Isti, ali kao što @palermo kaže, primjeniti evropske norme u politici zapošljavanja, pa ako popoloviš broj zaposlenih u kantonalnim administracijama, to bi bilo kao da popoloviš broj kantona i smanjenjem birokratije imaš potrebne uštede.radostan dan wrote:broj kantona isti ili...
Ima li nam spasa?
- Skijaš
#401 Re: Ima li nam spasa?
-
radostan dan
#402 Re: Ima li nam spasa?
koje ovlasti zadrzavaju entiteti i kako zastiti hrvate?
- Skijaš
#403 Re: Ima li nam spasa?
Prvo određuje Brisel, odnosno ne određuje šta se zadržava nego šta se prenosi na državu. Još jednom, nama trebaju ustavne reforme koje su neophodne za evroatlantske integracije. A tema o zaštiti Hrvata postoji i stvar je manje-više usaglašena između HDZ-a i Sarajeva. Bez daljih podjela.radostan dan wrote:koje ovlasti zadrzavaju entiteti i kako zastiti hrvate?
-
radostan dan
#404 Re: Ima li nam spasa?
Brisel? Kako ovo da tumačim, kao - on će, ili - trebao bi?
Znam za temu, neću da se petljam, a previše stranica je, pa se razvodnilo,,,uglavnom, drago bi mi bilo čuti ako je dogovor postignut.
Znam za temu, neću da se petljam, a previše stranica je, pa se razvodnilo,,,uglavnom, drago bi mi bilo čuti ako je dogovor postignut.
- Skijaš
#405 Re: Ima li nam spasa?
Treba prestati s glupiranjem o ukidanjima (entiteta, državnog pravosuđa, itd) i okrenuti se reformi koja nam je potrebna u procesu evroatlantskih integracija. Kad zaglavimo u različitim tumačenjima, Brisel treba intervenisati i ponuditi kompromisno rješenje ili izabrati jedno od postojećih koje smatra prihvatljivim.radostan dan wrote:Brisel? Kako ovo da tumačim, kao - on će, ili - trebao bi?
-
radostan dan
#406 Re: Ima li nam spasa?
zbog specifičnosti u kojoj smo (ili kakvi smo) brisel se i ne ponaša kao neko ko mačem siječe (presiječe) stvar, ili problem.
uopšteno, slažem se sa postom.
- Skijaš
#407 Re: Ima li nam spasa?
OK, neka bar ponude kompromisna rješenja. A to neće (kao što ne bih ni ja na njihovom mjestu) da izgleda kako Tihić ili Lagumdžija uspješno sarađuju s Dodikom i da su uvijek kao vrlo blizu dogovora. Zašto da se bilo ko miješa u tu idilu ?radostan dan wrote:zbog specifičnosti u kojoj smo (ili kakvi smo) brisel se i ne ponaša kao neko ko mačem siječe (presiječe) stvar, ili problem.
-
radostan dan
#408 Re: Ima li nam spasa?
e vidiš, tu se ja i ti razlikujemo...ja vidim taj upliv eu-a, a ti...pa mozda i vidis, ali bi da bude transparentniji, odlucniji, jaci, veci...
a to eu sebi niti moze dozvoliti, niti zeli, a bogami u odredjenoj mjeri i ne moze.
i sta sad...zaglavljeni smo.
ok, da vidimo sta mozemo...hajde da preskocimo te klizave kategorije - narodi, nacionalnosti...predjimo na termin drustvo.
kako unaprijediti drustvo, kako ga ocistiti?
kako formirati nezavisnu komisiju, inspektorat koji ce se boriti protiv kriminala i korupcije?
kako formirati nezavisnu komisiju koja ce biti poslana u hrvatsku da vidi, popise i zakljuci sta treba ciniti da nas eu ne ishandri kada (ako ikad) budemo dio nje (sigurno nas neće tamo primiti zbog lijepih trepavica)?
a to eu sebi niti moze dozvoliti, niti zeli, a bogami u odredjenoj mjeri i ne moze.
ok, da vidimo sta mozemo...hajde da preskocimo te klizave kategorije - narodi, nacionalnosti...predjimo na termin drustvo.
kako formirati nezavisnu komisiju, inspektorat koji ce se boriti protiv kriminala i korupcije?
kako formirati nezavisnu komisiju koja ce biti poslana u hrvatsku da vidi, popise i zakljuci sta treba ciniti da nas eu ne ishandri kada (ako ikad) budemo dio nje (sigurno nas neće tamo primiti zbog lijepih trepavica)?
- Boom71
#409 Re: Ima li nam spasa?
ja sam sve skepticniji da ova dosadanja i sadasnja garnitura politicara moze bilo sta korisno da uradi.u stvari oni su i krivci za stanje drustva.tu negdje su i razlozi zbog cega mz ne povlaci konkretne poteze.kao da cekaju da se pojave novi partneri.ozbiljniji.radostan dan wrote:e vidiš, tu se ja i ti razlikujemo...ja vidim taj upliv eu-a, a ti...pa mozda i vidis, ali bi da bude transparentniji, odlucniji, jaci, veci...
