Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
-
dallton
#26 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Vjerujem,moj komentar i nije bio tebi licno upucen.
Ali ove etnicke ugrozenosti sto nicu kao gljive nakon kise,zaista iritiraju.Gradjanska svijest se svela na nacionalnu chauru.
eto i sad se prebrojavaju predratne i poslijeratne Sarajlije -po nacionalnim krvnim zrncima.
11.000 nas je stradalo.Sarajlija.Granate nisu pitale kojem etnosu pripadamo kad su pljustale po nama.
Za mene je jako uvrijedljivo tako se prebrojavati.10% ovih,30%onih...JA se osjecam ugrozenim kad me se gleda kroz postotke.Stvarno bljutavo.
Za mene su Sarajlije jos uvijek i jedino Sarajlije.I mrtve i zive.[/quote]
Sve to potpisuje, samo bi trebali pokrenuti kampanju u smislu "daj svoj glas bilo kome samo ne nacionalnoj stranci" ...sto se mene tice ja cu i Serifa Konjevica glasati samo da nije u nacionalnoj stranci , jer smo postali sebi tegoba, a svijetu sprdnja i sramota....ali eto nismo mi birali, drugi su izabrali za nas, sad mozemo samo sistem podrivati malo pomalo
Ali ove etnicke ugrozenosti sto nicu kao gljive nakon kise,zaista iritiraju.Gradjanska svijest se svela na nacionalnu chauru.
eto i sad se prebrojavaju predratne i poslijeratne Sarajlije -po nacionalnim krvnim zrncima.
11.000 nas je stradalo.Sarajlija.Granate nisu pitale kojem etnosu pripadamo kad su pljustale po nama.
Za mene je jako uvrijedljivo tako se prebrojavati.10% ovih,30%onih...JA se osjecam ugrozenim kad me se gleda kroz postotke.Stvarno bljutavo.
Za mene su Sarajlije jos uvijek i jedino Sarajlije.I mrtve i zive.[/quote]
Sve to potpisuje, samo bi trebali pokrenuti kampanju u smislu "daj svoj glas bilo kome samo ne nacionalnoj stranci" ...sto se mene tice ja cu i Serifa Konjevica glasati samo da nije u nacionalnoj stranci , jer smo postali sebi tegoba, a svijetu sprdnja i sramota....ali eto nismo mi birali, drugi su izabrali za nas, sad mozemo samo sistem podrivati malo pomalo
- jeza u ledja
#27 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Mah, ono nije da se ne slazem. Ako nekome treba manje zalaganja da bi recimo dobio posao samo zato sto je XY taj neko vjerovatno nece dobro raditi svoj posao.dallton wrote: Zaboravio sam dodati, pariteti na duge staze nigdje nisu dobro zavrsili - procitao sam dosta knjiga o tome, i mada dosta ljudi navija za taj sistem kao rjesenje, svi se slazu da proizvodi jako puno problema (recimo crnci u Juznoj Africi su nakon pada aparthejda presli u drugu krajnost i poceli furati rasizam, sto je ironija, kakva je situacija u Libanu, mislim unutrasnja, svi znamo i tako dalje...).
Medjutim, sta da se radi, ne mozes ti ljude uvjeriti u to dok se ne pokaze na djelu. Ja cak mislim da je upravo to jedna od glavnih kocnica ekonomskog, kulturnog, pa cak i sportskog razvoja nase zemlje. Taj paritet. Zbog toga imamo toliko nesposobnih ljudi na tako vaznim pozicijama, korupciju, itd.
