznanik »

Skijaš wrote:
MT87TM wrote:
Hajde da se vratimo na temu. Kako u ovom izbornom procesu pomoći Srebreničanima koji se jesu vratili ? Kako ih zaštiti od političke opcije koja negira genocid i koja bi ubrzo mogla preuzeti lokalnu vlast nad tim stratištem ? Nemoj se javljati ako ćeš samo kukati i brljati o tom kako nema nade. Takvi me stavovi ne zanimaju.
Dakle, na ovoj temi svi moraju pisati po tvojoj volji? :? :shock:
Skijaš

#165 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Skijaš »

poznanik wrote:
Skijaš wrote:
MT87TM wrote:
Dakle, na ovoj temi svi moraju pisati po tvojoj volji? :? :shock:
Pa ljudima treba pružiti nadu, povratnicima ćeš pomoći lovom, lijepom rječju ili utjecajem (na koga već imaš utjecaj). Kukanje nikom ne pomaže, čak štaviše, sijanje defetizma je sastavni dio propagandne ofanzive na povratničku populaciju. Možeš reći da je teško, da je ekstra teško, da je maksimalno teško, da je ono stvarno, ali baš stvarno teško. Međutim, niko nema pravo reći da je stvar izgubljena i normalno da ću se zakačiti s onim ko širi tezu da je prihvatljivo pomiriti se s tim da su Potočari inostranstvo.
Orbit_girl

#166 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Orbit_girl »

Srebrenica nije izgubljena, Srebrenica jeste bolna tacka, ne samo izbjeglica s tog podrucja, nego uopste. Ali bas na osnovu toga, u Srebrenicu se ulagalo, a i danas se ulaze mnogo novca. Gdje je napredak, gdje su otvorena nova radna mjesta za povratnike, gdjeeeee? Gdje je sve ono sto se obeca pred izbore, i ono sto je ulozeno u Srebrenicu?
MT87TM

#167 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by MT87TM »

@skijas de nam ti izlozi kakv plan o oporavku Srebrenice. Ako mislis da ce se problemi Srebrenice rijesiti ako odemo kolekitvno svi glasati tamo ti si u nevjerovatnoj zabludi onda i ako povratniku donesemo kilu kahve i jedan sok i malo secera njima je to od vitalnog znacaja. Bitna je lova ako ljudi nemaju love nema tu zivota
Orbit_girl

#168 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Orbit_girl »

MT87TM wrote:@skijas de nam ti izlozi kakv plan o oporavku Srebrenice. Ako mislis da ce se problemi Srebrenice rijesiti ako odemo kolekitvno svi glasati tamo ti si u nevjerovatnoj zabludi onda i ako povratniku donesemo kilu kahve i jedan sok i malo secera njima je to od vitalnog znacaja. Bitna je lova ako ljudi nemaju love nema tu zivota
Upravo...
poznanik

#169 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by poznanik »

Kad čitam postove pojedinih forumaša ovdje, stičem utisak da Srebrenica uopšte nije u BiH, kao da postoje dvije države u jednoj, kao da je sve potpuno različito i apsolutno odvojeno. :-) :(

Priznaje li iko ovdje Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu državu, njen suverenitet? :? :shock:
palermo

#170 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by palermo »

MT87TM wrote:@skijas de nam ti izlozi kakv plan o oporavku Srebrenice. Ako mislis da ce se problemi Srebrenice rijesiti ako odemo kolekitvno svi glasati tamo ti si u nevjerovatnoj zabludi onda i ako povratniku donesemo kilu kahve i jedan sok i malo secera njima je to od vitalnog znacaja. Bitna je lova ako ljudi nemaju love nema tu zivota
Neće se riješiti, naravno da neće, kao što se neče riješiti ni problem Mostara, Zvornika, Prijedora, kao što se nekim protestima neće riješiti pitanje kriminala u Sarajevu, niti će se nekim zakonom riješiti pitanje onih koji su opljačkali u privatizaciji ovu zemlju. Al imaš izbor, da budeš na strani pravde, dobra, poštenja i da nekim svojim postupkom doprineseš da ono pobijedi, ili da kukaš i širiš beznađe kao što ovdje neki rade. I otkrivaju nam toplu vodu da su političari krivi, da je teško u Srebrenici, da ima lopovluka i da dalje ne nabrajam.Pa znamo.

