To nije moguce. Utemeljitelj ima najvecu zgradu koja moze da se napravi.drug profi wrote:I napravicu dzamiju sa dvije munare, koje ce obje biti visocije od utemeljiteljevog tornja.
Valja li sad ovo?
IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
- illuminated
#1751 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
-
The Realist
#1752 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Meni je dovoljno da se ozbiljno krene sa planiranjem tih projekata, a da se na nekim krene i raditi, te naravno, da barem neki budu završeni. To bi trebalo sasvim dovoljno biti da se vidi kako planira određena osoba voditi opštinu.Tahta wrote: valjda se program pravi n 4 god. mandata i valjda je na to pobijedio na izborima.Sad očekujemo samo u dobrinji investiciju od bar nekoliko stotina miliona maraka
Ili glasači nisu glasali za program nego za nešto drugo?
ili ga nisu ni pročitali ??
ne smijem dalje da razmišljam ...
Imam osjećaj da pojedinci traže da sve bude gotovo samo iz razloga što nije pobijedio "njihov" kandidat, dok bi obrnuto pozivali na strpljenje.
Hebote, u novom gradu imaš minimalno 10 velikih stvari koje treba uraditi, uz "mali milion" malih. Neka se dio uradi, treba biti zadovoljan, a da tendencija pokazuje da će se ići dalje.
-
drug profi
#1753 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Slazem se. Jedan mandat nije dovoljan. Ja stalno ponavljam, ako oonaj ko je na vlasti ispuni bar priblizno polovicu predizbornih ili pokaze namjeru da ih ispuni time sto je zapoceo projekte, treba mu dati priliku i da zavrsi posao.
Medjutim, kad vidim neku ublehu medju obecanjima, odmah smatram da me taj politicki faktor smatra idiotom, pa slijedi jednak tretman i sa moje strane.
Naravno da cemo cekati da vidimo. Nista drugo nam uostalom i ne preostaje. Mozda decko stvarno nadje finansijere izvan budzeta.
Medjutim, kad vidim neku ublehu medju obecanjima, odmah smatram da me taj politicki faktor smatra idiotom, pa slijedi jednak tretman i sa moje strane.
Naravno da cemo cekati da vidimo. Nista drugo nam uostalom i ne preostaje. Mozda decko stvarno nadje finansijere izvan budzeta.
- and
#1754 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
vidim skontao si gdje se brani bosna i gdje su bih granice.komunjare su nebitne u priči,a znamo šta se desilo u mjestima uz drinu i velika većina tih ljudi nažalost nema mogućnost nikako da se izjašnjava.ko je tada vodio državu,ko je potpisao okupaciju države????šta je učinjeno da se bošnjaci vrate uz granicu bih i da li je to u nekim planovima "snage bih".znam priču iz jednog malog mjesta u rs gdje su se bošnjaci skoro svi vratili.kao stimulaciju za to djelo dobili su nagradu iz fbih da su im ukinuta neka sitna primanja koja su dobivali zato što sada žive u rsu.pino silvestre wrote:Samo mnogo bosnjaka uz drinu bosnu cini jakom, naravno preduslov je ekonomija i tradicionalni bosnjacki duh koji prati veliki natalitet.and wrote:i ja kažem.al uz rijeku drinu i da sve budu pune.onda bih možda povjerovao u snagu bih.cyprus wrote:Prenatežete se sa crkvama i džamijama... Ako će džamije biti najveći 'problem' ove države, daBogda nikla po jedna svakih 50 metara...
![]()
Zaista je naš narod u qrcu, ima vrlo čudne prioritete...
Da se komunjare pitaju bosnjaci bi se izjasnjavali srbima i hrvatima i zivjeli bi ko kvinslendu i qvibeku. Prema tome Bosnjaci moji, islam, rad obrazovanje i ponos, samo tako mozemo sacuvati svetu bosansku zemlju
fina je ova tvoja priča o pomoći povratniku u foču,ali to treba da bude prioritet stranke koja bih i bošnjacima želi dobro,a ne neka pojedinačna inicijativa.
-
sase.ba
#1755 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Ma ljudi niko ne komentariše, hoće li SDA moći sakupiti dovoljno ruku za većinu u OV. Kako stvari stoje biće teško, a oni itekako mogu usporiti Efendića u realizaciji obećanog 
-
drug profi
#1756 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
A kako ce? Imace isti broj vjecnika kao i do sad. Ni u jednoj opstini gdje imaju nacelnika, nemaju vecinu u vijecu niti bi je mogli skupiti bez SDP ili SBB.
