Ima li u Banjaluci LJUDI koji bi izasli na proteste?

Post Reply
kijameta

Post by kijameta »

Dado dijasporitus wrote:U Banjaluci ima onoliko ljudi koji bi izasli na proteste koliko je bilo ljudi u sarajevskom tramvaju koji su htjeli zastiti Denisa. I jedni I drugi su paralizirani strahom.
Strahom od cega ??
lunci

Post by lunci »

kijameta wrote:
Dado dijasporitus wrote:U Banjaluci ima onoliko ljudi koji bi izasli na proteste koliko je bilo ljudi u sarajevskom tramvaju koji su htjeli zastiti Denisa. I jedni I drugi su paralizirani strahom.
Strahom od cega ??
lakse je niz dlaku a bogami i strah da se ne profula podnevna kafa i ofiranje u omiljenoj kafani :roll:

vecina ljudi u bosni ne vole i ne zele da znaju a nacionalisti su ih naucili, posebno ove nove generacije da ne valja biti solidaran sa slabijim..ako je prije bilo uci pa ces imati, sad je budi dio tala pa ces voziti audija a vrlo brzo sagraditi i kakvu vilu..

i sad ko god se borio za neku pravdu u ocima vecine izgleda ispada budala..tesko cemo se mi izvuci iz te brige za vlastitu guzicu i tog mahalskog pogleda na bilo kakav pokusaj iskakanja iz gomiletine...

mislim da je veliki uspjeh vas koji ste pokrenuli ove proteste u sarajevu u cinjenici da ste sugradjane konacno pokrenuli da budu solidarni, ne oko nacije ili laznog patriotizma, vec oko borbe za slabijeg i brige za komsiju...zato je proslo drustvo mnogo vise vrijedilo jer su ljudi bili mnogo, mnogo solidarniji...

ocigledno danasnji stanovnici banjaluke nisu solidarni i jos uvijek im je lakse zagalamiti i lomiti kad sutra kosovo bude nezavisno..to je opsteprihvaceno i zbog toga ne ispadas ni glup a bogami ni izdajnik u raji :lol:
bug

Post by bug »

komeba wrote:Naravno da ima!
Pokusaj zidati Ferhadiju pa ces vidjeti koliko ce ljudi na ulice izaci.
:thumbup: :D
gradska toplana

Post by gradska toplana »

mislis neljudi :shock:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

lunci wrote:
kijameta wrote:
Strahom od cega ??
lakse je niz dlaku a bogami i strah da se ne profula podnevna kafa i ofiranje u omiljenoj kafani :roll:

vecina ljudi u bosni ne vole i ne zele da znaju a nacionalisti su ih naucili, posebno ove nove generacije da ne valja biti solidaran sa slabijim..ako je prije bilo uci pa ces imati, sad je budi dio tala pa ces voziti audija a vrlo brzo sagraditi i kakvu vilu..

i sad ko god se borio za neku pravdu u ocima vecine izgleda ispada budala..tesko cemo se mi izvuci iz te brige za vlastitu guzicu i tog mahalskog pogleda na bilo kakav pokusaj iskakanja iz gomiletine...

mislim da je veliki uspjeh vas koji ste pokrenuli ove proteste u sarajevu u cinjenici da ste sugradjane konacno pokrenuli da budu solidarni, ne oko nacije ili laznog patriotizma, vec oko borbe za slabijeg i brige za komsiju...zato je proslo drustvo mnogo vise vrijedilo jer su ljudi bili mnogo, mnogo solidarniji...

ocigledno danasnji stanovnici banjaluke nisu solidarni i jos uvijek im je lakse zagalamiti i lomiti kad sutra kosovo bude nezavisno..to je opsteprihvaceno i zbog toga ne ispadas ni glup a bogami ni izdajnik u raji :lol:
Imagetocno u sridu,odlicna dijagnoza.
losha

Post by losha »

Ja koliko se sjećam studenti u Banja Luci su ne tako davno organizovali proteste protiv vlade? Ali da, to se u medijima u Federacije jedva i spomenulo... :roll:

PS. Bas je dosta zluradih komentara ovdje....ili je ovakav stav prema drugim nacijama postao blago rečeno 'poželjan'
losha

#32 Re: ima li u banja luci...