Al to opet nije razlog da ne odabereš da svojim nekim malim/velikim djelom budeš na strani Srebrenice. Ili makar podržiš one koji žele i u ime tebe to uraditi.
Skijaš

#171 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by Skijaš »

Sarajevski političari trebaju otvoriti pitanje posebnog statusa za područje opštine Srebrenica a kooperativnost u vezi sa nekim drugim pitanjima, usloviti uvažavanjem činjenice da se tamo nije prevrnuo autobus pa ljudi izginuli, nego da se radi o sudski dokazanom genocidu. Cilj ne mora biti poseban status, ali neka kompromisno rješenje bude izmjena izbornog zakona za tu opštinu. To je izlaz. Ovo što sada pokušavaju pojedinci, posramljeni individualci koji žele dati svoj ljudski doprinos, možda pomogne ali to je flaster. Ovdje treba misliti dugoročno i naći trajno rješenje. Znači, apsolutno podržavam one koji su odlučni da se preregistruju i takvi su najbolji ljudi od svih onih koji danas hode planetom. Ali paralelno s tim treba raditi i na trajnom rješenju koje će biti zasnovano na činjenici da Srebrenica nije poput ostalih opština i da je nekakav vid afirmativne politike neophodan.
BHCluster

#172 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by BHCluster »

poznanik wrote:Kad čitam postove pojedinih forumaša ovdje, stičem utisak da Srebrenica uopšte nije u BiH, kao da postoje dvije države u jednoj, kao da je sve potpuno različito i apsolutno odvojeno. :-) :(

Priznaje li iko ovdje Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu državu, njen suverenitet? :? :shock:
Slabo postavljeno pitanje. Zapravo trebas se pitiati dali je uopste ako nikako drugacije barem moralno uredu da neko bude kandidat za nacelnika Srebrenice a dolazi iz stranke koja negirad drzavnost Bosne i Hercegovine, genocid u Srebrenici, Sud i Tuzilastvo Bosne i Hercegovine itd... itd... pa cak i svoj vlastiti ustav kada je upitanju Bosnjak i Hrvat.
MT87TM

#173 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by MT87TM »

Skijaš wrote:
Sarajevski političari trebaju otvoriti pitanje posebnog statusa za područje opštine Srebrenica a kooperativnost u vezi sa nekim drugim pitanjima, usloviti uvažavanjem činjenice da se tamo nije prevrnuo autobus pa ljudi izginuli, nego da se radi o sudski dokazanom genocidu. Cilj ne mora biti poseban status, ali neka kompromisno rješenje bude izmjena izbornog zakona za tu opštinu. To je izlaz. Ovo što sada pokušavaju pojedinci, posramljeni individualci koji žele dati svoj ljudski doprinos, možda pomogne ali to je flaster. Ovdje treba misliti dugoročno i naći trajno rješenje. Znači, apsolutno podržavam one koji su odlučni da se preregistruju i takvi su najbolji ljudi od svih onih koji danas hode planetom. Ali paralelno s tim treba raditi i na trajnom rješenju koje će biti zasnovano na činjenici da Srebrenica nije poput ostalih opština i da je nekakav vid afirmativne politike neophodan.
Na fonu sam tvog misljenja sad postici da se uzme vlast onda institucionalnim i vaninstitucionalnim metodam na razne nacine postici neke pomake u Srebrenici prije svega ekonomske prirode.
poznanik

#174 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by poznanik »

Skijaš wrote:... apsolutno podržavam one koji su odlučni da se preregistruju i takvi su najbolji ljudi od svih onih koji danas hode planetom...

Pretpostavljam da si i ti jedan od tih "boljih ljudi koji hode planetom", čim tako zdušno zagovaraš privremenu prijavu prebivališta radi glasanja...
BHCluster

#175 Re: Izbori u Srebrenici!!!

Post by BHCluster »

palermo wrote:
Neće se riješiti, naravno da neće, kao što se neče riješiti ni problem Mostara, Zvornika, Prijedora, kao što se nekim protestima neće riješiti pitanje kriminala u Sarajevu, niti će se nekim zakonom riješiti pitanje onih koji su opljačkali u privatizaciji ovu zemlju. Al imaš izbor, da budeš na strani pravde, dobra, poštenja i da nekim svojim postupkom doprineseš da ono pobijedi, ili da kukaš i širiš beznađe kao što ovdje neki rade. I otkrivaju nam toplu vodu da su političari krivi, da je teško u Srebrenici, da ima lopovluka i da dalje ne nabrajam.Pa znamo.

Al to opet nije razlog da ne odabereš da svojim nekim malim/velikim djelom budeš na strani Srebrenice. Ili makar podržiš one koji žele i u ime tebe to uraditi.

Sve te probleme sto si naveo su politicke prirode koji se na izborima rjesavaju glasanjem...
Post Reply