To ovi Hrvati koji se zale ne mogu vidjeti, ali jebiga jos je rano za takve stvari. Npr. zale se na ugrozenost i preglasavanje u drzavnim i federalnim institucijama, ali istovremeno nece da vide da se ta ugrozenost (prouzrokovana cisto njihovim fizickim brojem) pokusava anulirati neproporcionalno visokom zastupljenosti u nekim institucijama. I ja znam 3 primjera Hrvata u Sarajevu (mojih poznanika) koji su dobili posao u drzavnim i federalnim institucijama cisto na osnovu njihove nacionalnosti, a ne sposobnosti. Cak sam se zapanjio pozicijama i platama koje dobivaju. Znaju i oni to, ali jebiga para je para. Ovi dole u Mostaru vjerovatno ne znaju koliko je to prisutno u Sarajevu. Normalno, ako slusaju mamlaze poput IMJ (a fakat je lik katastrofa) o 'ugrozenosti' Hrvata u SA da ce u takve stvari vjerovati.
Mozda za 20-30 godina....
Jebem ga ja Sarajevo je velikom vecinom prije rata bio muslimansko-srpski grad, sta sad majku mu necemo izmisljat toplu vodu. Ha ja.
-
dallton
#28 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ako je neka utjeha, bavio sam se necim slicnim dok sam bio u Americi (mada sam i sad tamo cesto ali ne vise stalno) i ni oni nisu mogli rijesiti taj problem, mada su ga rijesili u jednom dijelu. Zadnjih 30 godina imaju "affirmative action" (ono pozitivna diskriminacija, tipa ako si crnac ili native american i apliciras za posao i ispunjavas sve uslove kao i ostali bijelci posao dobijas ili uskaces na prestizni faks jer si odredjene boje koze ili etnicke pripadnosti)....ali zadnjih 7 godina je vrhovni sud to sve dobro razdrmao jer se vidjelo da to tako ne ide, jednostavno imas efekat povratne diskriminacije - ljudi koji se trude i bore svojim sposobnostima ispadaju iz trke jer nisu odgovarajuce boje koze, a neko drugi uskace upravo radi boje koze - sto je skroz suprotno americkom "snu" i svim idealima, ono jednakost, sanse za sve i tako to... tezak je to problem za rijesiti i za puno iskusnija i bolje organizovana drustva nego sto smo mijeza u ledja wrote:Mah, ono nije da se ne slazem. Ako nekome treba manje zalaganja da bi recimo dobio posao samo zato sto je XY taj neko vjerovatno nece dobro raditi svoj posao.dallton wrote: Zaboravio sam dodati, pariteti na duge staze nigdje nisu dobro zavrsili - procitao sam dosta knjiga o tome, i mada dosta ljudi navija za taj sistem kao rjesenje, svi se slazu da proizvodi jako puno problema (recimo crnci u Juznoj Africi su nakon pada aparthejda presli u drugu krajnost i poceli furati rasizam, sto je ironija, kakva je situacija u Libanu, mislim unutrasnja, svi znamo i tako dalje...).
Medjutim, sta da se radi, ne mozes ti ljude uvjeriti u to dok se ne pokaze na djelu. Ja cak mislim da je upravo to jedna od glavnih kocnica ekonomskog, kulturnog, pa cak i sportskog razvoja nase zemlje. Taj paritet. Zbog toga imamo toliko nesposobnih ljudi na tako vaznim pozicijama, korupciju, itd.
To ovi Hrvati koji se zale ne mogu vidjeti, ali jebiga jos je rano za takve stvari. Npr. zale se na ugrozenost i preglasavanje u drzavnim i federalnim institucijama, ali istovremeno nece da vide da se ta ugrozenost (prouzrokovana cisto njihovim fizickim brojem) pokusava anulirati neproporcionalno visokom zastupljenosti u nekim institucijama. I ja znam 3 primjera Hrvata u Sarajevu (mojih poznanika) koji su dobili posao u drzavnim i federalnim institucijama cisto na osnovu njihove nacionalnosti, a ne sposobnosti. Cak sam se zapanjio pozicijama i platama koje dobivaju. Znaju i oni to, ali jebiga para je para. Ovi dole u Mostaru vjerovatno ne znaju koliko je to prisutno u Sarajevu. Normalno, ako slusaju mamlaze poput IMJ (a fakat je lik katastrofa) o 'ugrozenosti' Hrvata u SA da ce u takve stvari vjerovati.
