Erdogan i Bosnjaci

Locked

Vas stav o Erdoganu?

Dobar
50
51%
Los
33
34%
Neutralan
15
15%

Total votes: 98

theTruePath

#76 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

Vazna napomena: svaka druga religija u Bosni osim autohtone bogumilske, je jasan dokaz naseg svjesnog prihvacanja pra-silovanja! Prema tome, ne serirte vise o boljim i gorim Bosancima, svi smo mi bagra koju je sevap naguziti!
To je krscanska vjera,znaci i oni su okupatorska,,,jedino je pra paganska vjera domaca :D
Hrulj

#77 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

snaga_znanja wrote:Gdje ste ga vi zaspinovali u pokolje i masakre, a tema Erdogan i Bosnjaci. :-)

Situacija je vrlo jednostavna. Zemlju sa resursima kao sto je Turska lako je razvijati ako se iole posteno obavlja posao. Medjutim Erdogan se malo umislio u svojoj moci i poziciji. Umjesto da saslusa sta mu narod ima reci on ide nekom silinom (ne mislim fizickom) protiv njihovih stavova.

O odnosu prema BiH kompleksno je govoriti ali mislim da je korektan. Jer svaki dijalog je ukljucivao sve strane i radjeno je iskljucivo u cilju pomirenja. To sto Bakir i klenovi oko njega u njemu vide malog Boga to je problem naseg podanickog mentaliteta i naravno kriminaliteta. :D

Erdogan mora shvatiti da na podrucju Turske zive i ljudi koji nisu njegovi biraci. Saslusati njihove stavove i pokusati pronaci kompromis je umijece vodjenja zemlje, a on tu cini se polako pada na ispitu.

I dalje dok ne zavrsite u ideoloskim raspravama. Turska je moderna zemlja i ona se nezaustavljivo krece prema zapadnim trendovima prije svega zbog megapolisa Istanbula ali i ostalih velikih krajeva. Ali isto tako logicno je da manje i udaljenije sredine budu konzervativnije u svojim stavovima.

Tursko drustvo je mnogo tolerantnije nego nase jer ako se uzme zadnji protest i slike sa njega vidim da muskarci i zene sa duginim bojama slobodno setaju Istanbulom u masi od nekoliko hiljada ljudi. Ako ima mjesta za gej i lezbejsku populaciju u turskom drustvu onda ima i za sve ostale.

I jos da dodam. Bosnjaci kao da su bez oca rodjeni kompletno pa u Erdoganu vide priliku da ih usreci. Niti Erdogan niti bilo ko nece nastupati na bilo kojem stranom teritoriju iz ljubavi. Taj odnos treba da bude uzajamno koristan i prije svega da se ogleda u ekonomskim odnosima, a ne u supljoj prici da mu Alija ostavio u amanet nesto. Ako se hoce pokazati ljubav prema Bosni slobodno neka otvori 10-tak tvornica i svi sretni.

eto toliko...

Ti koji to ne zele su manjina. I nema ih razloga slusati jer ne moze 10% ljudi nametati volju 90% ostalih.
Da otvori ti fabrike hahahaha. Zasto bi, pa i on vidi da kad god nesto ulozi i pokrene sve pokradu i razvale. Jel ulagano mnogo vise nego ostali ali sve se zatvorilo radi lopovluka.
Davane su donacije i to ogrome. Ali isto lopovluk.
Ne trazi se od njega nista, osim da stane uz nas u teskim vremenima jer za ekonomski uspjeh/propast smo sami odgovorni.
Hrulj

#78 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

theTruePath wrote:
Vazna napomena: svaka druga religija u Bosni osim autohtone bogumilske, je jasan dokaz naseg svjesnog prihvacanja pra-silovanja! Prema tome, ne serirte vise o boljim i gorim Bosancima, svi smo mi bagra koju je sevap naguziti!
To je krscanska vjera,znaci i oni su okupatorska,,,jedino je pra paganska vjera domaca :D
Ilirska molim lijepo.
dustaban

#79 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by dustaban »

theTruePath wrote:
Prihvacam. Zapravo, za mene je paganstvo pocetak a ateizam kraj ovog zla koje se zove religija!
Ricken