Zato Suljo danas i prica ovako pomirljivo spram SDP-a. Pobjeda ali u klincu. SDP je pogubio nacelnike koji su bili kompromitovani i neka je, ali vijeca se nisu bitno promijenila.
Zato Suljo danas i prica ovako pomirljivo spram SDP-a. Pobjeda ali u klincu. SDP je pogubio nacelnike koji su bili kompromitovani i neka je, ali vijeca se nisu bitno promijenila.
-
sase.ba
#1757 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Nisu oni (SDP i SBB) presudni u formiranju većine, presudne su male stranke poput Naše stranke, SDU-a, BOSS-a, BNS.. Nažalost, mislim da će se formirati nestabilne većine i to neće biti dobro ni za koga. Sada ćemo da vidimo hoće li SDP (što čisto sumnjam) biti korektan kao SDA na prošlim izborima (opštim) kad nisu htjeli da formiraju vlas bez SDP-a jer je on bio pobjednik izbora. SDA ima ukupno glasova kao SDP i SBB zajedno i nemoj mi truniti kako oni nisu pobjednici na ovim izborima...drug profi wrote:A kako ce? Imace isti broj vjecnika kao i do sad. Ni u jednoj opstini gdje imaju nacelnika, nemaju vecinu u vijecu niti bi je mogli skupiti bez SDP ili SBB.
-
drug profi
#1758 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Pobjednici? Hajd nek ti bude. Pobjednik koji zavisi od drugih nije pobjednik.
SDA nije ganjala princip 2010. nego su skontali da im nema druge nego da zovu SDP u koaliciju ako hoce da ostanu na vlasti, sto im je prioritetni cilj. Nisu smjeli dopustiti da prevlada neka druga matematika i da postanu opozicija. Taman su izdrzali toliko dugo dok nije doslo vrijeme za rskid pred opstinske izbore. Ko nije znao scenario jos kad je platforma formirana, bice da je prespavao ove casove iz ranijih godina.
I sad ako SDP nece, jel ih mozes natjerati? Ne mozes. Demokratsko pravo SDP-a je da pokusa da obezbijedi stabilnu vecinu iza sebe, ako to stranka koja ima najvise poslanika nije u stanju. Dakle, kako god ispadne i to je demokratija, jer ce opet vladati vecina izrazena kroz nekoliko stranki.
SDA nije ganjala princip 2010. nego su skontali da im nema druge nego da zovu SDP u koaliciju ako hoce da ostanu na vlasti, sto im je prioritetni cilj. Nisu smjeli dopustiti da prevlada neka druga matematika i da postanu opozicija. Taman su izdrzali toliko dugo dok nije doslo vrijeme za rskid pred opstinske izbore. Ko nije znao scenario jos kad je platforma formirana, bice da je prespavao ove casove iz ranijih godina.
I sad ako SDP nece, jel ih mozes natjerati? Ne mozes. Demokratsko pravo SDP-a je da pokusa da obezbijedi stabilnu vecinu iza sebe, ako to stranka koja ima najvise poslanika nije u stanju. Dakle, kako god ispadne i to je demokratija, jer ce opet vladati vecina izrazena kroz nekoliko stranki.
- Čovjek
#1759 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Očekujem Opstrukciju od strane SDP-a i SBB-a.
Žalosno da u vijće uđe kandidat sa 234 glasa, a ne uđe kandidat sa 1149...
Žalosno da u vijće uđe kandidat sa 234 glasa, a ne uđe kandidat sa 1149...
- madner
#1760 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
To je samo unutrasnji renking na list, ne obmanjuj.
Saberi sve sa liste i vidi koliko ce glasova biti.
Hoces reci bice opozicija?
Saberi sve sa liste i vidi koliko ce glasova biti.
Hoces reci bice opozicija?