Mozda za 20-30 godina....![]()
Jebem ga ja Sarajevo je velikom vecinom prije rata bio muslimansko-srpski grad, sta sad majku mu necemo izmisljat toplu vodu. Ha ja.
- Air Ramiz
#29 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Mislim da ovu temu stvarno treba zakljucat, a najvise zbog casnih i postenih Hrvata. Jer sama ta floskula o ugrozenosti koju su skovali Tudjmanovi jurisnici, nakon dogovora o zrtvovanju Hrvata Posavine zbog Herceg-Bosne i saveznistva s Karadzice, preseljenja Hrvata iz Bosne u Suskova i Bobanova naselja, je ismijavanje tih ljudi. Dakle, Hrvat, posten covjek, katolik, ide u crkvu zbog ovakvih idiotluka se stidi da kaze da je Hrvat (znam iz vlastitog iskustva, jer radim sa takvim kolegama koji su btw bolje placeni nego ja). Ugrozenost je postala vic, zajebancija, i ljude je sramota da se s tim identificiraju, pogotovo ljude koji rade, privredjuju, zive noramalan zivot.
A onog hajvana Ivu Miru Jovica treba bojkotovat na svaki nacin. Mediji su krivi sto mu daju prostora. To je covjek koji je odavno trebao bit u ludnici, svaki njegov tik glavom, grimase koje pravi dok govori o jednakopravnosti, ludjacki smijeh, kretenski pogled, govore o tome da se radi o stetocini. Kad je Komsic pobijedio IMJ, onda je doticini izjavljivao da on to ne priznaje, da ce do Bozica napravit hrvatski kanal i slicne nebuloze...zato savjet: temu pod kljuc, dosta nam je ovakvih budalastina
A onog hajvana Ivu Miru Jovica treba bojkotovat na svaki nacin. Mediji su krivi sto mu daju prostora. To je covjek koji je odavno trebao bit u ludnici, svaki njegov tik glavom, grimase koje pravi dok govori o jednakopravnosti, ludjacki smijeh, kretenski pogled, govore o tome da se radi o stetocini. Kad je Komsic pobijedio IMJ, onda je doticini izjavljivao da on to ne priznaje, da ce do Bozica napravit hrvatski kanal i slicne nebuloze...zato savjet: temu pod kljuc, dosta nam je ovakvih budalastina
-
dallton
#30 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Pa dobro ako mislite da ne treba raspravljati dalje o ovome, onda pod kljuc i gotovoAir Ramiz wrote:Mislim da ovu temu stvarno treba zakljucat, a najvise zbog casnih i postenih Hrvata. Jer sama ta floskula o ugrozenosti koju su skovali Tudjmanovi jurisnici, nakon dogovora o zrtvovanju Hrvata Posavine zbog Herceg-Bosne i saveznistva s Karadzice, preseljenja Hrvata iz Bosne u Suskova i Bobanova naselja, je ismijavanje tih ljudi. Dakle, Hrvat, posten covjek, katolik, ide u crkvu zbog ovakvih idiotluka se stidi da kaze da je Hrvat (znam iz vlastitog iskustva, jer radim sa takvim kolegama koji su btw bolje placeni nego ja). Ugrozenost je postala vic, zajebancija, i ljude je sramota da se s tim identificiraju, pogotovo ljude koji rade, privredjuju, zive noramalan zivot.
