Tacno sve od A do Ž.int21 wrote:Kad se popravi narod popravice se i drzava. A kad se popravi drzava onda ce svako moci glasati kako treba. Sad je svejedno.
A kako ovo postici? Ne sigurno kaznama...jer evo zasto:
Narod navikao biti bezobrazan kao i politicari (nista manje).
1. U ambulanti cekam red. Ulazi hadzo i sa vrata pocinje da se dere na sestre, vakve nakve i gore.
2. Na cesti, psuju sve redom jer si mu svirao sto prelazi na crvenom
3. Na cesti vozaci misle da je ok ici suprotnom trakom jer je u njegovoj traci guzva
4. Dijete u skoli posalje u pm uciteljicu, prijet i sl
5. Komsija sa prozara baci smece jer mu je mrsko nositi
6. Moralisti brane prava kriminalaca kao da su sveci
7. Policija je najgora jer uzima mito (ko ga nudi samo da mi je jasno)
8. Doktori su jos gori jer uzimaju mito?
9. Svi, bas svi, (osim gospodje u Tuzli) prijavljuju mito
10. Sosoni konobari ponasaju se kao da su doktori nauka
11. Gazde izrabljuju a ko se buni? I dalje radis i sutis
12. Drzavna parola: "da se uvaliti na drzavne jasle"
13. Nek se ne puca....
....
Mogao bih ovako do prekosutra.
Ali na kraju je isto pitanje, da li su politicari krivi za sve ovo sto sam naveo i sto sam izostavio?
Glasanje nece rijesiti problem. Problem nase drzave je u nedostatku kulture, obrazovanja, zelje i svega sto narod u naprednim zemljama ima. Mali broj ljudi to vidi i zivi tako...ostatak boli racku......daj rakije, daj bogomolja, daj vjerskih i ostalih praznika, daj cvaju drotu, moje djete je najbolje.....i tu zavrsava svaka promjena u nasoj drzavi.
Mozda inicijativa i nije toliko losa, ne znam sta bi tacno dobro donijela. Ali, misliti da napredak drzave ovisi o broju glasaca je u najmanju ruku naivno, kada se radi o drustvu nezrelom za demokratiju. Kako god to grubo zvucalo, jednostavno vecina pojedinaca ovdje nije dorasla tome da kroji svoju sudbinu, a da se pri tome vodi raciom, provjerenim informacijama, interesima vezanim za opste dobro itd.
Problem je manjak obrazovanja. Fali nam pameti i pismenosti, i to elementarne, pa tek onda politicke. To sve govori da su vecina ljudi ovce, dopingovane nacionalsoviniznom, koje jednostavno ne raspolazu intelektualnim alatima koji bi im omogucili da se vode razumom i donose dobre procjene. Nase drustvo je bolesno, oboljelo odraka u fazi metastaze, a sistem vrijednosti ne da je pogresan nego ga nema.
To nije moguce promijeniti preko noci, a da je nekome u interesu da to mijenja i da je nekim cudom u poziciji da sprovede promjene, nacekali bi se jos sigurno 3-4 decenije da sazrimo i "ozdravimo" kao drustvo.