Hvala Bogu da se jednom nesto pametno uradi !!!

Sogan

Post by Sogan »

cyprus wrote:
Sogan wrote:Vidis, mi koji se drzimo plicaka smatramo da genocida nebi bilo bez ambicija o RS-u (citaj Velikoj Srbiji), a u te dubine po kojima ti i takvi operirate nemam namjeru da se upustam na ovom forumu :-)
Poštujem, al zašto onda vi iz plićaka branite nama da idemo u dubinu? :-) :-)
Zato sto nas povlacite u vase utopljenicke nebuloze :-)

p.s. zamolila me jedna eminentna forumashica da ovo prenesem, a mislim da je adekvatno u okviru ove replike:

"...napisi Him da je etničko čišćenje eufemizam koji je osmislila Bilja Plavšić i koji nema nikakvo pravno utemeljenje, nikad niko na svijetu nije niti gonjen, niti osuđen za etničko čišćenje! Ako ima ja to budem objašnjavala, zaklat ću nekog zubiuma, bolje mi je da se ne upuštam u raspru"

:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

harka wrote:
cyprus wrote:
Sogan wrote: RS postoji radi, izmedju ostalog, i genocida. To sto je ja smatram genocidnom tvorevinom, ili bilo ko drugi, ne predstavlja istovremeno tvrdnju da je RS posljedica iskljucivo genocida :roll: i sta je uopste smisao tvog cjepidlacenja? dosadno ti?
Ja ti samo velim da bi RS postojala i bez počinjenja genocida. I to je to. Ti si me natjero da cjepidlačim sa svojim površnim stavovima.

kako mislis da bi postojala i bez genocida.Daytonski sporazum je potpisan poslije genocida.Prije toga su poubijali i protjerali muslimaski i hrvatski narod.Da mi nismo poubijani i protjerani i da smo glasali za rs onda bi postojala,a ovako meni nije jasno o cemuti to pises.nastala je na protjerivanju i ubijanju i stim je za mene genocidna tvorevina,a sto se morao daytonski sporazum potpisati razlog je da prestane bas taj genocid.potpisano je pod pritiskom i vanjskim i unutarnjim.Da nije potpisan bilo bi jos vise zrtava,a onda bi mi ovdje razglabali i krivili tadasnje prestavnike eto zbog njih su pale ovolike zrtve jer nisu potpisali.Nasa posla :roll: lako je Hrvatskoj i Srbiji oni su jednonacionalni dogovorice se,a nama su ovdje u BiH koji ovu zemlju dozivljavamo kao jednu i jedinu nam drzavu ostavili da se bocimo sa njihovom dijasporom.Ustvari njihova dijaspora samo kad im trebaju,al haj ti to dokazi srbima i hrvatima u BiH.prosto receno haj ti dokazi budali da je budala.
Ostajte mi pozdravljeni i za sljedece izbore prijavite se kao kandidati
jer kako vidim niko nista ne zna samo ovdje par jednih te istih.Ma vi cete to bolje :zzzz:
Hoces da kazes da nije bilo Srebrenice da ne bi bilo dejtonskog sporazuma?
suncokret13

Post by suncokret13 »

erised traeh wrote:
Maraschino wrote:..............

sinoć ja vidio hareta kako šeta bentbašom s nekakvim jaranom (10-tak godina straijim od njega). Bez bodyguarda, u farmerkama, opušteno časkaju........ :)

pa sto ce mu bodyguarda ???

da ga cuvaju od naroda koji ga je izabrao ??????
artzy

Post by artzy »

cyprus wrote:
Sogan wrote:
cyprus wrote: Kad kažeš da je RS genocidna tvorevina, složio bi se ako misliš da je ona tvorevina koja je počinila genocid, a ne bi ako misliš da je ona tvorevina koja postoji kao posljedica genocida.