Post by losha »

sheilak wrote:losha, ne radi se ovdje o " nepozeljnom " stavu prem drugim nacijama, to najmanje ovdje mozes naci, za razliku od, recimo, banja luke ( sadasnje ). radi se o kritiziranju jednog rezima na vlasti u rs-u i ljudi koji su taj rezim prizvali i koji ga podrzavaju, glasno ili tiho, iz straha ( a znam sigurno da ih ima puno koji se ne slazu, koji vide da nesto definitivno nije u redu, ali sute ).a da je policija rs-a sklona trenirati strogocu na demonstrantima, pokazuje i primjer starih deviznih stedisa, koji su u gradisci bili pretuceni, mahom stariji ljudi, koji samo traze svoje. :roll:

i nije tacno da mediji u federaciji nisu informirali o studentskim protestima. ne kazem da je ovdje sve savrseno, daleko od toga. ali, hajmo prestati predbacivati jedni drugima i pokusajmo nesto promijeniti u cijeloj BiH!
Slažem se!
lunci

Post by lunci »

losha wrote:Ja koliko se sjećam studenti u Banja Luci su ne tako davno organizovali proteste protiv vlade? Ali da, to se u medijima u Federacije jedva i spomenulo... :roll:

PS. Bas je dosta zluradih komentara ovdje....ili je ovakav stav prema drugim nacijama postao blago rečeno 'poželjan'
protesti za jeftiniji rucak? salim se..da poznato je da su uspjeli dobiti bivsu kasarnu da postane zgrada kampusa i to je ok..sarajevska udruzenja nisu imala tu snagu, nazalost..

ono sto je problem sa bl studentima i udruzenjima u tom gradu je da nikada ne osudjuju nacionalizam,nasilje nad slabijim,korupciju i kriminal...uvijek su na strani vlasti rs....oglasavaju se uglavnom oko tzv "drzavotvornih pitanja" nedamo kosovo&rs itd...

ovdje je covjek postavio pitanje zasto niko ne protestuje protiv vlasti koja ima sumnjivu ulogu u ubistvu covjeka koji je progovorio o korupciji, zasto se niko ne buni protiv gradjevinske mafije,megalomanskih lopovluka u izgradnji zgrade vlade, autoputa itd...ili na kraju krajeva zbog svakodnevnih zapaljivih izjava premijera, potkupljenih medija itd...

jedan od mogucih razloga je i cinjenica da je dodik potkupio sva ta udruzenja, koja je iskoristio da skine sds sa vlasti, i penzionere i sindikat a kao sto vidis i studenti su sada zadovoljni..ima jedan covjek po imenu dragomir babic koji je ostao doslijedan u kritici lopovluka ali ima vrlo malo sljedbenika, nazalost..

nema to sve skupa dakle veze sa pitanjem nacionalnog..samo fakti!
i sarajlije su proteklih godina bile pasivne , tek protest za titovu ulicu i jedva par stotina ljudi koje su podrzavale Dosta!

zato su sadasnji protesti u sarajevu posebni, jer su ljudi ustali za ubijeno djete i staricu (necu govoriti o nacionalnoj pripadnosti, jer je besmisleno) a u banjaluci, inace mom rodnom gradu, slabo koga zanima izbodeno domsko djete i covjek koji se borio protiv korupcije a koji je pred zgradom mupa odletio u hiljadu djelova...o ferhadiji je i suvisno pricati...
dioklecian

Post by dioklecian »

losha wrote:Ja koliko se sjećam studenti u Banja Luci su ne tako davno organizovali proteste protiv vlade? Ali da, to se u medijima u Federacije jedva i spomenulo... :roll:

jeste protiv vlade u sarajevu i mostaru
:lol: :lol: :-) :-D :D :P
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

lunci wrote:

protesti za jeftiniji rucak? salim se..da poznato je da su uspjeli dobiti bivsu kasarnu da postane zgrada kampusa i to je ok..sarajevska udruzenja nisu imala tu snagu, nazalost..

ono sto je problem sa bl studentima i udruzenjima u tom gradu je da nikada ne osudjuju nacionalizam,nasilje nad slabijim,korupciju i kriminal...uvijek su na strani vlasti rs....oglasavaju se uglavnom oko tzv "drzavotvornih pitanja" nedamo kosovo&rs itd...