#80 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Ricken »

tolino wrote:
Ricken wrote:Stav Erdogana prema BiH se najbolje ogleda u Turskim investicijama.
Njegove imperialističke izjave prema BiH doživljam jednako kao i neke izjave Tome Nikolića, a obojici poručujem da odjebu od BiH.
Sta bi ti htio, da te neko nadolmi parama a ti ljenguza i probisvijet?! Sta ocekujes, da Turci tek tako na lijepe oci unesu stotine miliona dolara u ovako sjebanu drazavu kakva je BiH?! :-)
A poredjenje Nikolica i Erdoana gdje kako zakljucujes da su gotovo pa isti, bas besmisleno :roll: jel Erdoan mozda pripada politickoj partiji kojoj je jedan od cilkeva fizicko i totalno istrijebljenje Bosnjaka,jesu li clanovi njegove partije mozda kao pripadnici kojekakvih koljackih hordi i paravojski cinili genocid nad Bosnjacima?!
Nisu članovi njegove partije jer su zaokupljni Kurdima, ali pretci jesu činili, tamo davne 1460 i neke.

Ja bih htjeo da promjene svijest o BiH. Nismo mi nikakav njihov amanet. Prijateljski poslovni i kulturni odnosi su jedno, a politika šape nešto drugo.

Pokazao je aspiracije da koristi Sarajevo u izborne svrhe. I nema tu nikakve razlike između njega i Tome. Obadvojica su visoki dužnosnici stranih zemalja i treba da paze u koji kontekst uzimaju BiH u usta.

Kad mogu milione ostavljat po Srbiji, siguran da i ovdje mogu naći zanimljive investicijske projekte kao i Austrijanci ili Rusi, zanimljivije od Turskog koledža ili Turskog univerziteta. Nije da ih nema.
Drvosjeca iz Dejcica

#81 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

filozofija wrote:
theTruePath wrote: Ali vecina podrzava,ako ne Erdogana a onda u Tursku gledaju kao da je njihova Bogom dana obaveza da nam pomazu.Recimo mene uvijek nasmije kad moja nana proklinje turke sto nam nisu pomagali...wtf ko smo mi njima?! Erdogan po prvi put daje odgovor tim emocijama,i onda mnogi na to nasjedaju
Možda većina, ali ne i intelektualna većina Bošnjaka. Činjenica je da je jedna Švedska više učinila za BiH od Turske kroz svoje grantove, investicije, primanje izbjeglica, itd, itd.
ultima_palabra wrote: Mene je stid bilo u ime onoga huizju.
Ma hu iz ju je klasični idiot i osoba koja ima mentalnih problema. Njega uopce ne smatram relevantvnom osobom za bilo sto.

Bošnjaci imaju jedan ogroman problem, a to je teškoća da prihvate činjenicu da su sami Bošnjaci autohtoni evropski narod. Kad to shvatimo, ona nećemo imati problema sa uzimanjem sudbine u svoje ruke. Turska nas je osakatila za nekih 400 godina infrastrukturalnog razvoja, te nam je genetski deprogramirala mogućnost samostalne državne brige o nama samima. Za sve ostalo hvala im, ali činjenica da je nemam niti jednog turčina za prijatelja govori dovoljno o tome kakvi bi naši odnosi trebali biti. :bih:
Hrulj wrote: Nece ni Rusi, Srbi, Rumuni, Bugari, Grci, Gruzijci, Armenci njima da se izvinu zbog genocida koji su pocinili nad njima.
Po toj logici, trebalo bi čekati da neko drugi ima morala ili poštenja, da bi ga i ti imao?!?
Vrlo paušalne ocjene, činjenica nije nešto samo zato što ti tako kažeš i staviš na kraju itd. No dobro, imaš pravo na svoje mišljenje. Drugo, Bošnjaci nemaju nikakav problem, Bošnjaci u Turskoj vide prijatelja koji može i želi da pomogne i taj odnos je zasnovan na realnoj politici interesa pa tek onda ljubavi ako je u politici može biti. Iz ovog razloga su naivni i smiješni oni koji kao argument protiv Erdogana stavljaju slike sa Asadom. Vjerujem da su to još mladi i nezreli ljudi pa im se ne treba uzeti za zlo. Bošnjaci isto tako vrlo dobro znaju da su evropski narod, nismo valjda azijski ili arapski, ali isto tako imamo osjećaja i za Turke, Arape, Palestince kao i za sve druge narode koji su ugroženi ili na putu oporavka (političkog, ekonomskog i svakog drugog). U ovome nema ništa loše, osim možda za snage koji žele rasturiti BiH, pa optužuju Tursku kao tobože jednostrano gleda na BiH. Takvi su samo patetični i nemoćni jer znaju da je Turska veći igrač od Srbije i Hrvatske, ali to nije problem Bošnjaka već tih anti BiH snaga. Što se tiče Turske mislim da je suvišno i govoriti o njenom ekonomskom razvoju i političkom uzdizanju. Mislim da ovdje ima ljubomore od strane EU prema Turskoj jer su se prema njoj u zadnjih 50-60 godina odnosili kao sa nedonoščetom koje treba bez pogovorna ispunjavati naredbe EU. Danas ta zemlja bilježi veći zavidan ekonomski rast u odnosu na cijelu EU koja bilježi recesicu pa je zbog toga prisutna i doza ljubomore. Turskoj su sve obećali zarad ulaska u NATO a danas joj osporavaju ulazak u EU. Do jučer su je kritikovali zbog uloge vojske u njenom društvu a danas podržavaju te iste koji bi sutra vratili vojnu huntu na vlast samo da skinu Erdogana. Ovo je dobro poznat scenarij a Bošnjaci na njega ne ne sjedaju više.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 10/06/2013 10:21, edited 1 time in total.
snaga_znanja

