Velikosrpstvo : ideja da srpski narod ima ekskluzivno pravo nad bilo kojim dijelom teritorije van granica Srbije. Nije velikosrpstvo tražiti da gradske vlasti Sarajeva vrate zgradu bogoslovije SPC-u, nije velikosrpstvo tražiti da u Zenici srpski jezik ima ravnopravan status sa bosanskim. Nismo djeca kolega, znamo i ti i ja šta je ovdje posrijedi.radostan dan wrote:i ovo je tačno...želja mi je bila da preciziramo - velikosrpstvo -. tema je krenula od revolucije, pa se prešlo na agrar, pa smo došli do društva...Skijaš wrote:
Kolega je pokušao biti duhovit kada se spomenulo velikosrpstvo, nije ga niko pitao koji jogurt pije. A termin "velikosrbi" se koristi upravo da bi se zaštitilo Srbe od generalizacija, kako bi se izbjeglo pljuvanje po čitavom narodu pošto većina Srba ne vidi neku draž u gaženju i maltretiranju drugih.
Ima li nam spasa?
- Skijaš
#251 Re: Ima li nam spasa?
-
radostan dan
#252 Re: Ima li nam spasa?
sudeći po postovima na zadnje dvije strane, velikosrpstvo ima malo širu definiciju, zar ne skijaš?
- Skijaš
#253 Re: Ima li nam spasa?
A ti, od onih kod kojih si to primjetio, traži da postave definiciju i onda ćemo ti i ja zajedno istu demontirati. Velikosrpstvo, ta gorespomenuta ideja se može manifestovati na razne načine, ali to što ti voliš jogurt kojeg se pravi u Srbiji nema veze sa velikosrpstvom.radostan dan wrote:sudeći po postovima na zadnje dvije strane, velikosrpstvo ima malo širu definiciju, zar ne skijaš?
-
radostan dan
#254 Re: Ima li nam spasa?
ma dobro, meni je drago da si ti skontao cilj mog posta...da malo rezimiramo...
krenuli smo od revolucije ( daL se tako i tema u prvom trenutku zvala
)...
većina smatra da je ista nepotrebna (u onom njenom izvornom obliku).
većina smatra da postoje neiskorišteni potencijali ili resursi, od agrara, poljoprivrede, do promjene zakona koji se tiču ekonomije - poreska poltika, biokratija, bla, bla...
zatim smo se dotakli bh društva...
vrijednosni sistem, obrazovni sistem, odnos prema sebi, pojedincu, grupi (hajde da to nazovemo tako
)
u raspravi o njemu, jedna od teza je bila da ima spasa i nade, ukoliko se dese bitne promjene, ali najbitnija stavka je - velikosrpstvo, tj njegov slom.
ok, da vidimo šta se pod velikosrpstvom ili srbovanjem podrazumjeva u nekim postovima - šabački jogurt, đoković,zvezda, blic i cune gojković.
ima li nam spasa ako 97 posto srpskog naroda konzumira ili doživljava nešto od gore navedenog?
krenuli smo od revolucije ( daL se tako i tema u prvom trenutku zvala
većina smatra da je ista nepotrebna (u onom njenom izvornom obliku).
većina smatra da postoje neiskorišteni potencijali ili resursi, od agrara, poljoprivrede, do promjene zakona koji se tiču ekonomije - poreska poltika, biokratija, bla, bla...
zatim smo se dotakli bh društva...
vrijednosni sistem, obrazovni sistem, odnos prema sebi, pojedincu, grupi (hajde da to nazovemo tako
u raspravi o njemu, jedna od teza je bila da ima spasa i nade, ukoliko se dese bitne promjene, ali najbitnija stavka je - velikosrpstvo, tj njegov slom.
ok, da vidimo šta se pod velikosrpstvom ili srbovanjem podrazumjeva u nekim postovima - šabački jogurt, đoković,zvezda, blic i cune gojković.
ima li nam spasa ako 97 posto srpskog naroda konzumira ili doživljava nešto od gore navedenog?
-
cindrlimindrli
#255 Re: Ima li nam spasa?
Nema to veze sa pobrojanim, ima kad 97 posto stanovnistva stoji iza krmka koji kaze da je raspad BiH neminovanradostan dan wrote:ok, da vidimo šta se pod velikosrpstvom ili srbovanjem podrazumjeva u nekim postovima - šabački jogurt, đoković,zvezda, blic i cune gojković.
i da je to jedino sto ga odzava na vlasti. I da, nema nade, previse je vremena potroseno na mrznju.
