@Damir_5
Prije 500-injak (znaci prije osmanlijske okupacije) godina u Bosni su bili vecinom Bosnjani/Bosnjaci, koji su velikom vecinom bili pripadnici Crkve Bosanske i nesto malo Bosnjana katolika koje su Franjevci kao vatikanski predstavnici u Bosni pokrstili. Cak su i vladari pripadali Crkvi Bosanskoj, izuzev zadnja dva koju je rimokatolicka crkva iz Rima postavila. Crkva Bosanska je bila omiljena u narodu zbog skromnosti, obrazovanosti (koju neki historicari opisuju kao puno vecu nego kod katolickih ili ortodoksnih svecenika) i pravednosti svog svestenstva (nisu bili masovne ubice kao pripadnici inkvizitorskih crkava sa istoka i zapada u to doba), jako su cijenili ljudski zivot, bili su veliki pacifisti i imali su veoma lose misljenje o istocnoj i zapadnoj crkvi.
Vi, ljudi moji, ili zaista necete ili ne mozete da shvatite sta ja pisem... Napisem nesto u kratkoj formi, samo kako bih ukazao na nesto drugo, a vi se toga uhvatite k'o pjan plota...
Ovo gore je sve tacno da tacnije ne moze biti.
E sad, kad si ovako fino sve to sastavio, pojasni nam i kako to da je prije 500 i vise godina postojalo nesto sto se zvalo - BOSANSKO, a danas se to isto negira?
Samir_01
I jos niko od njih da mi odgovori da li su po njima svi gradjani Bosne Bosanci, ili su Bosanci zaseban narod koji se bori za svoju konstitutivnost i za svoj cetvrti "tor" ?
Bosanci su nacionalna kategorija koja se NE BORI da bude cetvrti etnicki tor jer to, realno, ne mogu ni biti. Mi se samo poistovjecujemo s drzavom u nacionalnom smislu i ne zelimo prihvatiti nakaradna nametanja po kojima su B, H i S u BiH nacije, a ne narodi/etnicke grupe. Uz to - Da, Bosanci su svi gradjani BiH i to im je nacionalna odrednica, dok su istovremeno i Bosnjaci, Hrvati ili Srbi, ko sta vec jeste, sto su im etnicke odrednice i to niko ne spori. Ovdje samo i upravo vi, etnicki B, H i S, negirate postojanje nacionalnih Bosanaca, odnosno direktno negirate da ja, i mnogi kao ja, uopste postojimo. Ne znam samo kako uspijevam tipkati, posto ne postojim... Dovoljno jasno napisano, ili treba dodatno pojasnjenje?