ovdje je covjek postavio pitanje zasto niko ne protestuje protiv vlasti koja ima sumnjivu ulogu u ubistvu covjeka koji je progovorio o korupciji, zasto se niko ne buni protiv gradjevinske mafije,megalomanskih lopovluka u izgradnji zgrade vlade, autoputa itd...ili na kraju krajeva zbog svakodnevnih zapaljivih izjava premijera, potkupljenih medija itd...

jedan od mogucih razloga je i cinjenica da je dodik potkupio sva ta udruzenja, koja je iskoristio da skine sds sa vlasti, i penzionere i sindikat a kao sto vidis i studenti su sada zadovoljni..ima jedan covjek po imenu dragomir babic koji je ostao doslijedan u kritici lopovluka ali ima vrlo malo sljedbenika, nazalost..

i sarajlije su proteklih godina bile pasivne , tek protest za titovu ulicu i jedva par stotina ljudi koje su podrzavale Dosta!

zato su sadasnji protesti u sarajevu posebni, jer su ljudi ustali za ubijeno djete i staricu (necu govoriti o nacionalnoj pripadnosti, jer je besmisleno) a u banjaluci, inace mom rodnom gradu, slabo koga zanima izbodeno domsko djete i covjek koji se borio protiv korupcije a koji je pred zgradom mupa odletio u hiljadu djelova...o ferhadiji je i suvisno pricati...
Da studentske organizacije u BL i u Sarajevu imaju imalo politicke zrelosti trazili bi svoje zajednicke sadrzioce a ne stvari koje ih dijele. Recimo da sam u Federaciji podrzao bih svoje studentske kolege u BL u cilju podrske Kosovu unutar Srbije ako bi oni podrzali jedinstvenu BiH kao svoju domovinu. Meni licno boli ona stvar za Kosovo a ako se moze iskoristiti da se sredjuju stvari kod kuce sto da ne. Kao da Kosovo misli na nas kad trazi nezavisnost.
Drug Član

Post by Drug Član »

Ferhadija se zida u Banjoj Luci i niko ne protestvuje, osim toga Dodik je dao pola miliona maraka za to... :roll: Što se tiče demonstracija one se često zbog isfrustriranih i neostvarenih likova pretvore u svoju suprotnost...a problemi su isti i u RS i u Federaciji...razlika postoji u tome što mi se čini da se ipak u bošnjačkom narodu nakupilo mnogo više gorčine nego u Srba, nas kao da još uvijek boli uvo za sve...a moram priznati nije dobro ni jedno ni drugo...
losha

Post by losha »

lunci wrote:

Jeste narod pasivan do bola. Ali evo da dodam i momke iz Transparency-ja koji nesto rade po tom pitanju i koji su udarili direktno na Dodika!
brina

Post by brina »

ne mozete ocekivati da ce se u bilo kom gradu rs desiti nesto kao juce u SA. zasto? pa jednostavno je: koliko stanovnika ima SA a koliko najveci grad RS?
juce je izaslo 3 000 ljudi u SA na ovoliku populaciju sta mislite koliko bi ih izaslo u tom najvecem gradu onda?
ne znaci da u RS-u nije ljudima preko glave i da ni oni ne bi vrlo rado nesto mijenjali ali ono malo pojedinaca koji bi nesto pokrenuli se vrlo lako ili zastrasi ili kupi jer nema mase iza njih. nema mase velikih gradova a u sadasnjoj situaciji je skoro nemoguce sastaviti u tu svrhu par gradova.
Majami

Post by Majami »

Corto Maltese wrote:Tokom rata sam često slušao staru podrumaške: "Ja ću se pridružiti Armiji BiH kad se i Alijin sin pridruži!"
Ovaj post mi pravo smrdi na uvod u razvodnjavanje tipa: "Rušit ću i ja vlast u Sarajevu, ali teka kad Banjolučani sruše svoju vlast"!