Mada, u principu, ja RS-u ne bih dao titulu tvorevina, jer se time kontraproduktivno istoj daje još više na značaju. Za mene RS predstavlja ništa drugo nego administrativno-upravnu jedinicu države u kojoj ja živim.
RS postoji radi, izmedju ostalog, i genocida. To sto je ja smatram genocidnom tvorevinom, ili bilo ko drugi, ne predstavlja istovremeno tvrdnju da je RS posljedica iskljucivo genocida :roll: i sta je uopste smisao tvog cjepidlacenja? dosadno ti?
Ja ti samo velim da bi RS postojala i bez počinjenja genocida. I to je to. Ti si me natjero da cjepidlačim sa svojim površnim stavovima.
Jedini nacin da nesto kao rs nastane je vid genocida (ili tzv "humano preseljenje"). Jedini nacin da izmjestis toliki narod je rat i to je Karadzic znao. Kao takva ona se ne moze prihvatiti kao "stanje stvari". Dayton kao "mirovni sporazum" ne moze zabetonirati stanje stvari proizaslo iz upotrebe sile. Cak i bez oficijelnog proglasenja zlocina genocidom takva tvorevina i vlasnistvo jednog naroda na tu teritoriju nije prihvatljivo.

Citajuci zapisnike sa skupstina rs kroz godine jasne su namjere i aktivnosti koje ne mozes karakterisati kao nesto drugo nego genocid. Bez obzira je li ga neki sud proglasio genocidom "na cijeloj teritoriji".

"Fizicko odvajanje", "humano preseljenje", "izbjeglistvo uzrokovano ratnim sukobima" "nema Bosnjaka u Prijedoru iako su bili vecina....veliki uspjeh..." sve su rijeci koje najbolje govore o njihovim namjerama i gdje su genocid nad Bosnjacima uveli u um Srba kao nesto prihvatljivo i normalno.

Bez genocida ne bi podrinje moglo biti u rs ni po kojoj logici. Zato; mogla bi rs postojati ali samo sa opstinama gdje su Srpski narod u vecini. Nema druge logike ni opravdanja.

Druga logika moze postojati samo ako kazes: u redu je uci i poubijati ljude zavesti vlast i dati teritoriji ime. To je mozda nekad i moglo biti moguce ali vese ne.
harka

Post by harka »

jeza u ledja wrote:
harka wrote:
cyprus wrote: Ja ti samo velim da bi RS postojala i bez počinjenja genocida. I to je to. Ti si me natjero da cjepidlačim sa svojim površnim stavovima.

kako mislis da bi postojala i bez genocida.Daytonski sporazum je potpisan poslije genocida.Prije toga su poubijali i protjerali muslimaski i hrvatski narod.Da mi nismo poubijani i protjerani i da smo glasali za rs onda bi postojala,a ovako meni nije jasno o cemuti to pises.nastala je na protjerivanju i ubijanju i stim je za mene genocidna tvorevina,a sto se morao daytonski sporazum potpisati razlog je da prestane bas taj genocid.potpisano je pod pritiskom i vanjskim i unutarnjim.Da nije potpisan bilo bi jos vise zrtava,a onda bi mi ovdje razglabali i krivili tadasnje prestavnike eto zbog njih su pale ovolike zrtve jer nisu potpisali.Nasa posla :roll: lako je Hrvatskoj i Srbiji oni su jednonacionalni dogovorice se,a nama su ovdje u BiH koji ovu zemlju dozivljavamo kao jednu i jedinu nam drzavu ostavili da se bocimo sa njihovom dijasporom.Ustvari njihova dijaspora samo kad im trebaju,al haj ti to dokazi srbima i hrvatima u BiH.prosto receno haj ti dokazi budali da je budala.
Ostajte mi pozdravljeni i za sljedece izbore prijavite se kao kandidati
jer kako vidim niko nista ne zna samo ovdje par jednih te istih.Ma vi cete to bolje :zzzz:
Hoces da kazes da nije bilo Srebrenice da ne bi bilo dejtonskog sporazuma?
Ja sam iz Prijedora i u Prijedoru je izvrsen genocid i na citavoj sadasnoj teritoriji rs,logori,silovanja,mucenja u vecem vremenskom razdoblju nego u Srebrenici.Zbog svih tih mucenih,ubijenih,silovanih i zatvorenih u vlastitom gradu(iz Prijedora nije ni muha mogla izici) potpisan je dejtonski sporazum.Ti si bio-la u Sarajevu i nisi mozda znao-la sta se desava u Prijedoru i slicnim gradovima,ja sam molila Boga da se nesto desi,da nemam vise strahova kad cujem korake oko kuce,da negledam poznata lica kako leze mrtvi u jarku,a ne mozes da ih dostojanstveno sahranis.
Treba da se radi na tome da se dokaze da je dejtonski sporazum bio tada nuzno zlo i pod pritiskom,ali da sada nije vise.
seldzuk