#82 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by snaga_znanja »

Hrulj wrote: Ti koji to ne zele su manjina. I nema ih razloga slusati jer ne moze 10% ljudi nametati volju 90% ostalih.
Da otvori ti fabrike hahahaha. Zasto bi, pa i on vidi da kad god nesto ulozi i pokrene sve pokradu i razvale. Jel ulagano mnogo vise nego ostali ali sve se zatvorilo radi lopovluka.
Ne trazi se od njega nista, osim da stane uz nas u teskim vremenima jer za ekonomski uspjeh/propast smo sami odgovorni.
Ti koji ne zele su manjina i samim tim treba ih gaziti i njih i njihove zahtjeve? :-) I kad smo kod podrske. Podrska koju on ima 49.83% na zadnjim izborima i to nije vecina.

I kad smo kod ulaganja. Ne treba meni da Erdogan napravi skup pa skida satove i zaviruje u novcanike nego ocekujem da dovede investitore. Ne treba nama novac od turskih gradjana vec turskih investitora! Turski KEAS je primjer kako se moze uspjeti na ovom trzistu i uloziti novac, a onda dobro zaradjivati.

A pokrali su nas izmedju ostalih najvise oni sto su mu Bosnu u amanet ostavili. A sad gledaju u njega pred izbore ne bil on zovnu na kafu u Stambol pa da dobiju dzabnu reklamu...
sinuhe

#83 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by sinuhe »

Kakva 1460. To je davno bilo a posljedice Drugog svjetskog osjecamo i danas. Onda sa Nijemcima bolje ne imati nikakve veze.
Hrulj

#84 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

Ricken wrote:
tolino wrote:
Ricken wrote:Stav Erdogana prema BiH se najbolje ogleda u Turskim investicijama.
Njegove imperialističke izjave prema BiH doživljam jednako kao i neke izjave Tome Nikolića, a obojici poručujem da odjebu od BiH.
Sta bi ti htio, da te neko nadolmi parama a ti ljenguza i probisvijet?! Sta ocekujes, da Turci tek tako na lijepe oci unesu stotine miliona dolara u ovako sjebanu drazavu kakva je BiH?! :-)
A poredjenje Nikolica i Erdoana gdje kako zakljucujes da su gotovo pa isti, bas besmisleno :roll: jel Erdoan mozda pripada politickoj partiji kojoj je jedan od cilkeva fizicko i totalno istrijebljenje Bosnjaka,jesu li clanovi njegove partije mozda kao pripadnici kojekakvih koljackih hordi i paravojski cinili genocid nad Bosnjacima?!
Nisu članovi njegove partije jer su zaokupljni Kurdima, ali pretci jesu činili, tamo davne 1460 i neke.

Ja bih htjeo da promjene svijest o BiH. Nismo mi nikakav njihov amanet. Prijateljski poslovni i kulturni odnosi su jedno, a politika šape nešto drugo.

Pokazao je aspiracije da koristi Sarajevo u izborne svrhe. I nema tu nikakve razlike između njega i Tome. Obadvojica su visoki dužnosnici stranih zemalja i treba da paze u koji kontekst uzimaju BiH u usta.

Kad mogu milione ostavljat po Srbiji, siguran da i ovdje mogu naći zanimljive investicijske projekte kao i Austrijanci ili Rusi, zanimljivije od Turskog koledža ili Turskog univerziteta. Nije da ih nema.