-
drug profi
#1761 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Evo vijece kako je do sad bilo:
090
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE - 11,752 - 31,41 % - 11
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE - 9,897 - 26,46 % - 10
STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU - 3,145 - 8,41 % - 3
BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA-SEFER HALILOVIĆ - 2,466 - 6,59 % - 2
NAŠA STRANKA - 2,269 - 6,07 % - 2
BOSS - BOSANSKA STRANKA-MIRNES AJANOVIĆ - 1,863 - 4,98 % - 2
SDU-LDS, SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA-LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - 1,154 - 3,08 % - 1
Mislim da ce sad vijece izgledati ovako nekako, ako cemo gledati gornji primjer:
SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE - 13985 - 31.38% - 11 mjesta
SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH - 9406 - 21.11% - 8
SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BOSNE I HERCEGOVINE - SBB BIH - 6405 - 14.37% - 5
SDU BIH-SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE - 3321 - 7.45 % - 3
NAŠA STRANKA - 2563 - 5.75 % - 2
BOSS - BOSANSKA STRANKA-MIRNES AJANOVIĆ - 1736 - 3.90 % - 1
BPS-SEFER HALILOVIĆ - 1622 - 3.64 % - 1
Kako se da vidjeti SDP je izgubio 200 glasova, a NS ih otprilike toliko dobio. SDA jeste zgrabila 2200 necijih, sad jel Harisovih,jel apstinenata, ali tu su sa brojem mjesta, zahvaljujuci vecoj izlaznosti sada. 2008. je bila oko 40%, sad 44%.
090
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE - 11,752 - 31,41 % - 11
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE - 9,897 - 26,46 % - 10
STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU - 3,145 - 8,41 % - 3
BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA-SEFER HALILOVIĆ - 2,466 - 6,59 % - 2
NAŠA STRANKA - 2,269 - 6,07 % - 2
BOSS - BOSANSKA STRANKA-MIRNES AJANOVIĆ - 1,863 - 4,98 % - 2
SDU-LDS, SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA-LIBERALNO DEMOKRATSKA STRANKA - 1,154 - 3,08 % - 1
Mislim da ce sad vijece izgledati ovako nekako, ako cemo gledati gornji primjer:
SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE - 13985 - 31.38% - 11 mjesta
SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH - 9406 - 21.11% - 8
SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BOSNE I HERCEGOVINE - SBB BIH - 6405 - 14.37% - 5
SDU BIH-SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE - 3321 - 7.45 % - 3
NAŠA STRANKA - 2563 - 5.75 % - 2
BOSS - BOSANSKA STRANKA-MIRNES AJANOVIĆ - 1736 - 3.90 % - 1
BPS-SEFER HALILOVIĆ - 1622 - 3.64 % - 1
Kako se da vidjeti SDP je izgubio 200 glasova, a NS ih otprilike toliko dobio. SDA jeste zgrabila 2200 necijih, sad jel Harisovih,jel apstinenata, ali tu su sa brojem mjesta, zahvaljujuci vecoj izlaznosti sada. 2008. je bila oko 40%, sad 44%.
-
sase.ba
#1762 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Nisu apsolutni već relativni pobjednici kojima je narod dao legitimitet sa 300 000 glasova (50% više nego na opštim izborima), ako ćeš biti pošten i priznati. I nije istina da SDA nije mogla bez sdp-a (namjerno pišem malim slovima), ali je uvažila signale koje je odaslao narod. Mislim da će sdp izgubiti najviše ukoliko pokuša ponovo da izgura narodnu volju (SDA) iz vlasti.drug profi wrote:Pobjednici? Hajd nek ti bude. Pobjednik koji zavisi od drugih nije pobjednik.
-
drug profi
#1763 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Sad po tvom sa SDA mora i ko nece, samo ako Suljo pokaze prstom.
Ne funkcionise tako demokratija. Ako prosti zbir glasova drugih stranaka da ukupno veci broj, onda je to sasvim legitimna vlast. Ja licno mislim da treba dati SDA vlast. Samo zato sto su oni krivi za ovo stanje u drzavi i to sto je SDP bio sa njima godinu dana, ne umanjuje njihovu krivicu. Bili su presretni sto su mogli da sa SDP podijele odgovornost za stanje u koje su doveli zmelju oni sa svojim ranijim partenrima, na kraju i da prikazu sve kao kao krivicu SDP-a, jer ko biva da ovi znaju sta hoce, sredili bi drzavu za godinu.
E sta bi ti sad rekao da se SDA i SDP pomire i nasteve dalje. Bi li SDP i dalje bilo malim slovima? Ili (sto bih ja najvise volio) da se SBB i SDA pomire. Taman su fin par.