Post by seldzuk »

Sogan wrote:
cyprus wrote:
Sogan wrote:Vidis, mi koji se drzimo plicaka smatramo da genocida nebi bilo bez ambicija o RS-u (citaj Velikoj Srbiji), a u te dubine po kojima ti i takvi operirate nemam namjeru da se upustam na ovom forumu :-)
Poštujem, al zašto onda vi iz plićaka branite nama da idemo u dubinu? :-) :-)
Zato sto nas povlacite u vase utopljenicke nebuloze :-)

p.s. zamolila me jedna eminentna forumashica da ovo prenesem, a mislim da je adekvatno u okviru ove replike:

"...napisi Him da je etničko čišćenje eufemizam koji je osmislila Bilja Plavšić i koji nema nikakvo pravno utemeljenje, nikad niko na svijetu nije niti gonjen, niti osuđen za etničko čišćenje! Ako ima ja to budem objašnjavala, zaklat ću nekog zubiuma, bolje mi je da se ne upuštam u raspru"

:D
Termin "etničko čišćenje" je zvrčka četnicima naklonjenih stručnjaka sa Zapada. Pošto taj termin nije do tada postojao ni u jednom međunarodnom aktu, za njega ne postoji sankcija. Ukratko: Pojeo vuk magarca.
Jednom mi smučilo gledajući "stručnjaka" Noama Čomskog koji je bio u stanju preko video-linka objašnjavati Bosancima i Hercegovcima što u BiH nije bio genocid nego nešto što nije genocid u emisiji Pošteno govoreći. :x
suncokret13

Post by suncokret13 »

jeza u ledja wrote:Republika Srpska postoji od 14. decembra 1995-e.

Genocid se desio u julu 95-e.

Hvala Alija.
+ hare ( haris silajdzic ),kao supotpisnik Daytonskog mirovnog ugovora.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

@ artzy, to o cemu pricas se karakterise kao etnicko ciscenje, ne nuzno genocid.

@ harka, i u SA je bio rat, i u dijelovima SA je situacija bila ista kao u Prijedoru.

Vratimo se na temu, Silajdzic i Komsic traze 'izvrsenje' presude ICTY da se u Srebrenici desio genocid.
cyprus

Post by cyprus »

Sogan wrote:Kao sto rekoh, ovdje se ne upustam se u dublje politicke diskusije jer mi je jedan od kriterija za rasprave u tim domenima da sugovornike mogu gledati u oci.

Medjutim, cudi me da vi koji sa entuzijazmom cinite glavne profile ovog podforuma jos nikad niste raspravljali o jednoj veoma aktuelnoj temi: dodikovska revizija istorije. Razmislite i prodiskutujte malo kad, zasto, kako i od koga potice nova perspektiva posljednjeg rata gdje su se cetnici u BiH borili za slobodu srpskog naroda, borili se da ODBRANE svoj entitet gdje nece biti dominirani i preglasavani... dok se otcjepljenje komada BiH te pripajanje Srbiji nigdje vise ne spominje, pa cak se niti u pocetku sukoba za njih minimalno prihvatljiv scenario: samostalna srpska drzava na teritoriji BiH, vise ne spominje kao povod sukoba u nasoj zemlji :? Zato se danas u RS sve vise etablira pojam "Agresija na RS" cak i na posmrtnicama osoba stradalih u genocidu pocinjenom od cetnika :roll:

Ovo ti govorim jer se tvoj citirani stav uklapa perfektno u tu dodikovsku reviziju istorije :roll:
Što se tiče Dodikove revizije istine, naravno da je to nešto ne treba prihvatit. Dodik tvrdi da su se Srbi samo branili, pobunili protiv toga što su preglasani, dok su zločine činili samo pojedinci. (puno bi tih pojedinaca) Možda je i u pravu, ali ako se uzme u obzir da su ti pojedinci činili politički i vojni vrh tadašnje tzv. RS, ipak postaje jasno da to nisu bili baš samo pojedinci. Skontaće to i sam Dodik, a vjerovatno je već i skonto, samo mu je prerano da izađe u javnost otvoreno sa tim, jer kad bi to uradio pojeli bi ga SDS i SRS.
Međutim, samo ovo ovakvo Dodikovo shvaćanje nije razlog da se svaka njegova izjava, potez ili stav, nevezan za ovo, dočeka sa ogorčenjem. Mislim da nema smisla zbog ovoga Dodika nazivat četnikom, jer u RS-u postoje mnogo radikalnije, četničkije, gore i nepovoljnije snage od Dodikove, dok povoljnija opcija ne postoji. Ako Dodika smatramo četnikom, onda moramo prihvatit činjenicu da u državi imamo preko 30% četnika, ali ja mislim da to ipak nije tako.
artzy