-
radostan dan
#410 Re: Ima li nam spasa?
Pa ne treba biti baš toliki pesimista...ako je 92-95 neka nulta tačka, ipak smo daleko iznad nje. Često sam u drugim okolnim državama, neke imaju više potencijala, neke manje, pa mi se opet čini da je u BiH stanje bolje (ovdje govorim o državnom aparatu, visinama plata, cijenama usluga itd). Sistem PIO, broj nezaposlenih i sl je pak druga priča.
Znači ima osnova...ova generacija političara koju pominješ, moram ti reći kako ja to doživljavam - ne moram se slagati sa npr politikom Lagumdžije ili Dodika, ali dok su ekonomski pokazatelji takvi (grozni su, ali su u okruženju još grozniji, a ja se ne mogu upoređivati sa Texasom jbg, nego sa svojom okolinom), nisam za nikakve sječe knezova, revolucije i kontrarevolucije, već za postupne promjene u vezi društva i ekonomije.
Naši organizmi teško podnose nagle prelaze sa kneževina i banovina u carstva, iz njih u monarhije, iz monarhija u kraljevstva, iz kraljevstva u komunizam, iz komunizma u kapitalizam
.
Kriminal, korupcija i nepotizam nemaju veze sa nacijom, nacionalizmom, vjerskim opredjeljenjem...
Znači ima osnova...ova generacija političara koju pominješ, moram ti reći kako ja to doživljavam - ne moram se slagati sa npr politikom Lagumdžije ili Dodika, ali dok su ekonomski pokazatelji takvi (grozni su, ali su u okruženju još grozniji, a ja se ne mogu upoređivati sa Texasom jbg, nego sa svojom okolinom), nisam za nikakve sječe knezova, revolucije i kontrarevolucije, već za postupne promjene u vezi društva i ekonomije.
Naši organizmi teško podnose nagle prelaze sa kneževina i banovina u carstva, iz njih u monarhije, iz monarhija u kraljevstva, iz kraljevstva u komunizam, iz komunizma u kapitalizam
Kriminal, korupcija i nepotizam nemaju veze sa nacijom, nacionalizmom, vjerskim opredjeljenjem...
-
kowalski1
#411 Re: Ima li nam spasa?
rješavanje hrvatskog pitanja jeste etnoteritorijalizacija, održavanje trentutnog stanja jeste etnoteritorijalizacija, mijenjanje stanja nasiljem (mada ja ne znam kako, a mnogi o ovome pričaju) bi izazvalo totalni haos i definitivni kraj bosne. mi smo u nekoj vrsti mišolovke uhvaćeni na pola, i šta god da se uradi će biti pogrešan potez.Skijaš wrote:zadržavanje visokog stepena decentralizacije tj. zadržavanje entiteta i kantona, rješavanje "hrvatskog pitanja" kroz institucije te odustajanje od projekta etnoteritorijalizacijekowalski1 wrote:reci onda, šta je rješenje?
- Skijaš
#412 Re: Ima li nam spasa?
Pa da je to bilo izvodivo, do sad bi bilo urađeno. Onaj ko hoće da zajebe Bošnjake getoizacijom, pravda transformaciju FBiH u isključivo bošnjački entitet jer ako prihvataš nepravdu kao moguće rješenje, nemaš pravo da se buniš kad se nepravdu tebi čini. I zato rješenja treba tražiti kroz institucije jer se samo tako može izbjeći i getoizaciju Bošnjaka i eliminaciju Hrvata kao političkog faktora.kowalski1 wrote:rješavanje hrvatskog pitanja jeste etnoteritorijalizacija,Skijaš wrote:zadržavanje visokog stepena decentralizacije tj. zadržavanje entiteta i kantona, rješavanje "hrvatskog pitanja" kroz institucije te odustajanje od projekta etnoteritorijalizacijekowalski1 wrote:reci onda, šta je rješenje?
-
radostan dan
#413 Re: Ima li nam spasa?
Pa Hrvati su upravo kroz institucije eliminisani kao pol. faktor.
- Skijaš
#414 Re: Ima li nam spasa?
A rješenja kojim se krpi te rupe u sistemu postoje i manje-više su usaglašena. Imaš li ti neku bolju ideju ?radostan dan wrote:![]()
Pa Hrvati su upravo kroz institucije eliminisani kao pol. faktor.
-
radostan dan
#415 Re: Ima li nam spasa?
Hrvati nisu zadovoljni tim zakrpama.
- Skijaš
#416 Re: Ima li nam spasa?
OK, predlažeš da zajebemo Bošnjake ? Jer ako se mora prihvatiti taj zahtjev za Trećim (da bi Čović bio zadovoljan) a ne damo ni komad manjeg entiteta za taj Treći, na to se svodi, na sjebavanje Bošnjaka.radostan dan wrote:Hrvati nisu zadovoljni tim zakrpama.