- amrica
#31 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ja bih sutra potpisala da nam u vlasti nema ni jednog ni B/S/H ili da su svi B ili svi S ili svi H, SAMO DA SU SPOSOBNI
- kockica_kockica
#32 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
po postovima odredjenih ljudi vidim da su svo zlo i izvor svakog zla samo hrvati i srbi u ovoj BiH... nesposobnjakovici u institucijama su samo hrvati jer lako dobiju posao pa se ne trude...
pitanje je bilo da li su ugrozeni ??? da jesu ugrozeni su tolikom kolicinom primitivizma koje vlada u ovom gradu... ne smatram se hrvaticom jer nemam njihovo drzavljanstvo, nisam bosnjak jer nisam muslimanka ... zapravo se osjecam ugrozeno od papaka i seljaka koji su dosli ko zna odakle i kroje nam sudbinu, doveli su svoju djecu koja su se razmnozila i toliko ukorijenila da nema sanse da ih se rijesimo... ugorozena sam jer kad kazem ime na vecinu radnih mjesta nisam dobro dosla bas zbog njega i jer ne govorim merhaba... a samo sam obicna djevojka koja voli izlaske provode pristojan posao i prijatelje na koje se mogu osloniti...
pisanje o postocima koliko koga ima ili je bilo ili nije je besmisleno... barem meni ali ja sam jedinka koja se ponekad osjeca ugrozenom na ovom forumu jer samo sta citam i sto sam naucila jeste to da sve sto je hrvatsko i srpsko ne valja ni pod koju cijenu, da je Isus izmisljotina da je krscanstvo nesto bolesno sto treba izlijeciti i prevesti na islam, naucila sam da su najdraze teme danasnje omladine u stvari Mladic Karadzic i Dodik i da se samo o njima treba razmisljati.. i da... one teme sta bi bilo kad bi bilo zapravo ne smijes reci svoje misljenje ako ga nisi uskladio sa pokretacem teme ...
- amrica
#33 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
kockica_kockica wrote:kakva tema ... a odgovori da mi se povraca od njih...
![]()
po postovima odredjenih ljudi vidim da su svo zlo i izvor svakog zla samo hrvati i srbi u ovoj BiH... nesposobnjakovici u institucijama su samo hrvati jer lako dobiju posao pa se ne trude...
pitanje je bilo da li su ugrozeni ??? da jesu ugrozeni su tolikom kolicinom primitivizma koje vlada u ovom gradu... ne smatram se hrvaticom jer nemam njihovo drzavljanstvo, nisam bosnjak jer nisam muslimanka ... zapravo se osjecam ugrozeno od papaka i seljaka koji su dosli ko zna odakle i kroje nam sudbinu, doveli su svoju djecu koja su se razmnozila i toliko ukorijenila da nema sanse da ih se rijesimo... ugorozena sam jer kad kazem ime na vecinu radnih mjesta nisam dobro dosla bas zbog njega i jer ne govorim merhaba... a samo sam obicna djevojka koja voli izlaske provode pristojan posao i prijatelje na koje se mogu osloniti...
pisanje o postocima koliko koga ima ili je bilo ili nije je besmisleno... barem meni ali ja sam jedinka koja se ponekad osjeca ugrozenom na ovom forumu jer samo sta citam i sto sam naucila jeste to da sve sto je hrvatsko i srpsko ne valja ni pod koju cijenu, da je Isus izmisljotina da je krscanstvo nesto bolesno sto treba izlijeciti i prevesti na islam, naucila sam da su najdraze teme danasnje omladine u stvari Mladic Karadzic i Dodik i da se samo o njima treba razmisljati.. i da... one teme sta bi bilo kad bi bilo zapravo ne smijes reci svoje misljenje ako ga nisi uskladio sa pokretacem teme ...
Odakle si ti spala ovdje?
Pa bar procitaj sta ljudi pisu, pa onda lupetaj.
- lerdi
#34 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Ma što pod ključ? Dajte ljudi pa i treba da svi razgovaramo. Ako nam išta u ovoj državi treba to je razgovor. Naravno ima ovih nacionalista koji bombarduju sve ovakve teme, aliadministracija nek vodi računa o njima ako budu šta vrijeđali. Ja bi volio da se hoće ovdje uključiti normalni ljudi svih nacionalnosti iz Sarajeva i BiH pa da razgovaramo o ugroženosti jer svi smo ugroženi i to je definitivno. Sad neko više, a neko manje.