Nazalost, to bog otac ne moze rjesiti bez upotrebe sile.
- Miss RX
#256 Re: Ima li nam spasa?
Mislim da ima....Jer koliko vidim jos ima ljudi koji diskutuju o toj temi i traze neko rijesenje....dakle nade ima.problem je tri dimenzioni sistem zemlje,nacionalizam i ogromna korupcija politicara.Jadno i zalosno kakvi su nas politicari dopali.Ali...pitanje je tko ih je izabrao?Odgovor je ,jednostavan:narod.
Oni koji su izabrali ovakve sebicne ,neodgovorne politicare mogu ako pocnu da razmisljaju mogu i da ih smjene da glasaju za nove ljude.Mislim da politicare iza nacionalizama ,narocito Dodik,ustvari prave za sebe ogromno bogatstvo.koje nisu zaradili radom,vec sireci mrznju medju narode.Kad to vecina Bosanaca i Hercegovaca shvati ima nam spasa......Sve dok bauk nacionalizma bude se sirio ovim podrucjima a ne borba za ekonomiju bice jako tesko .
Oni koji su izabrali ovakve sebicne ,neodgovorne politicare mogu ako pocnu da razmisljaju mogu i da ih smjene da glasaju za nove ljude.Mislim da politicare iza nacionalizama ,narocito Dodik,ustvari prave za sebe ogromno bogatstvo.koje nisu zaradili radom,vec sireci mrznju medju narode.Kad to vecina Bosanaca i Hercegovaca shvati ima nam spasa......Sve dok bauk nacionalizma bude se sirio ovim podrucjima a ne borba za ekonomiju bice jako tesko .
-
palermo
#257 Re: Ima li nam spasa?
Ukoliko dovoljan broj stanovništva na definisanom prostoru ne osjeća onaj pozitivni emotivni naboj prema državi u kojoj živi, ona nema dugoročno budućnost.Jay Gatsby wrote:
Vezivno tkivo države je (pri)sila i date okolnosti. Da je po emocijama i željama, karta svijeta bi izgledala potpuno drugačije.
To nema veze sa dudim željama, historijskim oklnostima, i tragičnim sudbinama pojednih nacionalnih zajednica.
Dakle, ukoliko Srbi ne budu osjećali BiH kao svoju domovinu, nužno će se osjećati u njoj kao stranci. Ne zato što ja tako hoću, nego zato što je to njihov izbor.
- zahvalan
#258 Re: Ima li nam spasa?
Bosanci mogu uciti od stanovnika nezavisne republike KOSOVO
Pametnom dosta

Pametnom dosta
- Skijaš
#259 Re: Ima li nam spasa?
To sam ja rekao i to je tačno. Imamo političke strukture koje se moralo vojno obuzdati i silom uvjeriti da poštuju teritorijalni integritet države, ali pošto nije došlo do jasne i neupitne pobjede niti jedne strane, imamo ovo stanje nezavršenog rata. Pa iako su pomaci mogući u dosta sfera svakodnevnog života, društvo je ipak u stalnom grču izazvanom što stvarnom, što izmišljenom ugroženošću, a bitan napredak je tu nemoguće ostvariti.radostan dan wrote:jedna od teza je bila da ima spasa i nade, ukoliko se dese bitne promjene, ali najbitnija stavka je - velikosrpstvo, tj njegov slom.
Pa ako misliš da je neko tumačenje pogrešno, ispraviš čovjeka i ideš dalje.ok, da vidimo šta se pod velikosrpstvom ili srbovanjem podrazumjeva u nekim postovima
-
Jay Gatsby
#260 Re: Ima li nam spasa?
Ukoliko Srbi ne budu osjećali BiH kao svoju domovinu, to ne znači da će BiH nestati ili da dugoročno nema budućnost. Posebno ako u BiH postoji dovoljan broj stanovništva na definisanom prostoru koji osjeća pozitivni naboj prema državi u kojoj živi.palermo wrote:Ukoliko dovoljan broj stanovništva na definisanom prostoru ne osjeća onaj pozitivni emotivni naboj prema državi u kojoj živi, ona nema dugoročno budućnost.Jay Gatsby wrote:
Vezivno tkivo države je (pri)sila i date okolnosti. Da je po emocijama i željama, karta svijeta bi izgledala potpuno drugačije.