Dakle autor je jal' Samir Silajdžić, jal' Denis Zvizdić, jal' Semiha lično.
neko njihov sigurno jest ako ne oni sami:/
ali ko god da je, zao mi ga je (naravno u ovom kontekstu pominjanja B. Luke cim se ovdje jave problemi)...
lunci

Post by lunci »

brina wrote:ne mozete ocekivati da ce se u bilo kom gradu rs desiti nesto kao juce u SA. zasto? pa jednostavno je: koliko stanovnika ima SA a koliko najveci grad RS?
juce je izaslo 3 000 ljudi u SA na ovoliku populaciju sta mislite koliko bi ih izaslo u tom najvecem gradu onda?
ne znaci da u RS-u nije ljudima preko glave i da ni oni ne bi vrlo rado nesto mijenjali ali ono malo pojedinaca koji bi nesto pokrenuli se vrlo lako ili zastrasi ili kupi jer nema mase iza njih. nema mase velikih gradova a u sadasnjoj situaciji je skoro nemoguce sastaviti u tu svrhu par gradova.
dzaba sva prica sad ce ionako novi talas desnicarenja i supljiranja nakon kosova..da se malo nahrane gladni stomaci brige i mrznje ojha
Maja_XXX

Post by Maja_XXX »

brina wrote:ne mozete ocekivati da ce se u bilo kom gradu rs desiti nesto kao juce u SA. zasto? pa jednostavno je: koliko stanovnika ima SA a koliko najveci grad RS?
Ja ti objasnjenja...Pa sta mislis da je Sarajevo 10 puta vece od BL?Po mom misljenju Sarajevo je duplo vece od BL ali to uopste nije razlog, zasto onda ne izadje 50% od broja koji su u Sarajevu tj njih 1500?
von-re

Post by von-re »

Drug Član wrote:
Ferhadija se zida u Banjoj Luci i niko ne protestvuje, osim toga Dodik je dao pola miliona maraka za to... :roll: Što se tiče demonstracija one se često zbog isfrustriranih i neostvarenih likova pretvore u svoju suprotnost...a problemi su isti i u RS i u Federaciji...razlika postoji u tome što mi se čini da se ipak u bošnjačkom narodu nakupilo mnogo više gorčine nego u Srba, nas kao da još uvijek boli uvo za sve...a moram priznati nije dobro ni jedno ni drugo...
statistika jasno pokazuje da se u Entitetu zivi dosta losije nego u Federaciji (sta nama u FBIH i nije neki uspjeh nit ponos), a ni sigurnosna situacija nije nista bolja. organizovani kriminal sa kojim se povezuje i sam dodik je na oko i zesci nego organizovani kriminal u "vecem" entitetu.

znaci stanovnici entiteta bi imali i vece i jace razloge za proteste i demonstracije

pitanje je zato ih onda i nema???

jesu li srbi glupi?? nisu. gluhi i slijepi? fakat nisu. pa sta je onda?

moj odgovor je da se obicni puk u blentitetu - stalnim sto prikrivenim sto javnim oficjelnim glasovima o, toboze pespektivnoj Srpskoj, kako je kod njih stanje optimisticno malte ne idila (a ako je pak i nesto lose "u FBIH je puno gore), zatim glasovi o razbijanju BIH i "samoopredjejenju i samoodredjenju" citaj Banja Luka u "vecoj" srbiji - konstantno izludjuje (doduse nerijetko i dobrovoljno i sa odobravanjem, jer "veca" srbije im nije mrska)- i srpski puk se stavlja (opet dobrovoljno) u stanje TRPLJENJA trenutnog stanja "za rad visih ciljeva".

medzutim jasno je da to cini sto cini vladajuca oligarhija u BL, ali mi je cudno, ali i simptomaticno to, da u BL ali i u citavom "boljem" dijelu BIH nema niti jednog jedinog glasa koji kaze nesto kao: "braco srbi - od odvajanja RS nema nista ni sad niti u buducnosti i okrenite se svojim komsijama i gradimo zajednicku zemlju".

takav se u Srbistanu izgleda jos nije rodio - kada ce, ne zna se!!!

P.S.(mozda tek onda kada sami iz svoje svijesti i podsvijesti protjeraju svu onu velesrpsku nacionalisticku mitologiju kojom ih hrane zadnjih 15-20 godina).
Orbini

Post by Orbini »

Drug Član wrote:
Nie se rulja digal u Banjaluci zbog zidanja Ferhadije tek tako. Prethodno je osvanuo letak po gradu koji je ovako glasio:

"Braćo Srbi, danas će naš grad napasti islamske horde, uz pomoć zločinca iz Austrougarske i pokušaće opet da posiju sjeme islama u našem gradu. Dođite u 11 časova na plato gdje je bila Ferhadija i svojim prisustvom iskažite nezadovoljstvo ovim činom". Letak je odštampan na formatu A4 ćiriličnim pismom. Ne zna se ko je autor poziva.

Sto pokazuje samo po sebi kako se jedino mogu dici na noge.