-
dallton
#35 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Zao mi je ako je subject ostavio pogresan utisak, ali tema nije otvorena da bi se provociralo bilo koga nego da bas da bi se reklo koliko je sama ideja koja kruzi po medijima vrhunaravna glupost...kockica_kockica wrote:kakva tema ... a odgovori da mi se povraca od njih...
![]()
- Skyfox
#36 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Neka se obrisu uvredljivi postovi a tema ostane otvorena za raspravu...
- lerdi
#37 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Evo ovako ja gledam na ovo. Očito da u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi neko može da bude nepodoban zbog svoje nacionalnosti ili u krajnjem slučaju samo imena. Kod nas je opšteprihvačeno da te neko etiketira u odnosu na ime iako ti možeš imati npr. hrvatsko ime, a izjašanjavati se kao bosanac, bošnjak ili srbin.
- jennisjoplin
#38 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
kada bi ti bilo receno da:jeza u ledja wrote:jennisjoplin wrote:
da ne bi bilo zabune i koristili tuđe izvore (nazalost netočne) evo podataka iz popisa '91 zvaničnih od statistike R BiH:
stalno stanovništvo prema narodnosti
Ukupno 4 377 033
nacionalno se izjasnili:
hrvati 758 140
muslimani 1 902 956
srbi 1 366 104
u postotcima (%) nacinalno se izjasnili:
hrvati 17,4
muslimani 43,5
srbi 31,2
grad sarajevo (opštine: centar, hadžići, ilidža, ilijaš, novi grad, novo sarajevo, pale, stari grad, trnovo, vogošča)
ukupno 527 049
hrvati 37 843
muslimani 259 470
srbi 157 143
nadam se da je sada jasnije svima zašto tolika politička prepucavanja![]()
![]()
Izvini, ali nisi u pravu.
Podaci kojima raspolaze Federalni Zavod za Statistiku, koji je nasljednik Zavoda za statistiku RBiH i SRBiH nisu zvanicni. Popis stanovnistva je vrsen 1991-e i za njega treba nekoliko godina da se finalizira (ne sam popis vec obrada i ovjera podataka). Tako da su nadopune ovog popisa izlazile 92-e i 93-e. Jedini validan izvor je Savezni Zavod za Statistiku u Beogradu. Oni su jedini imali struku, kadar i sposobnost obrade i ovjere podataka i oni su ti koji daju zvanicne podatke u vidu Knjiga Popisa (izmedju ostalog).
Razgovaras sa nekim ko se upravo ovim bavi na akademskom nivou vec vise godina.Kao takvim ja se samo mogu koristiti zvanicnim podacima.
Ja posjedujem CD sa detaljnim podacima o popisima stanovnistva u Jugoslaviji jos od 1921-e
U Sarajevu je 1991 zivjelo ukupno 525,980 stanovnika.
Po opcinama:
Sarajevo-Centar 79,005
Sarajevo-Hadzici 24,195
Sarajevo-Ilidza 67,438
Sarajevo-Ilijas 25,155
Sarajevo-Novi Grad 136,293
Sarajevo-Novo Sarajevo 95,255
Sarajevo-Pale 16,310
Sarajevo-Stari Grad 50,626
Sarajevo-Trnovo 6,996
Sarajevo-Vogosca 24,707
------------------------------------
Ukupno 525,980
Takodje, ni podaci za cijelu BiH ti nisu tacni, u BiH je po zvanicnom popisu stanovnistva, 1991-e zivjelo ukupno 4,364,649 stanovnika, znaci oko 13 hiljada manje nego sto si ti napisao (to su nezvanicni podaci koje posjeduje ZSFBiH)
Podatak od 6.7% Hrvata koji sam napisao vazi za 4 sarajevske opstine. Iskljucio sam Ilidzu i Vogoscu, nekad sastavne dijelove grada, a sad zasebne gradove, koliko mi je poznato.