Kakva politika sape?
Kakav pritisak?
Ne radi se o tome da kao kakva zena gonjamo one koje ne mozemo imati a otjeramo sve one koji nam se udvaraju. I to je kraj price. Mi mrzimo i preziremo kada je netko fin spram nas. Nas treba pljuvati i sutati po podu i onda tek nam taj sto nas je isutao valja.

Mogu milione ostavljati jer srbi ne kradu. Izabrao si, odnosno nisi izabrao predstavnike tako da sto bi ulagali?
Ulozili su par stotina miliona u razne projekte i vide nema fajde
Hrulj

#85 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

snaga_znanja wrote:
Hrulj wrote: Ti koji to ne zele su manjina. I nema ih razloga slusati jer ne moze 10% ljudi nametati volju 90% ostalih.
Ti koji ne zele su manjina i samim tim treba ih gaziti i njih i njihove zahtjeve? :-) I kad smo kod podrske. Podrska koju on ima 49.83% na zadnjim izborima i to nije vecina.

I kad smo kod ulaganja. Ne treba meni da Erdogan napravi skup pa skida satove i zaviruje u novcanike nego ocekujem da dovede investitore. Ne treba nama novac od turskih gradjana vec turskih investitora! Turski KEAS je primjer kako se moze uspjeti na ovom trzistu i uloziti novac, a onda dobro zaradjivati.

A pokrali su nas izmedju ostalih najvise oni sto su mu Bosnu u amanet ostavili. A sad gledaju u njega pred izbore ne bil on zovnu na kafu u Stambol pa da dobiju dzabnu reklamu...
Ne gazi ih ali ne moze staviti zahtjeve manjine ispred volje vecine.
Turci su glasali za tih 1040 elektrocetrala, za tu baraku na trgu, za sve ostalo, sve im je rekao i pobjedio.
Kako ce ih dovesti? Nije ovo komunizam pa da drzavnoj kompaniji erdoan naredi da ulaze. Niti moze uhvatiti kakvog milionera za usi pa ga odvuc u bosnu da ulozi. Sami smo krivi jer na nama je da se predstavljamo i trazimo ulagace. Srbija to radi i vidite rezultat.

A ti amanetasi, otkud erdoan zna sta je i kako je? Kakvo je tvoje poznavanje ekonomskih prilika u Libiji ili egiptu?
snaga_znanja

#86 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by snaga_znanja »

Hrulj wrote: Ne gazi ih ali ne moze staviti zahtjeve manjine ispred volje vecine.
Turci su glasali za tih 1040 elektrocetrala, za tu baraku na trgu, za sve ostalo, sve im je rekao i pobjedio.
Kako ce ih dovesti? Nije ovo komunizam pa da drzavnoj kompaniji erdoan naredi da ulaze. Niti moze uhvatiti kakvog milionera za usi pa ga odvuc u bosnu da ulozi. Sami smo krivi jer na nama je da se predstavljamo i trazimo ulagace. Srbija to radi i vidite rezultat.

A ti amanetasi, otkud erdoan zna sta je i kako je? Kakvo je tvoje poznavanje ekonomskih prilika u Libiji ili egiptu?
Ne bi on to znao nikako. Tesko da ga ima ko upozorit iz ambasade. Ili ne zeli da zna.
theTruePath

#87 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

A cekaj,sta on pravi u parku? ako je to problem,neka odustane

nije valjda toliko zapelo,znam da ljudi u velikim gradovima cjene ono malo zelenila
snaga_znanja

#88 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by snaga_znanja »

theTruePath wrote:A cekaj,sta on pravi u parku? ako je to problem,neka odustane

nije valjda toliko zapelo,znam da ljudi u velikim gradovima cjene ono malo zelenila
Trzni centar... :D
theTruePath

#89 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

snaga_znanja wrote:

Trzni centar... :D
:lol:

e jbg,da je bar nesto poput muzeja pa bi mogli naci opravdanje :D
Ricken

#90 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Ricken »

@Hrulj:

U noći izborne pobjede sam je dao izjavu "Sarajevo je mojom pobjedom dobilo jednako kao i Istanbul".
Hvala mu, ali neka odje.. sa takvim izjavama. Zatim, ne tako davno, izjavio je: "Alija Izetbegović mi je ostavio Bosnu u amanet". Hvala mu ali neka odje.. sa takvim izjavama.