Ne funkcionise tako demokratija. Ako prosti zbir glasova drugih stranaka da ukupno veci broj, onda je to sasvim legitimna vlast. Ja licno mislim da treba dati SDA vlast. Samo zato sto su oni krivi za ovo stanje u drzavi i to sto je SDP bio sa njima godinu dana, ne umanjuje njihovu krivicu. Bili su presretni sto su mogli da sa SDP podijele odgovornost za stanje u koje su doveli zmelju oni sa svojim ranijim partenrima, na kraju i da prikazu sve kao kao krivicu SDP-a, jer ko biva da ovi znaju sta hoce, sredili bi drzavu za godinu.
E sta bi ti sad rekao da se SDA i SDP pomire i nasteve dalje. Bi li SDP i dalje bilo malim slovima? Ili (sto bih ja najvise volio) da se SBB i SDA pomire. Taman su fin par.
-
drug profi
#1764 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Sad ti pricas o nivoima iznad opstinskog? Ko biva sad se ne pikaju izbori iz 2010?sase.ba wrote:
Nisu apsolutni već relativni pobjednici kojima je narod dao legitimitet sa 300 000 glasova (50% više nego na opštim izborima), ako ćeš biti pošten i priznati. I nije istina da SDA nije mogla bez sdp-a (namjerno pišem malim slovima), ali je uvažila signale koje je odaslao narod. Mislim da će sdp izgubiti najviše ukoliko pokuša ponovo da izgura narodnu volju (SDA) iz vlasti.
-
sase.ba
#1765 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Vi sdp-ovci ste stvarno kratkovidni da je to za ne povjerovati. Vi se ponašate kao da živimo u jednonacionalnoj, građanskoj državi, gdje uopšte nije važno kakav je omjer i struktura snaga u vlasti. Pa jarane mi u ovoj državi imamo 50% građana koji bi voljeli da ovu državu rastrgaju i da je nema. I u jednom ovakvom historijskom trenutku, narcisoidni Lagumdžija, zarad nekih ličnih sujeta i paranoidnih strahova odluči da naprasno raskine vlast koja je, bar na nivou FBiH i kantona, solidno funkcionisala, te da uđe u koaliciju sa "moralnim kepecom" i HDZ-ovima dovodeći bošnjačke predstavnike u vlasti (a sebe najviše) u tako jadnu i nebitnu situaciju, tj da se ništa ne pitaju, da ih Laktaški vožd i podmukli Čović ucjenjuju za sve i svašta. Nakon svega dođe Tihi pruži ruku pomirenja predloživši najbolje moguće rješenje za jačanje ove države i pozicije probosanskih snaga (što je veoma mudro i državnički) i neko kao ti dođe i priča ovako nebitne stvari, a ne vidi od drveta šumu. Ja vidim da teško ovom narodu sa ovako podjeljenim i sujetnim "liderima" (nekako me ovo sve podsječa na zadnje dane muslimana u srednjovjekovnoj Španiji).
-
drug profi
#1766 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
eh, vidim odakle vjetar puse.
Takav galimatijas ne mogu nadmasiti.
Ostaj mi u zdravlju.
Ostaj mi u zdravlju.
-
sase.ba
#1767 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Ja bih volio da možete nadmašiti sami sebe i konačno početi voditi jednu racionalnu i pametnu politiku.drug profi wrote:eh, vidim odakle vjetar puse.
Ostaj mi u zdravlju.
-
drug profi
#1768 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Tvoj problem, da ne kazem vaš, je što svakog ko ne podržava SDA svrstavate u SDP.
Ti očigledno imaš potpuno jasnu sliku stanja u kojem se nalazimo, i ko su krivci za njega, tako da je suvišno da ja sa svoje strane nešto dodajem. Mene samo malo nerviraju vaši dupli aršini i što ste spremni državu izvrnuti naopačke kad vam se ne svidi matematika.
Ti očigledno imaš potpuno jasnu sliku stanja u kojem se nalazimo, i ko su krivci za njega, tako da je suvišno da ja sa svoje strane nešto dodajem. Mene samo malo nerviraju vaši dupli aršini i što ste spremni državu izvrnuti naopačke kad vam se ne svidi matematika.
-
MrLema
#1770 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
SEMIR JE POBJEDIO TAKORECI SVAKAKO ! I OTRESAO KO' SLINU ONOG ŠUMARA DAKAKO .