To nema veze sa dudim željama, historijskim oklnostima, i tragičnim sudbinama pojednih nacionalnih zajednica.
Dakle, ukoliko Srbi ne budu osjećali BiH kao svoju domovinu, nužno će se osjećati u njoj kao stranci. Ne zato što ja tako hoću, nego zato što je to njihov izbor.
- Skijaš
#261 Re: Ima li nam spasa?
Oni su dobili državu zbog nas u BiH. Stajali su po strani i čekali da vide kako će se ovdje završiti rat, a ni tad nisu sami napravili neke vojne uspjehe. Kad im je NATO razvalio Slobodanovu vojsku, oni su se nešto počeli kofrčiti i zbog njih su strane trupe morale čuvati pravoslavne crkve oko kojih na kilometre nije bilo niti jednog srbijanskog vojnika ni policajca. Ne vidim šta mi to možemo naučiti od Kosovara.zahvalan wrote:Bosanci mogu uciti od stanovnika nezavisne republike KOSOVO
-
palermo
#262 Re: Ima li nam spasa?
Naravno. Zar sam ja nešto drugo rekao ?Jay Gatsby wrote:
Ukoliko Srbi ne budu osjećali BiH kao svoju domovinu, to ne znači da će BiH nestati ili da dugoročno nema budućnost. Posebno ako u BiH postoji dovoljan broj stanovništva na definisanom prostoru koji osjeća pozitivni naboj prema državi u kojoj živi.
-
radostan dan
#263 Re: Ima li nam spasa?
Skijaš wrote:
Pa ako misliš da je neko tumačenje pogrešno, ispraviš čovjeka i ideš dalje.
- zahvalan
#264 Re: Ima li nam spasa?
Skijaš wrote:Oni su dobili državu zbog nas u BiH. Stajali su po strani i čekali da vide kako će se ovdje završiti rat, a ni tad nisu sami napravili neke vojne uspjehe. Kad im je NATO razvalio Slobodanovu vojsku, oni su se nešto počeli kofrčiti i zbog njih su strane trupe morale čuvati pravoslavne crkve oko kojih na kilometre nije bilo niti jednog srbijanskog vojnika ni policajca. Ne vidim šta mi to možemo naučiti od Kosovara.zahvalan wrote:Bosanci mogu uciti od stanovnika nezavisne republike KOSOVO
Nemoj zuriti da mi odgovoris,razmisli o stanovnistvu KOSOVA ?
- hrle1976
#265 Re: Ima li nam spasa?
Henry Chinaski wrote:Hipotetički:
Od kojih bi se ljudi trebalo sastojati rukovodstvo stranke za koju bi ste smatrali da može napraviti promjenu?
To ne moraju biti ljudi koji su sad u politici, čak mogu biti i ljudi za koje sigurno znate da se nikad neće baviti politikom. Čisto da vidimo, ima li bar teoretske šanse da progledamo nekad.
Znam da je pravilo da postavljač teme da neki svoj komentar ali ja više nemam nikakvu ideju! Pomagajte...
Nema. Zalostno je to, ali terba biti realan. BiH je postala drzava pojedinaca a ne naroda. Uloga naroda je jednaka ulozi statisticara u filmovima. Tu su samo da popune sliku, a glavni akteri umacu prste u med. Zatim drzava sa tri konstitutivna naroda je absurd. Po nekom normalnom pravilu bi trebalo biti jedan narod sa razliticim vijerskim praksama. A ne tri naroda u jednoj drzavi. To "nema" bas ni u Svicarskoj, jer svi oni su drzavljani svog kantonskog porijekla.
- Skijaš
#266 Re: Ima li nam spasa?
To je neprihvatljivo. Nada uvijek postoji a svako od nas treba dati svoj maksimum kako bi u svom ličnom i profesionalnom svijetu živjeli tu promjenu koju očekujemo od društva. Političari su naše ogledalo jer dolaze iz naroda, pa ako je u narodu "in" krasti i varati, to će se raditi i na višim nivoima i sa većim ciframa. Mi se trebamo mijenjati.hrle1976 wrote:Nema. Zalostno je to, ali terba biti realan.
Apsurd je kad neko misli da pomaže državu pravdajući separatizam.Zatim drzava sa tri konstitutivna naroda je absurd.