Post by artzy »

jeza u ledja wrote:@ artzy, to o cemu pricas se karakterise kao etnicko ciscenje, ne nuzno genocid.

@ harka, i u SA je bio rat, i u dijelovima SA je situacija bila ista kao u Prijedoru.

Vratimo se na temu, Silajdzic i Komsic traze 'izvrsenje' presude ICTY da se u Srebrenici desio genocid.
Etnicko ciscenje se izvodi genocidom ili prisilnim preseljenjem.
Genocide: The deliberate and systematic destruction of a racial, political, or cultural group.

Ethnic Cleansing: The elimination of an unwanted group from a society, as by genocide or forced migration.
Znaci; mozes izabrati gdje je etnicko ciscenje u pitanje; je li izvedeno genocidom ili prisilnim preseljenjem. Jedno od drugoga nisu daleko i i jedno i drugo mogu proizvesti slicne pravne posljedice.

Kao i kod genocida prisilno preseljenje ne moze biti uzeto kao "stanje stvari". Ako ti se ne svidja da genocidom zovemo i "aktivnosti" u drugim gradovima - mozemo ih zvati "nasilnim preseljenjem" ili "etnickim ciscenjem". Ideja i cinjenice ostaju iste.

Ne postoji tema o BiH kojoj ovo nije osnova. Ako se ovo ignorise - nikakva rasprava nije validna. Ti mozes reci: "etnicko-ciscenjska tvorevina" ili "nasilno-preseljavajuca tvorevina" ali neces promijeniti ono sto jeste.

I ne moze biti zabetonirana.
Maraschino

Post by Maraschino »

suncokret13 wrote:
erised traeh wrote:
[b]Maraschino wrote:..............[/b]

sinoć ja vidio hareta kako šeta bentbašom s nekakvim jaranom (10-tak godina straijim od njega). Bez bodyguarda, u farmerkama, opušteno časkaju........ :)

pa sto ce mu bodyguarda ???

da ga cuvaju od naroda koji ga je izabrao ??????
:angry: :angry:

ja ovo nisam rekao

:angry: :run:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

artzy wrote:
jeza u ledja wrote:@ artzy, to o cemu pricas se karakterise kao etnicko ciscenje, ne nuzno genocid.

Etnicko ciscenje se izvodi genocidom ili prisilnim preseljenjem.
Genocide: The deliberate and systematic destruction of a racial, political, or cultural group.

Ethnic Cleansing: The elimination of an unwanted group from a society, as by genocide or forced migration.
Znaci; mozes izabrati gdje je etnicko ciscenje u pitanje; je li izvedeno genocidom ili prisilnim preseljenjem. Jedno od drugoga nisu daleko i i jedno i drugo mogu proizvesti slicne pravne posljedice.

Kao i kod genocida prisilno preseljenje ne moze biti uzeto kao "stanje stvari". Ako ti se ne svidja da genocidom zovemo i "aktivnosti" u drugim gradovima - mozemo ih zvati "nasilnim preseljenjem" ili "etnickim ciscenjem". Ideja i cinjenice ostaju iste.

Ne postoji tema o BiH kojoj ovo nije osnova. Ako se ovo ignorise - nikakva rasprava nije validna. Ti mozes reci: "etnicko-ciscenjska tvorevina" ili "nasilno-preseljavajuca tvorevina" ali neces promijeniti ono sto jeste.