-
PM72
#1771 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Koliko ja znam,Idriz je jedan od rijetkih koji ima znanje i obraz.Napustio je bagru iz SDA još prije osnivanja SBB-a tako da mu to niko ne može spočitavati neki prebjeg a nema iza sebe niti jedne afere ili lopovluka kao ostali opštinari.Zato je sad ušao u OV jedan Zornić,nepismeni bilmez koji ne zna sastaviti dvije prosto proširene rečenice.Idriz je radio na svačijoj promociji sem na svojoj.On je jedini imao muda reći Damiru u lice da je lažov i lopov a nepismene SDA-ovce je potapao kao brodiće.Zato vam i nije valjao.Na prošlim izborima njegovi SDA-ovci su otvoreno lobirali protiv njega jer mu nisu do koljena pa je umjesto njega u vijeće ušao hodžin brat koji je čitav rat bio u Novom Sadu.
-
drug profi
#1772 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Sjajno. Sve bolje od boljeg.
-
The Realist
#1773 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Super će ovo ispastiPM72 wrote:Koliko ja znam,Idriz je jedan od rijetkih koji ima znanje i obraz.Napustio je bagru iz SDA još prije osnivanja SBB-a tako da mu to niko ne može spočitavati neki prebjeg a nema iza sebe niti jedne afere ili lopovluka kao ostali opštinari.Zato je sad ušao u OV jedan Zornić,nepismeni bilmez koji ne zna sastaviti dvije prosto proširene rečenice.Idriz je radio na svačijoj promociji sem na svojoj.On je jedini imao muda reći Damiru u lice da je lažov i lopov a nepismene SDA-ovce je potapao kao brodiće.Zato vam i nije valjao.Na prošlim izborima njegovi SDA-ovci su otvoreno lobirali protiv njega jer mu nisu do koljena pa je umjesto njega u vijeće ušao hodžin brat koji je čitav rat bio u Novom Sadu.
Da uzmem opciju da će načelnik biti dobar (barem sa namjerama), izgleda da će vijeće biti za qrca.... Ne bude li ni načelnik dobar, tek onda imamo problem.
-
sase.ba
#1774 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
Ma nije više bitno ni koja je ko stranka u ovakvoj situaciji, probosanski lideri se prepucavaju između sebe oko sasvim trivijalnih stvari, ne razgovaraju, lažu i blate jedan drugod, umjesto da imaju zajedničku "platformu" za odbranu i održivost ove države. Upravo rade sve ono što Dodik i ostatak ekipe iz RS-a žele, krve se između sebe, smjenjuju jedan drugog. Tihić je jedan od rijetkih koji je to primjetio i prešao preko svega zarad opšteg interesa. Sad ga je Lagumdžija doveo u situaciju, najavljujući dalje rekonstrukcije vlasti na svim nivoima, da mora podržati njegovu smjenu u Vjeću ministara. Valjda taj podlac želi reči narodu "evo vidite kakva je SDA udružila se sa Srbima i Hrvatima protiv nas", a on je isključivi krivac za cjelokupnu situaciju , zbog nesposobnosti da kao jedan sposoban lider sagleda dugoročno šta takvom politikom donosi ovoj državi. Ja se bojim da on to namjerno, po nečijem diktatu radi, ali za sada nemamo dokaza... pa čemo ostati na konstataciji da samo nema dovoljno političke vizije i mudrosti.drug profi wrote:Tvoj problem, da ne kazem vaš, je što svakog ko ne podržava SDA svrstavate u SDP.
- illuminated
#1775 Re: IZBORI 2012 - NOVI GRAD SARAJEVO
nek se on uhvati pjesama, bolje je...PM72 wrote:Koliko ja znam,Idriz je jedan od rijetkih koji ima znanje i obraz.Napustio je bagru iz SDA još prije osnivanja SBB-a tako da mu to niko ne može spočitavati neki prebjeg a nema iza sebe niti jedne afere ili lopovluka kao ostali opštinari.Zato je sad ušao u OV jedan Zornić,nepismeni bilmez koji ne zna sastaviti dvije prosto proširene rečenice.Idriz je radio na svačijoj promociji sem na svojoj.On je jedini imao muda reći Damiru u lice da je lažov i lopov a nepismene SDA-ovce je potapao kao brodiće.Zato vam i nije valjao.Na prošlim izborima njegovi SDA-ovci su otvoreno lobirali protiv njega jer mu nisu do koljena pa je umjesto njega u vijeće ušao hodžin brat koji je čitav rat bio u Novom Sadu.