- zahvalan
#267 Re: Ima li nam spasa?
pogresno ste me shvatiliReligious Fantastic wrote:![]()
![]()
Ne samo to. Ni punih dvije godine nakon što im je NATO predao Kosovo i faktički im stvorio državu, ta bagra puca po francuskim i njemačkim vojnicima jer im ne daju preko mosta da se obračunaju sa srbima. A da ne pominjemo to da je famozna UCK dugo bila na listi terorističkih organizacija...jel' se to na njih trebamo možda ugledati?! WTF?!Skijaš wrote:Oni su dobili državu zbog nas u BiH. Stajali su po strani i čekali da vide kako će se ovdje završiti rat, a ni tad nisu sami napravili neke vojne uspjehe. Kad im je NATO razvalio Slobodanovu vojsku, oni su se nešto počeli kofrčiti i zbog njih su strane trupe morale čuvati pravoslavne crkve oko kojih na kilometre nije bilo niti jednog srbijanskog vojnika ni policajca. Ne vidim šta mi to možemo naučiti od Kosovara.zahvalan wrote:Bosanci mogu uciti od stanovnika nezavisne republike KOSOVO
od 2 miliona na Kosovu 1.9 je Albanaca,ovo za preko mosta necu komentarisati. Svi su krivi samo su srbi nevinascad(zajebi pricu odmah ti u mjestu pored Sarajeva osvanu plakati podrske ratnim zlocincima)
Znaci kad budes imao apsolutnu vecinu (negdje oko 80 % stanovnistva da voli i gine za Bosnu onda se mozes boriti protiv neimastine korupcije,kriminala u Politici itd itd )
Dok su Bosanci mislili da zive u multieticnom drustvu zvanom Komunizam lagano se spremalo ono sto jedan narod na balkanu uce od malena a to je teritorijalno osvajanje)
-
Jay Gatsby
#268 Re: Ima li nam spasa?
Shvatio sam te drugačije. Nedostaci neverbalne komunikacije.palermo wrote:Naravno. Zar sam ja nešto drugo rekao ?Jay Gatsby wrote:
Ukoliko Srbi ne budu osjećali BiH kao svoju domovinu, to ne znači da će BiH nestati ili da dugoročno nema budućnost. Posebno ako u BiH postoji dovoljan broj stanovništva na definisanom prostoru koji osjeća pozitivni naboj prema državi u kojoj živi.
- Skijaš
#269 Re: Ima li nam spasa?
Ko kaže ? Otkud ti taj procenat ?zahvalan wrote:pogresno ste me shvatiliReligious Fantastic wrote:![]()
![]()
Ne samo to. Ni punih dvije godine nakon što im je NATO predao Kosovo i faktički im stvorio državu, ta bagra puca po francuskim i njemačkim vojnicima jer im ne daju preko mosta da se obračunaju sa srbima. A da ne pominjemo to da je famozna UCK dugo bila na listi terorističkih organizacija...jel' se to na njih trebamo možda ugledati?! WTF?!Skijaš wrote:
Oni su dobili državu zbog nas u BiH. Stajali su po strani i čekali da vide kako će se ovdje završiti rat, a ni tad nisu sami napravili neke vojne uspjehe. Kad im je NATO razvalio Slobodanovu vojsku, oni su se nešto počeli kofrčiti i zbog njih su strane trupe morale čuvati pravoslavne crkve oko kojih na kilometre nije bilo niti jednog srbijanskog vojnika ni policajca. Ne vidim šta mi to možemo naučiti od Kosovara.
od 2 miliona na Kosovu 1.9 je Albanaca
Znaci kad budes imao apsolutnu vecinu (negdje oko 80 % stanovnistva da voli i gine za Bosnu onda se mozes boriti protiv neimastine korupcije,kriminala u Politici itd itd )
To što pišeš su šovinističke gluposti. Srbi su častan narod i upravo se zbog plemenitih ljudi u tom korpusu danas može naći BiH i Bošnjake kao politički faktor. Jer kad su na kostima Jasenovca mogli graditi Veliku Srbiju, kad je rojalistički pokret uživao podršku Londona, misleći Srbi se okreću suživotu, bratstvu i jedinstvu. A ti tu mržnju koju prosipaš, fino skupi u zavežljaj i vrati onom ko te opteretio istom.Dok su Bosanci mislili da zive u multieticnom drustvu zvanom Komunizam lagano se spremalo ono sto jedan narod na balkanu uce od malena a to je teritorijalno osvajanje)
- zahvalan
#270 Re: Ima li nam spasa?
dobro neka bude po tvom,samo da konstatujem da se ti ni skim ne slazes. To ne znaci da ti nekada nisi upravu al eto cisto da znas.(ovo sam ozbiljan vazda nesto kontriras i pametujes tvoja mora uvijek biti zadnja)
Upravu si Srbi su fine komsije ne bi oni klali ljude po Srebrenici,ma jok gdje ce oni to. Ne bi oni nikada vrsili etnicko ciscenje.