Osnovni problem bh airlinesa što se ulaganje svodili na davanje pod zakup Airbus aviona. Marke nisu uložili a dobili su paket od 49%.

Dobro je da niste spomenuli i Imzit pumpu i ulazak Turkoila. Nevjerovatno je kakve je poslovne diletantne Turska slala u BiH. Sa Srbijom to ide puno ozbiljnije.
Last edited by Ricken on 10/06/2013 10:33, edited 1 time in total.
Hrulj

#91 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

Obnavlja Kasarnu iz Otomanskog perioda koja bi sluzila kao muzej, trzni centar i poslovni prostor.
I kako ce odustati kad je gradnja istoga bilo jedno od izbornih obecanja radi kojih je pobjedio. Nije njemu djon obraz da se preljeva i laze. Zna da kad slaze i zezne njegova karijera je gotova.
славянин

#92 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by славянин »

Hrulj wrote:

Obnavlja Kasarnu iz Otomanskog perioda koja bi sluzila kao muzej, trzni centar i poslovni prostor.
I kako ce odustati kad je gradnja istoga bilo jedno od izbornih obecanja radi kojih je pobjedio. Nije njemu djon obraz da se preljeva i laze. Zna da kad slaze i zezne njegova karijera je gotova.
I pritome rusi Ataturkov kulturni centar :roll:
Hrulj

#93 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

Ricken wrote:@Hrulj:

U noći izborne pobjede sam je dao izjavu "Sarajevo je mojom pobjedom dobilo jednako kao i Istanbul".
Hvala mu, ali neka odje.. sa takvim izjavama. Zatim, ne tako davno, izjavio je: "Alija Izetbegović mi je ostavio Bosnu u amanet". Hvala mu ali neka odje.. sa takvim izjavama.

Osnovni problem bh airlinesa što se ulaganje svodili na davanje pod zakup Airbus aviona. Marke nisu uložili a dobili su paket od 49%.

Dobro je da niste spomenuli i Imzit pumpu i ulazak Turkoila. Nevjerovatno je kakve je poslovne diletantne Turska slala u BiH. Sa Srbijom to ide puno ozbiljnije.
Opet ti o slanju. Mili boze nisu poslovni ljudi neke figurice da ih rasporedjujes kako hoces. Oni ulazu gdje i kako hoce.
Drugo ta briga je meni draza nego da mi o zemlji brinu oni koji su mi uveli embargo, koji nisu dali da se branimo i koji su se nadali da cemo svi izginuti za godinu bez previse buke i problema.
Draze mi je da me pazi turska nego srbija, hrvatska, francuska, engleska, amerika ili rusija.
Hrulj

#94 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

славянин wrote:
Hrulj wrote:

I pritome rusi Ataturkov kulturni centar :roll:
I..?
Lijepo je rekao sta hoce narod glasao. U cemu je problem?
Hrulj

#95 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

Pogledao sam na karti. Ne rusi ga. Taj centar je sa donje strane i preko puta ceste od mjesta gdje ce se ovo graditi.
Drvosjeca iz Dejcica

#96 Re: Erdogan i Bosnjaci

Jes vala, ta rečenica je problem a kod nas u BiH Hrvatska ima jednu cijelu izbornu jedinicu koja direktno utiče na izborne rezultate u HR. Izvini ali ovo je nakaradna (neću da upotrijebim drugi izraz) logika.
theTruePath

#97 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

E hvala tebi ali ti odje... s svojim stavovima :D vise podrske ima Erdo :D
славянин

#98 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by славянин »

*Hrulj
Ako cemo principom - vecina moze gaziti misljenje i zelje manjine sto su se onda Hrvati i ostali bunili u Jugoslaviji pred rat? Srbi su bili vecina u istoj i mogli su po tebi da rade sta oce. :?
theTruePath

#99 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

славянин wrote:*Hrulj
Ako cemo principom - vecina moze gaziti misljenje i zelje manjine sto su se onda Hrvati i ostali bunili u Jugoslaviji pred rat? Srbi su bili vecina u istoj i mogli su po tebi da rade sta oce. :?
Srbi nisu bili vecina,Yuga nije imala apsolutnu vecinu
Drvosjeca iz Dejcica

#100 Re: Erdogan i Bosnjaci

славянин wrote:*Hrulj
Pogrešno, tu se redilo o volji NARODA (Srba, Hrvata, Muslimana, Slovenaca, Makedonaca...), a ovdje o manjini turske populacije. Ne vidiš razliku? :wink:
Locked