-
radostan dan
#417 Re: Ima li nam spasa?
A šta je tvoj predlog, da ostane ovako- koga uhvatiše, toga i je.aše...Skijaš wrote:OK, predlažeš da zajebemo Bošnjake ?radostan dan wrote:Hrvati nisu zadovoljni tim zakrpama.
Ne mora se prihvatiti zahtjev za trećim, ali im se ne moraju ni podmetati kukavičija jaja.
A ako bi se pak išlo nekim čudom i na treći, nije ni teritorija RS-a van igre. I šta sad?
- armin071
#418 Re: Ima li nam spasa?
Interesantno koja briga za Hrvate i to što je najtužnije ta ista "briga" upravo dolazi sa onih prostora gdje su Hrvati gotovo 100% protjerani.... To je nešto slično kao da se sada nacisti iz Njemačke počnu brinuti za "ugrožene" Židove u Izraelu. Ne bi me iznenadilo da još i Srbi budu "ugroženi" u PC pa da onda baš bude tragikomedija...
- Skijaš
#419 Re: Ima li nam spasa?
Nije to izbor, to je lažna dilema. S jedne strane imamo rješenje koje štiti Hrvate od preglasavanja ali s kojim HDZ nije sretan jer ne vodi Herceg Bosni. S druge strane imamo otvorenu nepravdu. Pa kad tako postaviš stvar, pravedno rješenje s kojim niko nije sretan (ali je pravedno) ili nepravedno rješenje, izbor poštenom čovjeku ne bi trebao biti težak.radostan dan wrote:A šta je tvoj predlog, da ostane ovako- koga uhvatiše, toga i je.aše...Skijaš wrote:OK, predlažeš da zajebemo Bošnjake ?radostan dan wrote:Hrvati nisu zadovoljni tim zakrpama.
Bošnjaci bi možda željeli građansku BiH u kojoj nema konstitutivnih naroda nego se vlada prostom većinom, ali to ne mogu imati bez obzira na to koliko bi ih to činilo sretnim. Naš cilj treba da bude pravedno uređenje, a ne ispunjavanje želja pojedinih etničkih grupa, pogotovo ako se nečijom željom pravda nepravdu nad nekim.
želja Hrvata = Herceg Bosna ----- nepravda po Bošnjake
želja Bošnjaka = građanska FBiH ----- nepravda po Hrvate
pravda po Hrvate = zaštita od preglasavanja
pravda po Bošnjake = izbjegavanje dalje etnoteritorijalizacije
Vidiš li razliku između želja i pravde ?
- Skijaš
#420 Re: Ima li nam spasa?
Kakva jaja ? Da mi primjer.radostan dan wrote:Ne mora se prihvatiti zahtjev za trećim, ali im se ne moraju ni podmetati kukavičija jaja.
Ne bih volio da se krene tim putem, ali ako niti jedan narod ne tretiramo kao miševe koji treba da se zadovolje onim što ostane nakon što drugi zadovolje svoje apetite, dijelite. Međutim, ovo što se pokušava uraditi Bošnjacima pod krinkom "pravde za Hrvate" nije pravedno.A ako bi se pak išlo nekim čudom i na treći, nije ni teritorija RS-a van igre. I šta sad?
-
radostan dan
#421 Re: Ima li nam spasa?
Drugi pasus, prva rečenica, treća riječ (-možda-,nepotrebna).
Za ostalo - vrati stanje u npr 2006, 2007. i riješen problem.
Za ostalo - vrati stanje u npr 2006, 2007. i riješen problem.
- Skijaš
#422 Re: Ima li nam spasa?
pojasni molim teradostan dan wrote:vrati stanje u npr 2006, 2007. i riješen problem.
-
radostan dan
#423 Re: Ima li nam spasa?
pa ja ne mogu da ti objasnim ni stepen angazovanja strendzera, prag kako ti kazes, a ne ovo...ajd, svako dobro, nastavite vi, ja se povlacim...
uglavnom, spasa nam ima, radite sta god hocete, ali nemojte kukala vam majka da mi plata kasni
- Skijaš
#424 Re: Ima li nam spasa?
Pa ti meni kažeš "možeš li mi ovo malo razigrati...tenks" i ja pojasnim. Ne znam šta hoćeš, ovo je forum i ako imaš stav trebaš biti spreman i objasniti ga. A ne da kad dođemo ovako blizu do političke vizije koju zastupaš, odjednom bježiš.radostan dan wrote:![]()
pa ja ne mogu da ti objasnim ni stepen angazovanja strendzera, prag kako ti kazes, a ne ovo...ajd, svako dobro, nastavite vi, ja se povlacim...
uglavnom, spasa nam ima, radite sta god hocete, ali nemojte kukala vam majka da mi plata kasni
-
radostan dan
#425 Re: Ima li nam spasa?
Skijaš, nemoj života ti, dovoljno smo se izobjašnjavali...ko je šta shvatio-shvatio je.
Uzdravlje, do sutra
Uzdravlje, do sutra