Upravu si Srbi su fine komsije ne bi oni klali ljude po Srebrenici,ma jok gdje ce oni to. Ne bi oni nikada vrsili etnicko ciscenje.
-
Jay Gatsby
#271 Re: Ima li nam spasa?
U ovom zadnjem krugu naših "balkanskih razigravanja" svi pokazujemo kakve je ko časti. Nekima, vala, nije nimalo na čast.Skijaš wrote:
To što pišeš su šovinističke gluposti. Srbi su častan narod i upravo se zbog plemenitih ljudi u tom korpusu danas može naći BiH i Bošnjake kao politički faktor. Jer kad su na kostima Jasenovca mogli graditi Veliku Srbiju, kad je rojalistički pokret uživao podršku Londona, misleći Srbi se okreću suživotu, bratstvu i jedinstvu. A ti tu mržnju koju prosipaš, fino skupi u zavežljaj i vrati onom ko te opteretio istom.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#272 Re: Ima li nam spasa?
2005.g. sam se spremao na pečalbu jedno 16 tisuća km daleko, misliš da sam kod komšija i rođaka našao para na posudbu za tog dalekog putovanja. Jok, u bh. entitetu R.Srpska sam našao ko će mi posuditi. Vraćeno od prve plate.zahvalan wrote:dobro neka bude po tvom,samo da konstatujem da se ti ni skim ne slazes. To ne znaci da ti nekada nisi upravu al eto cisto da znas.(ovo sam ozbiljan vazda nesto kontriras i pametujes tvoja mora uvijek biti zadnja)
Jedna sestrina predratna kolegica sa posla u Tkaonici ćilima bijaše dobra i posudi mi nekih 8 000 KM.
- Skijaš
#273 Re: Ima li nam spasa?
Slažem se sa 99.99 % stvari koje napišu recimo @palermo ili @ultima_palabra (i ima ih još bar pet na forumu kojima bih skoro svaki komentar mogao potpisati) a i onih 00.01 % sam vjerovatno samo pogrešno razumio. To što se s tobom ne slažem, nije do mene, nego do tvojih pogrešnih stavova.zahvalan wrote:dobro neka bude po tvom,samo da konstatujem da se ti ni skim ne slazes. To ne znaci da ti nekada nisi upravu al eto cisto da znas.(ovo sam ozbiljan vazda nesto kontriras i pametujes tvoja mora uvijek biti zadnja)
To nisu radili Srbi nego velikosrbi. Srba je bilo i u uniformi ARBiH, a neki su bježeći od mobilizacije u vojsku poludjelog Karadžića, zbrisali za Vankuver. Od svih ljudi koji su bili u redovima VRS-a, jako je mali procenat onih koji su činili zločine. Taj vojni sistem jeste bio zločinački i genocidan jer su mu na čelo postavljeni bolesnici, ali prosječan Srbin koji je bio u uniformi VRS-a, nije zločinac.Upravu si Srbi su fine komsije ne bi oni klali ljude po Srebrenici,ma jok gdje ce oni to. Ne bi oni nikada vrsili etnicko ciscenje.
- Intimus
#274 Re: Ima li nam spasa?
Albanci na Kosovu (i u Albaniji) su JEDAN narod. U Albaniji je oko 70% muslimana, 20% pravoslavaca i 10% katolika. Miloševićeva propaganda u pojedinim momentima svoje je zločine pokušala opravdati "borbom protiv terorizma" i protiv "islamskog fundamentalizma", jer im je u agresiji na BIH igranje na tu prljavu kartu podjela po vjerskoj osnovi i sataniziranju muslimana u dobroj mjeri upalilo (Engl., Franc.) Na Kosovu nije, baš zbog te pripadnosti jednom narodu i nepostojanja podjela zbog različite vjerske pripadnosti. Ogromna je to razlika u odnosu na BiH.
-
radostan dan
#275 Re: Ima li nam spasa?
mora UP na prvi maj, tema se ne odnosi samo na društvo...