A vlasti su OK dok god nazivaju Sarajevo Teheranom, kako je RS bolji i ekonomski jaci entitet, priziva referendume(metaforicki),.. i sta sve ne. Pa kakva god da je ekonomija i sigurnisna situacija. Osim toga, u Sarajevu uvijek postoji neki revolucionarni duh, tu se cesce kroji historija, .. tu uvijek imas frakcije za i protiv, lijeve i desne, buntovnike i pasivne,.... u Banjaluci je daleko veca jednoobraznost po mnogim pitanjima.
brina

Post by brina »

kako rs voli ili ne voli svoju vlast ili svoje politicare moze se vidjeti prilikom svakih izbora. meni je dovoljan pokazatelj postotak izlaska na biralista. da je rs zadovoljna bilo kojim politicarem odaziv bi bio veci.
zasto ne protestuju? objasnila sam svoje vidjenje u proslom postu. na mali broj protestanata je lako kupiti ili zaplasiti najglasnije tako da se ostali vrlo brzo usute.
losha

Post by losha »

Maja_XXX wrote:
Ja ti objasnjenja...Pa sta mislis da je Sarajevo 10 puta vece od BL?Po mom misljenju Sarajevo je duplo vece od BL ali to uopste nije razlog, zasto onda ne izadje 50% od broja koji su u Sarajevu tj njih 1500?
Broj stanovnika nije nesto sto bi trebala prepustiti slobodi svoga misljenja. Opstina Novi Grad ima otprilike stanovnika kao Banja Luka (oko 150.000).

A drugo....kad te covjek cita rekao bi da su u Sarajevu svako malo neki protesti...
tech10

Post by tech10 »

Sigurno ima tona, ali za otcjepljenje RS. :D
vedderedi

Post by vedderedi »

Mislio sam prije svega na ljude koji bi izašli da protestuju zbog penzija od 150KM. Da li imaju penzionera u svojoj porodici, da li planiraju sutra i oni biti penzioneri sa tako izdašnom penzijom?

Mislio sam na sugradjane Milana Vukelića? Da li žele da neko njihov završi tako, i da li mogu mirno gledati kako njegova porodica pati?

Mislio sam na ljude koji bi podržali Slobodana Vaskovića i slobodu medija i osudili napad na njegovo dijete.

Mislio sam na ljude poput Dragomira Babića i njegovu NVO "Narodni front".

Mislio sam na LJUDE poput Trebinjca Srđana Aleksića.
Majami

Post by Majami »

Pa heeeeeej ljudi, ovdje u SA se nazalost desio niz strasnih stvari zaredom, ljudi se poceli okupljati (vazno: i ja sam na svim tim okupljanjima (!!)) i sta sad, u cemu je zaboga problem s obrusavanjem na Banja Luku.... jel to nekom lakse ovdje sto imamo ovu temu na kojoj se pljuje po gradjanima BL koji ne izlaze na ulice...??!! Ili to hocemo da kazemo kako smo mi dobri, a oni losi, jer jos nisu izasli na ulicu...Mislim, heloooou???!!!!!!
newone

Post by newone »

Sarajevo je zila kucavica Bosne i Hercegovine i iz Sarajeva se sire sve i dobre i lose vibracije.
Ne ocekujte iz Banja Luke promjene. Ne ocekujte ih niti iz bilo kog drugog grada.
Daj te pozitivan primjer drugima i pokazite da stvari mozete promjeniti u Sarajevu.
Kada se lijepe stvari dese u Sarajevu, one ce se prosiriti na cijelu Bosnu i u to budite uvjereni.
Sarajevo je centar Bosne i Hercegovine!!
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

losha wrote:
Maja_XXX wrote:
Broj stanovnika nije nesto sto bi trebala prepustiti slobodi svoga misljenja. Opstina Novi Grad ima otprilike stanovnika kao Banja Luka (oko 150.000).

A drugo....kad te covjek cita rekao bi da su u Sarajevu svako malo neki protesti...
U BL danas po nezvanicnim podacima zivi izmedju 250 i 300000 stanovnika. Ipak od tog broja tek nekih 100000 su mozda zaista Banjalucani, ostalo sve su dosljaci iz Hrvatske krajine i okoline. Banjalucani su u BL manjina pa se od njih i nemogu ocekivati inicijative pro-BiH orijentacije.
Post Reply