Broj Hrvata po opstinama:
Sarajevo-Novi Grad 8,886
Sarajevo-Novo Sarajevo 8,786
Sarajevo-Centar 5,411
Sarajevo-Stari Grad 1,197
------------------------------------------
Ukupno 24,280 od 361,179 stanovnika 4 opstine, sto je oko 6.72%
U ostalim opstinama broj Hrvata je bio sljedeci:
Sarajevo-Ilidza 6,914
Sarajevo-Vogosca 1,074
Sarajevo-Hadzici 743
Sarajevo-Ilijas 1,713
Sarajevo-Pale 126
Sarajevo-Trnovo 17
--------------------------------
Ukupno 10,587
Znaci u cijelom sirem Sarajevu je zivjelo tacno 34,867 Hrvata, sto je od ukupno 525,980 stanovnika oko 6.63%.
Po tvom spisku ima cak 3,000 Hrvata vise i cine cak 7.1% stanovnistva sireg Sarajeva.
1. federalni zavod za statistiku nije nasljednik drzavnog zavoda za statistiku rebublike bih vec je to Agencija za statistiku BiH
2. federalni zavod je samo ostao u zgradi bivseg drzavnog zavoda
3. Jedini validan izvor je Savezni Zavod za Statistiku u Beogradu., pogresno do j.j. , da da je ostala ex juga, a ni onda ne bi jer bih obrađuje svoje podatke, hrvatska svoje a u saveznom se pravi zbirni za drzavu
4. zaratilo se i savezni nije mogao obrađivati podatke o bih i apsolutno nema podatke iz bih, jer oni jos stoje u federalnom zavodu za statistiku federacije bih
5. samo su ti podaci izasli o nacionalnoj strukturi umjesto ostalih ekonomskih pokazatelja koji nikada nisu obrađeni, pa sad vidis do čega dovodi prebrojavanje krvnih zrnaca
6. Podaci kojima raspolaze Federalni Zavod za Statistiku, koji je nasljednik Zavoda za statistiku RBiH i SRBiH nisu zvanicni - to ti kazes, oni su zvanicni i tekako jer ih priznaje eurostat i un odjel za demografiju, a to sto neki nece da priznaju takove podatke iz politickih razloga, njihov problem
7. nema nikakvih nadopuna '92 i '93 popisa, gdje si to cuo i vidjeo
8. ako i imas cd, mogao si dobiti samo od jedne osobe koja je stranac a radila je u bih na phare programu i toj osobi (demografu) su skupljani podaci i ima podataka i prije 1921
9. ko ti kaze da ja nisam akademski građanin i da nemam akademsku titulu
10. Podatak od 6.7% Hrvata koji sam napisao vazi za 4 sarajevske opstine. Iskljucio sam Ilidzu i Vogoscu, nekad sastavne dijelove grada, a sad zasebne gradove, koliko mi je poznato. - opet pogresno, oni nisu gradovi, oni su opstine i u kantonu sarajevo su
11. i da prekinem diskusiju jer je bespredmetno RADIM U STATISTICI, RADIM NA TAKVIM PODACIMA, ZNAM GDJE SE KOJI NALAZI PODATAK I STA IZA TOGA STOJI.
12. vEOMA DOBRO tumacim statisticke podatke a NEMANIPULIRAM njima
13. citaj naslov nad mojom tabelom: ...koji su se izjasnili kao...
moglo se tu jos razdvajati dodavati npr. hrvati pšopisani u sarajevu a rođeni u hrvatskoj, srbi isto tako, crnogorci...
forumasi sorry, necu vise odgovarati jer ako pekar, onaj sto pravi perece kod tramvajske stanice prekoputa sebilja recimo mora slusati moje pridike kako se pravi perec, zato sto mjesim kruh u kuci, to mu izgleda kao prepiska @jeza u ledja i mene. ja sam u ovom slucaju pekar a jeza je ja
adio vam i uzivajte, citajte izmedju redova sto pojedini autori, ne mislim samo na jezu, pisu
- kockica_kockica
#39 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
@daltone i meni je zao ..