I ne moze biti zabetonirana.
Ne mogu je nazivati kako ja hocu jer se radi o diskusiji o presudi ICTY, na osnovu koje se vodi kampanja o 'izvrsenju iste', ma sta to znacilo.
Etnicko ciscenje je presirok pojam i nema pravno definisan status, dok genocid ima (postoji konvencija o genocidu). Medjutim, glavna i osnovna razlika izmedju etnickog ciscenja i genocida je sto ovo drugo obavezno ukljucuje masovna ubistva, a prvo ne.
Sogan

Post by Sogan »

cyprus wrote:...Mislim da nema smisla zbog ovoga Dodika nazivat četnikom, jer u RS-u postoje mnogo radikalnije, četničkije, gore i nepovoljnije snage od Dodikove, dok povoljnija opcija ne postoji. Ako Dodika smatramo četnikom, onda moramo prihvatit činjenicu da u državi imamo preko 30% četnika, ali ja mislim da to ipak nije tako.
E sad si i ti u svom plicaku gdje sam te i htio dovesti :D vidis, Dodik je cetnik 1/1 :oops: vise nemam sta diskutovati na ovu temu, dosli smo do srzi razmimoilazenja nasih misljenja :-)
from_dust

Post by from_dust »

Heli Kopter wrote:komsic me doima kao poprilicno ljigava spodoba sa proustaskim ambicijama, upakovana u nenacionalistu.
Daj i meni malo tih narkotika :D
artzy

Post by artzy »

Ne mogu je nazivati kako ja hocu jer se radi o diskusiji o presudi ICTY, na osnovu koje se vodi kampanja o 'izvrsenju iste', ma sta to znacilo.
Etnicko ciscenje je presirok pojam i nema pravno definisan status, dok genocid ima (postoji konvencija o genocidu). Medjutim, glavna i osnovna razlika izmedju etnickog ciscenja i genocida je sto ovo drugo obavezno ukljucuje masovna ubistva, a prvo ne.
Upravo tako. A ta razlika ga ne cini legalnim cinom. Ne cini ga prihvatljivom politikom.

Presuda je ono sto se uzima jer je internacionalni dokument kojim UN mogu rukovati.

Etnicko ciscenje bi trebalo imati isti status kao genocid. Na tome se moze raditi. Ne mislim da je prisilno iseljavanje stanovnistva nekaznjivo.
cyprus

Post by cyprus »

Sogan wrote:
cyprus wrote:...Mislim da nema smisla zbog ovoga Dodika nazivat četnikom, jer u RS-u postoje mnogo radikalnije, četničkije, gore i nepovoljnije snage od Dodikove, dok povoljnija opcija ne postoji. Ako Dodika smatramo četnikom, onda moramo prihvatit činjenicu da u državi imamo preko 30% četnika, ali ja mislim da to ipak nije tako.
E sad si i ti u svom plicaku gdje sam te i htio dovesti :D vidis, Dodik je cetnik 1/1 :oops: vise nemam sta diskutovati na ovu temu, dosli smo do srzi razmimoilazenja nasih misljenja :-)
Naravno da se ne slažem. Dodika se možda i može nazvat srpskim nacionalistom, ali baš četnikom ne.

Ali se slažem da nema više smisla diskutovat oko toga. A uostalom to i nije bila tema ove teme.
ares

Post by ares »

pa cim ima "krajnji cilj" da odcjepi rs i pripoji srbiji(ili joj da nezasivnost- zavisno od onih tamo preko drine) on je cetnik....

pa sta je htio karadzic??? isto to--- (samo sto je tada ovaj drugi (ne zelim da prljam testaturu vise njegim imenom) htio cijelu tortu dok je prvi zadovoljan i sa malim kolacem)!!!

sta rece moj jedan drugi prije par dana daj boze da u nasoj bosni moze ista
bez "oluje"!!! svi pod bosansku zastavu ili marsh napolje...

vozdra
cyprus

Post by cyprus »

Joj, mrsko mi opet u dubinu ić... :-) :-)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

ares wrote:pa cim ima "krajnji cilj" da odcjepi rs i pripoji srbiji(ili joj da nezasivnost- zavisno od onih tamo preko drine) on je cetnik....

pa sta je htio karadzic??? isto to--- (samo sto je tada ovaj drugi (ne zelim da prljam testaturu vise njegim imenom) htio cijelu tortu dok je prvi zadovoljan i sa malim kolacem)!!!

sta rece moj jedan drugi prije par dana daj boze da u nasoj bosni moze ista
bez "oluje"!!! svi pod bosansku zastavu ili marsh napolje...

vozdra
Komandire, jesmol spremni?
Evo ja zolju vadim.
ares

Post by ares »

rekoh daj boze da se "samo to" zaobidje..... :lol:
Post Reply