@amrice
ne lupetam... i nisam spala... molim te ne vrijedjaj me... tvoj odgovor na moj post je samo dokaz istinitosti.. hvala ti na tome...
@amrice
ne lupetam... i nisam spala... molim te ne vrijedjaj me... tvoj odgovor na moj post je samo dokaz istinitosti.. hvala ti na tome...
-
dallton
#40 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
To je nazalost tacno tako postalo, ljudi cuju ime i automatski misle da znaju sta si, ko si sta mislis, kako se osjecas, kako ti crijeva rade itd...lerdi wrote:Evo ovako ja gledam na ovo. Očito da u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi neko može da bude nepodoban zbog svoje nacionalnosti ili u krajnjem slučaju samo imena. Kod nas je opšteprihvačeno da te neko etiketira u odnosu na ime iako ti možeš imati npr. hrvatsko ime, a izjašanjavati se kao bosanac, bošnjak ili srbin.
- Topla voda
#41 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
pa kako nisu ugrozeni?
kad god kupis neki proizvod u sarajevskom interexu il robotu il u nekoj drugoj radnji,svi zastupnici il planet posusje il je neko iz gruda .a ubise se sarajlije od bojkotiranja te robe.
kad se gradi po sarajevu,onda ugrozeni brajkovic iz kiseljaka gradi
feal siroki niko nece da ugradi u kucu,a ni onaj stiropor iz kreseva,ne znam ko ga radi..
u sarajevu 1000 kladionica koje pune hrvatskim gazdama dzepove.
ne kontam...konzum kupio vf,prodali energopetrol ini i molu,svaki hrvat iz kreseva i kiseljaka odmah diplomata cim faks zavrsi...i sad neki problem?
kad god kupis neki proizvod u sarajevskom interexu il robotu il u nekoj drugoj radnji,svi zastupnici il planet posusje il je neko iz gruda .a ubise se sarajlije od bojkotiranja te robe.
kad se gradi po sarajevu,onda ugrozeni brajkovic iz kiseljaka gradi
feal siroki niko nece da ugradi u kucu,a ni onaj stiropor iz kreseva,ne znam ko ga radi..
u sarajevu 1000 kladionica koje pune hrvatskim gazdama dzepove.
ne kontam...konzum kupio vf,prodali energopetrol ini i molu,svaki hrvat iz kreseva i kiseljaka odmah diplomata cim faks zavrsi...i sad neki problem?
-
dallton
#42 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
nema potrebe za rasplinjavanjem ili pogresnim tumacenjem, molim da se drzimo teme, iz razloga koje sam gore vec objasniokockica_kockica wrote:@daltone i meni je zao ..
@amrice
- Skyfox
#43 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
kad se upoznajes sta je prvo sto pomislis nakon sto cujes ime te osobe??? Iskreno?
Koliko sam puta cuo makar u zahebanciji, dobro je nas je...
Koliko sam puta cuo makar u zahebanciji, dobro je nas je...
- kockica_kockica
#44 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
dallton wrote:nema potrebe za rasplinjavanjem ili pogresnim tumacenjem, molim da se drzimo teme, iz razloga koje sam gore vec objasniokockica_kockica wrote:@daltone i meni je zao ..
@amrice
sve ok
- amrica
#45 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
necu da zachatavam, bilo bi materijala, jer pojedini ne procitaju sve, ali daju komentare.
Po pitanju kockice
Po pitanju kockice
- zecko_kupuz
#46 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Pa, ovo prelazi svaku mjeru. Kad sam neki dan počeo čitati kritike zbog onih famoznih zelenih trotoara i povezivanje s politikom, pao mi je mrak na oči. Nije dovoljno što smo, kao građani, tokom rata 4 godine fizički maltretirani, sada nas još i psihički maltretiraju, sa svih strana. Glavni fazon je što se svi ovi zaključci donose na osnovu zastupljenosti pojedinih naroda u administraciji (lokalnoj, državnoj, svejedno). Sarajevo ovo, Sarajevo ono. Ljudi ne žele ovdje živjeti, prodaju kuće i stanove, a onda govore da su prisiljeni otići. Nevjerovatno kako npr. političari iz BL-a ili Širokog Brijega olako manipuliraju tim stanovništvom.
Ljudi se i ne trude započeti novi život ovdje, al' zato će govoriti o ugroženosti i čemu već. Čast izuzecima, naravno. Kardinal Puljić kaže da im lokalne vlasti uopšte ne pomažu. Pa lokalne vlasti nas sviju hebu u zdrav mozak, godinama. Takvi su, nažalost, izopačeni.
I ja ću reći - ako su stvarno ugroženi na administrativnim f-jama, to se treba mijenjati, ali proglašavati Sarajevo netolerantnim gradom, samo na osnovu (ne)zastupljenosti u organima lokalne vlasti, je katastrofa.
To mi sve liči na neku urotu protiv Sarajeva ili je jednostavno nekakva zavist
. Umjesto da brinu kako unaprijediti ekonomiju, ekologiju, opštu kulturu življenja, oni nama uporno podmeću priče o tri nacije. To je ustvari čisto trovanje uma jednog građanina.
p.s. Zastupnik SNSD u Parlamentu, Drago Kalabić, kaže da zbog zelenih trotoara treba izmjestiti državne institucije iz Sarajeva u "multietnične" gradove RS-a
. Iskoristio je priliku da još jednom uporedi Sarajevo s Teheranom
.
Ljudi se i ne trude započeti novi život ovdje, al' zato će govoriti o ugroženosti i čemu već. Čast izuzecima, naravno. Kardinal Puljić kaže da im lokalne vlasti uopšte ne pomažu. Pa lokalne vlasti nas sviju hebu u zdrav mozak, godinama. Takvi su, nažalost, izopačeni.
I ja ću reći - ako su stvarno ugroženi na administrativnim f-jama, to se treba mijenjati, ali proglašavati Sarajevo netolerantnim gradom, samo na osnovu (ne)zastupljenosti u organima lokalne vlasti, je katastrofa.
To mi sve liči na neku urotu protiv Sarajeva ili je jednostavno nekakva zavist
p.s. Zastupnik SNSD u Parlamentu, Drago Kalabić, kaže da zbog zelenih trotoara treba izmjestiti državne institucije iz Sarajeva u "multietnične" gradove RS-a
-
The 51st State
#47 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Bas je Konzum ugrozen i veliki broj hrvatskih kompanija koje investiraju nemilice u Sarajevu.
- and
#48 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
u sarajevu možeš normalno živjeti i biti hrvat.imaš škole,crkve i sve što ti je potrebno da budeš hrvat.za ostalo u životu trebaš biti lijep,pametan,simpatičan,obrazovan...,nije dovoljno biti samo hrvat.
stvarno je vrijeme da političari prije nego što počnu obavljati neku dužnost obavezno urade ljekarski pregled sa naglaskom na mišljenje neuropsihijatra.
stvarno je vrijeme da političari prije nego što počnu obavljati neku dužnost obavezno urade ljekarski pregled sa naglaskom na mišljenje neuropsihijatra.
- lerdi
#49 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Sky i to si upravu. Dosta je i toga. Ja u društvu imam stvarno svega i moj najbolji drug je hrvat. I raja ko raja zajebancija je bila nešto na tu temu. I trajalo je to par dana dok ja nisam vidio da to njemu počinje da smeta. I pitam ga šta je jel mu smeta i ovako meni on kaže:"Pa j***o vas život čitav sam život sa vama a vi me provocirate na taj način". I onda skontaš koliko je to postalo jako u ljudima. On iako zna da smo raja i da bi stvarno ono što kažu poginuli za njega opet se nađe uvrijeđen.
- Ahmmed
#50 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?
Kakva je ovo vrelina u Sarajevu večeras, gluho bilo